Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-12-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, τις επόμενες ημέρες:

Σήμερα, στις 7 το βράδυ, θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ για τον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος και τις επόμενες κινήσεις για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Αύριο, στη 1 μετά το μεσημέρι, η Ενωση Ανταποκριτών ξένου Τύπου διοργανώνει το καθιερωμένο γεύμα, στο πλαίσιο του οποίου ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Για το λόγο αυτό αύριο δεν θα γίνει η πολιτική ενημέρωση.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για τους λαθρομετανάστες. Στις 12.30, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και στις 13.45, με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα την πορεία του κυβερνητικού έργου.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή. Στις 11.30 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Δημοκρατίας κ. Πούτιν και στις 4 το απόγευμα θα μιλήσει στην παγκόσμια συνάντηση των Δημάρχων που διοργανώνει η Σοσιαλιστική Διεθνής στη χώρα μας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μας ενημερώσετε για την άποψη της κυβέρνησης στα όσα είπε χθες ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ματθίας, αναφερόμενος στις εξωθεσμικές παρεμβάσεις που δέχεται η Δικαιοσύνη και αν έχετε κάτι νεότερο για την υπόθεση Βασιλάκη, σχετικά με την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας αφορά δικαστική διαμάχη μεταξύ φυσικών προσώπων. Δεν είναι δυνατό να τοποθετηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε κάτι τέτοιο.

Οσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, έχουμε τοποθετηθεί. Και σήμερα υπάρχουν δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Φίλιππου Πετσάλνικου. Ουδεμία παρέμβαση υπήρξε στη Δικαιοσύνη. Σεβόμαστε απόλυτα την αυτονομία και ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, λέτε ότι "καμία παρέμβαση δεν υπάρχει". Δεν έχουν καταφερθεί υπουργοί και ονομαστικά εναντίον εισαγγελέων, εναντίον των λειτουργών της Δικαιοσύνης; Δεν τους έχουν κατηγορήσει; Και προχθές, ο κ. Παπαντωνίου στη Βουλή επιτέθηκε εναντίον του κ. Ασπρογέρακα. Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει παρέμβαση. Υπήρξαν κάποιες κατηγορίες που ειπώθηκαν για ενέργειες από ορισμένα στελέχη, όμως δεν υπήρξε παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το θέμα με τους "χομπίστες", τώρα αποκαλύπτεται ότι ένας έχει σχέση με τη ΜΙΤ. Τι απαντάει η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπαμε ότι δεν παρεμβαίνουμε στο έργο της Δικαιοσύνης. Τέθηκε υπόψη της Δικαιοσύνης ότι είναι ένας σύλλογος που έχει αυτό το χόμπι. Η Δικαιοσύνη θα το αξιολογήσει ανεπηρέαστα, με βάση τα στοιχεία που τις έχουν προσκομίσει οι αρχές ασφαλείας. Η διαδικασία προχωράει κανονικά και γνωρίζετε ότι καμία παρέμβαση δεν υπήρξε σε αυτήν. Όλα, ακόμη και οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τις τελευταίες ημέρες, για τις συναντήσεις ορισμένων εξ αυτών με παράγοντες της Τουρκίας, θα αξιολογηθούν από τη Δικαιοσύνη.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Δεδομένου ότι υπάρχουν δημοσιογραφικές πληροφορίες που φέρνουν τον Κώστα Σημίτη δυσαρεστημένο και ότι η συζήτηση περί «ροκ» στο κόμμα δημιουργεί προβλήματα στην προώθηση του κυβερνητικού έργου, θα ήθελα να ρωτήσω, εάν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες και εάν ο Πρωθυπουργός όντως εκτιμά ότι η συζήτηση στο κόμμα επιβαρύνει, αυτή τη στιγμή, την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα των πολιτών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η φάση εσωστρέφειας που επιχειρήθηκε και τώρα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Κάθε κίνηση που είναι εσωστρεφής, πρέπει να σταματήσει. Μας ενδιαφέρει το έργο μας. Θα ασχοληθούμε με αυτό, το προωθούμε. Αυτό περιμένει από εμάς ο ελληνικός λαός. Είναι σαφές ότι χρειάζεται και η αντιπαράθεση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ομως, το έργο μας δίνει δύναμη, αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα σε αυτή την αντιπαράθεση. Βεβαίως, οι τόνοι της αντιπαράθεσης καθορίζονται σε κάθε περίπτωση ανάλογα με το θέμα.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Διευκρινιστικά, απλώς, επειδή είπατε ότι «η κρίση εσωστρέφειας που επιχειρήθηκε», θα θέλατε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προέκυψε ένα φαινόμενο που απειλούσε να δημιουργήσει μια εσωστρεφή κατάσταση. Δεν είναι δυνατό, να υπάρχουν εσωστρεφείς καταστάσεις. Είναι διαφορετική η εντολή που πήραμε από το Συνέδριο. Δεν θα ξαναγυρίσουμε πίσω. Προχωράμε μπροστά, με βάση το έργο μας, με βάση τις δεσμεύσεις μας προς τον ελληνικό λαό. Θα δουλέψουμε για την προώθηση της πολιτικής μας. Από το έργο μας θα κριθούμε. Από κει και πέρα -το τονίζω αυτό- το ίδιο το έργο δίνει αξιοπιστία, δίνει δύναμη, δίνει αποτελεσματικότητα στην αντιπαράθεσή μας με το κόμμα της Ν.Δ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε δεν θα ξαναγυρίσουμε πίσω, όμως, ο κ. Λαλιώτης αναφέρεται στο παρελθόν και το «σκληρό ροκ» που λέει ότι «παίζει», το παίζει με τους κανόνες του παρελθόντος. Τί έχετε να πείτε γι αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν είπα ότι δεν θα ξαναγυρίσουμε πίσω, εννοούσα σε καταστάσεις που όλοι είχαμε αντιμετωπίσει το Μάιο και νομίζω ότι είναι γνωστές. Αυτή είναι η έννοια της γενικής αναφοράς μου. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι, στην αντιπαράθεσή μας, έχουμε κάθε φορά την κατάλληλη απάντηση. Η Ν.Δ έχει παρελθόν, έχει παρόν, έχει και τις απόψεις της για τη συνέχεια. Η αντιπαράθεσή μας έχει να κάνει με την ιστορική διαδρομή της Ν.Δ. που επηρεάζει σαφώς και το παρόν της, Βεβαίως, είπα ότι το κύριο που καθορίζει αυτή την αντιπαράθεση είναι το έργο μας, που μας δίνει δύναμη, αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα. Από κει και πέρα, και στην αντιπαράθεσή μας, τα λαμβάνουμε όλα υπόψη μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού το έργο σας είναι τόσο καλό, γιατί χρησιμοποιείτε την παρελθοντολογία; Αφού είναι τόσο μεγάλο το έργο σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα έχουν μια ιστορική διαδρομή. Και όπως έχουμε τονίσει, για τη Ν.Δ., το παρελθόν της επηρεάζει και καθορίζει το παρόν της.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Οι τόνοι της υφιστάμενης αντιπαράθεσης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ανάλογη με το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας απάντησα ήδη και νομίζω ότι όλη αυτή η συζήτηση που έγινε τις τελευταίες ημέρες, με τον τρόπο που έγινε, πρέπει να σταματήσει.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Μετά την κατάρρευση την Παρασκευή της ΑΧΟΝ Airlines, ο Πρωθυπουργός το Σάββατο το πρωί, επανερχόμενος στο θέμα της Ολυμπιακής, είπε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι υπέρ της διατήρησης ενός εθνικού αερομεταφορέα, χωρίς να επιβαρύνει τον ελληνικό λαό. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση έχει κάποιες συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις υπόψη της.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε αυτή τη φάση εξετάζουμε τη δεύτερη προσφορά. Είναι γνωστό ότι δεν είχε γίνει αποδεκτή η προσφορά της ΑΧΟΝ Airlines. Περάσαμε στη δεύτερη προσφορά, η οποία κατατέθηκε στη διάρκεια του διαγωνισμού. Πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά και τη δεύτερη προσφορά και να συζητήσουμε μαζί τους. Εάν και η δεύτερη προσφορά δεν γίνει αποδεκτή, από κει και πέρα, βεβαίως, θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις. Ομως, δεν είναι η ώρα αυτή. Σήμερα εξετάζουμε τη δεύτερη προσφορά και ισχύουν τα όσα ειπώθηκαν. Θέλουμε να υπάρχει εθνικός αερομεταφορέας, αλλά αυτός δεν μπορεί φυσικά να επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο. Βεβαίως, λαμβάνουμε υπόψη το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί σήμερα για τις αεροπορικές εταιρείες. Είναι γνωστό ότι πάρα πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν κλείσει. Αντίθετα η Ολυμπιακή Αεροπορία δείχνει να προχωρά καλύτερα. Ολα θα συνεκτιμηθούν.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Μια διευκρίνιση, επειδή είπατε ότι εάν δεν γίνει δεκτή και η δεύτερη προσφορά, έχουμε και άλλα πράγματα κατά νου...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα έτσι. Είπα ότι θα εξεταστούν όλα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα θέλαμε να μας δώσετε μια πρόγευση, έστω ένα περίγραμμα του προβληματισμού της κυβέρνησης, εάν απορριφθεί...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα ήθελα να τοποθετούμαστε επί υποθετικών σεναρίων. Σήμερα είμαστε στη φάση της συζήτησης της δεύτερης πρότασης. Βεβαίως, εάν αυτή η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή, θα συζητήσουμε και θα εξετάσουμε όλες τις άλλες λύσεις, στη βάση και των προχθεσινών δηλώσεων του Πρωθυπουργού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι θα εξετάσουμε προσεκτικά τη δεύτερη προσφορά. Την πρώτη προσφορά η κυβέρνηση την είχε εξετάσει προσεκτικά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ιδιαίτερα προσεκτικά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: ...και δεν γνώριζε ότι αυτή η εταιρεία δεν μπορούσε να αγοράσει την Ολυμπιακή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι δεν δεχθήκαμε την προσφορά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ηταν η πρώτη προσφορά, τί δεν την δεχθήκατε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν τη δεχθήκαμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκεί πηγαίνατε να τη δώσετε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη μας καταλογίζετε πράγματα τα οποία δεν ισχύουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς δεν ισχύουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι γνωστό ότι δεν έγινε αποδεκτή αυτή η προσφορά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε γίνει δεκτή η προσφορά και προχωρούσε προς την ΑΧΟΝ. Εάν δεν έκλεινε τώρα η ΑΧΟΝ θα την έπαιρνε. Αυτή είχατε πρώτη προτεραιότητα. Και ο υπουργός Μεταφορών αυτό έλεγε και ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Ελεγαν ότι η μόνη που προσφέρεται, αυτή τη στιγμή, να αγοράσει την Ολυμπιακή είναι η ΑΧΟΝ. Αφού το έλεγαν αυτό και προχωρούσαν οι διαδικασίες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω ήδη τοποθετηθεί. Η προσφορά της ΑΧΟΝ δεν είχε γίνει αποδεκτή.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Πότε η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μην κάνει δεκτή την προσφορά της ΑΧΟΝ; Αφού αποφάσισε η διοίκησή της να την κλείσει ή πριν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές, ότι πολύ πριν δημοσιευθεί η σχετική απόφαση για την αναστολή των εργασιών της ΑΧΟΝ -γιατί για την ακρίβεια υπάρχει διακοπή εργασιών- είχαμε ήδη προχωρήσει στην εξέταση της δεύτερης πρότασης. Αυτό έχει ανακοινωθεί εδώ και πολλές ημέρες.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Νομίζω ότι σας αφορά το ερώτημα και ως υπουργό Τύπου για την υπόθεση Βασιλάκη. Τελευταία έχουμε το φαινόμενο να υπάρχουν πολλές αγωγές κατά δημοσιογράφων, με υπέρογκα ποσά και πολλαπλές για το ίδιο θέμα. Οταν είχε "σκάσει" η υπόθεση, το κόμμα σας, το κυβερνών κόμμα, είχε διοργανώσει ημερίδα και είχε δεσμευθεί για την αλλαγή αυτού του νόμου, κάτι το οποίο ζητάει και η ΕΣΗΕΑ, με επανειλημμένες ανακοινώσεις της. Ισχύει αυτή η ανακοίνωση που είχατε κάνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ΕΣΗΕΑ μου έχει θέσει το θέμα. Και επειδή μου το έθεσε, αλλά επειδή είναι και μία πραγματικότητα, είμαστε υποχρεωμένοι να το εξετάσουμε. Και θα το εξετάσουμε. Βεβαίως, πρέπει να υπάρχει πάντα μία ισορροπία. Πρέπει και ο πολίτης να προστατεύεται και βεβαίως, από την άλλη πλευρά, να μην υπάρχει ένα φαινόμενο βιομηχανίας αγωγών κατά του Τύπου. Αλλά, αυτή η ισορροπία, θέλει μια πολύ προσεκτική εξέταση. Είναι ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα που το έχει θέσει η ΕΣΗΕΑ και θα το εξετάσουμε.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Παρατηρείται το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της αισχροκέρδειας στην αγορά, με αφορμή την είσοδο του Ευρώ. Και όλη αυτή η ισοτιμία γίνεται προς τα πάνω. Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, για να μην περάσουμε στην "ευρω-αισχροκέρδεια";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα μας απασχόλησε ιδιαίτερα το θέμα, πώς θα γίνει ο υπολογισμός των τιμών, μετά τη μετατροπή της δραχμής σε Ευρώ. Υπάρχουν πολλές συμφωνίες μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και των επιμέρους ομάδων των επαγγελματιών και των φορέων, ώστε αυτή η στρογγυλοποίηση να μη γίνει προς τα πάνω, να μην αποτελέσει το πρόσχημα για κερδοσκοπικές καταστάσεις. Αυτές οι συμφωνίες υπάρχουν και πρέπει να τηρηθούν. Θα γίνει ένας νέος κύκλος επαφών του υπουργείου Ανάπτυξης με όλους αυτούς τους φορείς. Θα απαιτηθεί, θα ζητηθεί η τήρηση των συμφωνιών. Εχουμε όλοι ευθύνη για την προστασία του Ελληνα καταναλωτή. Βεβαίως, από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, θα γίνουν -και διατάχθηκαν, ήδη- και δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ώστε να διαπιστωθεί τί ακριβώς έχει γίνει και ποιά είναι σήμερα η κατάσταση. Θα έχουμε μία πλήρη εικόνα. Παρακολουθούμε από κοντά το θέμα και βεβαίως, ζητάμε από όλο τον επιχειρηματικό κόσμο να τηρήσει τις συμφωνίες που υπήρξαν, να βοηθήσει, ώστε η εισαγωγή του Ευρώ να γίνει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον Ελληνα πολίτη και την ελληνική κοινωνία.

ΚΑΠΠΟΣ: Φαντάζομαι ότι αυτός ο έλεγχος θα δείξει ότι είναι ήδη γνωστό ότι το τελευταίο 1-1,5 μήνα τουλάχιστον, έχουν ανέβει πράγματι οι τιμές. Αναρωτιέμαι, αν θα υπάρχουν κυρώσεις προς τις επιχειρήσεις εκείνες που είναι πολύ ευρεία η γκάμα τους, θα έλεγα, που έχουν προβεί σε ανατιμήσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλει πολλή προσοχή το ζήτημα με την αγορά, γιατί δεν είμαστε σε μια παλιά κατάσταση που υπήρχε διατίμηση. Εκείνο που χρειάζεται να γίνει είναι να υπάρξει μια συμφωνία με τις δυνάμεις της αγοράς. Μια συμφωνία που θα ελέγχεται και θα διαπιστώνεται. Μια συμφωνία που θα σέβεται τον πολίτη καταναλωτή. Εκεί θα ζητήσουμε τη βοήθεια και όλων των φορέων των καταναλωτών, όπως το ΙΝΚΑ και όποιων άλλων φορέων υπάρχουν. Για να γίνει αυτό, πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η κυβέρνηση το έχει θέσει ήδη. Υπάρχουν συμφωνίες και αυτές επιβάλλεται να τηρηθούν.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο ιδιοκτήτης της ΙΝΤΡΑΚΟΜ κ. Κόκκαλης, υπό την πίεση ενός ιλιγγιώδους χρέους, καλλιεργεί σενάρια "γάμου" με τον ΟΤΕ. Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στο θέμα αυτό και στα σχόλια του τύπου "η διαπλοκή ζητεί τώρα κρατική υιοθεσία, σωτηρία από κρατικούς "λευκούς ιππότες";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει τοποθετηθεί ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, από την Παρασκευή.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Θέλω το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το σχόλιό μου συμφωνεί απολύτως με το σχόλιο του κ. Βερελή. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Για το προηγούμενο θέμα, για το Ευρώ, για να καταλάβω, αφήνεται στην καλή θέληση όλων να τηρηθεί μία συμφωνία. Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που να προβλέπει κυρώσεις, αν δεν τηρηθεί αυτή η συμφωνία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., είμαστε σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς. Βεβαίως, υπάρχουν νόμοι για την πάταξη της αισχροκέρδειας. Και οι νόμοι αυτοί τηρούνται. Είναι διαφορετική, όμως, η αίσθηση της συμφωνίας, ώστε η στρογγυλοποίηση να γίνει με τρόπο που να μην ευνοεί, είτε πληθωριστικές πιέσεις, είτε φαινόμενα αισχροκέρδειας. Εδωσα ιδιαίτερο βάρος σε αυτή τη συμφωνία με την αγορά, γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος στις σημερινές συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού, να μπορέσεις να κάνεις κάτι σωστά για να προστατεύσεις τον πολίτη. Διότι σε αυτές τις περιπτώσεις, η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να ενεργεί ως σύνολο, με συμφωνίες, με συναινέσεις, με δυνάμεις που να κινητοποιούνται στον ίδιο στόχο. Δεν είναι μόνο θέμα καταστολής. Η κοινωνία έχει ενεργείς δυνάμεις, οι οποίες πρέπει να συνεργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση.

ΚΙΡΠΑΚΗΣ: Οσον αφορά τον ευρωστρατό, υπάρχουν δηλώσεις από την Αγκυρα. Πώς τις σχολιάζετε αυτές; Είναι η κυβέρνηση ενήμερη για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Αμερικής, Τουρκίας και Αγγλίας και τι έχετε να μας πείτε γι` αυτό το ζήτημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα παρακολουθούμε όλα. Υπήρξε και συζήτηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με το Βέλγο Πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εκείνο που έχουμε ξεκαθαρίσει είναι ότι οι αποφάσεις στο θέμα αυτό, πρέπει να κινηθούν μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Νίκαιας. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία εξαίρεση εδαφικών ζωνών και κυρίως εδαφικών ζωνών ιδιαίτερης εθνικής ευαισθησίας. Το θέμα αυτό ετέθη και στο Βέλγο Πρωθυπουργό. Γνωρίζετε ότι οι δηλώσεις και του ιδίου ήταν σε αυτή την κατεύθυνση. Την κατεύθυνση της τήρησης των αποφάσεων που ολόκληρη η Ε.Ε. έχει λάβει, στη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε.

ΚΑΠΠΟΣ: Για το ίδιο θέμα, υπήρξε δήλωση Ετζεβίτ, μετά από την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από συνάντηση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας. Ο κ. Ετζεβίτ είπε ότι τα βασικά αιτήματα της Αγκυρας, ικανοποιήθηκαν σε σχέση με τον Ευρωστρατό. Εχει κάποια ενημέρωση η ελληνική κυβέρνηση, ποιά αιτήματα της Αγκυρας ικανοποιήθηκαν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι γνωστό ότι υπήρξε μία πρωτοβουλία από την αγγλική και την αμερικανική πλευρά προς την Τουρκία. Παρακολουθούμε φυσικά τα πάντα. Σημασία δεν έχει τι συμφώνησαν με ένα μέλος της Ε.Ε., αλλά ποιες είναι οι αποφάσεις της Ε.Ε. και τι θα γίνει στα όργανά της. Από εκείνα θα δημιουργηθεί ο Ευρωστρατός. Στα όργανα, λοιπόν, της Ε.Ε., η ελληνική απαίτηση είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις μας, οι αποφάσεις μας, στο πλαίσιο της Νίκαιας.

ΚΑΠΠΟΣ: Σε άλλο θέμα: Εθεσε, προηγουμένως, συνάδελφος ζήτημα περί αγωγών στον Τύπο. Το τελευταίο διάστημα, αν δεν έχει ξεκινήσει, βρίσκεται επί θύραις μία σοβαρότατη, θα έλεγα, κρίση στο χώρο του Τύπου, η οποία προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις με απολύσεις, με μη τήρηση συλλογικών συμβάσεων κ.τ.λ. Θα ήθελα, όχι το σχόλιό σας, αλλά προς ποια κατεύθυνση σκοπεύει να παρέμβει πλέον η κυβέρνηση και εσείς ειδικά ως υπουργός Τύπου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει σε ό,τι έχει να κάνει με την τήρηση του νόμου και των συλλογικών συμβάσεων. Οπου δεν τηρείται ο νόμος και οι συλλογικές συμβάσεις, είναι σαφές ότι παρεμβαίνει η κυβέρνηση. Είναι θέμα νομιμότητας και τήρησης των συμβάσεων και των υποχρεώσεων όλων.

ΚΑΠΠΟΣ: Γνωρίζετε ότι έχουν υπάρξει μαζικές απολύσεις, οι οποίες δεν έχουν ανακοινωθεί, σε ορισμένα συγκροτήματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα το πλαίσιο στο οποίο παρεμβαίνει η κυβέρνηση. Συνεργαζόμαστε στενά με την ΕΣΗΕΑ για όλες αυτές τις περιπτώσεις. Και είναι γνωστό ότι όπου χρειάστηκε να παρέμβουμε και όπου μας ζητήθηκε από την ΕΣΗΕΑ να παρέμβουμε, το κάναμε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 3 December 2001 - 14:05:11 UTC