Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-05-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Μαΐου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Στην ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ο Πρωθυπουργός είπε ότι "θα διαψευστούν και πάλι όσοι ελπίζουν και προσδοκούν ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα συμβάλουν σε αποσταθεροποίηση και σε ανώμαλες πολιτικές εξελίξεις". Οτι "άλλο η κριτική και άλλο η κρίση, η κριτική και η αυτοκριτική μας". Διαισθάνεται κάτι ο Πρωθυπουργός, έχει κάποια πληροφόρηση και κάνει αυτή την παρατήρηση; Γιατί κάνει αυτή την παρατήρηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζω ότι όλοι έχετε διαβάσει τέτοιες αναλύσεις...

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δηλαδή, η απάντηση ήταν μόνο στις αναλύσεις και τα σχόλια του Τύπου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή δημιουργήθηκε μια εικόνα που αδικεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργός θεώρησε ότι πρέπει να παρέμβει με τον τρόπο που παρενέβη. Μην ξεχνάτε ότι η Κ.Ο. είναι το πιο σημαντικό όργανο του κόμματος, διότι στηρίζει την κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι, λοιπόν, ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος των βουλευτών μας και είναι λογικό να θέλουμε αυτό που ισχύει, δηλαδή την ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας, τη δύναμή της, την αποφασιστικότητά της και την προώθηση του έργου μας, το οποίο πρέπει να αναδεικνύουμε. Θέλουμε να αναδεικνύουμε αυτή τη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας.

ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Θέλω να ρωτήσω για το θέμα των Παλαιστινίων. Γνωρίζουμε ότι ήρθαν πριν από μία ώρα οι δύο Παλαιστίνιοι. Πού θα απευθυνθούμε για να πληροφορηθούμε πού θα πάνε; Γνωρίζετε σε ποιό ξενοδοχείο είναι, τι θα γίνει από εδώ και πέρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλω -γιατί πρέπει να κρατήσουμε το ρόλο της συζήτησής μας εδώ- να υπεισέλθω σε πολλές λεπτομέρειες. Αναφερόμαστε εδώ, κυρίως στο πολιτικό μέρος. Οι δύο Παλαιστίνιοι έχουν έρθει και είναι στο ξενοδοχείο "Καρέας", αλλά λεπτομέρειες γύρω από το θέμα θα δοθούν από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπως πρέπει. Εκείνο που έχω να πω -όπως σας τόνισα και χθες- είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν στην Ελλάδα στη βάση της συμφωνίας που έγινε στην Ε.Ε. Θα φιλοξενηθούν από τη χώρα μας. Είναι ελεύθεροι, δεν είναι υπό περιορισμό. Βεβαίως, προστατεύονται και το καταλαβαίνετε πολύ καλά αυτό. Πρέπει να συνεννοούνται, για τη δική τους προστασία, με τις αρχές. Υπάρχει και η στενή συνεργασία με τις εδώ παλαιστινιακές αρχές για τυχόν ζητήματα που ανακύπτουν ή τις λεπτομέρειες για τις οποίες θα ενημερωθείτε αρμοδίως.

ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Σε ποιά περιοχή είναι το ξενοδοχείο και αν η πρόσβαση είναι ανοικτή στα ΜΜΕ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εδώ κάνουμε πολιτική συζήτηση. Για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, θα ενημερωθείτε αρμοδίως. Θέλω να σας τονίσω ότι ακόμη και για την είσοδό τους στη χώρα, υπήρξε ειδική συνεννόηση των αρμόδιων αρχών με τις παλαιστινιακές αρχές και πιο συγκεκριμένα με την εδώ πρεσβεία της Παλαιστίνης. Επομένως, με συμφωνία, έγινε η είσοδος. Με απόλυτη συμφωνία, έγινε και για τη δική τους προστασία.

ΤΑΚΗΣ: Σε ένα άλλο απόσπασμα από την ομιλία του Πρωθυπουργού, που προκάλεσε αίσθηση, εκείνο που είπε ότι τη Ν.Δ. τη στηρίζουν οι νοσταλγοί του παρελθόντος και του καθεστώτος. Επειδή αυτές οι φράσεις είναι λίγο φορτισμένες, όταν αναφέρονται στο παρελθόν, μήπως ξέρετε σε τι ακριβώς αναφερόταν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στις δυνάμεις εκείνες που στηρίζουν τη Ν.Δ. Δυνάμεις οι οποίες αναπολούν και το παρελθόν -το ιδιαίτερα αρνητικό παρελθόν για την Ελλάδα- και το καθεστώς που κάποτε η παράταξη της Δεξιάς είχε εγκαταστήσει στον τόπο μας. Αναφέρθηκα και εγώ, χθες, σε ορισμένες από αυτές τις δυνάμεις, διότι η Ν.Δ. είναι ταυτισμένη με τη διαπλοκή.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο Πρωθυπουργός απαντά στις αναλύσεις των δημοσιογράφων, όταν αναφέρεται σε αποσταθεροποίηση και ανώμαλες πολιτικές εξελίξεις ή έχει κάτι υπόψη του, ότι υπάρχουν εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, τα οποία σχεδιάζουν μια συνταγματική εκτροπή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν άκουσα κάτι τέτοιο στη σημερινή ομιλία.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ρωτώ, εάν έχει υπόψη του μόνο τις αναλύσεις των δημοσιογράφων ή έχει κάτι άλλο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, υπάρχει η ομιλία του Πρωθυπουργού, την οποία γνωρίζετε. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε κάποια πράγματα που δημοσιεύθηκαν, τα σχολίασε και νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε εκεί. Βεβαίως, ο καθένας έχει δικαίωμα να διατυπώσει τις κρίσεις του.

ΚΟΥΤΑΝΤΟΥ: Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης στην κριτική που ασκεί η χθεσινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι η γνωστή συνηθισμένη έκθεση που συντάσσεται εδώ και πολλά χρόνια από τις αμερικανικές αρχές. Εκείνο που αξίζει τον κόπο να παρατηρήσει κανείς με τη φετινή έκθεση, είναι ότι η πρόοδος που έχουμε κάνει είναι μεγάλη και έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Και μάλιστα, έχει αναγνωριστεί και από εκείνους που μας κατηγορούσαν και μας έκαναν κριτική στο παρελθόν.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Θέλω να επιστρέψω στο θέμα των Παλαιστινίων: Ο κ. Κασουλίδης σήμερα είπε ότι, αφού και όταν απορροφηθούν οι Παλαιστίνιοι αυτοί, στις έξι χώρες, τίθεται θέμα για το αν μια από αυτές τις έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα δεχθεί να πάρει τον 13ο που έχει μείνει στην Κύπρο. Ηθελα να ρωτήσω, εάν υπάρχει πρόθεση από ελληνικής πλευράς, ενδεχομένως, εάν είναι ανοικτή να δεχθεί αυτόν τον 13ο που έχει μείνει στην Κύπρο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι γίνεται, γίνεται με απόφαση των "15", ό,τι αλλάζει, θα αλλάζει μόνο με αποφάσεις των "15".

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Το αποκλείετε, δηλαδή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα πολύ συγκεκριμένα. Ο,τι αλλάζει, θα αλλάζει με αποφάσεις των "15". Εάν υπάρξει νέα απόφαση των "15", θα ενημερωθείτε. Δεν θα γίνεται, δηλαδή, κίνηση μόνο από τη δική μας πλευρά, μεμονωμένη.

ΟΡΚΙΝ: Υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να επιτρέψετε στις οικογένειες των δύο Παλαιστινίων να έρθουν στην Ελλάδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον. Γνωρίζετε ότι η παραμονή τους είναι προσωρινή και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας πολιτικής απόφασης, την οποία έλαβε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Εάν με ρωτήσετε τι σημαίνει χρονικά το "προσωρινή", δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή. Και το καταλαβαίνετε πολύ καλά, γιατί είναι θέματα που έχουν να κάνουν με την επίλυση της κρίσης στην Παλαιστίνη. Δεν μπορώ να γνωρίζω πότε ακριβώς και με ποιο τρόπο θα υπάρξει επίλυση.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε και κάτι άλλο, ότι δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ να έχει βωβούς βουλευτές. Το ερώτημα είναι, εάν αυτοί οι βουλευτές δεν έχουν το χάρισμα του λέγειν ή συνειδητά δεν απαντούν στις επικρίσεις των υπολοίπων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μία προσεκτική ανάγνωση της ομιλίας του Πρωθυπουργού, θα απαντήσει στο ερώτημά σας.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Χθες, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο, για το βασικό μέτοχο, κατήγγειλαν ότι το σχέδιο νόμου αφήνει παντελώς ανεξέλεγκτη την ανάμειξη και δράση των off shore εταιρειών στα ΜΜΕ. Ηθελα να σας ρωτήσω, εάν κατά τη δική σας εκτίμηση, το υπάρχον σχέδιο νόμου είναι πιο αυστηρό στο πλαίσιό του από το νόμο Βενιζέλου, ο οποίος -αν θυμάμαι καλά- απαγόρευε παντελώς στους επιχειρηματίες που είχαν σχέση με τα ΜΜΕ, να μετέχουν σε off shore εταιρείες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπήρχε ουδεμία απαγόρευση στο νόμο 2328. Η απαγόρευση, δεν είχε σχέση μόνο με τις off shore εταιρείες, αλλά γενικότερα με τη συμμετοχή επιχειρηματία που έχει ΜΜΕ σε εταιρεία που συναλλάσσεται με το Δημόσιο. Εφόσον, λοιπόν, δεν μπορεί να μετέχει και στις δύο, άρα δεν μπορεί να μετέχει και σε off shore. Δεν ήταν ονομαστικά για τις off shore εταιρείες. Αυτό το αναφέρω, διότι, ό,τι γίνεται με τις off shore πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Εφόσον, λοιπόν, για την ελληνική νομοθεσία δεν μπορούσε ο ιδιοκτήτης ΜΜΕ να μετέχει σε εταιρεία που συναλλάσσεται με το Δημόσιο, άρα δεν μπορούσε και ο ιδιοκτήτης ΜΜΕ να μετέχει και σε off shore εταιρεία που συναλλάσσεται με το Δημόσιο. Δεν αλλάζει σε τίποτα αυτό. Η διαφορά είναι, όπως ξέρετε, πως οι τυχόν επιθυμούντες να συμμετέχουν ή να ιδρύουν off shore εταιρείες, δεν το δηλώνουν. Το πραγματικό πρόβλημα με τις off shore είναι ότι δεν φαίνεται ο ιδιοκτήτης. Δεν μπορείς εσύ, δηλαδή, να αποδείξεις εύκολα ότι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της off shore εταιρείας, είναι ο «χ» ή ο «ψ»,. Αυτό που πρέπει να κάνεις για να προστατευθείς έχει δύο πλευρές: Η πρώτη είναι η ενίσχυση, κατά το δυνατόν, της ευρωπαϊκής -και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και της ελληνικής- νομοθεσίας για τις off shore εταιρείες, για τον έλεγχο τους. Εχουμε κάνει ιδιαίτερα διαβήματα και προσπάθειες στην Ε.Ε. και θα τις συνεχίσουμε για να ελεγχθούν οι off shore εταιρείες. Και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας -σας έχω ήδη αναφέρει- ο κ. Χριστοδουλάκης προτίθεται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τις off shore εταιρείες. Δεύτερον, υπάρχουν περιπτώσεις off shore εταιρειών, οι οποίες εμφανίστηκαν στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, στην προκήρυξη για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας. Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, δεν μπορείς να απαγορεύσεις να εμφανιστεί κάποια off shore εταιρεία. Τί κάναμε όμως; Ζητήσαμε από τις off shore να μας φέρουν τα στοιχεία τους, τα πάντα: Επενδύσεις με μετοχές, κεφάλαια και βέβαια πρόσωπα, που αποτελούν τις off shore εταιρείες. Μετά από πολλές προσπάθειες εξαναγκάστηκαν να δώσουν τα σχετικά στοιχεία. Διαπιστώθηκε από τον έλεγχο που έκανε το ΕΣΡ, ότι τα πρόσωπα που εμφανιζόντουσαν δεν είχαν τη δυνατότητα να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες» για μια τόσο μεγάλη επένδυση. Επομένως, απερρίφθη η αίτηση. Να, λοιπόν, πώς έγινε ο έλεγχος και πώς αυτός απέδωσε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Τότε πώς εξηγείται ότι ο φάκελος του τηλεοπτικού σταθμού @T.V.MAGIC@ παραμένει όλον αυτό το καιρό στο υπουργείο Τύπου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή το ρωτάτε για τρίτη συνεχή ημέρα, θα ήθελα να προσέξετε τη προχθεσινή και χθεσινή απάντησή μου. Σας λέω ότι ο έλεγχος διεξάγεται από το ΕΣΡ. Επομένως, τώρα που θα διοριστεί το καινούργιο ΕΣΡ και θα ανοίξει τους φακέλους των καναλιών περιφερειακής εμβέλειας για την Αττική, θα ζητήσει όλα τα στοιχεία και του συγκεκριμένου καναλιού και των άλλων καναλιών, βεβαίως. Διότι εσείς μπορεί να ενδιαφέρεστε για ένα, αλλά πρέπει να σας πω ότι πρόβλημα θα υπάρξει για αρκετά κανάλια. Εμείς δεν τα «βάζουμε» με ένα κανάλι, δημιουργούμε ένα πλαίσιο λειτουργίας που τα αφορά όλα. Γιατί όλα ανεξαιρέτως πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με το νόμο. Επομένως, είναι σαφές ότι σε αυτή την περίπτωση θα γίνει ενδελεχής έλεγχος από το ΕΣΡ και με πλήρη δική μας κάλυψη και βοήθεια, σε ό,τι χρειαστεί. Και στις άδειες περιφερειακής εμβέλειας στα κανάλια. Εάν διαπιστωθεί η ύπαρξη τέτοιων προβλημάτων -λέω εάν διαπιστωθεί, διότι δεν θέλω να προτρέχω και να βιάζομαι- να είστε βέβαιοι ότι δεν θα πάρουν άδεια. Επομένως, επειδή θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, να σας θυμίσω ότι όποιος δεν πάρει άδεια μετά το τέλος του διαγωνισμού, κλείνει.

ΠΕΓΚΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν γνωρίζετε την εταιρεία και πώς έφθασε επιστολή στο Μέγαρο Μαξίμου για να λάβει μέρος ο Πρωθυπουργός σε παιχνίδι με λοταρία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα ήθελα να σχολιάσω αυτά τα πράγματα που εκφεύγουν της σοβαρότητας. Πάρα πολλοί -και αναφέρομαι σε αυτές τις εταιρείες- κάνουν κινήσεις που κάθε άλλο παρά χαρακτηρίζονται από στοιχειώδη σοβαρότητα. Βεβαίως, εάν υπονοείτε ότι υπάρχει θέμα προσωπικών δεδομένων, θέλω να σας θυμίσω ότι υπάρχουν σχετικές διατάξεις και γίνονται προσπάθειες να ελεγχθούν οι εταιρείες αυτές. Πρέπει εκείνοι που δημιουργούν, με οποιονδήποτε τρόπο, λίστες που αφορούν ονόματα, διευθύνσεις και άλλα προσωπικά δεδομένα πολιτών, να έχουν υπόψη τους ότι αυτό απαγορεύεται αυστηρά και ότι πρόθεση των Ανεξάρτητων Αρχών είναι να βάλουν τάξη σε όλο αυτό το πεδίο.

ΚΑΠΠΟΣ: Να επιστρέψω στην έκθεση του State Department. Για την ελληνική κυβέρνηση. Είναι δεκτοί οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί εκ μέρους του State Department για την ελληνική Δικαιοσύνη; Μπορεί το State Department να αναγορεύεται σε ανώτατο κυρωτικό δικαστήριο για αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο κομμάτι αυτό που αναφέρεται στην ελληνική Δικαιοσύνη, θέλω να πω ότι -όπως έχουμε δηλώσει προς όλες τις κατευθύνσεις- η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και κανείς δεν νομιμοποιείται να παρεμβαίνει στο έργο της.

ΚΑΠΠΟΣ: Σκοπεύει να αντιδράσει επίσημα απέναντι σε αυτές τις αναφορές η ελληνική κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε εκφράσει, ήδη, προς όλες τις πλευρές τις απόψεις μας για την ελληνική Δικαιοσύνη. Το επαναλαμβάνω και σήμερα.

ΚΑΠΠΟΣ: Στην Κύπρο είναι γνωστό ότι υπάρχει φόβος για θερμό επεισόδιο. Υπάρχουν προβλέψεις για Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Ο Κύπριος Πρόεδρος, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα, πριν αναχωρήσει από τη Λάρνακα σήμερα το πρωί, δεν απέκλεισε και αυτός το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου. Είπε επί λέξει, πώς «δεν αποκλείουμε το χείριστο και ο καλός νοικοκύρης παίρνει όλα τα μέτρα». Ηθελα να ρωτήσω, εάν και η ελληνική κυβέρνηση αντίστοιχα θεωρεί τον εαυτό της «καλό νοικοκύρη» και εάν υπάρχει κάποιο σχόλιο για την έξοδο του «SISMIC» στο Αιγαίο το οποίο, απ ό,τι μεταδίδεται και δεν έχει διαψευσθεί έως τώρα, κατευθύνεται προς την υφαλοκρηπίδα ανάμεσα την Κύπρο και στην Τουρκία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση είναι πολύ καλός νοικοκύρης και ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα. Εάν διαβάσετε προσεκτικά τη σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού, θα δείτε ότι τα εθνικά θέματα τα χειρίζεται με σοβαρότητα, ακρίβεια, υπευθυνότητα και με θετικό τρόπο. Ενημερώνει τον ελληνικό λαό και φυσικά ενημέρωση θα δοθεί και στα πολιτικά κόμματα στις μεθαυριανές συναντήσεις του.

Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας: Παρακολουθούμε από πολύ κοντά την πορεία του τουρκικού σκάφους. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα όμως, μέχρι αυτή τη στιγμή. Σε όλα τα εθνικά ζητήματα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ψύχραιμοι και να δίνουμε τις μάχες, στα πεδία που εμείς επιλέγουμε, χωρίς να κάνουμε αδικαιολόγητες κινήσεις.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δεν σας έχει προβληματίσει το γεγονός ότι δεν υπήρξε έστω η συνήθης «νότα» από τους παράκτιους σταθμούς της Σμύρνης, ότι βγαίνει για την έρευνα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι παρακολουθούμε από πολύ κοντά το σκάφος, με όλες τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες συνεργάζονται απόλυτα μεταξύ τους. Από κει και πέρα δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα μέχρι αυτή τη στιγμή. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι όλα τα γνωρίζουμε, για όλα βγάζουμε τα συμπεράσματά μας. Εμείς επιλέγουμε, όμως, με ποιόν τρόπο εκδηλώνουμε τις αντιδράσεις μας. Γνωρίζετε ότι η στρατηγική μας είναι να μη διαχέονται οι αντιδράσεις μας σε δευτερεύοντα ζητήματα, που πιθανόν μεταφέρουν αλλού το πρόβλημα, αλλά να συνεχίζονται και να εντείνονται πάνω στους μεγάλους εθνικούς στόχους, όπου εκεί θα κερδίσουμε τις μάχες.

ΚΑΠΠΟΣ: Ανησυχεί η Αθήνα από την πιθανή εξαγωγή κρίσης προς δυσμάς ή προς το νότο, εννοώ προς Ελλάδα και Κύπρο, εξαιτίας του γεγονότος ότι το πρόβλημα της υγείας του Μπουλέντ Ετζεβίτ στην Τουρκία έχει προκαλέσει διάφορες αναταράξεις στο εσωτερικό της χώρας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην μπω στα εσωτερικά της γειτονικής χώρας.

ΚΑΠΠΟΣ: Μίλησα για τα εσωτερικά σε σχέση με τα εξωτερικά. Ημουν σαφής.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό προϋποθέτει ότι θα ερμηνεύσουμε τα εσωτερικά θέματά της, το οποίο δεν προτίθεμαι να κάνω. Από εκεί και πέρα, να είστε βέβαιος ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και κάθε φορά γνωρίζει με ποιον τρόπο θα παρέμβει προς τη Διεθνή Κοινότητα για να υπερασπίσει τα θέματά της. Παρακολουθεί πολύ καλά τις εξελίξεις.

ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Επανέρχομαι στο θέμα των Παλαιστινίων. Ηθελα να ρωτήσω, εάν τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία τους, θα συνεχιστούν και αν τα ΜΜΕ δεν θα έχουν πρόσβαση στο ξενοδοχείο που φυλάσσονται αυτή τη στιγμή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτά θα τα πληροφορηθείτε από τις αρμόδιες αρχές. Εδώ, θα παρακαλούσα να μένουμε στις πολιτικές διαστάσεις των θεμάτων.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 22 May 2002 - 13:05:10 UTC