Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-12-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν.

Σήμερα αρχίζει η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Πούτιν. Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός. Όπως γνωρίζετε η Ρωσική Ομοσπονδία αναβαθμίζει διεθνώς το ρόλο της. Είναι μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις ευρωπαϊκές, αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις. Με την Ελλάδα έχει μια πολύ στενή και καρποφόρα πολιτική συνεργασία, η οποία, βεβαίως, θα αναβαθμιστεί με την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου. Πολλές φορές είμαστε στην ίδια κατεύθυνση. Θέλουμε να υπάρχει στενή και συνεχής συνεργασία, τόσο στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όσο και στα μεγάλα διεθνή θέματα. Αυτή τη στιγμή, πραγματοποιείται η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις, όπως αυτές προβλέπονται στο πρόγραμμα της επίσκεψης.

Σήμερα, όπως γνωρίζετε, συνήλθε, στο Μέγαρο Μαξίμου, σε άτυπη συνεδρίαση, η Κυβερνητική Επιτροπή και συζήτησε την πορεία των εξελίξεων σε μια σειρά θέματα. Συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις 14 και 15 Δεκεμβρίου στο Laaken, ζητήματα που αφορούν τον Ευρωστρατό, τη λαθρομετανάστευση, αλλά και την προοπτική διεύρυνσης της Ε.Ε. και γενικότερα του μέλλοντος της Ευρώπης.

Εγινε, ακόμη, συζήτηση για τον προγραμματισμό του διαλόγου από το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για τα θέματα της αποκέντρωσης και της δημόσιας διοίκησης, αλλά και για τις ποιοτικές αλλαγές που προωθούμε στο πολιτικό σύστημά μας. Όπως, επίσης, και για τα θέματα του Προϋπολογισμού, της εμφάνισης της κυβέρνησης στη συζήτηση του Προϋπολογισμού, των εξελίξεων μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του ECOFIN, η πορεία των θεμάτων του αγροτικού κόσμου και βεβαίως τα θέματα που σχετίζονται με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Αυτό ήταν το θεματολόγιο της συζήτησης στην Κυβερνητική Επιτροπή. Εξετάστηκε η πορεία των θεμάτων και δόθηκαν οδηγίες από τον Πρωθυπουργό για τους επόμενους χειρισμούς της κυβέρνησης σε όλα αυτά τα ζητήματα.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ηθελα να ρωτήσω εάν ο Πρωθυπουργός έκανε κάποια εκτίμηση ή σχόλιο για τη χθεσινοβραδινή συνάντηση των κ. Κληρίδη-Ντενκτάς και για την επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση στην ελεύθερη Λευκωσία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη τοποθετηθεί στη συνέντευξή του πριν από δύο ημέρες. Χαρακτήρισε ως ένα θετικό βήμα τη συνάντηση, τόνισε όμως ότι υπάρχει μακρύς δρόμος ακόμη. Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά. Θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό, θέλουμε μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του προβλήματος, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Πιστεύουμε ότι η τουρκική πλευρά πιεσμένη από τη θέληση της διεθνούς κοινότητας και τη θετική στάση της Ε.Ε., σε ό,τι αφορά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναπροσαρμόζει τη στάση της. Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα μείνει σε αυτή την κατεύθυνση και ότι μέσα από το διάλογο θα οδηγηθούμε στην κατεύθυνση μιας λύσης που θα ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά που σας ανέφερα. Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και στηρίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτή την κατεύθυνση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Όταν λέει ο Πρωθυπουργός "χρειάζεται πολλή δουλειά" τι ακριβώς θέλει να πει; Ότι θα πάει σε μάκρος η υπόθεση αυτή ή ότι έχει αμφιβολίες σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προθέσεις, μήπως, δηλαδή, η τουρκική πλευρά αλλάξει ρότα στη διαδρομή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κανείς δεν μπορεί να προκαθορίσει χρονικά αυτή την υπόθεση. Γνωρίζουμε ότι η επόμενη συνάντηση θα είναι στις 16 Ιανουαρίου 2002. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι: Υπάρχει -και είναι λογικό να υπάρχει- σειρά ερωτημάτων γύρω από τη μελλοντική στάση της τουρκικής πλευράς. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε εμείς είναι να μείνουμε σταθερά στις θέσεις μας. Θέλουμε λύση του Κυπριακού, λύση βιώσιμη και δίκαιη σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι λογικό να επισημαίνουμε τα θετικά βήματα και εξίσου λογικό να τονίζουμε ότι ο δρόμος είναι μακρύς και ότι χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και παρακολούθηση.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ηθελα να σας ρωτήσω για την ενημέρωση που έγινε από τον κ. Σκανδαλίδη στην Κυβερνητική Επιτροπή. Επειδή ακριβώς σήμερα είχε μια συνάντηση με τον κ. Τσοβόλα και ήδη έχει πραγματοποιήσει τις επαφές του με τα άλλα κόμματα, ποια είναι η εκτίμηση που υπάρχει στην κυβέρνηση; Εκτιμάτε ότι ο διάλογος αυτός θα έχει αποτελέσματα ή υπάρχει μια εικόνα, όπως αυτή που βγαίνει και προς τα έξω, ότι τα κόμματα προβάλλουν επιφυλάξεις ότι η κυβέρνηση θα αιφνιδιάσει, θα κάνει αλλαγές στον εκλογικό νόμο κ.τ.λ.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε κανέναν. Δεν μπορεί να υπάρχει η αίσθηση ότι επίκεινται αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Και διότι για τις εκλογές του 2004 δεν μπορεί να ισχύσει ένας νέος εκλογικός νόμος εάν δεν συμφωνήσουν τα 2/3 της Βουλής, άρα και πρακτικά το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και διότι αυτό δεν είναι ούτε στις προθέσεις μας, ούτε στην πολιτική μας, ούτε στην πολιτική μας φιλοσοφία. Αλλοι χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους. Πρόθεσή μας είναι να κάνουμε ένα ευρύ διάλογο για τα θέματα της αποκέντρωσης, τα μεγάλα ζητήματα της δημόσιας διοίκησης και βεβαίως για την ποιοτική αναβάθμιση του πολιτικού μας συστήματος, όπως αυτά που συνδέονται με τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τη συμπεριφορά των υποψηφίων κατά τον προεκλογικό αγώνα, με τη συμπεριφορά των ηλεκτρονικών ΜΜΕ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με ζητήματα εκλογικών καταλόγων και της πλήρους συμφωνίας των πολιτικών κομμάτων σε αυτά. Είναι σαφές, ότι ξεκινά και πάλι να συζητά η διακομματική επιτροπή γι αυτόν τον κώδικα, τον οποίο παλαιότερα είχε προτείνει η τότε αρμόδια υπουργός Βάσω Παπανδρέου και τώρα προτείνει ο Κώστας Σκανδαλίδης. Σε αυτό μπορεί να γίνουν πάρα πολλές συζητήσεις από τα πολιτικά κόμματα μέχρι να έρθει η ώρα που η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές αποφάσεις. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία προσπάθεια αιφνιδιασμού και καμία προσπάθεια να αλλάξει κάτι, πριν ο ελληνικός λαός κατανοήσει σε ποια κατεύθυνση κινούμαστε και για ποιο λόγο. Εκείνο που δεν μπορεί να λέμε είναι: Δεν κουβεντιάζουμε. Ολοι ενδιαφερόμαστε για τις ποιοτικές αλλαγές στο πολιτικό μας σύστημα και πρέπει να έχουμε το θάρρος να αναλαμβάνουμε την ευθύνη, προκειμένου με διάλογο και συναίνεση να τις προωθούμε.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου απαντήσατε ποια είναι η εκτίμησή σας για την ανταπόκριση των κομμάτων. Πώς ανταποκρίθηκαν τα κόμματα σε αυτό το διάλογο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος και πριν υπάρξουν τελικές εκτιμήσεις, θα ήταν λάθος να αρχίσουμε να δημιουργούμε προβλήματα γύρω από το θέμα αυτό. Σας είπα ποια είναι η πρόθεση της κυβερνητικής πλευράς. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σταδιακά θα ξεπεραστούν οι όποιοι προβληματισμοί υπάρχουν και ο αναγκαίος αυτός διάλογος για την ποιότητα της δημοκρατίας θα ξεκινήσει.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Σε σχέση με τη λαθρομετανάστευση, υπήρξε κάποιο νέο σημαντικό στοιχείο στην όλη οπτική; Επίσης, χθες, ο Πρωθυπουργός είπε -παρά τη σύγχυση που υπήρξε στον Τύπο- καθαρά ότι μέχρι το τέλος του 2001 θα έχουν συλληφθεί 150.000 λαθρομετανάστες...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να το εννοούμε ως επαναπροωθηθεί@

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Δεν θυμάμαι τον ακριβή όρο, συνεννοηθήκαμε όμως. Εχουν επαναπροωθηθεί 150.000; Είμαστε βέβαιοι; Θα ήθελα να αποσαφηνιστούν τα νούμερα ή να τα επαναλάβετε. Εάν έχουν επαναπροωθηθεί 150.000 σε μια χώρα που έχουμε 5.000 φυλακισμένους, είναι μια εικόνα πογκρόμ. Πού βρίσκονται αυτοί; Και κάτι ακόμα: Οι μαζικές επαναπροωθήσεις γίνονται κυρίως σε αυτούς που προσεγγίζουν τη χώρα από τη θάλασσα, από τα νησιά. Πόσοι ακριβώς είναι αυτοί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εγιναν κάποιες γενικές εκτιμήσεις. Ούτε πογκρόμ υπάρχει, ούτε έγινε ποτέ. Και πρέπει να προσέχουμε τις λέξεις που χρησιμοποιούμε.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Οι 150.000 δεν είναι τεράστιος αριθμός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι πάρα πολλοί που με διάφορα μέσα επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορά μας -και όταν λέω σύνορα, εννοώ τα βόρεια σύνορά μας ή τα θαλάσσια- δεν το κατάφεραν. Αυτό δεν έγινε δυνατό, γιατί υπήρχε φρούρηση και των βόρειων και των θαλάσσιων συνόρων μας. Βεβαίως, πάντα μιλάμε για τάξη μεγέθους. Δεν μπορεί κανείς να έχει ακριβή αριθμό. Αλλά, είναι σαφές -και πιστεύω ότι όλοι οι Ελληνες συμφωνούν- πως δεν είμαστε χώρα ανοικτών συνόρων. Το έχουμε ξεκαθαρίσει και εδώ πολλές φορές και το ανέφερε και ο Πρωθυπουργός στις χθεσινές δηλώσεις του. Δεν μπορεί, δηλαδή, ο καθένας όποτε θέλει, παρανόμως, με οποιονδήποτε τρόπο κρίνει, να εισέρχεται στη χώρα μας. Αυτό δεν το κρύψαμε ποτέ. Γι` αυτό δημιουργήσαμε και Σώμα Ενόπλων Φρουρών στα βόρεια σύνορά μας, γι` αυτό και έχουμε διατάξει τις Λιμενικές Αρχές, αλλά και άλλες δυνάμεις, προκειμένου να περιφρουρηθούν και τα θαλάσσια σύνορά μας, γιατί έχουμε καθημερινώς σχεδόν τέτοια κρούσματα. Είναι λογικό, σε μια χώρα η οποία έχει περιθάλψει δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες, κάποια στιγμή να πρέπει να μπουν κάποια όρια στο θέμα αυτό. Γνωρίζετε ότι είμαστε η χώρα που έχουμε φερθεί καλύτερα στους λαθρομετανάστες από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Εχουμε κάνει δύο φορές κινήσεις και έχουμε δώσει ευκαιρίες για τη νομιμοποίησή τους. Πρέπει να τηρούνται και κάποια όρια. Και η συγκεκριμένη αναφορά έχει να κάνει με την προοπτική δημιουργίας και μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη λαθρομετανάστευση, για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Είναι σαφές ότι μέσα σε αυτά υπάρχει και η πρόταση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου μετανάστευσης -όπου θα ήταν ευκταίο, όταν αποφασιστεί, να μπορούσε να εγκατασταθεί στην Ελλάδα- μέσα από το οποίο θα μπορούσαν παραπέρα να επεξεργαστούν και να αναπτυχθούν αυτές οι πολιτικές. Είμαστε άνθρωποι και δείχνουμε την ανθρωπιά μας, περιθάλποντας αυτούς τους ανθρώπους. Πήραμε μια γενναία απόφαση και νομιμοποιήσαμε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες στη χώρα μας και δεν μπορεί να είμαστε μια χώρα ανοικτών συνόρων.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Μπορούμε, όμως, να έχουμε μία εκτίμηση για το πόσοι μπήκαν ή προσπάθησαν να μπουν από τη θάλασσα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παραπέμπω στις χθεσινές αναλυτικές δηλώσεις.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Είπατε ότι δεν θα γίνει τίποτα πριν ο ελληνικός λαός κατανοήσει την κατεύθυνση και την αναγκαιότητα των αλλαγών, αν θυμάμαι καλά τη φράση σας. Πότε η κυβέρνηση είναι σε θέση να μας δώσει αυτό το σχέδιο, ούτως ώστε να ενημερωθεί και ο ελληνικός λαός για τις σκέψεις που υπάρχουν γύρω από τις αλλαγές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει μια σειρά από αναφορές και ενημερώσεις που έχουν ήδη γίνει από τον αρμόδιο υπουργό Κ. Σκανδαλίδη στα πολιτικά κόμματα. Επίσης, υπάρχουν και παλαιότερες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από το αρμόδιο υπουργείο προς τα πολιτικά κόμματα και έχει συσταθεί μια διακομματική επιτροπή. Ολα αυτά, είναι υπό συζήτηση. Μετά τις γιορτές, από τις αρχές του επόμενου έτους, θα αναληφθεί μια σειρά πρωτοβουλιών από το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Αυτές οι πρωτοβουλίες δεν θα αφορούν τον εκλογικό νόμο, για να μην υπάρχει καμία παρανόηση. Θα αφορούν μεγάλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πορεία και την αποτελεσματικότητά της αποκέντρωσης, με την παραπέρα αποτελεσματικότητα και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και στη συνέχεια με τα ζητήματα της ποιότητας του πολιτικού μας ζητήματος. Σε όλα αυτά δεν μπορεί κανείς να είναι αντίθετος στο διάλογο.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Σε ό,τι αφορά την αποκέντρωση, δεδομένου ότι έρχονται και οι δημοτικές εκλογές, υπάρχει κάποιο σχέδιο που είναι άμεσα εφαρμόσιμο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία αλλαγή μέχρι τις δημοτικές εκλογές που να τις επηρεάσει. Τα προβλήματα όλοι θέλουμε να λυθούν.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Με δεδομένο ότι έγινε συζήτηση στην Κ.Ε. για τα αγροτικά θέματα και με δεδομένο ότι το Σαββατοκύριακο, όπως μαθαίνουμε, θα πάει κυβερνητικό και κομματικό κλιμάκιο στη Θεσσαλία, υπάρχει κάτι που να συνιστά εξέλιξη σε ό,τι αφορά την πλευρά της κυβέρνησης σε επίπεδο εντολών ή κατευθύνσεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε αναφερθεί, κατ` επανάληψη, στους χειρισμούς του υπουργείου Γεωργίας, αλλά και τη στήριξη του Πρωθυπουργού στα θέματα των καπνοπαραγωγών και των βαμβακοπαραγωγών, που είχαν ικανοποιητικά και ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Αυτά, ακριβώς, τα αποτελέσματα θέλουμε να τα γνωστοποιήσουμε μέχρι και στο λιγότερο ενημερωμένο αυτή τη στιγμή Ελληνα αγρότη. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν και τα αποτελέσματα των προσπαθειών και τις προοπτικές που διανοίγονται. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κυβερνητικού και κομματικού κλιμακίου στη Λάρισα, θα αναλυθεί και από τον κ. Δρυ ο προγραμματισμός μας για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση θα αναφερθεί από το Δεκέμβριο σε γενικότερους προγραμματισμούς που αφορούν την περιοχή για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηθελα να ρωτήσω, εάν στα θέματα που περιελήφθησαν στην Κ.Ε. ήταν και η τύχη της Ο.Α.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο, σήμερα. Εξάλλου, δεν είναι δυνατό να συζητηθεί, όταν συνεχίζεται η εξέταση της δεύτερης προσφοράς.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή, χθες, παρακολούθησα μία συνέντευξη στην τηλεόραση του κ. Λιακουνάκου, αποκόμισα την εντύπωση ότι ο κ. Λιακουνάκος απέσυρε την πρότασή του ή εν πάση περιπτώσει δεν υπήρξε θετική κατάληξη, γιατί θεωρούσε ασύμφορα τρία ζητήματα για τον ίδιο ως επιχειρηματία. Το ένα ήταν το εργασιακό, το δεύτερο ήταν το κόστος του αεροδρομίου των Σπάτων και το τρίτο ήταν το σπατόσημο. Θέλω να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση προτίθεται σε αυτά τα τρία ζητήματα αιχμής, με το δεύτερο υποψήφιο, να έχει πιο ευέλικτη πολιτική.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο διάλογος σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα δεν πρέπει να γίνεται από τηλεοράσεως και μάλιστα κατόπιν εορτής. Ο διάλογος πρέπει να γίνεται πάνω στα προβλήματα και κατά τη διάρκεια της εξέτασης των προσφορών. Η κυβέρνηση συζητά με τον προσφέροντα, πάνω σε πραγματικούς όρους, στο τραπέζι του διαλόγου και όχι με αυτό τον τρόπο. Από εκεί και πέρα, σας παραπέμπω σε μια σειρά δηλώσεων του κ. Βερελή, ο οποίος έχει ενημερώσει αναλυτικά γύρω από μια σειρά ζητήματα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Λιακουνάκος, χθες, είπε ότι οι συζητήσεις που έκανε με την κυβέρνηση προέβλεπαν, μεταξύ άλλων -και το λέω αυτό, γιατί προχθές ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει τους εργαζόμενους- 2.000 εργαζόμενοι να αποχωρήσουν, είτε με σύνταξη, είτε με οικονομικά κριτήρια. Ισχύει κάτι τέτοιο; Υπάρχει πρόταση της κυβέρνησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Λιακουνάκος αναφέρθηκε στις προτάσεις της εταιρίας του, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν ισχύουν, δεδομένου ότι δεν εκπλήρωσε όρους της προσφοράς και του διαγωνισμού που είχε αναλάβει.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Επιβεβαιώνετε την πληροφορία ότι ο Πρωθυπουργός συνέφαγε, χθες το βράδυ, με την κ. Αγγελοπούλου και αν υπάρχει κάτι από αυτή τη συνάντηση που να αφορά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω, αλλά δεν αποτελεί θέμα της πολιτικής ενημέρωσής μας.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ: Είπατε ότι στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στο Λάακεν, θα συζητήσετε και το θέμα του Ευρωστρατού. Εχετε καταλήξει στο ποια θα είναι η πλατφόρμα των θέσεων που θα υποστηρίξει η ελληνική πλευρά, με βάση ότι γνωρίζουμε και το βρετανικό κείμενο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σημαντική η ερώτηση, διότι αυτό το θέμα αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα της Συνόδου. Υπήρξε η χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας. Συζητήθηκε, πράγματι, η διαμόρφωση της ελληνικής θέσης, αφού είχε προηγηθεί η προσεκτική εξέταση του κείμενου και η διαπραγματευτική θέση που έχει η Ελλάδα σε αυτά τα ζητήματα. Το κείμενο θα παρουσιαστεί σήμερα και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα συζητηθεί εκεί. Θα συζητηθεί εκεί που πρέπει, δηλαδή τη Δευτέρα, στη Σύνοδο των υπουργών Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. όπου θα παραβρίσκεται και ο Ελληνας ΥΠΕΞ. Εκεί, θα γίνει η συζήτηση και εάν μεν υπάρξει απόφαση -που όπως γνωρίζετε προϋποθέτει ομοφωνία- θα έρθει το θέμα και στο Συμβούλιο Κορυφής. Διαφορετικά, μπορεί να έρθει το θέμα στο Συμβούλιο Κορυφής, χωρίς να υπάρχει η εισήγηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ας δούμε την ουσία: Είναι ένα κείμενο με πρωτοβουλία της βρετανικής και αμερικανικής πλευράς. Με το κείμενο αυτό έχει συμφωνήσει και η Τουρκία. Για την ελληνική πλευρά η θέση είναι σαφής: Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές σε αυτό το κείμενο, ώστε να είναι σύμφωνο με το γράμμα και το πνεύμα των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Νίκαιας. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη αναληφθεί πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς και προς τους συντάκτες του κειμένου, αλλά και προς άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ποιες ακριβώς αλλαγές εννοεί η ελληνική κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση εννοεί αλλαγές σε δύο σημεία, στα οποία εκτιμά ότι υπάρχουν ασάφειες ή ελλείψεις που μπορεί να δημιουργήσουν παρερμηνείες. Τονίζω ότι μετά τη διαμόρφωση της τελικής ελληνικής διαπραγματευτικής θέσης πάνω σε αυτό το κείμενο, θα υπάρξει και η αναγκαία ενημέρωση προς τα πολιτικά κόμματα. Αυτή, βεβαίως, θα γινόταν μετά τη διαμόρφωση της τελικής θέσης, γι αυτό και δεν βιαστήκαμε.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Εάν είναι ανακοινώσιμο και δεν παρεμβαίνουμε στην διαπραγματευτική πρακτική, ποια είναι αυτά τα δύο σημεία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή ακριβώς είναι πολύ λεπτά σημεία και θα χρειαζόταν αρκετός χρόνος για να τα αναλύσουμε, θα σας αναφέρω μόνο ότι το ένα θέμα αφορά την περίπτωση ερώτησης ή συμμετοχής -όχι όμως με δικαίωμα veto, αλλλά υπό τη συμβουλευτική έννοια- χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, μη μέλους της Ε.Ε. για ασκήσεις ή επιχειρήσεις, που θα αναληφθούν από τον Ευρωστρατό. Υπάρχει μια πρόταση για τις ασκήσεις ή επιχειρήσεις που θα αναληφθούν από τον Ευρωστρατό, να ερωτάται -υπό τη μορφή της διαβούλευσης όμως, και όχι του veto, όπως έχω τονίσει- τυχόν ενδιαφερόμενο μέλος, το οποίο είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Το θέμα είναι ότι εμείς θέλουμε μια διατύπωση που να διασφαλίζει πλήρως τη σαφήνεια των διαδικασιών.

Το δεύτερο σημείο, έχει να κάνει με διατυπώσεις, όπου εκφράζονται οι αυτονόητες αρχές, ότι η Ε.Ε. δεν έχει λόγο να αμφισβητεί τους συμμάχους της, αλλά από την άλλη πλευρά θα πρέπει να αναλαμβάνονται και ανάλογες υποχρεώσεις από πλευράς συμμάχων -εννοώ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ- χωρών-μελών της Ε.Ε. Και οι σύμμαχοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία των χωρών-μελών της Ε.Ε. Αυτό είναι θέμα, όπως αντιλαμβάνεστε, διατυπώσεων και αλλαγών που πρέπει να υπάρξουν στο κείμενο. Είναι σαφές ότι για την ελληνική πλευρά πρέπει αν υπάρξουν αλλαγές. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε ενεργοποιηθεί, δημιουργούμε τις ανάλογες προϋποθέσεις συνεννόησης και με τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Υπενθυμίζω ότι δεν υπάρχει αποδοχή ή συμφωνία της Ε.Ε. στο κείμενο. Κάνουμε τη δουλειά μας σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντά μας.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ: Ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν υποστηρίξει ότι γίνονται επαφές με τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. ώστε να υπάρχει συμμαχία. Μέχρι αυτή τη στιγμή, αυτές οι διαβουλεύσεις έχουν αποφέρει αποτέλεσμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει το «όπερ έδει δείξε». Κάνουμε όλες τις αναγκαίες κινήσεις. Είμαστε απόλυτα έτοιμοι. Ζητούμε συγκεκριμένες αλλαγές στο κείμενο. Θέλουμε να προχωρήσει ο Ευρωστρατός, αλλά μέσα στο πνεύμα, το γράμμα και το πλαίσιο των αποφάσεων της Νίκαιας. Προς αυτή τη κατεύθυνση αναλαμβάνουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Θα έχουμε την ευκαιρία, μετά τη Δευτέρα, να κάνουμε τον πρώτο απολογισμό αυτών των ενεργειών.

ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ: Να επιστρέψουμε στο θέμα των λαθρομεταναστών. Σε περίπτωση που επαναπροωθούνται μετανάστες, ποια δυνατότητα έχουν να καταθέσουν αίτηση για πολιτικό άσυλο; Μήπως, δηλαδή, αυτή η τακτική των επαναπροωθήσεων στην πράξη ουσιαστικά καταργεί τη δυνατότητα αίτησης πολιτικού ασύλου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, διότι γνωρίζετε ότι χθες συζητήθηκε στην Επιτροπή των υπουργών και θέμα επιτάχυνσης των διαδικασιών χορήγησης πολιτικού ασύλου στους μετανάστες.

ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ: Ναι, αλλά όταν ένα καράβι το διώχνουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και το στέλνουν πίσω, εάν μέσα εκεί υπάρχουν πολιτικοί πρόσφυγες, όπως υπήρχαν και στην περίπτωση της Ζακύνθου...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υποθέτουμε ότι υπήρχαν.

ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ: Το δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. Δημοσίευσε μάλιστα και τα ονόματά τους, ήταν από τα «λευκά κελιά» απεργοί πείνας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι αυτό πρέπει να εξεταστεί για να υπάρχει και η συμφωνία της ελληνικής πλευράς. Αλλά, βεβαίως, δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Οπου πρέπει να χορηγούμε πολιτικό άσυλο, σύμφωνα με τις γενικότερες κατευθύνσεις του ΟΗΕ, θα χορηγούμε. Περί αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Από κει και πέρα, δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να μετατραπεί σε χώρα ανοικτών συνόρων. Καταλαβαίνετε τι θα γίνει, εάν κάθε φορά που ένας δουλέμπορος στέλνει ένα πλοίο με 1000 ή 2000 ανθρώπους αύριο, εμείς είμαστε ανοικτοί και έτοιμοι να τους υποδεχθούμε στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Θα δημιουργηθούν μείζονα προβλήματα.

ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ: Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ παρατήρησε σε ανακοίνωσή της μετά τη συμφωνία και το πρωτόκολλα που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ότι δεν γίνεται καμία συγκεκριμένη αναφορά στη Συνθήκη της Γενεύης. Επίσης, οι επαναπροωθήσεις είναι απαγορευμένες από τη Συνθήκη της Γενεύης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Των προσφύγων.

ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ: Ναι, αλλά πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, αλλά, των πολιτικών προσφύγων ή άλλων ανθρώπων που έχουν τους χαρακτηρισμούς που έχει θέσει ο ΟΗΕ. Εδώ, δεν πρόκειται για πρόσφυγες. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλη αυτή η ιστορία έχει δημιουργήσει ένα φαινόμενο εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών στην Ελλάδα. Είναι διαφορετική η υποδοχή ενός πρόσφυγα -και αυτό περιλαμβάνεται στις διεθνείς συνθήκες- και διαφορετικό θέμα η λαθρομετανάστευση. Δεν μπορούμε να συγχέουμε στο βωμό δύο ανόμοια πράγματα. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ευαισθησία.

ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ: Στο πολιτικό άσυλο συγκεκριμένα, κύριε Υπουργέ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μεγάλη ευαισθησία στο πολιτικό άσυλο και καλώς κάνετε και την έχετε. Κι εμείς την έχουμε. Πιστεύω ότι όλοι στη χώρα μας έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα πολιτικού ασύλου και δεν εξαιρώ κανέναν. Αλλά, άλλο το πολιτικό άσυλο και άλλο, αύριο, η παρουσία άλλων εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών. Αναλογιστείτε τι προβλήματα μπορεί να προκύψουν, όχι μόνο στην ελληνική οικονομία. Δεν το εξετάζω από τη σκοπιά αυτή. Αναλογιστείτε τι προβλήματα μπορεί να προκύψουν και τι φαινόμενα μπορεί να αναπτυχθούν. Η Ελλάδα και περιέθαλψε και φρόντισε εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες και έδωσε δύο ευκαιρίες, μέχρι τώρα, για τη νομιμοποίησή τους. Αναλογιστείτε την προσπάθεια που κάναμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά όλα αυτά είναι δυνατά ως ένα βαθμό. Από κει και πέρα, δεν μπορούμε. Δεν είμαστε χώρα ανοικτών συνόρων.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 7 December 2001 - 14:05:47 UTC