Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-10-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, σήμερα και αύριο, ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται η άτυπη Σύνοδος Κορυφής. Στη συνέχεια, θα αναχωρήσει για το Λονδίνο, όπου τη Δευτέρα, θα έχει συνάντηση με τον Αγγλο Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, με τον οποίο θα συζητήσει θέματα που συνδέονται με την ευρωπαϊκή διεύρυνση και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Είναι η αρχή ενός κύκλου διεθνών επαφών του Πρωθυπουργού, με αντικείμενο συζήτησης τα θέματα της διεύρυνσης, με αιχμή την Κύπρο, αλλά και τα θέματα της ελληνικής Προεδρίας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Μήπως θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε αναλυτικότερα για το τι συνέβη στα Ιμια, στις 17 και 18 Οκτωβρίου και ποιό τελικά είναι το σχόλιο της ελληνικής κυβέρνησης; Ισχύει σημερινό δημοσίευμα, σχετικά με όλη αυτή την κινητικότητα που έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα η Τουρκία; Διότι, εάν επαληθεύσετε αυτό το ρεπορτάζ που γράφεται σήμερα για τα Ιμια, θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη μας ότι τις τελευταίες ημέρες είχαμε παρενόχληση εμπορικού επιβατικού αεροσκάφους και μια σειρά άλλων γεγονότων. Ρωτώ, αν αυτές οι εξελίξεις σας ανησυχούν.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πρόκειται για ένα συνήθη έλεγχο που έκαναν οι ελληνικές λιμενικές αρχές σε ένα φουσκωτό της τουρκικής ακτοφυλακής, στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα και είχαν πλησιάσει τα Ιμια. Τους ζητήθηκε να απομακρυνθούν και το έκαναν μετά από ένα τέταρτο. Δεν υπήρξε καμία συνέχεια μετά από αυτό. Δεν είναι με κανέναν τρόπο θερμό επεισόδιο, όπως αναφέρεται. Θα έλεγα ότι στα θέματα αυτά πρέπει να είμαστε όλοι μας αρκετά προσεκτικοί. Γίνεται περιπολία, σε 24ωρη βάση, από το Λιμενικό Σώμα. Το "επεισόδιο" είχε αυτή τη μικρή έκταση που σας ανέφερα και τίποτα παραπάνω.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Είναι ένα ή δύο τα "επεισόδια", διότι αναφέρεται ότι στις 17 Οκτώβρη υπήρχε μια ακταιωρός και στις 18 Οκτώβρη το φουσκωτό για το οποίο μας είπατε προηγουμένως. Επαληθεύετε ή διαψεύδετε ότι υπήρχε και σχετική ενέργεια από τουρκική ακταιωρό, πλην του φουσκωτού;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Υπήρχε μια ακταιωρός την προηγούμενη ημέρα, αλλά δεν συνέβη τίποτα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ηθελα να σας ρωτήσω, εάν έχει διευκρινιστεί τι ακριβώς ήθελαν, ποια ήταν η αποστολή τους (της τουρκικής ακταιωρού και του φουσκωτού) στα Ιμια και αν στο παρελθόν είχαμε παρόμοιο επεισόδιο.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Στις περιπολίες που κάνει το Λιμενικό Σώμα, κατά καιρούς, βρίσκει τέτοια πλοιάρια, ακόμη και φουσκωτά από τη μεριά της τουρκικής ακτοφυλακής, τα οποία καλεί βεβαίως να απομακρυνθούν. Δεν έχει συμβεί κανένα "επεισόδιο". Αντιλαμβανόμαστε, όταν λέμε "επεισόδιο" τι εννοούμε; Οπως σας είπα, το φουσκωτό αυτό απομακρύνθηκε και επομένως δεν υπάρχει συνέχεια σε αυτό το συμβάν. Κατά την άποψή μου δεν πρέπει να το "φουσκώνουμε" εμείς, ούτε να του δίνουμε μεγαλύτερη έκταση από αυτή που έχει.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο ραδιοφωνικός σταθμός FLASH είχε ηχογραφημένη την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, στην οποία αναφέρει ότι καλοί χριστιανοί είναι αυτοί που ψήφισαν Καρατζαφέρη και αναφέρεται υποτιμητικά και στον κ. Τζαννετάκο. Βέβαια, η Αρχιεπισκοπή, όταν αποκαλύφθηκε το θέμα, δια κύκλων της, είπε ότι δεν αποδόθηκαν σωστά οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου και ουσιαστικά το διέψευσε. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο επ` αυτού.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Δεν είναι παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου αυτή;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το θέμα αυτό εμφανίστηκε πριν από μια εβδομάδα και υπήρξαν δηλώσεις τότε. Από εκεί και πέρα, μπορείτε να ρωτήσετε την Αρχιεπισκοπή, η οποία είχε κάνει ανακοίνωση σχετικά με το θέμα. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εχω θέσει το ερώτημα στον κ. Πρωτόπαπα επανειλημμένως και θέλω να το θέσω και σε σας: Οι πληροφορίες από τη Λευκωσία λένε ότι τελικά η κοινή άσκηση "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-ΤΟΞΟΤΗΣ" φαίνεται να ματαιώνεται σε βάρος της Κύπρου, μετά από πιέσεις που υπάρχουν κυρίως από τις αμερικάνικες αρχές, ενώ η Κυπριακή Κυβέρνηση λέει να ματαιωθεί και η τουρκική άσκηση "ΤΑΥΡΟΣ". Εκεί δεν παρεμβαίνουν οι Αμερικάνοι. Εχετε υπόψη σας το θέμα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν υπάρχει κάτι οριστικό για να σας το ανακοινώσω.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Σας ρώτησε ο συνάδελφος, εάν αυτό αποτελεί πολιτική παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου. Ποιά είναι η απάντησή σας; Γιατί στο παρελθόν ο κ. Πρωτόπαπας είχε πει ότι είναι διακριτοί οι ρόλοι Εκκλησίας και Πολιτείας.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οτι είναι διακριτοί οι ρόλοι Εκκλησίας και Πολιτείας ισχύει πάντα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δεν συνιστά αυτό πολιτική παρέμβαση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν θα ήθελα να κάνω κανένα άλλο σχόλιο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Γίνεται λόγος για μακρά προεκλογική περίοδος, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου της Ν.Δ. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ` αρχάς, θα έλεγα ότι για τον κ. Καραμανλή η μακρά προεκλογική περίοδος άρχισε από την επομένη των εθνικών εκλογών του 2000, διότι με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζει όλα τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα, την εσωτερική και εξωτερική πολιτική μας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα έκανα έναν παραλληλισμό σε δύο γεγονότα. Το ένα είναι ότι ο κ. Καραμανλής κάλεσε τους νομάρχες που υποστήριξε η Ν.Δ. και το δεύτερο είναι ότι την άλλη μέρα είπε ότι υπάρχει προεκλογική περίοδος. Θα ήθελα αυτά τα δύο να μη συνδεθούν ιδιαιτέρως στην πράξη, διότι η Ν.Δ. έχει μιλήσει για ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πιστεύουμε να την εννοεί.

Θα ήθελα πάντως να επισημάνω ότι δεν είδα τον κ. Καραμανλή να μιλά καθόλου για το θέμα της ακροδεξιάς. Είναι μια έννοια την οποία δεν τη δέχεται βεβαίως, αλλά μπορούμε να μιλήσουμε για μια σκληρή λαϊκίστικη δεξιά, η οποία είναι εντός και εκτός της Ν.Δ. και η οποία χρήζει αντιμετώπισης. Δεν άκουσα να γίνεται συζήτηση γι` αυτό το θέμα και φοβούμαι ότι θέλει να την παραχώσει "κάτω από το χαλί". Σχετικά, όμως, με τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ο στόχος της Ν.Δ. ήταν σαφής και μάλιστα με ενθουσιασμό από την πλευρά της. Βρήκαμε έναν άνθρωπο κεντρώο και τον βάζουμε μπροστά -εμείς είμαστε από πίσω- να λέει ότι πρέπει να φύγει η κυβέρνηση και "στείλτε μήνυμα" γι` αυτό το στόχο. Αυτό βέβαια απέτυχε, όπως γνωρίζετε, παταγωδώς και απέτυχε και ο υποψήφιος. Τα περίφημα ανοίγματα προς το μεσαίο χώρο που επεδίωκε η Δεξιά, ναυάγησαν. Είναι σίγουρο ότι δεν θα βρεθεί ένας Τζαννετάκος να παίζει το ρόλο Τζαννετάκου στο μέλλον. Μπορεί να δηλώνει κεντρώος ο κ. Τζαννετάκος, αλλά βεβαίως οι κεντρώοι είχαν άλλη γνώμη από τον κ. Τζαννετάκο και ψήφισαν διαφορετικά.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Εχετε κάτι περισσότερο να μας πείτε, σε σχέση με το πλοίο αυτό που γυρίζει στη Μεσόγειο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εχουν εκδοθεί σχετικές ανακοινώσεις για το θέμα. Εγινε ένας έλεγχος στα διεθνή ύδατα και αποδείχθηκε ότι το πλοίο δεν είχε καμία σχέση με τις φήμες και το θέμα έληξε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 24 October 2002 - 13:05:09 UTC