Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-02-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες ο κ. Κωνσταντόπουλος κατέθεσε μια επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό. Θα ήθελα να σας ρωτήσω: Πρώτον, εάν ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει την Παρασκευή. Και δεύτερον αν η κυβέρνηση προτίθεται να ενεργοποιήσει και να αναβαθμίσει την Επιτροπή του άρθρου 7 του 2331/95 για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες και να ζητηθεί να ανοιχτούν οι λογαριασμοί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή θα απαντήσει στην ερώτηση του κ. Εβερτ και κατά πάσα πιθανότητα και στην ερώτηση του κ. Κωνσταντόπουλου. Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις απαντήσεις του Πρωθυπουργού.

ΦΙΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός προσφάτως, στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, αλλά και αλλού άφησε υπαινιγμούς ή έκανε και ευθείες καταγγελίες για δραστηριότητα διαφόρων συμφερόντων που αποσκοπεί στο μοίρασμα της πίτας του Γ@ ΚΠΣ. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να υιοθετήσει πρόταση που έχει διατυπωθεί από κόμμα της αντιπολίτευσης για ένα διακομματικό έλεγχο στο χειρισμό των κοινοτικών κονδυλίων, έτσι ώστε να μην προσφέρεται αυτό το θέμα για κομματική αντιδικία και να υπάρχουν τα εχέγγυα μιας καλύτερης διαχείρισης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης και ελέγχου του Γ@ ΚΠΣ, το οποίο -όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενες συναντήσεις μας- είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό τόσο στο θέμα της διαφάνειας, του ελέγχου, της παρακολούθησης της σωστής χρήσης, όσο και της αποτελεσματικότητας των πόρων. Είναι ένα πλαίσιο, το οποίο επεξεργαστήκαμε, θεσμοθετήσαμε και ήδη ισχύει για τους πόρους του Γ@ ΚΠΣ. Εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι πλήρες και βεβαίως περιφρουρεί πλήρως τα συμφέροντα του λαού και του Δημοσίου. Και αυτό γιατί περιλαμβάνει ολοκληρωμένες διαδικασίες για ανάθεση προγραμμάτων, ελέγχου και παρακολούθησης, καθώς και ολοκληρωμένες διαδικασίες για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας των ενεργειών. Επομένως, υπάρχει ένα πλήρες και διαφανές πλαίσιο -για το οποίο έχει ενημερωθεί το Κοινοβούλιο- που διασφαλίζει την προοπτική ανάπτυξης της χώρας, τις προοπτικές της απασχόλησης. Εκείνο που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι μόνο με αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσουμε. Ο οποιοσδήποτε θέλει να αξιοποιήσει πόρους του Γ@ ΚΠΣ πρέπει να συμμετέχει στους διαγωνισμούς, οι οποίοι θα προκηρύσσονται και να αποδεικνύει ότι είναι ο καλύτερος και ο αποτελεσματικότερος, σύμφωνα με τις διαδικασίες της προκήρυξης και με καμία άλλη προοπτική συμμετοχής. Μόνο με τις διαδικασίες που προβλέπονται, σε σχέση με την προσφορά και βεβαίως με αποδοχή του ανάδοχου.

ΦΙΛΗΣ: Σχετικά με τις χθεσινές εξαγγελίες του κ. Χριστοδουλάκη για τη δυνατότητα μέσω φορολογικών κινήτρων να αξιοποιούν τα αποθεματικά των Ταμείων ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, υπάρχει μια αντίδραση της ΓΣΕΕ. Τέτοια ζητήματα δεν άπτονται και του ασφαλιστικού, το οποίο εκκρεμεί και υπάρχει ανοικτό το θέμα του διαλόγου που θα αρχίσει σε λίγες ημέρες; Γιατί προκαταλαμβάνει το διάλογο γι` αυτά τα θέματα η κυβέρνηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι εξαγγελίες αυτές του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη έγιναν σε ένα συνέδριο, το οποίο -όπως γνωρίζετε- επεξεργαζόταν θέματα που άπτονται και της προοπτικής του ασφαλιστικού συστήματος. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι για την κυβέρνηση ο διάλογος που έχουμε προαναγγείλει θα αφορά την κοινωνική ασφάλιση και το μέλλον της. Βεβαίως, όπως γνωρίζετε, υπάρχει και ιδιωτική ασφάλιση, στην Ευρώπη και την Ελλάδα, η οποία λειτουργεί συμπληρωματικά. Εμάς μας ενδιαφέρει -και εκεί στρέφουμε το διάλογο- η κοινωνική ασφάλιση, η διασφάλιση του μέλλοντός της, η αναβάθμισή της, η προσφορά καλύτερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών στον εργαζόμενο πολίτη και το συνταξιούχο. Είναι λογικό, κατά τη διάρκεια του διαλόγου, να κατατίθενται προτάσεις, απόψεις και ιδέες. Είναι σαφές ότι θα συζητηθούν και θα ληφθούν υπόψη οι όποιες αιτιάσεις ή προτάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Αρα, πρέπει να αντιληφθούμε τις σχετικές αναφορές ως σημείο γύρω από το οποίο ξεκίνησε ένας προβληματισμός που βεβαίως θα ενταχθεί στο διάλογο για το ασφαλιστικό. Πέρα από αυτά στο σχέδιο νόμου για την "επιχειρηματικότητα" εντάσσονται θέματα που αφορούν μόνο τις διαδικασίες πρόσληψης συμβούλων διαχείρισης για τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, τα όσα είπε ο κ. Χριστοδουλάκης για την ιδιωτική ασφάλιση είναι απλές προτάσεις και σκέψεις ή είναι κυβερνητική πολιτική για το θέμα που ανέφερε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι ένα πλαίσιο, το οποίο αντικειμενικά εντάσσεται στο διάλογο για το ασφαλιστικό.

ΦΙΛΗΣ: Θέλω να είμαι σαφής, γι` αυτό ρωτώ. Χθες, ο κ. Χριστοδουλάκης δεν είπε ότι έχει τις εξής ιδέες ή σκέπτεται η κυβέρνηση. Είπε ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, θα υπάρχει αυτή η διάταξη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μα, και το φορολογικό νομοσχέδιο, όπως γνωρίζετε, θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου που θα αφορά τη συνέχεια της φορολογικής μεταρρύθμισης. Δεν είναι μια απόφαση που θεωρείται δεδομένη, προκειμένου αύριο να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί. Είναι ένα πλαίσιο διαλόγου και για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Αρχίζουμε μία πορεία διαλόγου για να υπάρξουν δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις, δύο μεγάλες αλλαγές: Η μία αφορά το ασφαλιστικό, η δεύτερη αφορά το φορολογικό. Στο φορολογικό, ήδη, έχουν γίνει τα πρώτα βήματα στον περσινό κρατικό προϋπολογισμό. Πηγαίνουμε τώρα στη δεύτερη φάση και στη σύνδεση του φορολογικού συστήματος και με την ανάπτυξη, την απασχόληση, αλλά και τα βήματα που πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση της φορολογικής δικαιοσύνης. Αρα, λοιπόν, έχουμε ένα διάλογο για το φορολογικό και ένα διάλογο με προοπτική μεταρρύθμισης, βεβαίως και εκεί, για το ασφαλιστικό. Ολες αυτές οι απόψεις, οι ιδέες, τα πλαίσια, θα κατατεθούν στις δύο αυτές διαδικασίες.

ΦΙΛΗΣ: Προβληματίζεται η κυβέρνηση από τα αποτελέσματα στις εκλογές των δικηγορικών συλλόγων, όπου για πρώτη φορά δεν υπάρχει υποψήφιος που να υποστηρίζεται από τις δυνάμεις του κυβερνώντος κόμματος στο δεύτερο γύρο των εκλογών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, δεν πρέπει εμείς, ως κυβέρνηση, να κρίνουμε, με οποιοδήποτε τρόπο, αποτελέσματα που έχουν σχέση. με τις εκλογές επαγγελματικών οργανώσεων. Θα συνεργαστούμε με όποιον εκλέξουν οι δικηγόροι -αυτό είναι πολύ σαφές- με απόλυτο σεβασμό. Γιατί, είναι εξίσου σαφές ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο και για την όλη λειτουργία της Δικαιοσύνης και άρα, το αρμόδιο υπουργείο χρειάζεται μια στενή συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο, τόσο για τον εκσυγχρονισμό και τη σωστή απονομή της Δικαιοσύνης, όσο βεβαίως και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των δικηγόρων. Δεν μπορεί, λοιπόν, η κυβέρνηση να αναμειχθεί στις εκλογές, ούτε να εκφράσει προτιμήσεις, ούτε να ρίξει βάρος υπέρ κάποιου υποψηφίου, όποιος κι αν είναι αυτός. Εμείς ευχηθήκαμε σε όλους καλά αποτελέσματα. Περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα. Οσο πιο μαζικές είναι οι εκλογές, τόσο πιο ενισχυμένοι είναι οι θεσμοί. Μας ενδιαφέρει να είναι ενισχυμένοι οι θεσμοί. Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, εμείς θα συνεργαστούμε με το νέο πρόεδρο και τη νέα διοίκηση. Αυτό είναι το "πιστεύω" μας. Να κρατάμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τα κοινωνικά κινήματα, για να μπορούμε να λύνουμε τα προβλήματα, να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της κοινωνίας.

Είναι σαφές, βεβαίως, ότι σε όλα αυτά τα κοινωνικά κινήματα, οι εκλογές που διενεργούνται έχουν να κάνουν με τις επιλογές της συγκεκριμένης κοινωνικής ή επαγγελματικής ομάδας. Εχουν σχέση με τις επιλογές που καθορίζει το ίδιο το κίνημα και όχι εμείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εξέλειπαν οι λόγοι της πολιτικής εκτροπής ή συνεχίζουν να υπάρχουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να ξαναδιαβάσετε την πολιτική ενημέρωση της Δευτέρας και της Τρίτης και είμαι σίγουρος ότι τις απαντήσεις θα τις βρείτε εκεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα είναι Τετάρτη και ρωτώ: Εξέλειπαν οι λόγοι της πολιτικής εκτροπής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παραπέμπω στα κείμενα της Δευτέρας και της Τρίτης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός πιστεύει ακόμη ότι υπάρχουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παραπέμπω στα κείμενα της Δευτέρας και της Τρίτης.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αληθεύει η πληροφορία ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε την παραίτηση του κ. Πασχαλίδη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού, ο κ. Πασχαλίδης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως. Οπως γνωρίζετε συμμετείχε ενεργά και στο κλιμάκιο...

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά. Αυτό είναι μια τυπική διαδικασία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι μια διαδικασία. Υπήρχε ενεργή συμμετοχή του και στο κλιμάκιο που έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο στην Πέλλα και την Ημαθία. Ο κ. Πασχαλίδης έχει την πλήρη εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού και δεν υπάρχει κανένα θέμα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Και μετά τις χθεσινές δηλώσεις του στο Λονδίνο, επίσης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι χθεσινές δηλώσεις στο Λονδίνο, ήταν προσωπικές δηλώσεις του κ. Πασχαλίδη, πάνω σε ένα θέμα που τον αφορούσε προσωπικά. Πέρα από τις δηλώσεις που έχουμε κάνει εμείς, ως κυβέρνηση, για την κάλυψη του στελέχους μας -και αυτές είναι δεδομένες και ισχύουν- είναι λογικό ο κ. Πασχαλίδης, ως πολιτικό στέλεχος και ως βουλευτής, αλλά και ως προσωπικότητα, ως άτομο, να θέλει να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τις επιθέσεις που δέχεται. Είναι απολύτως λογικό.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Πάγκαλος, σε δηλώσεις που έκανε χθες στις Βρυξέλλες, προβλέπει ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Μάλιστα, θεωρεί -σύμφωνα με τις δηλώσεις του- ότι αυτό θα βοηθήσει στην εκτόνωση της κατάστασης. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο ανασχηματισμού.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μιλάει για άμεσο, μιλάει για μετά το Πάσχα .

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ημουν σαφής. Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο ανασχηματισμού.

ΦΙΛΗΣ: Σήμερα υπάρχει μια σύσκεψη που αφορά την προετοιμασία της κυβέρνησης για τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρκελώνης, όπου εκεί θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη συνέχιση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Λισσαβόνας. Ο διορισθείς, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Συνέλευση, για το μέλλον της Ευρώπης, ο Ευρωβουλευτής κ. Κατηφόρης με εξαιρετική σαφήνεια έχει πει ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Λισσαβόνας είναι νεοφιλελεύθερες αποφάσεις που οδηγούν σε αδιέξοδο την ευρωπαϊκή οικονομία και ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η πολιτική που εκπορεύεται από τη Λισσαβόνα. Θα ήθελα να γνωρίζω ποιά ακριβώς θα είναι η πολιτική που θα μεταφέρει ο κ. Κατηφόρης για τα θέματα αυτά στη Συνέλευση και ποιές θα είναι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρκελώνης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να βρούμε ίσως το κείμενο των δηλώσεων του κ. Κατηφόρη, γιατί φοβάμαι ότι γίνεται παρεξήγηση.

ΦΙΛΗΣ: Οσα είπα μπορείτε να τα βάλετε σε εισαγωγικά. Ακριβώς έτσι τα λέει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να δούμε ξανά τις δηλώσεις του κ. Κατηφόρη, γιατί εκτιμώ ότι έχει γίνει κάποια παρεξήγηση σε αυτά που είπατε. Εάν, όμως θέλετε να σας πω την κυβερνητική θέση για τη Σύνοδο Κορυφής της Λισσαβόνας, τα πορίσματα της οποίας -όπως γνωρίζετε- έχουμε ψηφίσει, είναι ότι κάναμε ένα σημαντικό βήμα. Οχι με την έννοια ότι έλυσε όλα τα προβλήματα, αλλά άνοιξε σημαντικούς δρόμους για το νέο ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο και για μια Ευρώπη, που θα έχει κοινές πολιτικές σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις ανάγκες των πολιτών της και ειδικά τα θέματα κοινωνικής προστασίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικές οι αποφάσεις της Λισσαβόνας. Νομίζω ότι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή, είναι να υπάρχει παραπέρα ενεργοποίηση και προώθηση του πνεύματος αυτών των αποφάσεων. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Πώς, δηλαδή, θα προωθήσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά αυτές τις κατευθύνσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΧΩΡΑ», σχετικά με τη 17 Νοέμβρη, τα δέκα ονόματα και τις πιέσεις των Αμερικανών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για όλα αυτά έχουμε τοποθετηθεί. Υπάρχουν σχετικές δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 27 February 2002 - 14:06:07 UTC