Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-12-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι πριν από λίγο τελείωσε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πρωθυπουργό της Δανίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Γνωρίζετε, ήδη, τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας.

Να σας ενημερώσω, επίσης, ότι ο Πρωθυπουργός, αύριο στις 10.30, θα συναντηθεί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Στις 13.00 θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και στην οποία θα συμμετέχει και ο υποφαινόμενος, με θέμα την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη. Το απόγευμα, στις 5.30, θα αναχωρήσει για την Κοπεγχάγη. Την Πέμπτη το πρωί θα έχει διάφορες έκτακτες συναντήσεις, για τις οποίες θα ενημερωθείτε μόλις οριστικοποιηθούν. Η δημοσιογραφική αποστολή θα αναχωρήσει την Πέμπτη στις 10 π.μ.

Να σας πω ακόμη ότι πριν από περίπου δύο ώρες κατατέθηκε -όπως αναμενόταν- η αναθεωρημένη πρόταση του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν για το Κυπριακό. Δεν έχουμε, όμως, αυτή τη στιγμή, τη δυνατότητα να συζητήσουμε για την πρόταση αυτή, επειδή δεν έχει μελετηθεί ακόμη. Όπως γνωρίζετε, σήμερα στις έξι το απόγευμα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου και επομένως το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε την απόφασή του για το θέμα.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν ο Πρωθυπουργός μίλησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για το τροποποιημένο κείμενο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν συνεχείς επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Κληρίδη, όλες αυτές τις ημέρες.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εχετε κάποιο σχόλιο από τον κ. Κληρίδη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι τέτοιες οι ώρες που θα πρέπει να αποφύγουμε τα σχόλια. Εκείνο που χρειάζεται είναι με ψυχραιμία, σοβαρότητα και ευθύνη, όπως πάντα, να περιμένουμε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εάν είναι θετικό ή αρνητικό για μας γνωρίζετε να μας πείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παραπέμπω στην προηγούμενη απάντησή μου.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σχετικά με τις συναντήσεις που μας είπατε, μπορείτε να έχουμε κάτι συγκεκριμένο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα σας ενημερώσω αύριο. Προβλέπεται να γίνουν κάποιες συναντήσεις με Πρωθυπουργούς, οι οποίες θα αφορούν θέματα της Κοπεγχάγης, όπως Κυπριακό, ένταξη, διεύρυνση, ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων της Τουρκίας κ.τλ.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μια διαδικαστική ερώτηση: Γνωρίζετε εάν στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης ο κ. Κληρίδης θα μεταβεί μαζί με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, γιατί από χθες το βράδυ υπάρχουν συγκεχυμένες πληροφορίες γι` αυτό. Και επειδή θεωρώ ότι εκτός από διαδικαστικό είναι και θέμα ουσίας γνωρίζετε κάτι επ` αυτού; Θα πάνε όλοι μαζί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό θα το αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Μετά και από αυτή τη νέα εξέλιξη -και εννοώ το τροποποιημένο κείμενο του Κόφι Ανάν- πιστεύετε ότι είμαστε τώρα πιο κοντά σε μια συμφωνία πριν από την Κοπεγχάγη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ενόψει της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου εκτιμώ ότι πρέπει να είμαστε πολύ συγκρατημένοι στη διατύπωση απόψεων, διότι ναι μεν συνεργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά, αλλά ο πρώτος λόγος ανήκει πάντα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Θέλουμε να αισιοδοξούμε, θέλουμε να πιστεύουμε ότι, ακόμη και τώρα, στα στενά, τα ασφυκτικά αυτά περιθώρια υπάρχουν κάποιες δυνατότητες που πρέπει να εξαντληθούν. Το καλύτερο, όμως από όλα, είναι να περιμένουμε τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Υπάρχει η πληροφόρηση ότι πιθανότατα η Σύνοδος των "15" στην Κοπεγχάγη να καθυστερήσει για μερικές ημέρες τις εργασίες της, να μακρύνει αν θέλετε το χρόνο, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους δύο ηγέτες να εμβαθύνουν σε αυτό το αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάν, προκειμένου να το συνυπογράψουν εάν το αποδεχθούν, και να ενταχθεί η Κύπρος ολόκληρη στην Ε.Ε. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν πρόκειται να υπάρξει κάποια εξέλιξη όλα συνυπολογίζονται. Φαντάζομαι ότι -όπως και σε όλες τις κρίσιμες Συνόδους της Ε.Ε.- κανένα κράτος-μέλος δεν θέλει να φύγει εάν η Ε.Ε. δεν έχει χαράξει την πολιτική της, δεν έχει δώσει τις απαντήσεις της σε όλα τα κρίσιμα θέματα. Υπάρχει, λοιπόν, το κρισιμότερο ζήτημα που είναι η διεύρυνση. Υπάρχουν ζητήματα που επίσης ενδιαφέρουν την Ε.Ε.. Για παράδειγμα, ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Βεβαίως, εάν πρόκειται να υπάρξει εξέλιξη σε άλλο θέμα -και το τονίζω αυτό- όπως είναι η λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, εξέλιξη που θα διευκολύνει γενικά και αυτό συνυπολογίζεται. Αρα, όπως έχω πει η αποστολή θα πρέπει να είναι έτοιμη για ό,τι χρειαστεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Διαπιστώνω από τις απαντήσεις σας ότι είστε πάρα πολύ συγκρατημένος. Και θα ήθελα να ήξερα@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το περίεργο θα ήταν αν δεν ήμουν.

ΜΙΧΑΗΛ: Το περίεργο είναι ότι είστε και θα σας πω γιατί. Διότι θα είχε κάθε νόημα να είστε συγκρατημένος μέχρι και πριν από λίγες ώρες, εάν δεν είχαν προηγηθεί δηλώσεις του κ. Ράσμουσεν, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ, είπε πως θα θέλαμε μια κατ` αρχήν συμφωνία μέχρι την Κοπεγχάγη, αλλά εάν όμως μέχρι την Κοπεγχάγη δεν υπάρχει αυτή, τότε εφαρμόζουμε το Ελσίνκι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ποιο είναι το πρόβλημα;

ΜΙΧΑΗΛ: Η δήλωση αυτή του κ. Ράσμουσεν είναι ξεκάθαρη. Ετσι τουλάχιστον την καταλαβαίνω. Η δική σας αυτοσυγκράτηση από πού πηγάζει δεν έχω καταλάβει. Πιστεύετε ότι απλώς είπε κάτι τετριμμένο ο προεδρεύων που θα το έλεγε όποιες και αν ήταν οι συνθήκες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η συζήτηση γίνεται για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.

ΜΙΧΑΗΛ: Μα, προφανώς και ο κ. Ράσμουσεν σε αυτό αναφέρθηκε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Ράσμουσεν δεν θα αποφασίσει πώς θα λυθεί το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Θα το αποφασίσουν οι δύο κοινότητες.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε υπουργέ, επειδή ενημερωθήκατε για τις δηλώσεις του κ. Ράσμουσεν, λέει, λοιπόν, ότι "εμείς θέλουμε ενιαία Κύπρο και καλούμε τα δύο μέρη για συμφωνία πριν από την Κοπεγχάγη¨.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην κουράζεστε, έχω το κείμενο.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν καταλαβαίνω την αυτοσυγκράτησή σας, όταν ο προεδρεύων λέει@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φοβούμαι πάλι ότι είστε πολύ βιαστικός. Θα έχετε προσέξει ότι όλη η συζήτησή μας αφορά για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, για την οποία εξέφρασα την αισιοδοξία ότι, βεβαίως, μπορεί να έχουμε κάτι θετικό, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορώ να προκαθορίσουμε τίποτα ενόψει της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, το οποίο έχει και τον καθοριστικό λόγο. Αρα, λοιπόν, και ο κ. Ράσμουσεν το ίδιο ακριβώς μπορεί να κάνει. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο γι` αυτό. Μια αισιοδοξία να εκφράσει. Όταν μιλούμε για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου χρειάζεται, αυτή τη στιγμή, ενόψει της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, αυτοσυγκράτηση και χαμηλοί τόνοι.

ΦΙΛΗΣ: Όταν λέτε αισιοδοξία, εννοείτε αισιοδοξία για υπογραφή λύσης μέχρι την Κοπεγχάγη ή στην Κοπεγχάγη; Αυτό σημαίνει αισιοδοξία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αισιοδοξία για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Δεν έχουμε συζητήσει για την ένταξη, γιατί είναι δύο τελείως διαφορετικά θέματα. Πιστεύω ότι από τη στιγμή που κατατέθηκε μια πρόταση μπορούμε να πούμε ότι πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες, κατά την εκτίμηση βεβαίως πάντα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εξεύρεση λύσης και πριν από την Κοπεγχάγη -επαναλαμβάνω αυτό που έχουμε πει πάρα πολλές φορές- χωρίς να σημαίνει ότι εάν εκτιμηθεί πως οι διαπραγματεύσεις προχωρούν και προχωρούν καλά ότι πρέπει τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια να λειτουργήσουν αποκλειστικά. Απλώς διαβλέπω, εκφράζω την επιθυμία μας, την ευχή ότι μπορεί ίσως να βρεθεί λύση, και πριν.

ΦΙΛΗΣ: Με δεδομένες τις εξελίξεις αυτές πρόκειται ο Πρωθυπουργός σήμερα, αύριο να επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς και να τους ενημερώσει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα υπάρξει κάποια επαφή, με τα πολιτικά κόμματα πρώτα από όλα και κύρια για να ενημερωθούν γύρω από το σχέδιο. Θα δούμε σε ποιο επίπεδο. Ακόμη εξετάζεται. Ισως, όχι από τον Πρωθυπουργό, γιατί η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή. Οπωσδήποτε, όμως, θα δοθεί στα πολιτικά κόμματα το σχέδιο.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου απουσιάζει στο εξωτερικό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στο εξωτερικό, ο Πρωθυπουργός πρέπει να έχει σχετικές συνεννοήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ενόψει αλλά και μετά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου. Δεν μπορώ, λοιπόν, να προκαθορίσω τίποτα. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι κάποια στιγμή και πάντα σε συνεννόηση με την κυπριακή πλευρά θα δοθεί στα πολιτικά κόμματα το σχέδιο, αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω πότε. Είναι θέμα συνεννόησης με την κυπριακή πλευρά.

ΦΙΛΗΣ: Θα δοθεί απόψε, μετά το Εθνικό Συμβούλιο, στη δημοσιότητα το σχέδιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάπως έτσι θα γίνει. Θα σας παρακαλούσα, όμως, επειδή είναι και θέμα συνεννοήσεων με την κυπριακή ηγεσία και επειδή δεν έχουμε προλάβει να κάνουμε αυτές τις συνεννοήσεις, χρειαζόμαστε λίγο χρόνο. Πιστεύω, όμως, πως αυτό θα γίνει σήμερα.

ΦΙΛΗΣ: Σχετικά με τα ευρωτουρκικά υπάρχει κάτι νεότερο μετά τις συζητήσεις του Πρωθυπουργού με τον προεδρεύοντα της Ε.Ε.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει στις δηλώσεις που έγιναν.

ΦΙΛΗΣ: Πέρα από αυτό, ρωτάω αν υπάρχει κάποια άλλη αίσθηση της ελληνικής πλευράς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πέρα από τις δηλώσεις, όχι. Η αίσθησή μας είναι ότι υπάρχει δυνατότητα να οδηγηθούμε σε μια απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Οτι υπάρχει αυτή η δυνατότητα να βγει μια τέτοια απόφαση από το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε.

ΦΙΛΗΣ: Η οποία θα είναι αποδεκτή και από την Τουρκία, κατά την εκτίμησή σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να το προκαθορίσω αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ να γνωρίζω@

ΦΙΛΗΣ: Διότι ήδη γνωρίζουμε ότι της δίδουν "ραντεβού" για "ραντεβού", για μετά από πολλά χρόνια. Αυτό εννοείτε απόφαση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ήδη ότι η πρωτοβουλία των Γερμανών και των Γάλλων δεν αναφέρεται σε "ραντεβού" για "ραντεβού". Αυτό πρέπει να σας το υπενθυμίσω. Η πρωτοβουλία των Γερμανών και των Γάλλων μιλά για ημερομηνία.

ΦΙΛΗΣ: Όχι ημερομηνία μεθαύριο, ημερομηνία σε άλλη Σύνοδο που θα είναι αυτή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι. Η γαλλογερμανική πρωτοβουλία που θα έχει και χαρακτήρα πρότασης προς το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. μιλά για ημερομηνία. Πέρα από αυτό ένα Συμβούλιο Κορυφής είναι κυρίαρχο όργανο. Εχω, όμως, την αίσθηση -αν θέλετε από τη γνώση των επαφών του Πρωθυπουργού με άλλους ηγέτες - ότι υπάρχει η δυνατότητα να καταλήξει η Ε.Ε. σε κάποια απόφαση, χωρίς να μπορώ να προκαθορίσω ποια θα είναι αυτή.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε υπουργέ, είναι καθαρό ότι το αναθεωρημένο σχέδιο του Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει ένα χαρακτήρα, θα μπορεί να πει κανείς ότι είναι, ένα έγγραφο που μπορεί να χαρακτηριστεί επείγον και προς τις δύο πλευρές. Καλούνται και οι δύο πλευρές πριν από την Κοπεγχάγη, ενδεχομένως, να υπογράψουν αυτό το προσχέδιο. Μήπως, μετά ταύτα διασυνδεθεί πλήρως το θέμα της ένταξης με το θέμα της επίλυσης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Το θέμα της ένταξης θα προχωρήσει. Διεύρυνση της Ε.Ε., χωρίς την ένταξη της Κύπρου δεν είναι νοητή. Σε αυτό το σημείο τοποθετούμαστε κάθετα και αποφασιστικά.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ακόμη και αν αρνηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία να το υπογράψει, που σημαίνει ότι παραβιάζει την ουρά του Ελσίνκι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι ενεργεί με σύνεση και υπευθυνότητα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εγώ θα έπαιρνα το τελείως αντίθετο με αυτό που λέει ο κ. Γαργαλάκος. Αν τελικά η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχθεί το αναθεωρημένο Σχέδιο και ο Ντενκτάς, ο οποίος είναι αρνητικός, δεν το δεχθεί, τι γίνεται το πολιτικό θέμα, πού πάμε; Διότι, η μεν ένταξη θα προχωρήσει, αλλά τι θα γίνει από εκεί και πέρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της, απέναντι στη Διεθνή Κοινότητα. Και θα είναι σοβαρές οι ευθύνες αυτές. Αλλά, ας περιμένουμε, διότι νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς, πριν το Εθνικό Συμβούλιο, να κάνουμε περαιτέρω συζήτηση.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Γνωρίζετε αν τελικά έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρχει τουρκική αντιπροσωπεία στην Κοπεγχάγη; Γιατί ακούσαμε χθες ότι ήταν αρνητική.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αρνητικός ήταν ο πρόεδρος. Εξ όσων γνωρίζω, πολλοί Τούρκοι πολιτικοί παράγοντες θα είναι στην Κοπεγχάγη.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Θα ήθελα μια διευκρίνιση: Δηλαδή, από αυτό που είπατε προηγουμένως, το νέο Σχέδιο Ανάν δεν έχει το χαρακτήρα τελεσιγράφου, "take it or leave it" όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε. Και ρωτώ, αν υπάρχει συνοδευτική επιστολή με χρονικά περιθώρια, όπως στο προηγούμενο Σχέδιο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα έλεγα να περιμένουμε λίγο να δοθεί στη δημοσιότητα, διότι, τουλάχιστον ως την ώρα που άρχιζε η συνάντησή μας εδώ, δεν είχε περιέλθει σε μας. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι σε κάθε περίπτωση, έχει το χαρακτήρα του επείγοντος. Γι` ατυό, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Γνωρίζετε ότι ο ίδιος ο Κόφι Ανάν, σε κάποια αναφορά που έκανε, τόνισε ότι ίσως χρειαστεί και στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης να γίνουν σχετικές συζητήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε σε καμία περίπτωση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μα, ζητά υπογραφές πριν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπε ότι, ίσως χρειαστεί και στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης να υπάρξει σχετική συζήτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ελληνική πλευρά -αναφέρομαι συνολικά και στην Αθήνα και τη Λευκωσία- από τη μία λέει ότι θα πρέπει να υπάρχει επαρκής χρόνος για διαπραγματεύσεις πριν την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας και από την άλλη, εκφράζεται η ευχή να υπάρξει συμφωνία πριν από την Κοπεγχάγη. Δεδομένου ότι μεσολαβεί μόνο μία ημέρα μέχρι την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης, τι από τα δύο ισχύει τελικά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ευχή έχει να κάνει με την επιθυμία μας να βρεθεί κάποια λύση, η οποία θα διευκολύνει γενικότερα τις εξελίξεις. Από εκεί και πέρα, τον πρώτο λόγο τον έχει πάντα η Κύπρος -όπως γνωρίζετε- συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιό της. Συστήσαμε, λοιπόν, προς όλους να υπάρχει η σχετική υπομονή και η ψυχραιμία, μέχρι τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο θα μας πει πώς θα προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Οπωσδήποτε έχουν προηγηθεί συζητήσεις. Ολο το Σαββατοκύριακο γίνονταν συζητήσεις του κ. Ντε Σότο, τόσο με τον Πρόεδρο Κληρίδη, όσο και με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Φαντάζομαι ότι κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων τέθηκαν, αναλύθηκαν μια σειρά θεμάτων. Επομένως, κάποια ζητήματα συζητούνται ήδη. Φαντάζομαι ότι και μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα γίνουν κάποιες συζητήσεις με την άλλη πλευρά, πάντα με την αιγίδα του ΟΗΕ. Δεν γνωρίζω ακόμα αν χρειαστεί και στην Κοπεγχάγη. Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Καταλαβαίνετε ότι πρέπει να εξαντλήσουμε θετικά κάθε περιθώριο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Γνωρίζοντας τις υψηλού επιπέδου συναντήσεις που θα έχει στη Νέα Υόρκη ο κ. Ερντογάν, όπου θα δει και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τον κ. Τσέινι και τον κ. Ανάν, νομίζετε ότι αυτή η επίσκεψη αποτελεί ένα είδος "πρέσα πίεσης" προς την Ε.Ε. για να αλλάξει κάποια δεδομένα, όσον αφορά και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά και το θέμα του Κυπριακού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι ο Πρόεδρος Μπους έχει εκφράσει τη θέση του προς όλες τις πλευρές για την παροχή ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας.

ΦΙΛΗΣ: Για τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, κάποια πληροφορία έχουμε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φαντάζομαι ότι και επ` αυτών θα συζητήσουν.

ΦΙΛΗΣ: Η ελληνική πλευρά έχει ενημέρωση γι` αυτό το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ελληνική πλευρά έχει συζητήσει σχετικά. Συζήτησε με την αμερικανική πλευρά -όπως έχουν συζητήσει και όλοι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ- στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Πράγα. Είναι γνωστό αυτό. Το θέμα του Ιράκ συζητήθηκε στην Πράγα, στο μεσημεριανό γεύμα.

ΦΙΛΗΣ: Την προηγούμενη εβδομάδα που είχε έρθει στην Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και συνάντησε τον κ. Παπαντωνίου, τι συζήτησαν; Για τους εξοπλισμούς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο υπουργός Εξωτερικών συζητά μια σειρά θεμάτων. Αλλά και σε κορυφαίο επίπεδο, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Πράγα -το είπα εξάλλου και εκεί- ο Πρόεδρος Μπους έθεσε το θέμα του Ιράκ, το οποίο συζητήθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, με όλους τους ηγέτες.

ΦΙΛΗΣ: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει κάθε διευκόλυνση που θα της ζητηθεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει διευκολύνσεις στον ΟΗΕ και στις κινήσεις που, με αποφάσεις του ΟΗΕ, θα εκτιμηθεί ότι πρέπει να γίνουν. Δεν είμαστε, αυτή τη στιγμή, στη φάση του πολέμου. Αυτή τη στιγμή, μετά τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, είμαστε στη φάση του ελέγχου, εάν το Ιράκ έχει ή όχι εξοπλισμούς που μπορεί να προκαλέσουν μαζικές καταστροφές.

ΦΙΛΗΣ: Πάντως -και για να θυμίσω το προηγούμενο της Γιουγκοσλαβίας- ο πόλεμος τυπικά δεν έγινε από τον ΟΗΕ. Στο τέλος υπήρξε η απόφαση του ΟΗΕ. Ομως, η ελληνική πλευρά έδωσε διευκολύνσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι γνωστή η θέση μας.

ΦΙΛΗΣ: Τι "είναι γνωστή η θέση μας"; Δεν κατάλαβα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν την ξέρετε τη θέση μας για το Ιράκ; Θέλετε να την επαναλάβω; Δεν έχει αλλάξει κάτι.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, εάν δεν υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πόλεμο, δεν θα δώσετε διευκολύνσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι η θέση μας δεν είναι "εάν". Η θέση μας έχει ένα θετικό χαρακτήρα.

ΦΙΛΗΣ: Ποιόν δηλαδή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει, όποιες αποφάσεις αφορούν το θέμα του Ιράκ, να λαμβάνονται μέσα από τις διαδικασίες του ΟΗΕ.

ΦΙΛΗΣ: Αν δεν υπάρξουν αυτές οι διαδικασίες και γίνει αμερικανική επίθεση...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις, όταν παλεύουμε μια θέση. Οταν παλεύουμε μια θέση, την παλεύουμε για να την περάσουμε. Δεν την παλεύουμε για να δούμε τι θα κάνουμε εάν δεν περάσει.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Χθες, μιλήσατε για αποσπασματική ανάδειξη των δηλώσεων του κ. Κρουσταλλάκη, σχετικά με τη διαφθορά στο Δημόσιο. Σήμερα, σε δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας" αναφέρεται ότι εννέα στους δέκα Ελληνες είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχει εκτεταμένη διαφθορά στο Δημόσιο. Με δεδομένη την πολυετή παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας; Και κάτι ακόμα: Ηθελα το σχόλιό σας, σχετικά με το σημερινό δημοσίευμα της "Καθημερινής", σύμφωνα με το οποίο κινδυνεύουν να "τιναχτούν στον αέρα" τα κονδύλια ύψους περίπου 500 δισ. δραχμών, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, λόγω παραλείψεων του ΟΑΕΔ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για το δεύτερο θέμα, υπάρχει πλήρης και τεκμηριωμένη απάντηση του διοικητή του ΟΑΕΔ, κ. Γιάννη Νικολάου, στην οποία σας παραπέμπω. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο.

Για το πρώτο θέμα, θέλω να πω ότι γνωρίζουμε την πραγματικότητα. Υπάρχουν τομείς της Δημόσιας Διοίκησης στους οποίους εκδηλώνονται φαινόμενα διαφθοράς. Για το λόγο αυτό, έχουμε πάρει σειρά μέτρων και ο κ. Κρουσταλλάκης διαπίστωσε ότι η Πολιτεία έκανε το καθήκον της. Γνωρίζετε ότι έχουμε εφαρμόσει το "πόθεν έσχες" στους δημόσιους υπάλληλους και ότι με πρόσφατο νόμο που ψήφισε η Βουλή, δημιουργήσαμε το Σώμα Επιθεωρητών για τη Δημόσια Διοίκηση, ακριβώς για να υπάρχουν άνθρωποι αδιάφθοροι, αποφασισμένοι να χτυπήσουν έμπρακτα τη διαφθορά σε αυτούς τους χώρους. Εχει ήδη οριστεί ο επικεφαλής του νέου Σώματος, ο οποίος είναι πρώην δικαστικός, αδιάφθορος και εγνωσμένου κύρους. Είμαστε αποφασισμένοι να χτυπήσουμε τη διαφθορά, να αντιπαρατεθούμε με αυτά τα φαινόμενα. Και κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, σε αυτή την κατεύθυνση. Βεβαίως, όλοι πρέπει να βοηθήσουμε και χαίρομαι, διότι και ο κ. Κρουσταλλάκης διαπίστωσε την ανάγκη να κινητοποιηθούν οι εισαγγελικοί λειτουργοί προς αυτή την κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν το δώρο που έκανε ο κ. Μπερλουσκόνι στον Πρωθυπουργό έδειχνε "ώρα Κύπρου"!

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ώρα της Κύπρου, ελπίζουμε να έρθει, κατά τον καλύτερο τρόπο. Εχουμε δουλέψει γι` αυτό πάρα πολύ και εμείς και η Κυπριακή Δημοκρατία. Νομίζω ότι είναι ώρα αυτή η δουλειά να αποδώσει καρπούς. Αυτό ελπίζουμε και γι` αυτό αισιοδοξούμε.

ΦΙΛΗΣ: Για το θέμα της διαφθοράς, βεβαίως οι εισαγγελείς και το Δικαστικό Σώμα έχουν τις αρμοδιότητές τους. Το πολιτικό πρόβλημα να συζητήσουμε τώρα. Γιατί, αν θα κινηθεί ή όχι ο εισαγγελέας, είναι ένα θέμα άλλο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολα πρέπει να γίνουν.

ΦΙΛΗΣ: Ωραία. Ας συζητήσουμε, λοιπόν, το πολιτικό πρόβλημα. Η κυβέρνηση έχει επικριθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για μια σειρά ενέργειές της που αποτελούν το υπέδαφος επί του οποίου αναπτύσσεται η διαφθορά. Για παράδειγμα, το πώς χωρίς σοβαρούς ελέγχους και συμφωνίες, δίνονται τα κονδύλια του Γ@ Κ.Π.Σ.. Αλλο παράδειγμα, το θέμα με τους εξοπλισμούς, προχθές...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο Γ` Κ.Π.Σ. έχει γίνει ένα σύστημα ελέγχου, πρωτοφανές για την Ελλάδα.

ΦΙΛΗΣ: Πώς γίνεται η διαφθορά, τότε; Από τι; Από τις εξυπηρετήσεις στα πορτοκάλια γίνεται η διαφθορά; Αμα, δεν είναι το Γ` Κ.Π.Σ, ποια είναι η διαφθορά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υποβάλλετε την ερώτησή σας, παρακαλώ.

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτησή μου είναι, εάν σκέφτεστε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο σήμερα διαχειρίζεστε το Γ` Κ.Π.Σ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ε, όχι. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε το Γ` Κ.Π.Σ. είναι πρωτοφανώς διαφανής και αποτελεσματικός, όσον αφορά το θέμα των ελέγχων. Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχων, τέτοιο που ποτέ δεν υπήρχε σε Κ.Π.Σ. Μέχρι σημείου που έχουμε κατηγορηθεί ότι δημιούργησε κάποιες χρονικές καθυστερήσεις. Υπάρχει ένα τόσο έντονο, ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου για το Κ.Π.Σ., ώστε στο χώρο αυτό δεν θα εμφανιστούν φαινόμενα κατασπατάλησης πόρων ή αδιαφανών κινήσεων. Γι` αυτό, μπορεί να είστε βέβαιοι για το Κ.Π.Σ.

ΦΙΛΗΣ: Εάν θα επιμείνετε στην πολιτική της απευθείας ανάθεσης μεγάλων προμηθειών, όπως συνέβη με τους τελευταίους υπερεξοπλισμούς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει και έχει νομοθεσία που τηρήθηκε απαρέγκλιτα και απόλυτα. Και όχι μόνο αυτό, όχι μόνο τηρήθηκε η νομοθεσία, αλλά έχουν ενισχυθεί και οι μηχανισμοί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, να μην επαναλαμβάνουμε συζητήσεις που ήδη έχουμε κάνει. Εγώ αναγνώρισα ότι σε ορισμένους χώρους του Δημοσίου -και είναι γνωστό ποιοι είναι αυτοί, εξάλλου και οι έρευνες το διαπιστώνουν- υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς που ταλαιπωρούν τον πολίτη. Να είστε βέβαιοι ότι για να πολεμήσουμε αυτά τα φαινόμενα κάνουμε πολλά πράγματα και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο. Είμαστε αποφασισμένοι, όχι απλά και μόνο να συγκροτήσουμε Σώματα και Αρχές, αλλά να τις ενεργοποιήσουμε απόλυτα και να αποδείξουμε έμπρακτα στον ελληνικό λαό ότι καταπολεμούμε τη διαφθορά. Χαίρομαι, διότι ο κ. Κρουσταλλάκης διαπίστωσε αυτές τις ενέργειες και ζήτησε από τους εισαγγελικούς λειτουργούς να παρέμβουν και αυτοί. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε αυτό το σημείο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 10 December 2002 - 14:05:11 UTC