Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-09-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θέλω να σας ενημερώσω, πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, την επόμενη εβδομάδα για την εισαγωγή και χρησιμοποίηση του "Ευρώ" στη χώρα μας, θα γίνει την Τρίτη (11/9) και όχι την Πέμπτη, όπως σας ανακοίνωσα χθες, επειδή την Πέμπτη ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Παπαδήμος έχει ανειλημμένη υποχρέωση. Πρέπει να βρίσκεται στη Φρανκφούρτη, στη διάσκεψη των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών των χωρών της Ευρωζώνης. Και επειδή σε αυτή τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, εκτός από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας θα είναι και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος βασικός εισηγητής, αφού η Τράπεζα της Ελλάδος έχει σημαντική αρμοδιότητα στο θέμα αυτό, μετατίθεται η συνεδρίαση για την Τρίτη.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Την τετριμμένη ερώτηση: Είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα μια δημοσκόπηση, έχει κάποια αποτελέσματα. Υποθέτω ότι γνωρίζετε τα αποτελέσματά της, γι` αυτό θα ήθελα ένα σχόλιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς γνωρίζουμε πάνω από όλα ότι έχουμε υποχρέωση και καθήκον να ασκούμε τα καθήκοντά μας με όσο γίνεται μεγαλύτερη συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Αυτό εκτιμά ο λαός. Αυτό είναι προς το συμφέρον της χώρας. Και όταν εμείς επιτυγχάνουμε καλύτερα αποτελέσματα, τότε και η αγάπη και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση και την παράταξή μας θα εκδηλώνεται ως στοιχείο τέτοιων δημοσκοπήσεων. Ασφαλώς, είναι κάτι το οποίο αποτελεί θετική καταγραφή. Για μια ακόμη φορά, όμως, τονίζω ότι δεν μας παγιδεύουν, δεν μας αποπροσανατολίζουν τα όποια θετικά στοιχεία υπάρχουν για μας σε έρευνες, δημοσκοπήσεις, μετρήσεις των διαθέσεων των πολιτών. Αυτό το οποίο προέχει είναι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός εκτιμά ότι η κυβέρνηση έχει πρόγραμμα, έχει συγκεκριμένο σχέδιο για το μέλλον της χώρας. Εμείς κάναμε και κάνουμε λάθη. Το αναγνωρίζουμε αυτό. Λέμε, όμως, την αλήθεια στον ελληνικό λαό και πάνω από όλα έχουμε αποκτήσει μια τέτοια σχέση εμπιστοσύνης και συμπόρευσης με τις πλατύτερες, τις ευρύτερες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, ώστε αυτό να αποτελεί την καλύτερη βάση για τη νικηφόρα προοπτική της κυβέρνησης σε όλες τις αναμετρήσεις που έρχονται.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Σήμερα η Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου παίζει στη Φινλανδία για τα προκριματικά. Γιατί απουσιάζει η ελληνική τηλεόραση, μιας και είναι τόσο κρίσιμο το παιχνίδι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην ελληνική ομάδα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δυστυχώς δεν έχει προοπτική πρόκρισης στον επόμενο γύρο η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου, λόγω των αποτελεσμάτων της στους προηγούμενους αγώνες. Αρα, δεν μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς κρίσιμο αυτό το παιχνίδι, το οποίο βεβαίως είναι ενδιαφέρον. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί και η δημόσια τηλεόραση έχουν τα δικά τους κριτήρια, ώστε να αποφασίζουν γι` αυτά τα θέματα.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Μήπως, μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος σε ό,τι αφορά τα λάθη τα οποία έχει κάνει η κυβέρνησή σας, τουλάχιστον στο θέμα των ταυτοτήτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς προσδιορίζετε ένα συγκεκριμένο θέμα και θεωρείτε ότι έχουμε κάνει λάθη.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Εσείς το είπατε, κ. Υπουργέ. Συγγνώμη, μιλήσατε για λάθη.

ΡΕΠΠΑΣ: Όχι, για το θέμα των ταυτοτήτων. Εσείς θεωρείτε ότι οπωσδήποτε υπάρχει λάθος στο θέμα των ταυτοτήτων. Αυτή είναι η διαφορά μας.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Πέστε μας ένα λάθος από αυτά που εννοείτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορώ να αναφερθώ για παράδειγμα στη διατύπωση της πρώτης θέσης μας, όσον αφορά το ασφαλιστικό ζήτημα και την αντιμετώπισή του. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι επιλέξαμε έναν άλλο τρόπο να προσεγγίσουμε και να λύσουμε το θέμα. Αυτή την περίοδο οργανώνεται διάσκεψη της ΓΣΕΕ για το θέμα αυτό. Θα αναμένουμε τα πορίσματα αυτής της διάσκεψης. Στο πλαίσιο ενός ουσιαστικού διαλόγου που πρέπει να ακολουθήσει, θα αναζητήσουμε κοινή λύση. Πιστεύω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων. Αυτό που έχει σημασία είναι τούτο: Ασφαλώς γίνονται λάθη. Αυτό το οποίο πρέπει να πω για μια ακόμη φορά είναι ότι εμείς λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, αντίθετα με άλλες παρατάξεις, αντίθετα με την αξιωματική αντιπολίτευση, που ενώ είναι η παράταξη της ολιγαρχίας και του κατεστημένου, ενώ έχει μια πολιτική διχασμού και μισαλλοδοξίας, επιχειρεί κατά καιρούς να μεταμφιέζεται, αλλά το προσωπείο της δεν ξεγελά κανέναν πολίτη.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Την ώρα που έχει φτάσει στη Βουλή το ζήτημα για πρόωρη συγκέντρωση χρημάτων για τα αυτοκίνητα, της τάξης των περίπου 70 δισεκατομμυρίων, όπως υπολογίζεται. Πώς αυτό συμβιβάζεται με εξαγγελίες και μέτρα που θα δοθούν αν υπάρχουν προβλήματα στον τρέχοντα Προϋπολογισμό και πώς θα γίνουν όλα τα άλλα που ειπώθηκαν χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, είναι σωστό -πιστεύω ότι είναι ένα ορθό μέτρο της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης- το να έχουμε εγκαίρως την είσπραξη εσόδων που είναι απαραίτητα, προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά το Δημόσιο. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι μέτρα που έχουμε τη δυνατότητα να θέσουμε σε εφαρμογή τώρα, λόγω άλλων παραγόντων. Και βασικότερος αυτών είναι ότι πετύχαμε με την πολιτική μας να μειώσουμε το δημόσιο χρέος, να μειώσουμε το επίπεδο των επιτοκίων. Εχουμε εξοικονόμηση σημαντικών πόρων που τους διαθέτουμε για κοινωνική προστασία. Εχουμε πει ότι συστατικό στοιχείο της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας μας είναι η ενσωμάτωση σε αυτή τη διαδικασία του συνόλου των κοινωνικών δυνάμεων και ταυτοχρόνως η εκδήλωση της αλληλεγγύης μας με έμπρακτο τρόπο, με συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής απέναντι στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη αυτή τη στήριξη από την Πολιτεία. Η πολιτική που ακολουθούμε έχει αποδώσει καρπούς. Αυτούς τους καρπούς διανέμουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε η κοινωνική δικαιοσύνη που διαπνέει την πολιτική μας να είναι φανερή και απτή σε όλους τους πολίτες. Δεν έχει καμιά σχέση, λοιπόν, το ένα με το άλλο. Αλλωστε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα μέτρα αυτά αφορούν μια δαπάνη ενός πολύ σημαντικού ποσού που ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο δραχμές. Από αυτή τη σύγκριση και μόνον των δύο ποσών μπορεί να βγάλει κανείς το συμπέρασμα ότι αυτά τα οποία λέω, είναι αυτά ακριβώς τα οποία θα πρέπει να δεχθείτε κι εσείς ως αληθή.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η αντιπολίτευση, σχεδόν σύσσωμη, κριτικάρει αυτές τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και μιλά για ψίχουλα, μιλά για ένα 5χίλιαρο κ.τ.λ. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι η Ν.Δ. μεμψιμοιρεί, επειδή ακριβώς απογοητεύεται, βλέποντας την κυβέρνηση να ακολουθεί με συνέπεια την πολιτική που έχει εξαγγείλει προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος την εισπράττει με πολύ θετικό τρόπο. Γνωρίζετε, για παράδειγμα, ότι γίνεται πολύς λόγος για την αύξηση των συντάξεων που δίνονται στους αγρότες. Δεν μιλούμε γενικώς για τις αγροτικές συντάξεις -που γνωρίζετε ότι κινούνται σε διάφορα επίπεδα- αλλά για το επίδομα που δίνεται στους αγρότες, σε αυτούς δηλαδή που δεν έχουν καταβάλλει καμία ασφαλιστική εισφορά, προκειμένου να λάβουν σύνταξη. Πρόκειται, λοιπόν, περί επιδόματος. Η αύξηση, λοιπόν, αυτή των 5.000 δραχμών είναι σημαντική. Κάποιοι προσπαθούν να μειώσουν τη σημασία της. Κυρίως, το επιχειρούν αυτό εκείνοι, οι οποίοι, όταν κυβέρνησαν, έδιναν συντάξεις 15.000 δραχμών, με πληθωρισμό μάλιστα 14%. Σήμερα που ο πληθωρισμός κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οι συντάξεις είναι πάνω από 48.000 δραχμές. Η αλλαγή είναι σημαντική. Οσον αφορά τις 5.000 δραχμές που θα δοθούν για τις αγροτικές συντάξεις και το ΕΚΑΣ, η αύξηση αυτή δεν πρέπει να υποβαθμίζεται με τέτοιο τρόπο, με στόχο να απαξιώνεται η πολιτική της κυβέρνησης, γιατί η συνολική δαπάνη γι` αυτό το 5χίλαιρο ξεπερνά τα 400 δισεκατομμύρια δραχμές. Το ποσό αυτό είναι πολύ μεγάλο. Οποιοι επιχειρούν να μειώσουν τη σημασία αυτής της κοινωνικής προσπάθειάς μας, αντιστρατεύονται την κοινή λογική και σε τελευταία ανάλυση δεν γίνονται πιστευτοί από τους πολίτες.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Καταγράφεται ένα αδιέξοδο, όσον αφορά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου. Η Ιεραρχία πήρε θέση και είπε ότι δεν επιθυμεί συνάντηση που δεν θα συζητηθεί το θέμα των ταυτοτήτων. Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Παιδείας, αλλά και με εσάς, έχει πάρει θέση ότι είναι ανοικτή για διάλογο, αρκεί να μην τεθεί το θέμα των ταυτοτήτων. Μήπως θα ήταν καιρός να κάνουν και οι δύο πλευρές ένα βήμα πίσω και να υπάρξει μία συνάντηση χωρίς προαπαιτούμενα, δηλαδή με ανοικτή ατζέντα;

ΡΕΠΠΑΣ: Προσυπογράφουμε τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Ερχόμενη εδώ, άκουσα μία είδηση που συνιστά μια τραγωδία. Στο Μαντούδι της Εύβοιας εντοπίστηκε ένα τουρκικό σκάφος, αν δεν κάνω λάθος, το οποίο μετέφερε λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων ήταν και κάποια παιδιά. Μερικοί πέθαναν και τους πέταξαν στη θάλασσα. Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης και αν θα ληφθούν κάποια μέτρα σε συνεργασία με τη γειτονική χώρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι, αντίθετα με όσα κάποιοι υποστηρίζουν, είναι ορθό να συζητούμε με την Τουρκία θέματα αντιμετώπισης προβλημάτων, όπως το συγκεκριμένο, το μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Το κύμα των λαθρομεταναστών κινείται προς την Ελλάδα από την Τουρκία και όχι αντιστρόφως. Εχουμε, λοιπόν, κάθε συμφέρον, μεταξύ των άλλων, να συζητούμε και αυτό το θέμα. Να, λοιπόν, γιατί είναι χρήσιμη αυτή η επικοινωνία, αυτός ο διάλογος για θέματα αυτού του επιπέδου. Κατά τα άλλα, η τραγική μοίρα αυτών των ανθρώπων που αναζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής, πολλές φορές σφραγίζεται με το θάνατό τους. Εχουμε γνώση του περιστατικού. Οι αρμόδιες υπηρεσίες -και οι πολίτες- κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να φροντίσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη αυτή την ώρα. Προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες για την υγεία και την επιβίωσή τους. Επίσης, κλιμάκιο του ΟΑΕΔ σπεύδει επί τόπου για να εξετάσει το θέμα. Από εκεί και πέρα, πρέπει να πω ότι σε αρκετές περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τουρκίας έχουν συμβάλλει, ώστε να επιστρέφουν οι λαθρομετανάστες στην Τουρκία, από όπου ξεκίνησαν. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εντείνουμε τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας και εν πάση περιπτώσει, η χώρα μας έχει σύνορα τα οποία -πρέπει να το τονίσουμε αυτό- φυλάσσονται και δεν είναι επιτρεπτή, με παράνομο τρόπο, η είσοδος στην Ελλάδα οποιουδήποτε, ακόμη και εκείνου που έχει τόσο μεγάλες ζωτικές ανάγκες. Βεβαίως, όταν βρισκόμαστε απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα, κάνουμε ό,τι είναι δυνατό με βάση την αρχή του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση για το "Ευρώ", επειδή και το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει για αυτό το θέμα. Μας μένουν τρεισήμισι μήνες για την υλοποίηση αυτού του γιγαντιαίου έργου αλλαγής όλης της οικονομίας. Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την ενημερωτική καμπάνια που έχει γίνει μέχρι σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Και μόνον ότι το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει σε λίγες ημέρες με αντικείμενο συζήτησης το θέμα αυτό, αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το ενδιαφέρον και τη σημασία που δίνουμε σε αυτό το σημαντικό θέμα. Θα αλλάξει η ζωή μας σε όλους τους τομείς. Και σε πραγματικό και σε ψυχολογικό ή συμβολικό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι η προετοιμασία που έχει γίνει είναι σημαντική. Είμαστε έτοιμοι, προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε το νέο, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Θυμίζω ότι και άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν, η χώρα μας και άλλες χώρες αντιμετώπισαν άλλου είδους, αλλά ανάλογης σημασίας θέματα, προβλήματα, όπως αυτό του ιού της χιλιετίας, όπως ονομάστηκε. Τα προβλήματα αυτά τα αντιμετωπίσαμε με επιτυχία. Πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα που μας απασχολεί, καθώς πλησιάζει η ώρα, καθώς τελειώνει ο χρόνος, όλο και περισσότερο θα συγκεντρώνει την προσοχή μας, προκειμένου να το αντιμετωπίσουμε, πλέον, στις λεπτομέρειές του. Είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι και αντιμετωπίζουμε αυτό το θέμα.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Επίσης, το ίδιο χρονικό διάστημα, θα ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την απογραφή. Με βάση τα όσα γνωρίζουμε, θα υπάρξουν αλλαγές στην κατανομή των εδρών. Η Κυβέρνηση, με βάση και αυτό το γεγονός, θα αντιμετωπίσει τότε αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας; Το εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει ότι οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό που αφορά το εκλογικό σύστημα, θα γίνει σε συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Δεν προκύπτει κάτι καινούργιο, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα. Η όποια πρωτοβουλία, θα αναληφθεί, αν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας θεωρήσουν ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για να συζητηθεί το θέμα αυτό.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε το πρωί ότι από τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν χαθεί περίπου 600 δισ. που παίχτηκαν στο Χρηματιστήριο. Είναι αυτό ένα ακόμη λάθος της κυβέρνησης και πώς προτίθεστε να το αντιμετωπίσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, δεν είναι σωστό αυτό που λέτε. Και απορώ πώς διατυπώνετε έτσι την ερώτησή σας, θεωρώντας ότι ο κ. Γιαννίτσης μίλησε για λάθος ή για απώλεια αυτού του σημαντικού ποσού από τα ταμεία των ασφαλιστικών οργανισμών. Κάθε άλλο. Εχετε υπόψη σας την επιστολή που έχει στείλει, απαντώντας σε αντίστοιχη επιστολή του κ. Εβερτ; Στην επιστολή αυτή, λοιπόν, υπάρχουν οι απαντήσεις στις αιτιάσεις και τους ισχυρισμούς του κ. Εβερτ. Ο κ. Γιαννίτσης -επειδή έχω μιλήσει μαζί του- κάθε άλλο, παρά αυτή την αναφορά κάνει. Τα θέματα αυτά έχουν συζητηθεί, κατ` επανάληψη. Από εκεί και πέρα, η συζήτηση για τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό, επειδή και το θέμα αυτό έθεσε ο κ. Εβερτ, είναι εκ του περισσού. Γνωρίζετε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο νέος Κοινωνικός Προϋπολογισμός, όπως επίσης το Σεπτέμβριο του περσινού έτους ανακοινώθηκε ο προηγούμενος. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένα θέμα προς συζήτηση. Αυτό το θέμα των αποθεματικών ή των χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων έχει συζητηθεί κατά κόρον. Καμία σχέση με την αλήθεια.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 5 September 2001 - 13:05:08 UTC