Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-10-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Να σας θυμίσω ότι αύριο θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, διότι την Πέμπτη θα αναχωρήσει ο Πρωθυπουργός για τις Βρυξέλλες. Θα συζητηθούν θέματα εξωτερικής πολιτικής και ελληνικής Προεδρίας, με εισηγητή τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς πριν από τις δημοτικές εκλογές, σχεδόν από την άνοιξη είχε προαναγγελθεί ότι, μεταξύ άλλων, στο επόμενο διάστημα και προς την άνοιξη του 2003, πρόκειται να πάρετε πρωτοβουλία για αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Και είπατε ότι θα πάρετε αυτή την πρωτοβουλία και είχε κάνει έναν πρώτο κύκλο επαφών ο κ. Σκανδαλίδης. Υφίσταται, ισχύει αυτός ο προγραμματισμός, αυτή η πρωτοβουλία, θα συνεχίσει να εξελίσσεται ή υπό το φόντο των εκλογικών αποτελεσμάτων ξανασκέφτεστε αυτή την προσπάθεια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουν σχέση οι εκλογές αυτές με τον εκλογικό νόμο. Οπως γνωρίζετε, ο εκλογικός νόμος, εάν δεν ψηφιστεί από όλα τα κόμματα και κυρίως από τη Ν.Δ., θα ισχύσει για την επόμενη φορά. Δεν έχει, λοιπόν, καμία σχέση το ένα με το άλλο.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχει, υπό την έννοια ότι μια τέτοια πρωτοβουλία έχει σαφές πολιτικό περιεχόμενο, το οποίο προσδιορίζεται από τις εξελίξεις. Υπάρχει ένα εκλογικό αποτέλεσμα πια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπατε για εκλογές. Εννοώ, λοιπόν, ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών δεν έχει καμία σχέση με τον εκλογικό νόμο. Πάντως, δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε δυσαρεστημένοι από το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Από κει και πέρα, όλοι οι σχεδιασμοί μας, οι οποίοι είχαν σχέση με τη γενικότερη αναβάθμιση του πολιτικού μας συστήματος, ισχύουν, αλλά θα γίνουν στον καιρό τους και με βάση τον προγραμματισμό που θα υπάρξει από τα κυβερνητικά όργανα. Δεν είναι της ώρας.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω ως συνέχεια της ερώτησης του κ. Μιχαήλ, εάν είστε εντελώς βέβαιοι και σχεδιάζετε σύμφωνα με την πρόθεση της Ν.Δ. να μην συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για να μην υπάρξει πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής, εάν είστε εντελώς βέβαιοι γι αυτό; Και δεύτερον, εάν επιβεβαιώνετε πληροφορίες που φέρουν τον Πρωθυπουργό να έχει συζητήσει με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη αλλαγές σε κατώτερα επίπεδα κυβερνητικών θέσεων, όχι σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, εξηγούμαι, αλλά κάτω από την κυβέρνηση, γενικούς γραμματείς Περιφερειών κ.λπ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για το πρώτο ερώτημά σας επαναλαμβάνω ότι η συζήτηση είναι πρόωρη. Οσον αφορά το δεύτερο, ο Πρωθυπουργός συζήτησε με τον κ. Σκανδαλίδη τα θέματα που ήδη ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε. Υπάρχει ανακοίνωσή του που αναφέρει ακριβώς τι συζήτησε με τον Πρωθυπουργό. Μας έχει ενημερώσει πλήρως.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για τη χθεσινή αποστροφή του κ. Ρουσσόπουλου, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή έθεσε θέμα δυσαρμονίας εκλογικού Σώματος και Κοινοβουλίου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το έθεσε αρχικά, είναι αλήθεια αυτό. Το άκουσα κι εγώ, αλλά, στη συνεχεία, προσπάθησε να το πάρει πίσω. Ομως, επειδή «γλώσσα λανθάνουσα την αλήθεια λέγει», ο κ. Ρουσσόπουλος αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις που είχε η Ν.Δ. ενόψει των εκλογών. Είναι σαφές ότι η Ν.Δ. προσπαθούσε να τεκμηριώσει άποψη περί δυσαρμονίας μεταξύ κυβέρνησης και λαού, προφανώς για να ζητήσει εκλογές.

Φυσικά, το ίδιο το αποτέλεσμα των εκλογών, ήρθε να διαψεύσει πανηγυρικά τους σχεδιασμούς της Ν.Δ. Με αυτή την έννοια, η Ν.Δ. απέτυχε παταγωδώς στον πολιτικό στόχο που είχε θέσει. Οι πολίτες έστρεψαν την πλάτη σε αυτές τις επιδιώξεις της Ν.Δ. Οι πολίτες θέλουν την ομαλή συνέχιση της διακυβέρνησης της χώρας, την προώθηση του κυβερνητικού έργου. Θέλουν να ανταποκριθούμε θετικά στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Η Ν.Δ. είναι σαφές ότι έχει απογοητευθεί, ανεξάρτητα εάν προσπαθεί να εμφανίσει προς τα έξω μια επίπλαστη εικόνα νίκης. Και τούτο διότι -θυμίζω- οι συνδυασμοί που έχει υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ, σε πολλές περιπτώσεις μαζί με το Συνασπισμό, αλλά και με άλλες δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς, έχουν εκλέξει νομάρχες σε περίπου 23 νομαρχίες. Βεβαίως, μεταξύ αυτών είναι και η υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, μια υπερνομαρχία με περίπου 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους, 3 εκατομμύρια κατοίκους, για την οποία ο κ. Καραμανλής είχε πει, στις 22/10/1998, τα παρακάτω: «Να υπογραμμίσω τη μεγάλη σημασία της νίκης, ειδικά στην υπερνομαρχία Αττικής, όπου άλλωστε, όπως ξέρουμε όλες και όλοι, περιλαμβάνεται ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του συνολικού εκλογικού Σώματος της χώρας μας».

Με βάση τις εκτιμήσεις που έκανε ο ίδιος ο κ. Καραμανλή, το 1998 -οι οποίες βεβαίως, δεν γνωρίζουμε εάν ισχύουν, αλλά δεν τις έχει πάρει πίσω, μέχρι τώρα- αλλά και το γεγονός ότι οι υποψήφιοι που έχει στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με το Συνασπισμό και άλλες προοδευτικές δυνάμεις, έχουν εκλέξει περίπου 23 νομάρχες, αυτή τη στιγμή, και λέω περίπου διότι ένας εξ αυτών είχε κατέλθει ως ανεξάρτητος, αλλά προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Είναι σαφές ότι υπάρχει μια απόλυτη σταθερότητα στις δυνάμεις μας. Υπάρχει μια απόλυτη αντιστοίχηση με το προηγούμενο αποτέλεσμα και βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει μια διαφορετική εικόνα, όπως αυτή που θέλει να εμφανίσει η Ν.Δ. Η Ν.Δ. ηττήθηκε σε σχέση με τους στόχους που είχε θέσει, που ήταν η δημιουργία κλίματος ανατροπής της κυβέρνησης και πρόκλησης ανωμαλίας στη γενικότερη πορεία του κυβερνητικού έργου.

Βεβαίως -και θέλω να το πω- μέσα από αυτές τις εκλογές, υπάρχουν πολλαπλά και ποικιλόμορφα μηνύματα που στέλνει ο λαός, υπάρχουν πολλά συμπεράσματα που πρέπει να εξαχθούν. Με ευαισθησία, υπευθυνότητα και σοβαρότητα θα αναλύσουμε την ψήφο του ελληνικού λαού και κατά περιοχή και θα δούμε τα προβλήματα που υπάρχουν, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε καλύτερα, επιταχύνοντας το κυβερνητικό έργο και λύνοντας θέματα που εκκρεμούν.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Δεδομένου ότι ξεκινά μια περίοδος διεθνών επαφών του Πρωθυπουργού, θα ήθελα να ρωτήσω σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή την ώρα η ένταξη της Κύπρου και αν έχει η ελληνική πλευρά πληροφορίες για πιθανές αντιδράσεις από ευρωπαϊκές χώρες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν σας κρύβω ότι πάντα υπάρχουν φόβοι και αντιδράσεις. Ακόμη και αν όλα εξελίσσονται ομαλά, όπως και εξελίσσονται μέχρι στιγμής, πάντα υπάρχει ο φόβος να δημιουργηθεί αύριο κάποιο πρόβλημα. Με αυτή την έννοια, θέλει πολύ δουλειά, συνεχή διεθνή παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης -και δια του Πρωθυπουργού και δια του υπουργού Εξωτερικών- και ενημέρωση όλων των κυβερνήσεων της Διεθνής Κοινότητας και ιδίως εκείνων που μπορεί να διαδραματίσουν ένα σημαίνοντα ρόλο στην προσπάθεια που γίνεται, ώστε η Διεθνής Κοινότητα να είναι θετική και η Ε.Ε., το Δεκέμβριο, να εγκρίνει τη διεύρυνση, με πρώτη την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό θέλει δουλειά και προσπάθεια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Σήμερα, έρχεται στην Αθήνα ο κ. Ντεσότο, ο οποίος θα συναντηθεί με τον κ. Παπανδρέου. Επειδή πλέον θεωρείται δεδομένο ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα υποβάλει κάποιο σχέδιο λύσης του Κυπριακού πριν οδηγηθούμε στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβρη, ότι θα προσπαθήσουν να επιλυθεί ή εν πάση περιπτώσει να υπάρξει μια πρόοδος στο Κυπριακό, πριν η Κύπρος ενταχθεί, θέλω να ρωτήσω, εάν ο κ. Ντεσότο μεταφέρει, βολιδοσκοπεί, προσπαθεί να διακρίνει εάν τα σημεία που θα παρουσιάσει ο ίδιος τα εγκρίνει η ελληνική κυβέρνηση. Εχει περάσει και από την Αγκυρα και από τη Λευκωσία και έχει δώσει στοιχεία αυτών των σχεδίων. Ηδη, η τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ" έχει δημοσιεύσει στοιχεία από αυτό το σχέδιο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι συναντήσεις και δεν μπορώ να γνωρίζω. Εάν υπάρχει κάτι που να είναι ανακοινώσιμο, θα το μάθετε. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν γνωρίζουμε προθέσεις και στοιχεία από μια μελλοντική πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Βεβαίως, όπως γνωρίζετε, κατ` επανάληψη, έχουμε βολιδοσκοπηθεί για διάφορα σχέδια ή απόψεις, τις οποίες έχει εκφράσει η τουρκική πλευρά προς τρίτους, μέσω τρίτων. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η θέση μας είναι σταθερή και διαφανής και αναφέρομαι στην πρόσφατη συζήτηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με Αμερικανούς παράγοντες. Επιζητούμε -σε συνεννόηση πάντα με την Κυπριακή Δημοκρατία- μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε άλλα στοιχεία. Εχουμε αναπτύξει όλες τις αναγκαίες διεθνείς πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω, όμως, ότι θα πρέπει να περιμένουμε μερικές ημέρες ακόμη.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες και προχθές, ο κ. Καραμανλής στη δήλωσή του είπε ότι η Ν.Δ. είναι η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στη χώρα μας. Ηθελα τη γνώμη σας. Ποιά είναι η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, μετά τις εκλογές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ποια είναι η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στη χώρα μας θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός, την άνοιξη του 2004. Θέλω να θυμίσω ότι ο κ. Καραμανλής είχε κάνει πανομοιότυπες δηλώσεις το 1998, μετά τις τότε δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Επίσης, ο κ. Καραμανλής είχε κάνει πανομοιότυπες δηλώσεις μετά τις ευρωεκλογές το 1999. Φυσικά, ο κ. Καραμανλής έχασε τις εκλογές την άνοιξη του 2000. Τώρα, βλέπουμε το έργο να επαναλαμβάνεται. Είμαι βέβαιος ότι με τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου, με την ανταπόκρισή μας στις προσδοκίες του ελληνικού λαού, θα έχουμε μια επανάληψη του ίδιου έργου και στις εκλογές του 2004 και μια νέα νίκη του ΠΑΣΟΚ.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Η ασθένεια και η ουσιαστικά πολιτική απενεργοποίηση του Ντενκτάς νομίζετε ότι θα καθυστερήσει ή θα περιπλέξει περισσότερο την επίλυση του Κυπριακού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό είναι ένα από τα ευαίσθητα προβλήματα, για τα οποία -όπως γνωρίζετε- δεν εκφράζεται αισιοδοξία από καμία πλευρά. Είναι από τα προβλήματα που δεν μπορούμε να λύσουμε και εμείς. Και βέβαια δεν εννοώ το θέμα της ένταξης. Το υπογραμμίζω για να ξεχωρίσουμε τα πράγματα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πρόσφατα ο Κύπριος Πρόεδρος έκανε μια δήλωση, η οποία ακούγεται για πρώτη φορά μετά το @74, ότι δηλαδή δεν θα θυσιάσουμε την Κύπρο για την Ε.Ε.. Το λέει αυτό, διότι το σχέδιο αυτό προβλέπει διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.τ.λ., κάτι το οποίο δεν το αποδέχεται η κυπριακή κυβέρνηση. Συμφωνεί με αυτή τη θέση του Κυπρίου Προέδρου η ελληνική κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόσφατα, ο κ. Κληρίδης ήταν εδώ. Θέλω να σας θυμίσω ότι, τόσο από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, όσο και από τις δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου, προκύπτει συναντίληψη μεταξύ ελληνικής και κυπριακής πλευράς.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Επειδή και ο Πρωθυπουργός από το βράδυ κιόλας των εκλογών είχε θέσει το θέμα της ενίσχυσης της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τις προοδευτικές δυνάμεις, τις τελευταίες ημέρες ακούμε σε δημόσιες συζητήσεις να αναδεικνύεται το παράδειγμα της Γερμανίας. Το παράδειγμα, όμως, της Γερμανίας έγινε πάνω σε προγραμματικές συγκλίσεις, όπως λένε οι αναλυτές και οι γνωρίζοντες τα πράγματα. Προτίθεται το κυβερνών κόμμα να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση της συνεργασίας στο επόμενο διάστημα, να γίνει δηλαδή ένας διάλογος πάνω στα συγκεκριμένα θέματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή επανειλημμένα έχει επιχειρηθεί διάλογος και έχουν, κατά καιρούς, δημιουργηθεί διάφορα προβλήματα και υπήρξαν καχυποψίες, θέλω να κάνω σαφές ότι έχουμε την ειλικρινή, σαφή και ξεκάθαρη πρόθεση της δημιουργίας ενός προοδευτικού πόλου των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς στην Ελλάδα. Ας κατανοήσουμε όλοι ότι αυτή είναι στρατηγική επιλογή μας. Από εκεί και πέρα, για να φθάσεις σε κάποιο στόχο πρέπει, κάθε φορά, να βρίσκεις και τους κατάλληλους δρόμους. Και ιδιαίτερα, όταν πρέπει σε αυτούς τους δρόμους, που μερικές φορές είναι δύσκολοι, να συμπορευτείς και με άλλες δυνάμεις, τις οποίες σεβόμαστε απόλυτα. Βρισκόμαστε στην επομένη των εκλογών και δεν πιστεύω ότι περιμένετε να είμαστε απόλυτα σαφείς στο προγραμματισμό και την επιλογή των κινήσεών μας, αφού μέχρι χθες δίναμε μια πολύ μεγάλη μάχη και ιδιαίτερα, όταν η Ν.Δ. είχε κάνει μια επιλογή δημιουργίας όρων ανατροπής της κυβέρνησης, πολιτικά βεβαίως. Τα πρώτα συμπεράσματα έχουν εξαχθεί. Το συμπέρασμα για τη συνεργασία μας με τις δυνάμεις κυρίως του ΣΥΝ, αλλά και άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, σε μια σειρά από δήμους και νομαρχίες, το χαρακτηρίζουμε ιδιαίτερα θετικό. Και αυτό, μας δίνει την αίσθηση ότι πρέπει να επεξεργαστούμε, μέσα στο επόμενο διάστημα, τα περαιτέρω βήματα και τις προτάσεις μας. Αυτό θα γίνει. Ομως, δεν ήταν δυνατό να είναι έτοιμο μέσα σε μία ή δύο ημέρες.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αυτός ο προοδευτικός πόλος, είναι ένα αμάγαλμα, μια ευκαιριακή συμμαχία που θα έχει μια λειτουργική αυτοτέλεια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μιλάμε για ευκαιριακές συμμαχίες, γιατί αυτές πάντα καταδικάζονται. Μιλάμε για πολιτική συμπόρευση πάνω σε θέσεις, σε προγράμματα, σε αρχές, σε αξίες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 22 October 2002 - 14:05:08 UTC