Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-07-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Ιουλίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλό μήνα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες:

Αυτή την ώρα, ο Πρωθυπουργός προεδρεύει σε σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών και άλλων στελεχών για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την απεργία στο Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ). Στη σύσκεψη μετέχουν οι κύριοι Παπαδόπουλος, Γιαννίτσης, Φαρμάκης, Κοσμίδης και ο Διοικητής του ΙΚΑ κ. Νεκτάριος.

Αύριο το πρωί, στις 10.30, θα επισκεφθεί το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, στο Σύνταγμα. Είναι μια υπηρεσία την οποία έχει οργανώσει το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου ο πολίτης εξυπηρετείται για κάθε υπόθεση που σχετίζεται με το Δημόσιο. Δηλαδή, απευθυνόμενος στην υπηρεσία αυτή μπορεί να παίρνει διάφορες πληροφορίες για θέματα που τον απασχολούν και να καθοδηγείται από τα στελέχη αυτής της υπηρεσίας.

-Στις 11.30, θα δεχθεί τον Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Χριστοδουλάκη και παράγοντες της τουριστικής οικονομίας.

-Στις 12.30 θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το απόγευμα, στις 7, θα δεχθεί σε συνεργασία τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου.

Την Τετάρτη, στις 11 το πρωί, θα επισκεφθεί τα γραφεία του Οργανισμού "Αθήνα 2004". Αργότερα, το μεσημέρι στις 13.30, θα δεχθεί τον ηγέτη του ΑΚΕΛ και Πρόεδρο της Βουλής της Κύπρου κ. Χριστόφια. Το βράδυ, στις 9, στο θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη", στο Βύρωνα θα λάβει μέρος στην εκδήλωση που θα γίνει προς τιμήν του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στην περιοχή μας, στα Βαλκάνια.

Τη Δευτέρα, στις 10 το πρωί, όπως γνωρίζετε, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, όπως αποφάσισε το Εκτελεστικό Γραφείο, ενόψει του Συνεδρίου του Κινήματος.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού να καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Πάγκαλο και αν έχει υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας ανακοίνωσα το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού για τις επόμενες ημέρες. Όπως είδατε, σε αυτή την προγραμματισμένη δραστηριότητα του Πρωθυπουργού δεν περιλαμβάνεται τέτοια συνάντηση.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Σε σχέση με την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ: Υπάρχουν φήμες, εικασίες και από το ρεπορτάζ βγαίνει ότι υπάρχει μια άλλη άποψη σε σχέση με το αντικείμενο αυτό μεταξύ του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας και του Διοικητή του ΙΚΑ. Ο Πρωθυπουργός γιατί άφησε να προηγηθούν τόσες ημέρες απεργίας και δεν παίρνει αποφάσεις -δεν ξέρω αν θα πάρει σήμερα- γιατί δεν μπορεί να είναι ούτε με το "χωροφύλαξ", ούτε με τον "αστυφύλαξ". Με κάποιον πρέπει να είναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό, το οποίο είναι πολύ σημαντικό και μας απασχολεί, το αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Είναι συνεχής η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ των επικεφαλής των δύο συναρμοδίων υπουργείων. Ο Πρωθυπουργός είναι ενήμερος για το θέμα αυτό από την πρώτη στιγμή. Εχει δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Η σημερινή σύσκεψη, μεταξύ των άλλων, έχει και αυτό το στόχο: Να αναζητηθούν οι καλύτερες δυνατές επιλογές, προκειμένου με σχεδιασμένο τρόπο να οδηγηθούμε σε λύση. Γιατί πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος όλων, κυρίως των πολιτών, των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, αλλά και των απεργούντων γιατρών να δοθεί τέλος σε αυτή την απεργία. Σας θυμίζω ότι η απεργία αυτή ξεκίνησε και πραγματοποιείται για ένα ανύπαρκτο νομοσχέδιο. Διατυπώθηκε, δηλαδή, μια εκ των προτέρων αντίρρηση σε ένα κείμενο νομοσχεδίου, το οποίο ουδέποτε έχει καταρτιστεί μέχρι τώρα. Με αυτή την έννοια, πιστεύουμε ότι θα πρέπει όλοι, ανταποκρινόμενοι στην ευθύνη τους -ιδιαιτέρως οι γιατροί των οποίων ο ρόλος είναι πολύ σημαντικός, πολύ νευραλγικός για να λειτουργεί ένα σύστημα υγείας, για να παρέχεται περίθαλψη και νοσηλεία στους ασφαλισμένους ενός μεγάλου οργανισμού, όπως είναι το ΙΚΑ- πρέπει να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης και να ανταποκριθούν σε αυτό που και οι πολίτες απαιτούν. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων, κάνει ό,τι είναι δυνατό για να υπερβούμε αυτή την κρίση και να επιτύχουμε μια λύση.

ΜΙΧΑΗΛ: Οταν σας ρώτησε προηγουμένως ο συνάδελφος, εάν ο κ. Σημίτης πρόκειται να συναντηθεί με τον κ. Πάγκαλο, είπατε ότι στο πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας δεν περιλαμβάνεται τέτοια συνάντηση. Εξειδικεύω το ερώτημα και θέλω να σας ρωτήσω: Στους σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού, όποτε αυτός κρίνει, συμπεριλαμβάνεται συνάντηση με τον κ. Πάγκαλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ρωτάτε αν ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τον κ. Πάγκαλο και πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση. Είναι σαν να μου λέτε, εάν θα γίνουν εκλογές. Θα γίνουν εκλογές, κάποια στιγμή. Εγώ σας ανακοινώνω το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού. Σας λέω, λοιπόν, ότι στο πρόγραμμα αυτό, στο οποίο έχει καταλήξει ο Πρωθυπουργός, δεν περιλαμβάνεται μια τέτοια συνάντηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Τώρα... Και επαναλαμβάνω...

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, ποιος γνωρίζει ποιο θα είναι το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού για το επόμενο διάστημα. Οταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν έχει καταρτίσει αυτό το πρόγραμμα, δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

ΜΙΧΑΗΛ: Να ρωτήσουμε το πιο απλό και αυτονόητο: Ο κ. Σημίτης θέλει να δει τον κ. Πάγκαλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σημίτης, γνωρίζετε πολύ καλά ότι συνεργάζεται, στο πλαίσιο του Εκτελεστικού Γραφείου, με τον κ. Πάγκαλο και με όλα τα άλλα μέλη του Ε.Γ. Η συνεργασία όλων μέσα στο ΠΑΣΟΚ είναι η βάση για τη νικηφόρα προοπτική του Κινήματος και ο Πρωθυπουργός έχει στην πράξη αποδείξει πώς εννοεί, με συλλογικό και δημοκρατικό τρόπο, να καθοδηγεί το Κίνημα και την κυβέρνηση σε αυτή τη νικηφόρα προοπτική.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σε μια ομιλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, σε μία ομάδα εργαζομένων στην Καβάλα, υπήρξαν έντονες αποδοκιμασίες κατά της πολιτικής του Πρωθυπουργού, αλλά και κατά της πολιτικής του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χριστοδουλάκη, σε αντιδιαστολή με τις θετικές ενέργειες του πρώην υπουργού Ανάπτυξης κ. Βενιζέλου. Εχετε κάποιο σχόλιο της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι πολίτες εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι πολιτική για το δημόσιο συμφέρον, για το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, είναι πολιτική που έχει αποφασιστεί στα κυβερνητικά όργανα με τη συμμετοχή όλων των σημαντικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που συγκροτούν, κατά περιόδους, τα κυβερνητικά σχήματα.

ΤΑΚΗΣ: Συνάδελφοί μου σήμερα σε εφημερίδες, αναφερόμενοι στις εγγραφές που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες στο ΠΑΣΟΚ, κάνουν λόγο για "θαύμα". Μήπως αυτό το "θαύμα" προκαλέσει παρατράγουδα στο Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, μιας και αρκετά στελέχη σας έχουν αρχίσει να μιλούν περί εγγραφών "μαϊμούδων" και διάφορα σχετικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι έχει ληφθεί ομόφωνη απόφαση για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει το Κίνημά μας, καθώς θα προχωρούμε προς το Συνέδριο. Δεν θα συζητήσω, εδώ σε αυτή την αίθουσα, θέματα που αφορούν τη λειτουργία του κόμματος. Νομίζω όμως -και αυτό μου επιτρέπεται να το πω- ότι όλοι θεωρούν φυσιολογικό και αναμενόμενο να προκαλείται ένα γενικότερο, εντονότερο ενδιαφέρον στους πολίτες, καθώς η παράταξη οδεύει προς το Συνέδριό της. Αρα, λοιπόν, οι πολίτες ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος σε αυτές τις συνεδριακές διαδικασίες. Γι` αυτό, ακριβώς, μεταξύ των άλλων, εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους να εγγραφούν και στις οργανώσεις του Κινήματος. Είναι, θα έλεγα, κάτι το οποίο θα ανέμενε κανείς να γίνει, καθώς κινούμαστε προς το Συνέδριο.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη δημοσιονομική πολιτική της;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει μια συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, έχει συγκεκριμένη δημοσιονομική πολιτική. Πρέπει να πω -επειδή διαβάζω πολλά σχόλια και αναλύσεις για τα συναφή θέματα- ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται και φέτος με απόλυτη αξιοπιστία. Πιστεύω ότι θα επαναλάβουμε, όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την ευστοχία των προηγούμενων ετών. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο για την Ελλάδα να εκτελείται με αξιοπιστία και με απόλυτη ευστοχία ο προϋπολογισμός. Πετύχαμε, όμως, αυτό να το καταστήσουμε πλέον μία κεκτημένη κατάσταση τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική που ακολουθούμε. Από τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί και αφορούν τον προηγούμενο μήνα, το Μάιο, γνωρίζετε πως οι προβλέψεις μας έχουν δικαιωθεί. Σε επίπεδο εσόδων, φερ` ειπείν, έχουμε υπερβεί κατά 60 δισ. δραχμές τους στόχους μας για την περίοδο αυτή. Οσον αφορά τα στοιχεία του Ιουνίου, δεν έχουν δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα. Θα ανακοινωθούν την επόμενη περίοδο. Αλλά, αυτό το οποίο προκύπτει από μία πρώτη προσέγγιση των δεδομένων, είναι ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται με απόλυτη αξιοπιστία.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να αναπτύξω λίγο το ερώτημα και να πω το εξής: Διαβάσαμε δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία περίπου το 72% των πολιτών -δεν αναφέρεται μόνο στην οικονομική πολιτική, αλλά αναφέρεται γενικότερα στις πολιτικές της κυβέρνησης- ζητάει από τον κ. Σημίτη να αλλάξει την πολιτική του. Επ` αυτού, ποιό είναι το σχόλιό σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Μετρήσεις έχουν γίνει πολλές και θα γίνουν ακόμη περισσότερες στο μέλλον. Τα αποτελέσματα αυτής της μέτρησης, νομίζω ότι επιβεβαιώνουν την ορθότητα της επιλογής που έκαναν ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το Εκτελεστικό Γραφείο να επισπεύσουν την οργάνωση του Συνεδρίου του Κινήματος. Ο Πρωθυπουργός, για μια ακόμη φορά -όπως επαναλαμβάνεται στο αποτέλεσμα των μετρήσεων και αυτό είναι εμφανές- παραμένει αδιαμφισβήτητος. Αυτόν εμπιστεύεται η εκλογική και κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ και από αυτόν περιμένει να καθοδηγήσει το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση στη νικηφόρα προοπτική τους. Και βεβαίως, στο πλαίσιο των πολιτικών που έχουμε αποφασίσει, θα πρέπει να δούμε ποιες είναι οι πτυχές εκείνες οι οποίες πρέπει να αποσαφηνιστούν, να βελτιωθούν, ώστε μετά το Συνέδριο, η κυβέρνηση να αποδοθεί στην ελληνική κοινωνία ακόμη καλύτερη, να είναι πιο αποτελεσματική στην προσπάθεια που κάνει. Γνωρίζετε ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έγινε η επιλογή να οδηγηθούμε σε επίσπευση του Συνεδρίου. Τα αποτελέσματα της μέτρησης, μπορεί να πει κανείς, ότι επιβεβαιώνουν απολύτως τους χειρισμούς που έκανε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 16 July 2001 - 11:47:16 UTC