Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-09-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, τη Δευτέρα, θα επισκεφθεί τη Μόσχα, όπου θα έχει συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του κ. Ιβάνοφ. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Βερολίνο για συνομιλίες με το Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Φίσερ. Ακολούθως, το βράδυ της ίδιας ημέρας, θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, όπου θα παραμείνει έως το βράδυ της Πέμπτης. Στην Ουάσιγκτον θα συναντηθεί και θα συζητήσει με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Πάουελ και άλλους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως επίσης και με τους επικεφαλής της Βουλής και της Γερουσίας. Ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί, επίσης, στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. Δημήτριο, καθώς και με παράγοντες της ελληνικής ομογένειας.

Αυτή η πρωτοβουλία του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών είναι πολύ σημαντική. Πιστεύουμε ότι με βάση τις θέσεις που έχει διατυπώσει η κυβέρνησή μας, στο πλαίσιο των όσων έχουμε αποφασίσει, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, σε συνεδριάσεις κυβερνητικών οργάνων, η Ελλάδα για μια ακόμη φορά δηλώνει τη δική της θετική συμβολή στην προσπάθεια που κάνει η διεθνής κοινότητα για την αντιμετώπιση της μάστιγας της τρομοκρατίας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μας ενημερώσετε για το περιεχόμενο της σύσκεψης που γίνεται σε λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου. Τι συγκεκριμένα θέματα θα συζητηθούν και πώς σκέπτεστε να εφαρμόσετε αυτά τα μέτρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η σύσκεψη που γίνεται υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού αφορά θέματα ασφάλειας της χώρας, μετά την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ. Στη σύσκεψη συμμετέχουν πολλοί συναρμόδιοι υπουργοί και, όπως αντιλαμβάνεστε, θα γίνει εκτίμηση της κατάστασης. Θα γίνει ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων και αξιολόγησή τους. Και, βεβαίως, θα δοθεί έμφαση στην προσπάθεια, που ήδη έχουμε ξεκινήσει, να περιφρουρήσουμε χώρους που είναι πιθανοί στόχοι τρομοκρατικής ενέργειας. Επίσης, θα δηλώσουμε για μια ακόμη φορά, τόσο τη σαφή θέση μας απέναντι στην τρομοκρατία και τους τρομοκράτες, όσο και το ενδιαφέρον μας και την ενεργοποίησή μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οποιονδήποτε ενδεχόμενο κίνδυνο στο εσωτερικό της χώρας. Όμως, για όλα αυτά δεν μπορούμε να συζητήσουμε τώρα με περισσότερες λεπτομέρειες πριν καν γίνει η σύσκεψη. Θα γίνουν σχετικές δηλώσεις, μετά το πέρας της σύσκεψης.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν διάφορες δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες και από επίσημη κυβερνητικά χείλη για διασυνδέσεις του τρομοκρατικού δικτύου του Μπιν Λάντεν με τον UCK και με άλλες ομάδες εδώ στα Βαλκάνια. Το θέμα αυτό σας προβληματίζει τουλάχιστον για κοινές μορφές ανάπτυξης δράσης για την εξουδετέρωση αυτών των στοιχείων;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα θέματα αποτελούν αντικείμενο έρευνας. Εφόσον έχουμε στοιχεία που είναι αξιοποιήσιμα, ασφαλώς τα μελετούμε. Δεν έχουμε οδηγηθεί σε κανένα συμπέρασμα. Για μια ακόμη φορά, μου δίνετε την ευκαιρία να τονίσω ότι υπάρχει πράγματι ροή πληροφοριών και διακίνησης στοιχείων από άλλες υπηρεσίες προς τη χώρα μας. Γίνονται έρευνες από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν έχουμε, όμως, οδηγηθεί σε ένα συμπέρασμα, ώστε να μπορούμε να μιλούμε με κατηγορηματικό τρόπο. Αυτή είναι μία διαδικασία η οποία γίνεται παγίως στο πλαίσιο της συνεργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών διαφόρων χωρών. Εχει, βεβαίως, πάρει ένα χαρακτήρα πιο έντονο, την τελευταία περίοδο, μετά την τρομοκρατική επίθεση. Οι έρευνες γίνονται, τα στοιχεία αξιολογούνται. Δεν έχει προκύψει οποιοδήποτε συμπέρασμα στο πλαίσιο αυτών των ερευνών.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Επιβεβαιώνετε, σήμερα, δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι παρακολουθούνται στην Ελλάδα 10 άτομα αραβικής καταγωγής, τα οποία πιθανόν να ενέχονται στο τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύει η απάντηση που έδωσα, μόλις πριν. Σας είπα ότι υπάρχει ροή πληροφοριών. Τα στοιχεία που διακινούνται, μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών, πρέπει να αξιολογούνται. Δεν έχουμε, όμως, οτιδήποτε που να μας επιτρέπει να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα, ώστε να διατυπώσουμε μια τελική θέση. Αλλωστε, γνωρίζετε ότι τα θέματα αυτά δεν προσφέρονται για δημόσια συζήτηση. Ο ρόλος των αρμόδιων υπηρεσιών είναι νευραλγικός. Θα πρέπει να περιφρουρήσουμε τη λειτουργία τους. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Δεν έχουμε όμως κάτι που να μας επιτρέπει να τοποθετηθούμε, σαν να έχουμε ένα οριστικό αποτέλεσμα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν σας έχουν γνωστοποιήσει οι Αμερικανοί ότι οι 10 τουλάχιστον φανατικοί ισλαμιστές στην Ελλάδα, που είναι υπό στενή παρακολούθηση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα στα 'ΝΕΑ', είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τρομοκράτες πριν από την επίθεση.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι στο πλαίσιο των πληροφοριών, μπορεί για άτομα ή για δραστηριότητες να έχουν προσκομιστεί διάφορες σχετικές πληροφορίες. Δεν υπάρχει, όμως, τίποτε άλλο, πέραν αυτού. Πέραν του ότι δίνονται διάφορες πληροφορίες που πρέπει να αξιολογηθούν. Δεν έχει προκύψει οποιοδήποτε συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αληθεύει ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να δημιουργήσει ένα μητροπολιτικό δήμο ή μάλλον ο δήμος Αθηναίων να γίνει μητροπολιτικός και να προτείνει γι` αυτόν τον κ. Αβραμόπουλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εκπλήσσομαι με την ερώτησή σας. Αυτό το θέμα έχει, κατ` επανάληψη, αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης. Γνωρίζετε ποια είναι η πολιτική που ακολουθούμε στον τομέα αυτό. Οσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση που κάνετε, θεωρώντας ότι είναι και δεδομένη η θέση μας, πρέπει να σας πω ότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Στις εκλογικές αναμετρήσεις κατέρχονται υποψήφιοι, οι οποίοι βεβαίως επιλέγονται από τα πολιτικά κόμματα και γι` αυτό δεν πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο τη συζήτησή μας, γιατί αυτό δεν αφορά ευθέως την κυβέρνηση. Αυτοί οι υποψήφιοι είναι φορείς κάποιων απόψεων και καλούνται να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι σύμφωνο με τις αρχές και τις προτεραιότητες κάθε πολιτικού κόμματος. Αυτό, λοιπόν, δεν είναι θέμα το οποίο το αντιμετωπίζουμε τώρα. Μπορώ, όμως, με τον τρόπο με τον οποίο μίλησα, να περιγράψω γενικώς τη θέση μας και εσείς να βγάλετε το συμπέρασμά σας για το ποιοι είναι οι προσανατολισμοί μας. Δηλαδή, αρνητική θέση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα έχετε πληροφορηθεί, βεβαίως, ότι υπάρχουν επίσημες δηλώσεις, από επίσημα χείλη, ότι το καθεστώς Ντενκτάς είχε σχέσεις οικονομικής φύσεως με τον Μπιν Λάντεν και ακόμη και ο υιός του πρώην Προέδρου της Τουρκίας Ντεμιρέλ. Δεν βλέπω να κινείται τίποτα, από αμερικανικής πλευράς, όσον αφορά αυτό το στοιχείο, δηλαδή, δεν ακούστηκε τίποτα που να βάζει στη θέση του τον Ντενκτάς ή να γίνει κάποια προσπάθεια για να ανοίξει αυτό το θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα, όλα τα συναφή θέματα τα ερευνούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρόκειται να προβαίνουν σε ανακοινώσεις, σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση, για τις δραστηριότητές τους. Η λειτουργία των υπηρεσιών αυτών αφορά έναν πολύ εξειδικευμένο τομέα και επιχειρούν οι ίδιες οι υπηρεσίες -εμείς πρέπει αυτό να το δεχθούμε, να το κατανοήσουμε ή και να συμβάλλουμε στο να επιτευχθεί- να περιφρουρήσουν τη λειτουργία τους. Πιστεύω ότι την ώρα που ξεκινά αυτή η προσπάθεια της Διεθνούς Κοινότητας να αντιμετωπιστεί και να εξαλειφθεί η μάστιγα της τρομοκρατίας δεν είναι δυνατό στοιχεία που αφορούν τέτοιες δραστηριότητες, τέτοιες διασυνδέσεις, εφόσον στοιχειοθετούνται, να παρακάμπτονται. Ασφαλώς, θα ληφθούν σοβαρά υπόψη. Να είστε απόλυτα σίγουροι γι αυτό, όπως είμαστε κι εμείς. Αλλά, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα περισσότερο για τα θέματα αυτά, αυτή την ώρα.

Κατά τα άλλα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι υπόνοιες που διατυπώθηκαν από κάποιους κακόπιστους για την Κύπρο, αντιμετωπίστηκαν αποφασιστικά από την πρώτη στιγμή και με επιτυχία από την κυπριακή κυβέρνηση. Μου δίνετε την ευκαιρία με την ερώτηση σας να πω ότι αυτή την περίοδο, που είναι περίοδος μιας κρίσης, μετά την τρομοκρατική επίθεση, όπου το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης έχει εστιαστεί σε αυτό το θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, έρχεται το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ και δια στόματος του προεδρεύοντός του, του Γάλλου εκπροσώπου, τοποθετήθηκε επί του κυπριακού ζητήματος, απευθύνθηκε στον κ. Ντενκτάς και την Τουρκία. Τον καλεί να αναλάβει τις ευθύνες του, να προσέλθει σε ένα διάλογο, χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα, σε ένα διάλογο, στον οποίο θα συζητηθούν όλες οι πτυχές του κυπριακού θέματος. Δηλαδή, ουσιαστικώς, το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ επαναλαμβάνει αυτούσια τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης. Αυτό είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο, το οποίο δεν έχει αναδειχθεί αναλόγως. Αρα, λοιπόν, το ενδιαφέρον μας για το Κυπριακό υπάρχει, εκδηλώνεται από τη Διεθνή Κοινότητα και η Κύπρος θα πρέπει, επειδή το δικαιούται, να μείνει έξω από όλο αυτό τον κύκλο υποθέσεων και κακόπιστης κριτικής, την οποία κάποιοι τροφοδοτούν για δικούς τους λόγους. Η Κύπρος ακολουθεί μια πορεία ως μια σύγχρονη και αναπτυγμένη Δημοκρατία που είναι. Δίνει τον αγώνα της για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος και ταυτοχρόνως, επιδιώκει την ένταξή της στην Ε.Ε., την οποία δικαιούται απολύτως και είμαστε βέβαιοι ότι θα την πετύχει.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 28 September 2001 - 13:05:13 UTC