Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-11-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν.

Ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται σήμερα στο Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση με το Γερμανό Καγκελάριο κ. Σρέντερ. Αμέσως μετά, θα γίνουν δηλώσεις.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σχολιάσετε την παράνομη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στα κατεχόμενα, προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους Ντενκτάς, στις 13 Νοεμβρίου. Η κυπριακή κυβέρνηση, επίσημα, επέκρινε αυτή την κίνηση. Θα ήθελα, επίσης, να σχολιάσετε τη νέα τουρκική πρόκληση, την παρενόχληση δύο επιβατικών αεροσκαφών, το ένα των Μακεδονικών Αερογραμμών και το άλλο των Κυπριακών Αερογραμμών, τα οποία εκτελούσαν δρομολόγια από και προς την Κύπρο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά, το δεύτερο έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες κινήσεις, διαβήματα, διαμαρτυρίες, τόσο προς τον ICAO, όσο και προς το τουρκικό κράτος, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, με τον πιο έντονο τρόπο. Σημειώνω και πάλι ότι, επειδή είμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο -ιδιαίτερα ενόψει της αναμενόμενης πρότασης του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, αλλά και της διαδικασίας της Κοπεγχάγης- πρέπει να κατανοούμε ότι είναι λογικό να υπάρχουν διάφορες κινήσεις από τουρκικής πλευράς που θα επιθυμούσε να μεταφερθεί ο διάλογος από τα θέματα ουσίας, από τα θέματα που αφορούν πραγματικά τους δύο λαούς, αλλά και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, σε δευτερεύοντα ζητήματα. Πάγια πολιτική μας, τον τελευταίο καιρό, είναι να έχουμε μόνιμα στραμμένη την προσοχή, το ενδιαφέρον και τη δουλειά μας στα πρωτεύοντα ζητήματα. Και αυτά είναι: Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. και η λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Επειδή, λοιπόν, είμαστε ακριβώς σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο, προτιμούμε να συνεχίσουμε τη στρατηγική μας. Βεβαίως, οι αναγκαίες κινήσεις διαμαρτυρίας γίνονται και καταγράφονται, αλλά το μέτωπό μας είναι στραμμένο στα σοβαρά θέματα, εκεί που κρίνεται η πορεία των εθνικών θεμάτων μας, εκεί που κρίνονται τα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής μας. Το καλύτερο, λοιπόν, που έχουμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να έχουμε σταθερά στραμμένο το ενδιαφέρον μας στα πρωτεύοντα ζητήματα, κάνοντας πάντα τις αναγκαίες διπλωματικές και άλλες κινήσεις και να μην παρασυρόμαστε, ώστε να ανάγουμε τα δευτερεύοντα, όπως πιθανόν επιδιώκουν ορισμένοι -και το τονίζω αυτό- ως πρωτεύοντα.

Οσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας, βεβαίως τυπικά όλοι καταγράφουμε την αντίθεσή μας. Θέλω, όμως, να τονίσω ότι αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Είναι γνωστό ότι η εκάστοτε τουρκική ηγεσία, αλλά και αρχηγοί κομμάτων, όπως ο κ. Ερντογάν, επισκέπτονται τα κατεχόμενα. Βεβαίως, επειδή πρόκειται για κατεχόμενα, σε κάθε περίπτωση, ορθώς κάνουμε -και η κυπριακή κυβέρνηση και εμείς- και καταγράφουμε την αντίθεσή μας. Τονίζω όμως και πάλι ότι το μέτωπό μας είναι πάντα στραμμένο στα κυρίαρχα και πρωτεύοντα ζητήματα. Εκεί είναι το θέμα. Ο κ. Ερντογάν θα έρθει και στην Αθήνα και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του, τα θέματα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, το Κυπριακό και ίσως και άλλα θέματα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιός ήταν ο λόγος που δεν σηκώθηκαν, χθες, ελληνικά μαχητικά, προκειμένου να αναχαιτίσουν τα τουρκικά αεροσκάφη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάντα γίνονται αυτά. Φυσικό είναι όταν ένα τουρκικό μαχητικό ή κάποιος παρενοχλεί ένα πολιτικό αεροπλάνο, πάντα υπάρχει μια χρονική διαφορά. Σε κάθε περίπτωση, έγιναν οι αναγκαίες κινήσεις από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, από το υπουργείο Εξωτερικών σήμερα και από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προς τον ICAO. Θέλω να επισημάνω ότι ορισμένοι -και μέσα στην Τουρκία- πιθανόν να επιδιώκουν να στραφεί η συζήτηση από τα πρωτεύοντα ζητήματα που είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και η επίλυση του πολιτικού προβλήματός της, στα δευτερεύοντα θέματα που οι ίδιοι δημιουργούν. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Γνωρίζουμε πολύ καλά πού επιλέγουμε να δώσουμε τις μάχες μας για να είναι αποτελεσματικές και νικηφόρες.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Χθες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι πιθανόν θα ήταν σκόπιμο η κατάθεση του σχεδίου για την επίλυση του Κυπριακού να μετατεθεί, μετά τις εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία. Εσείς, από πολιτική άποψη, πώς εκτιμάτε αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπε ακριβώς αυτό. Σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους είπε ότι καλό θα ήταν να μην εμπλακούν τα προβλήματα που, σε κάθε κράτος, δημιουργούνται, κατά την προεκλογική περίοδο, με ένα μείζον εθνικό θέμα, όπως είναι το Κυπριακό. Αυτό ως διαπίστωση ή ως ευχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δεν δίνει όλο το αναγκαίο βάρος στις εξελίξεις και δεν διαμορφώνει τις εξελίξεις με τις παρεμβάσεις του στη διεθνή κοινότητα, ώστε να οδηγήσουν στο ζητούμενο, που είναι μια σωστή λύση του Κυπριακού. Κάθε άλλο. Αρα, λοιπόν, είναι διαφορετικό μια διαπίστωση για τη μη εμπλοκή ενός μείζονος εθνικού προβλήματος σε θέματα εκλογών και διαφορετική η δουλειά που γίνεται και από την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Πρόεδρο Κληρίδη -βεβαίως και με τη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης- ώστε να στραφεί η κοινή γνώμη της διεθνούς κοινότητας υπέρ των απόψεών μας. Είναι σαφές ότι η κυπριακή κυβέρνηση (όπως γνωρίζετε, γιατί υπήρξε χθες επικοινωνία του Προέδρου Κληρίδη με τον Πρωθυπουργό) κάνει όλες τις αναγκαίες κινήσεις ακόμη και λίγο πριν από την κατάθεση του σχετικού σχεδίου -όπως λέγεται - ώστε σε κάθε περίπτωση να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Σε αυτή την τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Σημίτη με τον κ. Κληρίδη υπήρξε κάτι καινούργιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι. Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα, αλλά και από εδώ και πέρα, αυτές οι επικοινωνίες θα είναι σχεδόν καθημερινές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επειδή ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στην Ευρώπη και είχε συναντήσεις με τον κ. Σιράκ@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ενημερώσει τον Πρόεδρο Κληρίδη για όλα τα αποτελέσματα των συναντήσεων, όπως τον ενημερώνει συνέχεια. Πιστεύω ότι και μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σρέντερ θα τον ενημερώσει. Θα γίνονται συνεχείς συνεννοήσεις του Κύπριου Προέδρου με τον Πρωθυπουργό.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την εικόνα που παρουσίασε, για τέταρτη φορά, μέσα σε τέσσερις μήνες, η Αθήνα, μετά τη χθεσινή νεροποντή; Επίσης, θα ήθελα ένα σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή, ο οποίος μετέβη στον Κηφισό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα σας απαντήσω ενιαία. Και χθες, δεν αποφύγαμε τα προβλήματα, παρότι είχαν ληφθεί πολλά και σοβαρά μέτρα, παρότι χάρη στα μέτρα αυτά, αποφύγαμε την εκδήλωση σοβαρότερων προβλημάτων. Είχε γίνει μια πολύ σοβαρή και ουσιαστική δουλειά. Αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Θέλω να αναφερθώ σε δηλώσεις των δημάρχων της περιοχής. Υπήρξε άλλωστε και επικοινωνία του δημάρχου Πειραιά Χρήστου Αγραπίδη με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προετοιμασία που είχε γίνει στην περιοχή του Ν. Φαλήρου. Ανάλογες επισημάνσεις ακούσαμε σήμερα, σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, και από άλλους δημάρχους. Αρα, λοιπόν, είχαν ληφθεί μέτρα, είχε γίνει μια πολύ σοβαρή δουλειά. Υπήρξε μια αστοχία σε μια εργολαβία, η οποία οδήγησε στη δημιουργία κάποιων προβλημάτων. Τι θα γίνει, λοιπόν, για το συγκεκριμένο; Βεβαίως, πρέπει κατ` αρχάς να αποδοθούν ευθύνες και στην εργολήπτρια εταιρία και στους επιβλέποντες μηχανικούς του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως ακριβώς δήλωσε χθες η κα Βάσω Παπανδρέου. Από εκεί και πέρα, σε κάθε περίπτωση, η δουλειά συνεχίζεται, ο αγώνας αυτός συνεχίζεται. Το πρωί, ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης ήταν πάλι στην περιοχή του Κηφισού. Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για το ενδεχόμενο άλλων έντονων καιρικών φαινομένων. Υπάρχει το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Υπάρχει ένα σχέδιο και 400 άνθρωποι που καλούνται να είναι μόνιμα εκεί για την εκτέλεσή του. Να είστε βέβαιοι ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το σχέδιο αυτό να γίνει πράξη και να αποφύγουμε άλλα προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να θυμίσω ότι περίπου 550 χιλιόμετρα ρεμάτων είναι σκεπασμένα στην Αττική και προκαλούν προβλήματα στην εκροή των υδάτων. Επίσης, θέλω να θυμίσω ότι υπάρχουν συνεχή έντονα καιρικά φαινόμενα που, όταν δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, παρά μόνο ο Κηφισός, μας οδηγούν σε κατάσταση συναγερμού. Αναγνώρισα, βεβαίως, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής μου, τις ευθύνες για τα προβλήματα που υπήρξαν χθες στο συγκεκριμένο σημείο του Κηφισού, στο Μοσχάτο. Σε όλα αυτά, απαντάμε με τη δουλειά μας και τα έργα μας. Εκείνο που χρειάζεται σε αυτή την περίπτωση είναι να αναγνωρίσει και κάποιος τη σοβαρή δουλειά που έχει γίνει, την προσπάθεια που καταβάλλεται, την προσπάθεια που καταβλήθηκε ακόμη και χθες. Δεν προσφέρονται αυτά τα ζητήματα για μικροκομματική εκμετάλλευση. Θέλω με την ευκαιρία να πω ότι εκθέτει τη χώρα αυτή η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χθες, προς τον κ. Οσβαλντ. Και εγώ δεν χάρηκα επειδή απάντησε προς τον κ. Καραμανλή, ο κ. Οσβαλντ με ένα απόλυτα φυσιολογικό, για τον οποιοδήποτε πολίτη, τρόπο. Ερχεται ένας ξένος παράγοντας να μας βάλει στη θέση μας; Αυτό πιστεύω ότι δεν είναι σωστό και δεν είναι σωστό για κανέναν. Η απάντηση του κ. Οσβαλντ ήταν ότι δεν μπορούμε να προλάβουμε τα ιδιαίτερα ακραία και έντονα καιρικά φαινόμενα. Τι να κάνουμε; Εγώ δεν είπα "τι να κάνουμε". Εγώ αναγνώρισα ευθύνες. Είπα ότι θα αποδοθούν ευθύνες. Αλλά, να αναγνωριστεί ότι έχει γίνει μια πολύ σοβαρή δουλειά και ότι υπάρχουν και δεδομένα προβλήματα. Πεντακόσια πενήντα χιλιόμετρα ρεμάτων σκεπάστηκαν. Και δεν νομίζω ότι φταίει η σημερινή κυβέρνηση που σκεπάστηκαν αυτά τα ρέματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Εσείς σήμερα και χθες -το ίδιο και η κα Παπανδρέου- άκουσα να λέτε ότι θα αποδοθούν ευθύνες στην εργολήπτρια εταιρία και στους επιβλέποντες μηχανικούς του ΥΠΕΧΩΔΕ. Κύριε Εκπρόσωπε, αυτό ακούγεται λίγο περίεργα και θα σας πω γιατί: Εάν υποθέσουμε ότι η εργολήπτρια εταιρία, όντως έχει ευθύνες και πρέπει να της αποδοθούν...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για το συγκεκριμένο σημείο...

ΜΙΧΑΗΛ: Πάντοτε για το συγκεκριμένο σημείο μιλώ. Ξέρετε τι μπορεί να προκύψει; Η εταιρία τι μπορεί να υποστεί; Να χάσει την εργολαβία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μα, δεν είπα αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Τότε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν και άλλα. Διαβάστε τι προβλέπει το ποινολόγιο γι` αυτές τις περιπτώσεις. Δεν είναι μόνο η έκπτωση. Το ποινολόγιο ξεκινά από πρόστιμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Εάν φτάσουμε για τέταρτη φορά η ίδια εταιρία, στο ίδιο σημείο, να κάνει τα ίδια λάθη, το έργο δεν θα γίνει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γι` αυτό, ακριβώς, δεν μίλησα για έκπτωση. Μίλησα για ευθύνες. Σύμφωνα με τους κώδικες και τους νόμους που υπάρχουν, προβλέπονται και άλλες ποινές.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Για τα 550 χιλιόμετρα σκεπασμένων ρεμάτων στην Αττική που είπατε, επειδή τα φαινόμενα αυτά προφανώς θα ξανασυμβούν και σήμερα και αύριο, τι σχεδιασμός υπάρχει από τη στιγμή που βλέπουμε ότι και λόγω των μεγάλων έργων, Αττικής Οδού, αεροδρομίου, Εθνικής Οδού που αναπτύσσεται, σε ένα χρόνο ίσως να βρεθούμε...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλουμε να κρύβουμε την αλήθεια. Υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός του ΥΠΕΧΩΔΕ που τον έχει παρουσιάσει η κα Βάσω Παπανδρέου. Αλλά, για να υλοποιηθεί αυτός ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός, απαιτούνται εκατοντάδες δισεκατομμυρίων. Σταδιακά και εξαντλώντας τις δυνατότητες που υπάρχουν, θα προχωρούμε. Αλλά, αυτός ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός που έχει γίνει, προϋποθέτει και πόρους που σε μια χρονική στιγμή, πιθανώς να μην είναι δυνατό να καταβληθούν. Αρα, πρέπει να προχωρούμε σταδιακά, να αναβαθμίζουμε τη δουλειά μας, να προσπαθούμε περισσότερο. Και στην προσπάθεια αυτή να είμαστε όλοι παρόντες. Αυτό επιχειρούμε να κάνουμε. Και επαναλαμβάνω ότι μιλώ για τον κεντρικό σχεδιασμό, για τον παναττικό σχεδιασμό και όχι για την περιοχή του Μοσχάτου, για να μην υπάρξει καμιά παρεξήγηση.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν, όμως, και κάποιες άλλες ενέργειες που δεν έχει κάνει το κράτος και οι υπηρεσίες του για τους πλημμυροπαθείς, που τέσσερις φορές έχουν πλημμυρήσει. Τις προηγούμενες τρεις φορές τους υποσχεθήκατε κάποια χρήματα. Και σας το λέω, γιατί και εγώ το πρωί άκουσα και γενικώς υπάρχει αυτό, ότι οι πλημμυροπαθείς εκεί στο Μοσχάτο και στο Ν. Φάληρο έχουν πάρει το 30% που είναι η κρατική επιχορήγηση, αλλά το 70% που είναι το άτοκο δάνειο ακόμα το ψάχνουν στα χαρτιά, στις υπηρεσίες. Δεν έχει δοθεί ακόμη, ενώ έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μέχρι χθες, γινόταν κριτική στο ρυθμό που κινήθηκε ο κρατικός μηχανισμός, τώρα, σε σχέση με τα δάνεια. Γνωρίζετε ότι πρέπει να κινηθούν και άλλες υπηρεσίες. Θα γίνει και αυτό. Είναι λογικό, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από μας. Προσπαθούμε, λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα για να γίνει πολύ γρήγορα.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 8 November 2002 - 14:05:09 UTC