Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-12-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Τα μάτια και τα αυτιά όλων είναι στραμμένα στην Κοπεγχάγη (και τα δικά σας προφανώς). Είναι πολλοί συνάδελφοί σας εκεί και -όπως γνωρίζετε- πραγματοποιείται, εκεί, αυτή τη στιγμή συνάντηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με την τουρκική ηγεσία. Υπενθυμίζω ότι στις 4 μ.μ. θα δοθεί από τον Πρωθυπουργό συνέντευξη Τύπου. Η σημερινή και αυριανή είναι ημέρες σημαδιακές για τον Ελληνισμό -επιτρέψετε μου να πω- διότι η Κύπρος εντάσσεται στην Ε.Ε., μετά από μια προσπάθεια πολλών ετών. Μου δίνεται η ευκαιρία να θυμίσω σε όλους το όραμα του Γιάννου Κρανιδιώτη, για την Κύπρο στην Ενωμένη Ευρώπη, την πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου και των κυβερνήσεών του, τη συμβολή (στα μέσα της δεκαετίας του 1980) του τότε υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου και όλων των μετέπειτα υπουργών Εξωτερικών, όλων των κυβερνήσεων και ιδιαίτερα τη συμβολή του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με τη Συμφωνία του Ελσίνκι, που αποτελεί σταθμό στην πορεία αυτή, και προφανώς του σημερινού υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου.

Ολα αυτά τα λέω, χάρη δικαιοσύνης και μόνο. Διότι ακούγονται πολλά από τις τηλεοράσεις γύρω από τα θέματα αυτά και πρέπει να θυμόμαστε και να τονίζουμε αυτή την πορεία, τη σωστή πολιτική, τη σύνεση και τη συνέπεια, με την οποία αντιμετωπίσαμε όλα αυτά τα χρόνια, η ελληνική και η ελληνο-κυπριακή πλευρά, το όλο ζήτημα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν ξεχάσατε κανέναν; Γιατί υπάρχει και το όνομα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή σε αυτή την προσπάθεια, που δεν αναφέρθηκε.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Προφανώς, όλες οι ελληνικές δυνάμεις αποδέχθηκαν αυτή την πολιτική, η οποία, όμως, είχε τους γεννήτορές της. Γι` αυτό το λόγο, αναφέρθηκα στο Γιάννο Κρανιδιώτη, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που γέννησαν την ιδέα της πορείας της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη. Ολοι οι άλλοι, προφανώς, συνέβαλαν.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Το αίτημα της ένταξης τέθηκε επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Βεβαίως, μετά ακολούθησαν όλοι. Αλλά, αυτή ήταν η πολιτική που εφαρμόστηκε από την πρώτη στιγμή. Είπα πώς ξεκίνησε. Δεν θέλω να μην δώσω εύσημα στον καθένα. Προφανώς, είναι θέμα που αφορά όλο τον Ελληνισμό. Πάντως, σας υπενθυμίζω, παρενθετικά, ότι όταν ξεκίνησε το θέμα, δεν ήταν όλοι υπέρ. Υπήρχαν πολλοί αντίθετοι. Αυτό για ιστορικούς και μόνο λόγους. Οπως αντίθετοι υπήρχαν και σε διάφορους σταθμούς αυτής της πορείας, όπως για παράδειγμα στη Συμφωνία του Ελσίνκι.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Χαρακτηρίσατε «σημαδιακές ημέρες για τον Ελληνισμό» αυτές τις δύο ημέρες στην Κοπεγχάγη. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής, όμως: Προχθές, ένα C-130 παρεμποδίστηκε από τουρκικά μαχητικά. Χθες, είχαμε δεκάδες παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Τελικά, είναι σημαδιακές αυτές οι ημέρες στο επίπεδο των παραβιάσεων;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα γιατί είναι ιστορικές οι ημέρες αυτές για την Κύπρο. Οι παραβιάσεις αυτές που λέτε, γίνονται κάθε ημέρα και έχετε δίκιο. Χθες, έγινε συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου με τον Τούρκο ομόλογό του και έγινε σχετική διαμαρτυρία. Από κει και πέρα, δεν θέλω να κρίνω, αυτή τη στιγμή, την κατάσταση στην Τουρκία ή την τακτική ορισμένων πλευρών στην Τουρκία.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο πρόλογός σας ήταν εκτενής σε ό,τι αφορά τη σημερινή ημέρα. Εγώ θα ρωτήσω κάτι που ρωτήσαμε και τον κ. Πρωτόπαπα πριν από μια-δυο μέρες. Λίγες ώρες πριν από το δείπνο των αποφάσεων στην Ε.Ε., η ένταξη της Κύπρου είναι λελυμένο ζήτημα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η ένταξη της Κύπρου είναι λελυμένο ζήτημα, στο πλαίσιο της ένταξης των δέκα χωρών. Η Κύπρος είναι πρώτη από τις χώρες αυτές, που πληροί τα κριτήρια της ένταξής της και επομένως, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η ένταξη αυτή δεν έχει το παραμικρό εμπόδιο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για όσα είπε, σήμερα το πρωί, στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος. Οτι, δηλαδή, οι πολιτικοί πρέπει να κάνουν το χρέος τους, ότι διακυβεύεται το μέλλον της Κύπρου και ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο επικίνδυνα από ό,τι παρουσιάζονται.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο Μακαριότατος κάνει πολιτικό σχόλιο. Εμείς δεν κάνουμε θρησκευτικά σχόλια. Εν πάση περιπτώσει, δεν σχολιάζουμε τα πολιτικά σχόλια του Μακαριότατου, κυρίως αυτή τη στιγμή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ: Οταν, όμως, ο υπουργός Εξωτερικών τον είχε επισκεφθεί για να συζητήσει το Κυπριακό, δεν του έδινε ένα βήμα για να κάνει αυτά τα πολιτικά σχόλια;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε το καθήκον του προς πάσα πλευρά. Καλό είναι και η "πάσα πλευρά" να κάνει το καθήκον της απέναντι στην Πολιτεία, κρατώντας το ρόλο της.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο τέως δίνει απανωτές συνεντεύξεις. Μήπως θέλετε να σχολιάσετε το γεγονός ότι περίπου κάθε ημέρα εμφανίζεται μια συνέντευξη του τέως.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν μπορώ να σχολιάσω την πολιτική που κάνουν τα κανάλια. Είναι ελεύθερα να κάνουν οποιαδήποτε πολιτική. Μπορώ, όμως, να σχολιάσω αυτά που λέει ο τέως και να πω ότι ο τέως δεν μπορεί να αλλάξει τη σύγχρονη ιστορία και πολύ περισσότερο τη σημερινή δημοκρατική πραγματικότητα που υπάρχει στην Ελλάδα. Αν ο τέως θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα ως ξένος, ας έρθει ως ξένος. Αν θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα ως Ελληνας πολίτης, τότε θα πρέπει να έχει τις προϋποθέσεις που έχουμε όλοι εμείς. Δηλαδή, να έχει όνομα, επίθετο, διεύθυνση, ταυτότητα και ΑΦΜ. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σέβεται τη νομοθεσία μας, το πολίτευμά μας και να είναι ανάλογη η συμπεριφορά του.

ΤΑΚΗΣ: Την ιστορία, προφανώς, δεν μπορεί να την αλλάξει, αλλά προχθές, με μια παρέμβαση που έκανε, είπε ότι με τη συμφωνία του Ανδρέα Παπανδρέου του δινόταν το κτίριο στο Τατόι. Αυτή την επισήμανσή του χθες, την επιβεβαίωσε και ο κ. Βενιζέλος και είπε ότι ήταν ένα λάθος του Ανδρέα Παπανδρέου εκείνη η συμφωνία του @88 και γι` αυτό τη βελτιώσαμε το @94 και δεν του δώσαμε τίποτα. Μέχρι χθες-προχθές, αυτό δεν ήταν γενικώς γνωστό, ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου, με εκείνη τη συμφωνία που τελικώς δεν υπεγράφη, έδινε το Τατόι στον τέως.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πράγματι, το 1989, είχε γίνει ένα σχέδιο συμφωνίας, το οποίο συμπεριλάμβανε το Τατόι και μια λωρίδα εδάφους όπου βρίσκονταν οι τάφοι. Αλλά, τότε -αν θυμάστε- υπήρξε μια κρίση, ακολούθησαν εκλογές κ.τ.λ. και έτσι δεν ολοκληρώθηκε η συμφωνία εκείνη με υπογραφές. Ο τέως, μετά την έλευση στην εξουσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν επέμεινε να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία, αλλά θεώρησε ότι θα έφτιαχνε, πλέον, μια καλύτερη συμφωνία με τον κ. Μητσοτάκη. Και δεν είχε άδικο. Διότι τότε έγινε μια νέα συμφωνία με τον κ. Μητσοτάκη, η οποία του έδινε πολύ περισσότερα. Ομως και αυτή δεν είχε αίσιο τέλος. Διότι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στις εκλογές του @93, έπεσε και ήρθε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Ο Ανδρέας Παπανδρέου πλέον ήταν αντίθετος σε οποιαδήποτε συμφωνία και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε στο γνωστό νόμο Βενιζέλου, το @94, στον οποίο αναφερθήκατε πριν. Σας είπα την ιστορική αλήθεια.

ΤΑΚΗΣ: Τώρα, γίνεται γνωστό ότι του δινόταν το Τατόι.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι. Εχει ειπωθεί επανειλημμένα.

ΤΑΚΗΣ: Ελεγαν ότι "εμείς ποτέ δεν δίναμε το Τατόι στον τέως". Χθες, ο κ. Βενιζέλος το είπε δημόσια. Μάλιστα ο κ. Τσοβόλας έβγαινε και έλεγε ότι του δίνουμε μόνο 1000 στρέμματα για να πηγαίνει στους τάφους και κανένα οίκημα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εχει ειπωθεί, επανειλημμένα, στο μεσοδιάστημα. Διότι, το θέμα της λεγόμενης "βασιλικής περιουσίας" και του τέως έχει ξανασυζητηθεί στο ενδιάμεσο, αφότου ο τέως προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από λίγο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, είπατε ότι δεν θέλετε να κρίνετε την κατάσταση και την τακτική ορισμένων πλευρών στην Τουρκία. Θεωρείτε ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες που έγιναν από τα τουρκικά αεροσκάφη (παραβάσεις στο FIR παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου) δεν έχουν σχέση με την επίσημη τουρκική πολιτική ή με την επίσημη τουρκική κυβέρνηση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας παραπέμπω στην απάντηση που έδωσα και πριν.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 12 December 2002 - 14:05:10 UTC