Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-04-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4 Απριλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θέλω να σημειώσω, εισαγωγικά, την πολύ θετική πρωτοβουλία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τους Προέδρους των εθνικών κοινοβουλίων όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε., επισημαίνουν το ιστορικό χρέος τόσο της Ε.Ε., όσο και των ΗΠΑ, αλλά και των διεθνών οργανισμών για τις ενέργειες που πρέπει να υπάρξουν -και πολιτικές και διπλωματικές- για την άμεση αποκατάσταση της ειρήνης στην Παλαιστίνη και την προστασία της ζωής του Γιασέρ Αραφάτ. Όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι Παλαιστίνιοι έχουν το αναμφισβήτητο δικαίωμα να προσβλέπουν σε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και οι Ισραηλινοί να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια στη δική τους επικράτεια. Απευθύνουν αυτές τις σκέψεις και ζητούν να ενωθούν όλες οι φωνές, σε όλα τα κοινοβούλια, προκειμένου να απαιτηθούν οι συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις της διεθνούς κοινότητας, ώστε να αποκατασταθεί η ειρήνη στην περιοχή και να σταματήσει ο απαράδεκτος κύκλος του αίματος και της βίας. Πιστεύω ότι αξίζει να σημειώσουμε ως ιδιαίτερα θετική και σημαντική αυτή την πρωτοβουλία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Είμαι στη διάθεσή σας για τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΠΠΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εφόσον το Τέλ Αβίβ δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο των όσων χαιρετίσατε ουσιαστικά, η Αθήνα δεν θεωρεί σκόπιμο να προβεί σε μια σειρά κυρώσεων προς την πλευρά του Ισραήλ, σε συνδυασμό και με τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε., εννοώ ως προς την πλευρά των κυρώσεων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι συνεδρίασε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και υπάρχουν κάποιες αποφάσεις. Σήμερα αναμένεται η οριστικοποίηση της σύνθεσης της αντιπροσωπείας, η οποία θα μεταβεί στην περιοχή, προκειμένου να εκδηλώσει πρωτοβουλίες και να προσπαθήσει να βρει λύσεις, ώστε να αποκατασταθεί η ειρήνη και να σταματήσει ο κύκλος του αίματος και της βίας. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη οι πρωτοβουλίες της Ε.Ε..

ΚΑΠΠΟΣ: Πρωτοβουλίες σε εξέλιξη της Ε.Ε. υπάρχουν. Να εικάσω, όμως, ότι σε περίπτωση που είναι ατελέσφορες -ουσιαστικά τα πάντα δείχνουν ότι είναι ατελέσφορες, έχουμε μια κάθετη στάση από πλευράς Αριέλ Σαρόν- η Ε.Ε. και πρωτίστως η Αθήνα, γιατί εσείς είστε ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, υπολογίζει το ενδεχόμενο των κυρώσεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βλέπετε πολύ καλά ότι εκδηλώνουμε τις πρωτοβουλίες μας μαζί και μέσα από τη Διεθνή Κοινότητα.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, με ποιά κριτήρια επελέγησαν από την κυβέρνηση τα κανάλια για τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού τη Δευτέρα (8/4);

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα κανάλια επελέγησαν με τη σειρά της μόνης απόδειξης που υπάρχει για τα ποσοστά θεαματικότητας και φυσικά τη συμμετοχή της κρατικής τηλεόρασης που θα είναι και ο οικοδεσπότης.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε πώς αποκλείστηκε το Alter που είναι τέταρτο στη θεαματικότητα των δελτίων ειδήσεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με τα στοιχεία που έχουμε και τα οποία πιστεύω ότι γνωρίζετε, δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για θεαματικότητα των δελτίων ειδήσεων δεν μιλάτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, μιλώ για τη θεαματικότητα των καναλιών.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε η ΕΡΤ πώς επελέγη που είναι κάτω από το όριο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι ο οικοδεσπότης. Και εξάλλου, όπως γνωρίζετε, η ΕΡΤ ανήκει στον ελληνικό λαό και είναι αδιανόητο να μη συμμετέχει.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι αδιανόητο να μη συμμετέχει ένα ιδιωτικό κανάλι, το οποίο έχει υψηλή θεαματικότητα...;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι η ΕΡΤ ανήκει στον ελληνικό λαό και με αυτή την έννοια, σε κάθε παρέμβαση πολιτειακού παράγοντα, είτε αυτός είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε είναι ο Πρωθυπουργός, είτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ΕΡΤ πρέπει να είναι παρούσα. Νομίζω ότι το καταλαβαίνετε.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν πρέπει να είναι παρόν το ALTER; Υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει. Σας είπα ότι η σειρά θεαματικότητας ήταν η μόνη απόδειξη που είχαμε για την τηλεθέαση. Οπως γνωρίζετε, έχουμε πολλά κανάλια στην Ελλάδα. Ολα τα κανάλια τα τιμούμε και τα σεβόμαστε. Ολοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν τη δική τους προσφορά και στον τομέα της ενημέρωσης και στον τομέα της ψυχαγωγίας του πολίτη και την αναγνωρίζουμε. Βεβαίως, ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του. Εμείς τους σεβόμαστε όλους και το ALTER, βεβαίως, εφόσον ρωτάτε γι` αυτό. Από εκεί και πέρα, πρέπει να υπάρχει ένας περιορισμός. Δεν μπορεί να είναι όλοι, για ευνόητους λόγους. Τους καταλαβαίνετε πολύ καλά. Για να υπάρξει, όμως, ένα επίπεδο στη συνέντευξη, για να μπορεί να γίνει συγκροτημένη συζήτηση, είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός δημοσιογράφων. Μακάρι να μπορούσαν να συμμετάσχουν και άλλοι. Πρακτικά, επομένως, θα πρέπει να γίνει μια συγκροτημένη συζήτηση, να υπάρχει η δυνατότητα ερωτήσεων και απαντήσεων σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον πολίτη. Αυτό, βεβαίως, θα το κρίνουν οι συνάδελφοί σας, αλλά φαντάζομαι ότι θα επεκταθούν σε όλα τα θέματα. Είναι μια εφ` όλης της ύλης συνέντευξη, άρα είναι αντικειμενικό να υπάρχει περιορισμένος αριθμός δημοσιογράφων. Αναγκαστικά έπρεπε να έχουμε ένα κριτήριο. Και έχουμε ένα πλήρως διαφανές κριτήριο που είναι -δεν υπάρχει άλλο καλύτερο- η σειρά τηλεθέασης των τηλεοπτικών σταθμών.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, εάν ήταν το ALTER στη συνέντευξη, δεν θα περνούσε το μήνυμα του Πρωθυπουργού ή θα ήταν πολύ περισσότεροι δημοσιογράφοι; Δεν καταλαβαίνω...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα μπορούσε να είναι και το ALTER και άλλα κανάλια, διότι εδώ, στην αίθουσα αυτή, υπάρχουν συνάδελφοί σας που εργάζονται και σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν θα είναι παρόντες. Βεβαίως, το ALTER είναι ένα σημαντικό κανάλι, με τη δική του προσφορά και παρουσία. Αλλά, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν για τις θεαματικότητες, αυτά που υπάρχουν εν πάση περιπτώσει -δεν έχω άλλα, δεν έχω άλλο κριτήριο- δεν είναι μεταξύ των τεσσάρων πρώτων. Μπορεί να είναι κάποια άλλη στιγμή. Οταν είναι, θα εκπροσωπηθεί. Αυτό που έχω να πω είναι ότι τηρήθηκε ένα κριτήριο με τη μόνη απόδειξη που υπάρχει, διότι και άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και δεν θα είναι παρόντες. Δεν μπορεί να είναι όλοι. Δεν ήταν δυνατό να διοργανωθεί συνέντευξη με 15 ερωτώντες. Δεν θα μπορούσε κανείς να καταλάβει τίποτα. Βεβαίως, το ALTER μπορεί να κάνει τη δική του παρουσία, μεταδίδοντας και αυτό τη συνέντευξη, όπως και τα άλλα κανάλια.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε η κυβέρνηση αποφάσισε το κριτήριο για τη συμμετοχή των καναλιών στα τέσσερα πρώτα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καταλαβαίνω την πρόθεσή σας...

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω καμία πρόθεση...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι κακή η πρόθεσή σας. Καταλαβαίνω την πρόθεσή σας να διερευνήσετε τους λόγους αυτής της απόφασης. Το κατανοώ. Σας έδωσα, όμως, μια απάντηση, την οποία πρέπει και εσείς να κατανοήσετε, διότι υπακούει σε θεσμικούς όρους, που έχει, εν πάση περιπτώσει, το μόνο στοιχείο που υπάρχει ως δεδομένο. Τηρήσαμε τη σειρά, με βάση τις δυνατότητες μιας αξιοπρεπούς συνέντευξης. Εδώ υπάρχουν συνάδελφοί σας από άλλους τέσσερις-πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι δεν θα εκπροσωπηθούν. Και αυτοί θα ήθελαν να εκπροσωπηθούν. Είχαν υποβάλει όλοι τα αιτήματά τους. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση, δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 4 April 2002 - 14:05:08 UTC