Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-04-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Απριλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Εισαγωγικώς, θα ήθελα να σας ενημερώσω για δύο θέματα:

Πρώτον, είναι γνωστά τα χθεσινά αποτελέσματα στη Γαλλία. Βεβαίως δεν έχουμε καμία πρόθεση να παρέμβουμε στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας, όμως πιστεύω ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι συγκλονισμένοι από την εμφάνιση και την άνοδο της ακροδεξιάς στη χώρα αυτή. Μιας ακροδεξιάς που χρησιμοποιεί ρατσιστικά, υπερσυντηρητικά, ξενόφοβα συνθήματα και βεβαίως, κατά την κρίση πολλών και πολιτικών έχει και φασίζουσες αντιλήψεις. Επειδή, τέτοια φαινόμενα με άνοδο ακροδεξιών αντιλήψεων έχουν εμφανιστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Αυστρία, έχουν παρουσιαστεί έντονα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού και στη Δανία και καταγράφονται, θα έλεγα, στα αποτελέσματα εκλογών και σε άλλες χώρες και με δεδομένο ότι και στην Ελλάδα χθες είδε το φως της δημοσιότητας μια δημοσκόπηση, στην οποία αναφέρεται ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών και ιδιαίτερα των ψηφοφόρων της Ν.Δ. πιστεύουν ότι δήθεν η χούντα έκανε καλό στην Ελλάδα, οφείλουμε όλοι, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να πάρουν μια σαφή θέση απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα.

Η ακροδεξιά δεν μπορεί να είναι το μέλλον. Δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Ευρώπης. Η ακροδεξιά είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία, είναι κίνδυνος για μια κοινωνία συνοχής, είναι κίνδυνος για την ευρωπαϊκή πορεία κάθε χώρας. Και σε αυτό οφείλουμε όλοι να τοποθετηθούμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Δεύτερον, σήμερα το απόγευμα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου μας για το ασυμβίβαστο μεταξύ βασικού μετόχου ραδιοτηλεοπτικού Μέσου και εφημερίδας και επιχειρηματία που συναλλάσσεται με το Δημόσιο. Στις διαδικασίες της Βουλής θα συζητηθεί αμέσως μετά το Πάσχα. Το τελικό σχέδιο νόμου προέκυψε μετά από πολλές παρατηρήσεις και προτάσεις που ήταν το αποτέλεσμα ενός πλούσιου διαλόγου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας για το ασυμβίβαστο, θα προχωρήσουμε στη διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος που θα αφορά τον Κώδικα Δεοντολογίας ενημερωτικών, πολιτικών και ειδησεογραφικών εκπομπών.

Μετά την αποστολή του Π.Δ. στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την προβλεπόμενη από το νόμο επεξεργασία, θα ανοίξει το θέμα της δημιουργίας του νομοθετικού πλαισίου για τις δημοσκοπήσεις και μετρήσεις. Θα καταρτίσουμε ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, με τη γνώμη και των αρμοδίων, το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα να ενισχύσουμε την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων και να μη γίνεται αυτό που έγινε, για παράδειγμα, την περασμένη Κυριακή, όταν προαναγγέλθηκε από τη Ν.Δ. σε όλες τις εφημερίδες το αποτέλεσμα δημοσκόπησης, οκτώ ημέρες πριν δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα. Με αυτό τον τρόπο ευτελίζονται αυτές οι διαδικασίες. Ολοι, πιστεύω, θέλουν ένα σωστό νομοθετικό πλαίσιο για τις μετρήσεις, ώστε να μην εγείρονται αυτές οι ενστάσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τελευταία. Να έχουμε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο και να είναι όλοι ήσυχοι ότι γίνεται σωστά η οποιαδήποτε μέτρηση.

Να σας ενημερώσω, τώρα, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες:

Στις 11.30 το πρωί, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη και μίλησαν για την προετοιμασία της αυριανής επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Στις 12 το μεσημέρι, δέχθηκε επιτροπή αντιστασιακών για την ανάδειξη της Γυάρου σε τόπο μνήμης. Στις 12.30 άρχισε η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αύριο, στις 10.30 το πρωί, θα επισκεφθεί, όπως σας είπα, το υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα έχει συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ακολούθως θα γίνουν δηλώσεις και από τον Πρωθυπουργό και από τον υπουργό για το πραγματικά σημαντικό έργο και τον προγραμματισμό του υπουργείου. Στις 7 το απόγευμα, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, το επιτελείο για τον πολιτικό και επικοινωνιακό σχεδιασμό μας.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη. Στις 11 η ώρα θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Ρέππα και στις 13.30 θα δεχθεί τον κ. Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος ως γνωστόν έχει επιλεγεί για Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σε λίγες ημέρες θα γίνει η σχετική διαδικασία γνωμοδότησης του Ευρωκοινοβουλίου. Στις 14.00, θα συναντηθεί με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη και στις 7 το απόγευμα θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος, με αντικείμενο τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα τις πολιτικές απασχόλησης.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, με επικεφαλής τον υπουργό Αλέκο Παπαδόπουλο και θα συζητηθούν θέματα υγείας. Στις 11.30, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου και στις 12.15 θα δεχθεί τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θωμόπουλο, μετά από αίτημα του τελευταίου.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν πρέπει, λοιπόν, να είναι το μέλλον της Ευρώπης η ακροδεξιά, η οποία όπως είπατε είναι και κίνδυνος για τη συνοχή της κοινωνίας. Οι κυβερνήσεις τι κάνετε για να μην ανεβαίνει η ακροδεξιά και ο κάθε Λεπέν; Διότι από ό,τι είδαμε από τις γαλλικές εκλογές, ο Λεπέν δεν ανέβηκε γιατί ήταν πιο έξυπνος ή έκανε καλύτερες προτάσεις από τους άλλους, αποδοκίμασαν τις προηγούμενες πολιτικές του Ζοσπέν και του Σιράκ στις θέσεις της Προεδρίας. Εσείς τι κάνετε έτσι ώστε να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με αφορμή την ερώτησή σας, θέλω να επισημάνω τρία σημεία, στα οποία η κυβέρνησή μας προωθεί την πολιτική της:

Ένα θέμα με το οποίο απαντά κανείς σε τέτοια φαινόμενα, σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας, είναι η προώθηση του έργου μας και ιδιαίτερα των σημείων που αφορούν τον απλό πολίτη, τον ελληνικό λαό. Η αίσθηση της αποτελεσματικότητας, η αίσθηση της προόδου και της αισιοδοξίας στην οικονομία, η αίσθηση της κοινωνικής προστασίας, η αίσθηση της ασφάλειας είναι μεγάλα ζητήματα που προωθούμε, είναι οι δικές μας απαντήσεις απέναντι στο φόβο που προσπαθεί να καλλιεργήσει η ακροδεξιά.

Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με την Αριστερά. Είδατε τις συνέπειες της διάσπασης της Αριστεράς στη Γαλλία. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να διατυπωθεί ένας νέος σύγχρονος λόγος της Ευρωαριστεράς. Είναι αναγκαίο το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα να δει τη διατύπωση του δικού του λόγου, της δικής του πολιτικής πρότασης, του προγραμματικού του λόγου για τις σύγχρονες εξελίξεις.

Το τρίτο σημείο -και αυτό αφορά όλους μας, όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στην πατρίδα μας- είναι ότι θα πρέπει να μην υποτιμούμε στο λόγο μας, στις πρακτικές μας και στη νοοτροπία μας την ιδιαίτερα αρνητική σημασία ισοπεδωτικών αντιλήψεων και ενεργειών που οδηγούν σε γενικευμένα φαινόμενα απαξίωσης και φθοράς της πολιτικής. Λογικές που, ενώ λείπει ο προγραμματικός λόγος και η πρόταση, οδηγούν σε φαινόμενα απαξίωσης των πάντων -και ιδιαίτερα της πολιτικής και των πολιτικών- δημιουργούν το ιδεολογικό υπόστρωμα πάνω στο οποίο αναπτύσσονται ακροδεξιές αντιλήψεις. Και αυτό αφορά όλους μας, πρέπει να το προσέξουμε όλοι μας και ιδιαίτερα εκείνοι που το καλλιεργούν.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δεν είχαμε άνοδο μόνο του Λεπέν, είχαμε και πτώση του Ζοσπέν. Θα ήθελα να μάθω πώς εξηγείται αυτό το φαινόμενο και εάν έχετε μελετήσει πληροφορίες για την κοινωνική διαστρωμάτωση των ψηφοφόρων που καταψήφισαν τον Ζοσπέν και ψήφισαν Λεπέν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να θυμίσω ότι η κοινωνική διαστρωμάτωση των ψηφοφόρων που ψήφισαν Λεπέν προέρχεται από τις έρευνες που έχουν γίνει από πολλούς χώρους. Είναι, όμως, στρώματα του λαού που θα έλεγα ότι -όπως οι ίδιοι δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις- αισθάνονται ανασφάλεια, φόβο και αβεβαιότητα μπροστά σε αυτές τις συνθήκες. Και όταν έχει δημιουργηθεί ένα υπόστρωμα φθοράς και απαξίωσης των πάντων με ευθύνη πολλών, ο λαϊκισμός βρίσκει ευήκοα ώτα. Αυτό, βεβαίως, δεν είναι θετικό και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

ΣΤΕΦΟΣ: Επειδή, προηγουμένως, αναφέρατε ότι τέτοια φαινόμενα έχουν εμφανιστεί και αλλού στην Ευρώπη, όπως στην Αυστρία και τη Δανία και επικαλεστήκαμε και μια δημοσκόπηση, στην οποία εμφανίζεται ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού να λέει ότι η χούντα έκανε καλό, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν εκτιμάτε ότι και στην Ελλάδα μπορεί να υπάρχει επέκταση αυτού του φαινομένου; Και ένα δεύτερο, είπατε ότι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να πάρουν σαφή θέση. Δηλαδή, καλείτε και τη Νέα Δημοκρατία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολες τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στη δημοκρατία μας και το πολιτικό σύστημά μας. Από εκεί και πέρα, θέλω να τονίσω ότι όλα αυτά τα ζητήματα τα αξιολογούμε. Το κύριο ζήτημα είναι να μετατρέπεις το πρόβλημα σε πλεονέκτημα και να απαντάς στην ανησυχία με τη δουλειά σου. Να δημιουργείς αισιοδοξία και προοπτική. Και αυτό κάνουμε και θα κάνουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αν πάρει η Ν.Δ. τις εκλογές κινδυνεύει η δημοκρατία στην Ελλάδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι αυτονόητη η απάντηση στο ερώτημά σας. Ταυτίζετε τη Ν.Δ. με τον Λεπέν; Ελπίζω, όχι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν την ταυτίζω εγώ, εσείς την ταυτίσατε και είπατε ότι κάποιοι στη δημοσκόπηση της Ν.Δ. το είπαν. Το είπατε ή δεν το είπατε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κοιτάξτε καλά την απάντησή μου. Δεν ακούσατε καλά την απάντησή μου. Επειδή, πιθανώς να έχετε παρανοήσει και για να σας διευκολύνω σας λέω ότι αναφέρθηκα στο ότι σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ένα πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της Ν.Δ. -εάν προσθέσει κανείς και το "δεν ξέρω, δεν απαντώ" είναι πάνω από το μισό- εμφανίζεται να μη δηλώνει στη δημοσκόπηση, για να το πάρω ανάποδα, ότι η χούντα δεν έκανε κακό στην Ελλάδα. Αυτό είναι πρωτοφανές. Αυτό είναι προς προβληματισμό για όλους μας και ιδιαίτερα φυσικά για το κόμμα που εμφανίζονται οι ψηφοφόροι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και το συνδέετε με τον Λεπέν, όμως.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μίλησα για ένα φαινόμενο που εμφανίζεται και πρέπει να απασχολήσει όλο τον πολιτικό κόσμο. Και αν θέλετε, πολύ σωστά έγινε η ερώτηση από το συνάδελφό σας, ότι και η Ν.Δ. πρέπει να τοποθετηθεί μπροστά σε όλα αυτά. Γιατί η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα που βρίσκεται μέσα στο πολιτικό, δημοκρατικό μας σύστημα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Την ενέργεια να παραιτηθεί ο κ. Ζοσπέν πώς τι σχολιάζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μου ζητάτε να τοποθετηθώ στα εσωτερικά της γαλλικής πολιτικής. Δεν θα το κάνω. Μίλησα γενικά για τα πολιτικά συμπεράσματα, γιατί η Ελλάδα δεν είναι ξεκομμένη από την Ευρώπη, υφίσταται όλες τις συνέπειες της ευρωπαϊκής πολιτικής. Εκανα κάποιες γενικές πολιτικές αναφορές και δεν επιθυμώ να αναφερθώ σε πρόσωπα και πολιτικούς τους οποίους σέβομαι και εκτιμώ, ιδιαίτερα τον κ. Ζοσπέν, που είναι, όμως, σε ένα άλλο κράτος. Αυτά θα τα πούμε με άλλη ιδιότητα και σε άλλη συζήτηση.

ΤΑΚΗΣ: Επειδή, εκτός από την Γαλλία είχαμε χθες εκλογές και στη Γερμανία και συγκεκριμένα στη Σαξονία, όπου κι εκεί είδαμε μια υποχώρηση των σοσιαλιστών υπέρ των χριστιανοδημοκρατών, θεωρείτε, όπως κάποιοι λένε, ότι υπάρχει υποχώρηση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη και επικράτηση της κεντροδεξιάς ή των χριστιανοδημοκρατών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως είδαμε από τα αποτελέσματα στην πλειοψηφία παραμένουν οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και σε αυτό το κρατίδιο. Εάν μελετήσετε προσεκτικά το αποτέλεσμα, θα δείτε ότι υπάρχει η ανάγκη μιας ανασύνθεσης και ενός σύγχρονου λόγου της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, παρότι και σε αυτή την περίπτωση αθροιστικά οι δυνάμεις αυτές παραμένουν ως πλειοψηφικό ρεύμα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Με αφορμή ότι επανέρχεται, μετά και από τις εκλογές στη Γαλλία, το ζήτημα της ασφάλειας, στις πρώτες προτεραιότητες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ήθελα να ρωτήσω εάν η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά το επεισόδιο που συνέβη στην Αλεξάνδρας, δηλαδή, το γεγονός ότι κάποιοι έριξαν καπνογόνα σε μέσο μαζικής μεταφοράς. Είναι ένα φαινόμενο άλλης τάξης από τα προηγούμενα μεταξύ χούλιγκανς και τί σκοπεύετε να κάνετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θίγετε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Το θέμα της ασφάλειας των πολιτών. Πρέπει να πω ότι η δουλειά μας σε αυτό τον τομέα είναι ιδιαίτερα σημαντική και έχει αποδώσει καρπούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε υπάρχει @και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει αναφερθεί επανειλημμένα σε αυτά- μια σοβαρή μείωση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, που ανέρχεται στο 25%. Εχουμε δουλέψει σημαντικά για την ασφάλεια του Ελληνα πολίτη. Δεχθήκαμε και ένα κύμα, πριν από μερικά χρόνια, εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών. Ηταν φυσικό, μέσα σε αυτές τις συνθήκες να αναπτυχθούν και κάποια τέτοια στοιχεία. Πήραμε, όμως, μέτρα. Εγινε η πρώτη διαδικασία της λευκής και πράσινης κάρτας. Εγινε η δεύτερη διαδικασία των δηλώσεων και της νομιμοποίησης. Λήφθηκαν μέτρα από την Αστυνομία. Χάρη σε όλο αυτό το πλέγμα των πολιτικών έχουν φθάσει και αυτοί οι άνθρωποι να είναι εκτός της γκρίζας ζώνης της κοινωνίας και να εντάσσονται στον παραγωγικό ιστό και κορμό της κοινωνίας μας. Πάντα τα παρακολουθούμε αυτά και πάντα ανησυχούμε για την ασφάλεια των πολιτών, που είναι πρώτη προτεραιότητά μας. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έχουμε δουλέψει και συνεχίζουμε ιδιαίτερα σοβαρά και αποδοτικά σε αυτό τον τομέα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εγώ δεν ξέρω εάν ήταν μετανάστες αυτοί οι άνθρωποι...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα αυτό. Ανέφερα ότι υπήρξε μια άνοδος της εγκληματικότητας και αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σοβαρή μείωσή της, χάρη σε όλες τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν. Δεν ξεχωρίζω κανέναν αυτή τη στιγμή ο οποίος ζει μόνιμα στην Ελλάδα. Ο νόμος είναι ίσος για όλους.

ΚΟΥΙΝ: Η πράσινη κάρτα, δηλαδή, έχει συμβάλει στη μείωση της εγκληματικότητας κατά 25% ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι όλα τα μέτρα που λήφθηκαν, όπως η βελτίωση της αστυνόμευσης, η διαδικασία νομιμοποίησης της λαθρομετανάστευσης και μια σειρά άλλων μέτρων, έχουν συμβάλει σημαντικά στο να έχει μειωθεί η εγκληματικότητα στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, σας αναφέρω ότι πριν από έξι-επτά χρόνια υπήρχαν 500.000 άνθρωποι που δεν ξέραμε ποιοί είναι και από πού. Μπορούσε, λοιπόν, ο οποιοσδήποτε Ελληνας σε συνεργασία με κάποιον άλλον να δημιουργεί τέτοιες κινήσεις και δεν υπήρχε κανένα στοιχείο. Από τη στιγμή που όλα αυτά καταγράφηκαν και μπήκε μια τάξη έχει διευκολυνθεί και το έργο των Αρχών. Αυτό αφορά όλους όσοι ζουν μόνιμα στην Ελλάδα, είτε είναι Ελληνες, είτε μετανάστες, δεν κάνω διαχωρισμό. Μίλησα για μια σειρά μέτρων.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί στο ερώτημα της κας Καργούδη συνδέσατε το θέμα της ασφάλειας με μια πλευρά της που είναι η λαθρομετανάστευση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάνετε λάθος. Το συνέδεσα με όλες τις πλευρές και εάν χρειάζεται θα σας το διευκρινίσω. Απλώς, τόνισα ότι υπήρξε ένα περιστασιακό ανέβασμα τέτοιων στοιχείων, διότι όταν γίνεται μια ξαφνική παρουσία στην Ελλάδα 500.000 ανθρώπων, υπάρχουν μεταξύ αυτών και μερικοί που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αναρωτιέμαι γιατί προτάσσετε αυτό το φαινόμενο και όχι το φαινόμενο ότι το @ του ελληνικού πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κατάσταση σε σχέση με τους δείκτες κοινωνικής προστασίας και ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι βελτιωμένη συγκριτικά με το παρελθόν. Μπορώ να σας δώσω τους δείκτες κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα, για να δείτε την εξέλιξή τους τα τελευταία χρόνια. Εμείς έτσι έχουμε μάθει να δουλεύουμε. Οχι να διαπιστώνουμε, όπως κάνουν ορισμένοι, τα νούμερα και τα ποσοστά, αλλά να αλλάζουμε με τη δουλειά μας τα ποσοστά. Γιατί δεν είναι θέμα αριθμών, είναι θέμα ανθρώπων.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε υπόψη σας ότι η βασική προεκλογική τακτική, την οποία ακολούθησε ο Ζοσπέν είναι η ανάδειξη αυτών των δεικτών που αναφέρατε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα κρίνω την προεκλογική τακτική του Ζοσπέν. Θα μπορούσα να πω πολλά για το Ζοσπέν, για παράδειγμα, την τόλμη με την οποία επιχείρησε την τομή για το 35ωρο, που ορισμένοι σπεύσαμε να χαιρετήσουμε. Βάζω και τον εαυτό μου μέσα, αλλά βάζω κι εσάς. Από κει και πέρα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι το θέμα να κρίνουμε τις τακτικές των άλλων, το θέμα είναι να δούμε τί κάνουμε εμείς. Και για μένα δεν είναι αριθμοί. Οταν μιλάμε για δείκτες κοινωνικής προστασίας που βελτιώνονται, θέλουμε να δείξουμε ότι η κοινωνική προστασία, οι παροχές και η μέριμνα του κράτους πήγαν πολύ καλύτερα. Είναι συνάνθρωποι μας, είναι πολίτες αυτής της χώρας ή άνθρωποι που κατοικούν σε αυτή τη χώρα. Δεν κάνουμε διαχωρισμούς.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφερθήκατε στην ανάγκη να πάρουν όλοι θέση, μιλάω για την εσωτερική πολιτική της χώρας. Εχετε αμφιβολίες για τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για το πώς στέκονται απέναντι στο φαινόμενο του φασισμού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα προτιμούσα αυτή τη στιγμή να πάρουν όλοι θέση και να μην βγάλω εγώ συμπεράσματα. Τα συμπεράσματα να βγουν από τη δική τους τοποθέτηση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή αναφερθήκατε στη χθεσινή δημοσκόπηση και συγκεκριμένα στο 35% των απαντήσεων που έδωσαν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ., εσείς αναλαμβάνετε την ευθύνη για το γεγονός ότι το 25% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δείχνει μια αντίστοιχη στάση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν διαβάσατε καλά τη δημοσκόπηση. Θα είδατε πολύ καλά ότι οι διαφοροποιήσεις ή οι ανάλογες τοποθετήσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είναι περίπου 1 προς 5. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να ταυτίζουμε τα δύο νούμερα ή τα ποσοστά. Πολύ πιθανόν εάν είχαμε και τα ποσοστά για άλλα κόμματα, να έβγαινε κάτι ανάλογο. Λοιπόν, το 1 προς 5 είναι μια τεράστια διαφορά, που δημιουργεί ποιοτική διαφορά σε ζητήματα συμπεριφοράς. Εγώ το χαρακτηρίζω ποιοτική διαφορά, δεν είναι ποσοτική.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Στην 10ετία του 1990 υπήρχαν πολλά χαμόγελα εκ μέρους της παράταξής σας για το γεγονός ότι 13 από τις 15 κυβερνήσεις στην Ε.Ε. ήταν κεντροαριστερές. Σε όλες σχεδόν τις χώρες, μια 10ετία μετά έχουμε στοιχεία ή έστω σταγονίδια, αντίστοιχα αυτού που είδαμε στη Γαλλία. Θεωρείτε τυχαίο το φαινόμενο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κανένα φαινόμενο δεν είναι τυχαίο, σε αυτό συμφωνώ μαζί σας. Το θέμα είναι ότι όλα αυτά τα φαινόμενα πρέπει να τα αναλύσουμε. Επισήμανα τρία ζητήματα, που μπορείς να απαντήσεις, γιατί το θέμα δεν είναι μόνο να αναλύεις, αλλά να διαμορφώνεις το σκηνικό. Εμείς αυτό κάνουμε και δίνουμε πειστικές απαντήσεις πάνω στα προβλήματα. Αναφέρθηκα σε τρεις άξονες:

Πρώτος άξονας: Πειστικές απαντήσεις με την αποτελεσματικότητα της δουλειάς μας στην ασφάλεια των πολιτών, στην αισιοδοξία τους για την πορεία της οικονομίας και της απασχόλησής τους και βελτίωση της κοινωνικής προστασίας.

Δεύτερος άξονας: Εχει να κάνει με τον αυριανό ρόλο της Αριστεράς που εμάς μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Η πολυδιάσπαση δεν οδηγεί πουθενά. Εκείνο που χρειάζεται είναι η διατύπωση του νέου, σύγχρονου και ευρωπαϊκού της λόγου.

Τρίτος άξονας: Πρέπει όλοι να αντιμετωπίζουμε, όλα τα δημοκρατικά κόμματα, τα φαινόμενα του ισοπεδωτικού λόγου και των προσπαθειών απαξίωσης και φθοράς και της πολιτικής και των θεσμών. Τέτοια φαινόμενα, τέτοια στάση απέναντι στα δημόσια πράγματα της χώρας, τέτοιες νοοτροπίες και πρακτικές δημιουργούν το ιδεολογικό υπόστρωμα πάνω στο οποίο αναπτύσσονται ακροδεξιές αντιλήψεις. Αυτό αφορά όλο τον πολιτικό κόσμο που πρέπει να αντιδράσει περιορίζοντας τέτοιες συμπεριφορές, γιατί είναι η εύκολη λύση στην οποία και καταφεύγει μερικές φορές ένα τμήμα του. Το έκανε και στη Γαλλία, το κάνει και εδώ. Τέλος, επισήμανα το γιατί και το πού οδηγούν αυτά τα φαινόμενα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Επειδή μιλάμε γι` αυτή τη δημοσκόπηση της Cappa Reserch και είναι η πέμπτη ή η έκτη φορά το τελευταίο διάστημα όπου το κόμμα σας υπολείπεται της Ν.Δ. ενός σημαντικού ποσοστού που ξεπερνά πλέον σε αυτές τις δημοσκοπήσεις το 7%, σας προβληματίζει αυτό το γεγονός και αν φοβάστε ότι θα παγιωθεί αυτή η διαφορά που θα είναι μη αναστρέψιμη; Επίσης, πώς σχολιάζετε δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματός σας, του κ. Τσοχατζόπουλου και του κ. Πάγκαλου, οι οποίοι σε συνεντεύξεις τους βλέπουν εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα, εξαιτίας και αυτών των δημοσκοπήσεων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα σας συνιστούσα ορισμένες από αυτές τις συνεντεύξεις να τις διαβάσετε προσεκτικά. Διότι, καμιά φορά, μέσα στη βιασύνη μας, οδηγούμαστε σε λανθασμένα συμπεράσματα γύρω από το τι θέλει να πει το κάθε στέλεχος. Δεν θέλω να σχολιάσω, αλλά θέλω να σας παρακαλέσω ορισμένες από αυτές τις συνεντεύξεις να τις διαβάσετε πάλι προσεκτικά για να δείτε ότι συμπεράσματα που βγήκαν από την πρώτη ανάγνωση δεν είναι σωστά. Οσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, έχω από χθες τοποθετηθεί. Εκείνο που δεν θα κάνουμε -και θα αρνούμαστε πεισματικά να το κάνουμε- είναι να τρέχουμε πίσω από δημοσκοπήσεις. Τις αξιολογούμε, τις προσέχουμε, εξάγουμε πολιτικά συμπεράσματα, κάθε δημοσκόπηση έχει τη δική της αξία. Γνωρίζουμε, όμως, πού είμαστε, γνωρίζουμε τη φάση που περνάμε. Γνωρίζουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει προβλήματα και μας κάνει κριτική. Σε κάθε, όμως, περίπτωση από εμάς περιμένει. Δεν εμπιστεύεται τη Ν.Δ. Αρα, είναι μονόδρομος. Με το έργο μας, τη δουλειά μας, την αποτελεσματικότητά μας, θα αναστρέψουμε την εικόνα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Επειδή τα στελέχη αυτά συναρτούν τις οποίες εξελίξεις και από αυτές τις μεγάλες διαφορές που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις, δεν μου απαντήσατε, εάν φοβάστε παγίωση αυτής της διαφοράς...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι με τη δουλειά μας, εάν είναι θετική, διαμορφώνουμε θετικά. Αν όχι, διαμορφώνουμε αρνητικά. Οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν πέσει με αλεξίπτωτο από τον ουρανό. Εμείς θα διαμορφώσουμε το κλίμα θετικά με τη δουλειά μας.

ΤΑΚΗΣ: Σε μια δική σας συνέντευξη σήμερα στο "ΕΘΝΟΣ", χρησιμοποιείτε μια φράση και λέτε "αποθανέτω η ψυχή μου μετά των άλλο φίλων". Αυτό είναι μια προειδοποίηση προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και στις γκρίνιες που έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα; Γιατί, λέτε ότι δεν θα επικρατήσει το "σώζων εαυτόν σωθείτο", αλλά "αποθανέτω η ψυχή μου, μετά των άλλο φίλων" Αυτή η φράση αφορά το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, έτσι δεν είναι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απλώς κάνω ένα σχόλιο στο "σώζων εαυτώ σωθείτο" που μου είπε ο συνάδελφός σας. Εκείνη την ώρα μιλούσα γενικά και έκανα μία ανάλυση για το πού οδηγούν φαινόμενα ηττοπάθειας. Είπα, λοιπόν, ότι σε περίπτωση φαινομένων ηττοπάθειας, δεν εφαρμόζεται το ρητό "ο σώζων εαυτώ σωθείτο", αλλά το ρητό "αποθανέτω η ψυχή μου μετά των άλλων φίλων". Γι` αυτό το λόγο, ούτε πρέπει, ούτε πρόκειται να εμφανιστούν τέτοια φαινόμενα ηττοπάθειας στο χώρο μας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, εάν πράγματι χθες στη Γαλλία "έσκασε μια πολιτική βόμβα", θα συμφωνείτε μαζί μου ότι και στην Αθήνα "έσκασε μια βόμβα" με τις δηλώσεις Σολάνα, στο "ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", όπου δημιουργεί νέα δεδομένα πλέον για το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. Παρεμβαίνει, δε, και στο διάλογο ο κ. Σολάνα και για πρώτη φορά ακούγεται ότι στην Ε.Ε. θα ενταχθεί μόνο το κομμάτι των Ελληνο-κυπρίων, αφήνοντας ανοικτό το άλλο κομμάτι, των Τουρκο-κυπρίων, ότι θα ενταχθεί μόνο του και εκείνο, δημιουργώντας το θέμα ότι υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο -διχοτόμηση στην ουσία- και παρεμβαίνει και στο διάλογο, υποστηρίζοντας τη θέση του Ντενκτάς. Είναι, δε, σαφές -το γνωρίζετε καλά- ότι η απόφαση του Ελσίνκι είναι σαφής και συγκεκριμένη και είναι η πρώτη φορά που ακούγονται αυτά τα πράγματα, τα οποία οφείλω να σας πω ότι στην Κύπρο δημιούργησαν έντονες αντιδράσεις και έγιναν δηλώσεις. Ποιό είναι το σχόλιό σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να επιβεβαιώσω, κατά τον πιο πανηγυρικό τρόπο, τη θέση μας και να τονίσω ότι η θέση της Ε.Ε. είναι για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μετά τις συναντήσεις που είχε ο κ. Σολάνα και με τον Πρωθυπουργό, αλλά και τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, έδωσε και μια άλλη συνέντευξη στην εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", όπου εκεί τονίζει ότι ουδείς από την ελληνική πλευρά του έθεσε στις συζητήσεις το ενδεχόμενο του "βέτο" για τη συζήτηση που αφορά το αγγλο-τουρκικό κείμενο για το θέμα του ευρωστρατού. Εχετε σχόλιο επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στον κ. Σολάνα διατυπώθηκε, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε στο κείμενο της αγγλο-τουρκικής πρωτοβουλίας ή όπως αλλιώς λέγεται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών δεν είναι καλά για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σημίτης θα ακολουθήσει την τακτική του κ. Ζοσπέν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αντί να κάνω την Πυθία, προτιμούμε να εργαζόμαστε για να διαμορφώσουμε το αποτέλεσμα. Δεν επιθυμούμε να είμαστε μάντεις, ούτε να μιμηθούμε το "συνάδελφό" σας τον Κάλχα σε αυτές τις περιπτώσεις. Εμείς, αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα και θα το έχουμε στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Δεν ταιριάζει στο χώρο μας, η συζήτηση για το τι θα γίνει εάν κάτι δεν πάει καλά. Στο χώρο μας ταιριάζει η μάχη, στην πρώτη γραμμή, ώστε οι εξελίξεις να είναι καλές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το καλό αποτέλεσμα ποιό είναι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διεκδικούμε το σύνολο των νομαρχιών της χώρας.

ΜΙΧΑΗΛ: Να σας ρωτήσω για ένα άλλο θέμα που προέκυψε χθες και εσείς το αναφέρατε στην εισαγωγή σας, ότι μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου σας στη Βουλή, οι επόμενες πρωτοβουλίες σας είναι το Π.Δ. για τη δεοντολογία και η πρωτοβουλία για τις δημοσκοπήσεις και τις μετρήσεις. Για τις τηλεοπτικές μετρήσεις, τι έχετε να πείτε για το θέμα που εγέρθη, σχετικά με την αμφισβήτηση μετρήσεων της AGB;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω απαντήσει, ήδη.

ΚΟΥΙΝ: Να επιστρέψω στην προηγούμενη ερώτηση για τον κ. Σολάνα και να προσθέσω άλλη μία για τα εξωτερικά: Ο κ. Σολάνα είπε την Παρασκευή σε αυτό το Συνέδριο που έγινε στη Βουλιαγμένη, ότι θα επιθυμούσε κάποια λύση ή κάποια πρόοδο στο θέμα του ευρωστρατού μέχρι τη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όσο πιο γρήγορα γίνεται.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και εμείς επιθυμούμε πρόοδο, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δεν είπαμε ποτέ ότι δεν θέλουμε πρόοδο. Αλλά, να το ξεκαθαρίσουμε: Πρόοδος δεν σημαίνει να κάνουμε αυτό που θέλει ο κ. Σολάνα. Πρόοδος σημαίνει να γίνει κάτι σωστό. Μια σωστή σχέση της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα στα θέματα της ανάπτυξης της δύναμης ταχείας παρέμβασης. Και μια σωστή σχέση έχει να κάνει και με τις θέσεις που προωθεί η ελληνική πλευρά. Αρα, λοιπόν, "ναι" στη γρήγορη επίλυση, αλλά "ναι" και στη σωστή επίλυση του προβλήματος.

ΚΟΥΙΝ: Την περασμένη εβδομάδα είχατε χαιρετίσει την απόφαση του Ισραήλ να αναγνωρίσει το Πατριαρχείο...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπήρξε πρόβλημα...

ΚΟΥΙΝ: Ναι, υπήρξε κάποιο πρόβλημα. Μήπως μπορείτε να μας πείτε, τι ακριβώς έχει γίνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ενώ υπήρχε απόφαση -υπάρχουν δύο όργανα στο υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, από ό,τι έχω καταλάβει- του μικρού οργάνου, του μικρού υπουργικού συμβουλίου να προχωρήσει ομαλά η αναγνώριση του Πατριάρχη, όταν ήρθε το θέμα στην ολομέλεια του υπουργικού συμβουλίου, υπήρξε υπαναχώρηση, η οποία προφανώς οφείλεται σε κάποια ζητήματα του Ισραήλ. Εμείς παρακολουθούμε από πολύ κοντά την υπόθεση και θα προσπαθήσουμε, με όλες τις δυνάμεις μας, ώστε το θέμα να επιλυθεί οριστικά και γρήγορα.

ΚΟΥΙΝ: Αναβλήθηκε, δηλαδή ή απλώς...;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπήρξε υπαναχώρηση. Δηλαδή, δεν επικυρώθηκε η απόφαση.

ΚΑΠΠΟΣ: Θέλω να υποβάλω δύο ερωτήσεις: Θα ήθελα να μάθω, ποιό είναι το σχόλιο της ελληνικής κυβέρνησης πάνω σε δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος ουσιαστικά φαίνεται ότι επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τον Ελληνα ΥΠΕΞ σαν εργαλείο, δηλαδή υπάρχει επί λέξει δήλωσή του στο CNN, την οποία να σας διαβάσω...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην τη διαβάσετε, τη γνωρίζω. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, ούτε νομίζω ότι κάτι τέτοιο επιθυμεί ο κ. Τζεμ, ούτε θα ήταν δυνατό να το επιθυμεί, αλλά και αν κάποιος το επιθυμούσε, δεν προσφέρεται ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών για κάτι τέτοιο.

ΚΑΠΠΟΣ: Να μην το επιθυμεί και να το δηλώνει, είναι λίγο αντιφατικό...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών προσφέρεται για κάτι τέτοιο. Είναι πολύ σαφείς οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο κ. Παπανδρέου και τα θετικά αποτελέσματα που έχουν φέρει οι πρωτοβουλίες αυτές.

ΚΑΠΠΟΣ: Η δεύτερη ερώτησή μου έχει σχέση με όλα τα περί ακροδεξιάς. Ανεβάσατε πάρα πολύ τον πήχη της έννοιας της ασφάλειας του πολίτη, μία έννοια που είναι αρκετά ρευστή και η οποία έχουμε δει πώς έχει εκδηλωθεί και με "σκούπες" και με ... όλα αυτά τα πράγματα. Αναρωτιέμαι, εάν στην προσπάθεια να αποκρουστεί η ακροδεξιά, υιοθετούν οι δημοκρατικές κυβερνήσεις ουσιαστικά προγραμματικά στοιχεία του ακροδεξιού λόγου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παραπέμπω στην τοποθέτηση που έκανα επί του θέματος, όπου μίλησα για τη διαδικασία ενσωμάτωσης στην ελληνική κοινωνία, όλων.

ΚΑΠΠΟΣ: Και οι "σκούπες", ενσωμάτωση είναι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μίλησα για διαδικασία ενσωμάτωσης 500.000-600.000 ανθρώπων στην ελληνική κοινωνία. Και, βεβαίως, καλά κάναμε. Σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν έχει γίνει μια διαδικασία τέτοιας ελεύθερης και χωρίς όρους, ουσιαστικά, παρά με μικρές προϋποθέσεις, νομιμοποίησης εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών. Και πολύ καλά κάναμε, διότι δεν μπορεί να έχουμε "γκρίζες ζώνες" στα όρια της κοινωνίας μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αποτέλεσμα στη Γαλλία με την άνοδο των ακροδεξιών και του ευρωσκεπτικισμού, ανησυχεί την κυβέρνηση σε σχέση με τη διεύρυνση, δημιουργεί κάποια εμπλοκή σε αυτό το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως καταλαβαίνετε, ο Πρόεδρος που θα προκύψει από το αποτέλεσμα, δεν θα έχει τέτοιες αντιλήψεις. Από ό,τι βλέπω υπάρχει μια τεράστια συσπείρωση του γαλλικού κόσμου. Δεν θέλω να την κρίνω, αλλά είναι στη σωστή κατεύθυνση.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Θα θέλατε να σχολιάσετε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" που αναφέρεται στον κίνδυνο να μείνει η Αθήνα χωρίς τραμ το 2004, με απρόβλεπτες συνέπειες για το κυκλοφοριακό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρεστε στα προβλήματα που υπάρχουν με τους δημάρχους ...

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Και με την αρχαιολογική υπηρεσία, γιατί δεν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας θυμίσω, για να μην υπάρξει τέτοιος κίνδυνος, γίνεται ειδική σύσκεψη σήμερα, με πρωτοβουλία της κ. Παπανδρέου, διότι ακριβώς πρέπει να γίνουν σωστά και το τραμ και όλες οι κινήσεις διευκόλυνσης της κυκλοφορίας και της επικοινωνίας στο Λεκανοπέδιο. Βεβαίως, πάντοτε με διάλογο και συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς. Για το λόγο αυτό, για την αποτελεσματική προώθηση των σχετικών έργων, γίνονται και αυτές οι συσκέψεις.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 22 April 2002 - 14:05:11 UTC