Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-10-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες:

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα συνεργαστεί με τον υπουργό και τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου και Χρήστο Πάχτα. Αντικείμενο συζήτησης θα είναι το Γ@ ΚΠΣ και το κλείσιμο του Β@ ΚΠΣ. Στις 12 το μεσημέρι, θα δεχθεί το Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη. Στις 13.00 θα δεχτεί την υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών Ελισάβετ Παπαζώη. Το απόγευμα, στις 7, θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Ε.Γ. του Κινήματος.

Την Τετάρτη, στις 13.00, θα δεχτεί τον κ. Αναστασιάδη, Πρόεδρο του κόμματος του ΔΗ.ΣΥ. της Κύπρου. Υπενθυμίζω ότι ήδη έχει δεχτεί τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής και Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κ. Χριστόφια, καθώς και τον Πρόεδρο του ΚΙ.ΣΟΣ. κ. Ομήρου.

Την Πέμπτη ξεκινούν οι εργασίες του 6ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν σας είναι γνωστές.

Όπως γνωρίζετε, συνεδρίασε σήμερα το ΚΥΣΕΑ. Αποκλειστικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι πρόσφατες εξελίξεις, μετά την ανάληψη στρατιωτικής πρωτοβουλίας εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης "Αλ Κάϊντα" του Μπιν Λάντεν.

Ο Πρωθυπουργός έκανε μια σειρά επισημάνσεων.

-Αρχικώς, έκανε μνεία της επικοινωνίας που είχε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τσένι, ο οποίος του είπε ότι ο αγώνας αυτός θα είναι μακροπρόθεσμος. Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης. Θα πρέπει να αναπτυχθούν δράσεις και σε άλλους τομείς, σε άλλα επίπεδα, όπως αυτές που αφορούν τη συλλογή πληροφοριών και την καταπολέμηση των δικτύων των τρομοκρατών σε όλο τον κόσμο.

-Επίσης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, μαζί με τους μόνιμους αντιπροσώπους των άλλων χωρών της Συμμαχίας, συζήτησαν το θέμα αυτό στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Το πρόσθετο στοιχείο που προκύπτει είναι η μεταφορά αεροπλάνων έγκαιρης προειδοποίησης, γνωστότερα και ως AWACS, στις ΗΠΑ. Ο μεγάλος αριθμός των αντίστοιχων αεροπλάνων των ΗΠΑ έχει μεταφερθεί για τις ανάγκες αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή γύρω από το Αφγανιστάν.


-Πριν από το έκτακτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, το οποίο συνεδρίασε σήμερα -έχει ήδη εκδοθεί κοινή ανακοίνωση, μετά το πέρας της πρωινής συνεδρίασης- ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και, μεταξύ των άλλων, του έθεσε το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας, την οποία πρέπει να προσφέρουμε στους πληθυσμούς που πλήττονται από αυτή την εξέλιξη. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Όπως γνωρίζετε, η Ε.Ε. έλαβε απόφαση για σημαντική χρηματοδότηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας που ανέρχεται στο ποσό των 316 εκατομμυρίων Ευρώ.

-Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημερινή επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για τις πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην ελληνική κυβέρνηση, μετά την επικοινωνία του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τσένι. Για μια ακόμη φορά του εξέθεσε τη θέση της κυβέρνησής μας, ως χώρα-μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Η χώρα μας συμμετέχει σε αυτή την πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

-Ακόμη ο Πρωθυπουργός μετέφερε στο ΚΥΣΕΑ την εκτίμηση που κάνουν διάφορες χώρες και οι ΗΠΑ για τον κίνδυνο ενδεχόμενων αντιποίνων, μετά την ανάληψη της στρατιωτικής δράσης εναντίον των κέντρων στρατοπέδευσης των τρομοκρατών.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός, αναφέρθηκε σε θέματα λειτουργίας της χώρας. Επανερχόμενος, δηλαδή, στα εσωτερικά ζητήματα, μίλησε για την προηγούμενη συνεδρίαση (πριν από περίπου 10 ημέρες) για θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Για μια ακόμη φορά τόνισε την ανάγκη όλες οι υπηρεσίες να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Η κινητοποίησή τους να είναι πλήρης, ώστε να είναι γρήγορη και αποτελεσματική. Αναφέρθηκε σε επιμέρους θέματα, όπως αυτά που σχετίζονται με τη φύλαξη των χερσαίων και ιδίως των θαλασσίων συνόρων μας. Κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού και κυρίως του Λιμενικού Σώματος να εντείνουν την προσπάθειά τους, συνεργαζόμενες, προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο κύμα των λαθρομεταναστών, οι περισσότεροι από τους οποίους φαίνεται ότι είναι Αφγανοί. Το κύμα αυτό έχει διογκωθεί την τελευταία περίοδο. Όπως έχω κατ` επανάληψη τονίσει σε αυτή την αίθουσα, για να εξαλείψουμε αυτό το φαινόμενο, να το αντιμετωπίσουμε εν τη γενέσει του, θα πρέπει να συνεργαστούν και οι γειτονικές χώρες, ιδίως η Τουρκία, η οποία είναι χώρα προέλευσης των λαθρομεταναστών που επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα μας.

Ακόμη, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα που αφορά τη λειτουργία των κατάλληλων υγειονομικών υπηρεσιών με τις αντίστοιχες υποδομές και τα αντίστοιχα εφόδια. Επικοινώνησε, το πρωί, με τον υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο και στο πλαίσιο της συνεδρίασης δόθηκε σχετική ενημέρωση για το ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν κάνει την κατάλληλη προετοιμασία για να αντιμετωπίσουν προβλήματα του τομέα αυτού.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απαγόρευση των πτήσεων των ιδιωτικών αεροσκαφών. Μέχρι νεωτέρας, αυτή η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ. Αυτό είναι ένα πολύ σωστό προληπτικό μέτρο και πρέπει να το εφαρμόσουμε.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του επί των πρακτικών αυτών σημείων της εσωτερικής πολιτικής τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να βελτιώσουμε την προσπάθειά μας, ώστε να επιτύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό εύρος των παρεμβάσεών μας και να έχουμε ταχύτητα αντιδράσεων.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός έκανε το παρακάτω πολιτικό σχόλιο:

"Ο πόλεμος που άρχισε, δεν είναι πόλεμος θρησκειών, πολιτισμών ή παραδόσεων. Είναι πόλεμος κατά του φαινομένου της τρομοκρατίας, η οποία δεν έχει καμία δικαιολογία, κανένα άλλοθι, καμία ηθική βάση. Δεν είναι πολιτική πράξη. Δεν είναι πολιτική δικαιολογία. Είναι απλώς έγκλημα. Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας, έγκλημα κατά της προόδου. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι. Η απάντηση στην τρομοκρατία είναι η υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών, η υπεράσπιση της ειρήνης και της ισόρροπης ανάπτυξης, η υπεράσπιση της συνεργασίας των λαών και των κρατών.

Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και ταυτίζεται απόλυτα με τις αποφάσεις και τη λογική και πολιτική θεώρηση της κατάστασης που δημιουργήθηκε και συμβάλλει με συνέπεια -στο μέτρο που της αναλογεί- στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Δεν έχουμε ιδιαίτερο λόγο να φοβόμαστε κάτι, αυτή την περίοδο μετά τις πρόσφατες εξελίξεις. Διαθέτουμε ηρεμία και μέτρο στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Φυσικά, ενισχύουμε την ασφάλεια και τους ελέγχους, όπου αυτό είναι απαραίτητο, χωρίς όμως να δικαιολογείται αίσθημα φοβίας και πολύ περισσότερο πανικού.

Η κυβέρνηση κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και καλό είναι αυτός ο τρόπος συνετής συμπεριφοράς να αποτελέσει τον κανόνα για όλους μας και στην πολιτική και εκτός αυτής".

Ολοι τόνισαν ότι πρέπει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να αντιμετωπίσουμε τις εξελίξεις. Αναφέρθηκαν στην ανάγκη, η ευρύτατη αυτή συμμαχία κατά της τρομοκρατίας να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχει πάρει ο ΟΗΕ. Είπαν ότι οι χειρισμοί που πρέπει να γίνουν, θα πρέπει να μην εξαντληθούν στο επίπεδο της στρατιωτικής επιχείρησης, αλλά πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες και σε άλλα επίπεδα. Εγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι δημιουργείται ένα νέο δεδομένο με τη συνεργασία που έχουν επιτύχει οι ΗΠΑ και η Ε.Ε με χώρες της Ασίας. Συγκεκριμένα, έγινε ιδιαίτερη μνεία στη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, χώρες που είναι ευθυγραμμισμένες στην πολιτική κατά της τρομοκρατίας, σε αυτή τη φάση. Επίσης, έγινε αναφορά στο αν η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία μπορεί να φοβάται ότι αποτελεί στόχο. Ειπώθηκε ότι η Ελλάδα, που είναι μία χώρα της Ε.Ε., κινείται πάντοτε με βάση μια πολιτική αρχών. Εχει καλές σχέσεις με όλες ή έστω τις περισσότερες εμπλεκόμενες πλευρές στην κρίση αυτή. Είναι μία χώρα αμετάθετα τοποθετημένη και αλληλέγγυα, στο πλαίσιο της Συμμαχίας, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Παραλλήλως, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, ώστε να μη δημιουργείται ανησυχία και φόβος. Τονίστηκε ότι δεν μπορεί να κάνει κανείς μια πιο συγκεκριμένη εκτίμηση, δοθέντος ότι δεν μπορεί να προβλέψει τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται μια τρομοκρατική οργάνωση, όπως είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ των άλλων, ο Πρωθυπουργός. Και χρησιμοποιώ πάλι δικές του φράσεις, ότι "η τρομοκρατία έχει καθαρά τα χαρακτηριστικά της αυθαιρεσίας και του απρόβλεπτου. Πρέπει να είμαστε ήρεμοι και δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε ανησυχία, όσον αφορά τη χώρα μας".

Εγινε αναφορά στις ασκήσεις που είναι σε εξέλιξη, αυτή την περίοδο. Αν μου το ζητήσετε μπορώ να αναφέρω κάποια επιπρόσθετα στοιχεία.

Επίσης, έγινε μια σύντομη εκτίμηση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Εχει γίνει η εκτίμηση ότι έχουν δράσει στο παρελθόν ομάδες με ρόλο απολύτως αποσταθεροποιητικό. Ολα αυτά τα θέματα θα πρέπει να τα θέσουμε και στην Ε.Ε., προκειμένου να απασχολήσουν τη Διεθνή Κοινότητα.

Αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε παρόντες στις εξελίξεις. Να έχουμε μια θετική συμβολή στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από τη Συμμαχία, προκειμένου έτσι να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας, με την παρουσία αυτή, δοθέντος ότι -όπως όλοι τόνισαν- ήδη ξεκίνησε μία νέα ιστορική περίοδος. Στην έναρξη αυτής της νέας ιστορικής περιόδου, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει μια θετική παρουσία και καταγραφή.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Εχει η χώρα μας την υποδομή για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου πλήγματος με βιολογικά ή χημικά όπλα, σε πολιτικό επίπεδο;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα. Από εκεί και πέρα, και μόνο η συζήτηση επί του θέματος αυτού αποτελεί αιτία για τη δημιουργία μιας ανησυχίας. Από πουθενά δεν προκύπτει αυτή η εκτίμηση ότι είμαστε ενδεχόμενος στόχος μιας τέτοιας επίθεσης. Πρέπει να αρκεστείτε σε αυτό που είπα: Η κυβέρνηση έχει πάρει σχετικές πρωτοβουλίες. Από εκεί και πέρα, κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα AWACS που ήταν στην Ευρώπη, θα πάνε στις ΗΠΑ. Τα έχουν ζητήσει πίσω ή έχουν ζητήσει να συμμετέχουν σε διηπειρωτικές, δηλαδή εκτός της ευθύνης της περιοχής;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι αυτά είναι αεροπλάνα έγκαιρης προειδοποίησης και προφανώς, για λόγους ενίσχυσης της αεράμυνάς τους, οι ΗΠΑ, στις οποίες ανήκουν αυτά τα αεροπλάνα, επιθυμούν να εγκατασταθούν αυτή την περίοδο στις ΗΠΑ. Ιδίως, αφού τα αεροπλάνα τα οποία στάθμευαν στις ΗΠΑ, χρησιμοποιούνται για τις επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αρα, τίθεται το ερώτημα, οι ΗΠΑ ζητάνε από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να μείνουν απροστάτευτες από το μέχρι σήμερα χρήσιμο και επιχειρησιακά μέσο μη δυνατό να αντικατασταθεί; Δηλαδή, η ανατολική Μεσόγειος και όλη αυτή η περιοχή στην οποία επιχειρούσαν τα AWACS θα μείνουν με τα παλαιά...

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική αεράμυνα στην Ευρώπη είναι σε υψηλό επίπεδο και αποτελεσματική. Από εκεί και πέρα, ο χειρισμός και του συγκεκριμένου αεροπλάνου, γνωρίζετε ότι υπακούει σε κάποιους κανόνες και στο πλαίσιο της Συμμαχίας συζητείται το θέμα αυτό, ώστε να υπάρχει απόλυτη προστασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό και της Ευρώπης. Ασφαλώς, δεν πρόκειται να συμβεί αυτό το οποίο λέτε.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διευκρινιστική ερώτηση: Οι Ελληνες αξιωματικοί που μετέχουν στα πληρώματα, θα πάνε και αυτοί στις ΗΠΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι οι Ελληνες αξιωματικοί, που επανδρώνουν κάποια αεροπλάνα αυτού του τύπου, παρακολουθούν την πορεία των αεροπλάνων.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν υπέπεσαν στην αντίληψή σας κάποιοι χάρτες που εμφάνισε χθες το CNN, όπου στο έναν από αυτούς αναφέρονταν όλες οι χώρες σύμμαχοι των ΗΠΑ. Σε αυτόν, λοιπόν, τον πίνακα δεν υπήρχε η Ελλάδα. Υπάρχει κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει από οποιαδήποτε επίσημη πηγή -γιατί έχει γίνει σχετικός έλεγχος από τις υπηρεσίες της χώρας μας- χάρτης, στον οποίο να αναφέρονται οι συμμαχικές δυνάμεις και στο πλαίσιο αυτών των δυνάμεων να παραλείπεται η Ελλάδα. Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επικοινώνησε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό και αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη της στενής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, μπορώ να αναφέρω ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε διάφορα επίπεδα, έχει εκφράσει τις ευχαριστίες της για τη συμπαράσταση που προσφέρει η χώρα μας και σε πρακτικό επίπεδο. Γιατί, γνωρίζετε ότι οι διευκολύνσεις, ιδίως η χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας στην Κρήτη, έχει πολύ σημαντική σημασία και παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην ανάπτυξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων για την επίτευξη του κοινού σκοπού. Δεν τίθεται, λοιπόν, τέτοιο θέμα. Δεν μπορεί να τεθεί σε αμφισβήτηση η σχέση της Ελλάδας με τη Συμμαχία και ειδικώς με τις ΗΠΑ. Αυτό το αναγνωρίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει, δημιουργώντας παραπλανητικές εντυπώσεις, πράγμα το οποίο είναι αρνητικό. Οποιοι το επιχειρούν, επειδή ακριβώς δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα αυτή η προσπάθειά τους, πιστεύω ότι κάνουν άσχημα, βλάπτουν και τη Συμμαχία.

ΚΑΠΠΟΣ: Αυτή η συστράτευση της κυβέρνησης με όλη αυτή την αντιτρομοκρατική κίνηση και την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, δεν την ανησυχεί για το ενδεχόμενο να δημιουργήσει αντιδράσεις σε λαούς της περιοχής; Δεν αναφέρομαι σε κυβερνήσεις, πολλές από τις οποίες είναι εύφθραστες, εννοώ τους λαούς οι οποίοι μπορεί να αντιδράσουν και να δημιουργήσουν ένα κλίμα αρκετά αντίθετου εναντίον της Ελλάδας.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα έχει επιλέξει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Να έχει μια διακριτή, ξεχωριστή θέση στο πλαίσιο αυτής της συμμαχικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση και εξάλειψη της τρομοκρατίας. Αυτή η θέση μας είναι ισχυρή, ακλόνητη, αδιαμφισβήτητη και δεν αλλάζει, γιατί η τρομοκρατία είναι μάστιγα για όλους μας. Μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα είναι θύμα τρομοκρατικών επιθέσεων και ενεργειών. Με αυτή την έννοια, έχουμε λόγους να πρωτοστατούμε σε αυτή την προσπάθεια που κάνει η Διεθνής Κοινότητα για να αντιμετωπίσει και να εξαλείψει κάθε τρομοκρατικό δίκτυο.

ΚΑΠΠΟΣ: Η Ελλάδα έχει γίνει υποδοχέας μιας λίστας τρομοκρατικών οργανώσεων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και ορισμένες οργανώσεις από την Παλαιστίνη και την Τουρκία. Θα ήθελα να ρωτήσω, λοιπόν, εάν η Ελλάδα δέχεται το άπαν αυτού του καταλόγου ότι όντως αυτές οι οργανώσεις είναι τρομοκρατικές και αν μέλη αυτών των οργανώσεων, που ζουν και διακινούνται στην Ελλάδα με νόμιμα χαρτιά, από δω και πέρα τίθενται υπό παρακολούθηση, υπό αστυνομική καταστολή ή οτιδήποτε άλλο.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, επειδή μπορεί να δημιουργηθεί παρανόηση με αυτό που είπατε, σας λέω ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι μέλη κάποιων οργανώσεων που έχουν τρομοκρατική δραστηριότητα, ζουν στην Ελλάδα. Αντιθέτως, οι έλεγχοι που έχουν γίνει δεν οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. Γι` αυτό μην οδηγείστε σε τέτοιες διατυπώσεις, οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Δεύτερον, η Ελλάδα δεν έχει εκδώσει κανένα κατάλογο. Γνωρίζετε ότι είναι σε εξέλιξη μία πολύ σημαντική συζήτηση, προκειμένου να προσδιοριστεί η έννοια της τρομοκρατίας. Από εκεί και πέρα, η θέση που έχουμε διατυπώσει εδώ και καιρό, είναι γνωστή, όπως -περισσότερο αυτό- γνωστή είναι και η πολιτική που ακολουθούμε σε αυτό τον τομέα. Γνωρίζετε ότι έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τον παλαιστινιακό λαό. Οπως, επίσης, γνωρίζετε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για το όραμά του, στοιχείο του οποίου είναι, μεταξύ των άλλων, η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, που βεβαίως δεν στρέφεται εναντίον του Ισραήλ. Αυτά, λοιπόν, είναι στοιχεία που τα έχουμε όλοι υπόψη μας. Αυτό το οποίο, επίσης, έχει σημασία είναι ότι, επειδή μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο, θα πρέπει όλοι να είμαστε σε ετοιμότητα. Να κάνουμε υπεύθυνους χειρισμούς, προκειμένου να διασφαλίσουμε τα εθνικά συμφέροντα και να μην περισπάται η προσοχή μας. Να μην καταπιαστούμε με θέματα που μπορεί να μας οδηγήσουν σε άλλες κατευθύνσεις, που δεν έχουν καμία σχέση και με το συμφέρον της χώρας και με την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουμε για να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία, αλλά και με τη διπλωματία και την πολιτική που πρέπει να ασκούμε, όσον αφορά χώρες με τις οποίες έχουμε καλές σχέσεις.

ΚΑΨΙΩΤΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν απασχόλησε το ΚΥΣΕΑ το θέμα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της πραγματοποίησής του, αφού θα βρεθούν 6000 άνθρωποι στο χώρο αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε οποιαδήποτε αναφορά στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Τα μέτρα ασφάλειας εμπίπτουν στις γενικότερες προετοιμασίες που κάνει η χώρα μας για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να αποτελέσουν στόχους μεγάλες εκδηλώσεις. Δεν ετέθη τέτοιο θέμα.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Από την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, είπατε κάποια στιγμή, ότι ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην εκτίμηση των ΗΠΑ και χωρών της Ε.Ε. για το ενδεχόμενο αντιποίνων. Θέλω να ρωτήσω με σαφήνεια, ποια είναι η εκτίμηση που μετέφερε ο Πρωθυπουργός, ποιες είναι οι εκτιμήσεις που επικρατούν και έχει γίνει παραλήπτης αυτών των εκτιμήσεων ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έγινε δέκτης αυτής της εκτίμησης, ότι μπορεί να ακολουθήσει μια περίοδος, κατά την οποία τρομοκρατικά δίκτυα που δεν έχουν εξαρθρωθεί, θα επιχειρήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κάποια περαιτέρω πληροφόρηση, είναι μια πολιτική εκτίμηση. Και η απάντηση σε μια τέτοια εκτίμηση δεν είναι άλλη από την ανάγκη να είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο. Επαναλαμβάνω, ότι είμαστε σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο. Πιστεύουμε, όμως, ότι αυτό δεν είναι πιθανό για την Ελλάδα ή δεν είναι τόσο πιθανό η Ελλάδα να είναι στόχος, όπως μπορεί να είναι άλλες χώρες ή άλλες περιοχές.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Υπάρχει οποιαδήποτε εκτίμηση ή σχόλιο για τα όσα δήλωσε ο Μπιν Λάντεν;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι δυνατό να γίνεται διάλογος, σε οποιοδήποτε επίπεδο, με τρομοκράτες οι οποίο αναπτύσσουν τις θέσεις τους, μεταξύ των άλλων, κάνοντας φανερό ότι επιδιώκουν να επιβάλουν τη μονοκρατορία ή κοσμοκρατορία τους. Πιστεύω ότι αυτού του είδους το φανατικό κήρυγμα δεν μπορεί να βρίσκει κάποιον σύμφωνο, γιατί προέχει η αξία της ζωής του ανθρώπου, προέχει να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα των πολιτών ή των λαών, που ζουν σε συνθήκες υπανάπτυξης και στερούνται πολλά από τα αγαθά, τα οποία απολαμβάνουμε εμείς που ζούμε στις αναπτυγμένες κοινωνίες. Αυτό, όμως, δεν έχει καμία σχέση με το σχεδιασμό και την εκτέλεση τρομοκρατικών ενεργειών που στερούν τη ζωή από αθώους πολίτες. Αρα, λοιπόν, δεν μπορεί να υπάρχει οποιασδήποτε μορφής διάλογος ή αντιπαράθεση επιχειρημάτων με τρομοκράτες. Είμαστε σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος. Υπάρχει μόνο η απόλυτη καταδίκη και η αποδοκιμασία μας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Με δεδομένο ότι εμφανίζεστε απολύτως πεισμένος -και γι αυτό συμμετέχετε άλλωστε ως κυβέρνηση στην επιχείρηση- ότι αυτή η επιχείρηση είναι μια επιχείρηση κατά των τρομοκρατών, μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι μετά την πρώτη φάση ή το όποιο σημείο βρίσκεται αυτή η επιχείρηση δεν υπάρχουν άμαχα θύματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπαμε από την πρώτη στιγμή -και αυτή ήταν άλλωστε μια από τις βασικές θέσεις της Ε.Ε., την οποία υιοθετούμε και προτάσσουμε κάθε φορά που αναφερόμαστε στο θέμα αυτό- ότι πρέπει να ληφθεί πρόνοια, ώστε η όποια στρατιωτική επιχείρηση να είναι εστιασμένη, όσον αφορά τους στόχους. Να τιμωρηθούν οι τρομοκράτες, να μην πληγούν αθώοι και άμαχοι πολίτες. Δεν είναι ώρα να κάνουμε απολογισμό. Δεν έχουν περιέλθει σε εμάς εκείνα τα στοιχεία τα οποία θα μας οδηγούσαν να βγάλουμε ένα συμπέρασμα. Τα αριθμητικά δεδομένα δεν τα έχουμε υπόψη μας. Πιστεύω ότι η επιχείρηση είναι έτσι σχεδιασμένη, ώστε να αφορά συγκεκριμένους στόχους, που είναι κέντρα εκπαίδευσης ή στρατοπέδευσης τρομοκρατικών οργανώσεων. Δεν έχω κανένα άλλο στοιχείο, όσον αφορά αριθμό θυμάτων μετά από αυτές τις επιθέσεις. Αλλωστε, γνωρίζετε ποιες συνθήκες επικρατούν σε αυτή την περιοχή, οπότε αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολη είναι η επικοινωνία Είναι πολύ ιδιόμορφες οι συνθήκες, γι αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αφού πάντα μιλάμε για την αξία της ζωής του ανθρώπου, για την αξία ενός αγαθού που όποιος το στερεί, ουδείς μπορεί να το ξαναδώσει, αντιλαμβάνεστε πως η στέρηση της ζωής και από έναν άνθρωπο είναι πλήγμα για τον πολιτισμό μας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, τώρα είναι να εξαλείψουμε την τρομοκρατία, για να μην υπάρξουν άλλα αθώα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την εξάλειψη της τρομοκρατίας, πέρα από τα ελληνικά πληρώματα στα AWACS και ενδεχομένως στους ναύτες που συμμετέχουν στο αντιτορπιλικό «ΦΟΡΜΙΩΝ», νομίζω ότι και αυτό κατευθύνεται στην περιοχή, θα υπάρξουν άλλες έμψυχες δυνάμεις που θα δώσει η Ελλάδα σε αυτή την υπόθεση;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπαμε ότι η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, κατέστησε σαφές το αυτονόητο ότι δίνει την έγκρισή της για χώρους και μέσα των οποίων η χρησιμοποίηση μπορεί να οδηγήσει στον επιδιωκόμενο κοινό σκοπό. Από κει και πέρα, δεν έχει τεθεί οποιοδήποτε άλλο αίτημα. Οι ένοπλες δυνάμεις που διατίθενται και επανδρώνουν αυτού του τύπου τα αεροπλάνα δεν παίρνουν μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, απλώς παρακολουθούν την κίνηση αυτών των αεροσκαφών.

Είπαμε ότι, πρώτον, πρέπει να μεταφερθούν από τις βάσεις τους στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ για να αναπληρώσουν αυτά που συμμετέχουν ήδη στις επιχειρήσεις. Δεν συμμετέχουν, λοιπόν, αυτά τα αεροπλάνα στις επιχειρήσεις.

Δεύτερον, όσον αφορά το αντιτορπιλικό «ΦΟΡΜΙΩΝ», γνωρίζετε καλά ότι παγίως είναι ενταγμένο στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη, η οποία κινείται στα νερά της Αδριατικής. Δόθηκε εντολή να κινηθεί ανατολικά και ήδη βρίσκεται στην περιοχή, μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης. Δεν έχει δοθεί οποιαδήποτε εντολή και δεν φαίνεται κάτι τέτοιο να είναι πιθανό, δηλαδή, να κινηθεί αυτή η ΝΑΤΟϊκή δύναμη -άρα και το αντιτορπιλικό «ΦΟΡΜΙΩΝ»- προς τον Κόλπο ή προς την ευρύτερη περιοχή, όπου εξελίσσεται αυτή η στρατιωτική επιχείρηση. Παραμένει, λοιπόν, στη Μεσόγειο, στα διεθνή και ελληνικά ύδατα.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Χθες το βράδυ πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες προέβησαν σε επίσημες δηλώσεις. Ενημέρωσαν τους πολίτες τους για όσα συμβαίνουν. Τις επόμενες ώρες προτίθεται ο Πρωθυπουργός να προβεί σε κάποιες δηλώσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έκανε σχετικές δηλώσεις χθες. Και είναι μεταξύ των λίγων ηγετών της Ε.Ε. που μίλησε δημοσίως, απευθυνόμενος -και μάλιστα μέσω των ΜΜΕ- στους πολίτες της χώρας, σε πραγματικό χρόνο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Στη γενικότερη πολιτική σας συζήτηση, κάνατε μια εκτίμηση για την κατάσταση στα Βαλκάνια, υπό το φως των νεώτερων εξελίξεων και κάνατε λόγο για κάποιες ομάδες, οι οποίες πιθανόν να παίζουν ρόλο αποσταθεροποιητικό και αναφερθήκατε σε στοιχεία σχετικά που θα πρέπει να μεταφέρετε στην Ε.Ε. Μπορείτε να γίνετε σαφέστερος;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει, κατ επανάληψη, ότι στην ευρύτερη περιοχή, στα Βαλκάνια, έχουν δράσει και στο πρόσφατο παρελθόν δυνάμεις οι οποίες έχουν ένα ρόλο απολύτως αποσταθεροποιητικό. Αυτά τα θέματα ξαναέρχονται τώρα στην επικαιρότητα, μετά την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ. Είναι θέματα τα οποία μας απασχολούν και πρέπει να τα θέσουμε και στην Ε.Ε. Γιατί θα πρέπει, ιδιαιτέρως αυτή την ταραγμένη περίοδο, να αντιμετωπίσουμε όλες εκείνες τις εστίες από τις οποίες μπορεί να προκύψει σχετικό πρόβλημα αποσταθεροποίησης για την περιοχή.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εάν μου επιτρέπετε κύριε Υπουργέ, διευκρινιστικά, πρόκειται περί των ήδη γνωστών στοιχείων, τα οποία απλώς τα επαναφέρετε ή έχετε καινούργια στοιχεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρόκειται γι αυτά τα οποία έχουμε συζητήσει, που τα γνωρίζουμε και τα οποία χειριζόμαστε με μεγάλη ευθύνη και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά τις τελευταίες εξελίξεις -μας είπατε ότι το Συνέδριο θα γίνει κανονικά- μήπως αλλάζουν τα σχέδια του Πρωθυπουργού, κυρίως στο θέμα του ανασχηματισμού; Γιατί αλλαγές κυβερνητικών στελεχών σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, είναι ενδεχόμενο να δημιουργήσουν κάποια άλλα προβλήματα ενημέρωσης ή δεν ξέρω τί άλλο; Υπάρχει κάτι τέτοιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο σχεδιασμός τον οποίο έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει κανονικά, όπως ακριβώς έχει εξαγγελθεί. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό. Οι δε, νέες συνθήκες, μπορεί να πει κανείς, ότι κάνουν περισσότερο απαραίτητο να εφαρμοστεί αυτός ο σχεδιασμός, παρά να ανασταλεί η εφαρμογή του.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μας λέγατε για την εκτίμηση που υπάρχει. Θα ήθελα να σας πω ότι η εκτίμηση δεν αφορά το εσωτερικό της χώρας, ή θα έλεγα την Ελλάδα, αλλά γενικώς διεθνώς. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Η εκτίμηση αυτή, η οποία περιήλθε σε γνώση του Πρωθυπουργού, περιήλθε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, από συζητήσεις στο Συμβούλιο Υποθέσεων, στο ΝΑΤΟ; Από πού προέρχεται ακριβώς, μπορείτε να μας ενημερώσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Από τη συζήτηση που έγινε μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ κ. Τσένι, έγινε μια εκτίμηση ότι πράγματι, μπορεί να υπάρχει ένα ενδεχόμενο αντιποίνων. Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο έχετε εκτιμήσει κι εσείς και όλοι μας, πριν καν το συζητήσουν οι δύο πολιτικοί. Γι αυτό ακριβώς έχουμε πάρει κι εμείς μέτρα για την ασφάλεια, όπως και κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ και γενικότερα κάθε χώρα στον κόσμο για να αντιμετωπίσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 8 October 2001 - 16:05:12 UTC