Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-07-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Ιουλίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν θα αναφερθούμε με λεπτομέρειες στο κύριο θέμα της σημερινής συνεδρίασης, αφού ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παραχωρεί σε λίγο συνέντευξη Τύπου στους συναδέλφους σας που καλύπτουν τα θέματα του υπουργείου. Αρκούμαι να αναφέρω ότι η εισήγηση του υπουργού Κώστα Λαλιώτη και του υφυπουργού Ηλία Ευθυμιόπουλου έγινε ομόφωνα δεκτή. Αφορά ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται, λόγω των κλιματικών αλλαγών. Ένα εθνικό σχέδιο δράσης, το οποίο σήμερα συζητήσαμε διεξοδικά και αποφασίσαμε το βασικό περιεχόμενό του, το οποίο ανταποκρίνεται στην υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα μας για τον έλεγχο της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, όπως ονομάζονται. Στο τέλος του χρόνου, το αργότερο στις αρχές του νέου χρόνου, το σχέδιο αυτό θα πάρει την τελική μορφή του, σύμφωνα με τις διατάξεις διεθνών συμβάσεων.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη περιοχή, όπου οι κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν το κοινωνικο-οικονομικό μοντέλο της ζωής και της ανάπτυξης στη χώρα μας. Με αυτή την έννοια, το θέμα αυτό έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας.

Επίσης, μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης, επιλέχθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο οι δικαστικοί λειτουργοί και τα στελέχη για την κάλυψη κενών θέσεων σε ανώτατα δικαστήρια και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Εχει κάνει σχετική δήλωση ο αρμόδιος υπουργός: Εδωσε στη δημοσιότητα και τα ονόματα.

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Πρωθυπουργός μίλησε για θέματα της πολιτικής επικαιρότητας.

Αναφέρθηκε στη συζήτηση που γίνεται από πολλούς φορείς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν είναι καλή. Κάποιοι φθάνουν στο σημείο να θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίση. Αυτό δεν είναι αληθές. Με συγκεκριμένα στοιχεία έδειξε ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι σύμφωνη με τις προβλέψεις που έχουμε κάνει, στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα, η αναφορά του Πρωθυπουργού στο μέγεθος του πληθωρισμού -θέμα που μας έχει απασχολήσει εδώ και τις προηγούμενες ημέρες- δίνει μια καλή απάντηση σε τέτοιους ψευδείς ισχυρισμούς. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι 3,9% και ο εναρμονισμένος 4,5%. Δημιουργείται ένας προβληματισμός γενικότερα, επειδή πολλές χώρες της Ε.Ε. παρουσιάζουν αυξημένο πληθωρισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου μήνα που έχουμε στη διάθεσή μας, που είναι ο περασμένος Μάιος. Διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που παρουσιάζει αύξηση του πληθωρισμού. Ο Πρωθυπουργός, χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε σε άλλες εποχές, του πρόσφατου πάντως παρελθόντος, όπου ο πληθωρισμός εκινείτο στην Ελλάδα σε ένα επίπεδο πολύ υψηλότερο από αυτό των άλλων χωρών της Ε.Ε. Ηταν διπλάσιος και σε κάποιες περιπτώσεις και τριπλάσιος από τον αντίστοιχο των χωρών της Ε.Ε.

Η Ολλανδία, σήμερα, έχει πληθωρισμό 5,4%, η Πορτογαλία 4,9%, η Ισπανία 4,2%, η Ιρλανδία 4,1%.

Αυτά είναι στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί την εξαίρεση στο ευρωπαϊκό σκηνικό, όσον αφορά την εξέλιξη αυτού του μεγέθους. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε μέσα στο πλαίσιο στο οποίο κινείται η οικονομία των χωρών της Ε.Ε. Δεν αποτελούμε εξαίρεση. Δεν είμαστε, όπως άλλες εποχές, το "μαύρο πρόβατο". Δεν είμαστε ο "ασθενής" της ευρωπαϊκής ηπείρου, όσον αφορά αυτό το θέμα.

Η εκτίμηση είναι ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει τους επόμενους μήνες και θα αποκλιμακωθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις που έχουμε κάνει, μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού σιγά-σιγά θα υποχωρούν οι συγκυριακοί παράγοντες που έχουν επιδράσει στην αύξησή του, την τελευταία περίοδο και στην πατρίδα μας.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας. Είπε ότι οι προβλέψεις που έχουν γίνει από όλες τις χώρες για το ρυθμό ανάπτυξης, αναθεωρούνται και γίνονται νέες προσεγγίσεις. Εμείς, πάντως, έχουμε επιτύχει ένα ρυθμό ανάπτυξης πάρα πολύ υψηλό, πάνω από το 4%. Αυτό είναι πολύ σημαντικό επίτευγμα. Μπορείτε να συγκρίνετε το επίπεδο στο οποίο κινείται το μέγεθος αυτό, σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Ανέφερε χαρακτηριστικό παράδειγμα, μια ισχυρότατη οικονομία, όπως είναι η γερμανική. Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός είπε ότι γίνεται μια εκτεταμένη συζήτηση στη Γερμανία για το πώς θα αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, λόγω του ότι παρά τις προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης που θα έφθαναν στο 2% ή και στο 3%, ο ρυθμός ανάπτυξης περιορίζεται στο 1% έως 1,5%. Αυτό δείχνει ότι εμείς, έχοντας εξασφαλίσει αυτό τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε επιτυχία στους στόχους που έχουμε θέσει. Και εν πάση περιπτώσει, δεν δικαιολογείται οποιοσδήποτε ισχυρισμός για κακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ασφαλώς, υπάρχουν δυσκολίες και γι` αυτό ακριβώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Αλλωστε, και στο παρελθόν έχουμε αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες σε αυτόν τον τομέα και τις ξεπεράσαμε με επιτυχία.

Αρα, λοιπόν, οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται για δήθεν κακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, είναι εκτός πραγματικότητας. Εμείς θα επιτύχουμε τους στόχους μας. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι τέτοιοι ισχυρισμοί, σε ένα μεγάλο βαθμό, διατυπώνονται, επειδή αυτοί που τους διατυπώνουν έχουν συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ένα σύντομο σχόλιο και για το Χρηματιστήριο, για το οποίο είπε ότι είναι μια αγορά που έχει τους δικούς της επενδυτικούς και κερδοσκοπικούς κανόνες. Η συγκεκριμένη συγκυρία στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου δεν αντανακλά τη συνολική πορεία μιας οικονομίας, γιατί, αν ήταν έτσι τα πράγματα, θα έπρεπε, ελέγχοντας και αξιολογώντας τους δείκτες, τους αριθμούς, τις εξελίξεις των Χρηματιστηρίων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι η οικονομία στην Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, πράγμα το οποίο δεν είναι αληθές.

Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ένα παράδειγμα, τη Φιλανδία, ως τη χώρα εκείνη, όπου ο χρηματιστηριακός δείκτης έχει πέσει από την αρχή του χρόνου σε ποσοστό που φθάνει το 43,2% για διάφορους λόγους. Αυτό δεν σημαίνει ότι η φιλανδική οικονομία βρίσκεται σε κρίση. Η πορεία των Χρηματιστηρίων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, άρα δεν θα πρέπει να γίνεται αυτή η αυτόματη και ευθύγραμμη σύνδεση μεταξύ της πορείας της οικονομίας και της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου που παρουσιάζει διακυμάνσεις και συγκυριακά μπορεί να βρίσκεται για διάφορους λόγους σε ένα χαμηλό επίπεδο.

Ο Πρωθυπουργός είπε πως υπάρχει ένα μέτωπο καλλιέργειας απαισιοδοξίας στην Ελλάδα για τις εξελίξεις στη χώρα μας. Τόνισε ότι η απαισιοδοξία αυτή καλλιεργείται για συγκεκριμένο σκοπό. Κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ψυχολογικό κλίμα, δυσάρεστο, αρνητικό, ώστε έτσι να επηρεάσουν και την πορεία της οικονομίας και τελικώς να επιχειρήσουν να ελέγξουν τις πολιτικές εξελίξεις γενικότερα. Είπε, χαρακτηριστικά, ότι έχουμε πολύ χρόνο ακόμη μέχρι τις εκλογές του 2004 και αυτά τα περίπου τρία χρόνια που έχουμε μπροστά μας, θα τα αξιοποιήσουμε, για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, να αναστρέψουμε τις δυσμενείς εικόνες που υπάρχουν σήμερα και αδικούν την πραγματικότητα της κυβέρνησης και του έργου της και να δώσουμε μια νέα ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και πρέπει να εργαστούμε με αισιοδοξία για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Εχουμε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που διενήργησαν δύο εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η εικόνα της κυβέρνησης δεν είναι καλή, αυτό είναι σαφές. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μια βελτίωση, όσον αφορά την αποδοχή της κυβέρνησης, σε σχέση με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη περίοδο. Εχουμε στα χέρια μας όλες τις προϋποθέσεις, προκειμένου έτσι να ανατρέψουμε αυτή την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί, να επιτελέσουμε το έργο μας, να επιτύχουμε τους στόχους μας και να κερδίσουμε και πάλι, την κατάλληλη στιγμή, την ώρα των εκλογών, την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας μας. Οι δημοσκοπήσεις -ανέφερε ο Πρωθυπουργός, όπως άλλωστε το έχουμε πει, άλλωστε πολλές φορές- είναι η ένδειξη των αντιδράσεων των πολιτών, της κοινής γνώμης, σε μια ορισμένη στιγμή και βεβαίως, γι` αυτό το λόγο έχουν σημαντική αξία. Μελετούμε τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων. Τα παίρνουμε πάντοτε υπόψη μας. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι δημοσκοπήσεις μπορεί να είναι μέσα πολιτικής πίεσης, μέσα πολιτικής διαμάχης, να έχουν μια συγκεκριμένη πολιτική χρησιμότητα. Ο τρόπος που δημοσιεύονται κάποιες μετρήσεις ή ο χρόνος που επιλέγεται για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, μπορεί να πει κανείς ότι έχει τη σημασία του. Και συχνά, μπορεί κάποιοι να έχουν στόχους τελείως διαφορετικούς από αυτούς που δημοσίως ισχυρίζονται, ότι δηλαδή θέλουν να ενημερώσουν την κοινή γνώμη, ενώ στην ουσία επιδιώκουν να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις, με τρόπο που δεν είναι θεμιτός.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, σε ένα ακόμη θέμα το οποίο αποτελεί αντικείμενο κριτικής από την αντιπολίτευση. Είπε, χαρακτηριστικά, ότι κάποιοι ισχυρίζονται -και αυτή είναι η αντιπολιτευτική τακτική που δείχνουν απέναντι στην κυβέρνηση- πως υφίσταται μία δήθεν απραξία της κυβέρνησης. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της και η επίσπευση της διεξαγωγής του Συνεδρίου μας, θα βοηθήσει, ώστε η Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της μετά το Συνέδριο, με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο, αφού θα αξιοποιήσουμε τις εργασίες αυτού του Συνεδρίου. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικά παραδείγματα της τελευταίας περιόδου, για να δείξει ότι η κυβέρνηση είναι παρούσα και παράγει συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Μίλησε για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει υπουργοί, όπως η κ. Παπανδρέου, που ήδη ξεκινά διαδικασία για να προχωρήσουμε στην κατάρτιση ενός νέου μισθολογίου.

Επίσης, τόνισε ότι πολλοί κλάδοι που επρόκειτο να απεργήσουν και βρίσκονται σε μια διαδικασία διαλόγου με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς -όπως είναι οι εφοριακοί και οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία- ανέστειλαν τις απεργίες τους. Αυτό σημαίνει μία παρέμβαση της κυβέρνησης, μια συζήτηση στο πλαίσιο αυτής της συμμετοχικής διαδικασίας που πάντα επιλέγουμε και ακολουθούμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Είπε, ακόμη, ότι μέσα από μια δημοπρασία, ένα διαγωνισμό, δόθηκαν τρεις άδειες για τα κινητά τηλέφωνα τρίτης γενιάς, όπως ονομάζονται. Κάθε εταιρία θα καταβάλει ποσό 50 δις δρχ. Το Δημόσιο Ταμείο θα ωφεληθεί συνολικά 150 δις δρχ. Αναμένεται να παραχωρηθεί μία ακόμη, η τέταρτη άδεια και έτσι το Δημόσιο, αυτή την περίοδο, θα ωφεληθεί με το σημαντικό ποσό των 200 δις δρχ..

Ο Πρωθυπουργός, τέλος, αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε, χθες, με τον Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Χριστοδουλάκη, με τον οποίο συζήτησαν διάφορα θέματα ενεργειακής πολιτικής. Ιδιαίτερη σημασία έχει το θέμα -που αφορά μια διαρθρωτική αλλαγή- της ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων, της παραχώρησης, δηλαδή, ενός ποσοστού που θα κυμαίνεται από το 15% έως το 30% σε ιδιωτικούς φορείς ή της συνεργασίας με Ελληνες ή ξένους επενδυτές. Είναι μια σημαντική τομή.

Όλα αυτά δείχνουν ότι εμείς συνεχίζουμε το έργο μας. Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική μας -όπως την έχουμε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά μας- με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε μπορεί κάποιους να μην τους βρίσκει σύμφωνους. Εμείς, όμως, έχουμε υποχρέωση να είμαστε συνεπείς στις εξαγγελίες μας προς τον ελληνικό λαό. Αν κάποιοι διαφωνούν με την προσπάθεια που κάνουμε, βεβαίως, είναι δικαίωμά τους. Εμείς δεν απολογούμαστε σε αυτούς, αλλά αναφερόμαστε στον ελληνικό λαό. Εχουμε υποχρέωση να είμαστε συνεπείς στα όσα είπαμε προς τους Ελληνες πολίτες. Και αυτό θα το επιτύχουμε αν ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας, προχωρώντας κάθε φορά στις ενδεδειγμένες και απαραίτητες βελτιώσεις της πολιτικής μας.

Αυτή σε γενικές γραμμές ήταν η αναφορά του Πρωθυπουργού σε θέματα επικαιρότητας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αναφέρατε ότι ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου είπε ότι ορισμένοι δημιουργούν ένα ψυχολογικό κλίμα δυσαρέσκειας για να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς και ότι οι δημοσκοπήσεις χρησιμοποιούνται ως μέσο πολιτικής πίεσης. Αν αυτό συμβαίνει από τα πολιτικά κόμματα είναι θεμιτό. Αν όχι, μήπως ο Πρωθυπουργός εννοεί άλλα κέντρα, οικονομικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας ανέφερα τι είπε ο Πρωθυπουργός. Δεν θα ερμηνεύσουμε αυτά που είπε. Είναι σαφή. Δεν πρέπει να μπούμε σε μια συζήτηση, έχοντας απομονώσει κάποιες φράσεις του Πρωθυπουργού, γιατί μίλησε για την αξία των δημοσκοπήσεων, τα αποτελέσματα των οποίων πρέπει να τα μελετούμε και να τα λαμβάνουμε υπόψη μας. Αναφέρθηκε, όμως, και στο ενδεχόμενο -και είναι κάτι που συχνά παρατηρείται- κάποιοι να θέλουν, με διάφορους τρόπους, να χειραγωγήσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Αυτή είναι η θέση του Πρωθυπουργού και δεν χρειάζεται να συζητήσουμε παραπέρα το θέμα αυτό.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποιοι είναι αυτοί οι κάποιοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα μόλις πριν.

ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Χθες, κατόπιν δικαστικής απόφασης έχει δρομολογηθεί κατάσχεση, ένας πλειστηριασμός γερμανικών ακινήτων στην Αθήνα για το θέμα του Διστόμου. Η κυβέρνηση πώς αντιμετωπίζει το θέμα; Θα επιτρέψει να γίνει αυτή η δημοπράτηση ακινήτων@;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι πάγια θέση της κυβέρνησης είναι να σέβεται και να εφαρμόζει τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Η απόφαση του δικαστηρίου για το συγκεκριμένο ζήτημα, εφόσον καταστεί αμετάκλητη, θα αντιμετωπιστεί αναλόγως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα επιμείνω, για το κάποιοι που προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα για να ελέγξουν τις πολιτικές εξελίξεις. Στην αρχή είπατε "ή ενδεχόμενο", μετά είπατε "ενδεχόμενο" ότι είπε ο Πρωθυπουργός. Τι ακριβώς είπε; Ποιούς εννοεί ο Πρωθυπουργός; Δεν μπορεί να βγαίνει και να λέει "ενδεχόμενο" ή "κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα". Δεν μπορεί να τους εντοπίσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και τα πρακτικά είναι απόρρητα. Από την άλλη πλευρά, έχω υποχρέωση εκ μέρους της κυβέρνησης να σας ενημερώνω για τις θέσεις της. Πολύ περισσότερο, να αναφέρομαι σε σχόλια ή παρατηρήσεις που κάνει ο Πρωθυπουργός για θέματα της επικαιρότητας. Αυτό έκανα και σήμερα και μένω σε αυτό.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο σχόλιο του Πρωθυπουργού για τις δημοσκοπήσεις, υπήρξε κάποια διαφοροποίηση, κάποιος σχολιασμός της απόκλισης των στοιχείων των αποτελεσμάτων των δύο ερευνών;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός απλώς ανέφερε ότι η μία δημοσκόπηση, σε σχέση με την άλλη, έχει διαφορά. Κάποια παρουσιάζει την εικόνα της κυβέρνησης περισσότερο αρνητική από ότι την παρουσιάζει η άλλη μέτρηση. Είναι, όμως -όπως είπε- στο χέρι μας, αυτή την πράγματι δυσμενή εικόνα, να την αναστρέψουμε με το έργο μας και με την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πού απέδωσε αυτή τη διαφορά;

ΡΕΠΠΑΣ: Για να μπορεί κάποιος να κάνει μια τέτοιου είδους ανάλυση σαν αυτή που εσείς επιθυμείτε, πρέπει να γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε και έγινε η κάθε μέτρηση. Είναι κάτι που δεν μπορούμε να το πούμε εμείς. Αυτό αφορά τις ίδιες τις εταιρίες.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Οπως είπατε, ο Πρωθυπουργός είπε στο σχόλιό του για τις δημοσκοπήσεις, ότι έχουμε τις προϋποθέσεις να εκτελέσουμε το έργο μας και να κερδίσουμε την κατάλληλη στιγμή την ψήφο του ελληνικού λαού. Ποιά είναι αυτή η στιγμή;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην άνοιξη του 2004, όταν θα γίνουν οι εκλογές. Και είπε ότι, μέχρι τότε, έχουμε περίπου τρία χρόνια μπροστά μας, τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε, εφαρμόζοντας το πρόγραμμά μας, προκειμένου έτσι να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, όπως έγινε και στις εκλογές του Απριλίου του 2000.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο Πρωθυπουργός αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της δεύτερης δημοσκόπησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ήταν πολύ σαφής, όταν είπε ότι τα αποτελέσματα των μετρήσεων πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη μας και να τα μελετούμε, προκειμένου έτσι, αξιοποιώντας τα, να δούμε αν πρέπει και πού να βελτιώσουμε την πολιτική μας και την πρακτική μας. Αρα, λοιπόν, είναι αξιοποιήσιμα τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Από εκεί και πέρα, έκανε μια γενικότερη αναφορά, ένα γενικότερο πολιτικό σχόλιο που έχει τη σημασία του.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα να μου πείτε, αν στο Ελεγκτικό Συνέδριο υπάρχει μόνο μια θέση αντιπροέδρου ή δύο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση είναι μία. Επιλέχθηκε και ορίστηκε για τη θέση του αντιπροέδρου ο κ. Γεώργιος Κούρτης.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Επειδή η δυσμενής δημοσκόπηση για το ΠΑΣΟΚ δημοσιεύεται στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", θα ήθελα να μάθω εάν έγινε καμία ονομαστική αναφορά είτε του Πρωθυπουργού, είτε κάποιου άλλου από αυτούς που συμμετείχαν, σε ανθρώπους που ηγούνται σήμερα στα ΜΜΕ και προσπαθούν να κανοναρχίσουν και να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς άλλος, πέραν του Πρωθυπουργού, έλαβε το λόγο για να αναφερθεί στα θέματα αυτά. Ολοι οι άλλοι που έλαβαν το λόγο, αναφέρθηκαν στο θέμα της ημερησίας διάταξης. Δεύτερον, δεν έγινε οποιαδήποτε αναφορά του Πρωθυπουργού σε ΜΜΕ ή σε παράγοντες που δραστηριοποιούνται σε ένα ορισμένο κλάδο. Από την άλλη, επειδή αντιλαμβάνομαι τη σκοπιμότητα της ερώτησής σας, πρέπει να πω ότι "ΤΑ ΝΕΑ, στα οποία εσείς αναφερθήκατε, είναι μια πολύ μεγάλη και πολύ έγκυρη εφημερίδα.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ασχετα από τις δημοσκοπήσεις, ο Πρωθυπουργός στην εισήγησή του αυτή, που αναφέρθηκε εν πάση περιπτώσει στη συγκυρία , εξήγησε ποιοι κατά τη γνώμη του είναι οι λόγοι που έχουν οδηγήσει τα πράγματα στη σημερινή συγκυρία;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έκανε σαφή τη θέση του. Είπα, ότι προέβη σε ένα πολιτικό σχόλιο για διάφορα θέματα και δεν έγινε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ονόματα; Ξέρει ποιοί είναι αυτοί που τον πιέζουν και θέλουν να ελέγξουν τις πολιτικές εξελίξεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα για όλα αυτά. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι σε μια δημοκρατία, όπως η δική μας, τις πολιτικές εξελίξεις τις καθορίζει ο ίδιος ο λαός. Εμείς, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ευχαριστημένοι από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ο οποίος, κατ` επανάληψη, με την ψήφο του, μας δίνει τη δυνατότητα να κυβερνούμε για πολλά χρόνια τη χώρα και μάλιστα να κυβερνούμε με καλά αποτελέσματα, για τη θετική προοπτική της Ελλάδας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 16 July 2001 - 11:52:28 UTC