Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-02-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός είχε το πρωί συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου για τη συνάντηση Κορυφής της Δευτέρας. Οπως γνωρίζετε, θα προηγηθεί η άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών. Η αναχώρηση της δημοσιογραφικής αποστολής έχει προσδιοριστεί για την Κυριακή, στις 15.00. Για τις ακριβείς διαδικασίες της ενημέρωσής σας, θα γνωρίζετε τις επόμενες ημέρες. Γιατί, θα πρέπει να καθοριστούν πρώτα οι συναντήσεις και κατόπιν θα δούμε πώς θα γίνουν οι συνεντεύξεις, για την πλήρη ενημέρωσή σας, οι οποίες βεβαίως θα είναι συνεντεύξεις της Προεδρίας. Αντικείμενο, όπως γνωρίζετε, της διαδικασίας αυτής είναι κατ` εξοχήν η κρίση στο Ιράκ και δευτερευόντως θέματα που συνδέονται με αυτή την κρίση, όπως είναι η ειρηνευτική διαδικασία στη Μ. Ανατολή και οι γενικότεροι έλεγχοι στην ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής.

Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα έρθει στις Βρυξέλλες προερχόμενος από το Κάιρο, όπου -ως αποτέλεσμα και της περιοδείας που έκανε πρόσφατα στη Μέση Ανατολή- έχει κληθεί από τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, που πραγματοποιείται Κυριακή πρωί στο Κάιρο, να αναπτύξει τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε., ως Προεδρία της Ενωσης, γύρω από τα θέματα αυτά. Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και πρέπει να το τονίσουμε.

Πριν από τη συνάντηση Κορυφής, ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον κ. Πρόντι, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κοξ και τον κ. Σολάνα. Ακόμη, δεν έχουν προσδιοριστεί χρονικά οι επαφές αυτές. Πρόκειται για τις θεσμικές συναντήσεις που πάντα προηγούνται της οποιασδήποτε συνάντησης Κορυφής. Επίσης, υπάρχει περίπτωση να υπάρξει συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ -εάν έρθει τελικά στις Βρυξέλλες- Κόφι Ανάν.

Στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, εκτός από την προετοιμασία της συνάντησης Κορυφής της Δευτέρας, συζητήθηκαν και οι γενικότερες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, ιδιαίτερα ενόψει της έλευσης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, στις 25 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή ο Πρωθυπουργός αναχωρεί το πρωί της Κυριακής, μπορεί να έχει επαφές με τον κ. Πρόντι, τον κ. Κοξ ή τον κ. Σολάνα το πρωί της Κυριακής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, βέβαια. Ο Πρωθυπουργός δεν θα έχει φθάσει το πρωί της Κυριακής, στις Βρυξέλλες. Οπως συνήθως γίνεται, έτσι και αυτή τη φορά θα είστε ενήμεροι για όλες τις εξελίξεις.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Εχει η κυβέρνηση κάποια πληροφόρηση, κάποια νεότερα για το αν έχουν αρχίσει διαδικασίες για ένα δεύτερο ψήφισμα στον ΟΗΕ; Αν, δηλαδή, υπάρχει διπλωματική "ζύμωση" για ένα δεύτερο ψήφισμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν ρωτάτε για το Συμβούλιο Ασφαλείας της Παρασκευής, είναι αυτονόητο ότι θα γίνονται ζυμώσεις μεταξύ των μελών του. Αναμένεται η έκθεση της Επιτροπής του κ. Μπλιξ και του κ. Μπάραντεϊ. Από εκεί και πέρα, φαντάζομαι -όπως και εσείς εύκολα αντιλαμβάνεστε- ότι υπάρχει ένας γενικότερος προβληματισμός. Ολοι μελετούν τα δεδομένα, συζητούν και εκεί θα φανεί τι πρέπει να προχωρήσει και τι όχι. Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε από τώρα.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Συγνώμη, ρωτώ εάν υπάρχει κάτι νεότερο, κάτι συγκεκριμένο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάτι συγκεκριμένο, δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ λίγες ημέρες μέχρι το Συμβούλιο, όλοι έχουν κάνει τις σχετικές προετοιμασίες.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου θα πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτή τη φορά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω, όχι.

ΦΙΛΗΣ: Από τις Βρυξέλλες μεταδίδεται ότι υπάρχει μια "ζύμωση" μεταξύ των 15 εταίρων ή μεταξύ κάποιων δυνάμεων ανάμεσα στους "15", για να αναβληθεί η τελετή υπογραφής των συμφωνιών προσχώρησης των νέων χωρών στην Ε.Ε. και να μην γίνει στις 16/4, όπως είχε ανακοινωθεί, αλλά να γίνει κάποια άλλη ημερομηνία που θα καθοριστεί. Εχει περιέλθει σε γνώση σας κάποια σχετική πληροφορία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι και δεν κρίνουμε ότι υπάρχει κάποιος λόγος, μέχρι αυτή την ώρα που συζητούμε. Δεν έχει τεθεί κάτι τέτοιο μέχρι τώρα και δεν γνωρίζουμε τίποτα σχετικό.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Η ελληνική Προεδρία σκέφτεται να θέσει στη συνάντηση της Δευτέρας το θέμα ενός δεύτερου ψηφίσματος, τώρα, τις επόμενες ημέρες; Να λάβει κάποια σχετική πρωτοβουλία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προηγείται της πρωτοβουλίας μας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Αρα, ρωτώ αν προτίθεται να λάβει σχετική πρωτοβουλία πριν, τώρα, να θέσει το θέμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ελληνική Προεδρία έχει θέσει μια σειρά ζητήματα, τα οποία έχουν εκφραστεί και δια των πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει και δια του υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, αλλά και με την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στις 27 Ιανουαρίου. Οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν σαφές πολιτικό περιεχόμενο. Το πολιτικό περιεχόμενο είναι να αναζητηθούν ειρηνικοί τρόποι επίλυσης της κρίσης στο Ιράκ. Δεν υπάρχει κάτι να προσθέσουμε σ` αυτό. Τα υπόλοιπα, θα τα πούμε τη Δευτέρα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη γαλλογερμανική πρόταση ειρήνευσης; Ρωτώ, γιατί χθες ακούσαμε ότι τουλάχιστον τα 11 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την στηρίζουν. Ποιά είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ως προεδρεύουσας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η χώρα που προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρέπει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μπορεί να καταλήγει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εχουμε εκφραστεί επί της ουσίας. Η θέση μας είναι σαφής. Εάν θέλεις να υπάρξει μια θετική κατάληξη στις πρωτοβουλίες, όπως εμείς επιδιώκουμε, εάν θέλεις να υπάρξει εξασφάλιση και προώθηση της ενιαίας στάσης της Ευρώπης, πρέπει να φροντίζεις, ώστε στο πλαίσιο της Προεδρίας, να ενσωματώνονται όλες οι απόψεις στις τελικές πρωτοβουλίες. Εάν η ελληνική Προεδρία έλεγε ότι στηρίζει την άλφα ή τη βήτα πρόταση, αυτόματα θα υποβάθμιζε το ρόλο της ως Προεδρία. Εχουμε σαφή θέση επί της ουσίας. Εχουμε μιλήσει πολιτικά με σαφήνεια και ευθύνη. Είμαστε υπέρ της ειρήνης και της ειρηνικής επίλυσης της διαφοράς. Ως Προεδρία θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, θα κάνουμε όλες τις αναγκαίες προσπάθειες, προκειμένου να εξασφαλίσουμε κατάληξη, στη συνάντηση της Δευτέρας. Δεν γνωρίζω εάν τελικά αυτό θα επιτευχθεί. Κρατούμε πάντα την επιφύλαξή μας, εξαιτίας της ύπαρξης πολλών και διαφορετικών απόψεων. Θα αναπτύξουμε την προσπάθεια αυτή, γιατί αυτό επιβάλλει και ο θεσμικός ρόλος μας, αλλά και η βαθιά πίστη μας στην ενιαία στάση της Ευρώπης. Αρα, το καλύτερο που έχει να κάνει η Προεδρία είναι να τοποθετείται επί της ουσίας και όχι μεμονωμένα στις επιμέρους προτάσεις, που όλες αξιολογούνται, έχουν τη δική τους σημασία, συμβάλλουν θετικά και μπορεί να αξιοποιηθούν.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επιβεβαιώνετε ένα δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Βρετανία ήταν η χώρα που πρότεινε να πάρουν μέρος και οι υπό ένταξη χώρες στην Ατυπη Σύνοδο της Δευτέρας, ούτως ώστε να διευρυνθεί η σύνθεση της Συνόδου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αντηλλάγησαν πολλές απόψεις. Δεν είναι δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί δεν είναι Σύνοδος, είναι συνάντηση Κορυφής. Γνωρίζετε ότι αυτή η συνάντηση Κορυφής θα γινόταν, ούτως άλλως, με τους "15". Από κει και πέρα, η Προεδρία δεν είχε καμία αντίρρηση να κάνει μια ανάλογη συζήτηση για να ενημερώσει και τις υπό διεύρυνση χώρες και -όπως ξέρετε- η συνάντηση αυτή προγραμματίζεται να γίνει την Τρίτη. Μην δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Κατά τη διάρκεια των διερευνήσεων που είχαν γίνει, υπήρξαν πολλές και διαφορετικές απόψεις και προβληματισμοί. Αρχικά, είχαν διατυπωθεί προβληματισμοί από μια σειρά χωρών. Τελικά, όμως, έγινε δυνατό -αυτός, άλλωστε, είναι ο ρόλος της Προεδρίας- να υπάρξει σύνθεση όλων των απόψεων και να φτάσουμε σ` αυτά που αποφασίστηκαν. Δεν αναδεικνύουμε διαφορές, πρέπει να τις ενσωματώνουμε και να προχωρούμε την Ευρώπη μπροστά.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Με αφορμή την αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για θέματα υγείας, και με βάση αυτό το τραγικό γεγονός που συνέβη με το ελικόπτερο, σκέφτεται η κυβέρνηση με βάση και τις προτάσεις που έχουν γίνει από την ΠΟΕΔΙΝ, να αλλάξει και τον τρόπο αερομεταφοράς ασθενών, και εάν θα συνεχιστεί η σύμβαση με την εταιρεία που έχει αναλάβει τις αερομεταφορές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι αερομεταφορές του ΕΚΑΒ να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς και να μην θρηνούμε ανθρώπινες ζωές. Γνωρίζετε ότι έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να υπάρχει σωστή συντήρηση, σωστή εξυπηρέτηση και εφαρμογή όλων των όρων ασφάλειας στις πτήσεις των ελικοπτέρων. Είχαμε τα συγκεκριμένα δυστυχήματα. Διερευνώνται τα αίτια. Εχουμε το πρώτο πόρισμα. Και απ` ό,τι πληροφορήθηκα από τον κ. Τσολάκη, είμαστε στο τελικό στάδιο της έκδοσης και του δεύτερου πορίσματος. Αρα, ο τεχνικός έλεγχος υπάρχει, η έρευνα ολοκληρώνεται. Από κει και πέρα, λάβαμε πρόσθετα μέτρα. Ο υπουργός Υγείας εξήγγειλε την απαγόρευση των νυχτερινών πτήσεων. Διαπιστώνεται ότι, παρά τη σημαντική εκπαίδευση που είχαν οι πιλότοι, τη νύχτα τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Είναι σαφές ότι δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πτήσεις προς τα νησιά, σε απομακρυσμένες περιοχές, που είναι εκτεθειμένες σε ιδιαίτερα δύσκολα και δυσχερή καιρικά φαινόμενα. Η κυβέρνηση, λοιπόν, θα εξετάσει το θέμα της σύμβασης με την ΗΕLLΙΤΑLΙΑ, η οποία, ως γνωστόν, λήγει το 2003. Οταν επιλέξει να προχωρήσει σε νέα σύμβαση, θα λάβει υπόψη όλες τις αναγκαίες κινήσεις που χρειάζονται, ώστε να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Αλλωστε, όλοι θέλουμε να αποφεύγουμε τέτοια δυστυχήματα. Θέλω ακόμη να τονίσω ότι υπάρχει συνολική εξέταση του πλέγματος λειτουργίας και του κανονισμού της υπηρεσίας του ΕΚΑΒ, όπως εξήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής. Εχουμε εκφράσει τη λύπη μας γιατί και πάλι θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. Επειδή, όμως, αφήνονται πολλά υπονοούμενα γι` αυτά τα ελικόπτερα, τονίζω ότι τα προμηθευτήκαμε με δημόσιο διεθνή διαγωνισμό, δεν τα επιλέξαμε έτσι αυθαίρετα. Σας υπενθυμίζω ότι περίπου 200 τέτοια ελικόπτερα πετούν σε όλες τις χώρες. Πρόσφατα μάλιστα υπήρξε μια μαζική αγορά ανάλογων ελικοπτέρων από τις λιμενικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Αρα, δεν πετούν μόνο στην Ελλάδα. Θεωρούνται ελικόπτερα υψηλού επιπέδου και μάλιστα είναι ιδιαίτερα ακριβά.

ΦΙΛΗΣ: Γνωρίζετε στατιστικά στοιχεία για ατυχήματα των ελικοπτέρων αυτών, παγκοσμίως, γιατί μας αναφέρατε παγκόσμια στοιχεία. Συνεπώς, να δούμε εάν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στην Ελλάδα με αυτά τα ελικόπτερα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στοιχεία δεν έχω πρόχειρα. Εκείνο που έχω να πω είναι ότι σαφώς είναι διαφορετικοί οι κανονισμοί από χώρα σε χώρα. Τώρα, για παράδειγμα, ο κ. Στεφανής απαγόρευσε τις νυχτερινές πτήσεις. Υπήρξε ένας διαφορετικός κανονισμός σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις των ασθενών που μεταφέρονται. Δεν ισχύει ο ίδιος κανονισμός σε όλες τις χώρες, ούτε είναι ίδια η κατάσταση σε κάθε περίπτωση δεδομένου ότι τα νησιά, είναι εκτεθειμένα, εκ των πραγμάτων, σε δυσχερή καιρικά φαινόμενα. Φυσικό είναι να υπάρχει μια διαφοροποίηση από χώρα σε χώρα, γύρω από τα θέματα των όρων, των προϋποθέσεων και των συνθηκών που πετούν τα ελικόπτερα. Εμείς εδώ πρέπει να βρούμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Λήφθηκαν επιπρόσθετα μέτρα, με τη χθεσινή απόφαση του υπουργού Υγείας και βέβαια, η έρευνα θα προχωρήσει στο όλο πλέγμα λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών. Διερευνώνται τα πάντα.

ΦΙΛΗΣ: Μπορεί να αποδειχθεί ότι ήταν λάθος που τα προμηθευτήκαμε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκείνο που πρέπει να δούμε είναι οι συνθήκες πτήσης. Για παράδειγμα, υπάρχει έρευνα του υπουργείου Υγείας που αρχίζει με τη χθεσινή εντολή του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή, σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις, ιατρικές εννοώ, που γίνεται διακομιδή ασθενών με αυτά τα ελικόπτερα. Από ό,τι διαπιστώθηκε δεν υπήρχαν απόλυτα συγκεκριμένοι κανόνες. Και αυτό θα ερευνηθεί. Απαγορεύθηκαν οι νυχτερινές πτήσεις. Και αυτό είναι ένα πρόσθετο μέτρο. Αλλά, θέλω να σας θυμίσω, ότι κυκλοφορούν 200 τέτοια ελικόπτερα στον κόσμο σήμερα, ότι χρησιμοποιούνται από κρατικές υπηρεσίες και μάλιστα υπήρξε πρόσφατα προμήθεια από τη λιμενική υπηρεσία των ΗΠΑ. Δεν νομίζω ότι το λιμενικό των ΗΠΑ δεν ξέρει τι αγοράζει.

ΦΙΛΗΣ: Τώρα που απαγορεύτηκε η μεταφορά των ασθενών τη νύχτα, θα αναλάβει το έργο αυτό σε περιπτώσεις που κρίνονται αναγκαίες...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ακρως αναγκαίες. Οπως γνωρίζετε υπάρχει η δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας...

ΦΙΛΗΣ: Αλλο η δυνατότητα. Ποιός αναλαμβάνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα κριθεί και αυτό άμεσα. Υπάρχει η προσφορά του στρατού. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, το θέμα αυτό θα απασχολήσει και την αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Βέβαια, για να μην υπάρξει παρεξήγηση εκεί θα συζητηθούν όλα τα θέματα του έργου μας στο χώρο της υγείας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ο υπουργός Υγείας χθες προχώρησε σε μια απόφαση χωρίς να περιμένει το πόρισμα, δηλαδή, απαγόρευσε τις νυχτερινές πτήσεις...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ηταν μια άμεση απόφαση του υπουργού Υγείας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, χωρίς να ξέρουμε για ποιο λόγο έπεσε το ελικόπτερο, μπορεί να είναι μηχανική βλάβη, μπορεί να είναι η πτήση τη νύχτα κ.λ.π. Εάν πέσει ένα ελικόπτερο και την ημέρα, θα απαγορεύσετε και τις ημερήσιες πτήσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καταλαβαίνετε πολύ καλά και το ξέρετε ίσως πολύ καλύτερα από μένα ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές την ημέρα απ` ό,τι τη νύχτα. Επομένως, η ερώτησή σας απαντάται με μια απλή σκέψη, την οποία μπορείτε να κάνετε, φαντάζομαι.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς πτήσεις. Το προηγούμενο διάστημα είχαν βγει διάφορες εκθέσεις και ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, από τη Ν.Δ., αλλά και άλλα δημοσιεύματα και ο κ. Παπαδόπουλος που ήταν πρώην στο ΕΚΑΒ, έδωσαν διάφορες εκθέσεις στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τις οποίες όλα αυτά τα ελικόπτερα παρουσίαζαν συνεχείς βλάβες και έκαναν πολλές αναγκαστικές προσγειώσεις. Θέλω να σας πω, δηλαδή, ότι υπάρχει ένα θέμα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει διενεργηθεί έρευνα γύρω από τη λειτουργία των ελικοπτέρων. Σε όλο τον κόσμο, αυτή τη στιγμή -απ` ό,τι πληροφορήθηκα χθες και οι πληροφορίες μου προέρχονται από έρευνα, από τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ- υπάρχουν σε διάφορες χώρες 200 τέτοια ελικόπτερα. Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Σας είπα προηγουμένως για την πρόσφατη προμήθεια, μετά από διαγωνισμό βεβαίως, του λιμενικού των ΗΠΑ. Φαντάζομαι ότι όλοι αυτοί έχουν εξετάσει αυτό που εξετάσαμε κι εμείς: Εάν μας κάνουν. Από κει και πέρα υπάρχει το θέμα της νύχτας. Τη νύχτα οι συνθήκες πτήσης είναι τελείως διαφορετικές απ ό,τι την ημέρα. Ακουσα πολλές σοβαρές, γιατί υπήρξαν και μη σοβαρές, δηλώσεις αυτές τις ημέρες από ειδικούς. Ρώτησα και ο ίδιος ειδικούς, οι οποίοι μου λένε ότι μπορεί να είσαι ο καλύτερα εκπαιδευμένος πιλότος από στρατιωτικές ή από άλλες υπηρεσίες, αλλά η πτήση τη νύχτα, με τέτοια ελικόπτερα, είναι τελείως διαφορετική από την πτήση την ημέρα. Οι κίνδυνοι είναι πάρα πολύ μεγάλοι για το οποιοδήποτε λάθος, ιδιαίτερα όταν έχεις να κάνεις με περιοχές που δοκιμάζονται από τα καιρικά φαινόμενα. Δεν είναι ίδιες οι συνθήκες, λοιπόν, τη νύχτα. Και γι αυτό ακριβώς ήρθε η απόφαση του υπουργού Υγείας, ο οποίος είπε ότι τη νύχτα δεν θα έχουμε πτήσεις. Οταν υπάρχει ένα τρομερό περιστατικό, θα έχουμε άμεσα τον τρόπο να το καλύψουμε. Θα είναι ο στρατός ή κάτι άλλο, θα το δούμε. Αρα, λήφθηκε ένα πρόσθετο μέτρο.

Ι,ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ολοι αναρωτιούνται γιατί να πέσουν τα 3 από τα 5 ελικόπτερα για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Οταν επικαλείσθε ότι σε άλλες χώρες πετούν 200 ελικόπτερα, στις χώρες αυτές δεν έχουν πέσει τα 120 για να πάρουν αποφάσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σέβομαι απόλυτα αυτό που λέτε, αλλά πρέπει να σας πω ότι καταλήγουμε σε ορισμένες αποφάσεις όταν έχουμε ερωτήσεις και συγκεκριμένα προβλήματα. Τα ελικόπτερα αυτά δεν πετούσαν τη νύχτα χωρίς λόγο. Δεν έκανε κανείς βόλτα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Λέχθηκε ότι πετούν ανεξέλεγκτα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επρεπε να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες και επείγουσες ανάγκες, έπρεπε να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Οπως, όμως, φαίνεται στα πορίσματα η νύχτα δημιουργεί σοβαρά αυξημένους κινδύνους. Η Πολιτεία έπρεπε να λαμβάνει αποφάσεις. Μπορώ να δεχθώ ότι μπορούσαμε να τις λάβουμε νωρίτερα. Τις λάβαμε, όμως, και αυτό είναι το σημαντικό. Υπήρξε άμεση απόφαση του υπουργού Υγείας. Και οφείλουμε να το επισημάνουμε θετικά, όπως θετικά οφείλουμε να επισημάνουμε και την έρευνα που διέταξε γύρω από τις συνθήκες λειτουργίας όλων των λειτουργιών του ΕΚΑΒ.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Στο υπουργείο Υγείας έχουν ληφθεί άπειρες αποφάσεις για το θέμα της αερομεταφοράς και ξέρουμε πολύ καλά τι γινόταν στο Αιγαίο πριν έρθουν αυτά τα ελικόπτερα. Πώς διασφαλίζετε ότι και τα καινούργια ελικόπτερα που θα πάρουμε δεν θα πέφτουν το ένα πίσω από το άλλο, αφού οι ίδιοι άνθρωποι παραμένουν στις ίδιες θέσεις στο ΕΚΑΒ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι σωστή η άποψη ότι τα ελικόπτερα τα ρίχνουν οι υπεύθυνοι του ΕΚΑΒ.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Οι χειρισμοί των ανθρώπων και ο σχεδιασμός τους. Δηλαδή, στο ΕΚΑΒ κάποιος έβαζε μια υπογραφή και σηκωνόταν αυτό το ελικόπτερο και πήγαινε μέσα στη νύχτα δέκα φορές στα νησιά, μέσα σε μια εβδομάδα. Κάποιος ήταν υπεύθυνος για το σέρβις αυτών των ελικοπτέρων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να μη δημιουργούμε εντυπώσεις εκεί που δεν υπάρχουν ζητήματα. Είναι άλλο ο κανονισμός πτήσεων γύρω από τον οποίο έχει διαταχθεί ολοκληρωμένη διοικητική έρευνα του υπουργείου Υγείας. Θα αλλάξει φυσικά ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΚΑΒ και πιστεύω ότι είναι επιβεβλημένο. Η κίνηση του υπουργού Υγείας είναι πολύ σωστή. Και βέβαια είναι άλλο να αφήνουμε να εννοηθεί ότι είναι δήθεν ελαττωματικά τα ελικόπτερα. Αυτό δεν θα γίνει με το ζόρι επειδή θέλουμε να δημιουργούνται εντυπώσεις.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν λέω ότι τα ελικόπτερα είναι ελαττωματικά. Αλλά, η κυβέρνηση και το ΕΚΑΒ, δεν μπορεί να αποδείξει ότι γινόταν σωστό σέρβις στα ελικόπτερα. Είναι έκθετη και η εταιρία και το ΕΚΑΒ και η κυβέρνηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά το ΕΚΑΒ και την κυβέρνηση, εφόσον επιμένετε, δεν σας καταλαβαίνω καθόλου, γιατί είναι έκθετη; Να καταλάβω: Γιατί είναι έκθετη η κυβέρνηση και το ΕΚΑΒ;

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν μπορείτε να αποδείξετε ότι γινόταν σωστά το σέρβις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ε, όχι. Υπήρχαν συγκεκριμένες εντολές για τη συντήρηση των ελικοπτέρων. Εχετε πλήρες άδικο και σας παρακαλώ πολύ να προσέχουμε ορισμένα πράγματα...

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μπορείτε, κ. Υπουργέ, να φέρετε τα χαρτιά. Οχι, έχω άδικο, έτσι αόριστα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχετε άδικο. Και να σας πω γιατί; Διότι και ολοκληρωμένος έλεγχος υπήρχε και κανονισμός ελέγχων υπήρχε και συγκεκριμένες διαδικασίες πρόσθετων ελέγχων υπήρχαν. Για παράδειγμα, ήταν σαφής ο κανονισμός, σε ό,τι αφορά το πότε γίνονται οι έλεγχοι των ελικοπτέρων. Και σας πληροφορώ ότι στο ελικόπτερο, στο οποίο δυστυχώς είχαμε το πρόβλημα χθες, υπήρξε έλεγχος πριν από μικρό χρονικό διάστημα. Δεύτερον, υπήρξε ειδική σύμβαση, ύστερα από δημόσιο διεθνή διαγωνισμό, με εταιρία η οποία, εν πάση περίπτωση, και ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις που προκύπτουν από τα αποτελέσματα, δεν είναι τυχαία. Οταν κάναμε τη σύμβαση δεν νομίζω ότι μπορούσε κανείς να πει πως ήταν μια τυχαία εταιρία. Γνωρίζετε ακόμη ότι είναι μια σύμβαση με το χώρο, γενικότερα, της ALITALIA. Εγινε, δηλαδή, και μια πρόσθετη σύμβαση, πληρώσαμε γι` αυτή ως κυβέρνηση, γιατί ακριβώς θέλαμε να γίνονται σωστά οι έλεγχοι, να έρθουν και ειδικοί -που έχουν μια διεθνή εγγύηση- να κάνουν τους ελέγχους και να εγγυηθούν τα τεχνικά ζητήματα που συνδέονται με τις πτήσεις. Αρα, και μέτρα λήφθηκαν και διαδικασίες υπήρξαν και χρήματα δόθηκαν -και μάλιστα αρκετά- και μέριμνα υπήρξε από την Πολιτεία. Δεν το δέχομαι αυτό που λέτε. Μην επιχειρούμε, κάθε φορά, να δημιουργούμε μια αίσθηση ότι υπάρχει ένα μείζον θέμα στο δημόσιο βίο της χώρας. Ολοι είμαστε ιδιαίτερα θλιμμένοι για το δυστύχημα. Ολοι μας θέλουμε να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές, σε καμία περίπτωση. Και επαναστατούμε και καλά κάνουμε και υπάρχουν και έντονες εκδηλώσεις και πρέπει να το αναγνωρίσουμε ότι είναι δικαιολογημένα. Αλλά, να κοιτάξουμε με υπεύθυνους τρόπους και συνεργασία, ποια μέτρα πρέπει να λάβουμε για να μην επαναληφθούν αυτά. Εμείς καταθέσαμε τη συμβολή μας. Αν κρίνει κάποιος ότι δεν είναι αρκετή, ας μας κάνει γενναίες προτάσεις. Ανοικτοί είμαστε.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, συγνώμη: Εδώ, χθες, βγήκε η εταιρία και είπε ότι δεν υπάρχει ιστορικό βλαβών. Και εξηγούσε ο υπεύθυνος της εταιρίας τι σημαίνει ιστορικό βλαβών, όταν έχουν πέσει τρία στα πέντε ελικόπτερα. Και δεν βγήκε ένας από την κυβέρνηση κάτι να κάνει ή ένας από το ΕΚΑΒ που είναι υπεύθυνος γι` αυτές τις πτήσεις. Και μου λέτε τώρα, ότι...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάλι λάθος κάνετε. Προφανώς, δεν έχετε δει τηλεόραση. Διότι, αν είχατε δει τηλεόραση, θα είχατε δει τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, ο οποίος τι είπε; Δεν είχε ενημερωθεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πριν από λίγο μου είπατε ότι δεν βγήκε. Σας εγκάλεσα και αποδείχθηκε ότι είχα δίκιο. Ο κ. Ρέσσος, αν δεν κάνω λάθος, βγήκε σχεδόν σε όλα τα κανάλια.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και τι είπε, κ. Υπουργέ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με συγχωρείτε, αλλά ο άνθρωπος θα πει τη γνώμη του. Είπε τη γνώμη του, στάθηκε υπεύθυνα, ανέλυσε κάποια πράγματα. Πιθανό να διαφωνείτε με αυτό που είπε -δικαίωμά σας αναμφίβολα- αλλά ανέπτυξε τη θέση του ΕΚΑΒ. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα πρακτικό θέμα, για το οποίο ρώτησα και εγώ -δεν σας το κρύβω- που αφορά στο ερώτημα, γιατί δεν είχε δηλωθεί το συγκεκριμένο περιστατικό στα Ψαρά. Ρώτησα, λοιπόν, τους ειδικούς και μου είπαν ότι υπήρχε ένας συγκεκριμένος λόγος που υποχρεώθηκε το ελικόπτερο να κάνει αναγκαστική προσγείωση και να διορθώσει κάποια φλάντζα. Η απάντηση που δόθηκε από την HELLITALIA -και εκεί σαφώς μπορεί δικαιολογημένα να υπάρξουν οι αντιρρήσεις, αλλά δόθηκε κάποια απάντηση, η οποία κρίνεται βεβαίως και θα κριθεί και από την κυβέρνηση- είναι ότι δεν θεωρείται η σχετική αλλαγή εξαρτήματος ως βλάβη, η οποία αναγράφεται κατά τους διεθνείς κανονισμούς, όπως είπαν ή κατά τη συνήθη πρακτική, στον κατάλογο των βλαβών. Αυτό μπορούμε να το κρίνουμε. Δεν σας κρύβω ότι και εγώ αναρωτήθηκα και ο καθένας μας μπορεί να το κρίνει. Και η κυβέρνηση θα το κρίνει. Ολοι κρίνονται. Αλλά, άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Και αυτό, το είπαμε χθες, από την πρώτη ώρα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση από τις εξηγήσεις που δόθηκαν από το ΕΚΑΒ και από την εταιρία είναι ικανοποιημένη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση μπορεί ποτέ να είναι ικανοποιημένη, όταν έχουμε τρία δυστυχήματα;

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρωτώ, γιατί μου επικαλείστε τα επιχειρήματα της εταιρίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή τη γνώμη σας έχω δώσει; Σας εγκαλώ και πάλι και δεν νομίζω ότι φταιω εγώ γι` αυτό. Χρησιμοποίησα εγώ τα επιχειρήματα της εταιρίας; Το αντίθετο έχει γίνει, αν προσέξετε την απάντησή μου.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εγώ το ίδιο πράγμα άκουσα, για τη φλάντζα στα Ψαρά. Και χθες το βράδυ στο δελτίο της ΝΕΤ, αυτό άκουσα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας περιέγραψα το γεγονός, αλλά διαπίστωσα ότι ακούτε τα μισά. Σας είπα λοιπόν, ότι κι εγώ προβληματίστηκα και αναρωτήθηκα αν ισχύει αυτό και πρόσθεσα ότι η κυβέρνηση θα το κρίνει. Αλλά κάνατε πως δεν το ακούσατε.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε όταν λέτε ότι η κυβέρνηση θα το κρίνει; Πότε ακριβώς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση θα κρίνει το σχετικό επιχείρημα. Δηλαδή θα κρίνει αν το επιχείρημα είναι πειστικό και πώς θα τοποθετηθεί σαφώς απέναντι σ' αυτές τις πρακτικές με τη λήξη της σύμβασης.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρωτάω, γιατί και τα άλλα δύο ελικόπτερα που έπεσαν, και είχαν τέσσερις ανθρώπους μέσα, πάλι λέγατε ότι θα το κρίνουν. Βγήκαν τα πορίσματα και δεν υπάρχει μία παραίτηση .

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βγήκαν τα πορίσματα και δεν προέκυψε εξ αυτών ότι πρέπει κάποιος να οδηγηθεί σε παραίτηση. Φαίνεται δεν τα έχετε μελετήσει. Φοβάμαι ότι δεν έχετε διαβάσει το πρώτο πόρισμα και συμπεραίνω ότι βιάζεστε να τοποθετηθείτε σε σχέση και με το δεύτερο πόρισμα. Περιμένετε λίγο, περίπου σ' ένα μήνα θα έχουμε το πόρισμα, όχι γιατί θα καθυστερήσει, αλλά θα πρέπει με βάση το διεθνή κανονισμό να κοινοποιηθεί πρώτα στους Ιταλούς. Αυτό προβλέπει ο διεθνής κανονισμός για τα πορίσματα . Δηλαδή, το πόρισμα εκδίδεται από εδώ, παραδίδεται υποχρεωτικά στους Ιταλούς για παρατηρήσεις, και επιστρέφεται με τις σχετικές παρατηρήσεις, οι οποίες μπορεί να μη γίνουν αποδεκτές και στη συνέχεια εκδίδεται. Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται υποχρεωτικά. Σύμφωνα μ' αυτή, σε ένα μήνα, το αργότερο ενάμισι από σήμερα, προβλέπεται σύμφωνα με τη πληροφόρηση που έχω ότι θα έχουμε τελειώσει. Τότε λοιπόν θα έχουμε την ευκαιρία μαζί, να συζητήσουμε για το ποια ήταν τα πραγματικά αίτια του δεύτερου δυστυχήματος. Είμαι ο πρώτος που επαναστατώ όταν υπάρχουν χαμένες ανθρώπινες ζωές. Διαφωνώ, όμως, με την απλοϊκή λογική, που στο βωμό της θεαματικότητας προσάπτει και αποδίδει ευθύνες χωρίς κάτι τέτοιο να έχει αποδειχτεί. Η τακτική αυτή είναι λανθασμένη. Εμείς πρέπει να κινηθούμε υπεύθυνα, ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες πρόληψης. Αν υπάρξει κατανομή ευθυνών -και περί αυτού δεν έχω καμία αμφιβολία- θα αποδοθούν. Να είστε βέβαιοι γι' αυτό. Θα αναζητήσουμε τα πραγματικά αίτια και δεν θα πλάσουμε αίτια.

Ποιά είναι τα πραγματικά αίτια λοιπόν; Φταίει το σκοτάδι; Πιθανόν να έφταιγε. Γι' αυτό το λόγο και απαγορεύθηκαν οι βραδινές πτήσεις.

Ποιό είναι το δεύτερο πραγματικά πρόβλημα; Πραγματοποιούντο πτήσεις, πολλές φορές, για λόγους που δεν έπρεπε; Οχι ότι δεν υπήρχε κάποιος ασθενής, υπήρχε. Αλλά μπορούσε να καλυφθεί αλλιώς, χωρίς να κινήσουμε διαδικασίες έκτακτης ανάγκης. Βεβαίως, απ' ότι φάνηκε. Διατάχθηκε, λοιπόν, ειδική έρευνα για να αλλάξει το ισχύον καθεστώς.

Παρουσιάστηκε βλάβη στη φλάντζα, σύμφωνα με αυτό που ειπώθηκε, η οποία δεν ανεγράφη στον κατάλογο των βλαβών ή στα σχετικά δελτία που συμπληρώνονται από την αρμόδια υπηρεσία με βάση τους κανόνες; Μάλιστα.

Ρωτήθηκε αμέσως η εταιρεία γιατί το έκανε; Ρωτήθηκε. Εδωσε μια εξήγηση; Την έδωσε. Μας καλύπτει η εξήγηση; Πιθανόν, όχι. Αλλά ρωτήθηκε και την εξήγηση την έχετε υπόψη σας. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε.

Ολα αυτά θα ληφθούν υπόψη, όταν θα αξιολογηθεί η σύμβαση στη λήξη της, που λήγει σχετικά γρήγορα, πρόκειται για υπόθεση μερικών μηνών.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες πρόληψης. Δεν καταλαβαίνω γιατί χρησιμοποιούμε αυτούς τους τόνους ορισμένες φορές. Θεωρείτε ότι είστε πιο ευαίσθητοι από κάποιους άλλους; Είμαστε ορισμένοι πιο ευαίσθητοι, νομίζετε, από κάποιους άλλους; Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ολοι ενοχλούμαστε όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές και αναγνωρίζω ότι επιβάλλεται να υπάρχει κάποια πίεση, ώστε να λαμβάνονται άμεσα τα σχετικά μέτρα. Αλλά ν' αναζητήσουμε πρώτα την αιτία.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή μιλήσατε για κάποιες επιπτώσεις στις συμβάσεις και αναφερθήκατε σε πρόσθετους ειδικούς ελέγχους, πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι αντίστοιχοι τεχνικοί ελεγκτές της Ολυμπιακής - οι οποίοι μεταξύ άλλων έχουν στη δικαιοδοσία τους και τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία, όπως γνωρίζουμε, παίρνουν κι αυτά μέρος σε κάποιες ειδικές και επικίνδυνες αποστολές - δεν έχουν στο παθητικό τους κάποια τέτοια απώλεια πτητικού μέσου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Λέω για τους τεχνικούς ελεγκτές ότι δεν έχουν στο παθητικό τους κάποια απώλεια πτητικού μέσου. Δηλαδή, αυτοί κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους; Μήπως τελικά φταιει η εταιρεία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εννοείτε τη Hellitalia; Αυτό εκτιμάτε; Εχουμε συνάψει μια σύμβαση μαζί τους, η οποία ελέγχεται. Οι κύριοι αυτοί κάνουν τεχνικούς ελέγχους, δίνουν πιστοποιητικά ελέγχου και πληρώνονται για τη δουλειά που κάνουν. Υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις. Αν υπάρξει κάποιο ατύχημα ή δυστύχημα θεωρείτε ότι δεν ελέγχεται μετά η κατάσταση; Αμέσως η ειδική επιτροπή ελέγχου του Υπουργείου Μεταφορών εξετάζει το συμβάν. Θεωρητικά, αν δεχθούμε ότι φταιει η εταιρεία για το δεύτερο ή το τρίτο δυστύχημα -αυτά τα δύο πορίσματα δεν τα ξέρουμε- ή αν προκύψει στο δεύτερο πόρισμα που ολοκληρώνεται οσονούπω ή στο τρίτο πόρισμα που θα αρχίσει η έρευνα τώρα και αποδειχθεί ότι φταιει η εταιρία, νομίζετε ότι θα μείνει η κατάσταση έτσι;

Υπογράψαμε μια σύμβαση με μία εταιρία, μετά από δημόσιο διεθνή διαγωνισμό, για να βελτιώσουμε τις τεχνικές δυνατότητες και να είμαστε πιο ασφαλείς. Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός, κατατέθηκαν οι προσφορές, εξετάστηκαν από τους αρμοδίους, εξετάστηκε η οικονομική πλευρά και υπεγράφησαν. Ως προς την υπογραφή δεν έχω ακούσει ότι έχει τεκμηριωθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα. Στη συνέχεια, δημιουργούνται προβλήματα. Πέφτουν κάποια ελικόπτερα.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος το αίτιο, για να διαπιστώσουμε εάν φέρει την ευθύνη η εταιρία που έχει αναλάβει τον έλεγχο.

Δεν γίνεται ο έλεγχος; Δεν γίνεται η διερεύνηση; Βεβαίως και γίνεται. Δεν γίνεται έγκαιρα; Βεβαίως και γίνεται. Δεν γίνεται σωστά; Βεβαίως και γίνεται.

Εάν, λοιπόν, στο δεύτερο πόρισμα -αναφέρω το δεύτερο, διότι αναμένεται γρήγορα- προκύψει η οποιαδήποτε ευθύνη, να είστε βέβαιοι ότι η ευθύνη θα καταλογιστεί, είτε πρόκειται για οικονομική, είτε πρόκειται για ποινική ευθύνη. Εάν όμως αποδειχθεί. Δεν θα αποφασίσω εγώ, ούτε εσείς που δεν διαθέτουμε τις απαραίτητες γνώσεις. Θα αποφασίσουν οι ειδικοί επί του θέματος. Και έχουν προβλεφθεί οι υπηρεσίες αυτές.

Θα μου πείτε, δεν θα λάβετε πρόσθετα μέτρα για να βοηθήσετε; Βεβαίως και λάβαμε πρόσθετα μέτρα. Πάρθηκε η απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Στεφανή για την απαγόρευση των νυχτερινών πτήσεων. Αλλάζει ο κανονισμός σε σχέση με τα ατυχήματα. Αυτά δεν είναι πρόσθετα μέτρα; Κύριε Χασαπόπουλε, ούτε εκπρόσωπος της εταιρείας είμαι, ούτε αυτό λέει η εταιρία. Θα έπρεπε να προσέξετε πολύ καλά αυτό που είπατε, διότι πέραν όλων των άλλων, ακούσατε τη μισή απάντησή μου.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή δεν πρέπει ν' αντιδικούμε για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, με το χέρι στην καρδιά κ. Υπουργέ, απαντήστε μου, εάν επρόκειτο να μπείτε αύριο σ' ένα από τα δύο ελικόπτερα που πετάνε μέρα, για κάποια αναγκαία και επείγουσα δουλειά, θα μπαίνατε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τι εννοείτε "αναγκαία και επείγουσα δουλειά" για να μπω σε ελικόπτερο;

ΦΙΛΗΣ: Για παράδειγμα, συγγενής ενός ασθενούς. Θα αφήνατε τον ασθενή να μπει μέσα στο ελικόπτερο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, κ. Φίλη.

ΦΙΛΗΣ: "Ναι", είπατε; Το σημειώνουμε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, γιατί έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες, χιλιάδες πτήσεις. Και από τη στιγμή που απαγορεύθηκαν και οι νυχτερινές πτήσεις, αισθάνομαι πιο ασφαλής. Και πού ξέρετε, εσείς κ.Φίλη, ότι δεν υπάρχει ανθρώπινο λάθος; Την αποκλείετε αυτή την περίπτωση;

ΦΙΛΗΣ: Δεν το γνωρίζω, ερωτώ εσάς. Σας ερωτώ ως άνθρωπο, όχι ως εξουσία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απαντώ ευθέως ναι, γιατί έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες πτήσεις. Και μάλιστα, μετά την πρόσφατη απόφαση του κ. Στεφανή για την απαγόρευση νυχτερινών πτήσεων, αισθάνομαι ακόμη πιο ασφαλής. Και αυτό μπορούν να το δηλώσουν χιλιάδες ασθενείς οι οποίοι έχουν διακομιστεί με το ΕΚΑΒ, όπως και οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ που δίνουν αυτή τη δύσκολη μάχη για να σώσουν συνανθρώπους τους.

ΦΙΛΗΣ: Ενδεχομένως να δηλώσουν το ίδιο και μετά το δεύτερο ατύχημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας απάντησα. Και παρακαλώ να μην παίζουμε εν ου παικτοίς.

ΦΙΛΗΣ: Δεν είναι παιχνίδι αυτό, είναι θέμα ανασφάλειας που διακατέχει την κοινή γνώμη, είναι η απάντηση που δίνουν οι εργαζόμενοι γύρω απ' αυτά τα θέματα. Αισθάνονται ανασφαλείς οι άνθρωποι και λένε δεν ανεβαίνουμε επάνω.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ισχυρίζεται κανείς μετά λόγου γνώσεως και μπορεί να το αποδείξει ότι δεν είναι ασφαλή τα ελικόπτερα; Παρακαλώ να το πει, για να μην παίζουμε. Να το πει ανοιχτά και να μην υπονοεί τίποτα. Διότι εμείς κάναμε δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια αυτών των ελικοπτέρων σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα. Και τα ελικόπτερα ελέγχθηκαν. Και έχουν να κάνουν και με διεθνείς εξελίξεις. Εχουν να κάνουν και με προμήθειες των ιδίων ελικοπτέρων από πολλές χώρες του κόσμου. Υπογράψαμε σύμβαση με μία ξένη εταιρία, διεθνούς κύρους, με ανοιχτό δημόσιο διεθνή διαγωνισμό, για τη συντήρησή τους. Δεν παραχωρήσαμε τη συντήρησή τους σε αδαείς, ούτε σε άσχετους. Από κει και πέρα, αν έπρεπε να είχε προηγηθεί η απόφαση για την απαγόρευση νυχτερινών πτήσεων, αυτό να το συζητήσουμε. Αλλά να μη δημιουργούμε την αίσθηση ότι τα ελικόπτερα είναι ανασφαλή και πέφτουν και ότι δεν γίνεται έλεγχος. Να μη δημιουργούμε πανικό, διότι το αίσθημα του πανικού δεν οδηγεί πουθενά. Ετσι, καταλήγουμε στο άλλο άκρο.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ο υπουργός Υγείας χθες είπε ότι το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκαλο, ήθελα να σας ρωτήσω εάν ζητήσατε συνδρομή δικαστικών αρχών για να επιβλέπουν τις έρευνες που γίνονται για την ανεύρεση του ελικοπτέρου και την έρευνα για τις συνθήκες πτώσης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτοί που είναι εκεί δεν είναι οι κατά νόμο αρμόδιοι; Εκείνοι που επιβλέπουν τις έρευνες για την πτώση του ελικοπτέρου είναι οι αρμόδιοι, σύμφωνα με το νόμο. Δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, μου λέτε το Λιμενικό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οποιος είναι αρμόδιος. Το αμφισβητείτε; Θα αμφισβητήσουμε τώρα και το Λιμενικό Σώμα και την υπηρεσία ελέγχου; Δεν το καταλαβαίνω και μου δημιουργούνται ερωτήματα. Αμφισβητούμε το Λιμενικό, τις υπηρεσίες ελέγχου, τους πάντες. Γιατί; Για να έχουμε τηλεθέαση; Εάν αυτή είναι η λογική, διαφωνώ.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν θέλετε απάντηση, κ. Υπουργέ, αλλά όχι εδώ. Εάν θέλουμε τηλεθέαση, το είπατε τρεις φορές. Μην οχυρώνεστε πίσω από κάποιες ακραίες καταστάσεις συναδέλφων. Εσείς είστε υπουργός μιας κυβέρνησης που πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οφείλω, όμως, να υπερασπιστώ την ακεραιότητα του Λιμενικού Σώματος. Δεν θα διαλύσουμε τα πάντα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρωτώ, εάν θα επέμβει εισαγγελέας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι θα γίνει ό,τι προβλέπεται από το νόμο.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αμφισβήτησα τη δουλειά κανενός. Ρώτησα, εάν θα επέμβει εισαγγελέας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τηρείται ό,τι προβλέπει ο νόμος, ο οποίος δεν λειτουργεί για τις ανάγκες της τηλεθέασης. Οπου προβλέπεται εισαγγελέας υπάρχει, όπου προβλέπεται το Λιμενικό υπάρχει, όπου προβλέπεται η αρχή ελέγχου υπάρχει. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι οι αρμόδιοι που προβλέπονται. Εάν χρειαστεί να πάει και κάποιος άλλος, θα πάει. Εάν υπάρχει θέμα κατά νόμο να πάει εισαγγελέας, θα πάει. Δεν είπα, εάν πρέπει να πάει ή όχι. Είπα ότι θα πάνε οι αρμόδιοι που προβλέπονται. Υπονοείτε ότι υπάρχει πρόθεση να κρύψει κάποιος κάτι από την ανέλκυση; Αυτό υπονοήσατε; Δεν το καταλάβατε τί υπονοήσατε;

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Για να μην βρεθούμε μετά από δυο μήνες να το αποδώσουμε σε ανθρώπινο λάθος και να τα φορτώσουμε πάλι σε έναν νεκρό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπονοείτε ότι υποκρύπτουμε κάτι κατά την ανέλκυση.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι η κυβέρνηση, κύριε Υπουργέ, γιατί θα εκδοθεί ένα πόρισμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είναι όλοι κλέφτες στην Ελλάδα. Υπάρχουν χιλιάδες έντιμοι άνθρωποι που κάνουν καλά τη δουλειά τους, στο Λιμενικό, στη Δικαιοσύνη, στις αρχές ασφαλείας και σε αυτούς που θα αναλάβουν να κάνουν τους ελέγχους. Εάν όλους αυτούς τους θεωρήσουμε ύποπτους, τότε μιλάμε για άλλα δεδομένα. Δεν μας βρίσκει σύμφωνους η ρητορική αυτή που ισοπεδώνει τα πάντα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 12 February 2003 - 15:05:15 UTC