Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-11-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες:

Αυτή την ώρα, ο Πρωθυπουργός συναντάται με τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου. Στις 11.15, θα επισκεφθεί το υπουργείο Εξωτερικών, όπου θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Θα απευθυνθεί προς τους υπαλλήλους του υπουργείου και θα υπάρξει και τελετή για την αποκάλυψη προτομής του Γιάννου Κρανιδιώτη. Το απόγευμα στις 7, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστα Σκανδαλίδη.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο. Μια ώρα αργότερα, θα επισκεφθεί το κτίριο της Τροχαίας Αθηνών, όπου θα παρακολουθήσει την εξέλιξη της εφαρμογής του σχεδίου για την οδική ασφάλεια. Θα παρευρεθούν και τα μέλη της διυπουργικής επιτροπής για την οδική ασφάλεια. Στις 12.30, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων θα συνοδεύεται, ως είθισται, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο. Στη 1.30, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη. Στις 7 το απόγευμα, θα έχει συνεργασία για θέματα του κόμματος, με το Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα την πορεία και τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου. Στις 2 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα. O κ. Τζεμ θα έχει σχετικές συνεργασίες με το υπουργείο Εξωτερικών, από το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί το σχετικό πρόγραμμα του κ. Τζεμ.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση. Όπως γνωρίζετε, το ποια επίκαιρη ερώτηση θα συζητηθεί, θα αποφασιστεί την Τετάρτη. Στη 1 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα συνεδριάσει για δεύτερη φορά μετά το Συνέδριο, με θέματα σχεδιασμού και εκλογής των γραμματέων των επιτροπών του Κινήματος.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη (12,13/11), ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Σλοβακία.

Το δεύτερο εισαγωγικό θέμα για το οποίο θα ήθελα να σας παρακαλέσω να με ακούσετε έχει να κάνει με τις "καθαρές σχέσεις" μεταξύ μας. Βεβαίως, έχετε δικαίωμα να κρίνετε και να κατακρίνετε την οποιαδήποτε ενέργειά μου. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, όμως, να μη χρησιμοποιούμε πράγματα που δεν είναι αληθή σε δημοσιεύματα του Τύπου. Για παράδειγμα, υπήρξε ένα δημοσίευμα στο οποίο υποστηρίζει ο συνάδελφός σας ότι ρώτησε το υπουργείο Εξωτερικών και του είπαν ότι δεν έγινε καμία ενέργεια για τις τουρκικές παραβιάσεις, ενώ για το θέμα των επιστολών δεν έγινε διάβημα, αλλά συναντήθηκε ο πολιτικός Διευθυντής κ. Σκοπελίτης με τον κ. Μίλερ. Και προσθέτει ο συνάδελφός σας "ούτε διαβήματα, ούτε τίποτα, άλλα διοχετεύουν στον Τύπο και στην ουσία είναι κότες". Το θέμα είναι ότι υπήρξε διάβημα διαμαρτυρίας, όπως ακριβώς σας είχα ενημερώσει. Το έχω εδώ. Είναι τηλεγράφημα του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο έχει τίτλο "Διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών", με την ημερομηνία που σας είχα πει. Όπως, επίσης, είναι διάβημα, διότι έγινε και κατόπιν εντολής η συνάντηση του κ. Σκοπελίτη με τον κ. Μίλερ. Εάν ο συνάδελφός σας έχει ως πηγή τον κλητήρα ή την καθαρίστρια του υπουργείου και υπέπεσε σε λάθος, έχει καλώς. Αλλά εάν δεν συμβαίνει αυτό, είναι σαφές ότι είπε ψέματα. Θα ήθελα να τονίσω, για να έχουμε "καθαρές" σχέσεις μεταξύ μας, ότι δέχομαι οποιαδήποτε καλόπιστη κριτική. Είμαι διατεθειμένος να υποστώ την οποιαδήποτε κριτική. Δεν θα ήθελα, όμως, να γράφονται πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Και σε αυτό όλοι μας πρέπει να έχουμε μια σχετική ευαισθησία.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΦΙΛΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, ποια είναι η επίσημη απάντηση της αμερικανικής πρεσβείας στο διάβημα, το προφορικό, που έγινε για το πρόβλημα που ανέκυψε με τον άνθρακα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπήρξε το διάβημα του κ. Σκοπελίτη στον κ. Μίλερ. Ο κ. Μίλερ αναγνώρισε την ύπαρξη του προβλήματος ενημέρωσης και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχει συνεχής συνεργασία και ενημέρωση της ελληνικής πλευράς. Αυτό, εξάλλου, πραγματοποίησε χθες, υλοποιώντας τη δέσμευσή του. Υπήρξε πλήρης συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία.

ΦΙΛΗΣ: Πληροφορηθήκαμε ότι το απόγευμα θα υπάρξει συνάντηση του κ. Μίλερ μαζί σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως. Είναι, όμως, προγραμματισμένη πολύ πριν από το θέμα που ανέκυψε με τον άνθρακα και τη γνωστή αυτή ιστορία, που όλοι γνωρίζετε την εξέλιξή της. Είναι προγραμματισμένη συνάντηση γνωριμίας. Επαναλαμβάνω, προγραμματισμένη πριν από το γεγονός για το οποίο υπήρξε καθυστέρηση στην ενημέρωση της ελληνικής πλευράς. Και γι αυτό έγινε και το διάβημα.

ΦΙΛΗΣ: Θα γίνουν δηλώσεις από σας και τον κ. Μίλερ, μετά τη συνάντηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το κρίνω σκόπιμο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι ιδιαίτερο. Είναι συνάντηση γνωριμίας.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή συμμετείχατε, ως Υπουργός Τύπου, στο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, θα ακούσατε ότι υπήρξαν ανησυχίες από την ΠΟΕΣΥ για παρεμβάσεις της αμερικανικής πρεσβείας στον Τύπο, στην Ελλάδα. Προτίθεστε να μεταφέρετε αυτή την ανησυχία των Ελλήνων δημοσιογράφων, στη συνάντησή μας με τον κ. Μίλερ σήμερα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει γνώση κάποιας τέτοιας παρέμβασης, ούτε θα δεχόταν κάποια τέτοια παρέμβαση. Από κανέναν -εγώ προσθέτω και από κανένα Μέσο- δεν έχουμε κάποια σχετική πληροφορία επωνύμως. Εάν υπάρχει τέτοια πληροφορία, έχω παρακαλέσει -το λέω και σήμερα- να μας κατατεθεί και βεβαίως θα γίνουν τα δέοντα από την ελληνική πλευρά. Αλλά, μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ούτε υπάρχει τέτοια κίνηση προς την ελληνική πλευρά, ούτε θα δεχόμασταν κάτι τέτοιο.

ΦΙΛΗΣ: Επικαλέστηκα το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ που ήσασταν παρών και υπήρξαν συγκεκριμένες αναφορές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ξέρετε ότι από το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ αναγκάστηκα να φύγω πολύ νωρίς, λόγω του εκτάκτου γεγονότος που μεσολάβησε. Θα έρθω σε επαφή με την ηγεσία της ΠΟΕΣΥ κι αν κάτι τέτοιο κατατεθεί, ευχαρίστως να παρέμβω.

ΚΑΨΙΩΤΗΣ: Χθες το βράδυ, στην περιοχή της Μαλακάσας, δεκάδες χιλιάδες πολίτες της χώρας έμειναν εγκλωβισμένοι και μάλιστα υπήρξε και κίνδυνος για κάποιες γυναίκες και παιδιά. Χρειάστηκε, μάλιστα, να γίνει η μεταφορά τους με περιπολικά της Αστυνομίας. Γι` αυτή την κατάσταση, που δημιουργήθηκε χθες το βράδυ, έχει να δώσει κάποια εξήγηση η κυβέρνηση, ποιός ευθύνεται και τι θα γίνει σε μια ανάλογη περίπτωση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για την περίπτωση της Μαλακάσας έχουμε, για μια ακόμη φορά, το "Ιδού τα έργα και οι ημέρες της Ν.Δ.". Ξέρετε ότι το 90% του έργου είχε κατασκευαστεί την περίοδο 1990-1993. Υπήρχαν κακοτεχνίες. Τα στοιχεία για τις κακοτεχνίες αυτές έχουν διαβιβαστεί ήδη στη δικαιοσύνη. Προχωρά η μελέτη, η οποία απαιτεί βεβαίως και γεωτεχνικές διερευνήσεις για να γίνει μια πλήρης αποκατάσταση του έργου. Στην κατεύθυνση αυτή υπάρχει μια δέσμη αποστραγγιστικών έργων. Αυτή έχει προχωρήσει. Και εκείνο που έχουμε πει εμείς είναι ότι, σε συνεννόηση με την Ε.Ε., θα αποκαταστήσουμε όλες αυτές τις κακοτεχνίες. Ηδη, έχουμε προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

ΚΑΨΙΩΤΗΣ: Επειδή, όμως, το κράτος έχει μια συνέχεια και λέτε ότι είναι από το `93-`94 έχουν περάσει επτά-οκτώ χρόνια. Τα προηγούμενα επτά-οκτώ χρόνια δεν μπόρεσε να γίνει κάτι για να μη φθάσουμε σε αυτή την κατάσταση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι οι κακοτεχνίες αυτού του έργου παρουσιάστηκαν μόλις πέρυσι. Ολες οι κακοτεχνίες δεν παρουσιάζονται αμέσως, όπως γνωρίζετε. Ιδού "τα έργα και οι ημέρες της Ν.Δ.". Εμείς προχωρούμε, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις αναγκαίες επιδιορθώσεις και τα νέα έργα που πρέπει να γίνουν. Αλλά, απαιτούνται και θα προηγηθούν οι σχετικές γεωτεχνικές μελέτες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε, από "πέρυσι". Ξέρετε από πότε είναι έτσι η Μαλακάσα που έχει την παρακαμπτήριο; Τι πέρυσι; Εχει βουλιάξει από πολλά χρόνια. Δεν είναι πέρυσι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Παρακαλώ, την ερώτησή σας και όχι τα σχόλιά σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρωτώ. Δεν είναι πέρυσι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι ερώτηση αυτή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επιμένετε ότι πέρυσι βούλιαξε η Μαλακάσα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ευχαρίστως, αν έκανα λάθος, να μου πείτε πότε παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το πρόβλημα των κακοτεχνιών. Αλλά, παρακαλώ πολύ τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το 1995 βούλιαξε και έγινε παρακαμπτήριος από τότε και δεν έχει γίνει τίποτα. Ολο ότι θα τη φτιάξει λέει η κυβέρνηση και δεν έχει φτιάξει μέχρι σήμερα τίποτα. Γιατί καθυστέρησε; Αυτό ρωτάμε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναγνωρίζετε επομένως ότι υπήρχαν κακοτεχνίες στο έργο επί Ν.Δ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, το αναγνωρίζω, δεν έχω κανένα πρόβλημα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ξέρετε ότι τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται. Εχουν προχωρήσει οι αναγκαίες συνεννοήσεις και συνεργασίες. Εχει προχωρήσει η δέσμη αποστραγγιστικών έργων. Εχουν προχωρήσει οι γεωτεχνικές μελέτες. Το έργο θα διορθωθεί και οι κακοτεχνίες θα αποκατασταθούν. Βεβαίως, έχουν πάει και στον εισαγγελέα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τον κ. Μίλερ που είπατε ότι έγινε διάβημα. Εχετε την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών; Μιλά για διάβημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή εσείς το γράψατε...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, εγώ. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να πω ότι το έγραψα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, δεν έχετε κανένα πρόβλημα, γιατί θα πρέπει να ελέγχετε τις πηγές σας πρώτα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτώ, έγινε διάβημα; Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών λέει ότι ο κ. Σκοπελίτης εξέφρασε την ανησυχία. Δεν μιλά για διάβημα πουθενά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό λέγεται διάβημα, όπως διάβημα διαμαρτυρίας λέγεται -αυτό, όμως, επιγράφεται- για το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αναφέρεται στο σημερινό κείμενό σας. Θα σας παρακαλούσα, για λόγους καθαρών σχέσεων μεταξύ μας, να υπάρξει διόρθωση αύριο. Θα σας παρακαλούσα, δεν είστε υποχρεωμένος.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτός από τα όσα συνέβησαν στη Μαλακάσα, είχαμε πλημμύρες και εδώ στην Αττική. Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τον τρόπο που κινήθηκαν οι υπηρεσίες, όταν μάλιστα είχε τεθεί και σε συναγερμό η πολιτική προστασία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση θεωρεί ότι πραγματικά υπήρξε μια πολύ σημαντική προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτών των σημαντικής διάρκειας και έντασης καιρικών φαινομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχαν προειδοποιηθεί από ημέρες οι γενικοί γραμματείες της περιφέρειας, και για τα καιρικά φαινόμενα και για την ανάγκη πλήρους ετοιμότητας για τη λήψη μέτρων, από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης, θεωρούμε ότι η δουλειά που έγινε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά και από όλες τις αρμόδιες αρχές ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Βεβαίως, υπήρχαν προβλήματα. Μιας τέτοιας έντασης καιρικό φαινόμενο πάντα δημιουργεί προβλήματα. Με την ευκαιρία, θέλω να εκφράσω τη λύπη μας για τα θύματα. Πιστεύω, όμως, ότι η κυβερνητική δουλειά και η ετοιμότητα που υπήρξε από τις αρμόδιες αρχές ήταν πράγματι πολύ σημαντική. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν, κατά τον καλύτερο τρόπο, στα μεγάλης έντασης προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία. Για το σκοπό αυτό συνεδριάζει σήμερα, στις 5 το απόγευμα, υπό την προεδρία του κ. Σκανδαλίδη, η Επιτροπή Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας, στην οποία θα γίνει ανασκόπηση της κατάστασης και αποτίμηση της προσπάθειας που έγινε από τις αρμόδιες αρχές.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μερίδα των ΜΜΕ και χθες και σήμερα, υπαινίσσεται ότι τα όσα συνέβησαν με την ύποπτη επιστολή στην αμερικανική πρεσβεία, ήταν μια εσωτερική άσκηση ετοιμότητας και αντοχής, τόσο της διπλωματικής αποστολής εδώ, όσο και των ελληνικών αρχών. Θέλω ένα σχόλιο επ` αυτού και αν η κυβέρνηση συμμερίζεται μια τέτοια άποψη, διότι και από την πρόσφατη δήλωσή σας επί του θέματος, φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι ενοχλημένη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατά τη γνώμη μου υπήρξε ένας ιδιαίτερα κακός χειρισμός στο θέμα της ενημέρωσης από την πλευρά της πρεσβείας των ΗΠΑ. Υπήρξε μια σαφής καθυστέρηση στην ενημέρωση των αρμόδιων αρχών. Αυτό επισημάνθηκε. Αυτό έχω επισημάνει και εγώ από την Παρασκευή και βεβαίως, είναι μια πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να υιοθετήσω άλλες απόψεις, ούτε σενάρια. Πιστεύω ότι αυτή είναι η πραγματικότητα.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Θα ήθελα να μου πείτε, ποια είναι η απάντηση της Αθήνας στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο οποίος επανήλθε στο θέμα προσάρτησης των κατεχόμενων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει μια σειρά δηλώσεων από την τουρκική πλευρά. Το θέμα της προσάρτησης των κατεχόμενων που δηλώθηκε, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις αποφάσεις, τα ψηφίσματα και τη γενικότερη δραστηριότητα του ΟΗΕ. Και θέλω να το επισημάνω αυτό. Οπως, επίσης, θέλω να επισημάνω ότι υπάρχει ένα διεθνές θέμα και αυτό είναι η πορεία διεύρυνσης της Ε.Ε. Στην πορεία διεύρυνσης της Ε.Ε. η Κυπριακή Δημοκρατία έχει έναν από τους πρώτους λόγους. Και αυτό, διαπιστώθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη στη Λευκωσία του κ. Πρόντι και του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα διεύρυνσης κ. Φερχόιγκεν. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι ευκταία και επιθυμητή -και εργαζόμαστε γι` αυτό- αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.

ΚΟΥΙΝ: Θα ήθελα να μας ξεκαθαρίσετε κάτι στο θέμα του κ. Μίλερ. Ο πρέσβης των ΗΠΑ πήρε τηλέφωνο την ελληνική κυβέρνηση πριν ή μετά από τη στιγμή που βγήκε στα ελληνικά ΜΜΕ το γεγονός. Δηλαδή, πήρε τηλέφωνο όταν βγήκε η είδηση ή πριν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πήρε αργά το απόγευμα εκείνης της ημέρας, με ό,τι σημαίνει αυτό. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όταν υπάρχει είδηση στο "τάδε" ή στο "δείνα" κανάλι, μερικές φορές το μαθαίνεις και λίγο πριν υπάρξει. Ο κ. Μίλερ πήρε αργά το ίδιο απόγευμα.

ΚΟΥΙΝ: Και για το θέμα της λαθρομετανάστευσης, πρόκειται να συζητηθεί τουλάχιστον το θέμα, όταν έρθει εδώ ο κ. Τζεμ; Γιατί από ό,τι ξέρουμε, υπάρχει άλλη μια περίπτωση σήμερα, με ένα πλοίο με χίλιους λαθρομετανάστες και από ό,τι φαίνεται αυτό το πρόβλημα όσο πάει και χειροτερεύει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα τεθεί το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τις δύο πλευρές από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ έδωσε νέα στοιχεία, τουλάχιστον κατά την εκτίμησή του, για τη γνωστή υπόθεση με τη λιβεριανή εταιρία και τις σχέσεις της με τη Ν.Δ. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. χαρακτήρισε τα στοιχεία αυτά ως "ξαναζεσταμένη σούπα". Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Πρώτον, αν η κυβέρνηση υιοθετεί αυτή την τακτική του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και δεύτερον, εάν υπάρχουν και άλλα τέτοια στοιχεία στο κυβερνητικό κόμμα και αν πρόκειται να τα δώσει στη δημοσιότητα και πότε; Και τρίτον, γιατί μετά από επτά χρόνια, η κυβέρνηση και το κυβερνητικό κόμμα επανέρχονται σε ένα θέμα το οποίο είχαν τότε κλείσει. Εκαναν λάθος τότε που το έκλεισαν, επανεξετάζουν τη θέση τους, έχουν προκύψει νέα στοιχεία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ότι σε ένα θέμα δεν υπήρχαν ποινικές διώξεις, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένα μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής δεοντολογίας. Είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Τότε εκτιμήθηκε να μη δώσουμε ποινική συνέχεια στο πρόβλημα. Αυτό, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η Ν.Δ. δεν είναι ηθικά και πολιτικά έκθετη. Υπάρχει μια πραγματικότητα. Η Ν.Δ. είπε τρία ψέματα. Και θα αναφερθώ σε αυτά. Αλλά, θέλω να δηλώσω ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό ο κ. Μητσοτάκης μας δήλωνε ότι δεν έχει ιδέα για τη λιβεριανή εταιρία. Ο κ. Ρουσόπουλος -και έχω τη δήλωσή του στις 18/10/2001- δήλωνε επισήμως ότι η Ν.Δ., ούτε είχε, ούτε έχει κρυφούς λογαριασμούς, ούτε σχέσεις με off-shore εταιρίες. Και ο κ. Εβερτ δήλωνε κάτι σχετικό σε κανάλι, στις 23/10/2001. Ο εκπρόσωπος και τα στελέχη της Ν.Δ. είπαν τρεις φορές ψέματα:

-Είπαν ψέμα, γιατί η Ν.Δ. είχε κρυφούς λογαριασμούς.

-Είπαν ψέμα, γιατί η Ν.Δ. είχε σχέση με off-shore εταιρίες και είναι χαρακτηριστική η λιβεριανή εταιρία.

-Είπαν ψέμα, γιατί η Ν.Δ. δεν είχε διαφάνεια στα οικονομικά της.

Γεννιούνται ιδιαίτερες απορίες, γιατί σε μια εποχή διαφανούς δημοκρατίας τα οικονομικά της Ν.Δ. δεν χαρακτηρίζονταν από διαφάνεια. Ειπώθηκαν, λοιπόν, τρία μεγάλα ψέματα από τη Ν.Δ. Είναι σωστές οι ενέργειες του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αναφέρεται σε αυτά και ιδιαίτερα από τη στιγμή που δέχθηκε σχετικές επιθέσεις. Θα έλεγα ότι έχουμε κουραστεί να ακούμε στελέχη της Ν.Δ. να εξαπολύουν επιθέσεις λάσπης. Κάποια στιγμή, όμως, όταν πετάς λάσπη, η λάσπη γυρίζει σε σένα. Και αυτό έχει συμβεί και αυτή τη στιγμή. Εχουμε τρία ψέματα από τη Ν.Δ. και τους καλούμε να απαντήσουν. Είχαν κρυφούς λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες; Είχαν σχέση ή όχι με off-shore εταιρίες; Χαρακτηρίζονται τα οικονομικά τους από αδιαφάνεια και γιατί;

Και θέλω να τονίσω, επίσης, ότι υπάρχει και μια σειρά δηλώσεων από το βουλευτή της Ν.Δ. κ. Κεφαλογιάννη. Ο κ. Κεφαλογιάννης, μέσα στην αγωνία της προβολής, φαίνεται ότι ενεργεί ως επαρχιακός δικολάβος και κινδυνεύει να εξελιχθεί σε καθ` έξιν συκοφάντη. Βλέπω ότι αυτή είναι μια συμπεριφορά που δεν καλύπτεται, ούτε από το κόμμα του, ούτε από τους βουλευτές της Ν.Δ.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Εχουν διαβιβαστεί στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στοιχεία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ότι 15 άτομα έχουν λάβει μέρος σε βομβιστικές ενέργειες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Kαμία τέτοια πληροφορία δεν υπάρχει. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης μας διαβεβαιώνει ότι δεν έχουν περιέλθει σε γνώση του τέτοια στοιχεία.

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Η κυβέρνηση γνώριζε για τη χθεσινοβραδινή συνάντηση στο Λονδίνο, των κυρίων Μπλερ, Σρέντερ, Σιράκ και στη συνέχεια με τους κυρίους Αθνάρ και Σολάνα; Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση αυτή τη συνάντηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι πως κάθε κυβέρνηση έχει δικαίωμα να κάνει τις συναντήσεις που επιλέγει και αυτό δεν μπορεί κανείς να της το απαγορεύσει. Ομως, όταν μετέχουμε στην ίδια Ενωση και όταν θέλουμε η Ενωση αυτή να διαδραματίσει ένα ρόλο και σε διεθνές πεδίο, όταν όλοι μιλάμε για την ανάγκη ισχυροποίησής της στα διεθνή θέματα, όπως τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, τότε θα πρέπει αυτές οι διαδικασίες να γίνονται μέσα στα θεσμοθετημένα όργανα της Ε.Ε.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Ο κ. Φερχόφστραρ που συμμετείχε στη σύσκεψη ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης; Θα υπάρξει κάποια επαφή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω ήδη τοποθετηθεί.

ΤΑΚΗΣ: Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, που είναι αρμόδιος και για θέματα Κύπρου, έκανε μια δήλωση και είπε ότι η Κύπρος είναι «άντρο τρομοκρατών» και εκεί ξεπλένεται το μαύρο χρήμα όλης της Μεσογείου. Θα ήθελα ένα σχόλιο γι αυτή τη δήλωση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

ΤΑΚΗΣ: Επειδή είναι μια προκλητική δήλωση και επειδή υπάρχουν και οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Ετσεβίτ και όλα αυτά εντάσσονται σε ένα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολα αυτά τα θέματα θα τεθούν αρμοδίως από την υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνομιλιών, που θα έχει με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ.

ΤΑΚΗΣ: Στο θέμα για τον κ. Λαλιώτη. Το ερώτημα είναι το εξής: Ολα αυτά για τα «ψέματα» της Ν.Δ., όπως εσείς αναφέρατε, ήταν γνωστά στην κυβέρνηση φαντάζομαι από το 1993 και νωρίτερα από τότε που υπήρχαν τα δημοσιεύματα. Γιατί η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να κάνει σήμερα αυτές τις αποκαλύψεις, τόσα χρόνια μετά; Επειδή δέχθηκε επιθέσεις ο κ. Λαλιώτης ή υπάρχει κάποιος άλλος λόγος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι αυτά ήταν γνωστά από το 1993. Αλλά τότε κρίναμε για κάποιους λόγους, ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει ποινική συνέχεια. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένα μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα για τη Ν.Δ. Γιατί τα επαναφέραμε; Θα σας διαβάσω δήλωση του κ. Ρουσόπουλου και αξίζει τον κόπο να την προσέξετε, διότι ο κ. Ρουσόπουλος είναι Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Δηλώνει, στις 18 Οκτωβρίου 2001, επισήμως ότι: «Η Ν.Δ. ούτε είχε, ούτε έχει κρυφούς λογαριασμούς σε ελληνικές ή ξένες Τράπεζες, ούτε βεβαίως είχε και σχέση με off shore εταιρείες».

ΤΑΚΗΣ: Αυτή η δήλωση προήλθε, διότι προηγουμένως ο κ. Λαλιώτης είχε αναφερθεί στη συγκεκριμένη εταιρεία. Εγώ λέω για την αρχή αυτής της ιστορίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν ο κ. Ρουσόπουλος στις 18 Οκτωβρίου 2001 ομολογούσε ότι το κόμμα τους είχε σχέση με off shore εταιρείες, έστω στο παρελθόν και ότι έπαιρνε χρήματα με αδιαφανή τρόπο, μέσω αυτών των off shore εταιρειών και ότι από αυτά τα χρήματα χρηματοδοτούσαν τον προεκλογικό τους αγώνα και ότι υπήρχαν και κρυφοί λογαριασμοί και πως αυτό δεν πρόκειται να επαναληφθεί στο μέλλον, θα ήταν μια ειλικρινής δήλωση. Η δήλωση, την οποία έκανε, δεν ήταν ειλικρινής. Επισημαίνουμε τρία ψέματα της Ν.Δ. και είναι λογικό να αναφερόμαστε σε αυτά, διότι έχουμε και μνήμη και γνώση.

ΦΙΛΗΣ: Γιατί θεωρείτε αυτονόητο ότι αποτελεί ύλη της πολιτικής ενημέρωσης σε αυτή την αίθουσα μια κομματική αντιδικία για το παρελθόν, ανάμεσα σε δύο κόμματα, στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Σε τι προάγει την ενημέρωση για το κυβερνητικό έργο, για τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, αυτή η «χορταστική» αναφορά σας και σήμερα, σε μια κομματική αντιδικία του παρελθόντος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διότι πρώτον, δεν είναι μια κομματική αντιδικία που δεν αφορά τον ελληνικό λαό. Οταν λέμε ότι υπάρχουν αδιαφανείς συναλλαγές, όταν κατηγορούμε πολιτικά κόμματα, όταν έρχεται ο κ. Κεφαλογιάννης κάθε εβδομάδα -όπως είπα, και με τον τρόπο που το κάνει, ως επαρχιακός δικολάβος- και κατηγορεί ότι το ΠΑΣΟΚ εμπλέκεται δήθεν με off shore εταιρείες, είναι λογικό ότι και το κόμμα μας και η κυβέρνηση και τα πολιτικά πρόσωπα θα αντιδράσουν. Διότι κανείς μας δεν πρέπει να θέλει να υπάρχει μια σκιά πάνω από τα πολιτικά πρόσωπα. Κανείς μας δεν πρέπει να αποδέχεται αυτού του είδους την υπονόμευση, τη δηλητηρίαση του πολιτικού βίου της χώρας. Οταν δηλητηριάζουμε τον πολιτικό βίο της χώρας, δημιουργούμε ένα πρόβλημα, που αφορά όλους μας, όλα τα κόμματα, όλους τους πολιτικούς. Λοιπόν, πρέπει να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, να τα βάζουμε στη θέση τους, για να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας και να δημιουργούμε σωστή και ειλικρινή σχέση με τους πολίτες. Βεβαίως, ο ισχυρισμός σας θα είχε βάση, εάν δεν υπήρχε ταυτόχρονα και προώθηση του κυβερνητικού έργου. Εμείς, όπως έχετε διαπιστώσει, προωθούμε πρώτα απ όλα το κυβερνητικό έργο. Το κύριο μέλημά μας, είναι τα προβλήματα του πολίτη. Αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε αναπάντητες επιθέσεις λάσπης. Πιστεύω ότι κανείς δεν θα το έκανε.

ΦΙΛΗΣ: Συγνώμη που επιμένω, γιατί είναι ένα θέμα ύφους της ενημέρωσης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Παρακαλώ, κάνετε ερώτηση και όχι σχόλια.

ΦΙΛΗΣ: Ερώτηση κάνω. Προτίθεστε να συνεχίσετε αυτού του είδους την εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ και όχι της κυβέρνησης, στην πολιτική ενημέρωση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκπροσωπώ την κυβέρνηση και θέλω να θυμηθείτε ότι την Παρασκευή υπήρχε και ειδική αναφορά του Πρωθυπουργού στη Βουλή για το θέμα αυτό. Από κει και πέρα, πρόθεσή μου είναι να ενημερώνω για το κυβερνητικό έργο και για τα μεγάλα προβλήματα του λαού και του τόπου. Ομως, όταν δεχόμαστε επιθέσεις, απαντάμε.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Πριν από λίγες ημέρες σας είχαμε ρωτήσει για τον προϋπολογισμό των Ολυμπιακών Αγώνων. Μας είχατε πει ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες αποκλίσεις -που είναι λογικό να υπάρξουν- αλλά...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και είχα εξηγήσει το γιατί, αν θυμάστε.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ναι, ωστόσο, η Ν.Δ. κάνει λόγο για διπλασιασμό αυτού του προϋπολογισμού και ότι δεν είστε σε θέση να το πείτε, διότι φυσικά θα τιναχθεί στον αέρα όλη αυτή η διαδικασία. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είχα πει προ ημερών -το επαναλαμβάνω και τώρα γιατί επανήλθε το θέμα από τη Ν.Δ.- ότι σε όλα τα ολυμπιακά έργα και όσον αφορά τη γενικότερη δραστηριότητα για τους Ο.Α. ο προϋπολογισμός έχει πλέον κλείσει. Βεβαίως, έχουν προκύψει κάποιες διαφοροποιήσεις απ ό,τι είχε προβλεφθεί στις αρχικές μελέτες των έργων. Διότι, όταν υπολογίζεις κάποιο έργο στα χαρτιά, χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη -αναφέρομαι στον αρχικό προϋπολογισμό, πολλά χρόνια πριν- υπολογίζεις ότι θα έχει ένα «χ» κόστος. Οταν, στη συνέχεια, ολοκληρωθεί η μελέτη του έργου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των διεθνών ομοσπονδιών των αθλημάτων, για το έργο αυτό, ενδεχομένως, να προκύψει ένα άλλο κόστος. Υπάρχει πάντα μια διαφορά. Σε αυτή τη διαφορά αναφερθήκαμε και σε τίποτα άλλο. Και πρόκειται για μια διαφορά από τους αρχικούς προϋπολογισμούς, οι οποίοι έγιναν για να έχουμε μια τάξη μεγέθους. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι μελέτες, οι προδιαγραφές, οι δημοπρατήσεις. Ολα αυτά διαμόρφωσαν ένα συγκεκριμένο και τελικό κόστος. Θα ήθελα να επισημάνω ότι σε αυτό το θέμα η Ν.Δ. προσπαθεί να δημιουργήσει ένα είδος πολιτικής εκμετάλλευσης. Επίσης, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι αυτό το θέμα είναι εθνικό, είναι θέμα που αφορά όλους μας και δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση. Αυτή την πολιτική εκμετάλλευση προσπάθησε να συνεχίσει η Ν.Δ. δια του αρχηγού της κ. Καραμανλή με τη γνωστή επιστολή της Παρασκευής. Θα υπάρξει απάντηση από τον Πρωθυπουργό. Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει και ενημέρωση, σε τακτά χρονικά διαστήματα, από τον αρμόδιο υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Ομως, επισημαίνουμε ότι το θέμα αυτό δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση. Η Ν.Δ. πρέπει να σταθεί υπεύθυνα σε ένα θέμα μείζονος εθνικής σημασίας.

ΚΑΠΠΟΣ: Είναι σε θέση η κυβέρνηση να προβεί σε κάποια αξιολόγηση του πρώτου κύματος δραστηριοτήτων του κ. Μίλερ, αν αυτά συνάδουν με την ιδιότητα του διπλωμάτη και εάν εν πάση περιπτώσει θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση, αν θα επέτρεπε σε ένα δικό της διπλωμάτη να χειρίζεται θέματα με τον τρόπο που τα χειρίζεται ο κ. Μίλερ. Αν θέλετε να γίνω ελάχιστα πιο περιεκτικός, να μπαίνει σε υπουργεία όποια ώρα θέλει και αφήνω αποσιωπητικά για όλα τα υπόλοιπα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για την ενημέρωση, έχω τονίσει ότι έγινε διάβημα. Τα υπόλοιπα, δηλαδή για τις επαφές που γίνονται, θεωρούμε ότι είναι στο πλαίσιο της γνωριμίας του με τους υπουργούς, με τους οποίους θα πρέπει ούτως ή άλλως να έχει κάποια επαφή για το λειτούργημά του.

ΚΑΠΠΟΣ: Και κατόπιν των χθεσινών δηλώσεων Ετσεβίτ, για την ελληνική Κυβέρνηση εξακολουθεί να ισχύει η παλιά δήλωση - πολιτική θέση που είχε διατυπώσει ο Ανδρέας Παπανδρέου ότι η οποιαδήποτε αλλαγή στο status quo στην Κύπρο συνεπάγεται ορισμένα πράγματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ισχύουν όλες οι θέσεις που έχουμε διατυπώσει. Τίποτε δεν έχει αλλάξει. Ολες οι θέσεις, τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και του υπουργού Εξωτερικών ισχύουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή, αυτός ο επαρχιακός δικολάβος, ο κ. Κεφαλογιάννης, έχει αναφέρει αυτή την of shore κυπριακή εταιρεία και λέει ότι "έστηνε" τους λογαριασμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ, τι απαντάτε σε αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι χαρακτηρισμοί ή τα επίθετα που χρησιμοποίησα -αν και δεν το συνηθίζω- έχουν να κάνουν με αυτές τις συνεχείς δηλώσεις, διότι κάθε μέρα έχουμε και δύο δηλώσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει αυτή η εταιρεία; Τη γνωρίζει η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορεί να υπάρχει εταιρεία. Όμως, δεν έχει καμία σχέση με την κυβέρνηση, καμία σχέση με το ΥΠΕΧΩΔΕ. Δεν ξέρω αν έχει σχέση με τη Ν.Δ., με τον κ. Κεφαλογιάννη. Αυτό είναι ένα θέμα που δεν μας αφορά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι ακόμη που θέλω να ρωτήσω. Ο κ. Σταθόπουλος βγήκε χθες σε δύο εφημερίδες και έδωσε συνέντευξη και μίλησε ότι τον "έφαγαν" τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και κάποιοι εκδότες ή δημοσιογράφοι. Τι απαντάτε σε αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν τα είπε έτσι ο κ. Σταθόπουλος. Μίλησε, βεβαίως, για διαπλεκόμενους ισχυρούς παράγοντες, αλλά είπε ότι αυτοί μπορεί να θέλουν υπουργούς Δικαιοσύνης φίλα προσκείμενους σε αυτούς. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είπε "με έφαγαν" ή κάτι τέτοιο. Ο κ. Σταθόπουλος δήλωσε κατ επανάληψη ότι στηρίζει την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Δήλωσε ότι καμία παρέμβαση δεν του έγινε και ουδεμία παρέμβαση έκανε. Σε αυτά τα ζητήματα ήταν απολύτως σαφής και ισχύουν αυτές οι δηλώσεις του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ άλλο σας ρώτησα. Δεν μίλησα για τις παλιές δηλώσεις που τις ανασκεύασε όταν πήγε στον εισαγγελέα, στον ανακριτή, αλλά αυτές τις δηλώσεις που έκανε χθες για το ποιοι τον "έφαγαν".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπε τέτοιο πράγμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε γιατί τους ανέφερε αυτούς; Ότι αυτοί τον "έφαγαν", τον έδιωξαν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι δεν είπε τέτοιο πράγμα.

ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το σκοπό του ταξιδιού του κ. Σημίτη στη Σλοβακία και με ποιους θα συναντηθεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι επίσημη επίσκεψη. Η Σλοβακία είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος που διαδραματίζει ένα γενικότερο ρόλο στην περιοχή και είναι λογικό ο Πρωθυπουργός να την επισκεφθεί και να έχει συνομιλίες με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας αυτής. Πάντα υπάρχουν οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με ευρωπαϊκά, αλλά και άλλα κράτη. Αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες προς όλες τις κατευθύνσεις.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 5 November 2001 - 15:05:14 UTC