Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-06-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 13 Ιουνίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα αρχικά να σας πω ορισμένα πράγματα για τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οπως γνωρίζετε, υπάρχει η δήλωση του Πρωθυπουργού για το βασικό θέμα που συζητήθηκε, την πραγματική οικονομική και κοινωνική σύγκλιση.

Πέρα από αυτό, πρέπει να πω ότι το Υπουργικό Συμβούλιο εξέτασε και ένα δεύτερο θέμα: Τα μέτρα που λαμβάνουμε για το καλοκαίρι για τη διευκόλυνση των πολιτών που παραθερίζουν και για τη γενικότερη προστασία από προβλήματα -όπως οι πυρκαγιές κ.τ.λ.- που φέρνει ο καύσωνας.

Επειδή πρέπει να γίνει αναλυτική αναφορά και να συζητηθούν πολλά τεχνικά θέματα, για την ενημέρωσή σας θα υπάρξει ειδική συνέντευξη Τύπου, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, πιθανότατα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Θα προσκληθείτε γι αυτή τη συνέντευξη από τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, κατά την οποία θα ανακοινωθούν λεπτομερώς, όλα τα μέτρα που αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Θα προηγηθεί συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τα μέτρα πολιτικής προστασίας κατά τους θερινούς μήνες.

Οπως γνωρίζετε, έγινε σήμερα η ορκωμοσία και στη συνέχεια -αυτή την ώρα ολοκληρώνεται- η ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού Υγείας και Πρόνοιας Κώστα Στεφανή.

Ο Πρωθυπουργός, κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε ότι "ο κ. Κώστας Στεφανής είναι ένας πολύ γνωστός και πολύ σημαντικός επιστήμονας, ο οποίος έχει τιμήσει την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι ένα πρόσωπο το οποίο, για πολλά χρόνια, έχει ασχοληθεί με θέματα πολιτικής στον τομέα της υγείας. Του ευχόμαστε όλοι", είπε ο Πρωθυπουργός, "καλή επιτυχία στη δουλειά του. Είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα ανοικτά προβλήματα που έχουμε στην υγεία και να συνεχίσουμε την πορεία της μεταρρύθμισης, την οποία έχουμε αποφασίσει". Αυτή ήταν η παρέμβαση του Πρωθυπουργού, με την ευκαιρία της πρώτης συμμετοχής του νέου υπουργού Υγείας και Πρόνοιας Κώστα Στεφανή, στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ, το κλείσιμο της οδού Αναγνωστοπούλου, εντάσσεται σε αυτά τα θερινά μέτρα, που μας είπατε πρωτύτερα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι αρχές ασφάλειας προχώρησαν προσωρινά σε αυτό το μέτρο, προκειμένου να μελετηθούν μέθοδοι, για να μην επαναληφθεί ένα επικίνδυνο, όπως το πρόσφατο, επεισόδιο, από το οποίο θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή αθώων πολιτών.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Στα ίδια δοκιμαστικά μέτρα εντάσσονται και οι περιπολίες στην περιμετρική ζώνη του Συντάγματος και εντός του προαυλίου της Βουλής; Γιατί, από το πρωί μέχρι αυτή την ώρα, υπάρχουν κάποια έκτακτα μέτρα και ήθελα να ρωτήσω, εάν και αυτά εντάσσονται στα δοκιμαστικά μέτρα που προωθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Προφανώς, είναι συνήθη μέτρα για περιπτώσεις πορειών, διαδηλώσεων ή άλλων συναφών εκδηλώσεων και ειδικότερα εάν επρόκειτο κάποια πορεία να πάει προς τη Βουλή. Για το λόγο αυτό, όπως γίνεται κάθε φορά, λαμβάνονται κάποια -δεν τα χαρακτηρίζουμε "έκτακτα"- ειδικά μέτρα ασφαλείας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Επειδή είναι πολυσύχναστο μέρος το Κολωνάκι, υπάρχουν προβλήματα, λόγω των μέτρων αυτών. Μήπως θα ήταν προτιμότερο ο Πρωθυπουργός να μετακομίσει στο Μέγαρο Μαξίμου ή σε ξενοδοχείο της Κηφισιάς, στο Πεντελικό λόγου χάρη, να μείνει προσωρινά μέχρι να πάρουν οι αστυνομικοί τα μέτρα αυτά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήθελα να κρατήσουμε τη συζήτησή μας σε ιδιαίτερα σοβαρό επίπεδο. Με συγχωρείτε αλλά, παρά τη συμπάθεια που τρέφω προς το πρόσωπό σας, θεωρώ ότι η ερώτησή σας στερείται της σχετικής σοβαρότητας και δεν θα απαντήσω.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Οταν λέτε "προσωρινό", τι εννοείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οτι το μέτρο θα δοκιμαστεί μέχρι τις 30 Ιουνίου. Οι αρχές ασφαλείας, που έλαβαν αυτό το μέτρο, θέλουν να μελετήσουν όλους τους τρόπους για την αποτροπή επεισοδίου, όπως το πρόσφατο, με ένα και μοναδικό στόχο: Να μην υπάρξουν αθώα θύματα από ενδεχόμενη επανάληψη παρόμοιου επεισοδίου. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αντηλλάγησαν πυροβολισμοί. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί αναφέρθηκαν σε σφαίρες που πέρασαν ξυστά από κεφάλια πολιτών. Μάλιστα, ένας τηλεοπτικός σταθμός περιέγραφε με ιδιαίτερα δραματικό τρόπο την κατάσταση. Δεν έχω λόγο να αντιδικήσω με αυτό. Πρέπει να πω, όμως, ότι είναι ευθύνη των αρχών ασφαλείας να υλοποιήσουν όλα εκείνα τα μέτρα και να μελετήσουν όλες εκείνες τις πιθανές λύσεις -και με δοκιμαστικές κινήσεις- οι οποίες θα οδηγήσουν στην αποτροπή ενδεχόμενης επανάληψης ενός ανάλογου επεισοδίου. Και γιατί; Για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή ενός αθώου πολίτη, ενός διερχόμενου ή οποιουδήποτε μπορεί να μένει ή να εργάζεται στην περιοχή.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στις 30/6, λοιπόν, αυτό το προσωρινό μέτρο λήγει. Υπάρχει ενδεχόμενο από εκεί και πέρα αυτό το μέτρο, αφού χρησιμοποιείται για λόγους εμπειρίας, να μονιμοποιηθεί μετά; Μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από την εφαρμογή του προσωρινού αυτού μέτρου, θα είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για τη συνέχεια. Πιθανόν να χρειαστεί να δοκιμαστεί και κάποιο άλλο μέτρο, το οποίο δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ να προκαθορίσω τις αποφάσεις και τις προσαρμογές που θα χρειαστεί να κάνουν οι αρχές ασφαλείας, οι οποίες έχουν την ευθύνη. Βεβαίως, έχουν ευθύνη να προστατεύσουν τον Πρωθυπουργό και νομίζω ότι σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για τον Πρωθυπουργό και εν πάση περιπτώσει, τους ανθρώπους που έχουν έναν εξέχοντα ρόλο στα πολιτικά πράγματα. Αυτό συμβαίνει παντού. Οι αρχές ασφαλείας θέλουν να μελετήσουν τρόπους, ώστε εάν ενδεχομένως συμβεί κάποιο επεισόδιο, όπως το πρόσφατο, να μην υπάρχουν προβλήματα για τους πολίτες και να αποτραπεί το επεισόδιο αυτό. Να μην μπορέσει κάποιος να το προκαλέσει. Να μην μπορέσει να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή αθώων πολιτών, όπως έγινε πρόσφατα. Εσείς οι ίδιοι καταγράψατε με το ρεπορτάζ ότι κινδύνευσαν πολίτες.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να ληφθούν αυτά τα έκτακτα μέτρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι απόφαση των αρχών ασφαλείας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη στιγμή που ελήφθησαν αυτά τα έκτακτα μέτρα, για να μην...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι έκτακτα μέτρα. Είπα ξανά ότι πρόκειται για δοκιμαστικά μέτρα.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη στιγμή, λοιπόν, που ελήφθησαν αυτά τα μέτρα για να αποτραπεί, για να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο επεισόδιο, απομακρύνθηκαν οι υπεύθυνοι, ως το Σάββατο το πρωί, των μέτρων ασφαλείας ή κάποιος υπεύθυνος των μέτρων ασφαλείας του σπιτιού του Πρωθυπουργού στην οδό Αναγνωστοπούλου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μα δεν υπήρχε κάποιος υπεύθυνος. Δεν συνέβη κάτι για το οποίο φταίνε κάποιοι άνθρωποι. Γνωρίζετε ότι ήταν επιτρεπτή η διέλευση των οχημάτων. Ενα αυτοκίνητο, λοιπόν, περνούσε. Μόλις το αυτοκίνητο σταμάτησε, οι άνδρες της ασφάλειας του Πρωθυπουργού πλησίασαν να κάνουν έλεγχο. Πετάχτηκε ο κ. Αϊβαζίδης και άρχισε να πυροβολεί με την καραμπίνα. Δεν νομίζω, λοιπόν, ότι υπάρχει ή πρέπει να αναζητηθεί ευθύνη σε κάποιον άνδρα της ασφάλειας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη στιγμή που λαμβάνονται άλλα μέτρα, θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί πριν το Σάββατο το πρωί και πριν τον πυροβολισμό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν γίνεται ένα επεισόδιο κατά το οποίο ανταλλάσσονται πυροβολισμοί και όταν από τους πυροβολισμούς αυτούς τίθεται σε κίνδυνο η ζωή αθώων πολιτών, οφείλουν οι αρχές ασφαλείας να επανεξετάζουν τα μέτρα που έχουν λάβει.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, οι αρχές ασφαλείας λαμβάνουν μέτρα εκ των υστέρων και αφού έχει σε κίνδυνο η ζωή αθώων πολιτών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε επεισόδιο που δημιουργεί τέτοια προβλήματα, οφείλουν οι αρχές ασφαλείας να το αξιολογούν. Αλίμονο εάν δεν το αξιολογούσαν. Ο λαός μας έχει μια παροιμία: "Κάθε εμπόδιο για καλό". Υπήρξε, λοιπόν, ένα "εμπόδιο", ένα επεισόδιο, στο οποίο αντηλλάγησαν πυροβολισμοί. Οι σφαίρες, όπως είδατε, μπορούσαν να χτυπήσουν κάποιο αθώο πολίτη. Ευτυχώς, αυτό δεν έγινε. Δεν σημαίνει, λοιπόν, ότι επειδή δεν έγινε, δεν θα λάβουν μέτρα οι αρχές ασφαλείας και δεν θα δοκιμάσουν μεθόδους, ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενη επανάληψη ενός τέτοιου επεισοδίου. Γιατί; Για να προστατεύσουν τον απλό, τον αθώο πολίτη. Αυτό είναι το ενδιαφέρον μας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπεύθυνος των μέτρων ασφαλείας γύρω από το σπίτι του Πρωθυπουργού, ποιός είναι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με συγχωρείτε, αλλά δεν θα κάνω αστυνομικό ρεπορτάζ. Είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, αφορά τον Πρωθυπουργό. Δεν είναι αστυνομικό ρεπορτάζ. Είναι θέμα που συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το έθεσε η κα Παπανδρέου. Ρώτησε τον Πρωθυπουργό, τι γίνεται με αυτό το θέμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο η οργάνωση της ασφάλειας του Πρωθυπουργού και πώς είναι οι βάρδιες. Υπάρχει ο διευθυντής της ασφάλειας του Πρωθυπουργού, είναι αξιωματικός της Αστυνομίας και κατανέμονται οι άνδρες που είναι αποσπασμένοι για την ασφάλεια του Πρωθυπουργού, σε βάρδιες με τρόπο που εν πάση περιπτώσει δεν χρειάζεται, ούτε εγώ να γνωρίζω, ούτε να σας ενημερώσω στο press-room.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και παλαιότερα, από το 1996, υπήρξε μια τέτοια πρόταση από τις αρχές ασφαλείας να κλείσει η οδός Αναγνωστοπούλου και αυτό το αίτημα είχε απορριφθεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουν ακουστεί, κατά καιρούς, και τέτοιες προτάσεις. Βεβαίως, πρόθεση του Πρωθυπουργού πάντα είναι να μη δημιουργούνται προβλήματα στους πολίτες και τους περίοικους. Αυτή τη στιγμή υπήρξε ένα επεισόδιο και τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή αθώων πολιτών. Οι αρχές ασφαλείας οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα, τα οποία και έλαβαν δοκιμαστικά, ώστε να αποτρέψουν τυχόν επανάληψη ενός τέτοιου άλλου επεισοδίου.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μου λέτε ότι, αυτή τη φορά και μετά το επεισόδιο που έγινε ο Πρωθυπουργός άναψε το "πράσινο" φως.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι αρχές ασφαλείας, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη ζωή και την ασφάλεια του Πρωθυπουργού και των πολιτών, έχουν το δικαίωμα και την ευθύνη να λάβουν κάποια μέτρα.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι, εάν μέχρι το προηγούμενο Σάββατο, οι αρχές ασφαλείας δεν είχαν πιθανολογήσει το ενδεχόμενο να υπάρξει επίθεση στο σπίτι του Πρωθυπουργού, ώστε να έχουν εφαρμόσει ένα σχέδιο δράσης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να τονίσω ότι ίσως πρέπει να καταλάβει κανείς καλά τη σκηνή του επεισοδίου. Τα αυτοκίνητα περνούν ελεύθερα. Ενα αυτοκίνητο σταματά. Οι αρχές ασφαλείας πλησιάζουν αμέσως. Πετάγεται ο κ. Αϊβατζίδης και αρχίζει να πυροβολεί. Βεβαίως, πυροβόλησαν και οι άνδρες της ασφαλείας. Ευτυχώς δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα. Αυτό το επεισόδιο πρέπει να αξιολογηθεί από τις αρχές ασφαλείας, ώστε έτσι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Οι γείτονες ομονοούν, όπως ο κ. Ψυχάρης; Και ένα δεύτερο ερώτημα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του "ΒΗΜΑΤΟΣ", από κόσκινο θα περάσουν όλοι οι φάκελοι των ανθρώπων της ασφάλειας του Πρωθυπουργού. Υπάρχει και ένα σημείο που λέει ότι στο παρελθόν ο Πρωθυπουργός βρέθηκε σε απόσταση βολής από έναν πιστολέρο, χωρίς ποτέ να κοινοποιηθεί το γεγονός. Αυτό συνέβη το 1996. Ευσταθούν αυτά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, ο Πρωθυπουργός δεν βρέθηκε σε απόσταση βολής από κάποιον πιστολέρο. Είναι αλήθεια, εξ όσων γνωρίζω, ότι το 1996 η ασφάλεια του Πρωθυπουργού -έξω από το Μέγαρο Μαξίμου- σταμάτησε κάποιον ο οποίος επιχειρούσε να μπει στο Μέγαρο με πιστόλι. Ο άνθρωπος αυτός δεν μπήκε στο Μαξίμου. Το επεισόδιο τέθηκε υπόψη του τότε διευθυντή ασφαλείας του Πρωθυπουργού. Στη συνέχεια, δεν νομίζω ότι ελήφθη κάποιο μέτρο.

Οσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας, οι αρχές ασφαλείας λαμβάνουν μέτρα που αφορούν την ασφάλεια του Πρωθυπουργού και των ανθρώπων που μένουν στην περιοχή, αλλά και των διερχόμενων πολιτών και αυτές έχουν αποκλειστικά την ευθύνη. Κάποιοι μπορεί να ενοχλούνται ή να αντιμετωπίζουν προβλήματα, όσον αφορά την απόφαση αυτή. Αυτό είναι απολύτως κατανοητό και σεβαστό. Αλλά εξίσου κατανοητό και σεβαστό είναι ότι πρέπει να προστατευθούν ανθρώπινες ζωές, να είναι σεβαστή η μέριμνα για την προστασία του πολίτη.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιός ήταν αυτός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να βρω το διευθυντή ασφαλείας για λεπτομέρειες. Αλλωστε, αυτό συνέβη το 1996.

ΚΑΠΠΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, πρώτον, εάν οι σημερινές σας διατυπώσεις συνιστούν παραδοχή του γεγονότος ότι κινδύνεψαν πολίτες και από τις σφαίρες των αστυνομικών...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν γίνεται ανταλλαγή πυροβολισμών δεν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των διερχόμενων πολιτών;

ΚΑΠΠΟΣ: Χαίρομαι που το λέτε γιατί είχατε δώσει διαφορετική απάντηση όταν ρώτησα πριν δύο μέρες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπήρξε τηλεοπτικός σταθμός -μπορεί και άλλοι- ο οποίος έδειξε μια σφαίρα να τρυπά τη βιτρίνα παρακείμενου καταστήματος και μάλιστα με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο, ο συνάδελφός σας, περιέγραφε πως η σφαίρα πέρασε ξυστά από κάποια κομμώτρια. Δεν το είπα εγώ. Αυτό το είδα σε όλα τα κανάλια, σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

ΚΑΠΠΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι ουσιαστικότερο: Εάν αυτό το προσωρινό μέτρο, όπως λέτε, το οποίο ισχύει για την οδό Αναγνωστοπούλου, είναι και για άλλες περιοχές που θα κρίνει η Αστυνομία -και εννοώ περιοχές που δεν κατοικεί κάποιος θεσμικός παράγων- ότι συνέβη κάποιο έγκλημα ή κάποια μάχη. Υπάρχει προοπτική αυτό το μέτρο της "αποστειρωμένης ζώνης" να επεκταθεί και κάπου αλλού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορώ να το γνωρίζω αυτό; Είναι δυνατό να κάνετε τέτοια ερώτηση; Μπορώ να ξέρω τί θα κάνουν αύριο οι αρχές ασφαλείας; Θα με ρωτήσουν; Σας παρακαλώ !

ΚΑΠΠΟΣ: Προφανώς, δεν το αποκλείετε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορώ να ξέρω εγώ τί θα κάνουν οι αρχές ασφαλείας του τόπου για να προστατεύσουν τους πολίτες. Ούτε θα με ρωτήσουν, βέβαια. Οι αρχές ασφαλείας θα κάνουν τη δουλειά τους.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πρόκειται να πεζοδρομηθεί η οδός Αναγνωστοπούλου και το κομμάτι που βρίσκεται μπροστά από το σπίτι του κ. Σημίτη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω διανείμει προς διευκόλυνσή σας την απόφαση, η οποία τα λέγει όλα.

ΜΙΧΑΣ: Σήμερα η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» δημοσιεύει απόσπασμα του πορίσματος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, που έχει δημοσιευθεί και σε ξένα έντυπα, σχετικά με το χρηματοδοτικό μηχανισμό της πολεμικής μηχανής των Σέρβων, κέντρα της οποίας ήταν η Ελλάδα και η Κύπρος. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Την περίοδο που καλύπτει η έκθεση, δηλαδή από το 1994 μέχρι το 2000, διάφοροι εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδας, που έχει τον εποπτικό έλεγχο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, διαβεβαίωναν τόσο εμάς, όσο και ξένους συναδέλφους, ότι ούτε λογαριασμοί υπήρχαν και ότι όλα αυτά είναι ψέματα. Μάλιστα, οι έρευνες που είχαν γίνει στη Λαϊκή Τράπεζα δεν απέδωσαν τίποτα και μάλιστα η Λαϊκή Τράπεζα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξαγορά του ΟΤΕ Σερβίας από τον εθνικό ΟΤΕ. Με δεδομένο αυτό το πόρισμα και με δεδομένα όλα τα άλλα που έχουν προκύψει, θέλω να ρωτήσω, εάν αρχίζετε να σκέφτεστε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνήσει αυτά τα θέματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είχατε την καλοσύνη να μου στείλετε χθες τα σχετικά έγγραφα, τα οποία επεξεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή. Θα σας απαντήσω πιθανότατα τη Δευτέρα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Σχετικά με το καζίνο της Πάρνηθας θα ήθελα να ρωτήσω, εάν τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομίας θα αγνοήσουν τη μεγάλη διαφορά τιμήματος για το καζίνο της Πάρνηθας που προκύπτει από την αντιπροσφορά της κοινοπραξίας "Καζίνο Αττικής".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξ όσων ενημερώθηκα από τους αρμόδιους υπουργούς, υπήρξε μόνο μια εκδήλωση προθέσεων από την κοινοπραξία. Θέλω, όμως, να υπενθυμίσω ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν προχωρήσει το διαγωνισμό, έχουν ανοιχτεί, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, οι οικονομικές προσφορές και βαίνει προς την ολοκλήρωσή του. Υπήρχαν σαφείς διατάξεις για τον τρόπο διενέργειας του διαγωνισμού. Δεν είναι δυνατόν ο τρόπος διενέργειας του διαγωνισμού να διαταραχθεί με οποιαδήποτε εκ των υστέρων και μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, εκδήλωση ενδιαφέροντος.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Η κυβέρνηση θα απεμπολήσει 52 εκατομμύρια ευρώ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, δεν είναι προσφορά. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει διαγωνισμούς. Και όταν ξεκινά ένας διαγωνισμός έχει όρους, όχι μόνο της δικής μας κυβέρνησης. Οπως γνωρίζετε, αυτοί οι διαγωνισμοί είναι και διεθνείς, όταν είναι πάνω από κάποιο ποσό. Αυτός είναι τεράστιος διαγωνισμός. Επομένως, θα είναι διεθνής. Απευθυνόμαστε σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στη χώρα μας. Ο διαγωνισμός έχει σαφείς όρους. Λέει πότε καταθέτεις το φάκελό σου, πώς καταθέτεις την τεχνική και οικονομική προσφορά σου. Κάποια στιγμή διαδοχικά ανοίγουν οι προσφορές. Κάποια στιγμή ανοίγουν και οι οικονομικές προσφορές. Δεν είναι νοητό, αφού έχουν ανοίξει όλα αυτά και αφού ολοκληρώνεται η διαδικασία ή βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσής της, να έρθει κάποιος και να σταματήσει το διαγωνισμό με μια απλή επιστολή, που να λέει ότι "εκδηλώνω ενδιαφέρον". Ο διαγωνισμός θα προχωρήσει, σύμφωνα με τις διατάξεις του από τις αρμόδιες αρχές. Αυτές είναι υπεύθυνες και αυτές θα αποφασίσουν.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκης καλούσε θεσμικούς επενδυτές να προχωρήσουν σήμερα στην προσφορά και αγορά του 6% των μετοχών του ΟΤΕ. Σήμερα με συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα "ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ" ο υπουργός Μεταφορών κ. Βερελής συνιστά προσοχή σε τέτοιου είδους κινήσεις. Η κυβέρνηση ενθαρρύνει την αγορά αυτών των μετοχών ή συνιστά προσοχή σε τέτοιου είδους κινήσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι διαφορετική μια γενικού χαρακτήρα συνέντευξη, η οποία προφανώς έχει δοθεί πολύ πριν και διαφορετικό μια συγκεκριμένη απόφαση, η οποία -όπως καταλαβαίνετε- για πάρα πολλούς λόγους, έπρεπε να ανακοινωθεί αιφνιδιαστικά. Γιατί, ήταν σαφές ότι αν δεν υπήρχε αιφνιδιαστική ανακοίνωση, θα είχαμε σοβαρά προβλήματα και σοβαρές κατηγορίες που θα μπορούσατε να απευθύνετε. Επομένως, είναι διαφορετικό κάποιες γενικές διαπιστώσεις και διαφορετικό μια ειδική πράξη, και μάλιστα με το χαρακτήρα που είχε. Με την πράξη αυτή το κράτος θα κρατήσει ένα ποσοστό μετοχών του ΟΤΕ που κυμαίνεται γύρω στο 33%-34%, που να του επιτρέπει τη δυνατότητα παρέμβασης σε κάποιες αποφάσεις ιδιαίτερα σοβαρές και καθοριστικές για το μέλλον του Οργανισμού σύμφωνα με το Καταστατικό του. Και βεβαίως, γνωρίζετε ότι είναι σαφής η πρόθεσή μας να μη δώσουμε περαιτέρω μετοχές και δεν χρειάζεται επομένως να μπει στον ΟΤΕ στρατηγικός επενδυτής.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Εγινε σήμερα συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για το non paper του κ. Βερελή που έδωσε χθες η κ. Παπανδρέου στον κ. Σημίτη, κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου; Και επίσης, να μας πείτε εάν είναι ενοχλημένος ο Πρωθυπουργός από αυτή την επικοινωνία με τους υπουργούς του.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν γίνεται συζήτηση επί παντός επιστητού. Θέλω να σας το επισημάνω αυτό. Οσον αφορά τα θέματα που συζητήθηκαν χθες και εξακολουθούν να συζητούνται και σήμερα, ο αρμόδιος υπουργός κ. Βερελής, ερωτηθείς σχετικά, διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο την ύπαρξη τέτοιου εγγράφου ή non paper, όπως το ονομάζουμε.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πού το διέψευσε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ερωτηθείς από εμένα, διέψευσε την ύπαρξη τέτοιου εγγράφου και σας μεταφέρω την απάντησή του.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Υπάρχει σε εξέλιξη σύσκεψη στη Βουλή υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού για τον ευρωστρατό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, υπάρχει σε εξέλιξη σύσκεψη στη Βουλή. Είναι γενικότερη, όμως, και αφορά την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής στη Σεβίλλη. Είναι λογικό, ότι ο Πρωθυπουργός να κάνει μια σειρά από συσκέψεις προετοιμασίας ενόψει της Συνόδου.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποιοι συμμετέχουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και σύμβουλοι του Πρωθυπουργού. Τα θέματα της ατζέντας είναι πολλά και ιδιαίτερα σημαντικά, γι` αυτό θα γίνουν και άλλες συσκέψεις. Για παράδειγμα πρέπει να γίνουν ειδικές συσκέψεις για τα θέματα λαθρομετανάστευσης, της διεύρυνσης, τα αγροτικά, όπως για τις αλλαγές που θα προκύψουν σε ότι αφορά τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Σύνοδος αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική και η προετοιμασία μας απαιτεί σειρά συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς. Είναι μια συνήθης κυβερνητική λειτουργία.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω το σχόλιό σας, γιατί όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου είναι έντονα ενοχλημένη από τη στάση του κ. Βερελή και μάλιστα φέρεται να είπε στον κ. Σημίτη, ότι δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει αλληλεγγύη ή τέλος πάντων να "χτυπιούνται" δύο υπουργοί μεταξύ τους με non paper.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φαντάζομαι ότι εννοείτε τη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Δεν ξέρω τι έγινε, δεν ήμουν παρών. Θα σας ενημερώσει το κόμμα γι` αυτό.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα πολιτικό σχόλιο για τη "διαμάχη" δύο υπουργών ζητώ, κ. Εκπρόσωπε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπήρξε συζήτηση μεταξύ δύο υπουργών επί του θέματος. Σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν υπήρξε συζήτηση μεταξύ δύο υπουργών για το θέμα αυτό. Αν υπήρχε, θα σας το έλεγα. Εκείνο που γνωρίζουμε -και διάβασα και εγώ, όπως διαβάσατε και εσείς- είναι ότι τέθηκε θέμα στη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου από μέλος του Ε.Γ.. Υπάρχουν αναφορές σήμερα στις εφημερίδες, τις έχετε δει. Ενημέρωσα τον κ. Βερελή για τα θέματα αυτά και σας μετέφερα την απάντησή του. Διαψεύδει κατηγορηματικά την ύπαρξη τέτοιου εγγράφου.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού τον ρωτήσατε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι όταν δώ κάτι στον Τύπο, αν δεν το γνωρίζω ο ίδιος, ρωτώ τον αρμόδιο υπουργό. Αυτή είναι η δουλειά μου. Ολη η δουλειά μου, υπό τη γενική έννοια βεβαίως, είναι κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, διότι αλλιώς δεν θα ήμουν υπουργός.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Το ρωτώ διότι χθες η κ. Παπανδρέου έδωσε και το non paper στον Πρωθυπουργό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι, δεν υπήρξε τέτοιο θέμα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε για την επιμονή μου, κ. Υπουργέ. Αυτό που έδωσε η κ. Παπανδρέου δεν υπάρχει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ηταν σαφής η απάντηση που έδωσα πριν από λίγο.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μου είπατε ότι ο κ. Βερελής δεν έβγαλε ποτέ non paper.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ημουν σαφής.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Διέψευσε ο κ. Βερελής ότι υπάρχει non paper. Αυτό δεν λέτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να σας πω για τη σχέση μεταξύ ελληνικών και αγγλικών@; Non paper δεν υπάρχει, γιατί είναι non paper.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, μην "παίζουμε" με τις λέξεις. Είναι για ένα θέμα που αφορά την κυβέρνηση, είναι για ένα θέμα που αφορά δύο υπουργούς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει θέμα για την κυβέρνηση.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε δεν υπάρχει κανένα θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει θέμα για την κυβέρνηση.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το κείμενο που έδωσε, το χαρτί που έδωσε η κ. Παπανδρέου στον κ. Σημίτη υπάρχει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτον, δεν υπάρχει θέμα για την κυβέρνηση. Δεύτερον, ο αρμόδιος υπουργός για τον οποίον τέθηκε το ζήτημα, ρωτήθηκε και σας μεταφέρω την απάντησή του. Οτι ο κ. Βερελής δεν γνωρίζει την ύπαρξη τέτοιου εγγράφου.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αν καταλαβαίνω, λοιπόν, καλά κάνει λάθος η κ. Παπανδρέου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με όρους τέτοιους. Σας είπα ξανά ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα. Εάν ήθελα να πω ότι υπάρχει θέμα θα σας το έλεγα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα με κανέναν υπουργό. Είμαι πάρα πολύ σαφής. Δεν γνωρίζω αν υπήρξε κάποια παραπληροφόρηση. Εκείνο που θέλω να σας ενημερώσω, γιατί αυτός είναι ο ρόλος μας εδώ, είναι πρώτον, ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα για την κυβέρνηση, επομένως και για τον Πρωθυπουργό και δεύτερον, ότι ο αρμόδιος υπουργός αρνείται και διαψεύδει κατηγορηματικά την ύπαρξη τέτοιου εγγράφου.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εκφράζουν και την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω ήδη απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Τελικά θα υποβάλει μήνυση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν υπήρξε τέτοιο θέμα, το ξεκαθαρίσαμε και χθες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 13 June 2002 - 15:05:11 UTC