Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-02-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού θα σας το δώσω αύριο, αναλυτικά, διότι δεν έγινε το πρωί η συνάντησή μας με τον Πρωθυπουργό, λόγω της έκτακτης συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών και στη συνέχεια, της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Ελβετό Πρωθυπουργό, που γίνεται αυτή την ώρα.

Υπάρχει μια ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό. Ο Πρωθυπουργός, ενόψει τόσο της κατάθεσης της έκθεσης Μπλιξ στον ΟΗΕ, την Παρασκευή 14.2, όσο και των επόμενων εξελίξεων στο θέμα του Ιράκ, προτείνει στους ηγέτες των 14 κρατών-μελών της Ε.Ε. να συναντηθούν στις Βρυξέλλες το βράδυ της 17ης Φεβρουαρίου. Είναι σαφές ότι πρόκειται για πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, με αντικείμενο την εξέταση της κατάστασης, όπως διαμορφώνεται γύρω από την κρίση στο Ιράκ και τη διερεύνηση και ανάληψη πρωτοβουλιών για τη ζητούμενη κοινή στάση της Ε.Ε. Θα προηγηθεί, σύμφωνα με την πρόταση του Πρωθυπουργού, άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, το πρωί της ίδιας ημέρας. Θα εκτιμηθεί η κατάσταση και στις δύο αυτές συναντήσεις, στο πλαίσιο της απόφασης 1441 του ΟΗΕ και της κοινής θέσης της Ε.Ε. στις 27.1, καθώς και το θέμα της προόδου της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για μια ακόμη πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ήρθε μετά από την ενημέρωσή του, γύρω από τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη, αλλά και στη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που βεβαίως έχει ακόμη διερευνητικό χαρακτήρα, αλλά δείχνει τη θέληση της ελληνικής Προεδρίας να εξασφαλίσει, όσο αυτό είναι δυνατό, την κοινή στάση της Ε.Ε. σε ένα μείζον θέμα, όπως είναι η κρίση στο Ιράκ. Είναι σαφές ότι ακόμα υπάρχουν περιθώρια για ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, ότι ακόμη υπάρχουν περιθώρια για τη, μέσα από πολιτικές διαδικασίες, διευθέτηση της κρίσης. Ο πόλεμος δεν είναι μονόδρομος. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν αναπτυχθεί πολλές πρωτοβουλίες από πολλές κυβερνήσεις. Υπήρχε η σχετική πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και η επιστολή προς τον κ. Γιώργο Παπανδρέου και από την πλευρά της κυβέρνησης του Βελγίου. Ηδη, προχωρούν οι σχετικές διερευνητικές διαδικασίες γι` αυτή τη συνάντηση των ηγετών. Ελπίζω ότι μέχρι το βράδυ θα είμαστε ίσως σε θέση να σας δώσουμε μια πιο καθαρή εικόνα. Εκείνο που έχω να προσθέσω είναι ότι ο Πρωθυπουργός έχει, επίσης, μιλήσει σήμερα με τον Γερμανό Καγκελάριο κ. Σρέντερ και με τον Πρωθυπουργό του Βελγίου. Φυσικά, δεν μπορεί να αποκλειστούν, μέχρι το βράδυ και άλλες επαφές με ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Πλέον αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική και είναι από τις πρωτοβουλίες που είχαμε προαναγγείλει, τις συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες της ελληνικής Προεδρίας, υπάρχει και η πρωτοβουλία του υπουργού Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, στην 30η Διεθνή Διάσκεψη του Μονάχου για την πολιτική ασφάλειας, η οποία συνήλθε το Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή 40 υπουργών Αμυνας, από όλο τον κόσμο. Ο κ. Παπαντωνίου ήταν από τους λίγους ομιλητές στη Διάσκεψη, στην οποία, ως γνωστόν, παραβρέθηκε και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας και μια σειρά υπουργοί Εξωτερικών και έγινε και η γνωστή συζήτηση, μεταξύ του κ. Ράμσφελντ και του Γερμανού ομολόγου του κ. Φίσερ. Ο κ. Παπαντωνίου στο γεύμα των υπουργών, αλλά και στην εισήγησή του, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να μιλά και να δρα ενωμένα, ώστε να μπορεί να ασκεί επιρροή στις εξελίξεις, ιδιαίτερα σε θέματα ειρήνης και πολέμου. Τόνισε ότι οι αντιθέσεις που έχουν αναπτυχθεί στην Ε.Ε., η διάσταση απόψεων στους κόλπους της Ευρώπης, εξασθενεί τη θέση της Ευρώπης και γι αυτό το λόγο, η ελληνική Προεδρία καλεί τα μέλη της Ε.Ε. και κυρίως τις χώρες που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, να συνεργαστούν μαζί της, να συνεργαστούν με την Προεδρία, ώστε να διαμορφωθεί η κοινή ευρωπαϊκή θέση και να παρέμβει αποφασιστικά στο θέμα του Ιράκ. Σε συνέχεια της παρέμβασης του κ. Παπαντωνίου και των παρεμβάσεων του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και των συναντήσεών του με τους ομολόγους του των χωρών-μελών της Ε.Ε. που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υπήρξε και η σημερινή παρέμβαση της Προεδρίας, δια του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Πρωθυπουργού, στην κατεύθυνση μιας συζήτησης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για να αναζητηθεί και βεβαίως με προοπτική να εξευρεθεί η δυνατότητα κοινής στάσης, κοινών πρωτοβουλιών της Ε.Ε., στο μείζον θέμα του Ιράκ.

Εισαγωγικά, υπάρχει ένα δεύτερο θέμα που αφορά τα θέματα της ελληνικής Προεδρίας. Σύμφωνα με απόφαση του Πρωθυπουργού, ζητήθηκε από όλους τους υπουργούς, που προεδρεύουν συμβουλίων της Ε.Ε., να ενημερώνουν, σε τακτά χρονικά διαστήματα, για παράδειγμα, κάθε δύο ή τρεις εβδομάδες, την κοινή γνώμη, μέσα από συνεντεύξεις Τύπου, γύρω από τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξαν, τόσο στα Συμβούλια, όσο και σε Επιτροπές των Συμβουλίων, στα οποία προεδρεύουν. Επίσης, ενόψει των τυπικών και άτυπων Συμβουλίων που γίνονται συνέχεια, υπάρχει στενή συνεργασία των υπουργών με το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ, προκειμένου να μπορούμε να σας ενημερώνουμε για τις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική Προεδρία και το κυριότερο για τα αποτελέσματα που υπήρχαν και θα υπάρξουν από την Προεδρία αυτή. Διότι, μέχρι στιγμής, έχουν υπάρξει σημαντικά αποτελέσματα και στο ECOFIN και στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, αλλά και στο άτυπο Συμβούλιο του Ναυπλίου. Πραγματικά θέλουμε τη βοήθειά σας και χρειάζεται να αναπτύξουμε όλοι μαζί πρωτοβουλίες, γιατί αυτό είναι θέμα που αφορά τη χώρα, την Ελλάδα και όχι στενά την κυβέρνηση, γύρω από την ανάδειξή του και την ενημέρωση του ελληνικού λαού. Επίσης, σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα γίνεται και ειδική συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, γύρω από τα αποτελέσματα της Προεδρίας, ώστε να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων γύρω από αυτά τα θέματα.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εχουμε μια εκκρεμότητα από την Παρασκευή. Σας είχα ρωτήσει να μου πείτε τι γίνεται με τις περίφημες επιστολές Ανάν, προς τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ηθελα να μου πείτε εάν απεδέχθη την πρόσκληση ο κ. Σημίτης, σε τι επίπεδο θα γίνει αυτή η συνάντηση και επειδή γράφηκε στον κυπριακό Τύπο, σας το αναφέρω και αυτό, μήπως αυτό εγκυμονεί κινδύνους, μήπως τελικά το Κυπριακό το κάνουμε ελληνο-τουρκική διαφορά, εάν συναντηθούν οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας και συζητήσουν για θέματα ασφαλείας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η επιστολή Ανάν ζητάει να υπάρξει συνάντηση εκπροσώπων, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της πρότασης του Γενικού Γραμματέα, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα εγγύησης και ασφάλειας, τα οποία περιλαμβάνονται στην πρόταση. Οπως συναντάται ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον κ. Ντενκτάς για να συζητήσουν όλα τα κεφάλαια του Σχεδίου Ανάν, ζητείται από την Ελλάδα και την Τουρκία, και μάλιστα γρήγορα -και έχει σημασία το «γρήγορα», γιατί προφανώς ο ΟΗΕ ετοιμάζει κάποια νέα πρωτοβουλία- να συναντηθούν για να συζητήσουν αποκλειστικά τα θέματα εγγύησης και ασφάλειας που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάν. Θα σας ενημερώσουμε πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση και σε τι επίπεδο, μόλις οριστεί. Αλλά, η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει αντιρρήσεις για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης, γιατί είμαστε υπέρ των διαπραγματεύσεων, βάσει του Σχεδίου Ανάν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: ...δεν μετατρέπει το Κυπριακό από διεθνές θέμα σε ελληνοτουρκική διαφορά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, διότι όλες οι συζητήσεις γίνονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Και με την παρουσία του κ. Ντε Σότο συναντάται συνήθως και ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον κ. Ντενκτάς. Για το πότε θα γίνει η συνάντηση θα σας ενημερώσω.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση κρίνει ότι είναι λογικό να ξεκινήσει μια τέτοιου τύπου διαπραγμάτευση και στο πλαίσιο του ΟΗΕ, εάν δεν υπάρξει προηγούμενα συμφωνία της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής πλευράς επί του Σχεδίου Ανάν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι υποχρέωσή μας να ανταλλαγούν απόψεις για το Σχέδιο και τα θέματα εγγύησης και ασφάλειας;

ΒΙΤΑΛΗΣ: Βεβαίως, αλλά δεν υπάρχει μια κατ` αρχήν συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, αυτό λέω.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι δύο πλευρές συζητούν συνέχεια. Οπως γνωρίζετε, έχουν κάνει έξι συναντήσεις. Αρα, διαπραγματεύονται. Στο πλαίσιο πάντα του ΟΗΕ, πρέπει να γίνει και κάποια συνάντηση, σε κάποιο επίπεδο, που θα βρεθεί φαντάζομαι, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν είναι διμερής συνάντηση και ούτε εφ` όλης της ύλης. Θα συζητηθεί ένα κεφάλαιο της πρότασης, ένα-δύο σημεία. Μόνο αυτά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ως εγγυήτριες δυνάμεις τις καλεί το έγγραφο...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ως εγγυήτριες δυνάμεις τις καλεί, αλλά για συγκεκριμένο θέμα, για συγκεκριμένο κεφάλαιο. Δηλαδή, η ελληνική δύναμη θα πάει ή όχι στην Κύπρο ή η τουρκική, αντίστοιχα. Και αν θα πάει, πόση θα είναι, πώς θα συνεννοείται και πού θα εγκατασταθεί; Χρειάζεται ή δεν χρειάζεται; Διότι, όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα, επί της αρχής έχει πει ότι δεν χρειάζεται. Αλλά, βεβαίως, τελικώς εάν καταλήξουμε ότι απαιτείται, θα πάμε στο ελάχιστο δυνατό. Αυτά τα θέματα πρέπει να συζητηθούν και μεταξύ των δύο. Εμείς, έχουμε πει, εδώ και αρκετές ημέρες, ότι είμαστε έτοιμοι και αυτό είναι σε γνώση της κυπριακής πλευράς. Από την άλλη πλευρά, οι Τούρκοι μέχρι τώρα δεν είχαν πει ναι. Από τις δηλώσεις του Τούρκου εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, την Πέμπτη, φάνηκε ότι υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα. Θα το δούμε.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αυτή η θέση που διατυπώνεται στη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι υπάρχουν περιθώρια για ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και ο πόλεμος δεν είναι μονόδρομος, αυτή η θέση, από τις διερευνητικές επαφές που έχει κάνει η Προεδρία με τις 14 χώρες, υιοθετείται ομοφώνως, κατά πλειοψηφία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι εάν είχε υιοθετηθεί κάτι τέτοιο, θα είχαν βγει και αποφάσεις. Ομως, υπάρχουν πολλές χώρες, κυβερνήσεις, οι οποίες ζητούν τη λήψη ειρηνευτικών πρωτοβουλιών και αναζητούν ένα συντονισμό της Ε.Ε. προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ελληνική Προεδρία έχει την ίδια άποψη και την έχει εκφράσει εδώ και αρκετό καιρό, ότι υπάρχει ο ειρηνικός δρόμος για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα γύρω από την κρίση στο Ιράκ, ότι χρειάζεται η Ε.Ε. να έχει κοινή στάση σε αυτό το μείζον διεθνές θέμα. Βεβαίως, υπάρχει και η αποδοχή της Ε.Ε. σε αυτή την αναγκαιότητα, αρχικά με την απόφαση της 27ης Ιανουαρίου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Χρειάζεται, όμως, αυτές οι πρωτοβουλίες να εξελιχθούν. Κάνουμε, λοιπόν, μια πρόταση -και το τονίζω αυτό- και διερευνούμε σήμερα τη δυνατότητα πραγματοποίησης της συνάντησης των 15 ηγετών, ακριβώς γιατί πρέπει να ανταλλαγούν αυτές οι απόψεις και να γίνει αυτή η πολιτική συζήτηση. Γιατί, πρέπει να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και να συζητήσουν ένα θέμα που, αυτή τη στιγμή, ταλανίζει όλους τους λαούς. Δεν είναι σιωπηρή η Ελληνική Προεδρία. Δεν είναι θεατής των εξελίξεων. Με πρωτοβουλίες, παρεμβαίνει στις εξελίξεις. Μέχρι αργά το βράδυ, θα γνωρίζουμε ποιά θα είναι τα τελικά αποτελέσματα γύρω από αυτή την πρωτοβουλία. Θέλω, όμως, να πιστεύω -γιατί αυτό ζητούν οι λαοί της Ευρώπης- ότι όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα δεχθούν να συζητήσουν.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επειδή αυτή η διερεύνηση των θέσεων των Ευρωπαίων ηγετών έχει ξεκινήσει εδώ καιρό, αν θυμάμαι καλά μετά την εκδήλωση πρωτοβουλίας των "8", ήθελα να ρωτήσω το εξής: Επειδή έχουν γίνει κάποιες επαφές και επειδή οι θέσεις τουλάχιστον των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών έχουν καταγραφεί για το θέμα του Ιράκ, σας προβληματίζει το γεγονός μήπως πάμε στις Βρυξέλλες και συζητήσουμε και αντί να βγει κάτι θετικό, η Ε.Ε. επιβεβαιώσει αυτή τη βαθιά της διάσπαση και αυτό πόσο θα επηρεάσει τελικά την ίδια την Ελληνική Προεδρία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Ελληνική Προεδρία οφείλει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε αυτό που πιστεύει και στην κατεύθυνση που θεωρεί σωστή. Ολοι κρινόμαστε. Οι λαοί της Ευρώπης μας παρατηρούν και μας κρίνουν. Σας διαβεβαιώνω γι` αυτό. Οι λαοί της Ευρώπης θέλουν την ειρήνη, θέλουν την κοινή στάση της Ε.Ε..

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Από το ίδιο μικρόφωνο, εδώ και αρκετές μέρες και όχι μόνο μια φορά, έχετε πει, μεταφέροντας και την άποψη του Πρωθυπουργού, ότι μια τέτοια κίνηση θα γινόταν, εφόσον υπήρξε δυνατότητα κοινής στάσης και μάλιστα στην κατεύθυνση της ειρήνης. Είχατε πει, μάλιστα, ότι αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, μάλλον δεν θα γίνει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γι` αυτό, όπως βλέπετε, είναι προσεγμένη η διατύπωση. Αυτή ήταν η κατεύθυνση που είχαμε, αν θυμάμαι καλά, πριν από περίπου δέκα μέρες. Από τότε, κύλησε πολύ νερό στ` αυλάκι.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό θέλω να ρωτήσω, έχει αλλάξει κάτι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως. Εχουμε πολλά και σημαντικά πολιτικά γεγονότα. Την προηγούμενη Τετάρτη, υπήρξε μια πολύ σημαντική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Υπήρξε, επίσης, η διάσκεψη του Μονάχου για την πολιτική ασφάλειας, όπου, παράλληλα με την πολύ σημαντική παρέμβαση του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας, υπήρξαν και πολύ σημαντικές παρεμβάσεις και από άλλες κυβερνήσεις στην ίδια κατεύθυνση. Υπάρχουν επιστολές από κυβερνήσεις, όπως του Βελγίου, αλλά και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που μας έδωσαν συγκεκριμένες προτάσεις. Ολα αυτά αξιολογήθηκαν, όπως αξιολογείται και η δυναμική που αναπτύσσεται στους λαούς της Ευρώπης.

Σαφώς, οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη τα κινήματα που δημιουργούνται, τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται, τη θέληση των λαών και να συντονίζουμε τα βήματά μας στην ίδια κατεύθυνση. Βεβαίως, όπως θα προσέξατε, δεν προτείνουμε Συμβούλιο Κορυφής. Προτείνουμε μια άτυπη διαδικασία διαλόγου, ακριβώς γιατί γνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν και η οποία θα έχει το χαρακτήρα αναζήτησης, διερεύνησης και ανταλλαγής απόψεων, εφόσον θέλουμε να προχωρήσουμε. Από εκεί και πέρα, όλοι κρινόμαστε.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δεν θα λάβει απόφαση, δηλαδή, αυτή η Σύνοδος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι Σύνοδος, είναι συνάντηση. Η συνάντηση δεν έχει τον τυπικό χαρακτήρα για να λάβει αποφάσεις. Αν, όμως, από τη συνάντηση αυτή προκύψει η δυνατότητα αποφάσεων, είναι πολύ εύκολο αυτό.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αν θυμάμαι καλά, από την άτυπη συνάντηση των ηγετών, πέρυσι, για την τρομοκρατία, είχαν βγει συμπεράσματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι, αν καταλήξουμε κάπου, η τυπική έκδοση συμπερασμάτων είναι πολύ εύκολη, είτε με ένα ψήφισμα, είτε με κείμενο, είτε με ένα άτυπο συμβούλιο, είτε με Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Εκεί θα είναι οι υπουργοί Εξωτερικών. Μη στεκόμαστε στο τυπικό μέρος. Εχει το χαρακτήρα της συζήτησης και όχι του άτυπου συμβουλίου. Θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί. Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού έχει το χαρακτήρα της συζήτησης των ηγετών, ακριβώς για να τονίσει ότι εδώ ερχόμαστε για να ανταποκριθούμε σε μια απαίτηση των λαών μας, σε ένα ζήτημα που αφορά όλο τον κόσμο. Να ψάξουμε να βρούμε πώς η Ε.Ε. θα σταθεί στην κρίση στο Ιράκ και πώς θα μπορέσουμε να αναζητήσουμε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ειρηνικής επίλυσης της διαφοράς. Θα διερευνηθεί και αν καταλήξουμε, θα το επενδύσουμε τυπικά. Αν δεν καταλήξουμε, σαφώς θα ενημερωθούν όλοι και θα κριθούμε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αρα, για να καταλάβω, ακόμα κι αν ένας ηγέτης δηλώσει ότι δεν θεωρεί αναγκαία τη συμμετοχή του, θα γίνει συνάντηση ή όχι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ηδη, γίνονται επαφές με όλους τους ηγέτες και θα είμαστε σε θέση, ίσως αργά το βράδυ ή αύριο το πρωί, να σας ενημερώσουμε. Αυτό το θέμα απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία θα συμμετάσχουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πριν σας συναντήσω, υπήρξε επικοινωνία με τον κ. Σρέντερ και με το Βέλγο Πρωθυπουργό, που προσανατολίζονται να συμμετάσχουν. Αλλά, αυτό θα κριθεί σύντομα.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Υπάρχει το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", που αποκαλύπτει έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, τα οποία εμφανίζουν να εμπλέκεται Ελληνας επιχειρηματίας. Γνωρίζει αυτά τα έγγραφα η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν πρόκειται για έγγραφα με την τυπική μορφή τους, αλλά για το ηλεκτρονικό αρχείο της τέως μυστικής υπηρεσίας "Στάζι", της τέως Ανατολικής Γερμανίας. Επειδή διερεύνησα αρκετά το θέμα χθες, τα συγκεκριμένα ντοκουμέντα δεν έχουν περιέλθει σε γνώση είτε των ελληνικών Αρχών, είτε των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που διερευνούν το θέμα. Υπάρχει, βεβαίως, η σχετική διερεύνηση από τον εισαγγελέα και μάλιστα έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τέτοια ζητήματα, που έγινε πριν μερικούς μήνες και η υπόθεση ερευνάται. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι οι εισαγγελείς θα κάνουν τη δουλειά τους, θα ζητήσουν και αυτά τα στοιχεία. Οποιος μπορεί να συνεισφέρει μπορεί να το κάνει. Σε κάθε περίπτωση και επισήμως θα ζητηθούν αυτά τα στοιχεία και σε κάθε περίπτωση, οι εισαγγελείς θα προχωρήσουν και θα ολοκληρώσουν τη δουλειά της δίωξης αυτής, βγάζοντας το πόρισμά τους. Εχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και χρειάζεται να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός τι γίνεται γύρω από αυτή την υπόθεση.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Στην περίπτωση που η εισαγγελική έρευνα επιβεβαιώσει τα στοιχεία που υπάρχουν, αυτό θα σημάνει κάτι για τις συνεργασίες του συγκεκριμένου επιχειρηματία με το Δημόσιο; Το ρωτώ αυτό, γιατί ενώ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η ποινική δίωξη, το ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει να υπογράφει συμβάσεις με το συγκεκριμένο επιχειρηματία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτον, το ελληνικό Δημόσιο κάνει διεθνείς και δημόσιους διαγωνισμούς. Δεν υπογράφει συμβάσεις "κατά προτίμησιν" με κανέναν. Δεύτερον, υπάρχει μια αρχή στο Σύνταγμά μας, την οποία και τηρούμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει όλοι να ζητήσουμε να προχωρήσει η εισαγγελική έρευνα και να έχουμε τα αποτελέσματά της. Υπάρχει ποινική δίωξη με βάση την οποία προχωρεί η εισαγγελική έρευνα. Σας επαναλαμβάνω ότι τα νέα στοιχεία, από ό,τι πληροφορήθηκα, δεν ήταν υπόψη των αρμοδίων. Θα αξιολογηθούν και θα υπάρξει ένα πόρισμα. Από αυτό και τη συνέχεια που θα υπάρξει, θα κριθούν όλα. Ετσι λειτουργούν η Δικαιοσύνη και η ελληνική Πολιτεία. Σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, ένοχος είναι αυτός για τον οποίο υπάρχει σχετική απόφαση από το δικαστήριο. Αυτό που πρέπει να ζητούν όλοι σήμερα είναι να προχωρήσει η έρευνα σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Εχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, που πρέπει να κάνει καλά και γρήγορα τη δουλειά της, ώστε να έχουμε το πόρισμα και τη συνέχεια του θέματος.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Πριν από λίγο, ο κ. Μητσοτάκης με δηλώσεις του εξέφρασε την άποψη, ότι καλό θα ήταν η υπόθεση να ανατεθεί σε Εφέτη Ανακριτή, για να γίνει πιο γρήγορα η διαδικασία, υπονοώντας σαφώς ότι φοβάται τον κίνδυνο παραγραφής.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα θέμα καθυστέρησης για παραγραφή, πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Ολες αυτές οι υποθέσεις που κατά τον οποιοδήποτε τρόπο ενδιαφέρουν άμεσα το δημόσιο βίο της χώρας και την οικονομία της χώρας, επομένως και την ελληνική κοινωνία, θα προχωρήσουν κανονικά. Οπως ξέρετε, υπάρχει σχετική εντολή, εφαρμόζονται νόμοι για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να επιταχύνει τις διαδικασίες και να δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά τα θέματα. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας κίνδυνος καθυστέρησης που να οδηγήσει σε παραγραφή.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μπορείτε να μας ενημερώσετε ακριβώς γι` αυτό το νέο κρούσμα στην Εθνική Οδό, χθες, στο ύψος της Τρίπολης; Ηταν θέμα κακοτεχνίας ή γεωλογικό; Τι ακριβώς θα κάνει η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα υπάρξει σχετική αναλυτική ενημέρωση, γιατί αφορά θέματα τεχνικής φύσεως, από την αρμόδια υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου για το θέμα αυτό, σύντομα. Ηδη έχουν προηγηθεί σχετικές δηλώσεις από τους κυρίους Βασιλείου και Ματσίγκο σε αρκετούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Αναμφίβολα, εξ όσων προκύπτει -και επαναλαμβάνω χωρίς να είμαι ειδικός επί του θέματος- από τη σχετική ενημέρωση που έχω, υπήρξαν σοβαρές ελλείψεις στις γεωτεχνικές μελέτες. Οσον αφορά το συγκεκριμένο σημείο της Εθνικής Οδού Κορίνθου-Τριπόλεως υπήρχε από παλιά μια πρόβλεψη σε σχετική μελέτη για ένα δρόμο με μία συν μία λωρίδες κυκλοφορίας. Στη συνέχεια, το 1990, αν δεν κάνω λάθος, έγινε πρόβλεψη για δύο συν δύο λωρίδες κυκλοφορίας, οπότε άλλαξαν οι σχετικές μελέτες, ακολούθησαν οι σχετικές αποφάσεις και ο δρόμος αυτός παραδόθηκε το 1992. Πάντως, σε όλες αυτές τις υποθέσεις - και θα προσέξατε ότι δεν επιχειρώ να πολιτικοποιήσω το θέμα αυτό - υπήρξαν σοβαρές ελλείψεις στις γεωτεχνικές μελέτες. Θέλω δε να θυμίσω, ότι τα τελευταία χρόνια, έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια ως προς τη βελτίωση των μελετών αυτών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που γίνεται επιμήκυνση των οδών, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Για πόσο καιρό θα ταλαιπωρούνται οι συνάνθρωποί μας στο Θεσσαλικό κάμπο και θα κόβεται η Ελλάδα στα δύο με τους αγρότες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ανοίγετε ένα πολύ σοβαρό θέμα. Κατ` αρχάς, θεωρώ αδιανόητο να κοπεί η Ελλάδα στα δύο. Δεν μπορεί να πληρώνει ο ελληνικός λαός, ένα επιμέρους πρόβλημα που υπάρχει και το οποίο θα σας αναλύσω.

Θέλω να πιστεύω ότι οι συγκεκριμένοι αγρότες -και όχι όλοι γενικά οι αγρότες- οι οποίοι κάνουν τις σχετικές κινητοποιήσεις, θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Διότι, για κάποιο πρόβλημα που υπάρχει, σχετικά με την παραλαβή του βαμβακιού - και μάλιστα, ίσως, παράνομα παραχθέντος βαμβακιού - δεν μπορεί να κοπεί η Ελλάδα στα δύο, δεν μπορεί να διαταραχθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής. Σας λέω πώς έχει το θέμα.

Οπως ξέρετε, φέτος -και πέρσι βεβαίως, αλλά ειδικά φέτος- υπήρξε πλήρης εφαρμογή του Κανονισμού της Ε.Ε. γύρω από την καλλιέργεια βάμβακος. Ορίστηκαν οι περιοχές, τα στρέμματα και η μέση κατά στρέμμα απόδοση, με βάση και την προηγούμενη εμπειρία από την περιοχή, αλλά και όλα τα ευρωπαϊκά στάνταρτ. Μάλιστα ορίστηκε ότι η μέση απόδοση θα έπρεπε να είναι γύρω στα 325 κιλά, κατά στρέμμα. Τι συνέβη; Ανοιξαν τα εκκοκκιστήρια και παραδόθηκε το βαμβάκι κανονικά, σύμφωνα με ότι προέβλεπε ο Κανονισμός. Δηλαδή, γινόταν έλεγχος από τους αρμοδίους για το τι είχε δηλώσει ο αγρότης, πόσα στρέμματα είχε συμφωνηθεί ότι θα μπουν στον Κανονισμό για το βαμβάκι κι αν η ποσότητα την οποία παρέδιδαν ήταν, κατά μέσο όρο, κοντά στον υπολογισθέντα και συμφωνηθέντα μέσο όρο με την Ε.Ε.. Και γιατί συνέβαινε αυτό; Διότι από εκεί θα καθορισθούν οι επιδοτήσεις. Οι επιδοτήσεις, πλέον, δεν γίνονται ανεξέλεγκτα. Γίνονται κατόπιν συμφωνίας για την ποσότητα που θα παραχθεί και με την κατά μέσο όρο στρεμματική απόδοση.

Τι απαιτεί, λοιπόν, το πραγματικό συμφέρον των αγροτών; Να τηρηθεί ο Κανονισμός. Γιατί αυτό; Γιατί τότε η τιμή του βαμβακιού θα είναι ιδιαίτερα υψηλή. Γιατί οι αγρότες οι οποίοι παρήγαγαν βαμβάκι με βάση τη συμφωνία, η οποία είχε υπάρξει μαζί τους για την τήρηση του Κανονισμού, θα πάρουν υψηλή τιμή για το προϊόν τους. Αυτό συμφέρει τον Ελληνα αγρότη και ειδικά τον Ελληνα βαμβακοπαραγωγό.

Υπήρξαν, όμως, και ορισμένοι οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν πρόλαβαν. Εάν αυτό έχει να κάνει με λόγους ανωτέρας βίας (για παράδειγμα, προέκυψε κάτι αιφνιδιαστικά σε κάποιους) ο Κανονισμός της Ε.Ε. προβλέπει ότι το Μάρτιο που θα ανοίξουν ξανά τα εκκοκκιστήρια θα πρέπει να επικαλεστούν λόγους ανωτέρας βίας για το σύντομο χρονικό διάστημα που θα ξανανοίξουν, προκειμένου να παραδώσουν το βαμβάκι τους. Και πιστεύω ότι κι εκείνοι που είχαν πράγματι κάποιο λόγο ανωτέρας βίας, θα τον επικαλεστούν και σύμφωνα με τα στρέμματα που δικαιούνται, θα παραδώσουν το βαμβάκι τους. Εάν, όμως, πρόκειται για άλλους οι οποίοι θέλουν να παραδώσουν βαμβάκι που αντιστοιχεί σε πολύ περισσότερα στρέμματα ή υπάρχει εξωπραγματική στρεμματική απόδοση -γιατί ακούστηκε ότι μερικοί θέλουν να παραδώσουν το βαμβάκι με απόδοση αντιστοιχούσα σε 800 κιλά ανά στρέμμα- αυτό δεν γίνεται. Μιλάμε πραγματικά για παρανομία, η οποία είναι εμφανής.

Θέλω να απευθυνθώ σ` αυτούς τους αγρότες και να τους πω ότι μπορεί μεν να επιθυμούν να κερδίσουν κάτι περισσότερο, αλλά με αυτό τον τρόπο δημιουργούν πρόβλημα, και μάλιστα μείζον, στο σύνολο των βαμβακοπαραγωγών, διότι θα πέσει πολύ η τιμή, αν γίνει υπέρβαση της τιμής που έχει προκαθοριστεί από την Ε.Ε..

Ποιό είναι, λοιπόν, το πραγματικό συμφέρον των βαμβακοπαραγωγών; Να τηρηθεί ο Κανονισμός ή να υποκύψουμε στους ελάχιστους παρανομήσαντες; Η απάντηση φυσικά είναι να τηρηθεί επακριβώς ο Κανονισμός. Και ο Κανονισμός περιλαμβάνει σχετική πρόβλεψη για όσους πραγματικά δεν πρόλαβαν για κάποιο λόγο ανωτέρας βίας.

Είναι σαφές, ότι δεν προσφέρεται αυτή η ιστορία για κομματική εκμετάλλευση. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εμμένουμε σ' αυτή την πολιτική. Πρέπει όλοι ν' αναλάβουμε τις ευθύνες μας και πρώτα απ' όλα εκείνοι οι οποίοι επιχειρούν να δημιουργήσουν προβλήματα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Προβληματίζει την κυβέρνηση η κρίση εσωστρέφειας που φαίνεται να έχει ξεσπάσει στο κυβερνών κόμμα; Μνημονεύω τις δηλώσεις του Σαββατοκύριακου από κορυφαία στελέχη περί "πολιτικής ανορεξίας", "εμποροπανήγυρη" κ.λ.π.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει κρίση εσωστρέφειας. Οι δηλώσεις, στις οποίες αναφέρεστε από συγκεκριμένα στελέχη, είναι συνήθεις. Δε γίνονται για πρώτη φορά. Τώρα, αν κάποιοι επιχειρούν να συνδέσουν τέσσερα διαφορετικά πράγματα και να πουν ότι υπάρχει κρίση στο ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Διότι είδα να συνδέεται η περίπτωση της παραίτησης του κ. Πανταγιά, με δηλώσεις άλλων στελεχών, με συνεντεύξεις που καταθέτουν τον προβληματισμό για το μέλλον και την πορεία του Κινήματος και με εγκύκλιο του Γραμματέα του Κόμματος που έχει να κάνει με την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι σωστό να συνδέονται όλα αυτά. Τι αναφέρει η εγκύκλιος του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ; Περιγράφει τη διαδικασία, την πορεία και την αντίληψη για την ανασυγκρότηση του Κινήματος. Αυτό είναι θετική πράξη, θετική πρωτοβουλία. Δεν είναι εσωστρέφεια. Το ίδιο έχει να κάνει και με άλλες δηλώσεις στελεχών. Το να έχει κάποιος προτάσεις και απόψεις για το μέλλον και τα ζητήματα ανανέωσης του Κινήματος, δεν αποτελεί, ούτε κρίση εσωστρέφειας, ούτε αρνητική πράξη.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: "Ορεξη" έχετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν αναφέρεστε στις δηλώσεις του κ. Χρυσοχοϊδη, δεν θ' απαντήσω με ευφυολόγημα, δεν θέλω. Και αυτό γιατί; Διότι θεωρώ πάρα πολύ σοβαρό τον προβληματισμό που έχει καταθέσει. Είναι ένας σοβαρός προβληματισμός για την ανανέωση του Κινήματος και τη μελλοντική πορεία του. Ανάλογος προβληματισμός, θετικός και δημιουργικός, έχει κατατεθεί και από πολλά άλλα στελέχη. Γιατί θα πρέπει να τα κρίνουμε αυτά; Είμαστε ένα μεγάλο δημοκρατικό Κόμμα και είναι λογικό να υπάρχει ένας προβληματισμός νηφάλιος και υπεύθυνος από τα στελέχη μας.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Τι έχετε να πείτε για αυτή τη βάρβαρη εικόνα που έδειξαν, χθες, τα τηλεοπτικά δίκτυα, με μερικούς ένστολους "παλικαράδες" να κλωτσούν έναν ανυπεράσπιστο φίλαθλο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καλά κάνετε και με ρωτάτε. Θέλω να καταδικάσω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη σχετική ενέργεια. Ευελπιστώ ότι η έρευνα που θα γίνει θα αποδώσει ευθύνες σε εκείνους οι οποίοι χειρίστηκαν με τέτοια βαρβαρότητα το πρόβλημα. Κανένας δε συμφωνεί με παρόμοιες ενέργειες. Πάνω απ' όλα, πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο συνάνθρωπό μας. Και αυτός είναι ο ρόλος των Αρχών Ασφαλείας. Οποιες παρεκβάσεις υπάρχουν, θα ερευνώνται και θα τιμωρούνται.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 10 February 2003 - 14:05:22 UTC