Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-10-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, τι γίνεται και αν πρόκειται να συμμετάσχουμε κυρίως σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Από το ρεπορτάζ προκύπτει -και όπως μετέδωσαν και αρκετά ΜΜΕ- ότι στο Βόλο επιχειρείται να συγκροτηθεί μία δύναμη, η οποία μάλιστα θα τεθεί στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ και θα χρησιμοποιηθεί στις επιχειρήσεις του Αφγανιστάν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` επανάληψη, έχουμε πει ότι δεν υφίσταται τέτοια περίπτωση. Δεν θα συμμετάσχει η Ελλάδα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και είπε ότι δεν προλαβαίνουμε τα Ολυμπιακά Εργα. Εσείς ως κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός τι λέει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν είπε κάτι τέτοιο. Δεν έχουν αποδοθεί σωστά οι δηλώσεις της. Εξάλλου, η ίδια πριν από λίγο διευκρίνισε σε ραδιοφωνικό σταθμό τι ακριβώς είπε. Η κατάσταση έχει ως εξής: Υπάρχουν 120 έργα, τα οποία αμέσως ή εμμέσως έχουν να κάνουν με την ολυμπιακή προετοιμασία στην ευρεία έννοιά της. Τα έργα αυτά έχουν ταυτότητα, έχουν χρονοδιάγραμμα, έχουν διασφαλισμένους πόρους. Κάθε τρίμηνο, το χρονοδιάγραμμα δίδεται ως ειδική έκθεση στη ΔΟΕ, ώστε να αξιολογηθεί. Εκείνο που πρέπει να τονίσω είναι ότι υπάρχει πλήρης εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων που συνδέονται με τα Ολυμπιακά Εργα. Εχει παραχθεί ένα τεράστιο έργο στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Το έργο αυτό έχει φανεί, έχει γίνει αποδεκτό και από τη ΔΟΕ και θα επιβεβαιωθεί για μια ακόμη φορά στην επίσκεψη του κλιμακίου της ΔΟΕ, που θα γίνει το Νοέμβριο. Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα σε κάποια από τα έργα αυτά, που δεν συνδέονται με τις αθλητικές δράσεις και οφείλονται σε παρεμβάσεις τρίτων. Με την έννοια "τρίτοι" εννοούμε κατοίκους ή Δήμους ή άλλους φορείς, οι οποίοι συνήθως διαμαρτύρονται ή παρεμβαίνουν με προσφυγές στο ΣτΕ ή αρμόδιους Οργανισμούς, προκειμένου να προωθήσουν τις απόψεις τους και να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Αυτές οι παρεμβάσεις τρίτων δημιουργούν, καμία φορά, προβλήματα. Εκείνο που τονίστηκε είναι ότι πρέπει να επιδιώξουμε να παίρνουμε αποφάσεις, το ταχύτερο δυνατό και να δίνουμε απαντήσεις, ώστε αυτά τα προβλήματα να αίρονται και να προχωρούν ακώλυτα τα έργα, είτε συνδέονται αμέσως, είτε εμμέσως, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκείνο που πρέπει να γίνει αντιληπτό, είναι πως σε αυτή την υπόθεση της ολυμπιακής προετοιμασίας έχουμε έναν καθημερινό αγώνα με τα προβλήματα και κάθε μέρα δίνονται λύσεις. Αυτό που πρέπει να τονίσω είναι ότι ο Κώστας Λαλιώτης έδωσε πολλές φορές λύσεις και συνέβαλε ουσιαστικά και καθοριστικά στη μέχρι τώρα επιτυχία της ολυμπιακής προετοιμασίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μου πείτε ένα έργο που εφαρμόστηκε το χρονοδιάγραμμά του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε όλα τα έργα έχουν τηρηθεί τα χρονοδιαγράμματα. Γνωρίζετε ότι τα χρονοδιαγράμματα δίνονται με τη μορφή ειδικής έκθεσης και στη ΔΟΕ και υπάρχει ο σχετικός έλεγχος. Είμαστε σε πλήρη εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων, σύμφωνα με όσα έχουμε δεσμευθεί προς τη ΔΟΕ. Αυτό θα επιβεβαιωθεί για ακόμη μία φορά και στον έλεγχο που θα γίνει το Νοέμβριο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα Ολυμπιακά Εργα θα δοθούν με ανάθεση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει σε αυτό. Σε όλα τα Ολυμπιακά Εργα γίνονται διαγωνισμοί, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία. Υπάρχει πλήρης διαφάνεια στον τομέα αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ποσό το οποίο είχε προβλεφθεί, ο προϋπολογισμός, θα είναι τελικά ο ίδιος; Είναι ο ίδιος, αυτή τη στιγμή, με αυτόν που είχατε πει στην αρχή, εφόσον εφαρμόζονται τα χρονοδιαγράμματα, όπως λέτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στην αρχή είχαν δηλωθεί, χωρίς τεχνικά στοιχεία, ορισμένοι προϋπολογισμοί. Εκ των υστέρων για όλα τα έργα έγιναν προμελέτες, επακολούθησαν οι οριστικές μελέτες, έγιναν οι σχετικές δημοπρατήσεις και καθορίστηκαν οι προδιαγραφές, σε συνεννόηση πάντα και με τη ΔΟΕ, αλλά και τις διεθνείς Ομοσπονδίες, ώστε να τηρούνται οι προδιαγραφές που χρειάζονται για το κάθε άθλημα. Αυτό είχε ως φυσικό αποτέλεσμα να αναθεωρηθούν ορισμένοι από τους προϋπολογισμούς των έργων. Αυτό, όμως, είναι απόλυτα φυσικό, όταν υπάρχουν αρχικοί υπολογισμοί -εννοώ, πολλά χρόνια πριν- χωρίς να υπάρχουν οι οριστικές μελέτες και χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί όλες οι προδιαγραφές των διεθνών επιτροπών, κυρίως των διεθνών Ομοσπονδιών. Πάντα στην πράξη, ακόμη και όταν κτίζουμε το σπίτι μας, όταν αντιμετωπίζουμε τις συγκεκριμένες μελέτες και τις εφαρμογές ενός συγκεκριμένου έργου, υπάρχουν αναθεωρήσεις των προϋπολογισμών. Αυτό είναι απόλυτα φυσικό, απόλυτα αιτιολογήσιμο, αν σκεφθείτε ότι όλα γίνονται στη βάση οριστικών μελετών. Και εξάλλου, με αυτό τον τρόπο και με πλήρη διαφάνεια και έλεγχο σε όλες τις περιπτώσεις, προχωρούν οι σχετικές δημοπρατήσεις και στη συνέχεια οι αναθέσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν χτίζουμε το σπίτι μας πληρώνουμε εμείς, όμως. Τώρα πληρώνει ο ελληνικός λαός. Μπορείτε να μου πείτε, σήμερα ποιός είναι ο προϋπολογισμός των Ολυμπιακών Εργων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω, ήδη, απαντήσει.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή αναφέρεται σε αρκετά ρεπορτάζ εφημερίδων μετά τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Χριστοδουλάκη, αν η κυβέρνηση προσανατολίζεται, είτε στη φορολόγηση των ρέπος, είτε στο να κόψει την απαλλαγή που έχουν οι δανειολήπτες για δάνεια πρώτης κατοικίας και εν γένει, αν αλλάζει η φιλοσοφία της οικονομικής πολιτικής.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ξεκινήσω από την Τρίτη ερώτησή σας που είναι πιο γενικού χαρακτήρα. Δεν αλλάζει η οικονομική πολιτική. Θα δοθεί ένα ιδιαίτερο, σημαντικό βάρος στον τομέα της ανταγωνιστικότητας. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής επιχείρησης είναι εκείνη που θα διασφαλίσει το μέλλον μας ως χώρα, που θα διασφαλίσει το μέλλον των επιχειρήσεων μέσα στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, είναι εκείνη που θα βελτιώσει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, είναι εκείνη που θα δημιουργήσει πρόσθετη απασχόληση, χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας για να καταπολεμήσουμε τον εφιάλτη της ανεργίας. Αρα, λοιπόν, ρίχνουμε βάρος στην ανταγωνιστικότητα, μέσα από τα πέντε σημεία που ανέπτυξε χθες ο κ. Χριστουλάκης και είναι τα εξής:

-Η φορολογική μεταρρύθμιση

-Η απελευθέρωση των αγορών

-Οι ιδιωτικοποιήσεις και οι συγχωνεύσεις (σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν θίγεται το καθεστώς παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας)

-Η αξιοποίηση των πόρων του Γ` Κ.Π.Σ. και

-Η αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου, η ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος.

Οσον αφορά τα ρέπος, ο κ. Χριστοδουλάκης δεν ανέφερε κάτι συγκεκριμένο γύρω από αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή οτιδήποτε ανακοινώσιμο ή οποιοδήποτε συγκεκριμένο σχέδιο αλλαγής της πολιτικής γύρω από τα ρέπος.

Οσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια, είναι σαφές ότι στο πλαίσιο μιας φορολογικής μεταρρύθμισης -η οποία βέβαια θα γίνει και αφού υπάρξουν οι αναγκαίοι σχεδιασμοί στην κυβέρνηση, αλλά και ο διάλογος με τους αρμόδιου φορείς- θα πρέπει να εξεταστεί και η αναμόρφωση του πλαισίου της πολιτικής των στεγαστικών δανείων. Θέλουμε, όμως, να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτή η αναμόρφωση θα γίνει για την αύξηση της κοινωνικής χρησιμότητας των κινήτρων και την ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων. Και βέβαια, με την άρση κάποιων στρεβλώσεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Στόχος μας είναι τα κίνητρα που δίνονται να έχουν αυξημένη κοινωνική χρησιμότητα και να βοηθούν ιδιαίτερα τις ασθενέστερες κοινωνικά τάξεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω, είναι σχετικά με την ολυμπιακή προετοιμασία. Είπατε ότι "είμαστε συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα". Μπορείτε, λοιπόν, με βάση αυτό και με τη βεβαιότητα ότι η ΔΟΕ για άλλη μια φορά θα πει ότι προχωράμε προς την προετοιμασία, να πείτε ότι θα γίνει πράξη αυτό λέει ο Πρωθυπουργός, ότι δηλαδή οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα γίνουν στην Ελλάδα θα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες που δεν έχουν ξαναγίνει μέχρι τώρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι. Με την ολυμπιακή προετοιμασία που έχει γίνει ως τώρα, με την προσπάθεια και τον αγώνα που έχει γίνει ως τώρα, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι και να προβλέψουμε ότι η χώρα μας θα διοργανώσει τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιτρέψτε μου να πω ότι η αισιοδοξία δεν σημαίνει και βεβαιότητα. Και εγώ μπορεί να είμαι αισιόδοξος ότι η ζωή μου τα επόμενα χρόνια θα πάει πολύ καλά, αλλά δεν είμαι σίγουρος γι` αυτό..

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήθελα, όπως δεν σχολιάζω τις ερωτήσεις σας, να σας παρακαλέσω -στο press-room, τουλάχιστον- να μη σχολιάζετε τις απαντήσεις μου. Εχετε όλη την ευχέρεια και το δικαίωμα, διότι είστε έγκριτοι δημοσιογράφοι, να τις σχολιάσετε στις εφημερίδες και τα Μέσα που εργάζεστε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Χθες, ο Αμερικανός πρέσβης, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, επανήλθε στο θέμα της τρομοκρατίας και μάλιστα με λίγο δεικτικό τρόπο για την ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο ότι δεν έχουν γίνει ακόμα συλλήψεις για τη "17Ν". Θα ήθελα να ζητήσω το σχόλιό σας και να σας ρωτήσω, εάν υπάρχει κάποια ενόχληση, κάποιος προβληματισμός από την ελληνική κυβέρνηση, από όλες αυτές τις διαρκείς "συστάσεις" και παραινέσεις των Αμερικανών πάνω σε θέματα ασφάλειας -εσωτερικά θέματα- της Ελλάδας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως παρατηρούμε γύρω μας, η Ελλάδα είναι μία δημοκρατική και ασφαλής χώρα. Εχουμε ένα δεδομένο, συνταγματικό και νομικό πλαίσιο για τη διασφάλιση της έννομης τάξης. Λαμβάνουμε μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος και μας ενδιαφέρει να πετυχαίνουμε συνεχώς το καλύτερο. Θέλω να τονίσω ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες άλλων χωρών και βεβαίως και με τις υπηρεσίες των ΗΠΑ. Θέλω, επίσης, να υπενθυμίσω ότι πρόσφατα ψηφίσαμε έναν πραγματικά σημαντικό νόμο για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Ομως, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, σύμφωνα με την εσωτερική έννομη τάξη, σύμφωνα με τα πιστεύω μας, δεν μπορεί να γίνουν συλλήψεις πολιτών, παρά μόνο όταν υπάρχουν αποδείξεις ή βάσιμες ενδείξεις. Αυτό που θέλω να διευκρινίσω είναι ότι σε καμία περίπτωση η συνεχής προσπάθειά μας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, δεν μπορεί να συνδέεται με την άμεση ή έμμεση αμφισβήτηση των ατομικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, χθες που είπατε ότι η συνεργασία της κυβέρνησης με τη Γιάννα Αγγελοπούλου είναι αρμονική...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αρμονικότατη.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ...σήμερα, διαβάζω σχεδόν σε όλες τις εφημερίδες ότι έχει υποβαθμιστεί ο ρόλος της κας Αγγελοπούλου και βεβαίως και του "Αθήνα 2004". Αναρωτιέμαι, μήπως έκανα λάθος εγώ ή δεν κατάλαβα σωστά τη διαβεβαίωσή σας. Ο ρόλος της κας Αγγελοπούλου είναι ο ίδιος μέχρι προχθές ή έχει μειωθεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο ρόλος, ειδικά της κας Αγγελοπούλου, αλλά και γενικότερα της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004" είναι και διακριτός και ιδιαίτερα σημαντικός. Υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία της κυβέρνησής μας μαζί τους. Εκείνο το οποίο τονίστηκε χθες -και θεωρώ αναγκαία αυτή τη διευκρίνιση- είναι ότι η κυβέρνηση, δια του αρμόδιου υπουργού Πολιτισμού Ε. Βενιζέλου (που έχει αυξημένη ευθύνη στο όλο θέμα της παρακολούθησης των διαδικασιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εξάλλου προίσταται και της Ομάδας Διοίκησης Εργου) θα συμμετέχει και στις συναντήσεις που θα κάνει η ΔΟΕ με τον "Αθήνα 2004" για θέματα, όμως, που συνδέονται μόνο με το κυβερνητικό έργο. Δηλαδή, τις υποδομές και τα έργα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Το τονίζω αυτό: Μόνο για θέματα που συνδέονται με το κυβερνητικό έργο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εξ αφορμής των επεισοδίων που έγιναν στο Ζεφύρι, ακούστηκε χθες και από το Δήμαρχο της περιοχής και από άλλους παράγοντες, ότι εκεί είναι, κατά κάποιο τρόπο, ένας τόπος ανεξέλεγκτος από την επίσημη πολιτεία. Ακουσα το Δήμαρχο να λέει ότι κυκλοφορούν «καλάσνικοφ», καθένας τα αγοράζει σε μια ορισμένη τιμή, πωλούνται ναρκωτικά, τα οποία μπορεί να αγοράσει ο καθένας. Χαρακτήρισε αυτούς τους εμπόρους ναρκωτικών ως «επιτηδευματίες». Αναρωτιέμαι, εάν η κυβέρνηση έχει υπόψη της αυτό το γεγονός και τι μέτρα λαμβάνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπάρχει ομαλή κοινωνική και οικονομική ζωή. Δεν έχω την ίδια άποψη με το Δήμαρχο. Αν, όμως, ο Δήμαρχος έχει συγκεκριμένες καταγγελίες και θέλει να ζητήσει τη βοήθεια του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, δεν έχει παρά να το κάνει. Να στείλει τις σχετικές καταγγελίες και την έκκληση για βοήθεια επισήμως προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Εμείς, όμως, έχουμε μια τελείως διαφορετική εικόνα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτησή μου έχει σχέση με τα βιβλία που αποστέλλονται στα δημόσια σχολεία, πολλά εκ των οποίων δεν τα έχουν λάβει ακόμα, αν και έχει περάσει ένας μήνας. Υπάρχει μια πληροφορία ότι θα αποσυρθούν 500 τίτλοι σχολικών βιβλίων, για να ξαναγραφούν. Μάλιστα, δόθηκε στη δημοσιότητα ένα κείμενο από το βιβλίο ιστορίας της Β@ Λυκείου, όπου αναφέρει ότι στον Μαραθώνα πολέμησαν οι Ελληνες με τους Τούρκους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι κάποιο βιβλίο γράφει κάτι τέτοιο. Αυτό που έχω να σας πω είναι: Οτι τοποθετούνται άλλοι 2.700 αναπληρωτές καθηγητές, προκειμένου να συμπληρωθούν όλα τα κενά. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Επίσης, αποστέλλονται και τα τελευταία βιβλία, κυρίως στα ΤΕΕ, όπου είχαν παρατηρηθεί κάποιες ελλείψεις. Στο τέλος της εβδομάδας όλα θα λειτουργούν κανονικά στα σχολεία μας. Θέλω ακόμη να τονίσω ότι η οποιαδήποτε μικρή καθυστέρηση συνδεόταν με την ιδιαίτερη προσοχή, που δόθηκε όσον αφορά την αξιοκρατική διαδικασία των προσλήψεων των αναπληρωτών. Επειδή, το θέμα των προσλήψεων είχε συνδεθεί και με το θέμα των αναπληρωτών, για να υπάρχει πλήρης αξιοκρατία, ίσες ευκαιρίες για όλους, παρατηρήθηκε μια μικρή καθυστέρηση. Θέλω να υπογραμμίσω ότι φέτος έγινε και ο υψηλότερος αριθμός προσλήψεων μονίμων καθηγητών στα σχολεία. Εχουν προσληφθεί περίπου 8.000 εκπαιδευτικούς, που θα βοηθήσουν το εκπαιδευτικό έργο της κυβέρνησης.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε εάν η αυριανή εισήγηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη θα αφορά θέματα ασφάλειας της Ολυμπιάδας ή γενικότερα την ασφάλεια της χώρας. Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω εάν θα υπάρξει συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, για να εξετάσουν την πορεία των περιφερειακών έργων. Υπάρχει κάποια σκέψη περικοπής τους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η αυριανή συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο αφορά όλα τα θέματα ασφάλειας. Ο κ. Χρυσοχοϊδης στην εισήγησή του θα αναφερθεί σε όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, θα υπάρχουν συνεχείς συναντήσεις των υπουργών που συνδέονται με την Ολυμπιάδα. Το θεωρώ αυτονόητο. Υπάρχει η Διυπουργική Επιτροπή και η Ομάδα Διοίκησης Εργου. Επίσης, υπάρχει και η επιτροπή που ορίστηκε χθες, σε συνέχεια αυτής που υπήρχε με άλλη σύνθεση, που παρακολουθεί σε καθημερινή βάση το κυβερνητικό έργο. Βεβαίως, υπάρχει και η δυνατότητα των συναρμοδίων υπουργών να συναντώνται όποτε αυτοί το επιθυμούν. Θα γίνουν πολλές τέτοιες συναντήσεις, προκειμένου να λύνονται ζητήματα κοινής αρμοδιότητας.

Οσον αφορά το άλλο σας ερώτημα, δεν υπάρχει καμία σκέψη για περικοπή. Τα έργα θα γίνουν όλα. Αναζητούνται, όπου χρειαστεί, εναλλακτικές λύσεις, ώστε να είμαστε πλήρως έτοιμοι και στην ώρα μας για να διοργανώσουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες που έχουν γίνει ποτέ.

ΚΑΠΠΟΣ: Ο κ. Ντενκτάς έκανε κάποιες δηλώσεις και αναφέρθηκε στη διαρκή ισχύ του εμπολέμου, μεταξύ του «κράτους» όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος και με το «νότο», όπως αποκαλεί την κυπριακή Δημοκρατία. Δεδομένης της σχέσης της Αθήνας με τη Λευκωσία, ποιο είναι το σχόλιό σας; Κινείται σε ανάλογο εμπόλεμο κλίμα ή βρίσκεται σε άλλο μήκος κύματος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εμείς, ουδέποτε και με κανέναν δημιουργούμε πολεμικό κλίμα ή κλίμα έντασης. Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι σταθερή. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Οσον αφορά το θέμα της ενταξιακής πορείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέλω να επισημάνω τα πολύ θετικά συμπεράσματα, τα οποία προέκυψαν από την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Πρόντι στην Κύπρο. Γνωρίζετε πολύ καλά και αυτό επιβεβαιώθηκε και από τις δηλώσεις του κ. Πρόντι, ότι είμαστε σταθεροί στη γραμμή της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. και ότι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος είναι βεβαίως ευκταία, αλλά όχι αναγκαία προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Η θέση αυτή επιβεβαιώθηκε και πρόσφατα και αποτελεί ένα επιπλέον σημαντικό βήμα.

ΚΟΥΙΝ: Χθες, η Ν.Δ. έδωσε στη δημοσιότητα έναν πίνακα με ανατιμήσεις προϋπολογισμών των ολυμπιακών έργων. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν συμφωνείτε με τους αριθμούς που έχει δώσει η Ν.Δ; Για παράδειγμα, αναφέρει ότι το κλειστό γήπεδο Γαλατσίου έχει ανέλθει σε 15 από 7 δις δραχμές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτοί οι αριθμοί είναι συνήθως αυθαίρετοι.. Το είπα και πριν, αλλά θέλω να το επαναλάβω: Σαφώς υπήρχε μια διαφοροποίηση των αρχικών προϋπολογισμών των έργων. Αρχικώς, είχαν δηλωθεί κάποιοι προϋπολογισμοί χωρίς τεχνικά στοιχεία. Στη συνέχεια, έγιναν οι μελέτες, οι νέες προδιαγραφές, που καθορίστηκαν σε συνεννόηση με τη ΔΟΕ. Ως αποτέλεσμα αυτών των μελετών και των νέων προδιαγραφών, υπήρξε ένα άλλο έργο, άρα και ένας διαφορετικός προϋπολογισμός. Με αυτούς τους προϋπολογισμούς που πλέον υπακούουν στις οριστικές μελέτες που έχουν γίνει, προχωρούμε στις δημοπρατήσεις και αναθέσεις των έργων με πλήρως διαφανείς διαδικασίες.

ΚΟΥΙΝ: Προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα αυτούς τους αριθμούς για όλα τα έργα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω, ήδη, απαντήσει σε αυτό το θέμα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Εχουν περιέλθει στην κυβέρνηση στοιχεία για δράση, συνεργασία του UCK με συνεργάτες του Μπιν Λάντεν και μάλιστα στην Αλβανία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε στοιχεία. Πληροφορούμαστε αυτά που πληροφορούνται όλοι. Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό από αυτά που ήδη είναι γνωστά.

ΚΑΨΙΩΤΗΣ: Θα μπορούσατε να μας πείτε κάτι περισσότερο για την απογευματινή συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον κ. Λαλιώτη; Ποιο θα είναι το θέμα και το αντικείμενο της συνάντησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω αναφερθεί στο αντικείμενο της συνάντησης. Εχει να κάνει με τον προγραμματισμό του ΠΑΣΟΚ, και την προετοιμασία της αυριανής συνεδρίασης του Ε.Γ. Θα ήθελα, όμως, να σας παρακαλέσω να μη μου θέτετε ερωτήσεις που αφορούν το κόμμα και τις αποφάσεις του, διότι δεν προτίθεμαι να τις σχολιάζω.

ΚΑΨΙΩΤΗΣ: Θα ήθελα να το σχολιάσετε με την έννοια ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που φέρουν τον Πρωθυπουργό να συζητήσει και το θέμα που έχει ξεσπάσει, την κόντρα που έχει ο κ. Λαλιώτης με την οικογένεια Μητσοτάκη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν πρόκειται για κόντρα του κ. Λαλιώτη με την οικογένεια Μητσοτάκη. Πρόκειται για την υπεράσπιση, από το σύνολο της κυβέρνησης, του κ. Λαλιώτη από τις άδικες επιθέσεις που δέχθηκε από ορισμένους κύκλους της Ν.Δ. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι αυτές οι επιθέσεις που αποσκοπούν στη σπίλωση πολιτικών προσώπων -και μάλιστα παντελώς άδικα και ανυπόστατα- δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές και θα υπάρχουν πάντα οι κατάλληλες απαντήσεις.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είπατε ότι η κα Παπανδρέου έκανε κάποιες δηλώσεις που δεν αποδόθηκαν σωστά, ενώ ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να τονίσω ότι δεν ήταν δηλώσεις, ήταν συζήτηση στη Διυπουργική Επιτροπή.

ΙΩΑΝΝΟΥ:...χθες, όμως, πολλοί συνάδελφοί σας και μέλη της κυβέρνησης, είχαν την αίσθηση ότι αυτά που είπε η κα Παπανδρέου ήταν «άδειασμα» του κ. Λαλιώτη. Το ερώτημα είναι, γνωρίζετε εάν οι δύο Υπουργοί συνομίλησαν χθες; Υπήρξε κάποια επικοινωνία μεταξύ Λαλιώτη- Παπανδρέου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω μιλήσει τόσο με τον κ. Λαλιώτη, όσο και με την κα Παπανδρέου, αλλά και με πολλούς από τους συναδέλφους που ήταν χθες στη Διυπουργική Επιτροπή. Μίλησα, επίσης, με τον κ. Χυτήρη, ο οποίος σας έκανε χθες σχετική ενημέρωση. Δεν υπήρχε κανένα τέτοιο θέμα. Αυτό που θέλω να τονίσω και πάλι είναι ότι δεν έχει δοθεί η σωστή εικόνα. Τα έργα βρίσκονται σε φάση εκτέλεσης με πλήρη εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων. Αυτό έχει φανεί κατ επανάληψη και θα φανεί και το Νοέμβριο. Βεβαίως, είναι πάρα πολλά τα έργα, είναι 120. Πρόκειται για έναν καθημερινό αγώνα με τα προβλήματα και δίνονται λύσεις. Θέλω να υπογραμμίσω, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά αυτή είναι και η γενικότερη εικόνα που υπάρχει στην κυβέρνηση και η εικόνα που έδωσε η κα Παπανδρέου, ότι το έργο που παρήγαγε ο κ. Λαλιώτης ήταν ιδιαίτερα σημαντικό. Εδωσε λύσεις και συνέβαλε ουσιαστικά στην ολυμπιακή προετοιμασία.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ξέρετε εάν μίλησαν μεταξύ τους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω, αλλά θεωρώ ότι αυτό δεν αποτελεί θέμα. Ολοι μιλούν με όλους.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν στην επόμενη επαφή που θα έχει η κυβέρνηση και ο «ΑΘΗΝΑ 2004», με τη συντονιστική επιτροπή της ΔΟΕ, θα ανταποκριθεί η κυβέρνηση στο αίτημα της ΔΟΕ για να παραδοθούν οι ταυτότητες των συμβάσεων όλων των έργων στα αγγλικά και δεύτερον, μια έκθεση για τις κατασκευαστικές δυνατότητες της χώρας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω πληροφορηθεί ότι υπάρχει τέτοιο αίτημα. Η κυβέρνηση είναι σε συνεχή επαφή με τη ΔΟΕ, όσον αφορά τα κατασκευαστικά ζητήματα και υπάρχει πλήρης ενημέρωση για όλα τα έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή. Θέλω να θυμίσω ότι στην προηγούμενη επίσκεψη του κλιμακίου της ΔΟΕ, οι ίδιοι επισκέφθηκαν τα εργοτάξια. Είχα την τιμή να τους υποδεχθώ προσωπικά στο Ολυμπιακό Χωριό.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Οι εναλλακτικές λύσεις που είπατε ότι αναζητούνται για κάποια από τα έργα της ολυμπιακής προετοιμασίας, σε τί συνίστανται; Θα περιοριστούν σε κάποιες λυόμενες κατασκευές ή ενδεχομένως θα συμπεριλάβουν και αλλαγή της ανάθεσης κάποιων έργων ή αλλαγή του σχεδιασμού τους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ερώτησή σας με βοηθά να λύσω τυχόν μελλοντικές απορίες. Δεν αναφέρθηκα σε αθλητικά έργα, δεν αναφέρθηκα στο Ολυμπιακό Χωρίο ή σε άλλα ζητήματα της προετοιμασίας του αθλητικού τμήματος των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε αυτά θα είμαστε πλήρως έτοιμοι, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος που έχουμε πει. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ανέφερα ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα που είχαν σχέση με παρεμβάσεις τρίτων. Αφορούσαν ορισμένα, συνήθως οδικά έργα, στα οποία παρενέβησαν κάποιοι Δήμαρχοι ή κάποιες οργανώσεις πολιτών ή και μεμονωμένες ομάδες πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που αφορά την κατασκευή ενός τμήματος της λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου ή άλλα τέτοια ζητήματα. Σε αυτά, επειδή εμπλέκονται διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου ή ακόμη και διάφορα νομικά πρόσωπα, είναι σαφές ότι πιθανόν να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να ξεπεραστούν τεχνικά ζητήματα. Αλλά, δεν είμαστε σε αυτό το στάδιο αυτή τη στιγμή. Τώρα, είμαστε στο στάδιο της λήψης αποφάσεων από τους αρμόδιους φορείς για να προχωρήσουμε γρήγορα. Επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται για αθλητικά έργα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 31 October 2001 - 15:05:09 UTC