Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-12-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω για το θέμα του Ευρωστρατού. Συγκεκριμένα για το έγγραφο που εστάλη στο υπουργείο Εξωτερικών και δεν το έδινε στα κόμματα. Αυτό δημοσιεύθηκε σήμερα σε εφημερίδα. Τόσο απόρρητο ήταν και δεν το δίνατε στα κόμματα και το δημοσιεύει ο Τύπος; Γιατί δεν το δίνατε στα κόμματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επρεπε να υπάρξει η αναγκαία προετοιμασία από ελληνικής πλευράς. Να εξεταστεί προσεκτικά το κείμενο. Να γίνουν οι διεθνείς συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις και να οριστικοποιηθεί η διαπραγματευτική γραμμή και η γενικότερη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Βεβαίως, δεν έχουμε δώσει το κείμενο στον Τύπο. Γνωρίζετε ότι το έχουν πάρα πολλοί και είναι εύκολο να δοθεί από κάποιους. Αυτή τη στιγμή έχουν αρχίσει οι συζητήσεις. Το κείμενο ήρθε, χθες, προς συζήτηση στο Συμβούλιο των υπουργών Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν το δίνετε στα κόμματα; Γιατί δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία η κυβέρνηση να ενημερώσει τα κόμματα, τα οποία ζήτησαν αυτό το κείμενο; Δηλαδή, από τον Τύπο θα ενημερώνονται τα κόμματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ενημερώθηκαν από τον Τύπο. Το κείμενο ήρθε χθες στο Συμβούλιο υπουργών Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Υπήρξε η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε συγκεκριμένες αλλαγές, που να διασφαλίζουν πλήρως τα εθνικά συμφέροντα πάνω σε αυτό το κείμενο. Εγινε συζήτηση και το θέμα παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Laaken. Ειδική ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων θα υπάρξει από τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών, την Πέμπτη το πρωί, πριν από την αναχώρηση για τις Βρυξέλλες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι να την κάνουν, τώρα έχουν ενημερωθεί; Είναι κατόπιν εορτής.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι κατόπιν εορτής. Το κείμενο, έχει παραπεμφθεί στη Σύνοδο Κορυφής, εκεί θα δοθεί μάχη από τον Πρωθυπουργό και την ελληνική αντιπροσωπεία. Πριν ξεκινήσει αυτή η συζήτηση θα υπάρξει η ανάλογη ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ προς τα πολιτικά κόμματα, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση, ούτε από την Ε.Ε., ούτε από την ελληνική πλευρά. Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να αλλάξει αυτό το κείμενο που έχουν φτιάξει οι αγγλοαμερικανοί. Το ερώτημα είναι: Εάν τελικά οι «14» δεν αλλάξουν ρότα και επιμείνουν σε αυτά που υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, θα θέσει η Ελλάδα «βέτο»;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα συμφωνήσουμε σε αυτό το κείμενο με τη σημερινή μορφή του. Το κείμενο πρέπει να υποστεί αλλαγές, προκειμένου να είμαστε πλήρως διασφαλισμένοι, όσον αφορά τα εθνικά μας συμφέροντα. Εχουμε ζητήσει αυτές τις αλλαγές. Το θέμα ετέθη στο Συμβούλιο υπουργών Γενικών Υποθέσεων. Από τη δική μας πλευρά θα τεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Laaken, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχουν οι γνωστές δηλώσεις της κας Μίλερ, που ασκούν κριτική στην απόδοση των ελληνικών διωκτικών αρχών. Μήπως, έχετε κάποιο σχόλιο επ αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση συνομιλεί και συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και τον εδώ πρεσβευτή της κ. Μίλερ, ο οποίος παρενέβη χθες επί του θέματος. Συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειές της και αναφέρθηκε σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, το οποίο -όπως τόνισε- παρατηρείται σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες του κόσμου. Οι θέσεις των ΗΠΑ δεν εκφράζονται από τις συζύγους των πρεσβευτών.

ΜΙΧΑΗΛ: Ανεξαρτήτως το τι κάνει και για ποιο λόγο το έκανε η κ. Μίλερ, υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα, το οποίο έστω και με τον άκομψο αυτό τρόπο μας το έθιξε. Η κυβέρνηση τι έχει να πει επί του συγκεκριμένου, διότι το πρόβλημα βλέπουμε ότι ή διογκώνεται ή παραμένει τουλάχιστον σε ένα πλαίσιο που δεν μας αρμόζει σαν χώρα, ας μου επιτραπεί η έκφραση, να κάνουμε από «εμπόριο» παιδικής πορνείας και λευκής σαρκός, μέχρι και πλήρη εκμετάλλευση κακοποίησης σε ορισμένες περιπτώσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εμφανίσατε τα θέματα πιο υψηλά από το σημείο όπου βρίσκονται. Υπάρχει πράγματι ένα πρόβλημα. Θέλω να τονίσω ότι έχουν γίνει στον τομέα αυτό μεγάλες προσπάθειες από την Ελληνική Αστυνομία. Πολύ σύντομα θα υπάρξουν και νέες πρόσθετες εξαγγελίες μέτρων από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν φωνές Ελλήνων της Χειμάρας, οι οποίοι καταγγέλλουν και την ελληνική κυβέρνηση ότι τους έχει εγκαταλείψει και τους γκρεμίζουν τα σπίτια. Θα γίνει κάποια επαφή του υπουργείου Εξωτερικών, της ελληνικής κυβέρνησης γι αυτό το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουν γίνει, εδώ και πάρα πολλούς μήνες επαφές γι αυτό το θέμα. Υπήρξε συνεχής συζήτηση και έγιναν παρεμβάσεις. Από ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται για μέτρα κατά των Ελλήνων της Χειμάρας. Είναι πολεοδομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις που κάνει η αλβανική κυβέρνηση σε μια σειρά από πόλεις της, οι οποίες αφορούν ζητήματα αυθαίρετης δόμησης από πολίτες, που δεν ανήκουν μόνο στη μειονότητα. Δεν δεχόμαστε καμία διακριτική παρέμβαση σε βάρος της ελληνικής μειονότητας. Αλλά απ ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο τα σπίτια των Ελλήνων γκρεμίζουν. Αυτή η παρέμβαση -κατά λάθος, δεν γνωρίζω- παίρνει τα ελληνικά σπίτια μόνο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι έτσι. Αυτό γίνεται σε πολλές πόλεις της Αλβανίας. Εχουμε παρακολουθήσει στενά το θέμα, προκειμένου να μην υπάρξει καμία διακριτική μεταχείριση σε βάρος της ελληνικής μειονότητας. Υπάρχει μια σειρά από παρεμβάσεις πολεοδομικού χαρακτήρα για αυθαίρετη δόμηση, σε πόλεις της Βόρειας και Νότιας Αλβανίας. Βεβαίως, κάποιες από αυτές τις παρεμβάσεις αφορούν και κάποια αυθαίρετα μελών της ελληνικής μειονότητας, αλλά αυτή η παρέμβαση δεν έχει χαρακτηριστικά σε βάρος της ελληνικής μειονότητας. Εφαρμόζεται ένας νόμος που αφορά τους πάντες. Ερευνήσαμε προσεκτικά το θέμα και από ό,τι φαίνεται δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι έχουμε παρέμβαση. Βεβαίως, υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με άλλα θέματα, με αποζημιώσεις κ.λπ., για τα οποία έχουμε μεριμνήσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, οι Πρόεδροι όλων των Συλλόγων της Χειμάρας λένε ψέματα; Εκαναν δηλώσεις και λένε αυτό το πράγμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ισχυρίστηκα κάτι τέτοιο. Αυτό που τονίζω είναι ότι το θέμα αυτό το έχουμε ερευνήσει, εδώ και αρκετούς μήνες, υπήρξαν συνεχείς συνεννοήσεις, αναβλήθηκε πολλές φορές η εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας. Γνωρίζετε, όμως, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβάλει σε μια άλλη χώρα, να μην εφαρμόσει ένα νόμο, που έχει γενικά χαρακτηριστικά και αφορά όλους τους πολίτες. Πρόκειται για ένα γενικό θέμα αυθαίρετης δόμησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και γιατί αναβλήθηκε, που λέτε «αναβλήθηκε πολλές φορές»; Για να αναβάλλεται πάει να πει ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο δίκιο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διότι, ετέθη από την ελληνική πλευρά το θέμα ότι πρέπει να είναι μια γενικού χαρακτήρα παρέμβαση και όχι να αφορά τη μειονότητα. Είναι σαφές ότι έγιναν οι σχετικές συνεννοήσεις. Δεν υπάρχει θέμα διακριτικής μεταχείρισης σε βάρος της ελληνικής μειονότητας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αρα, όπως μου λέτε τώρα υπήρξε εναντίον των Ελλήνων εκεί προτεραιότητα, γκρέμισμα σε σπίτια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα το αντίθετο. Επειδή είμαστε γενικώς ευαίσθητοι σε θέματα των ελληνικών μειονοτήτων, προσέξαμε ιδιαίτερα, ως οφείλαμε, να μην υπάρξει διακριτική μεταχείριση. Αυτό είναι το καθήκον μας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Είχαμε χθες και σήμερα μια γεύση από μπλόκα εκ μέρους των αγροτών. Και, απ ό,τι φαίνεται, οι αγρότες ετοιμάζονται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Αυτό το ενδεχόμενο ανησυχεί την κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μας ενοχλεί και δεν μας ανησυχεί οποιαδήποτε κινητοποίηση από οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα. Εχουμε ανοικτά τα αυτιά και τα μάτια μας στα προβλήματα όλων των κοινωνικών ομάδων και βεβαίως των αγροτών που είναι και η πολυπληθέστερη κοινωνική ομάδα του πληθυσμού μας. Θεωρούμε ότι έχουμε δώσει ικανοποιητικές λύσεις στα προβλήματά τους. Αυτό που έχουμε τονίσει είναι ότι χρειάζεται να συνεχιστεί ο διάλογος, όπως τόνισαν ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς και το κυβερνητικό και κομματικό κλιμάκιο που επισκέφθηκαν τις περιοχές της Θεσσαλίας, αυτές τις ημέρες. Χρειάζεται να υπάρξει περαιτέρω διάλογος για τον προγραμματισμό του επόμενου έτους, ώστε να έχουμε πρόληψη και όχι να αντιμετωπίζουμε εκ των υστέρων προβλήματα. Να μπορούμε να προγραμματίζουμε σωστά τη βαμβακοπαραγωγή, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν έχει εκδηλωθεί μέχρι τώρα από κανέναν αγροτικό σύλλογο πρόθεση ή πρόταση για κλείσιμο των δρόμων. Ελπίζω η ίδια σύνεση και φρόνηση να επιδειχθεί μέχρι το τέλος. Δεν είναι δυνατό να μεταχειρίζεται κανείς μορφές κινητοποιήσεων, οι οποίες στρέφονται κατά του κοινωνικού συνόλου, παρεμποδίζουν την ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και εν τέλει στρέφονται εναντίον των ίδιων των αγροτών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το διάλογο με τους αγρότες θα τον κάνει η κυβέρνηση ή το κόμμα; Γιατί είδαμε «καπέλωμα» της κυβέρνησης από το κόμμα, από τον κ. Λαλιώτη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι διαφορετικός και διακριτός ο ρόλος της κυβέρνησης και του κόμματος. Μερικές φορές υπάρχει κομματικό κλιμάκιο στο οποίο συμμετέχουν, υπό την κομματική ιδιότητα, και κυβερνητικά στελέχη. Πολλοί από εμάς είμαστε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Οταν μετέχουμε σε ένα κομματικό κλιμάκιο μετέχουμε με την κομματική μας ιδιότητα. Βεβαίως, μπορούμε να ενημερώσουμε και για το χώρο ευθύνης μας που έχουμε μετέχοντας στην κυβέρνηση. Ο διάλογος γίνεται με την κυβέρνηση, γίνεται με τα αρμόδια υπουργεία που λαμβάνουν αποφάσεις. Τα αρμόδια υπουργεία επιθυμούν -και το έχουμε διακηρύξει από όλους τους χώρους και με όλους τους τόνους- πριν πάρουν τις αποφάσεις να έχουν ένα ανοικτό, καθαρό, έντιμο διάλογο, επιδιώκοντας συναίνεση με τα μαζικά κινήματα. Βεβαίως, το κόμμα μας λαμβάνει και τις δικές του πρωτοβουλίες. Είναι λογικό το κόμμα να είναι ανοικτό στο λαό, να θέλει να έχει μια άμεση σχέση μαζί του, να αναπτύσσει μια αμφίδρομη σχέση αλληλοπληροφόρησης, να μπορεί να ανταποκρίνεται σε αυτά που ο λαός θέλει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πήγε ξεχωριστά το κόμμα, πήγε μαζί και «καπέλωσε»....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας απάντησα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, γιατί προχωρούν κατά τη γνώμη σας αυτές οι κινητοποιήσεις και πάμε στα μπλόκα, όπως είπε και ο κ. Γαργαλάκος, και έχουμε δει και θα δούμε@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βιάζεστε.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Δεν καταλαβαίνουν οι αγρότες αυτά που τους λέει η κυβέρνηση ή η κυβέρνηση είναι ελλιπής στην ενημέρωση; Γιατί, υπάρχει κι ένα "μπλόκο" εδώ στην ενημέρωση. Δηλαδή, οι αγρότες δεν δέχονται σχεδόν τίποτα από όσα τους λέτε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα αποδειχθεί στην πράξη το τι δέχονται ή δεν δέχονται οι αγρότες. Εξελίσσονται τα γεγονότα και οφείλουμε όλοι να τα αξιολογούμε. Τα γεγονότα είναι σαφή: Πετύχαμε τρία χρόνια παράταση για την επιδότηση των καπνοπαραγωγών και μια ιδιαίτερα ικανοποιητική τιμή για το βαμβάκι. Θέλω να σημειώσω ότι αυτά δεν έγιναν τυχαία. Εγιναν μετά από την ανταπόκριση της κυβέρνησης στις φωνές αγωνίας που εκδηλώθηκαν από τους βαμβακοπαραγωγούς και τους καπνοπαραγωγούς, με την ιδιαίτερα καθοριστική παρέμβαση του Πρωθυπουργού προς τον κοινοτικό Επίτροπο κ. Φίσλερ, καθώς και με τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε το υπουργείο Γεωργίας Δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια από την Ε.Ε. γι αυτή τη χρονιά. Και αυτό που χρειάζεται είναι να κουβεντιάσουμε και να συνεργαστούμε, ώστε να προγραμματίσουμε τις κινήσεις μας για το μέλλον, να διασφαλίσουμε αυτό το μέλλον. Εμείς δεν δημιουργούμε προβλήματα και δεν προκαλούμε δευτερεύουσες αντιπαραθέσεις, γύρω από τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Θέλουμε να ακούμε τη φωνή τους. Θέλουμε να ακούμε τις ανησυχίες τους για το μέλλον και να συνεργαζόμαστε για να ανταποκρινόμαστε σε αυτές. Εκείνο που τονίσαμε είναι πως δεν είναι νοητό να πάρουν μια απόφαση, η οποία σε τελική ανάλυση στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου, των ίδιων των αγροτων. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι φωνές σύνεσης και ευθύνης θα εξακολουθήσουν να επικρατούν.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Πριν από λίγη ώρα, σε ένα συνέδριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο κ. Ζαχαρόπουλος, σύμβουλος του "Αθήνα 2004", αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των ολυμπιακών έργων είπε ότι αυτή βασίζεται στο δανεισμό, που υποδηλώνει αύξηση του δημοσίου χρέους κατά την ολυμπιακή περίοδο, το οποίο αναμένεται να αποπληρωθεί από αυξημένα φορολογικά έσοδα από την κυβέρνηση. Ισχύει κάτι τέτοιο ή αν είναι στο πλάνο της κυβέρνησης στην περίπτωση που βγει έξω από@.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να τοποθετούμαι επί θέσεων συμβούλων και άλλων τινών, τους οποίους και δεν γνωρίζω.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο διοικητής και πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Μανασής κατηγορείται για απάτη σε βαθμό κακουργήματος. Θα παραμείνει στη θέση του ή μήπως πρέπει να τεθεί σε διαθεσιμότητα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όπως γνωρίζετε για το θέμα αυτό έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Με συγχωρείτε, εγώ ρώτησα αν ο υψηλόβαθμος δημόσιος λειτουργός, όταν κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος, εγκαλείται από τη Δικαιοσύνη, πρέπει να παραμένει στη θέση του ή να τίθεται σε διαθεσιμότητα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το λόγο έχει αυτή τη στιγμή η ελληνική Δικαιοσύνη. Εμείς δεν βγάζουμε δικαστικές αποφάσεις. Υπάρχει μια δίωξη, το θέμα έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, η οποία έχει επιληφθεί. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει τι θα γίνει με αυτή την υπόθεση. Βεβαίως την παρακολουθούμε και ανάλογα με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης θα πράξουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να καταδικαστεί, δηλαδή, για να τον διώξετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της υπόθεσης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά από τρία χρόνια θα τελειώσει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα γίνει ό,τι προβλέπεται από τους νόμους και το Σύνταγμά μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να τεθεί σε διαθεσιμότητα@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οποιοσδήποτε αντιμετωπίζει μια κατηγορία, δεν σημαίνει ότι είναι και ένοχος. Και δεν θεωρείται ένοχος σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, όπως ξέρετε. Αν ένας εισαγγελέας σας απευθύνει αύριο κάποια κατηγορία για οποιοδήποτε λόγο, δεν σημαίνει ότι είστε ένοχος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, αλλά μέχρι τότε, όταν είναι σε δημόσια υπηρεσία και έχει δικαίωμα υπογραφής δεν μπορεί αυτός ο άνθρωπος να παραμένει και να έχει δικαίωμα υπογραφής, αφού έχει παραπεμφθεί έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση. Θα πρέπει οι αρμοδιότητές του να εκχωρηθούν σε κάποιον άλλο μέχρι να βγει η απόφαση του δικαστηρίου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό είναι και θέμα του καθενός. Είναι σαφές ότι λειτουργούμε με βάση την ελληνική εσωτερική έννομη τάξη. Ουδείς είναι ένοχος μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Από εκεί και πέρα εκκρεμεί μια υπόθεση για την οποία έχει επιληφθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας. Όπως βλέπετε, δεν παρεμβαίνουμε. Αφήνουμε την ελληνική Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη να προχωρήσει την έρευνα, να κάνει τη δουλειά της.

ΜΙΧΑΗΛ: Κάτι το οποίο σας αφορά όχι μόνον ως κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά και ως υπουργό Τύπου: Ο προκάτοχός σας κ. Ρέππας, φαίνεται να είναι υπεύθυνος, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται, για την παραίτηση του κ. Ασπρογέρακα που είχε φτάσει στο τέλος τη μοριοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών. Θέλετε να το σχολιάσετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι, βεβαίως. Τι να σχολιάσω; Τη λειτουργία της Δικαιοσύνης; Όπως γνωρίζετε οι αιτήσεις αυτοεξαίρεσης εντάσσονται στη διαδικασία λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

ΜΙΧΑΗΛ: Το πρόβλημα δεν είναι αν θέλετε να σχολιάσετε, το πρόβλημα είναι ότι ο ίδιος λέει πως εξ αιτίας του προκατόχου σας οδηγείται σε αυτή την απόφαση. Δηλαδή, δεν είναι ότι μόνον κάποιος παρενέβη και είπε ζητώ την αυτοεξαίρεσή μου, ονοματίζει ποιος είναι αυτός και γιατί ακριβώς δέχτηκε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω ήδη τοποθετηθεί.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχετε υπόψη σας αν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα παραλαβής της φρεγάτας "Μπουμπουλίνα" από τους Ολλανδούς και επίσης εάν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των άλλων έξι φρεγατών που έχουμε παραγγείλει στους Ολλανδούς και αν αληθεύουν σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αμερικανικές πιέσεις, να παραταθεί ο χρόνος διαπραγμάτευσης με τους Ολλανδούς ενόψει κάποιων αμερικανικών οπλικών συστημάτων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξ όσων πληροφορούμαι από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, η ελληνική σημαία θα αναρτηθεί στις 14 Δεκεμβρίου. Υπάρχουν κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα γύρω από την παραλαβή της φρεγάτας, τα οποία αναμένεται να επιλυθούν και η φρεγάτα θα παραληφθεί, μετά από συνεννόηση με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Εκείνο, πάντως, που ενδιαφέρει είναι ότι η ελληνική σημαία θα αναρτηθεί στις 14 Δεκεμβρίου.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Για τις υπόλοιπες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για τις υπόλοιπες θα τηρηθούν τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν παραμένει στη θέση του, αν ασκεί τα καθήκοντά του ή έχει παραιτηθεί ο υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εχουμε τοποθετηθεί από χθες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 11 December 2001 - 14:05:11 UTC