Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-01-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα συζήτησης την πολιτική μας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Θα σας δώσω κάποια σημεία της τοποθέτησης του Πρωθυπουργού για τις τηλεπικοινωνίες, όπως και κάποιες άλλες εισαγωγικές παρατηρήσεις για το ασφαλιστικό και τους πανεπιστημιακούς γιατρούς.

Οσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες, που ήταν και το κύριο θέμα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου: Συμπληρώθηκε -επισήμανε ο Πρωθυπουργός- ένας χρόνος λειτουργίας της απελευθερωμένης αγοράς των τηλεπικοινωνιών. Σε αυτό το χρόνο, μπήκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη ενός υγιούς ανταγωνισμού σε έναν τομέα που λειτουργούσε μονοπωλιακά. Η Ελλάδα αποτελεί, πλέον, το κέντρο των τηλεπικοινωνιών στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης. Με τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις στον έλεγχο της αγοράς των τηλεπικοινωνιών, τα οφέλη για το χρήστη-καταναλωτή (μείωση των τελών τηλεπικοινωνιών, καλύτερη ποιότητα, περισσότερες υπηρεσίες) είναι ορατά. Υπάρχουν πια ανταγωνιστές. Ο πολίτης μπορεί να επιλέξει υπηρεσίες, να επιλέξει τιμολόγια. Η απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες. Τα επόμενα τρία χρόνια θα επενδυθούν 2 τρις δραχμές στις τηλεπικοινωνίες και θα δημιουργηθούν 20.000 νέες θέσεις εργασίας. Διευκολύνεται η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην καθημερινή ζωή μας, στη μόρφωση, τις επαγγελματικές δραστηριότητες, τα θέματα πολιτισμού. Μέσω ανοικτών και απολύτως διάφανων διαγωνιστικών διαδικασιών χορηγήθηκαν άδειες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών για ασύρματα δίκτυα, κινητές υπηρεσίες τρίτης γενιάς και θα ακολουθήσουν οι άδειες «ΤΕΤΡΑ». Τα έσοδα του κράτους από αυτές τις αδειοδοτήσεις ανέρχονται μέχρι τώρα στα 250 δις δραχμές. Η απελευθέρωση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών συμβάλλει στη διαμόρφωση και τη σταδιακή ολοκλήρωση της κοινωνίας της πληροφορίας, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς εξαιρέσεις. Η Κοινωνία της Πληροφορίας για όλους τους Ελληνες με ίσα δικαιώματα πληροφόρησης, γνώσης και χρήσης όλων των ευεργετημάτων της ψηφιακής εποχής. Παράλληλα, αναβαθμίζονται οι ταχυδρομικές υπηρεσίες. Η αξιοπιστία και η ταχύτητα της παράδοσης βελτιώνονται. Τα ΕΛΤΑ από έντονα ζημιογόνα βαδίζουν, πλέον, προς την κερδοφορία τους. Δείχνουν ότι η πολιτική μας είναι επιτυχής.

Ο Πρωθυπουργός, στη συνέχεια, έκανε ορισμένες παρατηρήσεις σε σχέση με τρέχοντα ζητήματα.

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη μια σειρά από ζητήματα, τα οποία είτε έχουν συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και την Κυβερνητική Επιτροπή, είτε θα τα εξετάσουμε εδώ όταν είναι ώριμα να έρθουν στα κυβερνητικά όργανα, προκειμένου να επεξεργαστούμε λύσεις, να πάρουμε αποφάσεις. Ενα τέτοιο θέμα, υπό επεξεργασία, είναι το Ασφαλιστικό. Είχα επανειλημμένες επαφές με το Υπουργείο Εργασίας, τους τελευταίους δύο μήνες και επιδίωξή μας είναι να λύσουμε το πρόβλημα, προσεγγίζοντάς το, όμως, διαφορετικά, απ` ό,τι την προηγούμενη φορά. Η λύση αυτή πρέπει να ανταποκρίνεται στις βασικές αρχές και κατευθύνσεις που έχουν αποφασιστεί στο Συνέδριο και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη και την ψήφο όλων. Αυτό χρειάζεται χρόνο, δουλειά, νέους υπολογισμούς και νέες επαφές. Ελπίζω -συνέχισε ο Πρωθυπουργός- ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η όλη προετοιμασία θα έχει ολοκληρωθεί. Αμέσως μετά θα υπάρξουν οι απαραίτητες συζητήσεις, όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες που εφαρμόζουμε. Συζητήσεις και με τους κοινωνικούς φορείς, αλλά και στο εσωτερικό του Κινήματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Οσοι βιάζονται για να αναδείξουν την ευαισθησία τους, δεν εξυπηρετούν την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το θέμα αποτελεσματικά, με τρόπο που θα οδηγήσει στη λύση. Κάθε άστοχη ενέργεια μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και δυσκολίες, να απομακρύνει τη λύση. Ειπώθηκε ότι θέλουν να βοηθήσουν. Aλλά, τέτοιες ενέργειες δεν διευκολύνουν και, εξ αντικειμένου, δυσχεραίνουν μια πολιτική που εξελίσσεται μεθοδικά και σταθερά προς θετική κατεύθυνση. Είναι απόφασή μας, κατέληξε ο Πρωθυπουργός, να αντιμετωπίσουμε το ασφαλιστικό πρόβλημα, στο πλαίσιο που έχει αποφασιστεί, έτσι ώστε να πετύχουμε ένα βιώσιμο σύστημα που θα εξυπηρετεί τους εργαζόμενους και την εθνική οικονομία. Εχουμε δεσμευθεί σε αυτό. Και σε αυτή τη δέσμευση θα ανταποκριθούμε. Για να ανταποκριθούμε, όμως, χρειάζεται η συνεργασία όλων και όχι τοποθετήσεις ή διαφοροποιήσεις, οι οποίες δεν συμβάλλουν σ` αυτό. Αυτή τη συνεργασία επιζητώ από όλους.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία επισημαίνοντας: Με τον υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο συζητήσαμε αρκετές φορές τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας. Ενα μέρος της μεταρρύθμισης στο χώρο της υγείας, το οποίο εκκρεμεί είναι η διαμόρφωση της Α@ βάθμιας φροντίδας υγείας και αυτό βρίσκεται σε επεξεργασία. Ο υπουργός Υγείας πρότεινε και συμφώνησα -είπε ο Πρωθυπουργός- να έρθει το θέμα προς συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο, όταν ολοκληρωθεί η προετοιμασία και τότε θα συζητήσουμε τις νέες προτάσεις και γενικά την πορεία της μεταρρύθμισης. Οπως και άλλες φορές, έτσι και τώρα μια προσπάθεια αλλαγής συναντά την αντίδραση εκείνων που χάνουν προνόμια, εκείνων που έχουν εξασφαλίσει ειδικές ρυθμίσεις αντίθετες με την ορθολογική χρήση των πόρων και το δημόσιο συμφέρον. Η παράλληλη απασχόληση των πανεπιστημιακών γιατρών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν είναι δυνατή. Αυτό λέει η λογική, αυτό λέει και το γεγονός ότι η πολιτεία προσφέρει τις υποδομές για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Γι` αυτό πήραμε αποφάσεις, ψηφίστηκε νόμος και ο καθένας πρέπει να κάνει τις επιλογές του και να μην επιδιώκει τα οφέλη και από τα δύο συστήματα χωρίς υποχρεώσεις. Ο καθένας -κατέληξε ο Πρωθυπουργός- πρέπει τώρα να συμμορφωθεί σε αυτό που έχει αποφασιστεί.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπή για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, που είχε κεντρικό θέμα την κοινωνική αναβάθμιση των αγροτών και όσων ζουν στην ύπαιθρο, για να μην είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Να είναι πολίτες πρώτης κατηγορίας. Να τους παρέχονται όλες οι αναγκαίες υπηρεσίες. Τόνισε σχετικά ότι αυτό θέλει πολλή δουλειά και βέβαια ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα. Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη να προχωρήσει στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τα προβλήματα των αγροτών, την πορεία των λύσεων -πάντα σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας- και την πλήρη διασφάλιση της ομαλής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, εάν ο Πρωθυπουργός μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο μίλησε για εσωστρέφεια. Είπε ότι "θέλω να σταματήσει αυτό και τέρμα στην εσωστρέφεια"; Την είπε αυτή τη φράση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Χαίρομαι για την ερώτησή σας. Θα προσθέσω και το σχετικό σημείο από την ομιλία του: "Σε αυτή τη φάση χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στο έργο μας, στην προβολή του, στη σθεναρή υπεράσπιση των θέσεών μας. Αυτό περιμένει από εμάς ο κόσμος: Το έργο μας. Γι` αυτό και πρέπει να αντιπαλέψουμε την εσωστρέφεια. Η εσωστρέφεια παρασύρει στην αδράνεια. Υπάρχει χειροκρότημα, υπάρχει επιδοκιμασία όλων εκείνων που βλέπουν την πολιτική ως αντιπαράθεση προσώπων, είτε αρέσκονται να προβάλλουν δράματα. Η πολιτική, όμως, δεν είναι αυτό. Η ουσία της πολιτικής είναι αλλαγές στη λειτουργία της κοινωνίας και σε αυτές πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας. Το Συνέδριό μας έδωσε καθαρές λύσεις και ζήτησε άλλες συμπεριφορές. Και αυτές τις άλλες συμπεριφορές, έχουμε την υποχρέωση να τις τηρούμε. Γιατί αυτό, δεν αφορά μόνον την κυβέρνηση. Αφορά το ΠΑΣΟΚ και, προπαντός, την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. Εχουμε συγκεκριμένο σχέδιο και πρόγραμμα. Εχουμε στόχους που πρέπει να τους πετύχουμε, που έχουμε υποχρέωση να τους πετύχουμε και δεν μπορούμε να αναλώνουμε το χρόνο μας για θέματα τα οποία, πραγματικά, δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα των πολιτών".

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά για την εσωστρέφεια, ο Πρωθυπουργός τα είπε με αφορμή την ερώτηση των 45 για το ασφαλιστικό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θέμα της εσωστρέφειας έχει να κάνει με γενικότερα φαινόμενα, παρατηρήσεις, παρεμβάσεις και λεχθέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν συνεχιστεί η εσωστρέφεια που υπήρχε πριν το Συνέδριο και τον ανασχηματισμό, ο Πρωθυπουργός τι θα κάνει, θα παραιτηθεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει, βεβαίως. Πρέπει να σημειώσουμε αυτό που είπε ο Πρωθυπουργό: ότι είναι αποφασισμένος να δώσει τέλος στην εσωστρέφεια. Γιατί εσωστρέφεια σημαίνει αδράνεια. Αδράνεια σημαίνει ότι τα προβλήματα των πολιτών δεν λύνονται, ότι η χώρα δεν προχωρά μπροστά. Ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να μη δεχθεί την επανάληψη φαινομένων εσωστρέφειας. Το Συνέδριο έδωσε τέλος σε αυτά τα φαινόμενα. Θα μείνουμε σταθεροί στην εντολή του Συνεδρίου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτό σας ρώτησα. Αν συνεχιστεί, τι θα γίνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να είστε βέβαιος ότι δεν θα συνεχιστεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, τι μέτρα θα πάρετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολα τα μέλη και τα στελέχη μας είναι υπεύθυνα άτομα και ξέρουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να ανταποκρίνονται στις δύσκολες στιγμές. Με αυτή την έννοια, είμαι βέβαιος ότι τα φαινόμενα εσωστρέφειας δεν θα συνεχιστούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα προχωρήσει σε διαγραφές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Επαναλαμβάνω ότι δεν θα συνεχιστούν αυτά τα φαινόμενα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ίδιο έλεγε και πριν. Αυτό δεν γίνεται για πρώτη φορά, αλλά για τέταρτη, αν θυμάμαι καλά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή, ο Πρωθυπουργός προλαμβάνει, με την παρέμβασή του, και υπενθυμίζει την αναγκαιότητα να προχωρήσουμε στο έργο μας. Αυτό περιμένει από εμάς ο ελληνικός λαός.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι ο Πρωθυπουργός δεν τα είπε αυτά για τον κ. Τσουκάτο και για τις υπογραφές των 45, αλλά το είπε γενικότερα. Παρόλα αυτά, όμως, επικαιροποιείται το θέμα. Θέλω να σας κάνω μία ερώτηση και ευελπιστώ σε μία απάντηση, γιατί δεν την πήρα τόσο καιρό. Ο κ. Τσουκάτος ήταν στενός συνεργάτης του κ. Σημίτη. Κάποια στιγμή έπαψε να είναι συνεργάτης του. Το ερώτημά μου είναι: Ποιός ήταν ο λόγος που έφυγε ή εκδιώχθηκε ο κ. Τσουκάτος από το γραφείο του Πρωθυπουργού. Τον έδιωξε ή παραιτήθηκε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν νομιμοποιείται να σχολιάσει τέτοια θέματα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε για τις τηλεπικοινωνίες. Ο Πρωθυπουργός ή τα μέλη του Υ.Σ. αναφέρθηκαν καθόλου στις εταιρίες που εκμεταλλεύονται τις παροχές σε κινητά τηλέφωνα και την απραξία του συστήματος όταν φορτίζεται το όλο σύστημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπήκαμε σε καθαρά τεχνικά ζητήματα. Συζητήσαμε την πολιτική στον τομέα των επικοινωνιών, στις γενικές γραμμές και κατευθύνσεις της. Οπως γνωρίζετε, ο αρμόδιος υπουργός Χρ. Βερελής θα δώσει συνέντευξη Τύπου στους συντάκτες του υπουργείου του. Εκεί, πιθανόν, να γίνουν και αναφορές σε επιμέρους ζητήματα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε εσείς ή να μεταφέρετε την άποψη της κυβέρνησης για τους βανδαλισμούς που έγιναν στα γραφεία του κόμματος ΛΑΟΣ στη Θεσσαλονίκη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε κάθε βανδαλισμό εκφράζουμε την αντίθεσή μας. Αυτή είναι πάγια αρχή μας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπατε, όμως, τίποτα μέχρι τώρα, ενώ άλλες φορές και σε άλλες περιπτώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι λαλίστατος στο να κατηγορεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη με παρεξηγείτε, γιατί έχω έρθει κατευθείαν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας παρεξηγώ, απλά περίμενε το κανάλι μια ευαισθησία, πριν σας υποβληθεί ερώτηση, όπως κάνετε κατά το παρελθόν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας τονίσω ότι αυτή η ευαισθησία υπάρχει πάντα στην κυβέρνηση και σε μας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Η διαφοροποίηση ή η αυτονόμηση των 45 βουλευτών υπό τον κ. Τσουκάτο, αλλά και οι καντρίλιες των υπουργών με τον κ. Λαλιώτη για το θέμα του ροκ κ.τ.λ., εκλήφθηκαν από ορισμένους ως μίνι ανταρσία, ως πρελούδιο, προνουτσιαμέντο κατά της κυβέρνησης. Θέλω να μάθω, εάν συμμερίζεστε αυτή την άποψη και αν ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο εξέφρασε την άποψη ή τόνισε, "ως εδώ και μην παρέκει".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, όπως σας τη διάβασα, τα λέει όλα και απαντά σε όλα τα ερωτήματά σας. Τα σημεία για την εσωστρέφεια, είναι και αυτά αρκετά επεξηγηματικά. Αν θέλετε, μπορώ να σας τα ξαναδιαβάσω.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Συμμερίζεστε την εκτίμηση του Τύπου, σήμερα, που λέει για προνουτσιαμέντο...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει θέμα ανταρσίας. Υπάρχει μια σαφής τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, τόσο για το θέμα ουσίας στο ασφαλιστικό -που σας τη διάβασα- όσο και για τα φαινόμενα εσωστρέφειας, τα οποία βεβαίως είναι αποφασισμένος να τα σταματήσει στη γένεσή τους.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός θεωρεί φυσιολογικό ότι τρεις-τέσσερις μήνες μετά το Συνέδριο και τον ανασχηματισμό έχει αρχίσει αυτός ο νέος κύκλος εσωστρέφειας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γι` αυτό και παρενέβη, να σταματήσει εδώ, να σταματήσει σήμερα. Αυτός είναι ο σκοπός της παρέμβασής του. Στροφή στο έργο μας. Στροφή με ευθύνη απέναντι στις λύσεις που πρέπει να δώσουμε στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Στροφή στη δουλειά μας. Τέρμα η αδράνεια της εσωστρέφειας.

ΤΑΚΗΣ: Λέτε τέρμα στην αδράνεια της εσωστρέφειας, όμως πριν από λίγο και στη Βουλή και το πρωί, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισαν τις χθεσινές σας δηλώσεις -εμμέσως πλην σαφώς- ως διαρροές κέντρων παραπληροφόρησης. Το ίδιο συνέβη και με τις χθεσινές περί ενοχλήσεως του Πρωθυπουργού για την επιστολή Τσουκάτου. Ο Πρωθυπουργός με τη σημερινή του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο "αδειάζει" ουσιαστικά 45 βουλευτές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι σωστό αυτό που λέτε.

ΤΑΚΗΣ: Μα, όταν λέει ότι προκαλούν πρόβλημα στην πορεία της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό δεν τους "αδειάζει";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα σας παρακαλέσω να δείτε με προσοχή το κείμενο του Πρωθυπουργού. Αναφέρεται στην ουσία του προβλήματος και δεν έχει πρόθεση να "αδειάσει" κανέναν.

ΤΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός ενοχλήθηκε από τη χθεσινή κίνηση των "45";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έκρινε σκόπιμο να προβεί σε ολοκληρωμένη τοποθέτηση, την οποία όχι μόνο δεν την αποκρύψαμε, αλλά την παρουσιάσαμε αναλυτικά. Αυτή η τοποθέτηση τα λέει όλα. Δεν χρησιμοποιώ επίθετα -και γενικώς είμαι αντίθετος με αυτά- και χαρακτηρισμούς. Υπάρχει μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού.

Θέλω να πω σε μερικούς που βιάζονται ότι δεν υπάρχουν ούτε παραπληροφορήσεις, ούτε κέντρα παραπληροφόρησης. Υπάρχουν επίσημες τοποθετήσεις που μιλούν από μόνες τους.

ΜΙΧΑΗΛ: Επειδή βλέπω ότι όλος ο καυγάς γίνεται για τους "45", αν έχουν δίκιο ή άδικο, θα σας ρωτήσω ευθέως, γιατί κατά την εκτίμησή μου αυτό που ενδιαφέρει τον Ελληνα πολίτη είναι το εξής: Πότε η κυβέρνηση θα αρχίσει το διάλογο με τους αρμόδιους φορείς για το Ασφαλιστικό; Αυτή είναι η ουσία: πότε και με ποιούς άξονες, αν θέλετε να μας πείτε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα με αναγκάσετε να σας ξαναδιαβάσω την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού με την οποία λύνεται και αυτό το ερώτημα.

ΜΙΧΑΗΛ: Επειδή την άκουσα προσεκτικά, μιλάει "σε λίγο διάστημα". Μπορείτε να το προσδιορίσετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όταν ο Πρωθυπουργός ομιλεί για "πολύ μικρό διάστημα", εννοεί πολύ μικρό διάστημα. Δεν μπορώ να υπολογίσω το χρόνο.

ΜΙΧΑΗΛ: Με συγχωρείτε, σε ορισμένο χρονικό διάστημα@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ημερομηνία δεν μπορώ να σας δώσω.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν θέλω ημερομηνία. Θέλω να μου πείτε αν η κυβέρνηση, μετά την προετοιμασία που έχει κάνει ο νέος υπουργός Εργασίας, θα ξεκινήσει αυτό το διάλογο που δημιούργησε τόσα προβλήματα στο παρελθόν και τώρα ξανά έρχονται τα ίδια και τα ίδια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να τονίσω ότι ολοκληρώνεται η επεξεργασία του Ασφαλιστικού και αυτό περιέχεται στη σημερινή δήλωση του Πρωθυπουργού. Χαρακτηριστικά αναφέρει ο Πρωθυπουργός ότι "ελπίζω πως μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα" -και ομιλεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα- "όλη αυτή η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί και θα αρχίσει ο διάλογος". Με ποιες αρχές θα γίνει αυτός ο διάλογος; Θα γίνει στη βάση των ομόφωνων αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής που επικύρωσε το Συνέδριό μας. Ψηφίσαμε όλοι μαζί κάποιες θέσεις, αναλυτικά, όχι σε λίγες γραμμές. Περιλαμβάνονται αναλυτικά όλες οι αρχές βάσει των οποίων πρέπει να προχωρήσουμε για να λύσουμε το Ασφαλιστικό. Περιλαμβάνεται ένα σύνολο δεσμεύσεων, μια δέσμη πολιτικών κατευθύνσεων με σαφείς δεσμεύσεις, με τόλμη και καινοτομία. Από τη στιγμή που έχουμε την απόφαση του Συνεδρίου -την οποία όλοι μαζί ψηφίσαμε- όλοι μαζί πρέπει να την εφαρμόσουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Ποσώς ενδιαφέρει -και το λέω εγώ αυτό- εάν ομόφωνα ή με πλειοψηφία αποφάσισε το ΠΑΣΟΚ τι θα κάνει στο Ασφαλιστικό. Τον Ελληνα πολίτη τον ενδιαφέρει ποιες είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Μπορείτε να μας τις πείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κύριε Μιχαήλ, θα μπορούσα να σας πω ότι καλό θα ήταν να διαβάσετε τις αποφάσεις του Συνεδρίου. Μέσα σε αυτές τις αποφάσεις θα κινηθούμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Αν είναι έτσι, κ. Υπουργέ, τότε γιατί να περιμένουμε τρεισήμισι μήνες; Μετά το Συνέδριο δεν μπορούσε να αρχίσει ο διάλογος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα έπρεπε να ξέρετε -και αν δεν ξέρετε θα με αναγκάσετε να σας το πω- ότι στις πολιτικές κατευθύνσεις ενός Συνεδρίου ή μιας Κεντρικής Επιτροπής δεν σημαίνει ότι υπάρχουν και οι αναγκαίες εξειδικεύσεις ή μαθηματικοί υπολογισμοί που δίνουν και τα νούμερα. Δεν το ξέρετε; Θεωρώ ότι όλοι όσοι βρισκόμαστε σε αυτή την αίθουσα έχουμε εμπειρία στην πολιτική. Δεν υπάρχει κανείς που να ήρθε εδώ για πρώτη ημέρα. Θεωρώ ότι μερικά πράγματα είναι αυτονόητα. Και επιτέλους θα πρέπει να σεβόμαστε τα αυτονόητα. Και δεν χρειάζεται να δημιουργούμε θυμηδία στην αίθουσα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Αν κατάλαβα καλά οι 45 βουλευτές είναι "άστοχοι", "εκτός πραγματικότητας", "δεν είναι ευαίσθητοι και μπλοκάρουν το κυβερνητικό έργο". Κατάλαβα καλά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι, δεν καταλάβατε καλά. Κατ` αρχάς, ξέρετε πολύ καλά ότι ο Πρωθυπουργός δεν χρησιμοποιεί τέτοια επίθετα ποτέ. Εκανε μια συγκεκριμένη τοποθέτηση, η οποία γνωρίζετε τι λέει; "Ότι χρειάζεται πολλή προσοχή, περίσκεψη, συνεργασία, σύνεση, ευθύνη". Και καλεί όλους μας να συνεργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί μόνον έτσι είναι δυνατό να βρεθεί λύση. Και υπογραμμίζει ότι έχουμε αποφασίσει τις κατευθύνσεις. Παιδευτήκαμε πολύ στην Κεντρική Επιτροπή για να καταλήξουμε σε μια ομόφωνη απόφαση. Αυτή την ομόφωνη απόφαση ενέκρινε, επίσης, ομόφωνα το Συνέδριό μας. Είναι ο φάρος που μας οδηγεί σε αυτή την προσπάθεια.

ΤΑΚΗΣ: Επειδή είναι η τρίτη φορά που ο κ. Τσουκάτος δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση, θυμάστε ότι και την προηγούμενη φορά με τις υπογραφές πάλι είχε ξεσηκωθεί σάλος, εξετάζεται ενδεχόμενο διαγραφής του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τα όσα έγιναν στην Πτολεμαϊδα με το ατύχημα και αν υπάρχουν αντίστοιχες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν αντίστοιχα υλικά, είτε το κλοφέν. Η κυβέρνηση είναι ενημερωμένη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Ανάπτυξης και σας παραπέμπω σε αυτήν. Την ανακοίνωση εξέδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Τσοχατζόπουλος, χθες.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Υπάρχουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας εγκαταστάσεις αντίστοιχες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες γύρω από το κλοφέν. Θέλω να τονίσω, όπως υπογράμμισε και ο κ. Τσοχατζόπουλος, χθες, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση την πρωτοβουλία των Αμερικανών να εγκαινιάσουν το νέο κτίριό τους, στα κατεχόμενα, παρουσία της ηγεσίας του ψευδοκράτους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συντάσσομαι και συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης κ. Παπαπέτρου. Δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έκανε διάβημα και ζήτησε διευκρινήσεις. Εκδόθηκε μια ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ και ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι η ανακοίνωση αυτή δεν θεωρείται ικανοποιητική για την κυπριακή κυβέρνηση. Πρόσθεσε δε ότι προς το παρόν δεν έχει κάτι άλλο, επειδή είναι σε εξέλιξη οι σχετικές ενέργειες γι` αυτό το θέμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 24 January 2002 - 14:05:09 UTC