Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-10-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΚΡΟΜΑΝ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ, δεδομένου ότι η Βαγδάτη φαίνεται να έχει επιτρέψει την είσοδο των επιθεωρητών στη χώρα, αλλά η Ουάσιγκτον επιμένει σε μια στρατιωτική επέμβαση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, χθες, προέβη σε δήλωση για το θέμα αυτό και είπε ότι ευελπιστούμε πως ο Σαντάμ θα δεχθεί τον έλεγχο και τον αφοπλισμό που ζητάει ο ΟΗΕ για τυχόν πυρηνικά ή άλλα επικίνδυνα όπλα και αυτή είναι η ελπίδα όλων μας. Το Ιράκ πρέπει να αποδεχθεί τους όρους του ΟΗΕ και βεβαίως την πλήρη συμμόρφωσή του με αυτά τα δεδομένα. Εάν αυτό δεν γίνει αποδεκτό θα πρέπει ο ΟΗΕ να συζητήσει και να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι οι όποιες αποφάσεις σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε κατ` αρχήν τη χθεσινή δήλωση του κ. Ετσεβίτ, στην οποία για πρώτη φορά λέει ότι δεν πρόκειται να χαλάσουμε τον κόσμο αν οι Ελληνοκύπριοι ενταχθούν πρώτοι στην Ε.Ε. Είναι μια δήλωση που γίνεται για πρώτη φορά μετά το 1974 και δεν ξέρω βέβαια πού αποσκοπεί. Η δεύτερη ερώτηση αφορά πληροφορίες για πιέσεις αναβολής της άσκησης "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-ΤΟΞΟΤΗΣ" που εντάσσεται στο ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας- Κύπρου και οι πιέσεις αυτές προέρχονται μάλλον από τους Αγγλο-Αμερικανούς. Οδηγούμαστε σε αναβολή αυτής της άσκησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας, όντως, υπάρχει μια σημαντική δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού. Βεβαίως δεν αρκούν οι δηλώσεις. Αυτά πρέπει να γίνονται και πράξεις. Εχουμε δει πολλές διαφορετικές δηλώσεις μέχρι τώρα. Δεν έχουμε κανένα λόγο να μη θεωρήσουμε σημαντική τη δήλωση αυτή, όμως θα πρέπει και η όλη συμπεριφορά της Τουρκίας να είναι ανάλογη, διότι μέχρι τώρα δεν ήταν. Δεν έχουμε κανένα λόγο κάθε θετικό βήμα να μην το επικροτήσουμε. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει σαφές και στην τουρκική πλευρά ότι η ένταξη θα προχωρήσει βάσει των κριτηρίων της Ε.Ε. Εκείνο που κατά τη γνώμη μας χρειάζεται η Τουρκία είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής πορείας της κάτι στο οποίο συμφωνεί η Ελλάδα και είναι διατεθειμένη να διαδραματίσει και το δικό της θετικό ρόλο.

Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, δεν υπάρχουν πιέσεις, δεν έχει εκδηλωθεί, τουλάχιστον μέχρι τώρα, από οποιαδήποτε πλευρά κανένα, επίσημο αίτημα. Η προετοιμασία της άσκησης προχωρά κανονικά.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι από εδώ και στο εξής θα πρέπει να ρωτάμε τον κ. Κουφοντίνα αν θα πρέπει να τον τραβήξουμε ως εικόνα είτε όταν πηγαίνει στα δικαστήρια, είτε όχι και αν δεν γίνεται αυτό αυτεπαγγέλτως ο οπερατέρ ή ο δημοσιογράφος θα πηγαίνει στο αυτόφωρο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, δεν θα ρωτάμε μόνο τον κ. Κουφοντίνα, αλλά θα ρωτάμε και εσάς πιθανά ή εμένα σε κάποια υπόθεση αύριο ή και τον κάθε πολίτη. Οπως γνωρίζετε στην Ελλάδα ο κατηγορούμενος πολίτης είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Ο ρόλος όλων μας είναι να σεβόμαστε και να προστατεύουμε το τεκμήριο αθωότητας. Βεβαίως, όταν κάποιος συλλαμβάνεται, υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις εναντίον του και στην προκειμένη περίπτωση οι άνθρωποι αυτοί έχουν ομολογήσει. Αλλά, ένα μέτρο δεν ισχύει για τους συγκεκριμένους ανθρώπους, ισχύει για κάθε περίπτωση και για κάθε θέμα. Αύριο θα έχουμε κάποιον άνθρωπο, ο οποίος πιθανά θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα με κάποια κατηγορία. Το ζήτημα είναι αν αυτή η κατηγορία δεν στοιχειοθετηθεί και ο πολίτης κριθεί αθώος από κάποιο δικαστήριο να μην έχει στιγματιστεί στην κοινωνία, να μην έχει "καταδικαστεί" πολλές φορές πριν την πιθανή αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου, από τα ΜΜΕ ή από τον οποιονδήποτε από εμάς. Πρέπει να προστατεύσουμε το τεκμήριο αθωότητας του πολίτη. Θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχει λογοκρισία. Δεν υπάρχουν μέτρα καταστολής και δεν υπάρχει απαγόρευση της ελευθερίας του λόγου. Το αντίθετο συμβαίνει. Το επαναλαμβάνω ως σταθερό πιστεύω μας και ως σταθερή πρακτική μας.

ΚΟΥΙΝ: Θα ήθελα ένα πολιτικό σχόλιο για τη χθεσινοβραδινή διαδήλωση που έγινε στην Αθήνα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να τονίσω ότι διαφωνούμε και ιδεολογικά και πολιτικά και θα έλεγα ακόμη, ότι όλοι αισθανθήκαμε κάποια ιδιαίτερα άσχημα συναισθήματα από ορισμένα συνθήματα που ακούστηκαν και που προκαλούν. Είναι σαφές ότι διαφωνούμε πλήρως με τα τυχόν ιδεολογικά, πολιτικά ή όπως θέλει να τα χαρακτηρίσει κανείς, μηνύματα ή συνθήματα τα οποία εκτοξεύθηκαν από αυτούς τους ανθρώπους. Ομως, αυτό είναι το μεγαλείο της Δημοκρατίας μας. Αυτό ακριβώς θέλω να επαναλαμβάνω: Οτι ενώ διαφωνούμε με αυτό που λένε και διαφωνούμε κάθετα, πρέπει να διασφαλίζουμε το δικαίωμα του καθενός να το λέει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η Δημοκρατία δεν έχει και όρια, όμως;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το να κάνει κάποιος μια διαδήλωση και να φωνάξει τα συνθήματά του, με τα οποία τονίζω πάλι ότι διαφωνώ πλήρως, είναι δικαίωμά του. Εχουμε, όμως, υποχρέωση, εμείς που υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία, να διασφαλίζουμε και σε αυτούς με τους οποίους διαφωνούμε το δικαίωμα να πουν την άποψή τους. Εστω αν και αυτή ηχεί προκλητικά στα αυτιά μας. Αυτό είναι το μεγαλείο της Δημοκρατίας μας.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ομως, εκτός από τα συνθήματα που φώναξαν, έγραψαν και συνθήματα πάνω σε διάφορους χώρους και κατέστρεψαν. Αυτό, ίσως, δεν θα έπρεπε να το έχει προλάβει η Πολιτεία μας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, έγραψαν πάνω σε χώρους οι περισσότεροι εξ αυτών -αν, τουλάχιστον, πρόσεξα καλά- που είναι πανεπιστημιακό άσυλο. Και όπως γνωρίζετε, εκεί δεν υπάρχει δυνατότητα επέμβασης της Πολιτείας. Το πανεπιστημιακό άσυλο προστατεύεται από το Σύνταγμά μας. Χρειάζεται να συνέλθουν οι πρυτανικές αρχές για μια σειρά διαδικασιών που εκείνη την ώρα φαντάζομαι ότι δεν ήταν εύκολο να γίνουν. Ομως, θέλω να σας θέσω ένα γενικότερο ερώτημα για τον τρόπο αντιμετώπισης της πορείας. Πιστεύουμε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης αυτής της πορείας ήταν ο καλύτερος δυνατός. Εκτιμώ ότι κάποιους θα βόλευε να γίνουν επεισόδια. Και δεν θα βόλευε την κοινωνία μας, δεν θα εξυπηρετούσε τις οργανωμένες κοινωνικές δυνάμεις, δεν θα εξυπηρετούσε τους πολίτες, δεν θα εξυπηρετούσε το μήνυμα που θέλει να στείλει η Δημοκρατία μας. Κάποιους θα εξυπηρετούσε η τυχόν φασαρία. Εκτιμώ, λοιπόν, με βάση αυτό, ότι ο χειρισμός ήταν πραγματικά πολύ σωστός.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Εννοείτε τις τηλεοράσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, βεβαίως. Κοιτάξτε, όμως: Είναι σαφές ότι και ορισμένες τηλεοράσεις θα υπερπρόβαλαν κάποια επεισόδια για λόγους τηλεθέασης. Αλλά, αυτό δεν είναι το πρόβλημα. Αλλο εννοούσα. Εννοούσα ότι κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους πιθανόν θα εξυπηρετούσαν αυτό που είχαν στο μυαλό τους, εάν αντιμετωπίζονταν άμεσα από την αστυνομία και είχαμε τη δημιουργία επεισοδίων. Σκεφτείτε το και αυτό.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Χθες, ακούσαμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κ. Καραμανλή να λέει κάτι για λάσπη από διατεταγμένα φερέφωνα, που επιστρατεύετε εσείς ως κυβέρνηση, και τα οποία ακολουθούν παρακρατικές πρακτικές και μεθοδεύσεις. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα επαναλάμβανα, πρώτον, ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί . Το δεύτερο που θέλω να παρατηρήσω είναι ότι κ. Καραμανλής όλες αυτές τις ημέρες επεδίωξε και θα επιδιώξει -και σήμερα θα το κάνει φαντάζομαι στις ομιλίες του- την πόλωση και το διχασμό. Ολα αυτά που διακήρυσσε ο κ. Καραμανλής και είχαμε τονίσει ότι δεν τα πιστεύει, περί συμφιλίωσης, υπερβάσεων, ανοιγμάτων και περί μεσαίου χώρου, "πήγαν περίπατο". Το προσωπείο έπεσε και φάνηκε καθαρά η στρατηγική της πόλωσης, του διχασμού του λαού και μάλιστα σε ένα θέμα που θα έπρεπε να ενώνει τους πολίτες, όπως είναι το θέμα της συζήτησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την πορεία της. Ο κ. Καραμανλής δεν διστάζει ούτε να καλύπτει ακροδεξιές ενέργειες, όπως αυτές που έκανε ο κ. Ψωμιάδης, ούτε να παζαρεύει με ακροδεξιές αντιλήψεις, όπως φάνηκε ότι γίνεται με την περίπτωση του κ. Καρατζαφέρη, ούτε και να προσπαθεί να πολώσει και να διχάσει για να μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση υποχείριο και εκκολαπτήριο κομματικών μηχανισμών. Αυτή είναι η τακτική του. Η τακτική που προδίδει σύγχυση και πανικό, εξαιτίας και των λανθασμένων επιλογών που έκανε. Δεν θα τον ακολουθήσουμε. Εμείς δεν θέλουμε την πόλωση. Δεν επιδιώκουμε το διχασμό. Θέλουμε να ενώνουμε τους Ελληνες, ιδιαίτερα σε ένα θέμα που η κοινωνία πρέπει να είναι ενωμένη, όπως είναι η Αυτοδιοίκηση.

ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Για το προηγούμενο θέμα της προστασίας του τεκμηρίου αθωότητας των κατηγορουμένων, ήθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση προτίθεται στο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει ήδη ο κ. Πετσάλνικος στη Βουλή, να περιορίσει την πρόσβαση των τηλεοπτικών συνεργείων και των δημοσιογράφων στην αίθουσα που θα διεξαχθεί η δίκη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι άλλο το ένα θέμα και άλλο το άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλώς τα συνδέετε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, εσείς τα συνδέετε. Ο κ. Πετσάλνικος στις δηλώσεις του δεν τα συνέδεσε. Σας παραπέμπω στις δηλώσεις του κ. Πετσάλνικου. Πρέπει να περιμένουμε τις σχετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΜΟΥΡΖΤΗΣ: Η κυβέρνηση δεν θα πάρει κάποιο μέτρο σχετικά με τη συντεχνία των λαϊκών αγορών, που χθες προσέλαβε ιδιαίτερα βίαια χαρακτηριστικά, τα είδαμε από τις τηλεοράσεις. Τι θα κάνετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να επαναλάβω τη χθεσινή τοποθέτησή μου: Είμαστε ανοικτοί σε διάλογο για να λύσουμε τα θεσμικά προβλήματα των λαϊκών αγορών, να εκσυγχρονίσουμε το πλαίσιο λειτουργίας τους, να καταπολεμήσουμε το παραεμπόριο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να αλλάξει το μέτρο των ταμειακών μηχανών, το οποίο έχει τεθεί μόνο για βιομηχανικά προϊόντα, για παράδειγμα παπούτσια ή ενδύματα τα οποία πωλούνται στις λαϊκές αγορές και πιστεύουμε ότι είναι σωστό. Δεν ισχύει το μέτρο των ταμειακών μηχανών για αγροτικά, οπωροκηπευτικά ή άλλης φύσεως προϊόντα που πωλούνται στις λαϊκές αγορές. Το μέτρο αυτό εγγίζει μόνο το 4% των πωλητών. Επαναλαμβάνω ότι έχει να κάνει και με τις αρχές του ανταγωνισμού. Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι η Πολιτεία δεν θα δεχθεί, ούτε να κλείσουν οι εθνικοί δρόμοι, ούτε να γίνονται αυθαίρετοι έλεγχοι σε διερχόμενα φορτηγά, ούτε να υποκαθίσταται από κανέναν. Η τροφοδοσία της αγοράς θα πρέπει να γίνεται κανονικά.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Επειδή είδαμε χθες εικόνες στην τηλεόραση, να πετούν καφέδες, να προσπαθούν να κατεβάσουν οδηγό, ο οποίος με τη σειρά του έβαλε εμπρός και παρ` ολίγον να πατήσει αυτούς που μέχρι πρότινος τον απειλούσαν, θέλω να ξέρω δύο πράγματα: Πρώτον, εάν έχετε ενημερωθεί για τη διαδικασία εναντίον των εμπλεκομένων σε αυτή την υπόθεση και δεύτερον, τι εντολές θα δώσει η κυβέρνηση στις αρμόδιες αρχές για να μην υπάρχει αυτοδικία μεταξύ πολιτών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στην Αστυνομία να εφαρμόσει το νόμο. Ο νόμος ορίζει ότι υπάρχουν εντεταλμένα όργανα για να κάνουν ελέγχους. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να μεταβάλλεται σε αυτόκλητο ελεγκτή της κυκλοφορίας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δεν μπορεί κανείς να κλείνει δρόμους, ούτε μπορεί να σταματά όποιο διερχόμενο αυτοκίνητο επιθυμεί. Δεν έχει το δικαίωμα. Κανείς δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας. Από εκεί και πέρα, δεν γνωρίζω εάν έχει κινηθεί κάποια δικαστική διαδικασία. Οπως γνωρίζετε, η Δικαιοσύνη έχει τη δική της αυτονομία και τις δικές της λειτουργίες. Εάν ληφθεί κάποιο μέτρο, θα ανακοινωθεί.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 2 October 2002 - 13:05:10 UTC