Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-02-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Υπάρχει μια σειρά ενεργειών που έχουν γίνει μέχρι τώρα από τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών Γιάννη Μαγκριώτη, όσον αφορά την αναγνώριση του Πατριάρχη από την κυβέρνηση του Ισραήλ. Ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί σύντομα, στις αρχές του επόμενου μήνα, το Ισραήλ, όπου θα έχει επαφές με παράγοντες της κυβέρνηση για τη επίλυση της εκκρεμότητας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο Πρωθυπουργός αιφνιδιάστηκε από την καταγγελία των βαρύτατων κατηγοριών κατά του κ. Κόκκαλη ή είχε από πριν ενημερωθεί από ανώτατο δικαστικό λειτουργό, δεδομένου ότι ο κ. Κόκκαλης διαχειρίζεται ευαίσθητους τομείς, όπως είναι τα συστήματα πληροφορικής στις ένοπλες δυνάμεις και γενικότερα στο Δημόσιο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση της Δικαιοσύνης να ενημερώνει για αυτά τα θέματα και φυσικά δεν έγινε τέτοια ενημέρωση. Οπως όλοι, ενημερωθήκαμε από τις αναφορές που υπήρξαν για τις διώξεις αυτές.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Μέχρι την έκδοση του βουλεύματος, από το οποίο θα κριθεί η παραπομπή ή όχι του Σωκράτη Κόκκαλη σε δίκη, η κυβέρνηση πώς θα αντιμετωπίσει τον αποκλειστικό προμηθευτή του ΟΤΕ, ίσως τον αποκλειστικό προμηθευτή συστημάτων πληροφορικής στο δημόσιο τομέα και έναν από τους σημαντικότερους προμηθευτές των ενόπλων δυνάμεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν διεξάγεται ένας διαγωνισμός, κάποιος τον κερδίζει. Στον τομέα της Πληροφορικής δραστηριοποιούνται μεγάλες και μικρές εταιρείες. Εχουμε ένα πλαίσιο στο οποίο γίνονται αυτοί οι διαγωνισμοί, που είναι απολύτως ασφαλές. Εξάλλου, έχει περιληφθεί και διάταξη με την οποία ελέγχονται μεγάλες συμβάσεις -ελέγχονται επιπρόσθετα και από το Ελεγκτικό Συνέδριο- ως μια πρόσθετη ασφάλεια για το αδιάβλητο και αξιόπιστο των διαγωνισμών. Κατά τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε μεριμνώντας για το αδιάβλητο και αξιόπιστο των διαγωνισμών του Δημοσίου. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, έχουμε ένα ευνομούμενο κράτος, υπάρχουν νόμοι και, σύμφωνα με αυτούς, ουδείς είναι ένοχος μέχρι αποδείξεως της ενοχής του.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο κ. Κόκκαλης εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία κατά την άποψή μου, επιχειρείται σαφώς και η πολικοποίηση και ο χρωματισμός της κρίσης της Δικαιοσύνης. Εσείς ποιά άποψη έχετε; Διαβάσατε την ανακοίνωση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολα τα έχουμε υπόψη μας. Δεν είναι, όμως, υποχρέωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου να κρίνει αναφορές ιδιωτών και επιχειρηματιών. Επαναλαμβάνω τη χθεσινή δήλωσή μου, ότι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της και σε αυτή την υπόθεση. Να προσθέσω, όμως, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις στελεχών, αλλά και του εκπροσώπου της Ν.Δ., ότι η Δικαιοσύνη δεν έχει ανάγκη από προστάτες και πολύ περισσότερο από υποβολείς.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να εκδικαστεί με γρήγορους ρυθμούς αυτή η υπόθεση, ώστε να μη σύρεται έως τον κύκλο των εκλογικών αναμετρήσεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει καμία παρέμβαση. Δεν θέλει και δεν πρέπει να κάνει καμία παρέμβαση, δεν είναι κάτι τέτοιο στο πλαίσιο λειτουργίας του Συντάγματος και των νόμων μας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δεν έχετε υποχρέωση να υπερασπιστείτε τους μετόχους του Χρηματιστηρίου; Θα αφήσετε όλη αυτή την υπόθεση να σέρνεται για πολλά χρόνια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε εμείς την υπόθεση στα χέρια μας ως εκτελεστική εξουσία. Αρα, δεν αλλάζει τίποτα στο πλαίσιο που έχουμε, για τους διαγωνισμούς και για τις προμήθειες του Δημοσίου. Εχουμε ένα διαφανές και σαφές πλαίσιο για τις μεγάλες συμβάσεις ελεγχόμενο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Κανείς δεν είναι ευτυχισμένος -πιστεύω-, αντίθετα μάλιστα, όταν δημιουργούνται προβλήματα στις ελληνικές επιχειρήσεις. Αλλά, δεν υπάρχει καμία περίπτωση -εξάλλου δεν είναι στο πλαίσιο που μπορεί να ασκηθεί κυβερνητική λειτουργία- παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και κάνει τη δουλειά της όπως αυτή πιστεύει καλύτερα. Μας ενδιαφέρει και έχουμε λάβει μέτρα για την επιτάχυνση σημαντικών δικών που έχουν να κάνουν με κεντρικά ζητήματα, τα οποία απασχολούν την ελληνική κοινή γνώμη. Βεβαίως, η Δικαιοσύνη έχει τις δικές της λειτουργίες και θα κάνει τις επιλογές της. Δεν μπορούμε, ούτε πρέπει, να συζητούμε για τέτοιους είδους παρεμβάσεις.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Η ρευστότητα, η σκανδαλολογία και το κλίμα των «φρουτακίων», που καλλιεργείται βοηθά να προχωρήσετε σε μια σειρά κυβερνητικά μέτρα που, για μια ακόμα φορά, φαίνεται να καθυστερούν, όπως, για παράδειγμα το ασφαλιστικό και άλλα μέτρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν καθυστερεί τίποτα. Η χώρα όπως κατ επανάληψη έχω τονίσει κυβερνάται σωστά. Υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και προώθηση του κυβερνητικού έργου. Ειδικά για το ασφαλιστικό έχω διευκρινίσει ότι μετά τις 20 Μαρτίου -και με την ολοκλήρωση της πολύ σοβαρής προετοιμασίας που γίνεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεως- θα ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος. Γνωρίζετε ότι κατά την αυριανή συνεδρίαση της η Κυβερνητική Επιτροπή θα εξετάσει το ιδιαίτερα σοβαρό θέμα της Ο.Α. και θα χαράξει τις κατευθύνσεις για τη λύση που πρέπει να δοθεί. Επίσης, θα γίνει συζήτηση και θα ληφθεί απόφαση για συγκεκριμένα μέτρα κατά των παράνομων παιγνίων.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Σε αυτό το σημερινό κλίμα ρευστότητας, πολλά σημερινά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, μετά τις δημοτικές εκλογές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω ποιοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για πρόωρες εκλογές. Ακούσαμε χθες ότι στα γραφεία ορισμένων πολιτικών κομμάτων υπήρξαν σχετικές αναφορές. Οποιος έχει αυτή την επιθυμία πρέπει να βγει να τη διατυπώσει, οπότε θα απαντήσουμε αναλόγως. Δεν υφίσταται, λοιπόν, τέτοιος λόγος. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να γίνονται τέτοιες αναφορές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μεταξύ των κατηγοριών του κ. Κόκκαλη είναι και η κατασκοπεία. Επειδή σε κάποιους ευαίσθητους τομείς, όπως στις ένοπλες δυνάμεις είχε κάποιες προσβάσεις, τώρα θα συνεχίσει να τις έχει ή θα σταματήσουν αυτόματα αυτές οι προσβάσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στις ένοπλες δυνάμεις ουδείς έχει τις προσβάσεις, τουλάχιστον με την έννοια που εσείς επιχειρείτε να δώσετε. Μια σειρά από ελληνικές εταιρείες μπορεί να συμμετέχουν στους εκάστοτε διαγωνισμούς των ενόπλων δυνάμεων. Υπάρχουν κριτήρια, απολύτως διαφανή, με απολύτως ελεγχόμενες και νόμιμες διαδικασίες, που θέσπισε η δική μας κυβέρνηση, μέσα από τις οποίες γίνονται οι διαγωνισμοί και δεν αμφισβητούνται, ως προς τα αποτελέσματά τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσα στους ευαίσθητους τομείς είναι και ο ΟΤΕ. Και ας μη γελιόμαστε τώρα, από τον ΟΤΕ γίνονται πολλά πράγματα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να μας τα πείτε, να τα μάθουμε και εμείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακολουθήσεις, τι γίνεται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ξέρω εάν υπάρχει κάποια εμπειρία από άλλες κυβερνήσεις. Οι δικές μας κυβερνήσεις ουδέποτε έχουν κάνει παρακολουθήσεις. Εάν από εκεί και πέρα, στην εποχή του κ. Γρυλλάκη, ο οποίος, ως γνωστόν, ήταν σύμβουλος τότε του αρχηγού της Ν.Δ., γίνονταν τέτοια πράγματα, αυτή είναι μια άλλη ιστορία, την οποία βεβαίως δεν νομίζω ότι είναι ο κατάλληλος τόπος για να συζητήσουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρόσφατο πόρισμα της Βουλής που μιλά για παρακολουθήσεις, το έχετε υπόψη σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καμία παρακολούθηση, τουλάχιστον με ευθύνη του κράτους ή κρατικού οργανισμού, δεν υπάρχει. Και το γνωρίζετε πολύ καλά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Επιτροπή της Βουλής, δηλαδή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μιλά για κρατικούς φορείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιοί κάνουν τις παρακολουθήσεις τώρα, οι ντέτεκτιβ; Θέλω να μου πείτε και κάτι ακόμα: Ο Πρωθυπουργός αισθάνεται την ανάγκη να κάνει κάποια δήλωση, γιατί ο κ. Κόκκαλης ήταν από αυτούς που μπαινόβγαιναν στου Μαξίμου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, σας παρακαλώ πολύ, τέτοιες αναφορές δεν τιμούν τη συζήτησή μας. Γνωρίζετε ότι και στο θέμα της εντιμότητας ιδιαίτερα και στο θέμα του τρόπου χειρισμού των δημόσιων πραγμάτων, κανείς δεν μπορεί να κάνει καμία αναφορά σε βάρος του Κώστα Σημίτη. Υπάρχουν και κάποια όρια. Γνωρίζετε, επίσης, ότι είχα προαναγγείλει από αυτό εδώ το βήμα, ότι θα υπάρξει μεγάλος κύκλος επαφών του Πρωθυπουργού με επιχειρηματίες και εκδότες. Ο κύκλος αυτός, έχει αρχίσει και δεν έχει ολοκληρωθεί, διότι δεν γίνεται για κάποιο συγκεκριμένο θέμα, αλλά για τις γενικότερες εξελίξεις. Το είχα προαναγγείλει και δεν το έκρυψα από κανέναν. Το ίδιο πράγμα ισχύει για πολλούς, όχι μόνο για έναν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πήγε τώρα για πρώτη φορά. Είχε πάει και παλαιότερα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να θέσω κάποια όρια. Οχι όρους, γιατί αυτό δεν είναι ποτέ στις προθέσεις μου. Δεν μπορεί να γίνονται προσωπικές επιθέσεις, ιδιαίτερα όταν είναι αστήρικτες. Θα ήθελα πολύ να προσέχουμε, ώστε να κρατήσουμε το επίπεδο της συζήτησής μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κάνω προσωπική επίθεση. Αναφέρομαι σε γεγονότα. Υπάρχουν φωτογραφίες, βίντεο...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είχα αναγγείλει, δημοσίως -και ουδεμία μυστική επαφή υπήρξε με κανέναν- εδώ στο press-room, την έναρξη του κύκλου των επαφών, η οποία βεβαίως θα διαρκέσει ακόμα αρκετά. Λοιπόν, ποιό είναι το πρόβλημα;

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα επανέλθω σε μια προηγούμενη ερώτηση για τις πρόωρες εκλογές. Είπατε ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει κάποιος λόγος, αυτή τη στιγμή, που να την οδηγεί σε απόφαση για πρόωρες εκλογές. Ποιοί λόγοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να απαντήσω σε υποθετικό ερώτημα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μπορείτε, κ. Υπουργέ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν εκτιμώ ότι υπάρχει λόγος πρόωρων εκλογών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο κίνδυνος για εθνικά θέματα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ετσι, θα ανοίξουμε μία συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος τέτοιας συζήτησης και γι` αυτό παρέλκει οποιαδήποτε περαιτέρω αναφορά. Εάν, από εκεί και πέρα, η Ν.Δ. -γιατί περί αυτής πρόκειται- ονειρεύεται πρόωρες εκλογές, είναι σαφές ότι έχει δικαίωμα να το κάνει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Την τελευταία περίοδο έχουμε μια σειρά από θέματα που είδαν το φως της δημοσιότητας. Επειδή άπτονται της δημόσιας ζωής γενικότερα, θέλω να ρωτήσω, εάν η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι υπάρχει γενικότερα μια προσπάθεια, έτσι ώστε το πολιτικό κλίμα να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο που να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της και προσπαθεί να την κάνει όσο καλύτερα μπορεί. Απαντούμε στα προβλήματα του λαού, με τις λύσεις που δίνουμε, με τα μέτρα που προωθούμε. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να προωθήσουμε το πρόγραμμά μας. Προχωρούμε στις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Προχωρούμε στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που έχουν σχέση με τα εθνικά ή άλλα ζητήματα. Προχωρούμε στα θέματα της οικονομίας ή τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και έχουμε σημαντικές, θετικές εξελίξεις σε πολλά από αυτά. Αλλού, χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις και μέτρα. Και αυτό θα γίνει. Η κυβέρνηση προωθεί το έργο της, με βάση τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Από εκεί και πέρα, δεν εκτιμώ ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλο πρόβλημα. Αν κάποιοι, όπως λέτε εσείς, έχουν στο μυαλό τους άλλα πράγματα, η καλύτερη απάντηση είναι η ομαλότητα στην πολιτική ζωή της χώρας, η εξέλιξη του έργου μας, οι θετικές απαντήσεις που δίνουμε στα προβλήματα του ελληνικού λαού.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η κυβέρνηση πιστεύει ότι αναμείχθηκε κάποιο κόμμα στην υπόθεση αυτή της δίωξης κατά του επιχειρηματία, με δεδομένο ότι ένας βουλευτής της Ν.Δ., ο κ. Καμμένος συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι είχε την ολόθερμη στήριξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτή την υπόθεση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι γνωστό τι είπε χθες ο κ. Καμμένος. Βεβαίως, όπως τόνισα, με αφορμή αυτές τις δηλώσεις, αλλά και τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ν.Δ., η Δικαιοσύνη ξέρει να κάνει τη δουλειά της και δεν έχει ανάγκη από προστάτες και πολύ περισσότερο από υποβολείς. Από εκεί και πέρα, στο πρώτο μέρος της ερώτησής σας, νομίζω ότι δεν μπορώ να απαντήσω. Δεν υπάρχει κάτι που να γνωρίζω.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από την ερώτησή μου, μία παρατήρηση: Ηταν και ο Τόμπρας στις υποκλοπές, εκτός από τον Γρυλλάκη, που αναφέρατε. Για να είμαστε ιστορικώς ακριβείς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν οι ομολογίες και υπάρχουν και οι υποθέσεις. Νομίζω ότι τις ομολογίες τις έχουμε. Τις έχουμε ακούσει και στην τηλεόραση.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να έχετε ισχυρή μνήμη, επομένως. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Είπατε προηγουμένως ότι είστε ικανοποιημένος και ότι η χώρα κυβερνάται σωστά και καλά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα, επίσης, ότι υπάρχουν προβλήματα που χρήζουν περαιτέρω προσπάθειας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το ακούσαμε. Εσείς είστε ευχαριστημένος, ως Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ή γενικότερα η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη από τη συζήτηση των τελευταίων ημερών στο press-room που έχουμε μεταβληθεί εδώ -και εσείς και εμείς- θεατές και συντελεστές μιας συζήτησης που δεν έχει καμία σχέση με το κυβερνητικό έργο και με τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση και με όλα αυτά που επαγγέλλεστε εσείς. Πώς το κρίνετε; Είστε ικανοποιημένος από αυτή την κατάσταση που επικρατεί σήμερα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το εκλαμβάνω ως αυτοκριτικό στοιχείο, όχι προσωπικά για σας, αλλά για τον κλάδο σας. Το σημειώνω. Τι άλλο να πω; Από εκεί και πέρα, υπάρχει η συζήτηση ουσίας και η συζήτηση εντυπώσεων. Εγώ οφείλω να απαντώ στις ερωτήσεις που δέχομαι. Δεν οφείλω να ασκώ κριτική, εδώ. Θέλουμε να κάνουμε συζήτηση ουσίας, θέλουμε να συζητούμε το κυβερνητικό έργο, θέλουμε να συζητούμε τα υπαρκτά προβλήματα του λαού. Εάν κάτι άλλο θέλετε να μου πείτε, ευχαρίστως να το ακούσω.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή εκφράζετε αυτή την ικανοποίηση ότι ο τόπος κυβερνάται σωστά, με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, είστε ικανοποιημένος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προσπαθώ να καταστήσω απολύτως σαφές ότι εάν ορισμένοι επιχειρούν να δημιουργήσουν μια τέτοια εικόνα, αυτό δεν σημαίνει ότι ο τόπος δεν κυβερνάται, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται, με τον τρόπο που μπορεί και με όλες τις δυνάμεις της, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του ελληνικού λαού. Είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Υπάρχει η εικόνα που θέλουν ορισμένοι και υπάρχει και η πραγματικότητα. Ρίχνουμε το βάρος στα πραγματικά προβλήματα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σας ζήτησε να προβάλλετε το έργο σας, κάτι το οποίο δεν κάνετε. Και είχα υποβάλει και την προσωπική μου ένσταση, πριν από μέρες, γι` αυτό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καλώς.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτηση είναι ότι παρατηρήθηκαν μερικά παράπονα, χθες και προχθές, από τους Ολυμπιονίκες μας, οι οποίοι είπαν ότι δεν έχουν ούτε χώρο να αθληθούν, ούτε τα μέσα και μάλιστα, δύο χρόνια πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τι λέει η κυβέρνηση γι` αυτό το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν, σήμερα, σχετικές αναφορές του αρμόδιου υφυπουργού Αθλητισμού Ι. Κουράκη. Για πρώτη φορά φέτος, έχει προγραμματιστεί πότε θα λάβουν τα χρήματα οι Ομοσπονδίες. Εχει, ήδη, καταβληθεί το 30% και έχουν διπλασιαστεί τα ποσά για την προετοιμασία τους. Οπως είπε σήμερα ο κ. Κουράκης, θα υπάρξει μια δύσκολη μεταβατική περίοδος, γιατί γνωρίζετε ότι πολλά στάδια κλείνουν, διότι πρόκειται να αναβαθμιστούν, να εκσυγχρονιστούν, να γίνουν επισκευές, ώστε να είναι έτοιμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό προκάλεσε κάποια προβλήματα σε μια μεταβατική περίοδο. Ηδη, όμως, η Πολιτεία, όπως ακούσατε, φροντίζει να δίνει τις σχετικές πιστώσεις και εξασφαλίζει όλες τις αναγκαίες και απαραίτητες υποδομές, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να μπορούν πράγματι οι αθλητές μας να έχουν την προετοιμασία που πρέπει.

ΦΙΛΗΣ: Η αμερικανική εφημερίδα "New York Times" γράφει ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει συστήσει γραφείο επηρεασμού του Τύπου. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν έχετε κάποιο σχόλιο από την πλευρά σας, εάν έχετε διαπιστώσει προσπάθεια επηρεασμού του ελληνικού Τύπου από τον αμερικανικό παράγοντα στην Ελλάδα και αν έχετε διερευνήσει καταγγελίες που έχουν γίνει κατά τον προηγούμενο Σεπτέμβρη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν έχουμε κάτι που να πείθει ότι υπάρχει οποιαδήποτε παρέμβαση στον ελληνικό Τύπο. Νομίζω ότι αυτό είναι το μόνο σημείο στο οποίο μπορώ να απαντήσω. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ή στοιχείο περί οποιασδήποτε παρέμβασης στον ελληνικό Τύπο.

ΦΙΛΗΣ: Επί της ουσίας του δημοσιεύματος, δεν θέλετε να απαντήσετε; Υπουργός Τύπου είστε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με συγχωρείτε, να απαντήσω τι γίνεται σε μια άλλη χώρα...;

ΦΙΛΗΣ: Που αφορά και την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας αυτής.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει ένα δημοσίευμα. Αρμόδια για να απαντήσει σε αυτό είναι η κυβέρνηση μιας άλλης χώρας. Δεν είμαι εγώ.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Στη Σύνοδο της Προοδευτικής Διακυβέρνησης στη Στοκχόλμη, δεν θα πάει ο Πρωθυπουργός, ποιόν θα στείλει ως αντιπρόσωπο; Και, εν πάση περιπτώσει, αυτό δεν αποτελεί υποβάθμιση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε με πολλά όνειρα; Συμβιβάζεται με μια ήττα της κεντροαριστεράς, δηλαδή, παγκοσμίως;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέσατε ένα πολύ μεγάλο ιδεολογικό και πολιτικό θέμα, το οποίο μας απασχολεί σε μεγάλο βαθμό. Δεν μπορούμε να το εξαντλήσουμε στο πλαίσιο μιας πολιτικής ενημέρωσης.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ποιόν θα στείλει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω. Ομως, με αφορμή την ερώτησή σας θέλω να τονίσω ότι η πρόταση που έκανε την Κυριακή ο κ. Λαλιώτης, ως Γραμματέας της Κ.Ε., την οποία στήριξα απόλυτα -όπως θυμάστε κατά τη συζήτηση που είχαμε εδώ τη Δευτέρα, αλλά απηχεί ευρύτερα τις σκέψεις που επιτρέπουν στα όργανα και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ- έχει να κάνει και με τις απαντήσεις που πρέπει να δώσουμε στα προβλήματα που εμφανίζονται, στις ανησυχίες και τις αγωνίες των λαών της Ευρώπης. Εχει να κάνει με τους προβληματισμούς που υπάρχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, καθώς και με τα φαινόμενα που έχουν παρουσιαστεί σε μια σειρά από χώρες, όπου τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις διαδέχθηκαν συντηρητικές κυβερνήσεις. Εχει να κάνει, όμως, και με ιδιαίτερα ανησυχητικές πλευρές, είτε αυτές αφορούν στα προβλήματα που παρατηρούμε στην Ιταλία, είτε στα προβλήματα συμμετοχής μέρους της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση, όπως στην περίπτωση της Αυστρίας, είτε σε φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας που έχουν ζήσει οι κυβερνήσεις άλλων χωρών. Εάν με ρωτάτε, προσωπικά αλλά και ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης που παρακολουθώ συστηματικά τις εξελίξεις, θα μπορούσα να σας απαντήσω ότι βεβαίως χρειάζεται να προχωρήσει αυτός ο διάλογος για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου πόλου στο χώρο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς. Αυτός ο διάλογος θα πρέπει να αφορά στις εξελίξεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και την Προοδευτική Διακυβέρνηση. Είναι θέμα αιχμής, είναι ένα σοβαρό ζήτημα, είναι απαντήσεις που πρέπει να δώσουμε.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Πάντως, για το θέμα των προγραμματικών συγκλίσεων, εκτός από έναν αναλογικότερο εκλογικό νόμο που φαντάζομαι ότι δέχεστε εσείς ως συζήτηση, ζητά και αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική. Επ` αυτού συζητάτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν ξεκινάς ένα διάλογο και έχεις αποφασίσει αυτός ο διάλογος να μην περιοριστεί σε ορισμένες χρονικές αναφορές ή στο πλαίσιο των εκλογών που έχουμε μπροστά μας -διότι δεν αποσκοπούμε στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, αλλά έχει έναν ευρύτερο χαρακτήρα η πρότασή μας- είναι λογικό ότι θα πρέπει να συζητήσεις τα πάντα και ζητήματα που αφορούν το πρόγραμμά σου ή προτάσεις που θα προκύψουν και από τις άλλες συνιστώσες αυτού του διαλόγου. Βεβαίως, στην πορεία -και δεν νομίζω ότι αυτό είναι προαπαιτούμενο- γνωρίζετε ότι στις προθέσεις μας ήταν ούτως ή άλλως σε εύθετο χρόνο και στο πλαίσιο γενικότερων συζητήσεων για την αναβάθμιση και την ποιότητα στο πολιτικό μας σύστημα, να συζητήσουμε και θέματα που άπτονται του εκλογικού νόμου. Οταν αναζητάς συγκλίσεις ή προγραμματικές συμφωνίες και δυνατότητα δημιουργίας ενός πολιτικού, αλλά κυρίως κοινωνικού ρεύματος πλειοψηφίας που θα εγγυηθεί την προοδευτική πορεία της Ελλάδας, είναι σαφές ότι αυτή η συζήτηση περιλαμβάνει όλα τα θέματα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Μια συζήτηση που έχει να κάνει και με το Συμβούλιο Κορυφής της Βαρκελώνης. Συνέταξαν ένα μανιφέστο οι κύριοι Μπλερ, Μπερλουσκόνι και Αθνάρ με αναφορές στην ευλυγισία της αγοράς εργασίας, απελευθέρωση απολύσεων και μια σειρά από άλλα θέματα. Πώς τοποθετείται απέναντι σε αυτό η ελληνική κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιες κινήσεις. Εχουν περιέλθει στο φως της δημοσιότητας και κατά το παρελθόν διάφορες προτάσεις από δύο ή τρεις χώρες. Γνωρίζετε ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις αποτελούν ένα στοιχείο προβληματισμού στη Σύνοδο Κορυφής, που βεβαίως δεν είναι και δεν θα είναι οι μόνες. Υπάρχουν και ελληνικές προτάσεις και γνωρίζετε ότι είχαμε πρωτοστατήσει ιδιαίτερα σε αυτή τη λογική της ειδικής Συνόδου, της ενδιάμεσης Συνόδου Κορυφής, την οποία -όπως ξέρετε- θα απασχολήσουν θέματα που συνδέονται με την προοπτική της απασχόλησης, με το μέλλον και την προοπτική των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Στην Πορτογαλία, στη Σύνοδο της Λισσαβόνας, είχαν ληφθεί ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις για τη δημιουργία του νέου κοινωνικού κράτους, του νέου πρότυπου της ευρωπαϊκής κοινωνίας, θέματα που άπτονται και της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας, βεβαίως, και της κοινωνικής ασφάλισης. Στο πλαίσιο αυτών των αποφάσεων και κατά την υλοποίησή τους έχουν δημιουργηθεί εθνικά σχέδια δράσης, όχι μόνο για τον τομέα της απασχόλησης, αλλά και για τα ζητήματα της κοινωνικής προστασίας και της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού. Εχουν ληφθεί πολλές πρωτοβουλίες σχετικά με το μέλλον του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει συζήτηση και για τα σχέδια που έχει ετοιμάσει η Επιτροπή και για τις γενικές νέες κατευθύνσεις στη Σύνοδο της Βαρκελώνης. Οι γενικές κατευθύνσεις που έχει η ελληνική πλευρά είναι σαφείς. Υπάρχει ο ανταγωνισμός και πρέπει να μελετήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθούμε στα ζητήματα που θέτει, με σεβασμό στον άνθρωπο και τις βασικές αξίες της κοινωνίας μας.

ΦΙΛΗΣ: Εάν δεν με απατά η μνήμη μου, πριν από ένα χρόνο ο Πρωθυπουργός είχε συνυπογράψει με τον κ. Μπλερ ένα μανιφέστο, το οποίο αναφερόταν σε παρεμφερή θέματα στα οποία αναφέρονται πρόσφατα οι τρεις Πρωθυπουργοί Μπλερ, Αθνάρ και Μπερλουσκόνι. Δεν θα ήθελα να κάνω χρήση της μεθόδου της συνεπαγωγής, αλλά θα ήθελα να σας ρωτήσω, σύμφωνα με τη δική σας οπτική, είναι δυνατόν να συνεργάζεστε με πολιτικές προσωπικότητες που οι απόψεις τους ταυτίζονται με τις απόψεις συντηρητικών ευρωπαίων παραγόντων; Ποιά είναι η διαχωριστική γραμμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πιά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ομολογώ ότι πρέπει να γίνουν πιο σαφείς οι διαχωριστικές γραμμές. Και αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα που νομίζω ότι πρέπει να συζητήσει το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα. Ανεξάρτητα, όμως, από αυτό, στο παρελθόν έχουμε αποφασίσει από κοινού πάνω σε τέτοια ζητήματα. Εχουμε συμφωνήσει σε πρωτοβουλίες που κρίναμε ότι ήταν θετικές, εκτιμώντας ότι υλοποιούν, προωθούν, τουλάχιστον, σε πρώτη φάση, το πιστεύω μας για το μέλλον της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Από κει και πέρα, εάν προκύψει ένα κείμενο με απόψεων με τις οποίες δεν συμφωνούμε, να είστε βέβαιοι ότι έχουμε το θάρρος, για μια ακόμη φορά, να το τονίσουμε.

ΦΙΛΗΣ: Δεν μιλώ για θάρρος, μιλώ για πολιτικό σχεδιασμό και ρεαλισμό. Η ερώτηση είναι: τα όσα διαλαμβάνονται στο κείμενο των τριών Πρωθυπουργών απηχούν απόψεις της ελληνικής πλευράς ή όχι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω, ήδη, απαντήσει. Η πρώτη μου απάντηση ήταν ιδιαίτερα εκτενής.

ΦΙΛΗΣ: Στην πρώτη απάντησή σας απαντήσατε επί των συντηρητικών κυβερνήσεων. Σε αυτή την περίπτωση είναι επικεφαλής ο κ. Μπλερ; Είναι συντηρητική η κυβέρνηση Μπλερ κατ εσάς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι το κόμμα του κ. Μπλερ ανήκει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

ΦΙΛΗΣ: Αρα, δεν ισχύει η απάντησή σας γι αυτό το θέμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα για την κατεύθυνση που εμείς δώσαμε και δίνουμε. Εχουμε παλέψει για να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις στα ευρωπαϊκά όργανα για το μέλλον της Ευρώπης. Κάθε πρόταση, κάθε άποψη που βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση, από όπου κι αν προέρχεται, είναι σαφές ότι δεν θα μας βρει σύμφωνους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε κάποια έργα και είπε ότι είναι πολύ ωραία. Ο κ. Πάγκαλος, όμως, στη Βουλή δήλωνε την ίδια ώρα ότι στην περιοχή του δεν έχει πέσει ούτε κασμάς. Γίνονται έργα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φαντάζομαι ότι δεν είδατε τηλεόραση χθες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ρωτώ για τον κ. Πάγκαλο. Ο κ. Πάγκαλος είδε τηλεόραση. Δεν βλέπει τον Πρωθυπουργό στη τηλεόραση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν έχετε δει τηλεόραση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 20 February 2002 - 15:05:11 UTC