Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-10-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ με την ομιλία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, την οποία ήδη γνωρίζετε.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα αναφερθώ σε αυτή την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κ.Ο., όσον αφορά το θέμα ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. στην οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός. Στη σελίδα 6, υπάρχει ένα σημείο στο οποίο ο Πρωθυπουργός αναφέρει, μεταξύ των άλλων, "η προσπάθεια δεν ολοκληρώνεται εδώ. Ενδεχομένως να παρουσιαστούν δυσκολίες, τόσο στη διεύρυνση, όσο και στην ίδια την ένταξη της Κύπρου σε επόμενο στάδιο". Θέλω αυτό "το επόμενο στάδιο" να το διευκρινίσετε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι οι Σύνοδοι Κορυφής. Οπως είναι γνωστό η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι η τελική απόφαση της Ε.Ε. Είναι εισήγηση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο Κορυφής, το οποίο είναι αρμόδιο να πάρει τις τελικές αποφάσεις, τόσο για τη διεύρυνση γενικότερα, όσο και για την ένταξη της Κύπρου. Ο Πρωθυπουργός επειδή γνωρίζει ότι, κατά καιρούς, υπήρξαν κάποιοι αρνητικοί προβληματισμοί και προσπάθειες για το θέμα της ένταξης της Κύπρου, είναι λογικό να επισημαίνει ότι το θετικό βήμα που γίνεται με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -από ό,τι φαίνεται τουλάχιστον και ελπίζουμε να ολοκληρωθεί αύριο- δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειάς μας, αλλά ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθειά μας, χωρίς να σημαίνει ότι αυτή έχει ολοκληρωθεί. Χρειάζεται ακόμη αγώνας, χρειάζεται συνέχιση της προσπάθειας, χρειάζεται εμμονή στο στόχο, ώστε να μπορέσουμε να τον πραγματοποιήσουμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, και σε πιθανές πολιτικές πιέσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, κατά καιρούς, από ορισμένες δυνάμεις είχαν εμφανιστεί διαφορετικές λογικές από αυτή που φαίνεται να είναι κυρίαρχη στην Ε.Ε.. Ο Πρωθυπουργός, χωρίς να έχει κάτι συγκεκριμένο να επισημάνει, εκφράζει την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σ` αυτές τις κινήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν και μπορεί να επαναληφθούν. Εμείς είμαστε έτοιμοι, έχουμε δουλέψει και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην απόφαση εκείνη που θα διασφαλίζει και την ένταξη της Κύπρου και τη διεύρυνση της Ε.Ε..

ΚΟΥΪΝ: Εχετε κάποιο σχόλιο για την ομιλία του κ. Μπους, σχετικά με το Ιράκ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι γνωστές οι απόψεις που έχουμε εκφράσει, κατ` επανάληψη και δεν χρειάζεται να επανερχόμαστε. Εχουμε πει την άποψή μας γύρω από όλα αυτά τα θέματα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή για πολλοστή μέρα συνεχίζεται μια εξαιρετικά αδιέξοδη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με το πρόβλημα των σκουπιδιών και υπάρχει μια αλληλοεπίρριψη ευθυνών από την πλευρά του δημάρχου προς την κυβέρνηση και από την πλευρά της κυβέρνησης προς το δήμαρχο και δεδομένου ότι σε ελάχιστες ημέρες έχουμε εκλογές, η κυβέρνηση σκέφτεται να πάρει κάποια πρωτοβουλία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για το θέμα αυτό υπάρχουν σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη. Είναι σαφές ότι με την τροπολογία που έχει καταθέσει ο υπουργός Εσωτερικών στη Βουλή το επίδομα παραγωγικότητας μπορεί να δοθεί από όλους τους δημάρχους -και αυτούς που έχουν τελεσίδικες αποφάσεις- γιατί η ρύθμιση λέει "ή συμβιβασμός ή κατάργηση διοίκησης". Αυτό ο κ. Σκανδαλίδης το έχει πει στον κ. Παπαγεωργόπουλο και του έχει στείλει και σχετική επιστολή την προηγούμενη εβδομάδα. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει καλύψει πλήρως τον κ. Παπαγεωργόπουλο, προκειμένου να δώσει το επίδομα παραγωγικότητας. Μάλιστα υπάρχει και επιστολή του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών γι` αυτό το θέμα. Ομως, ο κ. Παπαγεωργόπουλος -κατά τη γνώμη του κ. Σκανδαλίδη και έτσι είναι τα πράγματα- θέλει να κάνει τα πράγματα πιο ακραία. Θέλει νέα τροπολογία, ενώ καλύπτεται πλήρως από το υπουργείο Εσωτερικών. Εμείς, λοιπόν -όπως είπε ο κ. Σκανδαλίδης και το επαναλαμβάνω- παίρνουμε την ευθύνη και του λέμε να δώσει το επίδομα παραγωγικότητας. Να το δώσει τώρα. Ο υπουργός Εσωτερικών έχει δηλώσει δημοσίως ότι καλύπτει πλήρως αυτή την κίνηση. Από εκεί και πέρα, εάν ο κ. Παπαγεωργόπουλος θέλει να κάνει άλλης μορφής κινήσεις και προεκλογικά "τρικ" πιστεύω πως δεν είναι δίκαιο, γιατί το πληρώνουν οι Θεσσαλονικείς.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί πιστεύετε ότι το κάνει αυτό ο κ. Παπαγεωργόπουλος; Θέλει να έχει βρώμικη πόλη, λίγες μέρες πριν τις εκλογές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα επ` αυτού, με την τελευταία φράση μου.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πριν από λίγη ώρα και ο Πρωθυπουργός κατήγγειλε τη Ν.Δ. για συνδιαλλαγή με την ακροδεξιά. Ομως, χθες, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., ο κ. Ρουσόπουλος εμφάνισε μια διάταξη από το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα από τον κ. Φλωρίδη, για να δοθούν συντάξεις αναδρομικά σε δημάρχους που υπηρέτησαν κατά την περίοδο της 7ετίας. Είναι έτσι τα πράγματα, όπως τα είπε ο κ. Ρουσόπουλος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα σας διαβάσω τη σχετική παράγραφο, όπως έχει ψηφιστεί από όλους στη Βουλή: "Μετακλητοί υπάλληλοι με συνολικά υπερδεκαετή θητεία σε θέσεις μετακλητού Νομάρχη, Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας και αιρετού Δημάρχου, μέχρι 31/12/1994, εκτός αυτών που υπηρέτησαν την περίοδο της επταετούς δικτατορίας της 21/4/1967, θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μετακλητού Νομάρχη, εφόσον ο χρόνος θητείας στις θέσεις αυτές δεν έχει χρησιμοποιηθεί για τη λήψη σύνταξης από το Δημόσιο ή από άλλον ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης". Πιστεύω ότι αυτό δίνει απάντηση και σε αυτό που ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Είναι σαφές ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., ενώ γνώριζε ποια είναι η τελική εξέλιξη στη Βουλή, ότι δηλαδή υπήρξε ομόφωνη κατάληξη και ότι δεν δημιουργεί πρόβλημα αυτή η διάταξη, τη χρησιμοποίησε χθες. Ετσι, για μια ακόμη φορά, η Ν.Δ. έμεινε εκτεθειμένη απέναντι σε όλον τον ελληνικό λαό, για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων με πλαστό τρόπο. Πραγματικά λυπούμαι για τη συμπεριφορά αυτή της Ν.Δ. Συνειδητά -και για μια ακόμη φορά- ήρθε να διαστρεβλώσει την αλήθεια. Με τέτοιες μεθόδους, όμως, δεν πρόκειται να πείσει κανέναν. Με το ψέμα δεν πείθεται κανείς. Είναι αλήθεια ότι στην αρχική διάταξη δεν υπήρχε η σχετική παράγραφος. Αλλά, για όποιον ήταν στη συζήτηση στη Βουλή, θα γνώριζε ότι υπάρχει ειδικό ψήφισμα το οποίο σαφώς εξαιρεί όσους ήταν δήμαρχοι επί χούντας. Στην προσπάθειά της να καλύψει τον κ. Καζάκο και τους άλλους "αστέρες", οι οποίοι ήταν μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής και αυτή τη στιγμή στηρίζονται από αυτήν, η Ν.Δ. προσπαθεί να δημιουργήσει πλαστές εντυπώσεις και επιχειρεί με ψέματα να κάνει πολιτική. Πιστεύω ότι αυτό είναι απαράδεκτο.

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτή την παράγραφο, όπως τη διαβάσατε και είναι η τελική, την ψήφισε και η Ν.Δ.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από ό,τι πληροφορήθηκα από τον κ. Φλωρίδη, ουδείς εξέφρασε αντίρρηση, τουλάχιστον σε σχέση με τη χούντα. Γνωρίζετε πώς γίνονται οι διαδικασίες στη Βουλή. Και πρέπει να σας πω ότι και στην αρχική διατύπωση στη Βουλή, μετά και από παρεμβάσεις νομικών, δεν χρειαζόταν να μπει καν η σχετική ρητή αναφορά, διότι καλυπτόταν και το προηγούμενο εδάφιο από ειδικό ψήφισμα της Βουλής, που έχει γίνει στο παρελθόν. Εν πάση περιπτώσει, επειδή επέμενε ο κ. Τζέκης, ο κ. Φλωρίδης -και πολύ καλά έκανε- δέχθηκε και πρόσθεσε τη σχετική παράγραφο. Αυτό, παρότι το γνώριζαν οι βουλευτές της Ν.Δ., που έδωσαν στον κ. Ρουσόπουλο το σχετικό κείμενο, απέκρυψαν την αλήθεια, διότι αυτή είναι η πρακτική τους και τη δείχνουν κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μετά και το χθεσινό "ντιμπέιτ" Τζαννετάκου-Γεννηματά, θα ήθελα να ρωτήσω κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, πόσο μπορεί να επηρεάζουν αυτού του είδους οι δημόσιες εμφανίσεις των υποψηφίων, δεδομένου ότι αρκετοί -και κυβερνητικοί παράγοντες- διαπιστώνουν ότι τουλάχιστον στην τηλεόραση υπάρχει ένα προβάδισμα του κ. Τζαννετάκου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και δεν άκουσα τίποτα τέτοιο και αν θέλετε και την προσωπική μου άποψη, δεν είναι αυτή.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, σχετικά με την ανησυχία του Πρωθυπουργού που εξέφρασε χθες και την έκκληση που εμμέσως έκανε προς τους πολίτες να μη δανείζονται από τις Τράπεζες. Υπάρχουν φόβοι στην κυβέρνηση ότι μπορεί να έχουμε ρήξεις -να το πω έτσι- ή προβλήματα στην οικονομία από την υπερχρέωση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε τέτοιας μορφής προβλήματα. Απλώς καταλαβαίνετε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο με πολλές αβεβαιότητες και έχουμε μπροστά μας πολλά ζητήματα. Σε περίπτωση που δυστυχώς γίνει πόλεμος, είναι φυσικό να υπάρξουν ιδιαίτερες πιέσεις στις οικονομίες διεθνώς. Θα είναι μια περίοδος που όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σύνεση, ευθύνη και ιδιαίτερη προσοχή. Να προσέχουμε όλοι, είτε ιδιώτες, είτε επιχειρήσεις, ώστε οι κινήσεις που θα κάνουμε να είναι στα όρια της αντοχής, που μπορεί να προβλέψει ο καθένας. Πρέπει να δημιουργήσουμε όρους σταθερότητας και ευθύνης για όλους.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο Σάββας Ξηρός ανασκευάζει για το Γιωτόπουλο τα όσα είχε πει και τον υποβιβάζει από αρχηγό σε διανοούμενο οπαδό. Ποιά είναι η στόχευση; Τι εκτίμηση έχετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να μπω σε αυτή τη συζήτηση. Νομίζω ότι το καταλαβαίνετε.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάζω κάποια δημοσιεύματα και οι δικές μου πληροφορίες είναι ότι υπάρχει μια ενόχληση στην κυβέρνηση για το πως έγινε αυτή η ιστορία της συνέντευξης μέσα στον Κορυδαλλό. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχουν ευθύνες σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα και χθες ότι γίνεται έρευνα. Είναι λογικό, όταν έχουμε ένα τέτοιο φαινόμενο να διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς έχει γίνει.

Οσον αφορά τη χθεσινή ερώτηση της κας Πουλίδου για το θέμα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, θέλω να σας πω ότι έχει διαμορφωθεί μια μίνιμουμ κοινή θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση αυτές τις κατευθύνσεις, γιατί πιο πολύ είναι κατευθύνσεις. Δουλεύουμε, ώστε να δούμε με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί καλύτερα η λειτουργικότητα και η αυτονομία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Με βάση αυτό, θα αξιολογήσουμε και θα προχωρήσουμε στις παραπέρα ενέργειές μας, στο πλαίσιο -επαναλαμβάνω- των γενικών κατευθύνσεων που υπάρχουν.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 8 October 2002 - 13:05:09 UTC