Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-11-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα, εισαγωγικώς, να κάνω μια δήλωση που αφορά τις αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας.

Πιστεύω ότι στην περίπτωση αυτή ταιριάζει απόλυτα το ρητό "κρείττον εστί το σιγάν". Καλύτερα, λοιπόν, να σιωπούν οι της Νέας Δημοκρατίας, γιατί όσο δεν το κάνουν αυτό, μας αναγκάζουν να τους θυμίζουμε το αίσχος της σύμβασης του 1992, όταν, ουσιαστικά, έδιναν στον έκπτωτο μονάρχη, το Μον Ρεπό, το Πολυδένδρι και, μέσω της γνωστής ιστορίας του "ιδρύματος", μεγάλο μέρος του Τατοϊου.

Πρέπει να σιωπούν για να μην τους υπενθυμίζουμε ακόμη το άγος της μεταφοράς με τα "κοντέινερ", αντικειμένων αμύθητης αξίας, με την ανοχή της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Οι μνήμες του 1992 δεν έχουν σβήσει. Καλό είναι, λοιπόν, για τη Ν.Δ. να σιωπά, ώστε να μη μας αναγκάζει να της υπενθυμίζουμε τους επικίνδυνους χειρισμούς που είχε κάνει και να της λέμε ότι όλα αυτά οφείλονται στην αγωνία της να συγκαλύψει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, λόγω της σημαντικής μερίδας φιλοβασιλικών βουλευτών που έχει στους κόλπους της.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα επίσης να ρωτήσουμε τη Ν.Δ. πώς τοποθετείται απέναντι στις αήθεις προσωπικές επιθέσεις κατά του Πρωθυπουργού, τις οποίες σήμερα έκανε στέλεχός της.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες, ο κ. Κληρίδης μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου έκανε μια δήλωση, που δημιούργησε εντύπωση. Στην ουσία άφησε πίσω τη λύση του Κυπριακού, λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων που υπάρχουν και στην ουσία είπε ότι τώρα προσβλέπουμε στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Αυτή η δήλωση του κ. Κληρίδη έρχεται σε αντίθεση με όσα διακήρυσσε ο κ. Σημίτης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπου είπε ότι το Σχέδιο Ανάν θα πρέπει να το διαπραγματευθούμε και θα πρέπει να προχωρήσουμε ώστε να βρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα μαζί με την ένταξη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν δήλωσε ακριβώς αυτό ο κ. Κληρίδης. Αναφέρθηκε στις προθεσμίες, ουσιαστικά, που έχουν να κάνουν με τη 12η Δεκεμβρίου. Ολοι κατανοούμε ότι οι προθεσμίες αυτές είναι πλέον πάρα πολύ ασφυκτικές, με αποκλειστική ευθύνη βεβαίως της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Επομένως, αυτό που πρέπει να τονίζουμε, και πιστεύω ότι το τονίζουμε όλοι, είναι ότι εάν μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, θα πρέπει ασφαλώς να συνεχιστούν, να προχωρήσει ο διάλογος για την εξεύρεση λύσης, όπως όλοι θέλουμε.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Σε αυτό το θέμα η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η Ελλάδα βλέπει ότι υπάρχουν περιθώρια για να υπάρξει διάλογος μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διάλογος μπορεί να υπάρξει. Συμφωνία είναι πάρα πολύ δύσκολο να υπάρξει. Αρα, το ζητούμενο είναι να ξεκινήσει ο διάλογος. Και εάν -όπως τουλάχιστον φαίνεται αυτή τη στιγμή- δεν γίνει κατορθωτό μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, για αντικειμενικούς πλέον λόγους, να υπάρξει μια συμφωνία επί της αρχής, σε κάθε περίπτωση η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι ένα τελείως ξεχωριστό θέμα. Η ένταξη θα πραγματοποιηθεί και οι συνομιλίες για την επίτευξη λύσης του πολιτικού προβλήματος -όπως το επιθυμούμε- να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν αργότερα.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 29 November 2002 - 14:05:09 UTC