Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-05-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 13 Μαΐου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες:

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, είχε συνάντηση με το Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη, για την προετοιμασία της αυριανής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου. Αυτή την ώρα, συνεδριάζει το άτυπο επικοινωνιακό όργανο, στο οποίο θα συμμετάσχω αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησής μας, για το συντονισμό του πολιτικού σχεδιασμού μας.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Στέφανο Μανίκα και το Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σωκράτη Κοσμίδη. Στις 10.30 θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη και στις 11.00 με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου. Στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στις 7 το απόγευμα θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος για την προετοιμασία της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης (6 - 8 Ιουλίου).

Την Τετάρτη, στις 10.15 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Στις 12 το μεσημέρι θα έχει συνεργασία με τον Πρόεδρο της Λιθουανίας Βάλντας Αντάμκους. Στις 13.30, μετά το μεσημέρι, θα έχει συνεργασία με τον επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Κατηφόρη. Στις 6 το απόγευμα θα παραστεί και θα μιλήσει στην ημερίδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του Κινήματος για το μέλλον της Ευρώπης.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με αντικείμενο συζήτησης την εξέταση της πορείας του κυβερνητικού έργου. Μετά τη συνεδρίαση ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε δηλώσεις. Ακολούθως θα έχει συνεργασία με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής και Γραμματέα Οικονομικού του ΠΑΣΟΚ Κώστα Γείτονα.

Την Παρασκευή, στις 11.30, θα έχει συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, τον κ. Νίκο Χριστοδουλάκη και τον κ. Χρήστο Πάχτα, με αντικείμενο συζήτησης την εξέταση της πορείας του Γ@ ΚΠΣ.

Τη Δευτέρα, 20 Μαΐου, στις 13.00 θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, το Εθνικό Συμβούλιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Την Τετάρτη, 22 Μαΐου, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα αρχίσει, στις 11 το πρωί, με ομιλία του Πρωθυπουργού.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, 24 και 25 Μαΐου, θα επισκεφθεί την Ευρυτανία και τη Φθιώτιδα.

Θέλω, επίσης, εισαγωγικώς να πω -για να μη δημιουργούνται συγχύσεις- ότι δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση πρόθεση της κυβέρνησης, το αντίθετο θα έλεγα, να αλλάξει η φιλοσοφία του νόμου περί προσλήψεων, όσον αφορά την αξιοκρατία και τις διαγωνιστικές διαδικασίες. Βεβαίως το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης επεξεργάζεται αλλαγές και τροποποιήσεις του νόμου, όπως κατ` επανάληψη το έχει εξαγγείλει ο κ. Σκανδαλίδης, στην κατεύθυνση της ύπαρξης καλύτερου αποτελέσματος. Να υπάρχει, δηλαδή, περισσότερη δικαιοσύνη στις προσλήψεις και βεβαίως επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να θιγούν ζητήματα που συνδέονται με τη βασική φιλοσοφία του συστήματος προσλήψεων. Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο νόμου το οποίο θα είναι έτοιμο σε μερικές μέρες θα δοθεί για διάλογο στους αρμόδιους φορείς.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" υπήρχε ένα δημοσίευμα σχετικά με το θέμα των εθελοντών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και συνέδεε την προσφορά, τη διάθεση των εθελοντών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με διάφορα "κίνητρα". Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν πλήρεις και αναλυτικές δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί σήμερα, στις οποίες σας παραπέμπω.

ΤΣΙΒΟΛΑ: Μετά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ρύθμιση για τη χορήγηση δεύτερης συχνότητας σε ορισμένους σταθμούς, εξετάζετε το ενδεχόμενο να την αποσύρετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ουδέποτε υπήρξε θέμα χορήγησης δεύτερης συχνότητας. Ποιός τα λέει αυτά; Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Η τροπολογία που ήδη έχει κατατεθεί από την περασμένη Πέμπτη, προβλέπει τη δυνατότητα πολλαπλών κέντρων εκπομπής, ώστε να καλύπτουν όλο το Λεκανοπέδιο με την ίδια πάντοτε συχνότητα -θέλω να το τονίσω αυτό- για τους ενημερωτικούς σταθμούς. Χαρακτηρίζει ως ενημερωτικούς σταθμούς, εκείνους οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 50 δημοσιογράφους-μέλη της αναγνωρισμένης κατά περιοχή Ενωσης Συντακτών, συνεπώς, όσον αφορά το Λεκανοπέδιο, μέλη της ΕΣΗΕΑ, καθώς και την ύπαρξη 12ωρου, τουλάχιστον, προγράμματος ενημερωτικού και πολιτικού χαρακτήρα. Το ΕΣΡ, θα κρίνει -εάν υπάρχουν περισσότερες από επτά αιτήσεις για ενημερωτικούς σταθμούς- ποιοί είναι εκείνοι που συγκεντρώνουν τα περισσότερα μόρια με βάση το πρόγραμμά τους και τον απαιτούμενο αριθμό των δημοσιογράφων. Θα έλεγα ότι είναι μια πολύ σημαντική κίνηση, γιατί καθιερώνει την έννοια του ενημερωτικού σταθμού κατά περιοχή. Δεν αλλάζουν, σε καμία περίπτωση, οι συχνότητες. Απλώς, ένας σταθμός για να είναι ενημερωτικός, επαναλαμβάνω, ότι πρέπει να έχει τουλάχιστον 50 δημοσιογράφους, με ετήσια προϋπηρεσία στις αναγνωρισμένες Ενώσεις Συντακτών και 12ωρο τουλάχιστον πρόγραμμα. Εάν οι αιτήσεις για το Λεκανοπέδιο είναι περισσότερες από επτά -όπως γνωρίζετε δεν υπάρχουν επτά ενημερωτικοί σταθμοί σήμερα- θα υπάρχει η δυνατότητα το ΕΣΡ, που όπως γνωρίζετε είναι Ανεξάρτητη Αρχή, να κρίνει ποιοί συγκεντρώνουν τα περισσότερα μόρια. Γιατί χρειάζονται αυτά τα πολλαπλά κέντρα εκπομπής; Διότι με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να εκπέμψουν οι ενημερωτικοί σταθμοί σε όλο το Λεκανοπέδιο. Οι συχνότητες, λόγω των γεωγραφικών αδυναμιών της Αττικής, περιορίζουν ένα 30% έως 35% της δυνατότητας ακροαματικότητας, με αποτέλεσμα, μέχρι τώρα, να υπήρχε ένα μεταβατικό καθεστώς με δεύτερη συχνότητα. Βεβαίως, ήταν προσωρινό καθεστώς ενόψει της έκδοσης των σχετικών αδειών. Τώρα, όμως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχουν δεύτερες συχνότητες. Οι άδειες εκδόθηκαν. Δεν μπορεί αυτή η μεταβατική κατάσταση να συνεχίζεται. Πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα. Θα καταργηθούν, λοιπόν, παντού οι δεύτερες συχνότητες υποχρεωτικά. Θα υπάρχει μια συγκροτημένη και διαφανής διαδικασία για το χαρακτηρισμό αυτών των σταθμών -εννοείται εκ των 35 για την Αττική- ως ενημερωτικών με πολύ αυστηρούς όρους. Και -εάν υπάρχουν πάνω από επτά αιτήσεις- όχι με παρέμβαση της Πολιτείας, για να μην υπάρχει καμία υπόνοια ότι κάποιος κάτι συζητά, αλλά με βαθμολόγηση του ίδιου του ΕΣΡ. Βεβαίως, οι ενημερωτικοί σταθμοί, βάσει της τροπολογίας θα έχουν την υποχρέωση, όταν υπάρχουν λόγοι ιδιαιτέρου εθνικού συμφέροντος ή θέματα που συνδέονται με την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, να είναι στη διάθεση της Πολιτείας για τη μετάδοση μηνυμάτων προς τους πολίτες.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου και για το γεγονός ότι παραλλήλισε τον Κώστα Σημίτη με τον Λιονέλ Ζοσπέν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι γνωστό ότι δεν κάνουμε σχολιασμούς. Εξάλλου, αφήνουμε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν, αυτό είναι γνωστό!

ΓΡΟΜΑΝ: Υπάρχει κάτι νεότερο σχετικά με την άφιξη των Παλαιστινίων στην Ελλάδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα γνωρίζουμε αργά το μεσημέρι, γιατί αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες. Επικοινώνησα πριν από λίγο με το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά έως αυτή τη στιγμή, δεν έχει συζητηθεί το θέμα. Θα συζητηθεί αργότερα και ελπίζω ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη.

ΓΚΡΟΜΑΝ: Τί εννοείτε θετική κατάληξη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να βρεθεί οριστική λύση. Δεν μπορεί να παραμείνουν στην Κύπρο. Θα πρέπει με κάποια συμφωνία, που ελπίζω να υπάρξει, να μοιραστούν σε χώρες-μέλη της Ε.Ε. που θα μπορούν να εγγυηθούν για την ασφάλειά τους.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Να ρωτήσω συμπληρωματικά στο θέμα που αναφερθήκατε προηγουμένως: Εκφράσατε μια ευχή να βρεθεί λύση. Δεν υπάρχει μια επί της αρχής συμφωνία, όταν αποφασίστηκε η μεταφορά αυτών των ανθρώπων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σωστό αυτό που λέτε, αλλά όταν συνεδριάζει ένα Συμβούλιο, για λόγους δεοντολογίας δεν μπορούμε να προκαταλαμβάνουμε τις αποφάσεις του. Με αυτή την έννοια απάντησα. Δεν σας κρύβω κάτι. Υπήρξε μια τηλεφωνική συνεννόηση, αλλά άλλο είναι αυτό και άλλο μια συνεδρίαση. Σεβόμενος τη δεοντολογία της συνεδρίασης, εξέφρασα τη θέληση να βρεθεί λύση. Αυτή είναι η πολιτική στάση της κυβέρνησης: Θέλει να βρεθούν λύσεις σε τόσο μείζονα προβλήματα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πάντως, η Ε.Ε. δεν μπορεί να αφήσει εκτεθειμένη την Κύπρο. Μέχρι την Τετάρτη πρέπει να φύγουν οι Παλαιστίνιοι από την Κύπρο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το είπαμε ήδη.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Διαπιστώνετε έλλειμμα ασφαλείας στο αεροπλάνο που ταξιδεύει ο Πρωθυπουργός; Γίνεται κάποια ΕΔΕ πώς τα ντολμαδάκια βρέθηκαν στο αεροπλάνο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είδα το σχετικό δημοσίευμα. Θα σας ενημερώσω αργότερα σχετικά, όταν είμαστε έτοιμοι, διότι δεν γνωρίζουμε ακόμη όλες τις λεπτομέρειες. Αυτό που έχω να πω είναι να μην ανησυχείτε. Γίνονται όλοι οι σχετικοί έλεγχοι ασφαλείας. Μάλιστα, ορισμένες φορές, έχουμε υποστεί και κριτική γι` αυτό.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Στη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας της Ε.Ε. και από αύριο του ΝΑΤΟ, η ελληνική κυβέρνηση πάει με τις ίδιες θέσεις σε σχέση με τον ευρωστρατό, επειδή ακούγονται διάφορα περί συμβιβασμού και συσχετισμού ή όχι με το Κυπριακό, ενόψει της άφιξης του Κόφι Ανάν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις σε τέτοια θέματα, ούτε -θα έλεγα- τέτοιου είδους αντιλήψεις για συμφωνίες που ξεχνούν το ένα θέμα στο όνομα κάποιου άλλου. Κάθε άλλο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε σαφείς, διάφανες και καθαρές θέσεις σε αυτά τα μείζονα ζητήματα. Πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε και την Πέμπτη, στη διάρκεια της Κυβερνητικής Επιτροπής. Είναι σαφές ότι θέλουμε να βρεθεί δίκαιη λύση στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Πραγματικά, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένουμε την επίσκεψη στην Κύπρο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τις πιθανές πρωτοβουλίες του.

Είναι γνωστό ότι προχωρεί -και προχωρεί καλά, σύμφωνα και με δηλώσεις των ίδιων των παραγόντων της Ε.Ε. και του Προέδρου της Κομισιόν κ. Πρόντι- η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., που είναι ένα άλλο θέμα και δεν υπάρχουν συμψηφισμοί σε αυτό. Γνωρίζετε ότι φιλοδοξούμε, εάν όλα πάνε καλά και πιστεύουμε ότι μπορεί να πάνε καλά, να κλείσουμε αυτά τα ζητήματα στη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας. Βεβαίως, έχουμε μπροστά μας και το θέμα της τελικής συμφωνίας για τον ευρωστρατό και δεν κρύβουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες. Οπως αρκετές δυσκολίες πιθανό να υπάρχουν και στο Κυπριακό. Δεν έχουμε κανένα λόγο να κρύψουμε την πραγματικότητα. Το αντίθετο. Μας ενδιαφέρει να παρουσιάζουμε την πραγματικότητα και να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι πραγματικά γίνεται. Επίσης, μας ενδιαφέρει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά που έχουμε πει τα διεκδικούμε με όλες τις δυνάμεις μας, γιατί είναι σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα, τα πραγματικά συμφέροντα της Ελλάδας και είμαστε αποφασισμένοι να τα διεκδικήσουμε και να τα φέρουμε σε πέρας. Και αυτό λέμε καθαρά στον ελληνικό λαό.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις για το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Γεωργίας και αφορά τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων. Πολλοί υποστηρίζουν ότι γίνεται με πρόσχημα την κάλυψη στεγαστικών και οικιστικών αναγκών, αλλά στην ουσία συνιστά στην πράξη καταστρατήγηση του άρθρου 24 που πέρασε στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να αφήσουμε να προχωρήσει ο σχετικός διάλογος. Υπάρχουν αντιρρήσεις για κάτι που δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη; Γι` αυτό γίνεται ο διάλογος, προκειμένου να εξευρεθεί λύση. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση της κυβέρνησης -και αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω- να θυσιάσει τις δασικές εκτάσεις στην όποια σκοπιμότητα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ίσως οι επιμέρους και ειδικές περιπτώσεις και γι` αυτό γίνεται ο διάλογος, για να εξετάζονται.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο υπουργός Εξωτερικών μήπως σας είπε, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχατε μαζί του, εάν στην Σύνοδο των "15" πηγαίνει με κάποια πρόταση, κάποιο σχέδιο για το πώς θα προωθηθούν οι 13 Παλαιστίνιοι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι στο πλαίσιο μιας γενικής συμφωνίας μπορεί να δεχθεί κάποιους από αυτούς στο έδαφός της. Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να επιβάλουμε, ούτε ακριβώς πώς θα γίνει η κατανομή, ούτε σε ποιές χώρες θα πάνε. Θα αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις περιπτώσεις στη διάρκεια της συζήτησης. Γνωρίζετε ότι είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα. Εχουμε κάνει μια πρώτη συμφωνία με την Προεδρία και τον κ. Σολάνα. Από εκεί και πέρα, τα ειδικότερα θέματα θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Οι βασικές αρχές μας είναι σαφείς: Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να αισθάνονται ασφαλείς, πρέπει να μοιραστούν, στη βάση μιας γενικότερης συμφωνίας, στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. ή σε ορισμένες από αυτές τουλάχιστον. Η Ελλάδα μπορεί να είναι μία από αυτές και βεβαίως οι χώρες όπου θα πάνε να εγγυηθούν την ασφάλειά τους.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Υπάρχει μια συνεχής πληροφόρηση για ανοίγματα της Ν.Δ. προς την Αριστερά και κάποιες πληροφορίες για πιθανές κοινές υποψηφιότητες από το χώρο της Αριστεράς στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Ηθελα να ρωτήσω, εάν εξακολουθείτε να θεωρείτε προνομιακό συνομιλητή του ΠΑΣΟΚ την Αριστερά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είδαμε κάποιες πληροφορίες στον Τύπο την περασμένη εβδομάδα και επίσης είδαμε -οφείλω να το σημειώσω αυτό- οργισμένες διαψεύσεις από μια σειρά επίλεκτων στελεχών της Αριστεράς, όπως του κ. Φαράκου και άλλων. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι αυτά τα λεγόμενα "ανοίγματα" που γίνονται με διαρροές από τη Ν.Δ. είναι βαθιά υποκριτικά και είναι έξω και πέρα από κάθε πραγματική πολιτική λογική. Οι έννοιες "πολιτική της Ν.Δ.", που είναι μια βαθιά συντηρητική πολιτική και "πολιτική της Αριστεράς" είναι παντελώς ασύμβατες. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα κόμμα ή κανένα στέλεχος της Αριστεράς που να έμπαινε σε τέτοιου είδους λογικές και παζάρια, που είναι μακριά, έξω και πέρα από κάθε πραγματική λογική, σκέψη και δράση ενός στελέχους της Αριστεράς. Εξάλλου, αυτό επιβεβαίωσαν με τις διαψεύσεις τους.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Βλέπουμε, όμως, και τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Παπουτσή να μην κάνει κάτι ουσιαστικό, όσον αφορά τα ανοίγματα προς την Αριστερά, ενώ αρχικά είχε πει ότι θα το επιχειρήσει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αν και δεν είμαι ο καθ` ύλην αρμόδιος να απαντώ για το συνδυασμό του κ. Παπουτσή και δεν θα έπρεπε να απαντήσω καθόλου, πολιτικά μπορώ να πω ότι ο κ. Παπουτσής, εξ όσων γνωρίζω, προσπαθεί πάντα για τη συγκρότηση του συνδυασμού του με τα δικά του κριτήρια. Αυτός έχει την ευθύνη του συνδυασμού "Ομορφη Πόλη". Δεν είναι ένας κομματικός συνδυασμός, αλλά ένας ευρύτερος συνδυασμός. Ο κ. Παπουτσής προσπαθεί να κάνει ανοίγματα προς όλους τους χώρους, ιδιαίτερα τους προοδευτικούς.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Πριν από οκτώ μήνες, είχαμε το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, προσπάθεια ανασύνταξης και προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής. Τώρα, σε 55 μέρες θα έχουμε την οργανωτική συνδιάσκεψη. Ο νέος κύκλος φιλολογίας που αναπτύσσεται, πιστεύετε ότι "φρενάρει" την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξαρτάται πώς εννοούμε την οργανωτική συνδιάσκεψη. Εάν την εννοούμε με βάση την εντολή του Συνεδρίου, δηλαδή τη συζήτηση για ένα κόμμα ανοικτό στην κοινωνία, για ένα κόμμα αποτελεσματικό, για ένα κόμμα σύγχρονο, με αίγλη στην κοινωνία, που να μπορεί να αφουγκράζεται τα προβλήματά της και να δίνει απαντήσεις σ` αυτά, ένα κόμμα που να διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τους κοινωνικούς θεσμούς, τότε αυτή η συζήτηση είναι χρήσιμη. Και είναι χρήσιμη, γιατί η κυβερνητική πολιτική χρειάζεται ευρύτερη στήριξη και συνεργασία για την υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο, σε τελική ανάλυση, ψηφίζει ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Εάν η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη, για ορισμένους είναι να διαχυθεί σε συζητήσεις γύρω από ζητήματα εσωστρέφειας, άγονης και αδιέξοδης διαδοχολογίας και εκλογών, τότε σαφώς δεν μπορεί να είναι χρήσιμη. Γιατί, αυτά είναι μακρά από τα συμφέροντα, τις αναζητήσεις και τα ενδιαφέροντα του ελληνικού λαού. Είμαι βέβαιος ότι θα γίνει το πρώτο.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Ποιοί είναι οι κάποιοι, όμως;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μίλησα για αναλύσεις που γίνονται και γράφονται και όχι για αναλύσεις μέσα από το ΠΑΣΟΚ, για κάποια πράγματα που έχουν γραφτεί από ορισμένες πλευρές και όχι από τα στελέχη μας. Αυτό είναι σαφές και καλά κάνατε και με ρωτήσατε για να μην υπάρχει παρεξήγηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 13 May 2002 - 14:05:20 UTC