Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-01-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Χριστοδουλάκη και το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γκαργκάνα. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών θα ενημερώσει τους συντάκτες του υπουργείου του, για θέματα που αφορούν φορολογικές ελαφρύνσεις μισθωτών και συνταξιούχων, το φορολογικό σύστημα και την ενίσχυση της λαϊκής αποταμίευσης.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Υπάρχει ένα δημοσίευμα στον "Επενδυτή", σύμφωνα με το οποίο οι κληρώσεις στα παιχνίδια Super 3 και Extra 5 του ΟΠΑΠ γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, παρουσία μόνο δύο μελών ειδικής τεχνικής επιτροπής και όχι ενώπιον ακροατηρίου, όπως συνηθίζεται σε άλλα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, που μεταδίδονται μάλιστα και μέσω ενός τουλάχιστον τηλεοπτικού δικτύου. Γνωρίζει η κυβέρνηση γιατί έχει αλλάξει πρακτική η διοίκηση του ΟΠΑΠ σε αυτά τα δύο συγκεκριμένα παιχνίδια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ερώτησή σας θα έπρεπε να είχε απευθυνθεί προς τον ΟΠΑΠ απ` όπου θα μπορούσατε να είχατε πάρει, ήδη, απάντηση. Για να σας διευκολύνω, όμως, θα ρωτήσω και θα σας ενημερώσω αύριο. Αλλά, θα ήθελα να παρακαλέσω τέτοιες τεχνικού χαρακτήρα ερωτήσεις, να τις απευθύνετε κατευθείαν στις αρμόδιες υπηρεσίες.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Επειδή άπτεται ενός ζητήματος διαφάνειας, γι` αυτό ρωτώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εντάξει, αλλά δεν είναι γενικό πολιτικό θέμα. Θα ρωτήσω, πάντως, και αύριο θα σας ενημερώσω.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ηθελα την πολιτική τοποθέτηση...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στα θέματα διαφάνειας είμαστε απόλυτοι. Τώρα, τεχνικώς τι συμβαίνει, θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Να παραμείνουμε, περίπου, στον ίδιο τομέα. Η Ν.Δ. συνεδριάζει σήμερα, με αντικείμενο τη διαφθορά στο Δημόσιο και ο κ. Καραμανλής έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής, με επιστολή του, συζήτηση στη Βουλή. Εκτιμά η κυβέρνηση ότι υπάρχει πρόβλημα στη δημόσια διοίκηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πράγματι, χθες, ο κ. Καραμανλής απέστειλε τη σχετική επιστολή. Θα έχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία, δια του ιδίου του Πρωθυπουργού, να ενημερώσουμε και τη Βουλή και τον ελληνικό λαό, για όλες τις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση και το έργο που παράγεται για τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και τις σχέσεις της με τον πολίτη, κάτι εξάλλου που είναι λίγο ως πολύ γνωστό. Χαιρόμαστε, γιατί δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει ο ελληνικός λαός και το έργο που γίνεται και τους κανόνες που θέλουμε να επικρατήσουν. Τους κανόνες της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της σωστής σχέσης με τον πολίτη στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Υπάρχουν προβλήματα και περί αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αλλά, θέλω να τονίσω ότι έχουν καταβληθεί τεράστιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Να θυμίσω, για παράδειγμα, ότι δημιουργούνται 1.000 Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ηδη, πολλά Κέντρα έχουν λειτουργήσει και εξυπηρετούν τον πολίτη. Λύνουν πάρα πολλά προβλήματα στις σχέσεις του πολίτη με τη δημόσια διοίκηση, όσον αφορά θέματα έκδοσης πιστοποιητικών, αλλά και άλλα ζητήματα. Επίσης, γνωρίζετε ότι για την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς, που έχουν παρατηρηθεί σε ορισμένους τομείς του Δημοσίου, έχουν δημιουργηθεί ειδικές υπηρεσίες. Εχει δημιουργηθεί η Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, έχει τοποθετηθεί η ηγεσία της και αναμένεται ότι η λειτουργία της θα έχει θετικά και σημαντικά αποτελέσματα. Εχουμε, λοιπόν, προχωρήσει στη λήψη μέτρων που πατάσσουν τη γραφειοκρατία, ενισχύουν τη διαφάνεια και αντιμετωπίζουν τη διαφθορά. Εχουμε, επίσης, προχωρήσει σε ένα σύστημα πλήρους αξιοκρατίας στις προσλήψεις. Εχουν γίνει σημαντικές αλλαγές. Βεβαίως, χρειάζονται και περαιτέρω αλλαγές, οι οποίες δρομολογούνται, ήδη, με το πρόγραμμα που έχουμε επεξεργαστεί. Γίνεται, πράγματι, σημαντικό έργο από το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και πιστεύουμε ότι η ολοκλήρωση αυτού του έργου θα σημάνει και μια νέα σχέση της δημόσιας διοίκησης με τον πολίτη.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει κάποια πληροφορία, εάν μετά το ατύχημα και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην κατασκευή του ΜΕΤΡΟ, πρόκειται να έχουμε κάποια επαναδιαπραγμάτευση ή κάποιο "πανωπροίκι" σχετικά με τα έργα του ΜΕΤΡΟ, ενόψει και του καταληκτικού διαστήματος, της προθεσμίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γίνονται όλες οι εργασίες αποκατάστασης με ταχείς ρυθμούς. Σε σχέση, όμως, με τη διακρίβωση των αιτίων, έχει ξεκινήσει έρευνα που θα αποδώσει τα δικά της αποτελέσματα. Θέλω να θυμίσω τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ο οποίος τόνισε ότι αν υπάρχουν ευθύνες θα τις αναλάβει η εταιρεία και ότι θα λάβει, για προληπτικούς λόγους, πρόσθετα μέτρα ασφάλειας. Εχουν δοθεί από την κυβέρνηση όλες οι σχετικές οδηγίες. Παρακολουθούμε από πολύ κοντά το θέμα, ώστε και αποζημιώσεις να υπάρξουν, όπου χρειάζεται, και πρόσθετα προληπτικά μέτρα ασφάλειας να ληφθούν και βεβαίως πολύ γρήγορα να αποκατασταθούν οι όποιες ζημιές. Από εκεί και πέρα, η έρευνα που διεξάγεται για τη διακρίβωση των αιτίων της κατάστασης αυτής, θα μας αποκαλύψει τις ευθύνες που τυχόν υπάρχουν.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει θέμα για "πανωπροίκι"; Αν δηλαδή, θα υπάρξει μια μερική επαναδιαπραγμάτευση του έργου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του έργου, σημαίνει ότι κάτι δεν πήγε καλά. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει τίποτα που να τεκμηριώνει κάτι τέτοιο.

ΦΙΛΗΣ: Γιατί @ κρατάτε κάποια επιφύλαξη αυτή τη στιγμή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διότι υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις της εταιρείας. Από τη στιγμή που έχει διαταχθεί έρευνα για τα αίτια του χθεσινού προβλήματος, πιστεύω πως όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε τα αποτελέσματά της. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε τώρα, είναι να κοιτάξουμε πώς θα αποκαταστήσουμε τη ζημιά, να δοθούν οι σχετικές αποζημιώσεις και να αφήσουμε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή είναι πολιτικό θέμα και όχι τεχνικό, η κυβέρνηση έχει ανοίξει διάλογο για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με αφορμή αυτό το γεγονός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να το κάνει.

ΦΙΛΗΣ: Ρωτώ αν έχει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορείτε να τεκμηριώσετε κάποια τέτοια απαίτηση σήμερα;

ΦΙΛΗΣ: Ρωτώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι μόνο πολιτικά ζητήματα. Υπάρχουν και νομικά ζητήματα. Όταν υπογράφεις μια σύμβαση, για να την επαναδιαπραγματευτείς, πρέπει να έχεις νομικούς και πραγματικούς λόγους. Αυτή τη στιγμή που συζητούμε δεν υφίστανται τέτοιοι λόγοι.

ΦΙΛΗΣ: Τα διαπλεκόμενα είναι ο πρώτος λόγος. Δεν το γνωρίζετε; Το προηγούμενο ΜΕΤΡΟ έγινε με δύο επαναδιαπραγματεύσεις. Το ξεχνάτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εδώ βρισκόμαστε για να μιλάμε επί της ουσίας και όχι για να βγάζουμε λόγο ο ένας στον άλλο.

ΜΙΧΑΗΛ: Πιστεύετε ότι στη νέα φάση των διαπραγματεύσεων, ο κ. Κληρίδης μπορεί να συνεχίσει να διαπραγματεύεται το Κυπριακό ή ο κ. Μαρκίδης, ο οποίος όπως ισχυρίζεται σήμερα μπορεί να το διαπραγματευτεί καλύτερα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή το Κυπριακό είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα, πρέπει να το προσεγγίζουμε όλοι με την αναγκαία ευαισθησία. Για μια ακόμη φορά πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους: Κατ` αρχάς, εμείς δεν προτιθέμεθα -και δεν πρόκειται να το κάνουμε- να έχουμε την οποιαδήποτε ανάμειξη στις εσωτερικές πολιτικές διεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θέλω να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Δεύτερον, πιστεύουμε ότι υπάρχει η ευκαιρία -και είναι μεγάλη και σημαντική- για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, με βάση το αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάν, το οποίο όλοι δεχτήκαμε ότι αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης. Φυσικά χρειάζονται διαπραγματεύσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν. Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί. Και σε καμία περίπτωση, αν τελικώς δεν υπάρξει λύση, δεν θα ευθύνεται η ελληνική ή η ελληνοκυπριακή πλευρά. Η ευθύνη θα ανήκει στην τουρκική αδιαλλαξία. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν. Και μέχρι την ημέρα που θα βγει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κύπρο, υπάρχει η υπεύθυνη πολιτική ηγεσία που τις έχει αναλάβει. Εκείνη έχει όλη τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με βάση και τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου και τις συνεννοήσεις με την ελληνική πλευρά. Με βάση το αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάν και τις διαπραγματεύσεις βεβαίως που πρέπει να υπάρξουν, μπορεί να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Προς αυτό πρέπει να εργαστούμε συστηματικά, τόσο εμείς, όσο και η κυπριακή πλευρά. Το θέλουμε, είναι θετικό για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή. Τονίζω και πάλι ότι, εάν τελικώς κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί, η ευθύνη θα ανήκει αποκλειστικά στην τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Υπάρχει στην Κύπρο η υπεύθυνη πολιτική ηγεσία μέχρι την ημέρα που προβλέπει το Σύνταγμα της Κύπρου και αυτή έχει όλη τη δυνατότητα να κάνει τις διαπραγματεύσεις. Από εκεί και πέρα, για τις εσωτερικές πολιτικές διεργασίες οι Κύπριοι έχουν την πολιτική ωριμότητα, χωρίς καμία ανάμειξη, να τις φέρουν σε πέρας. Ειρήσθω εν παρόδω, σας ενημερώνω ότι στο τέλος της συνάντησής μας θα σας διανεμηθεί η απαντητική επιστολή του Πρωθυπουργού προς τον κ. Ανάν.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Μπορεί εμείς να μην εμπλεκόμαστε στα της κυπριακής κυβέρνησης, όμως οι Κύπριοι συνεχίζουν να @. Ο κ. Χάσικος δήλωσε σε ραδιόφωνο της Κύπρου ότι ο κ. Μαρκίδης δεν θα έπρεπε να θέσει υποψηφιότητα, καθώς ο κ. Κληρίδης είχε λάβει το πράσινο φως από τον κ. Σημίτη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ούτε υπήρξε ανάμειξη, ούτε υπάρχει πρόθεση να υπάρξει ανάμειξη, ούτε μπορεί να υπάρξει ανάμειξη στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις πολιτικές διεργασίες που έχουν σχέση με τις εκλογές. Εκείνο που ξεκαθαρίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει θέση ανοικτά υπέρ της διαπραγμάτευσης με βάση το αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάν. Είναι μια σημαντική ευκαιρία για να βρεθεί λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Επαναλαμβάνω, για μια ακόμη φορά, ότι σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης, αυτό θα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην τουρκική αδιαλλαξία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 8 January 2003 - 14:05:10 UTC