Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-01-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 13 Iανουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Σήμερα, στις 11.30, είχε συνάντηση με τον κ. Παρασκευά Αυγερινό, υπεύθυνο διεθνών σχέσεων του ΠΑΣΟΚ. Στις 12 το μεσημέρι, άρχισε η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την ολυμπιακή προετοιμασία, μετά το πέρας της οποίας ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ` ιδίαν συνάντηση με τους κυρίους Χριστοδουλάκη και Βερελή που μετέχουν στην Επιτροπή αυτή. Στις 7 μ.μ., θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Ζακ Ρογκ, παρουσία της κας Γ. Αγγελοπούλου και του υπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα ολυμπιακής προετοιμασίας, Ε. Βενιζέλου. Στις 8 μ.μ., θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

Αύριο, Τρίτη (14/1), αναχωρεί για το Στρασβούργο, όπου στις 3 μ.μ. (τοπική ώρα) θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την Τετάρτη, στις 11 το πρωί, θα επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο και στη συνέχεια, θα έχει γεύμα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Πατ Κοξ.

Την Πέμπτη, στις 10.30, θα έχει συνάντηση με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου. Στις 12 το μεσημέρι, θα συναντηθεί με το Γ.Γ. του ΝΑΤΟ λόρδο Ρόμπερτσον και στη συνέχεια θα υπάρξουν δηλώσεις. Στις 19.30, θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και στις 20.30, θα έχει δείπνο με τον κ. Σολάνα, αρμόδιο για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε.

Την Παρασκευή, στις 9.30 το πρωί, θα συναντηθεί με τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών. Στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τους κυρίους Παπανδρέου, Γιαννίτση και Κατηφόρη, όπου θα συζητηθεί το θέμα της Συνέλευσης της Ευρώπης. Στις 12.30, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο. Στις 13.30, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοϊδη και στις 14.30 θα υπάρξει διυπουργική σύσκεψη, με παρουσία και κομματικών στελεχών, για την προετοιμασία της επίσκεψής του στην Πάτρα, η οποία θα γίνει τη Δευτέρα (20/1).

Το Σάββατο, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών κ. Φίσερ, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, όπου θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη Συνέλευση της Ευρώπης.

Την Τρίτη (21/1), στις 12 το μεσημέρι, θα συναντηθεί με το Ρουμάνο Πρωθυπουργό.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να κάνω μια εισαγωγική παρέμβαση:

Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας θα πραγματοποιηθούν δύο Σύνοδοι Κορυφής της Ε.Ε.: Στην Αθήνα, για την υπογραφή της διεύρυνσης, τον Απρίλιο και στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούνιο. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, και μια σειρά από τα λεγόμενα "άτυπα συμβούλια" των υπουργών, κατά αντικείμενο. Τα Ατυπα Συμβούλια, όπως γνωρίζετε, έχουν βαρύνουσα σημασία, διότι αν και δεν λαμβάνουν αποφάσεις, ωστόσο προετοιμάζουν τις πολιτικές της Ε.Ε., επομένως και τις αποφάσεις σε μια σειρά ζητημάτων, μείζονος σημασίας. Ζητήματα που έχουν σχέση με την πορεία της Ενωσης, την πορεία της ευρωπαϊκής κοινωνίας και τις διεκδικήσεις των Ευρωπαίων πολιτών. Με την ευκαιρία αυτών των Συμβουλίων, αλλά και ενόψει της Συνόδου της Θεσσαλονίκης, έχουν εξαγγελθεί διάφορες κινητοποιήσεις από μια σειρά φορέων.

Θέλω να ξεκαθαρίσω εξαρχής, ότι όλους αυτούς που εκδηλώνουν την πρόθεσή τους να διαδηλώσουν, δεν τους αντιμετωπίζουμε ως αντιπάλους. Κάθε άλλο, μάλιστα. Θέλουμε το διάλογο μαζί τους, εγκαίρως, ώστε αυτά που θέλουν να προβάλλουν και να διεκδικήσουν, να μπορούμε, κατά το δυνατόν -και εφόσον βεβαίως μπορούμε να τα υιοθετήσουμε- να τα ενσωματώσουμε στις συζητήσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια των διαδικασιών, οι οποίες ακολουθούν αυτό το εξάμηνο. Για το λόγο αυτό, ο Πρωθυπουργός ανέθεσε στον υπουργό Μακεδονίας Θράκης Γ. Πασχαλίδη -σε συνεννόηση πάντοτε με το υπουργείο Εξωτερικών- να προβεί στις αναγκαίες διερευνητικές κινήσεις με τις οργανώσεις που έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να διαδηλώσουν στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούνιο. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Ρέππας, ο οποίος για το σκοπό αυτό θα συναντηθεί στο Ναύπλιο (στο χώρο που θα διεξαχθεί το Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων) με σειρά κοινωνικών οργανώσεων, οργανώσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και επαγγελματικών οργανώσεων και επιμελητηρίων της ευρύτερης περιοχής.

Σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι να δούμε τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, τα ειδικότερα προβλήματα που υπάρχουν για τους τομείς αρμοδιότητας και να προβληθούν, κατά το δυνατόν, αυτά τα αιτήματα, οι θέσεις, οι διεκδικήσεις, εφόσον υπάρχει συμφωνία μέσα από το διάλογο και συνεργασία στις διαδικασίες της Ε.Ε., οι οποίες θα υπάρξουν στη συνέχεια.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτές οι διαδικασίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Για παράδειγμα, το Ατυπο Συμβούλιο που θα συνέλθει στο Ναύπλιο την άλλη εβδομάδα, έχει να ασχοληθεί με ιδιαίτερα κρίσιμα και σημαντικά θέματα, με τις νέες πολιτικές απασχόλησης και την αναθεώρησή τους. Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Εργασίας είναι να δημιουργήσουμε καλύτερες προϋποθέσεις για περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Βεβαίως, υπάρχει και το θέμα που σχετίζεται με την πορεία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την κοινωνική ενσωμάτωση που αφορά την κοινωνική προστασία του ευρωπαίου πολίτη και το μέλλον των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Επίσης, θα συζητηθούν και θέματα που αφορούν το μέλλον του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στην Ευρώπη. Καταλαβαίνετε ότι αυτά τα θέματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά και ανοίγει ο διάλογος για την καλύτερη κοινωνική προστασία, με στόχο περισσότερες και καλύτερες θέσεις απασχόλησης.

Θέλουμε, λοιπόν, να πιστεύουμε ότι και οι κοινωνικές οργανώσεις που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους θα έχουν τον ίδιο με μας στόχο. Είμαστε στην ίδια πλευρά και θα επιδιώξουμε το καλύτερο για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Για το λόγο αυτό, πρέπει να υπάρξει διάλογος και συνεργασία. Και αυτό πρέπει να γίνει εγκαίρως, γι` αυτό το σημειώνουμε πρώτο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν ορισμένα φαινόμενα και ορισμένοι τύποι αντιδράσεων που θα περιέχουν το χαρακτήρα της οξύτητας και της σύγκρουσης. Αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν είναι επιδιωκόμενο από εμάς. Το αντίθετο μάλιστα. Αλλά, θα έλεγα ότι και οι οργανώσεις εκείνες που εκδηλώνουν αυτή την πρόθεση, θα πρέπει να αποφύγουν φαινόμενα οξυμένης αντιπαράθεσης, με τα οποία δεν θα πετύχουν τίποτα άλλο, παρά μόνο να προκαλέσουν προβλήματα στη χώρα μας, να δυσκολέψουν -θα έλεγα- τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την πρόοδο των ευρωπαϊκών κοινωνιών, για την απασχόληση και τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικής προστασίας.

Θέλουμε, λοιπόν, να καλέσουμε σε συζήτηση όλες τις οργανώσεις, οι οποίες έχουν εξαγγείλει σχετικές κινήσεις. Είμαστε ανοικτοί, εξαγγείλαμε ήδη τις σχετικές πρωτοβουλίες. Μέσα από το διάλογο να προβάλουν τα αιτήματά τους. Θα βρούμε τις καλύτερες λύσεις και βεβαίως, εάν χρειαστεί να φθάσουν σε μορφές διαδηλώσεων, αυτές θα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα της προβολής των αιτημάτων τους. Σε καμία περίπτωση να μην έχουμε φαινόμενα, τα οποία θα συσκοτίσουν την προσπάθεια, θα αποδυναμώσουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και τελικώς, θα είναι κατά των μελών των οργανώσεων, με την έννοια ότι δεν θα προωθηθούν νέες λύσεις. Θα είναι κατά της ίδιας της πορείας των ευρωπαϊκών κοινωνιών και δεν θα πετύχουν, παρά να εκθέσουν τη χώρα μας διεθνώς.

Δεν έχει κανένα νόημα να διατυπώνονται αιτήματα του τύπου "να φύγει η χώρα από την Ε.Ε.". Οταν θέλουμε να προωθήσουμε ζητήματα που αφορούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και την απασχόληση, η διατύπωση τέτοιων αιτημάτων δεν οδηγεί πουθενά αλλού, παρά σε μία άγονη αντιπαράθεση που δεν εξυπηρετεί κανέναν.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Την Πέμπτη, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, μάθαμε ότι ο Πρωθυπουργός έκανε κάποιες επισημάνσεις για τη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος και τον τρόπο απάντησης στη Ν.Δ. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και σήμερα, είδαμε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων με πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, τα οποία θέλουν ουσιαστικά τους Υπουργούς ελεγχόμενους από τον Πρωθυπουργό, για το ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία της κυβέρνησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ουδέποτε υπήρξε τέτοιο θέμα. Ο Πρωθυπουργός θεώρησε σκόπιμο να αναφερθεί σε κάτι που είναι αυτονόητο και το ανέφερε για να το ενισχύσει ακόμη περισσότερο. Οτι, δηλαδή, θα πρέπει να απαντάμε, να προβάλουμε τις θέσεις μας σε οποιαδήποτε κατηγορία εκτοξεύεται κατά της κυβερνητικής πλευράς. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι η Ν.Δ. αυτή την εποχή επιθυμεί να δημιουργήσει μια σειρά αρνητικών εντυπώσεων σε βάρος της χώρας, αλλά και σε βάρος της κυβερνητικής πολιτικής, απλά και μόνο επειδή θεωρεί ότι η ομαλή ροή της Ευρωπαϊκής Προεδρίας -κάτι που είναι ιδιαίτερα συμφέρον για τη χώρα- θα ενισχύσει και θα δημιουργήσει πρόσθετο κύρος στην κυβερνητική πλευρά. Σκέπτεται μικρόψυχα και μικροκομματικά. Σκέπτεται ότι προκειμένου να δημιουργήσω κάποιο πρόβλημα στην κυβέρνηση και να κερδίσω μικροκομματικά, δεν διστάζω να δημιουργήσω και ένα γενικότερο πρόβλημα που μπορεί να εκθέσει τη χώρα ή να προσπαθήσει να δημιουργήσει σκιές -διότι πραγματικά προβλήματα, τουλάχιστον στον τομέα της οικονομικής διαχείρισης, δεν υπάρχουν- οι οποίες θα προκαλέσουν σχόλια σε βάρος της χώρας μας διεθνώς. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη για απαντήσεις, καθώς και την ανάγκη της συνεπούς τοποθέτησης και προώθησης του έργου μας και τη δημιουργία θετικών γεγονότων από την πλευρά μας. Θετικά γεγονότα που να διευκολύνουν τη ζωή του Ελληνα πολίτη και να ενισχύουν τις προοπτικές του. Ο πολίτης δεν έχει ανάγκη τη μιζέρια, τη μικροψυχία και τη συνεχή γκρίνια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΓΚΡΟΜΑΝ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν υπήρχε αίτημα από την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με μια πιθανή κρίση στο Ιράκ εκτός των διευκολύνσεων, που ζητήθηκαν για τη χρήση του εναέριου χώρου της Ελλάδας και τη χρήση της βάσης της Σούδας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπήρξε κανένα αίτημα, όπως αυτό που γράφτηκε στον Τύπο για αποστολή μαχητικών στρατευμάτων στο Ιράκ, σε περίπτωση πολέμου. Και τονίζω, σε περίπτωση πολέμου, διότι γνωρίζω ότι το θέμα αυτό δεν έχει κριθεί. Πιστεύουμε και το διακηρύσσουμε σε όλες τις πλευρές, έστω και τώρα, ότι παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, μπορούμε να αποφύγουμε τον πόλεμο και να βρεθεί τρόπος για ειρηνική επίλυση της διαφοράς, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Βεβαίως, τέτοιο αίτημα, επαναλαμβάνω, από την αμερικανική πλευρά δεν έχει υποβληθεί. Γνωρίζετε ότι πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην αποστείλει στρατεύματα σε περιπτώσεις πολεμικών συρράξεων. Με την ευκαιρία αυτή θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ορισμένα πράγματα: Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα -και εν όψει της ευθύνης που έχει αναλάβει της Ευρωπαϊκής Προεδρίας- ότι υπάρχει τρόπος, μέσα από τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη πιθανή -όπως λέγεται- ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να δώσουν λύση. Ο πόλεμος και η βία δεν είναι πάντα λύση. Προς τούτο, η ελληνική κυβέρνηση με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της Ε.Ε., θα αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών, που ήδη εκδηλώνονται κυρίως από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου με τις κινήσεις που ήδη έχει κάνει η έχει προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα. Είναι σαφές ότι τον κύριο λόγο τον έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλαίσιο του οποίου όλοι κινούμαστε. Αλλά, είναι εξίσου σαφές ότι δεν θα παραμείνουμε αδρανείς. Η Ε.Ε. δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής, σε μια υπόθεση που αφορά όλους τους πολίτες της. Είναι βέβαιο και δεδομένο ότι οι πρωτοβουλίες και σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν και θα υπάρχουν. Μας ενδιαφέρει η Ε.Ε. να έχει ενιαία θέση. Μας ενδιαφέρει η Ε.Ε., ως Ενωση και όχι ο καθένας ξεχωριστά, να προβάλει μια συγκεκριμένη παρέμβαση, μια πρωτοβουλία, ένα πρόγραμμα γύρω από αυτές τις εξελίξεις. Και βεβαίως πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. βρίσκονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας σήμερα είτε ως μόνιμα, είτε ως μη μόνιμα μέλη. Και αναφέρομαι χαρακτηριστικά στην Αγγλία και τη Γαλλία που είναι μόνιμα, αλλά και γι αυτή την περίοδο τη Γερμανία και την Ισπανία που δεν είναι μόνιμα μέλη. Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες -και αυτή είναι η πίστη μας- και στον πόλεμο να μην φθάσουμε και λύσεις να βρεθούν, αλλά θα πρέπει και η Ε.Ε. στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ να αναπτύξει τη δική της ενιαία θέση και παρέμβαση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον κ. Στεφανή; Εχει υποβάλει την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απορώ με την επανάληψη τέτοιων θεμάτων, από τη στιγμή που έχουμε ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται. Ουδέποτε υποβλήθηκε παραίτηση και ούτε ήταν δυνατό από τη στιγμή που ο Υπουργός Υγείας έχει εξαγγείλει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα πάνω στο οποίο δουλεύει. Αλλωστε το έχει πει και ο ίδιος. Αυτές οι αναφορές δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Αληθεύει ότι το κόστος της Αττικής Οδού έχει τριπλασιαστεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ερώτηση είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, διότι είδαμε χθες σε μερίδα του Τύπου, αλλά και σε γενικές αναφορές στα ΜΜΕ, υπήρξαν οι σχετικές αιτιάσεις. Θα ήθελα να τονίσω μερικά πράγματα, τα οποία δεν είναι η πρώτη φορά που τα λέμε. Τόσο από τη σημερινή υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, όσο και από τον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη έχουν ειπωθεί στη Βουλή. Θα τα επαναλάβω και θα σας δώσω ένα βοηθητικό έντυπο για να έχουμε όλη την αλήθεια μπροστά μας.

Πρώτον, ο προϋπολογισμός της σύμβασης παραχώρησης για το αεροδρόμιο των Σπάτων ανερχόταν σε 426,8 δις δραχμές, ποσό που και σήμερα παραμένει αμετάβλητο. Αφορά 11 εργολήπτριες εταιρείες, που είναι οι μεγαλύτερες τεχνικές εταιρείες της Ελλάδας. Από το ποσό αυτό, 285 δις δραχμές θα δίνονταν και δίνονται από τους αναδόχους και 142,5 δις δραχμές από το ελληνικό Δημόσιο.

Δεύτερον, οι εγγυήσεις στα δάνεια από το ελληνικό δημόσιο, τις οποίες επικαλούνται ορισμένοι, δεν αφορούν την κρίσιμη και ευαίσθητη περίοδο της κατασκευής, στην οποία μπορεί να υπάρξουν τυχόν προβλήματα. Α φορούν μόνο την περίοδο της λειτουργίας και όχι την περίοδο κατασκευής του έργου.

Τρίτον, ένα πρόσθετο ποσό 120 δις δραχμές προβλεπόταν από τη σύμβαση παραχώρησης για χρήματα που δαπανήθηκαν μετά τη δημοπράτηση του έργου, τα οποία είτε αφορούν την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, για διέλευση μέσα από ορισμένους δήμους της δυτικής περιφερειακής του Υμηττού, είτε αφορούν πρόσθετα έργα, όπως για παράδειγμα αυτά που γίνονται σε ορισμένες περιοχές, είτε αφορούν την αμοιβή του ανεξάρτητου μηχανικού.

Τέταρτον, μια σοβαρή επιβάρυνση του έργου προήλθε από τις απαλλοτριώσεις. Είχαν προϋπολογιστεί 107 δις δραχμές και το τελικό κόστος των απαλλοτριώσεων έφθασε στα 300 δις δραχμές. Αλλά αυτό αφορά αποφάσεις δικαστηρίων, οι οποίες δεν δέχθηκαν την άποψη της κυβέρνησης και ήταν προφανώς πιο κοντά στις απόψεις που πρόβαλαν οι ιδιοκτήτες της γης που επρόκειτο να απαλλοτριωθεί. Δεν είναι δική μας ευθύνη, ούτε υπήρχε δυνατότητα από την κυβέρνηση να πάρει κάποια άλλη τιμή από τη στιγμή που υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων για να καταβληθούν αυτά τα ποσά. Επίσης, είναι 14 δις δραχμές τα δικαστικά έξοδα που επιδικάστηκαν και επιπροσθέτως το κόστος των αρχαιολογικών ερευνών.

Πέμπτον, σημειώθηκαν ορισμένες τροποποιήσεις του αρχικού σχεδίου. Αυτές οι τροποποιήσεις έγιναν γιατί υπήρξαν πολλές προσφυγές και ήταν υποχρεωτικές. Για παράδειγμα, οι Δήμοι Χαλανδρίου και Βριλησσίων προσέφυγαν στην Ε.Ε. Επίσης, σειρά φορέων της Αγίας Παρασκευής έκαναν προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας. Το έργο, επομένως, με βάση αυτές τις προσφυγές έγινε πιο φιλικό στο περιβάλλον και καλύφθηκαν ορισμένα πρόσθετα προβλήματα, που δεν περιλαμβάνονταν στον αρχικό σχεδιασμό. Επίσης, έγινε προσαρμογή ώστε το έργο να συνδέεται καλύτερα με το νέο αεροδρόμιο και το ΜΕΤΡΟ και με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στον Προαστιακό, έπρεπε πάλι να υπάρξουν οι σχετικές τροποποιήσεις στους αρχικούς υπολογισμούς, οι οποίοι δεν περιλάμβαναν κάτι τέτοιο στις πολιτικές αποφάσεις εκείνης της εποχής. Θέλω να τονίσω ότι υπήρχε σειρά μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία από τη στιγμή που ξεκίνησαν με αφορμή το έργο, δεν μπορεί να σταματήσουν και να περιοριστούν. Πρέπει να γίνουν σε όλη τους την έκταση. Είναι αδύνατον να διαχωριστεί το κομμάτι εκείνο που αφορά στενά το έργο και όχι ευρύτερα την περιοχή ή όλες τις παρεμβάσεις που αφορούν τον ευρύτερο χώρο.

Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι η συζήτηση που γίνεται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που αναδεικνύεται μέσα από τις συγκεκριμένες αναφορές. Τα στοιχεία αυτά έχουν δοθεί κατ επανάληψη στη Βουλή, τόσο από την Βάσω Παπανδρέου, όσο και από τον Κώστα Λαλιώτη. Γιατί η Ν.Δ. προσπαθεί με σειρά άρθρων στελεχών της σήμερα, αλλά και άλλων παρεμβάσεων, να κρατήσει αυτό το ζήτημα στην επικαιρότητα; Είναι αυταπόδεικτο το γιατί. Το ίδιο έκανε η Ν.Δ. και λίγο πριν εγκαινιαστεί το ΜΕΤΡΟ, το ίδιο ακριβώς έκανε και πριν εγκαινιαστεί το νέο αεροδρόμιο. Επαναλαμβάνεται και πάλι η Ν.Δ. στην προσπάθεια δημιουργίας αμφισβητήσεων, σκιών και μιας άνευ περιεχομένου και πραγματικότητας σκανδαλολογίας, λίγο πριν εγκαινιαστεί ένα νέο έργο. Σε λίγο καιρό, όπως γνωρίζετε, πρόκειται να δοθεί στην κυκλοφορία ένα μεγάλο κομμάτι της Αττικής οδού, 35 έως 40 χιλιομέτρων, το οποίο θα έχει σοβαρά βελτιωτικά αποτελέσματα στο κυκλοφοριακό στην Αθήνα. Ενόψει αυτής της ανακούφισης της κυκλοφορίας στην Αθήνα και της δημιουργίας καλύτερων εντυπώσεων στον Ελληνα πολίτη, έρχεται η Ν.Δ. με παρεμβάσεις βουλευτών και στελεχών της και προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα ενός δήθεν σκανδάλου, να αμφισβητήσει το έργο, να ρίξει σκιές και να προσπαθεί για μια ακόμη φορά να υποβαθμίσει τη σημασία των μεγάλων παρεμβάσεων που γίνονται αυτή της στιγμή στην Αττική. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι την ίδια τακτική ακολουθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου προσπαθεί να εκθέσει τη χώρα μας. Από τις 105 ερωτήσεις που έχουν γίνει στην Ευρωβουλή για το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, οι μισές περίπου είναι από βουλευτές της Ν.Δ. Είναι μια συγκροτημένη προσπάθεια, που έχει πέσει στο κενό μέχρι τώρα, που γίνεται για να εκθέσει και να δημιουργήσει προβλήματα στη χώρα μας. Προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα ενός δήθεν σκανδάλου στη διαχείριση των πόρων του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου, το οποίο βεβαίως δεν υπάρχει. Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και να μιλήσουμε με πραγματικούς όρους. Θέλω, να ζητήσω από όλους να βοηθήσουν σε αυτό.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι το κόστος της αρχικής σύμβασης ήταν 427 δισεκατομμύρια δραχμές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Περίπου.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά από όλα αυτά που μας είπατε, πόσο έφτασε το κόστος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι το κόστος της σύμβασης, όσον αφορά τις εταιρίες που ανέλαβαν το έργο, παραμένει το ίδιο. Δεν έχει αλλάξει σε τίποτα το κατ@ αποκοπήν τίμημα της σύμβασης παραχώρησης. Το αν το ποσό των 107 δις. δρχ. ανήλθε στα 300 δις -τα χρήματα που δόθηκαν σε πολίτες για την απαλλοτρίωση των εκτάσεών τους, διότι υπήρξαν δικαστικές αποφάσεις που το επέβαλαν- δεν αφορά κανέναν εργολάβο, καμία εταιρία και κανέναν εργολήπτη δημόσιων έργων. Αφορά πολίτες που είχαν κάποιες εκτάσεις και που το δικαστήριο τους επιδίκασε αυτά τα χρήματα. Μην προσθέτουμε ποσά ανόμοια μεταξύ τους και δημιουργούμε πλαστές εντυπώσεις. Ομοίως, δεν αφορούν τα αντιπλημμυρικά έργα ή έργα που είχαν να κάνουν με τη βελτίωση του περιβάλλοντος. Πώς προσθέτουμε ανόμοια μεταξύ τους ποσά; Ποσά που δεν αφορούν τις εταιρίες, ποσά από τα οποία (π.χ. απαλλοτριώσεις) δεν έχει μπει ούτε δραχμή στα ταμεία των εταιριών.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηθελα να επιστρέψω στις αρχικές παρατηρήσεις σας, σχετικά με τις πιθανές διαδηλώσεις στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας. Είπατε σε κάποιο σημείο ότι υπάρχει ένα είδος διαδηλώσεων που θα εξέθετε τη χώρα διεθνώς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μίλησα για πιθανές συγκρούσεις.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αν θέλετε να γίνετε πιο σαφής..

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για παράδειγμα, μία πιθανή κίνηση με αίτημα να φύγει η χώρα από την Ε.Ε. θα προσπαθήσει να δημιουργήσει προβλήματα, για να δημιουργήσει τις συνθήκες σύγκρουσης τις οποίες, βεβαίως, εμείς ουδόλως επιθυμούμε σε μία περιοχή. Είναι σαφές, ότι μία τέτοια τακτική, όχι μόνον δεν εξυπηρετεί την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων, αλλά στρέφεται και κατά αυτής της προοπτικής και κατά της χώρας.

Για παράδειγμα: Την παραμονή του Ατυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εργασίας, ο κ. Ρέππας θα συναντηθεί με τη λεγόμενη "Κοινωνική Τρόϊκα". Θα είναι εδώ οι ευρωπαίοι εργοδότες, οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών των ατόμων με αναπηρίες. Θα γίνει μία πολύ σοβαρή συζήτηση, θα ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις και μία σειρά από ενεργές κοινωνικές παρεμβάσεις προς όφελος των εργαζομένων και ειδικότερα για τα θέματα της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρίες. Ιδού, λοιπόν, ένα πεδίο να συζητήσουμε, να συνεργαστούμε και να διευρύνουμε τις ευρωπαϊκές πολιτικές, όσον αφορά την κοινωνία και τους πολίτες. Η λογική που υπαγορεύει να φύγει η χώρα από την Ε.Ε., να διαλυθεί η Ε.Ε. και η δημιουργία συγκρούσεων γύρω από αυτό το θέμα, κανένα δεν ωφελεί, τίποτα δεν προωθεί, στρέφεται κατά των εργαζομένων και το μόνο που πετυχαίνει είναι να δημιουργεί προβλήματα στην Προεδρία και τη χώρα μας.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Δηλαδή, το κάλεσμά σας απευθύνεται κυρίως προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, επειδή οι άλλες οργανώσεις, από όσο ξέρω, δεν προβάλουν κάποιες τέτοιες προθέσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα προσέξατε ότι απέφυγα να κατονομάσω, διότι εμείς δεν θέλουμε τέτοια αντιπαράθεση. Δεν θεωρούμε τις διαδηλώσεις και τους διαδηλωτές αντιπάλους. Το αντίθετο. Θέλουμε να έχουμε εκ των προτέρων συζητήσει μαζί τους, για να συμπεριλάβουμε τις διεκδικήσεις και τα αιτήματά τους στο διάλογο που θα γίνει. Αλλά, θέλουμε να τους καλέσουμε να σεβαστούν και τις πόλεις και τις περιοχές και τις αγορές τους και την εικόνα της χώρας.

ΤΑΚΗΣ: Δηλαδή, με λίγα λόγια, ζητάτε να μη γίνει ό,τι έγινε στη Γένοβα και σε όλες τις άλλες διαδηλώσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς στα Συμβούλια Κορυφής.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να επαναλάβω, λοιπόν: Δεν θεωρούμε αντιπάλους κάποιους που θέλουν να διαδηλώσουν. Θεωρούμε, όμως, ότι πρέπει να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε, ώστε αυτά τα οποία θέλουν να προβάλουν, να ενσωματωθούν στο διάλογο που θα γίνει στα Ατυπα Συμβούλια. Τους καλούμε να αποφύγουν μορφές κινητοποιήσεων, οι οποίες δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα, δεν σέβονται την περιοχή, δεν σέβονται τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές αγορές και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να εκθέτουν και την Προεδρία και τη χώρα.

ΤΑΚΗΣ: Τότε τι διαδήλωση θα είναι αυτή; Θα βάλουν περιβραχιόνιο...;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, βεβαίως. Μιλώ για αποφυγή συγκρούσεων.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Σε αυτό το πλαίσιο, πώς θα χαρακτηρίζατε τις διαδηλώσεις που έγιναν στη Φλωρεντία; Δεν είναι σε αυτό το πλαίσιο που καθορίζετε...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλω να χαρακτηρίσω κανέναν. Μιλούμε προληπτικά για μια θετική διάθεση της κυβέρνησης απέναντι σε κάθε μορφής διαδηλώσεις ή στις κοινωνικές οργανώσεις.

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εγγραφο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προς τις νομαρχίες της χώρας, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα και υποχρεώνει, όταν εκδίδονται τουριστικοί οδηγοί, χάρτες κ.τ.λ. να λαμβάνουν έγκριση από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ή το Πολεμικό Ναυτικό. Εχει υπάρξει κάποια ελληνική αντίδραση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκείνο που μας ενδιαφέρει, σε κάθε περίπτωση, είναι αυτό που πρέπει να γίνει. Και αυτό που πρέπει να γίνεται, θα γίνεται με βάση τους διεθνείς κανόνες και τις διεθνείς συμβάσεις. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Η Ελλάδα ενεργεί πάντα σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις. Η ερμηνεία δεν γίνεται αυθαίρετα από κάποιον.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 13 January 2003 - 15:05:07 UTC