Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-11-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω, εισαγωγικώς, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες:

Αυτή την ώρα, συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Στις 2 μετά το μεσημέρι, θα έχει συνεργασία με το Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη. Στις 7 το βράδυ, θα γίνει άτυπη κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος, με θέμα τον πολιτικό σχεδιασμό της τριετίας για κυβέρνηση και κόμμα.

Αύριο, στις 10.30 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Στις 6.30 το απόγευμα, θα δεχθεί την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης κ. Βαλεντίνα Ματβιένκο και στις 7 θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα τον Προϋπολογισμό. Ο Προϋπολογισμός θα κατατεθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, παρουσία του Πρωθυπουργού, στη Βουλή. Αμέσως μετά την κατάθεση του Προϋπολογισμού ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας Αλέκο Παπαδόπουλο.

Την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, θα δεχθεί τον Πρόεδρο της Ρουμανίας κ. Ιλιέσκου, ο οποίος από την Τετάρτη πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Την Παρασκευή, στις 10.30 το πρωί, θα απαντήσει σε ερωτήσεις που τυχόν θα υποβληθούν στη Βουλή, στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού". Στις 12 το μεσημέρι, θα δεχθεί τον εκπρόσωπο της ΔΟΕ κ. Ντένις Οσβαλντ.

Τη Δευτέρα (26/11), στις 12 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε τη θετική απάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία, που έδωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης να συναντηθεί με τον Ραούφ Ντενκτάς. Και δεύτερον, εάν έχετε πληροφορία πού θα γίνει αυτή η συνάντηση; Στη Λευκωσία ή σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη και ποιοι θα παρίστανται στη συνάντηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όπως γνωρίζετε υπήρξαν δύο συνεννοήσεις για το θέμα αυτό. Ο κ. Κληρίδης είπε ότι για να έχει νόημα αυτή η συνάντηση θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Και μετά από την αρχική απάντηση και της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο κ. Κληρίδης διευκρίνισε ότι θα πρέπει να παραβρίσκεται και εκπρόσωπος του ΟΗΕ. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι η πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης, σημαίνει την αποδοχή του πλαισίου που έθεσε ο ΟΗΕ και με την παρουσία εκπροσώπου του. Αυτό είναι το κρίσιμο και σημαντικό ζήτημα για μας και αυτό είναι το σημείο που πρέπει να επισημάνουμε.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Συμφωνεί ή διαφωνεί η κυβέρνηση με την πρόταση της κ. Διαμαντοπούλου να καθιερωθεί ως δεύτερη επίσημη γλώσσα η αγγλική;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί, όπως γνωρίζετε, με τις δηλώσεις του αρμοδίου υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου. Από εκεί και πέρα θέλω να επισημάνω και να παραπέμψω στην προ ολίγου τοποθέτηση της κ. Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της σε ραδιοφωνικό σταθμό. Διευκρίνισε ότι είναι αναγκαίο το επίσημο κράτος να αναλάβει την ευθύνη της εξασφάλισης της γλωσσομάθειας, που είναι απαραίτητη για τη σύγχρονη εποχή, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη της επικύρωσης αυτής της γλωσσομάθειας από κάποιους ξένους ή άλλους ιδιωτικούς οργανισμούς.

ΚΑΠΠΟΣ: Σε συνέχεια της ερώτησης του συναδέλφου για το Κυπριακό. Δεδομένου ότι υπάρχει αυτή η εξέλιξη της οσονούπω συνάντησης Κληρίδη-Ντενκτάς, από την άλλη πλευρά, από την πλευρά Γιλμάζ, υπήρξε μια δήλωση που λέει λίγο-πολύ ότι μάλλον βρισκόμαστε στα πρόθυρα εξεύρεσης κάποιου πλαισίου για συνομιλίες. Εχει την αίσθηση η ελληνική κυβέρνηση ότι βρισκόμαστε σε κάποια κινητικότητα για το Κυπριακό ή ότι προκύπτει κάτι τέτοιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό πρέπει να αποδειχθεί στις συνομιλίες που θα γίνουν. Εμείς θέλουμε να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Αυτό είναι σαφές. Είναι ευκταίο, είναι επιθυμητό. Εργαζόμαστε για να υπάρχει μια δίκαιη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να ξέρω αυτή τη στιγμή, ποια θα είναι η εξέλιξη των συνομιλιών. Εκείνο που έχω να πω, με αφορμή ορισμένες δηλώσεις που γίνονται από κορυφαίους Τούρκους αξιωματούχους, είναι ότι θα ήταν πραγματικά λάθος με αφορμή την πορεία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. -η οποία όπως φαίνεται μπαίνει και στην τελική της ευθεία, χωρίς να σημαίνει ότι έχει ολοκληρωθεί το θέμα, σύμφωνα και με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι- να υπάρξει αντιπαράθεση μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε..

ΚΑΠΠΟΣ: Σε δύο άλλα διεθνή θέματα: Θα ήθελα το σχόλιό σας για τα αποτελέσματα των βουλγαρικών εκλογών, χθες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συνεργαζόμαστε με τη γείτονα χώρα και δεν παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά θέματά της. Θα συγχαρούμε το νεοεκλεγέντα πρόεδρο. Επιθυμούμε την καλή συνεργασία με τη Βουλγαρία. Είμαστε γείτονες, πρέπει να συνεργαζόμαστε.

ΚΑΠΠΟΣ: Κι ένα δεύτερο ερώτημα κοντινό, γεωγραφικά, επειδή υπήρξαν το Σάββατο, εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο -τουλάχιστον οι στατιστικές λένε ότι υπήρξε μεγάλη αποχή από πλευράς Σέρβων- με δεδομένο ότι στις δυνάμεις της ΚFOR που υποτίθεται ότι θα διασφάλιζαν και το αδιάβλητο των εκλογών, υπήρχαν και Ελληνες. Εχει κάποιο σχόλιο η ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με αυτό το δισταγμό των Σέρβων να νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους την εκλογική διαδικασία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα μπω σε εσωτερικά ζητήματα των εκλογών. Εχουν διαφανεί κάποια αποτελέσματα που δείχνουν ότι υπήρξε μια θετική εξέλιξη στο θέμα της αποκατάστασης της ομαλότητας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περιοχή. Και με αυτή την έννοια δεν έχουμε κανένα λόγο να μην είμαστε ικανοποιημένοι.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω για τα επεισόδια, προ διημέρου, στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα πολλούς τραυματισμούς, βιαιότητες, βανδαλισμούς και καμία σύλληψη. Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη λύπη της γι αυτά τα επεισόδια και έχει πάρει τις αποφάσεις της που ανακοινώθηκαν, χθες, από τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Βερελή. Θα τοποθετηθούν ειδικοί φρουροί και στους σταθμούς του Ηλεκτρικού (ΗΣΑΠ). Είναι σαφές ότι θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας και να διασφαλίσουμε την κοινωνική γαλήνη. Ο πολίτης πρέπει να αισθάνεται ασφαλής όταν χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν πρέπει να επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για διάλογο κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας έχω πει και το επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, επιδιώκει μια πορεία συμπόρευσης με τον Ελληνα αγρότη και τα προβλήματά του. Εχουμε, πράγματι, εδώ και πολλά χρόνια, μια πορεία στενής σχέσης με τον αγροτικό χώρο. Την είχαμε, την έχουμε και θα συνεχίσουμε να την έχουμε. Επιδιώκουμε σταθερά να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των αγροτών. Αυτό είναι το ζητούμενο. Για παράδειγμα, υπάρχει το θέμα των καπνών, για το οποίο γίνεται και η σημερινή κινητοποίηση. Θέλω να επισημάνω ότι η μάχη που θα δώσουμε και αύριο στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. και στις κατ` ιδίαν συναντήσεις που θα ακολουθήσουν, αποσκοπεί ακριβώς στο να προστατεύσει τα συμφέροντα των Ελλήνων καπνοπαραγωγών. Είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του Ελληνα αγρότη και ειδικώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση, του Ελληνα καπνοπαραγωγού. Θέλω να το διευκρινίσω αυτό. Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε με τη λογική του ψηφίσματος το οποίο έχει κατατεθεί για την τροποποίηση του Προϋπολογισμού, το οποίο οδηγεί αντικειμενικά σε διακοπή των επιδοτήσεων για τον Ελληνα καπνοπαραγωγό. Εχουμε επισημάνει ότι είναι ιδιαίτερα αρνητικό και καταστροφικό το γεγονός ότι το ψήφισμα αυτό το προωθεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Και εδώ τίθεται ένα ερώτημα: Ποια είναι η πραγματική άποψη της Νέας Δημοκρατίας; Διότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο κ. Καραμανλής είναι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εάν πραγματικά -και όχι με "κροκοδείλια δάκρυα"- ο κ. Καραμανλής θέλει να προστατεύσει τα συμφέροντα των Ελλήνων καπνοπαραγωγών, δεν έχει παρά να απευθυνθεί στο κόμμα του οποίου είναι αντιπρόεδρος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο ψήφισμα. Εμείς θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα γι αυτό. Πέρα από αυτό, υπάρχει και το θέμα του βαμβακιού: Θέλω να επισημάνω ότι βαδίζουμε με βάση το χρονοδιάγραμμα που σας είχα δώσει σε προηγούμενη αναφορά μου. Ηδη, θα έχετε πληροφορηθεί, από σχετικές ανακοινώσεις της Παρασκευής και θα πληροφορηθείτε, επίσης, από σημερινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Γεωργίας Βαγγέλη Αργύρη, ότι έχουν ληφθεί σοβαρά μέτρα που αποδίδουν για να μην υπάρξει καμία ενέργεια (κατά τη διάρκεια των δηλώσεων και της παράδοσης του βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια), η οποία θα οδηγήσει σε πλαστές καταστάσεις και σε ζητήματα που θίγουν το συμφέρον του Ελληνα βαμβακοπαραγωγού. Εχουμε δώσει ιδιαίτερο βάρος, έχουμε κινηθεί με αυστηρότητα στον τομέα αυτό και ήδη υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα από ενέργειες που έχουν αποδώσει σε ζητήματα απάτης που αναδεικνύονται και θα αποδοθούν οι ευθύνες σε όποιους αποσκοπούσαν ουσιαστικά να διατηρήσουν μια απαράδεκτη κατάσταση. Δεν θα επιτρέψουμε να πέσει πάλι θύμα των επιτηδείων ο Ελληνας βαμβακοπαραγωγός. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι καλά. Πρόθεσή μας είναι να περιφρουρήσουμε τη διαδικασία παράδοσης του βαμβακιού και της καταγραφής των ποσοτήτων. Και στη συνέχεια, όπως έχουμε ήδη συνεννοηθεί με την Ε.Ε., να κινηθεί ο Κανονισμός της Κοινότητας προκειμένου να εξασφαλιστούν ειδικές επιδοτήσεις που θα οδηγήσουν σε υψηλές χρηματικές αποδόσεις. Και αυτό είναι προς όφελος του Ελληνα παραγωγού, του Ελληνα αγρότη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι θα πάμε να δώσουμε αύριο τη μάχη. Γιατί μέχρι σήμερα δεν δίνατε αυτή τη μάχη και φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Επρεπε να φτάσουμε, δηλαδή, να βγούν οι αγρότες στους δρόμους με τα τρακτέρ για να αναγκασθείτε εσείς να πάτε να δώσετε τη μάχη; Γιατί δεν τη δίνατε πριν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Την έχουμε δώσει και παλαιότερα. Ανέφερα το αύριο, υπό την έννοια ότι για αύριο έχουν προσδιοριστεί κάποιες διαδικασίες. Μάχη έχουμε δώσει πολλές φορές. Θέλω να πω ότι ήδη το θέμα έχει έρθει στα Συμβούλια Υπουργών της Ε.Ε., ήδη έχουν γίνει ενέργειες από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Δρυ και τον υφυπουργό Βαγγέλη Αργύρη. Εχει, επίσης, τεθεί υπόψη και άλλων οργάνων της Ε.Ε. η ένστασή μας. Και βεβαίως γνωρίζετε καλά ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν υποστήριξαν το σχετικό ψήφισμα, όπως και οι περισσότεροι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Είναι προφανές ότι η μάχη εξακολουθεί να δίνεται, δεν έχει ολοκληρωθεί. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Δρυς και ο κ. Αργύρης ανέλαβαν τώρα καθήκοντα σε αυτό το υπουργείο. Το κακό έχει ξεκινήσει από πριν. Και γνωρίζετε πολύ καλά το τι ελέχθη στη Χ. Τρικούπη, όταν συναντήθηκε η ΠΑΣΕΓΕΣ με τον κ. Λαλιώτη και τον κ. Δρυ. Και τότε καταγγέλθηκε ο κ. Ανωμερίτης, ότι αυτός υπονόμευσε όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να τονίσω ότι δεν συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ με τον κ. Λαλιώτη και τον κ. Δρυ. Συναντήθηκαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία συνδικαλίζονται στο χώρο αυτό. Με αυτή την έννοια, εμμένω στη γνωστή θέση μου να μη σχολιάζω κομματικές συσκέψεις και διαδικασίες. Ηταν μια καθαρά κομματική σύσκεψη και διαδικασία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν ζήτησα να σχολιάσετε, αλλά ζήτησα να που πείτε γιατί πριν από τον κ. Δρύ και τον κ. Αργύρη -ο κ. Αργύρης ήταν και πριν- η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση είχε ενεργήσει στην ίδια ακριβώς γραμμή και με τον κ. Αργύρη, που ήταν και τότε υφυπουργός, και με τον κ. Ανωμερίτη. Ο κ. Ανωμερίτης έχει επιτελέσει ένα πραγματικά σημαντικό έργο στα όργανα της Ε.Ε. για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Ελληνα αγρότη. Εκείνο που θέλω να τονίσω με την ευκαιρία των κινητοποιήσεων, είναι ότι εμείς δεν πάμε κόντρα στον απλό αγρότη, σε καμία περίπτωση. Υπερασπίζουμε τα συμφέροντά του, θα συνεχίσουμε να τα υπερασπίζουμε και θα δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Σκοπός μας είναι να δώσουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Εκείνο το οποίο όμως οφείλω να επισημάνω είναι, ότι δηλώσεις όπως αυτές του κ. Χατζηγάκη, κάθε άλλο παρά βοηθούν. Ο σκοπός δεν είναι κάποιος να "καβαλήσει" το τρακτέρ και να μετατραπεί σε οδηγό ή σε οτιδήποτε άλλο. Ο σκοπός είναι τα κόμματα -αυτός είναι ο ρόλος τους, αυτός είναι ο προορισμός τους- να δίνουν λύση στα προβλήματα. Δεν δίνουμε λύση στα προβλήματα, κάνοντας λαϊκισμό, ούτε μετατρεπόμενοι σε οδηγούς τρακτέρ, ενώ έχουμε την ιδιότητα του βουλευτή. Δίνουμε λύσεις στα προβλήματα, θέτοντας τα ζητήματα εκεί που πρέπει και παλεύοντας όπως πρέπει. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση καλούμε και πάλι τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θέσει θέμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και να σταματήσει το ψήφισμα που θίγει τους καπνοπαραγωγούς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή δεν νομίζω ότι μου απαντήσατε, τότε ο κ. Ανωμερίτης αφού ήταν τόσο πετυχημένος υπουργός γιατί τον άλλαξε ο πρωθυπουργός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, όταν προβαίνει σε ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, λαμβάνει υπόψη του γενικότερα κριτήρια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σαν αποτυχημένο τον άλλαξε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι έτσι, όπως τα λέτε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς συμβιβάζεται το γεγονός ότι, ενώ υπάρχουν ντιρεκτίβες από την Ε.Ε. για μείωση του αγροτικού πληθυσμού, μέσα σε μία δεκαετία, στο 5%, εσείς ισχυρίζεστε ότι παίρνετε μέτρα και θα δώσετε λύση στα προβλήματα των αγροτών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει ντιρεκτίβα για μείωση σε 5% των Ελλήνων αγροτών. Υπάρχει μια σειρά από συμφωνίες, αποφάσεις και κανονισμούς της Ε.Ε. γύρω από την παραγωγή μας. Και, όπως σας είπα, προστατεύουμε και περιφρουρούμε αυτές τις συμφωνίες, γιατί είναι υπέρ του Ελληνα αγρότη, με τελικά μέτρα ελέγχου και πάταξης της κερδοσκοπίας και της απάτης, που παίρνουμε στο θέμα του βαμβακιού.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Με αυτά που έχετε υπόψη σας από την Ενωμένη Ευρώπη, το τελικό συμπέρασμα, ο τελικός στόχος δεν είναι η μείωση του αγροτικού πληθυσμού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Είναι η τήρηση μιας σειράς συμφωνιών και κανονισμών που υπάρχουν γύρω από την παραγωγή σε ορισμένους τομείς.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Επειδή μιλήσατε για συλλήψεις, έχετε να μας δώσετε περισσότερα στοιχεία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα αποδοθούν ευθύνες. Τα στοιχεία τα δίνει, αυτή τη στιγμή, ο αρμόδιος υφυπουργός. Είναι μια σειρά υποθέσεις που τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα έχουν, ήδη, φέρει στο φως. Βεβαίως, γνωρίζετε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις κινούνται τακτικές διαδικασίες στη Δικαιοσύνη. Η έννοια της σύλληψης που είπα, έχει την έννοια της αποκάλυψης της απάτης.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ακουσα, σήμερα το πρωί, τον κ. Νασίκα, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι αγρότες, στα συλλαλητήρια που θα κάνουν, να κλείσουν τους δρόμους. Η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα, εάν αυτό συμβεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήθελα να επαναλάβω τη θέση μας ότι εμείς συμπορευόμασταν, συμπορευόμαστε και θα συμπορευόμαστε με τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Ανέφερα, επίσης, ότι ήδη εδώ και αρκετό καιρό, αλλά και τώρα, λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για να δοθούν λύσεις στα αγροτικά προβλήματα. Βεβαίως, δεν θα βρει σύμφωνη την κυβέρνηση καμία ενέργεια, η οποία θα θέσει σε αμφισβήτηση ή θα παρεμποδίσει την ομαλή, κοινωνική και οικονομική ζωή.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δηλαδή, θα επέμβετε, εάν κλείσουν τους δρόμους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ημουν σαφής. Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με καμία ενέργεια, η οποία θέτει σε αμφισβήτηση την ομαλότητα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στη χώρα μας και τα δικαιώματα των πολιτών. Θα ήθελα να συστήσω στον κ. Χατζηγάκη να μην "καβαλήσει" τρακτέρ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί το απαγορεύετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν απαγορεύουμε σε κανέναν τίποτα. Αυτά είναι πολιτικά ζητήματα.

ΚΑΠΠΟΣ: Επειδή αναφέρεστε σε βουλευτές της Ν.Δ., σε αυτές τις συγκεντρώσεις λαμβάνουν μέρος και ορισμένοι βουλευτές και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Εχω υπόψη μου, ανεξάρτητα από ό,τι γίνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη και τα Τρίκαλα, ότι ο κ. Βερελής ήταν σε συγκέντρωση καπνοπαραγωγών στο Αγρίνιο. Αυτοί οδηγούν τρακτέρ ή όχι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η παρουσία ενός βουλευτή σε μια συγκέντρωση ή μία διαμαρτυρία γίνεται και πολλές φορές επιλέγεται από τον ίδιο το βουλευτή, ανάλογα με την περιοχή και τα συμφέροντα των πολιτών που εκφράζει. Με αυτή την έννοια, δεν είναι καταδικαστέα από οποιονδήποτε και αν γίνεται. Εκείνο το οποίο σχολίασα είναι η πρόθεση ορισμένων βουλευτών να συμμετάσχουν ή να παρακινήσουν σε κλείσιμο εθνικών οδών. Αυτό είναι το πρόβλημα. Το κλείσιμο των εθνικών οδών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Χατζηγάκης, στα Τρίκαλα δεν είναι βουλευτής; Ο νομός του δεν είναι εκεί; Πού θα πάει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι το κλείσιμο εθνικής οδού είναι ένα θέμα που στρέφεται κατά του ελληνικού λαού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και πονά την κυβέρνηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως. Διότι, όταν η κυβέρνηση εκφράζει πραγματικά τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, είναι λογικό να ενδιαφέρεται και να αγωνιά για να εξασφαλίζεται η ομαλή, κοινωνική και οικονομική ζωή. Να μπορεί ο Ελληνας να κινείται ελεύθερα, να μεταφέρει τα προϊόντα του.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Για την κυβέρνηση, εξακολουθεί να είναι και ποινικό αδίκημα το ενδεχόμενο να κλείσουν οι εθνικοί οδοί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καλό θα είναι, αυτή τη στιγμή, να μην τοποθετούμαστε σε υποθετικά ζητήματα. Εξέφρασα μια θέση αρχής. Δεν προσπάθησα να δημιουργήσω πρόβλημα σε κανένα, διότι εκτιμώ ότι θα επικρατήσουν ψύχραιμες σκέψεις στους ίδιους τους αγρότες. Ομως, αφού ρωτήθηκα, εξέφρασα μια θέση αρχής, η οποία είναι πάγια. Δεν ισχύει μόνο γι` αυτή την περίπτωση και δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσπάθεια αντιπαράθεσης με κανέναν. Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα των αγροτών. Απλώνουμε χέρι συνεργασίας προς τους αγρότες. Θέλουμε να είμαστε κοντά τους. Θέλουμε να δώσουμε πειστικές απαντήσεις στα προβλήματά τους. Με ρωτήσατε, αν η Κυβέρνηση θα συμφωνούσε σε κάτι τέτοιο και απάντησα, ευθέως, ότι δεν συμφωνεί να κλείσουν οι εθνικοί οδοί. Από εκεί και πέρα, εκείνο που πιστεύω είναι ότι οι ηγεσίες των αγροτικών συλλόγων και των συνεταιρισμών -εν πάση περιπτώσει οι ηγέτες της προσπάθειας αυτής του αγροτικού κινήματος- θα σκεφθούν σωστά και ψύχραιμα, με βάση το όφελος των αγροτών και του κοινωνικού συνόλου που εντάσσονται οι αγρότες και δεν θα έχουμε τέτοια ζητήματα. Αυτό προσδοκούμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Αν, παρά τις προσδοκίες σας και, όπως λέτε, δεν επικρατήσουν ψύχραιμες σκέψεις στους αγρότες, πώς θα διασφαλίσετε την ελεύθερη πρόσβαση στις εθνικές οδούς; Δηλαδή, θα φθάσετε μέχρι και τη σύγκρουση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις. Είπαμε τη θέση της κυβέρνησης και εξέφρασα και την αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν ώριμες και υπεύθυνες σκέψεις από την πλευρά του αγροτικού κινήματος. Θα ήθελα να μείνουμε μέχρις εδώ, σήμερα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Επειδή στο παρελθόν υπήρξε αυτή η διαδικασία...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το παρελθόν διδάσκει και για το μέλλον. Εκτός από ορισμένα κόμματα που φαίνεται ότι καθορίζονται από το παρελθόν τους. Και μιλώ για τη Ν.Δ. Η γνώμη μας είναι ότι τα κινήματα, ως ζωντανοί και μαζικοί φορείς που εκφράζουν την κοινωνία, έχουν αξιοποιήσει όλες αυτές τις καταστάσεις του παρελθόντος και σκέφτονται ώριμα και υπεύθυνα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Μιας και το βράδυ θα υπάρξει μια άτυπη συνεδρίαση που θα μετέχουν τα κορυφαία στελέχη από κυβέρνηση και κόμμα, μήπως ο Πρωθυπουργός θα βάλει το θέμα της στρατηγικής στο αγροτικό ζήτημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, στην εισήγησή του, θα αναφερθεί στο σύνολο και τις κεντρικές κατευθύνσεις του πολιτικού σχεδιασμού μας για την τριετία.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ακούσαμε τον κ. Σκανδαλίδη να αναφέρεται ακόμα και σε αλλαγή του εκλογικού νόμου σε μητροπολιτικές περιφέρειες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.τ.λ. Μήπως η κυβέρνηση προετοιμάζεται και για πρόωρες εκλογές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση γι` αυτό. Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στη λήξη της συνταγματικής προθεσμίας. Αυτά τα οποία έχει αναφέρει ο κ. Σκανδαλίδης και αυτά που διαβάζουμε, είναι διάφορες σκέψεις, εισηγήσεις και προτάσεις που υπάρχουν, οι οποίες θα τεθούν σε έναν ανοικτό και χωρίς άγχος χρόνου διάλογο για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε κάποια καλύτερα συμπεράσματα, γύρω από την οργάνωση του κράτους, το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την καλύτερη συμμετοχή της ελληνικής κοινωνίας στα θέματα που την αφορούν. Βεβαίως, θα συζητηθούν και όλα τα σχετικά ζητήματα. Αλλά, όπως γνωρίζετε, ειδικά για θέματα που συνδέονται με τις εκλογές, δεν μπορεί να γίνει τίποτα για τις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν κανονικά στη λήξη της τετραετίας. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό και να το τονίσω κατηγορηματικά.

ΚΑΨΙΩΤΗΣ: Σε αυτές, όμως, τις σκέψεις της κυβέρνησης, η Ν.Δ. χρεώνει και κάποιες προθέσεις. Θεωρεί ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, με μόνο σκεπτικό ότι, επειδή η Ν.Δ. παγιώνει την υπεροχή της στις δημοσκοπήσεις, σε περίπτωση που τις χάσει, να προκύψει το συνταγματικό κώλυμα με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως το Φεβρουάριο του 1995 και άρα να αποτελέσει πολιτική παρένθεση; Θα ήθελα τη γνώμη της κυβέρνησης, επ` αυτού.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό είναι το κακό με τη Ν.Δ., ότι κερδίζει τις δημοσκοπήσεις και χάνει τις εκλογές. Εκτιμούμε ότι αυτό θα γίνει για άλλη μια φορά.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Για την κ. Διαμαντοπούλου είπατε ότι άλλο εννοούσε με τις δηλώσεις της από αυτό που καταλάβαμε, ότι δηλαδή να γίνει επισήμως η αγγλική γλώσσα δεύτερη γλώσσα στην Ελλάδα; Είπε κάτι άλλο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παρέπεμψα να διαβάσετε τις σημερινές δηλώσεις της κ. Διαμαντοπούλου που δίνει μια σειρά εξηγήσεις γύρω από το θέμα. Πρέπει αυτές οι δηλώσεις να τεθούν υπόψη σας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Η κυβέρνηση καταδικάζει σκέψεις για θέσπιση δεύτερης επίσημης γλώσσας στη χώρα, ναι ή όχι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Παραπέμπω στις σαφείς δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Πέτρου Ευθυμίου.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αρα, η κ. Διαμαντοπούλου δεν είχε συνεννοηθεί με κανέναν. Ηταν δικές της οι απόψεις, χθες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κ. Διαμαντοπούλου είναι η Ελληνίδα Επίτροπος στην Ε.Ε. Δεν είναι μέλος της κυβέρνησης. Είπε ορισμένες απόψεις, τις οποίες σήμερα διευκρίνισε αναλυτικά, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Οι διευκρινίσεις της είναι σαφείς. Αναφέρεται στην ευθύνη του επίσημου κράτους για εξασφάλιση της γλωσσομάθειας -κάτι που είναι απαραίτητο στη σημερινή εποχή- χωρίς να έχουμε ανάγκη πιστοποίησης από διάφορους ξένους οργανισμούς.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Πριν από δύο χρόνια, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης της γλωσσομάθειας, είχε φέρει ως παράδειγμα ότι στα Επτάνησα θα μπορούσε να θεσπιστεί ως δεύτερη γλώσσα στη διδασκαλία, η ιταλική, στα Δωδεκάνησα ενδεχομένως η τουρκική ή άλλες γλώσσες...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, ουδέποτε έχει πει για τη τουρκική γλώσσα.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά οπωσδήποτε είχε αναφερθεί στη δυνατότητα να υπάρξουν και άλλες, εκτός των αγγλικών και των γαλλικών, δεύτερες γλώσσες στη διδασκαλία, στα γυμνάσια και λύκεια, για να ενισχυθεί η δυνατότητα γλωσσομάθειας των Ελλήνων. Τι έχει μεσολαβήσει σε αυτό το διάστημα; Εχει προχωρήσει κάποια τέτοια δράση στη Μέση Εκπαίδευση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Παρακαλώ να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τον Πρωθυπουργό. Μην του αποδίδουμε πράγματα που δεν έχει πει. Οσον αφορά την ερώτησή σας, έχουμε ξεκινήσει τη διδασκαλία των τριών γλωσσών από τη Δ@ τάξη του Δημοτικού. Δηλαδή, ενώ παλιά ξεκινούσαν να διδάσκονται τα αγγλικά ή γαλλικά από την Α@ Γυμνασίου, τώρα ξεκινούν από τη Δ@ Δημοτικού. Και αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα που έγινε στην Ελλάδα. Σας παραπέμπω στις νέες δηλώσεις του κ. Ευθυμίου, ο οποίος είπε, υλοποιώντας και την άλλη εξαγγελία, ότι πολύ σύντομα θα προστεθεί, πέραν των τριών γλωσσών, εναλλακτικά βεβαίως, και η δυνατότητα εκμάθησης και της ιταλικής και της ισπανικής, ίσως και κάποιας άλλης γλώσσας, μέσα στα Δημοτικά και τα Γυμνάσια. Το μεγάλο ζήτημα που υπάρχει είναι να μπορέσουμε να δώσουμε όλες τις αναγκαίες δυνατότητες στα παιδιά μας, ιδιαίτερα μέσω της δημόσιας παιδείας, να μάθουν σωστά και άλλες ξένες γλώσσες, τις οποίες θα χρειαστούν στη ζωή τους. Η γλωσσομάθεια είναι ένα απαραίτητο προσόν, προκειμένου οι νέοι μας να μπορούν να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον τους στην Ενωμένη Ευρώπη. Και αυτή η προσπάθεια της γλωσσομάθειας, μέσα από τη δημόσια εκπαίδευση, θα συνεχιστεί, θα ενταθεί και θα δώσει θετικά αποτελέσματα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 19 November 2001 - 16:05:09 UTC