Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-07-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24 Ιουλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Οπως, ήδη, γνωρίζετε, υπάρχουν τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών και φυσικά του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Επίσης, είχαμε την ευκαιρία, το πρωί, στο Κοινοβούλιο να θέσουμε το πλαίσιο, εκ μέρους της κυβέρνησης, για τη φετινή γιορτή της Δημοκρατίας και να αναφερθούμε και στα κρίσιμα σημερινά ζητήματα, που προωθούν ακόμα περισσότερο την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Στα πρακτικά της Βουλής, μπορείτε να βρείτε τις σχετικές αναφορές.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Παρότι τα γεγονότα σε σχέση με την εξάρθρωση της 17Ν χαράσσουν μια κατεύθυνση, ακόμη ακούγονται αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να εξαρθρώσει ολοκληρωτικά τη 17Ν και την τρομοκρατία και οι αιτιάσεις αυτές ακούγονται και από βουλευτές της Ν.Δ.. Χθες, σε ένα «παράθυρο», για παράδειγμα, ο κ. Σαλμάς, έθεσε αυτό το θέμα. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είδαμε, χθες, έναν ακόμα βουλευτή της Ν.Δ. να αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να εξαρθρώσει την τρομοκρατία. Νομίζω ότι, πέρα από το αστείο του πράγματος, τίθεται ένα ζήτημα για το ίδιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα που η επίσημη θέση του κόμματος είναι διαφορετική, πάρα πολλά στελέχη, με τελευταίο παράδειγμα, χθες, τον βουλευτή κ. Σαλμά, έρχονται να πουν το ακριβώς αντίθετο. Οπότε, αναρωτιόμαστε τί συμβαίνει. Είναι η συνήθης υποκριτική στάση και η διγλωσσία της Ν.Δ., όπου άλλα λέει η ηγεσία της και άλλα λένε τα στελέχη της -και αυτό είναι επιλογή του κόμματος- ή σημαίνει ότι η θέση του κόμματος δεν γίνεται αποδεκτή από πάρα πολλά στελέχη; Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, πιστεύω ότι η Ν.Δ. πρέπει να τοποθετηθεί. Και εάν τουλάχιστον πιστεύει αυτά που διακηρύσσει, οφείλει να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις των στελεχών της, όπως του κ. Σαλμά.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Πώς σχολιάζετε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Γιωτόπουλος εμφανίστηκε να ψήφισε στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, σε τρία εκλογικά τμήματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζω ότι εννοούν ένα εκλογικό τμήμα, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Οτι, δηλαδή, εμφανίστηκε το όνομα Γιωτόπουλος σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, σε διαφορετικό Δήμο κάθε φορά. Αυτό, αν δεν απατώμαι, λέει το δημοσίευμα. Αλλά, ο Γιωτόπουλος δεν ήταν καταζητούμενος, όπως γνωρίζετε. Πραγματικά, δεν γνωρίζω τι ακριβώς έκανε. Δεν έχω την πρόσβαση, ως γνωρίζετε, στο ανακριτικό υλικό για να δω τι ακριβώς έκανε, πού ακριβώς βρισκόταν και τι ακριβώς μεθόδευε. Εκείνο που γνωρίζουμε όλοι είναι ότι ο κ. Γιωτόπουλος ήταν καταζητούμενος και συνελήφθη πολύ πρόσφατα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δεν ήταν καταζητούμενος, αλλά σύμφωνα με δήλωση του Δημάρχου Χαλανδρίου κ. Παττακού, οι αστυνομικές αρχές διερευνούσαν για τον κύριο Γιωτόπουλο εδώ και ένα χρόνο και είχαν πάει στο Δημαρχείο και ζητούσαν πρόσθετα στοιχεία, αλλά δεν τους δόθηκαν αυτά τα στοιχεία, γιατί απαιτείτο συνδρομή του Εισαγγελέα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω, αλλά είναι πολύ πιθανό. Γνωρίζετε ότι η αστυνομία έχει κάνει πολλές έρευνες. Δεν γνωρίζω ακριβώς για ποια πρόσωπα έχει κάνει έρευνες. Πιθανώς έχει κάνει για πάρα πολλά. Σας έχω πει, κατ` επανάληψη, ότι έχει γίνει μια σημαντική έρευνα για το θέμα της δράσης των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι η αστυνομία μπόρεσε να ανταποκριθεί στα δεδομένα που βρήκε με αυτόν τον ταχύ και υπεύθυνο τρόπο. Αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας συγκροτημένης, πολύχρονης, υπεύθυνης δουλειάς. Βεβαίως, ήταν το στάδιο της προετοιμασίας, στο οποίο είναι λογικό η αστυνομία να έχει κάνει τις έρευνές της. Οταν, όμως, υπήρξαν τα στοιχεία, τότε κινήθηκε αμέσως και έγιναν οι συλλήψεις. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον, πριν απευθύνεις το κατηγορητήριο εναντίον του. Δεν έχεις δικαίωμα να τον θεωρείς ένοχο.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει να διερευνηθεί πιθανή διασύνδεση της οργάνωσης 17Ν; Το διάβασα, σήμερα, στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι δυνατό να μιλάμε αβίαστα για διασύνδεση της 17Ν με κρατικές υπηρεσίες. Θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει ο ανταγωνισμός των ημερών. Καταλαβαίνω ότι τα ΜΜΕ θέλουν να πρωτοστατούν στη μάχη της θεαματικότητας και της αναγνωσιμότητας, αλλά θα παρακαλούσα να υπάρχει μεγαλύτερη υπευθυνότητα στα σενάρια που γράφονται και ακούγονται. Και δεν είναι μόνο αυτά που γράφονται. Αλλά και η συμπεριφορά απέναντι σε ορισμένους που καταδικάζονται δια των τηλεοπτικών παραθύρων, δεν είναι σωστή, απάδει στη Δημοκρατία μας. Πρέπει να απαντήσουμε στο φαινόμενο της τρομοκρατίας με τη συντεταγμένη πορεία των δημοκρατικών θεσμών μας. Δεν είναι δυνατόν, καθένας να συλλαμβάνεται δια των τηλεοράσεων και να καταδικάζεται δια των τηλεοπτικών παραθύρων. Αυτή η ιστορία δεν προσφέρεται για θέαμα και σόου. Σας παρακαλώ να έχουμε περισσότερη υπευθυνότητα. Και δεν αναφέρομαι σε όλους, αλλά σε ορισμένους που εξ συστήματος κάνουν αυτή τη δουλειά.

ΤΑΚΗΣ: Επειδή υπάρχει μια ομίχλη και μια συγκεχυμένη εικόνα μέχρι τώρα, μήπως μπορείτε να μας πείτε, αν έγινε κάτι το πρωί στην οικία του Πρωθυπουργού στην οδό Αναγνωστοπούλου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έγινε κάτι σοβαρό. Ενας πολίτης, κάτοικος Ρόδου, ο κ. Λούτσης, όπως μας ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές, περιφερόταν στην οδό Αναγνωστοπούλου, κρατώντας μια πλαστική τσάντα στην οποία, από έρευνα που του έγινε, βρέθηκε ένα αεροβόλο. Εχει, ήδη, οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Αφού η υπόθεση συνεχίζεται και δεν έχετε πρόσβαση στο ανακριτικό υλικό, πώς προεξοφλείτε ότι δεν έχει υπάρξει σχέση της 17Ν με τις κρατικές υπηρεσίες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά. Και εφόσον γνωρίζουμε τι κάνουν οι κρατικές υπηρεσίες, σε σχέση με όλα αυτά τα θέματα, μπορούμε αυτό να το δηλώνουμε. Η στάση των κρατικών υπηρεσιών απέναντι στην εξάρθρωση της τρομοκρατίας είναι σαφής, είναι αυτή που βλέπουμε και αυτή που γνωρίζετε όλοι. Πραγματικά, αυτά τα σενάρια, οι μύθοι και τα μυθιστορήματα που βλέπουμε σε συγκεκριμένα ΜΜΕ, μας δημιουργούν και άλλα ερωτηματικά. Μήπως σε ορισμένους αρέσει να γράφονται αυτά.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Η εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" γράφει ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε να φωτιστεί αυτή η υπόθεση για το αν υπήρξε πιθανή διασύνδεση της 17Ν με κρατικές υπηρεσίες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν αναφέρομαι στο δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ". Είναι σαφές ότι έκανα μια άλλη αναφορά. Εκανα αναφορά στα πρωτοσέλιδα που υπάρχουν σε άλλες εφημερίδες και ανέφεραν, για παράδειγμα, ότι ο Κουφοντίνας είναι πράκτορας της ΚΥΠ. Τα έχετε δει φαντάζομαι. Το έχω ξαναπεί. Απλώς, με την ευκαιρία της συζήτησης που γίνεται εδώ, το επανέλαβα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αυτός που παραδόθηκε αυτοβούλως χθες, δήλωσε ότι είναι ψυχωτικός άνθρωπος, ήταν επτά μήνες σε ψυχιατρείο κ.τ.λ. Πώς βλέπετε αυτή την υπόθεση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να κάνω αναφορές στο επιχειρησιακό μέρος. Η ανάκριση θα δείξει.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Χθες, η οργάνωση DEV SOL , αν δεν κάνω λάθος ή η μετάλλαξή της, δήλωσε την παρουσία της με κάποιο μυστήριο φαξ που απέστειλε σε μια από τις εφημερίδες...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Χωρίς ένδειξη αποστολέα, μάλιστα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αν δεν κάνω λάθος, αυτή είναι μια από τις οργανώσεις που έχει μπει στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων από την Ε.Ε. Εσείς έχετε στοιχεία για την παρουσία της στην Ελλάδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η οργάνωση αυτή δεν είναι επιτρεπτό να λειτουργεί στην Ελλάδα, όπως και το πρόσωπο που αναφέρατε, χθες και προχθές, κατά τις αρχές ασφαλείας, δεν βρίσκεται στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω ότι υπάρχει ένας σύλλογος -είπα χθες το όνομά του- ο οποίος λειτουργεί νομίμως και έχει ως μέλη και Ελληνες. Είναι αναγνωρισμένος από το Πρωτοδικείο. Πιθανό να γίνεται παρεξήγηση με αυτό το σύλλογο. Η οργάνωση που λέτε, ούτε είναι αναγνωρισμένη, ούτε υπάρχει άδεια για να λειτουργεί στην Ελλάδα, ούτε πρόκειται να της δοθεί. Επίσης, είναι σαφές ότι αυτός που αναζητείται, δεν βρίσκεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι αρχές ασφαλείας.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι σε θέση να συμμετάσχουν αποτελεσματικά στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στην εθνική διάστασή του. Μπορείτε να μας πείτε, τι εννοούσε ο κ. Παπαντωνίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προφανώς, υπάρχουν κάποια σημεία στα γενικότερα θέματα ασφαλείας στα οποία είναι θεμιτή και αναγκαία η βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων. Για παράδειγμα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, γνωρίζετε ότι σε ορισμένα ζητήματα ασφαλείας, έχει ζητηθεί και η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Φαντάζομαι ότι σε τέτοια θέματα αναφέρθηκε και ο υπουργός, χθες. Από εκεί και πέρα, οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι υπεύθυνες για την εξωτερική ασφάλεια της χώρας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τη χθεσινή και προχθεσινή επίθεση των Ισραηλινών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει και η ανακοίνωση της Ε.Ε. γι` αυτό το θέμα. Πράγματι, με αυτή την επίθεση κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει, ούτε να τη δικαιολογήσει. Είναι μια πράξη που εντείνει τον κύκλο της βίας και του αίματος. Σαφώς, είμαστε αντίθετοι με το φαινόμενο της τρομοκρατίας. Αλλά, δεν απαντάς στην τρομοκρατία, με το να σκοτώνεις αμάχους. Είναι μια πράξη σκληρότητας που ρίχνει νερό σε αυτό το μύλο της αναπαραγωγής των φαινομένων της βίας και της τρομοκρατίας στην περιοχή. Η καλύτερη λύση δεν είναι να γίνονται τέτοιου είδους κινήσεις που στοιχίζουν τη ζωή σε αμάχους. Η καλύτερη λύση είναι να ακολουθήσουμε τις θέσεις της Διεθνούς Κοινότητας για την πολιτική επίλυση του προβλήματος.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 24 July 2002 - 13:05:08 UTC