Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-06-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 25 Ιουνίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Πριν από λίγο, ο Πρωθυπουργός μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Βοήθειας. Στις 13.30, θα έχει συνάντηση με τον πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα. Στις 14.30 θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστα Σκανδαλίδη, με θέμα την πολιτική μισθών στο Δημόσιο. Στις 19.30, θα συνεδριάσει το επικοινωνιακό επιτελείο. Όπως γνωρίζετε ανακοινώσεις δεν θα υπάρξουν.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη. Στις 12 το μεσημέρι, με τον υφυπουργό Συγκοινωνιών και υποψήφιο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Σπύρο Βούγια. Στις 12.30 με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη. Στις 13.30 θα υπάρξει μια μικτή υπουργική και κομματική σύσκεψη, με αντικείμενο την προετοιμασία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Πρέβεζα και την Αρτα.

Την Πέμπτη, στις 9.30 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον εκπρόσωπο της ΔΟΕ κ. Οσβαλντ. Στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή. Θα εξετάσει πρώτον, τις αρχές της φορολογικής μεταρρύθμισης με εισηγητή τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και δεύτερον, θέματα μετανάστευσης και λαθρομετανάστευσης με εισηγητές τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και -για την ευρωπαϊκή οπτική του θέματος- τον υπουργό Αναπληρωτή Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στα ευρωπαϊκά θέματα και ειδικότερα για το θέμα του ΕSDP, του λεγόμενου ευρωστρατού. Στη συνέχεια, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου θα αναχωρήσει για επίσκεψη στους νομούς Πρέβεζας και Αρτας. Την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Πρέβεζα και το Σάββατο θα επισκεφθεί την Αρτα.

Την Κυριακή, κατά πάσα πιθανότητα, θα επισκεφθεί τη γιορτή νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, στο Ρέντη.

Την επόμενη εβδομάδα προβλέπονται: Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουκρανία (2 και 3 Ιουλίου). Η διήμερη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, με αιχμή τα οργανωτικά θέματα, αλλά και γενικότερα θέματα πολιτικής. Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την επόμενη Κυριακή, αμέσως μετά την εθνική συνδιάσκεψη. Οπως βλέπετε, θα υπάρχει ιδιαίτερη δραστηριότητα και την επόμενη εβδομάδα.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ελπίζω να γίνουν όλα στο ίδιο μέρος και μιας και μου δίνετε το λόγο, να σας ρωτήσω κάτι τετριμμένο που όμως δεν παύει να έχει πάντα το ενδιαφέρον του: Βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημοσκοπήσεις που δεν είναι ευνοϊκές για την κυβέρνηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και άλλες δημοσκοπήσεις, οι οποίες και αυτές δεν θα είναι ευνοϊκές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τις ξέρετε;

ΜΙΧΑΗΛ: Ετσι λέγεται. Σας είπα, τι αναφέρουν πληροφορίες. Εχετε εσείς κάποιο σχόλιο να κάνετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να γιατί, θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένας Κώδικας Δεοντολογίας γύρω από τις ανακοινώσεις των δημοσκοπήσεων, για να σταματήσει αυτό το "λένε" και "πληροφορίες αναφέρουν".

ΜΙΧΑΗΛ: Αφού το θίγετε, όμως, η δική σας πρωτοβουλία που ήταν μετά το Πάσχα έχει καθυστερήσει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει καθυστερήσει, προετοιμάζεται. Θέλει πολλή προσοχή. Κάνουμε μια πράσινη βίβλο στην αρχή, δηλαδή μια διαπίστωση του προβλήματος και ανάπτυξη πιθανών λύσεων. Θα καλέσουμε σε διάλογο όλους τους ενδιαφερόμενους, γιατί αυτά τα θέματα χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Δουλεύουμε αυτή τη στιγμή. Αλλά να απαντήσω στο πολιτικό ερώτημά σας, διότι δεν προτίθεμαι ούτε να αμφισβητήσω καμία δημοσκόπηση, ούτε να αντιδικήσω με κανέναν: Κάθε μια από αυτές τις εταιρείες κάνει τη δουλειά της και θέλω να πιστεύω ότι την κάνει καλά. Ολες αυτές οι δημοσκοπήσεις -και αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά φαντάζομαι και οι υπόλοιπες- καταγράφουν, όπως πάντα, την αίσθηση που υπάρχει στην κοινή γνώμη, τους προβληματισμούς του λαού κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Γνωρίζετε ότι βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερη καμπή του κυβερνητικού έργου, στο μέσον της τετραετίας. Θα έλεγα ότι, πέρα από τις διαφορές που καταγράφονται μεταξύ των κομμάτων ή οποιαδήποτε άλλα στοιχεία των δημοσκοπήσεων -τα οποία βεβαίως είναι αξιοποιήσιμα, και όλα μας προβληματίζουν και δεν είναι μηνύματα- πρέπει να σημειώσουμε και ορισμένα άλλα: Πρώτα από όλα ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων. Και στην τελευταία δημοσκόπηση αυτό έχει καταγραφεί. Και βεβαίως, την ίδια ώρα, το κόμμα της Ν.Δ. εμφανίζει υψηλότατα ποσοστά συσπείρωσης. Σχεδόν έχει εξαντλήσει τη δυνατότητά της να συσπειρώσει τον κόσμο της. Από την άλλη πλευρά, βεβαίως. εμφανίζεται μια πολύ χαμηλή, έως ιδιαίτερα χαμηλή, ικανοποίηση του κόσμου, όχι πια μόνο κριτική ή προβληματισμός προς την κυβέρνηση, αλλά και μια παντελής έλλειψη ικανοποίησης από την τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτό τι αποδεικνύει; Ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να αποκτήσει την πολιτική ηγεμονία. Η Ν.Δ. δεν έχει θέση και πρόγραμμα. Ο κόσμος από εμάς περιμένει και αυτό το μήνυμα στέλνει: Οτι είναι η ώρα της δράσης, ότι είναι η ώρα να υλοποιήσουμε αποφασιστικά και ενωμένοι το πρόγραμμά μας. Είναι η ώρα της δράσης και της δουλειάς.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διευκρίνιση: Αυτό που λέτε "είναι η ώρα να κάνουμε το πρόγραμμά μας και τη δράση μας", σε ποιόν ακριβώς το λέτε, σε ποιόν απευθύνεστε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι αυτό είναι το μήνυμα που παίρνουμε από τον απλό πολίτη. Δεν σας κρύβω ότι χθες που ήμουν στη Λευκάδα, όπου εκπροσώπησα την κυβέρνηση σε μια θρησκευτική εκδήλωση όπου συμμετείχε πολύς κόσμος, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με πάρα πολλούς πολίτες του νησιού, οι οποίοι μου έλεγαν αυτό το μήνυμα: "περιμένουμε να προχωρήσετε μπροστά, είναι η ώρα της δράσης". Και αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε, γιατί είναι ένα μήνυμα που αφορά όλους μας: Είναι η ώρα της δράσης και της δουλειάς. Αυτό περιμένει από εμάς ο πολίτης.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ετσι, όπως το λέτε, σημαίνει ουσιαστικά ότι η αναστροφή του κλίματος εξαρτάται από τη συγκεκριμένη συμπεριφορά δέκα ή 20 ανθρώπων που είναι μέσα στην κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι. Μιλάω για το σύνολο του ενεργού δυναμικού της παράταξής μας. Αναφέρομαι στο σύνολο και όχι σε δέκα ανθρώπους. Είναι ένα μήνυμα που πρέπει όλους να μας προβληματίσει και να εκφραστεί και στις εργασίες της Συνδιάσκεψης.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο γι` αυτή τη δημοσκόπηση που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα ο "Αθήνα 2004" για την πορεία των ολυμπιακών έργων και την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει πρώτα να μελετήσουμε τη δημοσκόπηση.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είπατε ότι τα μηνύματα που λαμβάνετε είναι ότι "τώρα είναι ώρα δράσης"...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ότι ο κόσμος συνεχίζει να περιμένει από εμάς. Ο κόσμος δεν προσδοκά από τη Ν. Δ. Δεν έχει την πολιτική ηγεμονία η άλλη παράταξη, γιατί δεν προβάλλει θέσεις και προγράμματα. Και αυτό φάνηκε και στο Ασφαλιστικό.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει κάποια επιπλέον προσπάθεια, αν καταλάβαμε καλά, διότι για να υπάρχουν αυτά τα μηνύματα, σημαίνει ότι υπάρχει και κάποια "προβληματική".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σαφώς. Αν τα πράγματα@

ΙΩΑΝΝΟΥ: Να ολοκληρώσω την ερώτηση. Επειδή είδα σήμερα και σε κάποιο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, ότι ετοιμάζει ο Πρωθυπουργός "σαρωτική αλλαγή" στην κυβέρνηση, μετά από τις δημοτικές εκλογές, για όσους δεν δώσουν τη μάχη και για τις δημοτικές εκλογές, αλλά και σε επίπεδο κυβέρνησης, μήπως και αυτό που λέτε εσείς προμηνύει κάποιες εξελίξεις μετά τις δημοτικές εκλογές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να ξεκαθαρίσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν υπάρχει επικείμενος ανασχηματισμός.

ΚΑΠΠΟΣ: Παρατηρήσατε ότι οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν το κλίμα της συγκεκριμένης περιόδου. Σας προβληματίζει το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περίοδος σαν να έχει παρατραβήξει; Χρονικά εννοώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όλα όσα ήθελα να πω, τα είπα. Και βεβαίως μας προβληματίζει κάθε τι το οποίο δεν είναι θετικό. Το είπα, ήδη.

ΚΑΠΠΟΣ: Και πάλι σήμερα, στην είσοδο του υπουργείου είναι συγκεντρωμένοι συνάδελφοι που εργάζονται στον όμιλο Ανδρουλιδάκη. Θέλω να σας ρωτήσω, λοιπόν, πρώτον εάν έγινε η υπεσχημένη συνάντησή σας με τον ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου ομίλου και δεύτερον, πώς επεμβαίνει δημόσια αρχή, σε σχέση με όλα τα προβλήματα που επικρατούν στον όμιλο; Αναφέρω ως παράδειγμα το γεγονός ότι η Αστυνομία δεν βρίσκει τον κ. Ανδρουλιδάκη, όταν "τρέχουν" αυτόφωρες διαδικασίες, αλλά έρχεται όταν την καλεί ο κ. Ανδρουλιδάκης, προκειμένου να επέμβει όταν οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται. Και, δεύτερον, ότι υπήρξε από πλευράς ΕΣΗΕΑ παρέμβαση προς το ΣΔΟΕ, το Σάββατο, αν δεν κάνω λάθος, και το ΣΔΟΕ, πολύ απλά, δεν κινητοποιήθηκε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην κατηγορούμε το ΣΔΟΕ. Θα συζητήσω με τον κ. Μανωλάκο για να μάθω τι ακριβώς έγινε, γιατί, όπως γνωρίζετε, απουσίαζα στη Σεβίλλη. Αλλά μην κατηγορούμε το ΣΔΟΕ. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΚΑΠΠΟΣ: Πληροφορίες λένε ότι εκείνη την ώρα συνέβαιναν "σημεία και τέρατα" στο λογιστήριο του σταθμού.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας πω ότι, πράγματι, συναντήθηκα με τον κ. Ανδρουλιδάκη, ο οποίος μου είπε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που ανέλαβε κατά την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, παρουσία και εκπροσώπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τύπου. Βεβαίως, δεν μου έκρυψε ότι προτίθεται να προσπαθήσει να βρει επενδυτή για το ραδιοφωνικό σταθμό Planet. Διότι είναι σαφές ότι μια προσωρινή κατάσταση δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Επεσήμανα στον κ. Ανδρουλιδάκη ότι οι υποχρεώσεις που ανέλαβε προς τους εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, πρέπει να υλοποιηθούν.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Για τη μετανάστευση, δοθέντος ότι έχει δώσει μια συνέντευξη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σήμερα, λέει ότι έχει τεθεί το πλαφόν του αριθμού των μεταναστών, θα ήθελα να ρωτήσω πρώτον, ποιο είναι το κριτήριο που σας έκανε να αλλάξετε πολιτική έναντι της μετανάστευσης; Και αν είναι δυνατό να μας δώσετε ένα περίγραμμα για το τι έχετε υπόψη σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Την Πέμπτη πρόκειται να συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή και δεν μπορώ να προκαταλάβω αποφάσεις. Θέλω, όμως, να σας θυμίσω ότι αυτό που είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης έχει ειπωθεί επανειλημμένα και στη διάρκεια των συναντήσεών μας έχω τονίσει ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα ανοικτών συνόρων. Εχουμε τονίσει κατ` επανάληψη ότι έχουμε προχωρήσει σε μέτρα όπως αυτά των συνοριακών φυλάκων για την περιφρούρηση των συνόρων μας, όσο και ότι έχουμε υπογράψει και απαιτούμε να τηρηθούν οι συμφωνίες και με τη γείτονα χώρα, την Τουρκία, για την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών προς τις χώρες προέλευσής τους. Είναι σαφές ότι τα πράγματα αυτά έχουν γίνει και είμαστε αποφασισμένοι να επιμείνουμε σε αυτά. Βεβαίως, μπορεί να υπάρξουν πρόσθετα στοιχεία από την Κυβερνητική Επιτροπή. Κάθε κυβερνητικό όργανο το οποίο συνεδριάζει βγάζει και κάτι καινούργιο. Αλλά η πολιτική μας είναι σαφής σε αυτόν τον τομέα. Η πολιτική μας αυτή είχε δύο σκέλη: Για όσους ήταν ήδη στην Ελλάδα και εργάζονταν, ήταν η νομιμοποίησή τους με την έκδοση προσωρινής κάρτας παραμονής και εργασίας και αυτό έγινε και μάλιστα με απλές διαδικασίες. Αλλά, από εκεί και πέρα, να ξεκαθαρίσουμε και προς όλους -και αυτό το κάναμε και στην Ε.Ε., αλλά και στη συμφωνία που υπογράφηκε με την Τουρκία, αλλά και προς όλο τον κόσμο- ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα ανοικτών συνόρων και ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται η αθρόα εισροή λαθρομεταναστών. Αρα, αυτό που είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης είναι απόλυτα μέσα στο πλαίσιο που έχουμε χαράξει.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή λέτε ότι έχουμε υπογράψει διμερή συμφωνία με την Τουρκία@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει τεθεί σε μας και έχει απασχολήσει πολύ το θέμα και τα όργανα της Ε.Ε. Και μην ξεχνάτε ότι θα αποτελέσει ένα από τα κύρια ζητήματα που θα αντιμετωπίσουμε στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή, λοιπόν, ο κ. Χρυσοχοϊδης, αλλά και άλλοι υπουργοί, διαπιστώνουν τελευταία ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις συμβατικές υποχρεώσεις της@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει, όντως, διαπιστωθεί ένα πρόβλημα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θέλω να ρωτήσω εάν στη συγκεκριμένη συμφωνία υπάρχει κάποια ρήτρα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όπως γνωρίζετε σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να υπάρχει ρήτρα. Υποτίθεται ότι όταν κάποιος συνάπτει συμφωνία αναλαμβάνει και την ευθύνη να την τηρήσει. Θα ζητηθεί και από τη γείτονα χώρα -και έχει ήδη ζητηθεί- να τηρηθούν αυτές οι συμφωνίες. Αυτό είναι σαφές. Επιβάλλεται να τηρηθεί αυτή η συμφωνία.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δίνετε την εντύπωση ότι όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί γίνονται για το θέμα της λαθρομετανάστευσης και της μετανάστευσης για να γίνει η διαπραγμάτευση της Ελλάδος στα @Οργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και το λέω αυτό γιατί όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί γίνονται για να πετύχετε στη διαπραγμάτευση που κάνετε στο @Οργανα της ΕΕ και όχι ουσιαστικά για να παταχθεί το φαινόμενο. Και το λέω αυτό, γιατί, χθες, στη Θράκη, ας πούμε, έγινε ένα απίστευτο γεγονός. Δηλαδή, βγήκαν οι λαθρομετανάστες, που ήταν στιβαγμένοι σε κάποιες φυλακές και έτρεχαν μέσα στα χωράφια, 2.500 άνθρωποι, και εδώ συζητάμε@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο θέμα στη Θράκη αυτή τη στιγμή.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τώρα, υπάρχει πολύ καιρό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει πολύ μεγάλο θέμα στη Θράκη, το τελευταίο διάστημα. Γίνεται μαζική προσπάθεια εισδοχής λαθρομεταναστών από τον Εβρο. Είναι ένα πραγματικό γεγονός που το έχουν καταγράψει και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση @Εβρου, ως ιδιαίτερα ανησυχητικό. Το τελευταίο διάστημα, επειδή ακριβώς έχουν ληφθεί πολλά μέτρα στα θαλάσσια σύνορά μας με περιπολίες του λιμενικού, με προσπάθειες κ.ο.κ., κάποιοι - είναι αυτοί οι γνωστοί που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο φαίνεται ότι κατηύθυναν το κύμα των λαθρομεταναστών από τα βόρεια σύνορά μας, συγκεκριμένα από τον Εβρο. Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και ενισχύοντας τα σύνορά μας για να ανακόψουμε αυτό το κύμα. Θέλουμε όμως να τονίσουμε ότι και η Τουρκία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να τηρήσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα του ευρωστρατού. Οι απόψεις διίστανται για το τι πετύχαμε στη Σεβίλλη, όσον αφορά τον ευρωστρατό. Βέβαια, εσείς είπατε ότι "πετύχαμε αυτό το οποίο θέλαμε". Υπάρχει μια άλλη άποψη που λέει το αντίθετο και βέβαια αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι το Κείμενο της Αγκυρας συνεχίζει να υφίσταται και θα έρθει στην ελληνική Προεδρία, είτε αλλαγμένο, είτε όπως είναι. Θα ήθελα, επίσης, με την ευκαιρία να μου πείτε τι πετύχαμε, όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, αν συζητήθηκε κάπου και το Κυπριακό και τι αποτελέσματα είχε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχετε θέσει δύο ερωτήσεις. Πρώτον: Με τη δουλειά μας και τις προσπάθειές μας τους τελευταίους έξι μήνες πετύχαμε, με τις αποφάσεις της Ε.Ε. για το ESDP, να διασφαλίσουμε πλήρως τα εθνικά συμφέροντα. Θα περιληφθούν, επομένως, ρήτρες στις αποφάσεις της Ε.Ε., όταν υπάρξει συμφωνία με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις οποίες θα διασφαλίζονται πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα. Καταλαβαίνετε, βεβαίως, ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μια πρακτική δυσκολία. Ποιά είναι η πρακτική δυσκολία; Οτι δεν μπορεί η Ε.Ε. να ανακοινώσει μονομερώς ποιό πλαίσιο έχει αποφασίσει για τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ. Ομως, αυτό το οποίο είπαμε και είπαν και οι εταίροι μας είναι ότι, ενώ εκ πρώτης όψεως φαινόταν ότι οι "14" θα επιμείνουν στο λεγόμενο κείμενο της Αγκυρας -που δεν ήταν ένα θεσμικό κείμενο, ως πλαίσιο σχέσης Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και μόνον η Ελλάδα διαφωνούσε- σήμερα η κατάσταση δεν είναι αυτή. Σήμερα οι "15" έχουν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο για τη σχέση Ε.Ε και ΝΑΤΟ, γύρω από το θέμα του σχεδιασμού και της ανάπτυξης των επιχειρήσεων του ESDP, το οποίο ικανοποιεί πλήρως τα εθνικά συμφέροντά μας και βεβαίως έφερε την Τουρκία σε θέση να εκφράσει πλήρως τη διαφωνία της. Μετατράπηκε, λοιπόν, μια διαφαινόμενη αντίθεση της Ελλάδας με τους εταίρους μας, σε αντίθεση της Τουρκίας με την Ε.Ε. Αυτό αποτελεί αναμφίβολα μια πρώτη μεγάλη επιτυχία. Το πλαίσιο των "15" που συμφωνήθηκε στην Ε.Ε. και μάλιστα ομόφωνα, είναι τέτοιο που ικανοποιεί πλήρως τα εθνικά συμφέροντά μας. Διασφαλίζει πλήρως τα ζητήματα της εθνικής κυριαρχίας και τα σύνορά μας και γενικότερα τα εθνικά συμφέροντά μας σε όλα τα ζητήματα που συνδέονται με το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων του ESDP. Γι` αυτό το θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου θα ενημερώσει πολύ σύντομα τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, είπατε ότι και οι "15" συμφώνησαν. Σημαίνει ότι συμφώνησε και η Μ. Βρετανία που είχε υπογράψει το Κείμενο της Αγκυρας, μαζί με τους Αμερικανούς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Μ. Βρετανία το είχε δημιουργήσει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ναι. Ακόμα περισσότερο, το είχε δημιουργήσει. Διερωτώμαι, οι Αμερικάνοι συμφώνησαν με αυτό το καινούργιο έγγραφο της απόφασης των "15";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, οι αποφάσεις της Ε.Ε. αφορούν την ίδια. Από εκεί και πέρα, εάν κάποια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δεν συμφωνεί, δεν είναι εύκολο να συνυπογραφεί από το ΝΑΤΟ και να αποτελέσει ένα πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε.-ΝΑΤΟ. Γι` αυτό λέμε ότι η αντίδραση της Τουρκίας -επειδή είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ- προκάλεσε την ανάγκη συνέχισης των συζητήσεων. Βεβαίως, σε νέα βάση, με νέο πλαίσιο. Διότι, πλέον, οι συζητήσεις δεν γίνονται με βάση το λεγόμενο "πλαίσιο της Αγκυρας", το εξωθεσμικό δηλαδή κείμενο. Θα γίνονται με βάση το νέο πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί με την απόφαση των "15" στη Σεβίλλη. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα.

Οσον αφορά το θέμα της Κύπρου, που θέσατε, πρέπει να σας επισημάνω ότι στο σχέδιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής στη Σεβίλλη, περιλαμβάνεται, τόσο η διαπίστωση των "15" για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων της Διεθνούς Κοινότητας και του ΟΗΕ, όσο και η σταθερή εμμονή στις αποφάσεις του Ελσίνκι για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

ΜΙΧΑΣ: Σαν προέκταση της ανακοίνωσης που κάνατε την Πέμπτη, σχετικά με την έκθεση του Διεθνούς Δικαστηρίου, θέλω να ρωτήσω το εξής: Η έκθεση του Διεθνούς Δικαστηρίου στις σελίδες 3 και 57, αναφέρει ξεκάθαρα ότι το κέντρο της χρηματοδότησης του στρατιωτικού μηχανισμού του Μιλόσεβιτς κατά τη διάρκεια 1994-2000 ήταν η Ελλάδα και η Κύπρος. Σε όλη αυτή την περίοδο, 1994-2000, οι ελληνικές αρχές, η Τράπεζα της Ελλάδας, το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι απέρριπταν μετά βδελυγμίας οποιοδήποτε δημοσίευμα αναφερόταν στην ύπαρξη αυτών των λογαριασμών στην Ελλάδα. Σήμερα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι, είτε πρόκειται για ολιγωρία των ελληνικών αρχών, είτε για προσπάθεια συγκάλυψης δραστηριοτήτων που παραβίαζαν τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ε.Ε. και του Διεθνούς Δικαστηρίου. Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα θα είχε συσταθεί ήδη επιτροπή για να διερευνήσει αυτό το φαινόμενο. Εσείς θα προχωρήσετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι -όπως τόνισα και την Πέμπτη- έχουμε κάνει τα πάντα για να συμβάλουμε στην προσπάθεια της Διεθνούς Κοινότητας για την έρευνα και τον εντοπισμό τυχόν τέτοιων προβλημάτων. Δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε τις συγκρίσεις, τους απαραίτητους συσχετισμούς, διότι δεν έχουμε ούτε όλη την πληροφόρηση για τις κινήσεις που γίνονταν από τη Γιουγκοσλαβία είτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα, είτε από οποιαδήποτε άλλα πρόσωπα στο εξωτερικό. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνον κάποιος, ο οποίος θα έχει στα χέρια του όλα τα στοιχεία. Ο,τι μας ζητήθηκε έχει γίνει και από την Τράπεζα της Ελλάδας και από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Εχει γίνει έρευνα με παρουσία δικαστικών λειτουργών για όλα τα στοιχεία που ζήτησε το Διεθνές Δικαστήριο. Μετά από τα γράμματα που εστάλησαν έχει γίνει έρευνα και από την Τράπεζα της Ελλάδας, σε συνεργασία με όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, γύρω από αυτούς τους λογαριασμούς. Ο,τι στοιχείο μπορέσαμε να μαζέψουμε εστάλη στους αρμόδιους του Διεθνούς Δικαστηρίου. Οι συσχετισμοί που θα αποδείξουν τελικά τί έχει συμβεί, πρέπει να γίνουν από εκεί. Διότι μόνον από εκεί υπάρχουν ανάλογα στοιχεία από όλες τις χώρες. Προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα, απαιτείται μια διεθνής συσχέτιση στην κίνηση των λογαριασμών αυτών και οποιωνδήποτε τέτοιων στοιχείων υπάρχουν. Εμείς κάναμε το καθήκον μας με τον καλύτερο τρόπο και περιμένουμε τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν από αυτές τις διεθνείς συσχετίσεις. Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο.

ΜΙΧΑΣ: Επιτρέψτε μου να επανέλθω, ότι το πόρισμα έχει βγει. Το δικαστήριο αποφάσισε, υπάρχει το πόρισμα, ότι από το 1994 μέχρι το 2000 παραβιάζονταν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Ελλάδα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι από την Ελλάδα. Αυτό έχει σημασία.

ΜΙΧΑΣ: Στην Ελλάδα, όχι από την Ελλάδα. Την ίδια περίοδο οι κυβερνητικές αρχές, ο υπουργός Δικαιοσύνης και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας απέρριπταν κάθε δημοσίευμα που αναφερόταν σε αυτό το θέμα. Δηλαδή, απλά, έλεγαν ψέματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν έλεγαν ψέματα.

ΜΙΧΑΣ: Ωραία, έλεγαν "δεν ήξερα".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα στοιχεία τώρα εστάλησαν και τώρα ζητήθηκαν ...

ΜΙΧΑΣ: Ωραία. Τι έκαναν όλη αυτή την περίοδο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τώρα -και όταν λέω "τώρα" εννοώ το 2001- υπήρξαν συγκεκριμένα στοιχεία για συγκεκριμένους λογαριασμούς και όχι αφηρημένα δημοσιεύματα. Ο,τι ζητήθηκε έχει σταλεί. Βεβαίως, από τους συσχετισμούς που θα γίνουν θα προκύψουν ορισμένα συμπεράσματα. Εάν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε, να είστε βέβαιος ότι θα το κάνουμε. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα περί αυτού. Εμείς, όποια έρευνα είχαμε να κάνουμε, την κάναμε και είναι ενδελεχέστατη. Εγινε πραγματικά με τον τρόπο που ζήτησε το Διεθνές Δικαστήριο, σε όλους τους λογαριασμούς και γύρω από όλες τις πιθανές περιπτώσεις πιστωτικών ιδρυμάτων ή λογαριασμών σε πιστωτικά ιδρύματα. Εγινε και από το υπουργείο Δικαιοσύνης και από την Τράπεζα της Ελλάδας. Μπορώ να σας πω ότι από τις αρμόδιες αρχές δεν εγείρεται κανένα θέμα. Μου κάνει εντύπωση πώς εγείρεται τέτοιο θέμα από σχόλια του Τύπου, όταν οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν πρόβλημα με την ελληνική κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κανένα θέμα το οποίο να εγείρουν προς την ελληνική κυβέρνηση οι αρμόδιες αρχές.

ΜΙΧΑΣ: Καμία αρμόδια αρχή δεν έθεσε το θέμα στην Ολλανδία. Η ίδια η ολλανδική κυβέρνηση έθεσε το θέμα και έφτιαξε την επιτροπή για τη Σεμπρένιτσα. Το θέμα είναι ευαισθησίας της κυβέρνησης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι το θέμα της Σεμπρένιτσας αφορούσε επίσημη αποστολή της ολλανδικής κυβέρνησης, αποστολή ολλανδικού στρατού. Δεν είχε να κάνει με δράση κάποιου ιδιώτη, εκεί.

ΜΙΧΑΣ: Μα, δεν μιλάμε για ιδιώτη. Μιλάμε για την ελληνική κυβέρνηση και την κυπριακή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην ταυτίζετε ανόμοια πράγματα. Η υπόθεση της Ολλανδίας αφορούσε επίσημη αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ολλανδικού κράτους. Και είναι λογικό, όταν κατηγορείσαι για κάποια δραστηριότητα κρατικών λειτουργών, να πρέπει να το ψάξεις. Εδώ δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Επειδή αύριο θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός με τον υφυπουργό Μεταφορών Σπύρο Βούγια, θέλω να ρωτήσω, εάν συνδέεται αυτή η συνάντηση με το θέμα της αντικατάστασης και του ιδίου, αλλά και του άλλου υφυπουργού του κ. Κουράκη. Πότε θα γίνει, εν πάση περιπτώσει, αυτή η αντικατάσταση; Θα γίνει μήπως μετά τις δημοτικές εκλογές, σε περίπτωση εκλογής τους ή νωρίτερα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε δεν μπορεί να γίνει μετά τις δημοτικές εκλογές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Σε περίπτωση εκλογής τους είπα, επειδή θα υπάρχει ασυμβίβαστο μετά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει ασυμβίβαστο με την επίσημη ανακήρυξη. Θα γίνει σε χρόνο που θα καθοριστεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα κρίνει ποια στιγμή θα γίνει αυτή η αλλαγή. Θα γίνει, όμως, αλλαγή των δύο υφυπουργών πριν τις δημοτικές εκλογές. Αυτό είναι σαφές.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει αύριο η αλλαγή; Γιατί ο κ. Βούγιας το έχει ζητήσει επανειλημμένως, δημοσίως αυτό, να γίνει όσο το δυνατό συντομότερα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός θα καθορίσει πότε θα γίνουν αυτές οι αλλαγές που πάντως θα γίνουν εν εύθετο χρόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πορισματική έκθεση για την οικονομική διαχείριση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναφέρει ότι υπάρχουν πάρα πολλές παρατυπίες στην περίοδο @94-@98, ανάμεσα στις οποίες προφανώς είναι και το θέμα που προέκυψε με το μισθό του Πρωθυπουργού. Είναι εν γνώσει της κυβέρνησης αυτά τα στοιχεία και ποιό είναι το σχόλιό σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το έχω κάνει, ήδη, από την προπερασμένη εβδομάδα, όταν συζητήσαμε το σχετικό θέμα. Γνωρίζετε ότι η έρευνα γίνεται από κρατικές αρχές. Δεν την κάνει από μόνο του το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εχει επέμβει το υπουργείο Οικονομικών, η έρευνα παίρνει το δρόμο της και θα συνεχιστεί.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Σημερινό δημοσίευμα αναφέρει ότι οδηγήθηκε σε ναυάγιο η ανακατασκευή του σταδίου Καραϊσκάκη. Για ποιό λόγο συνέβη αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω. Θα ενημερωθώ και θα επανέλθω αύριο.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Γνωρίζετε τουλάχιστον ποιές υποσχέσεις είχε πάρει η κοινοπραξία Κόκκαλη-Αλαμανή από την ελληνική κυβέρνηση για το έργο; Είναι ένα μεγάλο θέμα αυτό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω όλα όσα συμβαίνουν σε έναν τεράστιο τομέα. Η ανακατασκευή του σταδίου Καραϊσκάκη είναι ένα μεγάλο θέμα, δεν είναι όμως πολιτικό. Είναι ένα ειδικό θέμα τεχνικού έργου. Δεν μπορώ να γνωρίζω, ανά πάσα στιγμή, σε ποιά φάση βρίσκονται τα τεχνικά έργα που γίνονται σε όλη τη χώρα. Εφόσον, όμως, το θέτετε, ευχαρίστως να ρωτήσω και να σας ενημερώσω αύριο. Δεν αποτελεί πάντως πολιτικό θέμα.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Η συμφωνία που επετεύχθη με τους "14" -επανέρχομαι στο θέμα του ευρωστρατού- υπάρχει πρόβλεψη εάν θα έχει τη μορφή νομικού κειμένου; Θα εντασσόταν στα Συμπεράσματα ή θα ήταν μια απλή επιστολή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήταν -και το λέω αυτό με την έννοια ότι δεν μπορεί να γίνει μονομερώς- μια πολιτική απόφαση της Ε.Ε. για τον καθορισμό των σχέσεων με το ΝΑΤΟ γύρω από την ανάπτυξη και λειτουργία του ESDP. Με βάση αυτή την απόφαση-πλαίσιο, ο κ. Σολάνα επρόκειτο να στείλει επιστολή προς τον κ. Ρόμπερτσον, η οποία βεβαίως θα αναφέρονταν σε ήδη γνωστά και συμφωνημένα πράγματα, διότι μεταξύ δύο διεθνών Οργανισμών δεν μπορεί να υπάρχουν, ούτε αιφνιδιασμοί, ούτε μονομερείς ενέργειες.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Στο παρελθόν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε αντιταχθεί σε αυτή την πρακτική; Επιστολές Λιπόνεν π.χ. στο παρελθόν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μα, έτσι είναι η διαδικασία. Λαμβάνεις μια απόφαση. Η απόφαση αυτή, εφόσον γίνεται αποδεκτή από τον άλλο Οργανισμό, ανταλλάσσονται οι επιστολές μεταξύ των δύο υπευθύνων, προκειμένου να καταλήξουν στη σχετική συμφωνία. Απλώς, τι γίνεται: Το ΝΑΤΟ, όχι το ΝΑΤΟ ως σύνολο, διαφωνεί, όμως -όπως γνωρίζετε- με βάση το ΝΑΤΟ στο οποίο υπάρχει ομοφωνία, εφόσον διαφωνεί η Τουρκία μπορεί να μπλοκάρει και την απόφαση του ΝΑΤΟ. Αρα, εφόσον διαφωνεί η Τουρκία, δεν μπορεί το ΝΑΤΟ να προχωρήσει σε συμφωνία. Είναι σαφές ότι με το να πάρεις απόφαση και να στείλεις επιστολή, δημιουργείς ένα θέμα που δεν είναι σωστό στη σχέση μεταξύ δύο Οργανισμών που συνεργάζονται διεθνώς. Επομένως, το πλαίσιο της Ε.Ε. είναι σαφές, έχει τεθεί υπόψη του ΝΑΤΟ, άρα και υπόψη της Τουρκίας και όταν υπάρξει συμφωνία, θα υπάρξει και ένα πλήρες πολιτικό κείμενο ως πλαίσιο απόφασης και πάνω σε αυτό το πλαίσιο θα λειτουργεί ο ευρωστρατός και θα επακολουθήσει η πράξη της αποστολής επιστολής του αρμόδιου γι` αυτά τα θέματα, κ. Χαβιέ Σολάνα προς τον κ. Ρόμπινσον.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Δεσμεύει, δηλαδή, νομικά όλα τα μέλη αυτή η διαδικασία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, όταν υπάρξει συμφωνία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα υπάρξει συμφωνία με τη σύμφωνη γνώμη και της Τουρκίας, δηλαδή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, διότι λόγω της ομοφωνίας με την οποία λειτουργεί το ΝΑΤΟ, η Τουρκία μπορεί να εμποδίσει τη συμφωνία της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Σε σχέση με τα γεγονότα στην Πύλα στην Κύπρο: Υπήρξε μια προώθηση -τουλάχιστον έτσι θρυλείται- των τουρκικών στρατευμάτων στη γραμμή αντιπαράταξης στην Πύλα. Υπάρχει κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, ως πράξη, υπάρχουν ενέργειες και από την ελληνική και κυρίως από την κυπριακή κυβέρνηση, στις οποίες σας παραπέμπω. Υπάρχουν δηλώσεις του κ. Παπαπέτρου, απόλυτα σωστές και εκφράζουν αυτό που έπρεπε να εκφράσουν.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ο κ. Σημίτης αποφάσισε να μην ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς ο ίδιος και έδωσε αυτή την αρμοδιότητα στον κ. Παπανδρέου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών, για ορισμένες εξελίξεις προς τους πολιτικούς αρχηγούς. Εχει ξαναγίνει πολλές φορές μέχρι τώρα. Θέλω να το θυμίσω αυτό.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, το θέμα του ευρωστρατού, εάν θυμάστε και εσείς στην προηγούμενη ενημέρωση, ήταν ένα μείζον θέμα. Και είχε δεσμευθεί ο κ. Σημίτης ότι θα κάνει απευθείας ενημέρωση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει λήξει το θέμα. Είμαστε σε μια φάση σαφώς καλύτερη από ό,τι στο παρελθόν, η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Βεβαίως, αξιοποιήσαμε και την εθνική ομοψυχία που υπήρξε. Περί αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Και εμείς τη θέλουμε και πάντα εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Βεβαίως, όμως, κάναμε μια πολύ σημαντική δουλειά ως κυβέρνηση με όλους τους διεθνείς Οργανισμούς και αξιοποιήσαμε το μεγάλο κύρος της Ελλάδας σε αυτούς του Οργανισμούς. Συστηματική και υπεύθυνη δουλειά έγινε για πολλούς μήνες. Ομως, το θέμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Για τη φάση που περνάμε -που τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από ό,τι πριν από μερικές μέρες, αλλά δεν παύει να είναι μια φάση- θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών προς τα πολιτικά κόμματα και θα ζητηθούν συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Θέλω, όμως, να τονίσω, με την ευκαιρία που μου δίνετε, ότι και καθ` όλη αυτή τη φάση που περάσαμε υπήρχε ενημέρωση. Πέρα από την ενημέρωση, σε ό,τι αφορά τη στρατηγική μας που έκανε αναλυτικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τους πολιτικούς αρχηγούς υπήρχε ειδικά για τη Ν.Δ., αλλά και για τα άλλα κόμματα -το αναφέρω αυτό γιατί υπήρξε μια διαμαρτυρία του αρχηγού της Ν.Δ.- ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου προς τον κ. Μολυβιάτη πριν τη Σεβίλλη. Σε πολλές περιπτώσεις υπήρχε ενημέρωση από τον κ. Σκοπελίτη προς τον εντεταλμένο σύμβουλο -εάν ο όρος είναι σωστός- του αρχηγού της Ν.Δ., τον κ. Βαλινάκη. Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια να αποκρυβεί κάτι. Βεβαίως, δεν είναι δυνατόν, όταν υπάρχει μια συνεχής ανάληψη πρωτοβουλιών και μια συνεχής πορεία συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, να γίνεται αυτό σε κάθε αλλαγή λέξης, σε κάθε μια φάση των συνεχών διαβουλεύσεων και προσαρμογών που γίνονται επί κειμένου. Και αυτό είναι πολύ σαφές. Υπήρχε, όμως, σαφής ενημέρωση και για τις προθέσεις και για τις γενικές κατευθύνσεις και για την πολιτική. Από εκεί και πέρα, σε μια συζήτηση που γίνεται πάνω σε ένα κείμενο, σε μια συνεχή ροή πρωτοβουλιών οι οποίες λαμβάνονται, είναι λογικό να έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις κάποιες λέξεις ή να μπορέσεις να αποδώσεις κάποια νοήματα καλύτερα.

ΚΑΠΠΟΣ: Σε προέκταση της ερώτησης του συναδέλφου σε σχέση με την Κύπρο, κατ` αρχάς σε ό,τι αφορά την Πύλα, αυτό που είναι γνωστό είναι ότι τα τουρκικά στρατεύματα ανοίγουν ένα δρόμο στρατηγικής σημασίας από όπου θα μπορούν να περνούν στρατεύματα και βαρύς οπλισμός. Σημασία έχει ότι οι φόβοι για θερμό επεισόδιο κάτω στο νησί είναι ιδιαίτερα έντονοι και πλέον έχουν περάσει και στην τουρκοκυπριακή ζώνη και μάλιστα διατυπώνουν φόβους για προοδευτικά στρώματα του τουρκοκυπριακού...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη δημιουργούμε οι ίδιοι προβλήματα που δεν προωθούν τα εθνικά μας συμφέροντα.

ΚΑΠΠΟΣ: Να ολοκληρώσω την ερώτησή μου και θα δείτε ότι κάθε άλλο παρά προσπαθώ να δημιουργώ προβλήματα. Αυτό, λοιπόν, που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής: Πρώτον, εάν ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος από ό,τι γνωρίζουμε πρόκειται να συναντηθεί σε λίγες ώρες ίσως με τον Τούρκο ομόλογό του, πρόκειται να θέσει αυτά τα ζητήματα στον κ. Τζέμ και δεύτερον, εάν λειτουργούν μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας εκείνοι οι δίαυλοι πολιτικής αποτροπής, ώστε να μην φθάσουμε σε ενδεχόμενο μιας έντασης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τουλάχιστον να μην την καλλιεργούμε οι ίδιοι, κ. Κάππο. Νομίζω ότι είναι το πρώτο που έχουμε να κάνουμε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 25 June 2002 - 15:05:12 UTC