Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-02-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Συνεχίζεται η συνεδρίαση για το θέμα της διαφθοράς και επομένως ανακοινώσεις θα υπάρξουν μετά τη λήξη της.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες ακούσαμε στις δηλώσεις, μετά τη σύσκεψη που είχαν ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς και ο υφυπουργός Βαγγέλης Αργύρης με τους εκπροσώπους των αγροτών, να μιλούν σε διαφορετική γλώσσα, να ρίχνει ο ένας τις ευθύνες στον άλλον και έφθασαν στο σημείο να αλληλοκατηγορούνται. Ποια είναι η αλήθεια; Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε όλα αυτά τα θέματα υπάρχουν τα γεγονότα και νομίζω ότι κανείς δεν κατέχει μόνος του την απόλυτη αλήθεια. Σε αυτά τα ζητήματα υπάρχουν οι αριθμοί και τα γεγονότα που μιλούν από μόνα τους και καθένας μπορεί να βγάζει τα συμπεράσματά του.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η χώρα μας έχει δεσμευτεί με τον κανονισμό της Ε.Ε., ώστε η ποσότητα του βαμβακιού που θα δηλωθεί και επομένως θα επιδοτηθεί βάσει του κανονισμού θα είναι μέχρι το όριο του ενός εκατομμυρίου 146 χιλιάδων τόνων. Εως αυτή τη στιγμή που συζητούμε έχουμε ένα εκατομμύριο 95 χιλιάδες τόνους. Αυτό έγινε μετά από μια σειρά ενστάσεων που εξέτασαν και αποδέχθηκαν οι αρμόδιες αρχές και η κυβέρνηση. Η αρχική ποσότητα που είχε θεωρηθεί ως νομίμως δηλωθείσα ήταν ένα εκατομμύριο 78 χιλιάδες τόνοι και με τις ενστάσεις φτάσαμε στο ένα εκατομμύριο 95 χιλιάδες τόνους.

Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να εξετάσουμε και τις υπόλοιπες ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί και σε όσες από αυτές υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είναι σωστές, δηλαδή οι αγρότες που τις υπέβαλαν έχουν δίκιο, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, υπάρχει καλή διάθεση να τις αναγνωρίσουμε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μέχρι του ορίου του ενός εκατομμυρίου 146 χιλιάδων τόνων.

Υπάρχει ένας κανονισμός και σύμφωνα με αυτόν κατανεμήθηκαν οι σχετικές ποσοστώσεις και δόθηκαν οι σχετικές κατευθύνσεις. Αν παράχθηκε επιπλέον βαμβάκι είναι σαφές ότι αυτό το βαμβάκι δεν παράχθηκε σύμφωνα με τον κανονισμό και με όσα ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις.

Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε και θα κάνουμε είναι να εξετάσουμε σε ποιες ενστάσεις έχουν δίκιο. Πιθανόν σε ορισμένες περιπτώσεις να υπάρχουν αιτιολογημένες αναφορές των αγροτών και ανάγκη για να συμπεριληφθούν στην τελική ποσότητα που θα δηλωθεί. Αυτές τις περιπτώσεις θα τις αντιμετωπίσουμε και θα τις κρίνουμε με καλή διάθεση.

ΚΑΠΠΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μετά την άκαρπη χθεσινή συνάντηση θεωρώ ότι το ερώτημα που σας τέθηκε χθες και το οποίο χαρακτηρίσατε ανεπίκαιρο, αποκτά πλέον επικαιρότητα, δηλαδή αναφέρομαι στις οξυμένες αντιδράσεις των αγροτών στις οποίες αν παρατηρήσατε υπάρχει ένα νέο ποιοτικό χαρακτηριστικό, είναι ένα χαρακτηριστικό μιας οργής των αγροτών που υπερβαίνει ακόμη και τους σχεδιασμούς των επιτελικών παραγόντων των αγροτών. Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης ως προς αυτές τις εκδηλώσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν οι γνωστοί εκπρόσωποι, οι οποίοι χθες διατύπωσαν τη διαφωνία τους. Μιλάω για τους κυρίους Πατάκη και Μπούτα. Εγινε η συνάντηση με τον κ. Δρυ. Καλόπιστα το υπουργείο Γεωργίας και η κυβέρνηση προσπάθησαν να προσεγγίσουν τα προβλήματα των αγροτών. Πάντα αντιμετωπίζουμε με καλή πίστη και καλή διάθεση τα προβλήματα των αγροτών.

Για παράδειγμα, θέλω να τονίσω τις σχετικές επίσημες ανακοινώσεις για τις αποζημιώσεις των αγροτών στις περιοχές όπου υπήρξαν καταστροφές, λόγω καιρού, με τα γνωστά ακραία φαινόμενα του Ιανουαρίου. Εξασφαλίστηκε το ποσό των 90 δισεκατομμυρίων δραχμών και ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε, θα το κάνουμε και μάλιστα με τις πιο ταχείς και αποτελεσματικές διαδικασίες.

Κατανοούμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια προβλήματα. Θα προσπαθήσουμε με καλή διάθεση, με θετικό πνεύμα να αντιμετωπίσουμε και τις ενστάσεις εκείνες που πείθουν ότι πρέπει κάποιες ποσότητες ακόμη να συμπεριληφθούν.

Εκείνο, όμως, που πρέπει να δηλώσουμε σαφώς είναι ότι οι κινητοποιήσεις και οι διαμαρτυρίες είναι σεβαστές. Βεβαίως, ο αγροτικός κόσμος έχει προβλήματα και πιθανόν κρίνει κάποιες στιγμές ότι πρέπει να κάνει τις κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με θετικό πνεύμα τα προβλήματα των αγροτών και προσπαθεί να εξασφαλίζει τις καλύτερες λύσεις. Εκείνο, όμως, που πιστεύουμε είναι ότι όλη η κοινωνία ζητεί να μην υπάρχουν μορφές κινητοποιήσεων που να είναι σε βάρος της, που να παρεμποδίζουν την ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Δηλαδή, σε τελευταία ανάλυση, να στρέφονται εναντίον του πολίτη. Και πιστεύουμε ότι και στους αγρότες και στους συνδικαλιστές τους θα υπάρξουν ώριμες και υπεύθυνες σκέψεις.

ΚΑΠΠΟΣ: Σε ποιες λύσεις προσανατολίζεται πλέον η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω απαντήσει με την ακριβώς προηγούμενη αναφορά μου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί στην Ε.Ε.. Η χώρα είχε δεσμευτεί, τους αγρότες τους ειδοποίησε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι οι κανονισμοί αυτοί δεν είναι ούτε κρυφοί, ούτε μυστικοί. Οι κανονισμοί αυτοί είχαν δοθεί και είχαν ενημερωθεί αναλυτικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: γνώριζαν για τους ένα εκατομμύριο 146 χιλιάδες τόνους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι κανονισμοί αυτοί ανακοινώνονται και από μας και από την Ε.Ε.. Και βεβαίως, οι αρμόδιες υπηρεσίες από φέτος που εφαρμόζουν αυτό το νέο κανονισμό και το ολοκληρωμένο και διάφανο σύστημα γνωστοποιούν αυτούς τους κανονισμούς. Εχουν βγει δε και οι σχετικές ποσοστώσεις και κατά περιοχή και κατά καλλιέργεια. Δεν είναι κάτι που οι αγρότες δεν το γνωρίζουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι αγρότες λένε ότι δεν είχαν ενημερωθεί. Δεν είχε πει η κυβέρνηση πόσους τόνους θα πάρει. Και το ίδιο λένε και τώρα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτά λύνονται στις συναντήσεις με τους αρμόδιους, όπου από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει πάντα πολύ καλό πνεύμα. Σας επαναλαμβάνω ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Υπάρχει ο κανονισμός, ο οποίος εφαρμόζεται από φέτος. Είναι ένα ολοκληρωμένο και διάφανο σύστημα που ρυθμίζει τα θέματα των βαμβακοκαλλιεργειών, ώστε να εξασφαλίζει και ιδιαίτερα θετικές τιμές και υψηλές επιδοτήσεις. Είχαν ενημερωθεί γι` αυτό. Εάν σε κάποια σημεία, βεβαίως, επειδή είναι η πρώτη φορά, υπάρχουν ενστάσεις δικαιολογημένες θα αντιμετωπιστούν με θετικό πνεύμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση στη σύσκεψη, εκτός από τη διαφθορά, συζητά να ληφθούν μέτρα για την κατάργηση των συγκεντρώσεων; Δηλαδή, ο κ. Σημίτης με τον κ. Χρυσοχοϊδη...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στη σύσκεψη, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, δεν συμμετέχει μόνο ο κ. Χρυσοχοϊδης, αλλά και ο κ. Χριστοδουλάκης, η κα Παπανδρέου, ο κ. Σκανδαλίδης, ο κ. Χυτήρης, ο κ. Διαμαντούρος και άλλα στελέχη. Δεν είναι μια σύσκεψη που γίνεται για άλλα ζητήματα, πέραν της διαφθοράς και βεβαίως, γίνεται και λόγω επικαιρότητας, και ειδικότερα του θέματος του παράνομου τζόγου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και των αγροτών. Και αυτό είναι επίκαιρο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως είδατε από την τοποθέτηση του κ. Δρυ, αλλά και την σημερινή τοποθέτησή μου, αντιμετωπίζουμε τους αγρότες ως ένα μεγάλο στρώμα του ελληνικού λαού που έχει προβλήματα, που προσφέρει στη χώρα και την οικονομία της. Προσεγγίζουμε και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα αυτά με ιδιαίτερη ευαισθησία. Επιχειρούμε, στο πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε., τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Εχουμε επισημάνει ότι μια τυχόν επανεθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής θα οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα για τους αγρότες. Και το μόνο που επισημαίνουμε, εξ ονόματος της ελληνικής κοινωνίας, είναι ότι δεν είναι δυνατόν η όποια μορφή κινητοποιήσεων -γιατί σεβόμαστε τις κινητοποιήσεις- να στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου, κατά του απλού πολίτη δεν μπορεί να παρεμποδίζει την οικονομική και κοινωνική ζωή.

ΜΙΧΑΗΛ: Να συμπεράνω ότι οι προτάσεις που χθες ανέπτυξε στους εκπροσώπους των αγροτών ο κ. Δρυς, είναι οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης; Δηλαδή, 90 δισ. για αποζημιώσεις, προσπάθεια για όσο γίνεται μεγαλύτερη τιμή στο βαμβάκι και η συμφωνία από ό,τι αποδείχθηκε στον καπνό, στο λάδι και στο μητρώο, είναι οι τελικές αποφάσεις σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν υπήρχαν περισσότερες δυνατότητες και άλλες διέξοδοι, να είστε βέβαιοι ότι θα τις είχαμε ακολουθήσει. Γνωρίζετε ότι λειτουργούμε σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.

ΜΙΧΑΗΛ: Από ό,τι καταλαβαίνω, κινούμενη η κυβέρνηση σε αυτό το πλαίσιο, έχει διαμορφώσει αυτές τις συγκεκριμένες προτάσεις που τις κατέθεσε στο χθεσινό διάλογο. Συνεπώς, η μη αποδοχή τους από τους αγρότες, κατά την εκτίμησή σας, έχει άλλους σκοπούς από το να δικαιωθούν τα αιτήματά τους; Οπως, για παράδειγμα, πολιτικές σκοπιμότητες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιστεύω απλά -επειδή είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ο κανονισμός- ότι υπάρχουν αγρότες οι οποίοι, ίσως, δεν έχουν κατανοήσει ή εν πάση περιπτώσει έχουν μείνει σε παλιές πρακτικές γύρω από τα θέματα των καλλιεργειών. Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες σε αυτό το σημείο. Πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι είναι εύκολη ή δυνατή μια επανεθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής. Αυτό, όχι μόνο δεν είναι εύκολο και δυνατό, αλλά θα ήταν καταστροφικό για τον Ελληνα αγρότη. Σε αυτά τα ζητήματα υπάρχουν διαφωνίες, με ορισμένες σκέψεις που αναλύονται από την πλευρά των εκπροσώπων των αγροτών. Δεν εκτιμούμε ότι υπάρχει κάτι άλλο. Είναι σαφές ότι έχουμε κάποιες διαφωνίες. Είναι, όμως, εξίσου σαφές ότι προσπαθούμε να βρούμε λύση, μέσω του διαλόγου.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πριν από τη σύσκεψη αυτή που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε και μία άλλη σύσκεψη με τη συμμετοχή κυβερνητικών παραγόντων, αλλά και μελών του ΠΑΣΟΚ. Επειδή δεν υπήρξε κάποια ανακοίνωση, ούτε έγιναν δηλώσεις, έχετε να μας πείτε κάτι εσείς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξετάστηκαν θέματα που αφορούν την πορεία του κόμματός μας προς τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και θέματα που έχουν σχέση με την περιφέρεια και τα έργα που εκτελούνται εκεί.

ΚΟΥΙΝ: Στην αυριανή Κυβερνητική Επιτροπή, εκτός από την πορεία του κυβερνητικού έργου, θα συζητηθεί κάποιο άλλο συγκεκριμένο θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Κυβερνητική Επιτροπή, στην αυριανή συνεδρίασή της, θα απασχοληθεί με όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Αφορά την πορεία του κυβερνητικού έργου και είναι σαφές ότι θα συζητηθούν θέματα που έχουν να κάνουν με ζητήματα που προωθούνται και κρίνονται αυτή τη στιγμή. Ενα από αυτά, είναι βεβαίως και το θέμα της αγροτικής πολιτικής.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Τι ακριβώς ζήτησε η ντελ Πόντε στις 13 Αυγούστου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μας ζητήθηκαν μια σειρά στοιχεία και διευκρινίσεις. Εκείνο που έχω να σας πω -και μένω εκεί- είναι η επιθυμία για στενή συνεργασία. Υπήρξε άμεση ανταπόκριση από τις ελληνικές αρχές στο αίτημα που ανέπτυξε η κα Κάρλα ντελ Πόντε και αύριο, το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης, θα απαντήσει πλήρως στα ερωτήματα που ετέθησαν.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Το ρωτώ, γιατί αυτά που δημοσιεύθηκαν σήμερα αφορούν μόνο το @99 και το 2000 που, υποθέτω, σχετίζονται με το Κόσσοβο. Εχει ζητήσει στοιχεία και από τις αρχές της δεκαετίας του @90;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αύριο θα δώσει ολοκληρωμένη απάντηση του ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτό στο οποίο θα μείνω σήμερα, είναι ότι υπάρχει η θέληση για στενή συνεργασία, άμεση ανταπόκριση της ελληνικής κυβέρνησης στα σχετικά αιτήματα και αύριο θα υπάρξει απάντηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Η δικαστική απόφαση πότε ελήφθη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό το οποίο επισημαίνω είναι ότι αύριο θα υπάρξει άμεση απάντηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΚΑΠΠΟΣ: Σχετικά με το αγροτικό, επιμείνατε ότι σεβαστές μεν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, αλλά κ.τ.λ. Σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν η κυβέρνηση εκδήλωνε ένα οποιασδήποτε μορφής αστυνομικό κατασταλτικό σχέδιο. Εχετε κάτι τέτοιο κατά νου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω, ήδη, απαντήσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αύριο απεργούμε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σεβόμενοι την αυριανή κινητοποίηση της ΕΣΗΕΑ δεν θα γίνει η αυριανή πολιτική ενημέρωση.

ΜΙΧΑΗΛ: Πρόκειται να συναντηθείτε με την ΕΣΗΕΑ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επικοινώνησα με τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Αρ. Μανωλάκο και του είπα ότι στις προθέσεις μας είναι να υπάρξει συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ -η οποία καλύπτει, όπως γνωρίζετε, όλο το δημοσιογραφικό κόσμο του Λεκανοπεδίου- προκειμένου να συζήσουμε αναλυτικά, μόλις είμαστε έτοιμοι, όλα τα θέματα τα οποία προτιθέμεθα να προωθήσουμε το επόμενο διάστημα στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. Ειδικότερα θα συζητήσουμε το προσχέδιο νόμου για το βασικό μέτοχο, την υλοποίηση, δηλαδή, του άρθρου 14, παρ. 9, του Συντάγματος, την ανάγκη έναρξης ενός διαλόγου για τον εκσυγχρονισμό και τη συμπλήρωση των κωδίκων δεοντολογίας, με βάση την πρόταση του ΕΣΡ, καθώς και άλλα θέματα επικαιρότητας για το δημοσιογραφικό κόσμο και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε. Ο κ. Μανωλάκος μου ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η οποία πιθανό να έχει ολοκληρωθεί αυτή τη στιγμή, θα αναγγείλει γενικότερες πρωτοβουλίες της ΕΣΗΕΑ. Εμείς είμαστε ευτυχείς όταν αναλαμβάνονται τέτοιες πρωτοβουλίες από την ΕΣΗΕΑ στον ευαίσθητο χώρο των ΜΜΕ και θεωρούμε ότι συμβάλλουν σημαντικά στα θέματα της δεοντολογίας και της αυτορρύθμισης στο χώρο του Τύπου.

Θέλω να τονίσω -επειδή βλέπω κάποια δημοσιεύματα του Τύπου και άκουσα και κάποιο συνάδελφό σας χθες, ο οποίος εξέφρασε φόβους -ειπώθηκαν μάλιστα διάφορα περί επιτροπών δεοντολογίας και άλλα τέτοια- ότι ουδέποτε ειπώθηκε από την πλευρά μας κάτι τέτοιο. Θέλω να θυμίσω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ο κώδικας δεοντολογίας του 1988, ο οποίος ισχύει για τις ειδησεογραφικές και ενημερωτικές εκπομπές, είναι ο λεγόμενος «κώδικας δεοντολογίας Δακτόγλου», που έχει ονομαστεί χάριν συντομίας, από το όνομα του επιστήμονα που τον είχε συντάξει. Αρα, υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας κώδικας δεοντολογίας -δεν τον εφεύρε η κυβέρνηση- ο οποίος έχει μάλιστα την ισχύ του Προεδρικού Διατάγματος. Εχει συμπληρωθεί με άλλες διατάξεις από το νόμο 2328 και βεβαίως, έχει αναλάβει το ΕΣΡ την εποπτεία για την εφαρμογή του, με εξουσιοδότηση νόμου και αρμοδιότητα για τις σχετικές ποινές. Επειδή, όμως, ο κώδικας αυτός είναι παλαιότερος της εποχής της άνθισης και της επέκτασης -και μάλιστα με τον τρόπο που έγινε ήταν και λίγο αυθαίρετος, ως γνωρίζετε- των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων, επειδή έχει διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο εκ των πραγμάτων, επειδή ο κώδικας αυτός δεν είχε συμπεριλάβει πάρα πολλές διατάξεις που τέθηκαν σε διάφορους νόμους, κυρίως στο νόμο 2328, κρίνεται σκόπιμη η επικαιροποίηση και συμπλήρωσή του. Θα έλεγα ότι χρειάζεται ένας γενικότερος εκσυγχρονισμός και προσαρμογή στις σημερινές καταστάσεις, πάλι με τη μορφή του κώδικα δεοντολογίας που θα περιβληθεί με τη μορφή Π.Δ. Πάλι το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση θα είναι ο αρμόδιος φορέας για την εφαρμογή και παρακολούθησή του. Γνωρίζετε ότι το ΕΣΡ δεν θα διορίζεται πλέον από την κυβέρνηση και ήδη έχω στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίας που προβλέπει το Σύνταγμα, αλλά, από τη Διάσκεψη των Προέδρων, δηλαδή, από το ελληνικό Κοινοβούλιο και μάλιστα με ιδιαίτερα αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή, με τη σύμφωνη γνώμη περισσοτέρων του ενός κομμάτων. Υποθέτω, εάν είναι δυνατόν, και με ομοφωνία της Βουλής. Επομένως, θα είναι μια πραγματικά ισχυρή και ανεξάρτητη αρχή. Θα συνεχίσει δε το θετικό έργο που έχει παραχθεί και από το νυν ΕΣΡ. Το ΕΣΡ, λοιπόν, θα έχει την ευθύνη της παρακολούθησης της εφαρμογής του κώδικα δεοντολογίας, θα είναι αρμόδιο για να εγκαλεί ή και να επιβάλλει ποινές και όχι εμείς. Εμείς δεν θα έχουμε καμία σχέση και καμία δυνατότητα παρέμβασης, ως κυβέρνηση. Θέλω να το σημειώσω αυτό, για να μην πλέκουμε κάποια σενάρια που οφείλονται στην έλλειψη γνώσης και ελπίζω όχι σε κακοπιστία. Θέλω να ελπίζω ότι καλόπιστα αναφέρθηκαν, αλλά πιθανότατα να μην γνώριζαν τα στοιχεία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Μανωλάκος δέχθηκε να συζητήσει κώδικα δεοντολογίας, σύμφωνα με αυτά που μας είπατε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας το επαναλάβω αυτό, διότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την επικαιροποίηση και τον εκσυγχρονισμό ενός υπάρχοντος κώδικα. Θέλω να τονίσω ότι δεν θα είναι της κυβέρνησης η πρόταση που θα τεθεί στο διάλογο, γιατί πιθανόν υπήρξαν κάποιες παρεξηγήσεις. Θα τεθεί στο διάλογο η πρόταση του ΕΣΡ, η οποία είναι σύμφωνη με το νόμο. Από κει και πέρα, ελπίζω ότι όλοι θα προσέλθουν στο διάλογο, διότι είναι σαφές ότι την πρόταση αυτή την έχει συντάξει -και θα αποσταλεί σε όλους για να διατυπώσουν τις απόψεις τους- το ΕΣΡ. Δεν την έχω συντάξει εγώ. Σέβομαι απόλυτα την πρόταση που έχει συντάξει. Ομως, εμείς -ευτυχώς ή δυστυχώς- είμαστε εκείνοι που έχουμε την αρμοδιότητα να καταρτίσουμε το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα θέσει σε ισχύ όλες αυτές τις προτάσεις. Αν δεν γίνει Π.Δ., δεν έχει ισχύ ο κώδικας. Αρα, δεν θα μπορεί το ΕΣΡ αύριο -που θα είναι και παντελώς ανεξάρτητη αρχή- να εγκαλεί κανέναν. Δεν θα υπάρχει νομικό πλαίσιο. Εάν, από κει και πέρα, η ΕΣΗΕΑ προωθήσει μια παράλληλη διαδικασία για αυτορρύθμιση των ΜΜΕ, δεν έχουμε παρά να τη χαιρετήσουμε. Δεν εμποδίζει το ένα το άλλο. Δεν αντιστρατεύεται το ένα το άλλο. Και το θεωρώ άκρως ενισχυτικό και θετικό και θέλω να συγχαρώ τέτοιες πρωτοβουλίες. Μακάρι να υπήρχε η αυτορρύθμιση. Μακάρι να μπορούσαν τα ίδια τα ΜΜΕ, χωρίς καμία παρέμβαση, ούτε καν έλεγχο, να είχαν οδηγήσει σε κώδικες δεοντολογίας και αυτορρυθμίσεις ισχυρές και παρακολουθούμενες...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχυρότατες είναι , κ. Υπουργέ. Πέφτουν τα πρόστιμα το ένα πίσω από το άλλο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά -και θέλω με την ευκαιρία της παρέμβασής σας να το θυμίσω- ότι υπάρχουν δύο κατηγοριών αντιμετωπίσεις: Υπάρχει πλήρης ελευθεροτυπία και ο κάθε ιδιώτης έχει δικαίωμα να εκδώσει μια εφημερίδα. Υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. Εάν τηρούνται αυτές οι διαδικασίες μπορείς να εκδώσεις μια εφημερίδα και να πουλάς έναν αριθμό φύλλων που θεωρείς ικανοποιητικό για να εκφράζεις τις απόψεις σου, μαζί με το επιτελείο σου και, εν πάση περιπτώσει, όσους χρησιμοποιείς που επιτελούν το λειτούργημά τους. Νομίζω ότι όλα αυτά τα ζητήματα που συνδέονται με το χώρο των εφημερίδων, καλώς έχουν αυτή τη στιγμή και κανείς δεν αλλάζει τίποτα. Υπάρχουν και οι νόμοι, εάν θέλει κάποιος πολίτης να προστατευθεί. Εάν μια εφημερίδα θίξει έναν πολίτη, έχουμε ένα νομικό πλαίσιο -και θα έλεγα και πλήρες νομικό πλαίσιο- ώστε ο πολίτης να προστατευθεί πλήρως. Περιττεύει, λοιπόν, η οποιαδήποτε αλλαγή στον τομέα αυτό. Υπάρχει, όμως, από την άλλη πλευρά, ένα δημόσιο αγαθό και μάλιστα ιδιαίτερα ακριβό. Το αγαθό αυτό λέγεται «συχνότητες». Θέλω να θυμίσω ότι οι συχνότητες δεν ανήκουν στον ιδιώτη. Οι συχνότητες ανήκουν στον ελληνικό λαό και την ευθύνη να τις χειριστεί την έχει το κράτος. Είναι λογικό, λοιπόν, από τη στιγμή που το κράτος εκχωρεί συχνότητες για να κάνουν κάποιοι χρήση, να ελέγχει -και υπάρχει για το σκοπό αυτό μια ανεξάρτητη αρχή- την τήρηση κάποιων κωδίκων δεοντολογίας. Και ομιλώ για κώδικες δεοντολογίας. Υποστηρίζετε, δηλαδή, ότι κάποιος που κάνει χρήση ενός δημόσιου αγαθού μπορεί να προβάλλει εγκληματικές πράξεις, επί παραδείγματι; Υπάρχει κάποιος που θα συμφωνήσει σε αυτό; Πιστεύω «όχι». Αρα, λοιπόν, από τη στιγμή που γίνεται χρήση ενός δημόσιου αγαθού -και μάλιστα τονίζω ιδιαιτέρως ακριβού- είναι λογικό να υπάρχει ένας κώδικας δεοντολογίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί θέλετε να δημιουργήσετε άλλο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διότι, ο κώδικας δεοντολογίας του Δακτόγλου, είναι του 1988. Και τότε, όπως γνωρίζετε, υπήρχε μόνο η κρατική τηλεόραση και το κρατικό ραδιόφωνο και ήταν στη γέννησή τους τότε -αν θυμάμαι καλά- ο 9,84 και κάποιοι άλλοι σταθμοί. Είναι δυνατό η εποχή εκείνη που υπήρχαν μόνο η κρατική ραδιοτηλεόραση και άλλα δύο-τρία ραδιόφωνα να είναι ίδια εποχή με τη σημερινή; Είναι δυνατό τα προβλήματα να είναι ίδια τώρα που υπάρχουν εθνικές τηλεοράσεις, περιφερειακές, εθνικά ραδιόφωνα, περιφερειακά ραδιόφωνα, εκατοντάδες σταθμοί, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί: Είναι ίδιο το τοπίο; Είναι ίδια τα προβλήματα; Είναι ίδιες οι ανάγκες; Ο νόμος 2328, και όχι ο κώδικας δεοντολογίας, επιχείρησε ορθώς κατά τη γνώμη μου, να ρυθμίσει ορισμένα από τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί. Εχουμε, λοιπόν, σήμερα έναν κώδικα δεοντολογίας που ισχύει, πεπαλαιωμένο. Ενα νόμο που ισχύει, ο οποίος «θεραπεύει» κάποιο μέρος των προβλημάτων. Εχουμε ποινικό κώδικα που αντιμετωπίζει κάποια άλλα. Εχουμε άλλους νόμους που αντιμετωπίζουν άλλα. Τί ποιό ορθό, τί ποιό υπεύθυνο για μια οργανωμένη πολιτεία, να προχωρήσει, όχι με δική της πρόταση, αλλά με πρόταση του ΕΣΡ, δηλαδή μιας ανεξάρτητης αρχής, στον εκσυγχρονισμό, τη συμπλήρωση και τη συστηματοποίηση, όλων αυτών των κωδίκων. Πιστεύω ότι θα είναι ένα εξαιρετικό θετικό έργο, που θα συμβάλει σημαντικά στην ποιότητα της ενημέρωσης. Εγώ θα περίμενα να χαιρετήσετε τις προθέσεις μας και όχι να βλέπω κάποιες διαμαρτυρίες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τί ποιότητα, τί εννοείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν με ρωτάτε, εάν είμαστε ευχαριστημένοι από την ποιότητα, απαντώ ευθέως «όχι». Και εκτιμώ ότι κι εσείς το ίδιο θα πείτε.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Το ποσοστό του βασικού μετόχου που θα εισηγηθεί η κυβέρνηση, μας λέτε ποιό είναι; Εχει αποφασίσει η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μόλις αποφασίσουν τα κυβερνητικά όργανα, θα σας το ανακοινώσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς τι προτείνατε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είθισται να προκαταλαμβάνω τα κυβερνητικά όργανα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τη μεταφορά στρατιωτικού πολεμικού υλικού από την Τουρκία σε αεροδρόμιο της Κύπρου. Τι γίνεται με αυτό το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πράγματι, έχουν γίνει κάποιες τέτοιες μεταφορές. Είχε αποσυρθεί παλαιότερα αυτό το υλικό με την πρόφαση της επισκευής, και τώρα, από ό,τι φαίνεται, επέστρεψε. Εκείνο που θέλω να σχολιάσω είναι το εξής: Τέτοιου είδους κινήσεις δεν πετυχαίνουν τίποτα περισσότερο από το να δημιουργούν ή να αυξάνουν τις εντάσεις σε μια ευαίσθητη περιοχή. Θα περιμέναμε από την τουρκική πλευρά, σε μια εποχή που ο διάλογος εξελίσσεται, να επιδεικνύει μια πιο υπεύθυνη στάση. Η αδιαλλαξία δεν είναι καλός σύμβουλος. Εκείνο που θέλουμε να συστήσουμε είναι να θυμηθεί η τουρκική πλευρά ότι δεν έχει πετύχει τίποτα με την αδιαλλαξία, ότι η διεθνής κοινότητα απαιτεί να προχωρήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό και να βρεθεί λύση και ότι τέτοιες κινήσεις που δημιουργούν ένταση θα πρέπει να αποφεύγονται. Εμείς συμβάλλουμε θετικά σε αυτό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα καταγγείλει η Ελλάδα το γεγονός στα διεθνή φόρα; Το να λέμε ότι θα κάνουμε μια δήλωση δεν αποτελεί και τεκμήριο. Το θέμα είναι, θα κάνετε κάποια κίνηση προς τα Ηνωμένα Εθνη; Θα διαμαρτυρηθεί η ελληνική κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να είστε βέβαιος ότι γίνονται όλες οι κινήσεις.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 6 February 2002 - 15:05:11 UTC