Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-01-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Η σημερινή είναι η πιο ουσιαστική ημέρα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω το πρόγραμμα των συναντήσεών του:

Στις 16.00, ώρα Ελλάδας, θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσένι. Οσον αφορά αυτή τη συνάντηση, υπάρχει ένα ερωτηματικό για το αν θα πραγματοποιηθεί, κάτι που συμβαίνει πάντοτε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα αμερικανικά δεδομένα, η συνάντηση του αντιπροέδρου, πολλές φορές, ακυρώνεται για λόγους ασφαλείας.

Στις 19.00, ώρα Ελλάδας, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

Στις 22.10, ώρα Ελλάδας, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζoρτζ Μπους. Και,

Στις 23.45, ώρα Ελλάδας, θα συναντηθεί με τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Μετά το τέλος των συζητήσεων, θα επιτραπεί η παρουσία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων στο Οβάλ Γραφείο, όπου οι δύο ηγέτες θα δεχθούν και θα απαντήσουν σε δύο ερωτήσεις, όπως είθισται. Ο Πρωθυπουργός εξερχόμενος θα προβεί σε δήλωση προς τους Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους και ακολούθως θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου προς τους Ελληνες δημοσιογράφους, στο ξενοδοχείο που καταλύει.

Επί της ουσίας τα έχουμε πει. Εχετε γράψει, έχετε δώσει χαρακτηρισμούς, έχετε μιλήσει για πιέσεις, για "καυτά" θέματα, για "καυτές" συναντήσεις. Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι την ελληνική εξωτερική πολιτική τη διακρίνει σοβαρότητα, συνέπεια, σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, σεβασμός και τήρηση των Διεθνών Συμφωνιών. Επομένως, με συνέπεια θα υποστηρίξουμε, όπως πάντοτε, τις θέσεις μας σε όλα τα θέματα. Πιστεύουμε ότι η έκβαση των συνομιλιών θα είναι καλή και θα τονώσει ακόμη περισσότερο τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Θα είναι θετική για όλα τα θέματα που αφορούν την περιοχή.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Σήμερα, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ, σε συνέντευξή του στην ελληνική εκπομπή του BBC, είπε ότι το θέμα του ευρωστρατού θα συζητηθεί μεταξύ του Προέδρου Τζόρτζ Μπους και του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη κεκλεισμένων των θυρών. Ισχύει κάτι τέτοιο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κεκλεισμένων των θυρών γίνονται όλες οι συζητήσεις.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Ο κ. Μίλερ εννοούσε ότι η συζήτηση θα γίνει, χωρίς την παρουσία των αντιπροσωπειών.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν το γνωρίζω. Η ώρα και η διάρκεια της συνάντησης είναι προσδιορισμένη. Οπως σας είπα, ο Ελληνας Πρωθυπουργός, μετά το τέλος της συνάντησης, θα προβεί σε δηλώσεις.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Η ερώτηση αφορά τις υποψηφιότητες για το Δήμο της Αθήνας. Ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων ο κ. Νεονάκης, είπαν ότι οι ίδιοι εισηγήθηκαν στον κ. Σημίτη, κατά καιρούς, υποψηφιότητες όπως αυτή της κ. Παπά. Ο Πρωθυπουργός έγινε αποδέκτης τέτοιων εισηγήσεων για την κ. Ειρήνη Παπά;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μου λέτε ότι το είπε ο κ. Νεονάκης. Δεν έχω λόγο να τον αμφισβητήσω. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι το θέμα των υποψηφιοτήτων, συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου της Αθήνας, θα συζητηθεί στα κομματικά όργανα. Εκεί -και ο κ. Νεονάκης και όλοι μας- θα καταθέσουμε τις απόψεις μας. Γνωρίζετε πολύ καλά -και δεν είναι ο ρόλος του κυβερνητικού εκπροσώπου- ότι υπάρχει η σύνοδος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, την ερχόμενη εβδομάδα και πριν από αυτή η συνεδρίαση του Ε.Γ.. Θέμα και των δύο συνεδριάσεων των κομματικών οργάνων θα είναι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Εκ των προτέρων σας λέω ότι δεν θα ολοκληρωθεί στις συνεδριάσεις αυτές όλη η σχετική διεργασία.

ΚΑΠΠΟΣ: Σε σχέση με τα διαδικαστικά που μας είπατε στην αρχή: Αυτό το ερωτηματικό που μας εκθέσατε για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ντικ Τσένι υπήρχε και όταν καταρτίστηκε το πρόγραμμα των συναντήσεων του Πρωθυπουργού;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η ακριβής ώρα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον κ. Τσένι παραμένει με ερωτηματικό. Αυτό επισημαίνεται από την αμερικανική πλευρά, κάθε φορά που γίνονται επισκέψεις πολιτικών ηγετών στην Ουάσιγκτον. Γίνεται για λόγους ασφαλείας. Σε πολλές περιπτώσεις μετατίθεται χρονικά η ακριβής ώρα της συνάντησης. Δεν αφορά, δηλαδή, μόνο την περίπτωση του Ελληνα Πρωθυπουργού.

ΚΑΠΠΟΣ: Σε σχέση με τη δική σας παρουσία ως Κυβερνητικού Εκπροσώπου, χθες, σε τηλεοπτική εκπομπή και του κ. Γιαννίτση του υπουργείου Εξωτερικών, με αυτά που διατυπώσατε εσείς και τις απόψεις που εξέφρασε ο κ. Γιαννίτσης, θεωρείτε ότι δώσατε την εντύπωση ενιαίας πολιτικής γραμμής;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ασφαλώς, η κυβέρνηση έχει ενιαία πολιτική και ενιαία φωνή. Αλλά, δεν εκφραζόμαστε όλοι με τις ίδιες λέξεις. Καθένας εκφράζεται με το δικό του τρόπο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θεωρείτε ότι τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση κατά της κερδοσκοπίας, είναι επαρκή;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ` αρχήν, τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι ενδεικτικά. Πιστεύω και παραδειγματικά. Σε περίπτωση που εξακολουθήσουν να εμφανίζονται περιπτώσεις κερδοσκοπίας, στους ίδιους ή σε άλλους τομείς, ασφαλώς, τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι πολύ αυστηρότερα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Το θέμα με τους χάρτες στο Αιγαίο, θα τεθεί στη σημερινή συνάντηση από τον Πρωθυπουργό, με δεδομένο ότι επί έξι μήνες τώρα, από ό,τι γράφουν και οι εφημερίδες σήμερα, δέχεται η ελληνική κυβέρνηση τα μη σύνορα στο Αιγαίο.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Βεβαίως, το θέμα αυτό πρόκειται να τεθεί στις σημερινές συνομιλίες που θα έχει ο Πρωθυπουργός. Και θέλω να τονίσω, ότι θα γίνουν επιπλέον όλες εκείνες οι επισημάνσεις, που πρέπει, για το θέμα των ψηφιακών χαρτών προς τις ξένες πρεσβείες δια της διπλωματικής οδού. Να γίνει σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στους αναλογικούς χάρτες και στα σύνορα, όπως σημειώνονται σε αυτούς. Τα σύνορά μας δεν είναι θέμα ψηφιακών χαρτών, δεν καθορίζονται από αυτούς. Είναι καθορισμένα και ασφαλή.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η κ. Παπά εμφανίζεται να έχει αλλάξει γνώμη το τελευταίο 24ωρο, όσον αφορά την υποψηφιότητά της στο Δήμο της Αθήνας. Ενώ είχε δηλώσει ότι αποτελεί πρόκληση γι` αυτήν η υποψηφιότητά της για το Δήμο της Αθήνας, τώρα δεν εκδηλώνει το ίδιο ενδιαφέρον. Το έχετε ακούσει αυτό, το γνωρίζετε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν θα σχολιάσω την πληροφορία. Δεν θα προσθέσω τίποτα παραπάνω από όσα έχω πει μέχρι σήμερα για το θέμα αυτό. Εξάλλου, η απόφαση για κάθε υποψηφιότητα θα ληφθεί από τα αρμόδια όργανα του κόμματος.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 10 January 2002 - 14:05:09 UTC