Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 3 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-01-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα συμφωνείτε μαζί μου ότι υπάρχουν κοσμογονικές εξελίξεις στο Κυπριακό με το χθεσινό συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων και μάλιστα με την περίφημη δήλωση Ανάν, η οποία έχει μεγάλες πολιτικές προεκτάσεις, ακόμα και η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Θα ήθελα να κάνετε μια δήλωση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιστεύω ότι έχουμε μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Είναι από τις περιπτώσεις που η φωνή του λαού υπερκαλύπτει τα πάντα. Υπήρξε μια πραγματικά εντυπωσιακή συμμετοχή της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε ένα συλλαλητήριο με τη σαφή απαίτηση να βρεθεί λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου και να προχωρήσει ενωμένη η Κύπρος στην Ενωμένη Ευρώπη. Ο λαός ξεπερνά την αδιαλλαξία. Η τουρκοκυπριακή κοινότητα αποδοκιμάζει την αδιάλλακτη πολιτική της ηγεσίας της. Είναι ένα μήνυμα που πρέπει να λάβουν όλοι. Ενα μήνυμα που πρέπει να λάβει και η Διεθνής Κοινότητα και η ίδια, η αδιάλλακτη και σκληρή, τουρκοκυπριακή ηγεσία. Η φωνή των πολιτών, η φωνή του λαού, είναι εκείνη που δίνει την καθοριστική ώθηση σε μια προσπάθεια που αφορά πρώτα απ` όλα την Κύπρο και τις κοινότητές της. Αφορά, όμως, και όλο τον κόσμο, αφορά τους λαούς της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία. Xαιρετίζουμε ιδιαίτερα αυτή την εξέλιξη και θέλουμε να πιστεύουμε ότι μπροστά στη λαϊκή απαίτηση, μπροστά στη λαϊκή διεκδίκηση, αυτοί οι οποίοι προβάλλουν ως αδιάλλακτοι, κόντρα στο ρεύμα της ιστορίας, κόντρα στην απαίτηση του λαού τους, θα αναγκαστούν να ανακρούσουν πρύμνα και να ακολουθήσουν την οδό της λογικής, της σύνεσης και της ευθύνης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα μπορούσα από τα λόγια σας να συμπεράνω ότι, μετά από αυτές τις εξελίξεις, θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στη λύση μέχρι...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θέλουμε και το επιδιώκουμε.

ΚΟΥΙΝ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη συμφωνία που έγινε ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία για την πολιτική απόφαση κατάργησης της εκ περιτροπής Προεδρίας, την άμεση εκλογή του Προέδρου της Επιτροπής από την Ευρωβουλή κ.ά. Γιατί, ξέρω από παλαιότερα ότι η Ελλάδα και άλλες μικρές χώρες της Ε.Ε. δεν το ήθελαν αυτό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν εξελίξεις που αφορούν την πρόοδο, τις εργασίες και τα συμπεράσματα, της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία συνεχίζει το έργο της. Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα έχει την Προεδρία της Ε.Ε. και θεωρούμε χρήσιμο και αναγκαίο να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που μπορεί να οδηγούν σε αποφάσεις. Προετοιμαζόμαστε ιδιαίτερα έντονα και συστηματικά σε αυτή την κατεύθυνση. Οπως γνωρίζετε, το επόμενο Σάββατο, υπάρχει η συνάντηση του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών κ. Φίσερ (ο οποίος θα μετέχει πλέον στη Συνέλευση) για να ανταλλαγούν, ακριβώς γι` αυτό το λόγο, απόψεις και να διαπιστωθεί η δυνατότητα πρωτοβουλιών από την Ελληνική Προεδρία. Στόχος είναι να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες συναινετικές λύσεις που θα δημιουργήσουν τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, που θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη. Ας μείνουμε εκεί. Παρακολουθούμε από πολύ κοντά όλες τις εξελίξεις και ήδη προετοιμάζουμε, με τη δουλειά μας, τις πρωτοβουλίες που πρέπει να υπάρξουν ως Προεδρία, προκειμένου να έχουμε θετικές εξελίξεις, στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης. Θα υπάρξουν, βέβαια, πολλά στάδια, πολλές συναντήσεις και συστηματική δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Μπορείτε να μας πείτε, από πότε οι ουρές στα νοσοκομεία, αποτελούν μέρος της ζωής μας και χωρίς αυτές η ζωή θα ήταν "άνοστη";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ειπώθηκε έτσι. Εγινε μια αναφορά εκτός της συνέντευξης, που δεν έχει καμία σχέση, ούτε με τα προβλήματα στο χώρο της υγείας, ούτε με το ΙΚΑ. Είναι παντελώς λάθος και θα έλεγα ότι ίσως είναι και ανεπίτρεπτο, να παρερμηνεύουμε αναφορές που έγιναν μετά την ολοκλήρωση μιας μακράς συνέντευξης, που διήρκεσε δύο ώρες και αφορούσε τον προγραμματισμό και τη δραστηριότητα στον ευαίσθητο χώρο της υγείας. Ο κ. Στεφανής ανέλυσε όλο, το πραγματικά πλούσιο και σημαντικό, έργο που γίνεται. Θα έλεγα ότι το χειρότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσπαθούμε να απομονώσουμε μια φράση, η οποία δεν αφορούσε -όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά μας τόνισε- το χώρο της υγείας, αλλά στη διάρκεια μιας ελεύθερης συζήτησης, σαν μια γενική διαπίστωση. Προβλήματα υπάρχουν και εμείς οφείλουμε να τα αντιμετωπίζουμε. Θέλω, όμως, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Και το λέω, επειδή είδα, πριν από λίγο, μια ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ., ο οποίος αναφέρει μια σειρά τέτοιων εκφράσεων, τις οποίες αποκόπτει από ολοκληρωμένες αναφορές που έγιναν ορισμένων αρμόδιων υπουργών στο παρελθόν ή πρόσφατα. Εδώ, όπως φαίνεται, υπάρχουν δύο αντιλήψεις για την πολιτική. Υπάρχει μια αντίληψη η οποία διαπιστώνει προβλήματα και προσπαθεί να τα μεγεθύνει, έστω και αν αποκόπτει, κατά απαράδεκτο τρόπο, ορισμένα σημεία από ολοκληρωμένες προτάσεις ή εκφράσεις των αρμοδίων. Δηλαδή, να μην ασχολούμαστε με το πρόβλημα. Να το διαπιστώνουμε, να το καταγράφουμε και να προσπαθούμε να το μεγεθύνουμε. Αυτή είναι η αντίληψη της Ν.Δ. Η μίζερη και μικρόψυχη αντίληψη. Και υπάρχει και η άλλη, η οποία αναγνωρίζει το πρόβλημα και προσπαθεί να το αντιμετωπίσει ή να το λύσει. Αυτή είναι η δική μας πολιτική. Αυτή είναι η δική μας αντίληψη. Σήμερα, για παράδειγμα, επειδή πολλά ειπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες για τα θέματα του ΙΚΑ, υπάρχει μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της πλούσιας δουλειάς που έχει γίνει στον τομέα αυτό από το διοικητή του ΙΚΑ κ. Μιλτιάδη Νεκτάριο, την οποία θα σας συνιστούσα να διαβάσετε. Υπήρξε, χθες, από τον υπουργό Υγείας κ. Στεφανή μια ολοκληρωμένη αναφορά για την πρόοδο των έργων στο χώρο της υγείας και για την αντίληψη με την οποία δουλεύουμε στο χώρο αυτό. Δεν είναι σωστό να αδικούμε αυτή τη δουλειά που γίνεται, χρησιμοποιώντας μια έκφραση που ειπώθηκε για άλλο θέμα. Προβλήματα στον πολίτη υπάρχουν και θα υπάρχουν ό,τι κι αν κάνει κανείς. Διότι, είναι λογικό ότι, όταν λύνεις ένα πρόβλημα, η ίδια η ζωή, οι τεχνολογικές εξελίξεις, να δημιουργούν νέα προβλήματα στην πορεία. Οφείλεις να τα αναγνωρίζεις, να τα καταγράφεις πρώτα και μετά να τα αντιμετωπίζεις, να προωθείς συνέχεια λύσεις. Είναι λογικό ο πολίτης να διεκδικεί συνεχώς λύσεις. Θέλει τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του. Θέλει τη βελτίωση και την εγγύηση του μέλλοντός του. Αυτός είναι ο ρόλος μιας υπεύθυνης κυβέρνησης. Οχι να καταγράφει και να απομονώνει φράσεις. Ο ρόλος της είναι να καταγράφει προβλήματα, να βρίσκει τις λύσεις και να τις κάνει πράξη. Εμείς αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Παρόλα αυτά, ο κ. Στεφανής συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν προσέχατε την απάντησή μου, θα είχατε διαπιστώσει και την εύλογη απάντησή μου στο ερώτημά σας. Εχει γίνει πολλή συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα. Ουδέποτε ο κ. Στεφανής έχει υποβάλει παραίτηση. Κάνει πολύ καλά τη δουλειά του και, σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, προωθεί τη μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας. Αν προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε κάτι άλλο ή αν προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε κάποια άλλα συμφέροντα που είναι μακριά από το χώρο της δημόσιας υγείας, ας το πούμε καθαρά. Εγώ δεν βρίσκω αθώα, μερικές φορές, αυτά τα χτυπήματα και ιδιαίτερα από το χώρο της Ν.Δ., που είναι πολύ σαφές ότι εξυπηρετεί το χώρο της ιδιωτικής υγείας και δεν θέλει την πρόοδο του ΕΣΥ και των δημόσιων νοσοκομείων. Είναι υποκριτική η στάση και η συμπεριφορά τους. Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους κάποτε. Και αυτά τα χτυπήματα "κάτω από τη ζώνη", τα οποία και ο κ. Στεφανής υφίσταται, κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε, τον περασμένο Ιούλιο, ότι ο Πρωθυπουργός παρέλαβε το σημείωμα από την οικογένεια Αγγελοπούλου και για να μάθουμε για το σημείωμα, έπρεπε ...;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί έπρεπε να δημοσιοποιηθεί κάτι το οποίο δόθηκε στις αρμόδιες αρχές; Ηταν πολύ σημαντικό στοιχείο και δόθηκε αμέσως στον αρμόδιο εισαγγελέα. Οταν έγινε η έρευνα και κάποια στιγμή έφθασε στην απόφαση να κινηθεί η διαδικασία, δόθηκαν και οι σχετικές εξηγήσεις, όταν κληθήκαμε να τις δώσουμε. Δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να το έχουμε γνωστοποιήσει από πριν. Θα μπορούσε κάποιος να μας ψέξει αν δεν το είχαμε δώσει στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος το είχε πάρει αμέσως. Βέβαια και αυτά που δημοσιεύονται σε μικρή μερίδα του Τύπου είναι στη σφαίρα όχι μόνο του παράλογου, αλλά και της αστειότητας.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Εχετε κάποιες πληροφορίες ότι εμπλέκονται στο ζήτημα των εκβιασμών απόστρατοι αστυνομικοί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να έχω πληροφορίες, διότι το θέμα δεν είναι στα χέρια της κυβέρνησης, ούτε καν της αστυνομίας. Αυτή τη στιγμή, οι μόνοι που γνωρίζουν την εξέλιξη της υπόθεσης είναι οι δικαστικοί λειτουργοί που τη χειρίζονται. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ, αλλά ούτε και πρέπει να έχω πληροφορίες.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μήπως ξέρετε να μας πείτε πόσο καιρό πριν ή πόσα χρόνια πριν είχε η κα Αγγελοπούλου αυτό το σημείωμα στα χέρια της; Φαντάζομαι ότι όταν το παρέδωσε στον Πρωθυπουργό θα του είπε κιόλας γι` αυτά τα θέματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή η ερώτηση δεν πρέπει να απευθυνθεί σε μένα. Μόλις πήραμε το σημείωμα, το δώσαμε στις αρμόδιες αρχές. Από εκεί και πέρα, η ερώτηση δεν αφορά την κυβέρνηση. Φαντάζομαι ότι κάθε πολίτης κρίνει πότε πρέπει να κάνει μια κίνηση.

ΤΑΚΗΣ: Προφανώς, ο Πρωθυπουργός πριν παραδώσει το σημείωμα στον κ. Χρυσοχοϊδη και ο κ. Χρυσοχοϊδης στις εισαγγελικές αρχές, το είδαν και το διάβασαν. Ετσι δεν είναι; Δεν το παρέδωσαν σε κλειστό φάκελο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιθανόν.

ΤΑΚΗΣ: Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, λέγεται ότι εκτός από αυτές τις δύο σελίδες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, υπάρχουν και άλλες σελίδες από αυτό το περίφημο ημερολόγιο, που αναφέρονται σε πρόσωπα, σε δημοσιογράφους, σε επιχειρηματίες κ.ά. Μήπως ξέρετε, πότε οι εισαγγελικές ή άλλες διωκτικές αρχές θα δώσουν και αυτές τις σελίδες στη δημοσιότητα, όπως δόθηκαν οι άλλες δύο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω και ούτε μπορώ να γνωρίζω τι αναφέρει το αντίγραφο του αποσπάσματος του ημερολογίου. Εκείνο που γνωρίζω είναι πως ό,τι στοιχεία δόθηκαν στον Πρωθυπουργό, τα παρέδωσε στον κ. Χρυσοχοϊδη και ο κ. Χρυσοχοϊδης στον αρμόδιο εισαγγελέα. Ολα τα στοιχεία τα έχει η Δικαιοσύνη. Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή τις εξελίξεις, τα συμπεράσματα και την απόδοση της έρευνας, διότι τη διενεργούν εισαγγελικοί λειτουργοί, οι οποίοι έχουν την αποκλειστική ευθύνη. Οπως γνωρίζετε, όταν καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, θα προβούν στις αναγκαίες κινήσεις και θα τις πληροφορηθούμε όλοι.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δεν προκάλεσε την εντύπωση του Πρωθυπουργού ότι επέλεξαν να δώσουν σε αυτόν το σημείωμα και όχι σε κάποιο δικαστικό λειτουργό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε πολίτης επιλέγει να κάνει μια κίνηση που τον αφορά άμεσα -ιδίως μάλιστα όταν πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική- εκεί που έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Φαντάζομαι ότι είναι θέμα που αφορά καθαρά τον ίδιο τον πολίτη και όχι εμάς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αφήνετε να εννοηθεί ότι η οικογένεια Αγγελοπούλου δεν είχε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη; Ετσι όπως το είπατε, αυτό αφήνετε να εννοηθεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα ότι δεν εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη. Είπα ότι επέλεξε να κάνει μια κίνηση, με βάση το βαθμό της δικής της εμπιστοσύνης, απέναντι σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που αφορά τον κάθε πολίτη και την ίδια την οικογένειά. Γιατί το επέλεξε έτσι, δεν μπορώ να το εξηγήσω εγώ. Φαντάζομαι ότι ο λόγος που επέλεξε να δώσει το σημείωμα στον Πρωθυπουργό ήταν λόγος εμπιστοσύνης, ότι θα γίνει σωστά η σχετική διερεύνηση.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δηλαδή, ο οποιοσδήποτε πολίτης που έχει κάποιο πρόβλημα ή κάποια στοιχεία και δεν έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό, πηγαίνει στον Πρωθυπουργό και του δίνει το φάκελο, από θέματα διαφθοράς, μέχρι την τρομοκρατία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάνετε μια ερώτηση που δεν αφορά εμάς. Για να σας διευκολύνω, είπα ότι φαντάζομαι πως αυτό έχει να κάνει με την επιλογή ενός πολίτη, μιας οικογένειας, ιδιαίτερα σημαντικής και γνωστής, η οποία είχε στα χέρια της κάτι για ένα πολύ σημαντικό θέμα. Γιατί επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και τη συγκεκριμένη διαδικασία, αφορά την ίδια την οικογένεια και όχι την κυβέρνηση. Φαντάζομαι -όπως, ήδη, είπα- ότι έχει να κάνει με λόγους εμπιστοσύνης. Εκείνο που θα μπορούσατε να ζητήσετε από την κυβέρνηση είναι, όχι να κάνει υποθετικές αναλύσεις για τους λόγους που οδήγησαν στη συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά τί έκανε μόλις παρέλαβε τα στοιχεία. Σε αυτό το σημείο σας έχω ενημερώσει από χθες και το επαναλαμβάνω σήμερα. Και κάτι ακόμα: Οχι μόνο συνέχισα να σας λέω ότι παραδόθηκαν αμέσως στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, αλλά χαρακτήρισα ευθέως ανοησίες αυτά τα οποία γράφονται σήμερα σε -ευτυχώς μικρή- μερίδα του Τύπου για δήθεν σχέδιο Σημίτη κ.ο.κ.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Μέχρι χθες που δημοσιοποιήθηκε το σημείωμα μεσολάβησαν περίπου έξι μήνες. Κάποιες έρευνες πρέπει να έγιναν από τότε που ο Πρωθυπουργός παρέδωσε στον κ. Χρυσοχοϊδη και ο κ. Χρυσοχοϊδης στις διωκτικές αρχές αυτό το ιδιόχειρο σημείωμα, τα αποσπάσματα. Γνωρίζετε εάν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και η οικογένεια Αγγελοπούλου είχαν ενημερωθεί όλο αυτό το διάστημα για την πορεία των ερευνών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται για θέματα που έχουν σχέση με την άσκηση του κυβερνητικού έργου. Τα ειδικότερα θέματα των ερευνών, καθώς και η πορεία των ερευνών βρίσκονται αποκλειστικά στα χέρια της Δικαιοσύνης. Οταν η Δικαιοσύνη καταλήξει σε αυτό που θα καταλήξει, θα ενημερώσει αρμοδίως. Δεν μπορώ -όπως καταλαβαίνετε- να ξέρω, ούτε πότε, ούτε σε τί θα καταλήξει. Γι` αυτό μην κουράζεστε να μας ρωτάτε, τί άλλο περιέχουν, πού έχει καταλήξει η δικαιοσύνη ή εάν υπάρχουν και άλλοι, όπως μας ρωτάτε συνήθως, γιατί θα σας απαντήσω -και θα σας απαντήσω κοιτώντας σας στα μάτια και απολύτως ειλικρινά- ότι δεν γνωρίζω. Και όχι μόνο δεν γνωρίζω, δεν πρέπει και να γνωρίζω. Διότι αυτή είναι λειτουργία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Εφόσον μιλάμε για πέντε μήνες, γνωρίζετε τουλάχιστον, εάν υπήρξε αποτέλεσμα των ερευνών από τις αρμόδιες αρχές. Διότι, εξ όσων γνωρίζω, οι εισαγγελικές αρχές διέταξαν έρευνα μετά τα δημοσιεύματα; Αρα, τί έχει μεσολαβήσει στους πέντε αυτούς μήνες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι αρμόδιοι εισαγγελείς, οι οποίοι έχουν τα στοιχεία διενεργούν, όπως ξέρετε, έρευνα. Είναι πολύ σοβαρά τα θέματα της τρομοκρατίας για να προσπαθούμε να τα εγκλωβίσουμε σε συγκεκριμένες μικρές χρονικές περιόδους με τον τρόπο που εμείς τα αντιλαμβανόμαστε. Είναι θέματα ευαίσθητα, σημαντικά, που απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία, προσοχή και έρευνα από εκείνον που την έχει αναλάβει. Γνωρίζουν οι αρμόδιοι, όπως έχει αποδειχθεί, πολύ καλά τη δουλειά τους. Και θα έλεγα ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι, όπως τους περιβάλαμε μέχρι τώρα με εμπιστοσύνη, έτσι να συνεχίσουμε. Διότι έχει αποδειχθεί ότι πράγματι κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους.

ΤΑΚΗΣ: Μήπως γνωρίζετε ποιός διοχέτευσε τις δύο αυτές σελίδες από το ημερολόγιο στα ΜΜΕ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν το γνωρίζω.

ΤΑΚΗΣ: Οι εισαγγελικές αρχές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Λυπούμαι, αλλά δεν το γνωρίζω. Δεν μπορώ να παρακολουθώ κάθε διαρροή.

ΤΑΚΗΣ: Γιατί οι εισαγγελικές αρχές διέταξαν έρευνα, μετά τη δημοσίευση στον Τύπο. Εάν τα είχαν διοχετεύσει οι ίδιες, δεν θα....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν βιάζομαι να κατηγορήσω κανέναν χωρίς στοιχεία. Σας είπα ότι δεν το γνωρίζω, με την έννοια ότι δεν μπορώ και να αποδείξω κάτι.

ΤΑΚΗΣ: Μένει να δούμε πότε θα δοθούν στη δημοσιότητα οι υπόλοιπες σελίδες του ημερολογίου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατά καιρούς -όπως γνωρίζετε- έχουν υπάρξει, μέσα από μια πολύ σοβαρή υπόθεση, κάποιες διαρροές. Κακώς έχουν υπάρξει, αλλά έχουν υπάρξει. Και αυτό είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα. Δεν γνωρίζω και δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω από ποιόν ακριβώς έγιναν. Φαντάζομαι ότι, σε αυτές τις περιπτώσεις, γίνεται συνήθως έρευνα από τους αρμόδιους.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή η κα Αγγελοπούλου είναι Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του ΑΘΗΝΑ 2004, ήθελα να ρωτήσω, εάν αυτή η πρωτοβουλία της οικογένειας Αγγελόπουλου αφορά και την κατά το δυνατό τρόπο διασφάλιση της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πώς συνδέετε δύο τελείως διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα;

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Η τρομοκρατία αφορά την ασφάλεια. Η κα Αγγελοπούλου, πέραν του ότι είναι σύζυγος του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, έχει ένα θεσμικό ρόλο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απευθύνετε την ερώτηση σε λάθος άνθρωπο. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας βοηθήσω.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Μπορείτε να μας επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε εάν ο Πρωθυπουργός έχει προτείνει στον κ. Νασιάκο θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, το είδα κάπου γραμμένο και μάλλον ήταν ένα κακόβουλο δημοσίευμα. Εκείνο που πρέπει να σας πω είναι ότι, εξ όσων γνωρίζω, ο Πρωθυπουργός δεν έχει ασχοληθεί με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, για τις επόμενες εκλογές, για τον απλούστατο λόγο ότι οι εκλογές είναι πάρα πολύ μακριά. Οπως γνωρίζετε εκλογές θα έχουμε την άνοιξη του 2004. Το κακόβουλο του σχετικού δημοσιεύματος αποδεικνύεται μόνο εξ αυτού του γεγονότος.

@Πρώτα απ` όλα, σας χρωστώ μια απάντηση, σε χθεσινή ερώτησή σας. Ερεύνησα το θέμα με τα πυρηνικά απόβλητα. Δεν οφείλονται στη λειτουργία του αντιδραστήρα του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ. Εκεί είναι πολύ μικρά τα μεγέθη . Υπάρχουν πυρηνικά απόβλητα και από νοσοκομεία. Υπάρχει ένας νόμος του 1990, με βάση τον οποίο εκείνοι που εισάγουν πυρηνικά είναι υποχρεωμένοι να εξάγουν και τα σχετικά απόβλητα. Οντως, όλα αυτά τα απόβλητα συγκεντρώθηκαν από τις αρμόδιες αρχές και έγινε ένας διαγωνισμός από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, η οποία λειτουργεί με την πολιτική ευθύνη του υπουργείου Ανάπτυξης, για τη μεταφορά τους εκτός Ελλάδας, διότι στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα. Ο διαγωνισμός αυτός κατέληξε και ανέλαβε το έργο αυτό μια γερμανική εταιρία, η οποία προχωρεί στη μεταφορά των σχετικών αποβλήτων στο εξωτερικό, σε χώρους ειδικούς που προβλέπονται από τη διεθνή και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

ΤΑΚΗΣ: Ο κ. Εβερτ κατέθεσε σήμερα στη Βουλή μια ερώτηση, με αφορμή κάποιες δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρθηκαν προχθές, σύμφωνα με τις οποίες δύο υπουργοί Δημόσιας Τάξης, ένας την περίοδο της Ν.Δ. και ένας του ΠΑΣΟΚ, είχαν δώσει εντολή να μην ερευνηθούν αποτυπώματα σε προκηρύξεις του ΕΛΑ, διότι υπήρχαν...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτά ήταν δημοσιογραφικές πληροφορίες, εξ όσων γνωρίζω.

ΤΑΚΗΣ: Ναι. Και κατέθεσε μια ερώτηση προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Μήπως σας έχει ενημερώσει ο κ. Χρυσοχοϊδης τι συμβαίνει με αυτή την ιστορία; Εάν όντως αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες, αν υπάρχει κάτι σχετικό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φαίνεται ότι το ανέφερε ένας συνάδελφός σας, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής. Ούτε εμείς, ούτε ο αρμόδιος υπουργός, γνωρίζουμε κάτι σχετικό για το θέμα αυτό. Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου θα δοθεί η σχετική απάντηση από τον κ. Χρυσοχοϊδη, αφού προηγηθεί -κατά το δυνατό, βεβαίως, αφού δεν είναι και εύκολο αυτό για μια περίοδο 30 ετών- η σχετική έρευνα.

ΤΑΚΗΣ: Μα, δεν είναι για 30, είναι για τα τελευταία χρόνια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπαν για τα τελευταία χρόνια. Ειπώθηκε για "πρώην" υπουργό.

ΤΑΚΗΣ: Των τελευταίων χρόνων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, αλλά ούτε ποιας κυβέρνησης γνωρίζουμε. Φαντάζομαι, βεβαίως, ότι κανένας υπουργός, καμίας κυβέρνησης λογικά, δεν μπορεί να έχει κάνει κάτι τέτοιο. Αλλά, επειδή δεν μπορώ να γνωρίζω, η σχετική απάντηση θα δοθεί στη Βουλή, κατά τον πιο υπεύθυνο τρόπο, μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Θα ήθελα να κλείσω με δύο ζητήματα:

Θέλω να επισημάνω -επειδή έχει γίνει, κατ` επανάληψη, συζήτηση εδώ- τις σημερινές δηλώσεις του κ. Μπαρνιέ, ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο το Εθνικό Κτηματολόγιο. Υπάρχει μια βεβαιότητα, την οποία εξέφρασε ο αρμόδιος Επίτροπος στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Μπαρνιέ, στις παρεμβάσεις του, τόνισε την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών και την ιδιαίτερα σωστή αντιμετώπιση του ζητήματος, όπως και τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξουν σύντομα καλά αποτελέσματα. Πρέπει να σας πω ότι τα ίδια είχε τονίσει και κατά τη διάρκεια της συνάντησής του, στην Αθήνα, με την αρμόδια υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου.

Το δεύτερο αφορά την ύπαρξη μιας σειράς δημοσιευμάτων για τη στάση της Ν.Δ. κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για το ασυμβίβαστο, στη Βουλή. Θέλω να σας ενημερώσω ότι το σχέδιο νόμου (που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή) θα αρχίσει να συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή, την Τρίτη. Μέχρι στιγμής, οι επικλήσεις ή οι αιτιάσεις που γίνονται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα έλεγα ότι μας θυμίζουν την παροιμία "πολύ κακό για το τίποτα". Τίποτα ουσιαστικό δεν λέει η Ν.Δ. για το θέμα. Μόνο διαδικασιολογία. Μια ακατάσχετη διαδικασιολογία. Γιατί το κάνει αυτό η Ν.Δ.; Διότι έχει τεράστιες διαφορές στο εσωτερικό της γύρω από το θέμα. Και γι` αυτό, περί άλλα τυρβάζει. Μιλά γενικόλογα, μιλά διαδικαστικά, προφανώς για να αποφύγει, για μια ακόμη φορά -διότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά- να τοποθετηθεί υπεύθυνα επί του θέματος. Αυτό κάνει. Προσπαθεί να αποφύγει να τοποθετηθεί υπεύθυνα επί του θέματος. Θέλω, όμως, να θυμίσω ότι, όπως και πολλά στελέχη της Ν.Δ., ο εισηγητής της μειοψηφίας, ο κ. Ι. Βαρβιτσιώτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Συντάγματος στη Βουλή είχε ευθέως ταχθεί υπέρ του ασυμβίβαστου. Και θέλω, επίσης, να τονίσω ότι ήταν ο αρμόδιος από το κόμμα της Ν.Δ., διότι ήταν και εισηγητής στο θέμα του Συντάγματος. Φαίνεται, όμως, ότι οι διαφορές αυτές έχουν υπερμεγεθυνθεί. Και επειδή πάρα πολλοί ουσιαστικά προσπαθούν να βρουν τρόπο ή "παραθυράκια", τα οποία βεβαίως είναι ανεπίτρεπτα, για να ξεπεράσουν το σχετικό θέμα, απλώς και μόνο διαδικασιολογούν, κωλυσιεργούν και απειλούν (μέσα από σχετικές διαρροές) με αποχώρηση. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι θα επιμείνουμε σταθερά στην ψήφιση του σχεδίου νόμου, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, σταθερά στην κατεύθυνση την οποία το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει. Και βεβαίως, θα προχωρήσουμε και στο ασυμβίβαστο, όπως έχουμε προαναγγείλει. Καλά θα κάνει η Ν.Δ. να τοποθετηθεί καθαρά ενώπιον του ελληνικού λαού και όχι να προσπαθεί με "τρικ" να αποφύγει τη συζήτηση.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επειδή υπάρχουν πολλές αντιδράσεις και από το ΠΑΣΟΚ σε αυτό το θέμα, εάν δεν περάσει το νομοσχέδιο, θα το αλλάξετε, θα βάλετε και άλλες εξαιρέσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αντιδράσεις μπορεί να υπάρχουν και είναι θεμιτό. Κάθε βουλευτής έχει δικαίωμα να πει την άποψή του. Ομως, το κόμμα και η κυβέρνηση έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας. Αυτό ζητάμε να κάνει και η Ν.Δ. Να μας πει ποια είναι η θέση της και από εκεί και πέρα, αν κάποιος βουλευτής της διαφωνεί, δικαίωμά του. Αλλά, δεν μπορεί το επίσημο κόμμα να μην έχει θέση. Δεν μπορεί να κρύβεται. Δεν μπορεί να δημιουργεί μια πολιτική "μέσων όρων" μεταξύ των αντιτιθεμένων απόψεων. Τι πάει να πει "πολιτική μέσων όρων"; Πολιτική μέσων όρων κάνει μόνον όποιος φοβάται να αντικρίσει την πραγματικότητα, όποιος φοβάται να πει την άποψή του, όποιος κρύβεται. Εμείς, λοιπόν, θα προχωρήσουμε καθαρά με την άποψή μας. Σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις και τις διαφωνίες. Αλλά, πρέπει να υπάρχει και η επίσημη άποψη. Και αυτή, την καταθέσαμε ενώπιον του ελληνικού λαού, με το σχέδιο νόμου, το οποίο θα στηρίξουμε στη Βουλή. Δεν μπορώ, βέβαια, να προκαταλάβω την κοινοβουλευτική διαδικασία.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Η ερώτηση ήταν: Αν δεν περάσει το νομοσχέδιο, θα το αλλάξετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω απαντήσει ποτέ σε υποθετική ερώτηση;

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 15 January 2003 - 15:05:08 UTC