Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-06-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Ιουνίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Πριν αρχίσουμε την καθημερινή μας ενημέρωση, θα μου επιτρέψετε να κάνω μια επισήμανση: Όταν υποβάλλετε τις ερωτήσεις σας θα πρέπει να τηρούμε κάποιους κανόνες, ώστε τα λεγόμενά σας να αποτυπώνονται στο μαγνητόφωνο ευκρινώς και να είναι δυνατή η σωστή απομαγνητοφώνηση από την υπηρεσία του Υπουργείου. Το επισημαίνω, διότι χθες αδικήθηκε ο κ. Αντύπας. Του αποδόθηκε μια φράση την οποία ως φαίνεται δεν είπε. Είναι ένα φαινόμενο, το οποίο δεν πρέπει να επαναληφθεί. Τονίζω ότι δεν υπάρχει ποτέ πρόθεση, αλλά θα ήθελα να ζητήσω στο μέλλον ο διαδικαστικός τρόπος συζήτησης να είναι τέτοιος, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν τοποθετούνται μικρόφωνα και στους δημοσιογράφους, ώστε τα μαγνητόφωνα να "γράφουν" καθαρά τις ερωτήσεις; Είναι χρόνιο το πρόβλημα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν μιλάτε δυνατά και καθαρά και δεν υπάρχουν παρεμβολές άλλων συναδέλφων την ώρα της ερώτησης δεν υπάρχει πρόβλημα. Πάντως, δεν έχω αντίρρηση. Ηδη, έχει αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία.

Όπως γνωρίζετε, σήμερα συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Στην εισαγωγική του ομιλία ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Σας είναι γνωστή η απόφαση του Ε.Γ. για την οργάνωση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, τα πολιτικά θέματα συζητήθηκαν εξαντλητικά χθες και δεν επανήλθε σε αυτά. Απλώς, έκανε ένα σχόλιο ότι επειδή διατυπώνονται διάφορες κριτικές επισημάνσεις για το αν η κυβέρνηση όλη αυτή την περίοδο μέχρι το Συνέδριο θα μπορέσει να ασχοληθεί με τα καθήκοντά της, ώστε να αποδώσει έργο, πρέπει να πούμε πως, πράγματι, η κυβέρνηση θα εντείνει την προσπάθειά της, γιατί αναφέρεται στο λαό, στους πολίτες και τα προβλήματά τους. Δεν αναφέρεται στο κόμμα. Δεν έχει εσωστρεφή λειτουργία.

Χαρακτηριστικά, ο Πρωθυπουργός είπε ότι καθώς θα προχωρούν οι διαδικασίες στο κόμμα για το Συνέδριο, η κυβέρνηση και όλα τα στελέχη θα εντείνουν την προσπάθειά τους για να αποδώσουμε καλύτερο έργο. Αυτό, σε τελευταία ανάλυση, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι η κυβέρνησή μας και το κόμμα μας είναι ζωντανά κομμάτια της κοινωνίας μας. Το Συνέδριό μας είναι μια ζωντανή κοινωνική διεργασία, δεν είναι μόνο κομματική διαδικασία. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, τέτοιου είδους αιτιάσεις δεν θα πρέπει να διατυπώνονται.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη αναφορά στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., στο Γκέτεμποργκ. Επισήμανε ότι θα πρέπει, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, να παραμείνουμε οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων και να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας με τις χώρες και τις κυβερνήσεις τους που διαδραματίζουν ένα ρόλο στην περιοχή.

Επίσης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που έχει η κυβέρνηση και ειδικότερα στον προγραμματισμό της για τη θερινή περίοδο. Είπε ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε με πολύ συγκροτημένο τρόπο -εν όψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου όπως είθισται, κάθε χρόνο, ο Πρωθυπουργός προβαίνει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Στο πλαίσιο της ΔΕΘ η κυβέρνηση θα πρέπει να αναφέρει το πρόγραμμά της σε χρονικό ορίζοντα τετραετίας, μέχρι το 2004. Θα πρέπει πολύ συγκεκριμένα να αναφέρουμε τους στόχους μας, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν μετρηθεί, ώστε να γνωρίζουμε τι κόστος έχουν, το χρονοδιάγραμμά τους, ώστε μέχρι το τέλος του 2003 να έχουν επιτευχθεί.

Η αναφορά του πρωθυπουργού σχετίζεται με το δημοσιονομικό πρόγραμμα τριετίας που έχουμε αποφασίσει σε προηγούμενες συνεδριάσεις κυβερνητικών οργάνων. Γνωρίζουμε σήμερα, όπως είπε χαρακτηριστικά, ποιες είναι οι δαπάνες που πρέπει να κάνουμε την επόμενη περίοδο, ώστε το δημοσιονομικό πρόγραμμά μας να παραμείνει αξιόπιστο. Όπως κάθε χρόνο -έτσι θα γίνει και τον ερχόμενο Οκτώβριο-Νοέμβριο- καταθέτουμε επικαιροποιημένο το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, όπως έχουμε υποχρέωση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρέπει να πετύχουμε τους στόχους αυτούς. Είναι ξεκαθαρισμένο πλέον το δημοσιονομικό τοπίο μέχρι το 2004. Αυτό ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι δαπάνες που πρέπει να κάνουμε σε διάφορους τομείς. Γνωρίζουμε ποιο είναι το κόστος της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Όλα αυτά, πλέον, έχουν πάρει την τελική μορφή τους.

Οσον αφορά την ατζέντα της αμέσως επόμενης περιόδου, ο Πρωθυπουργός εισηγήθηκε -και έγινε δεκτό- να συζητήσουμε την επόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα, όπως αυτό των ναρκωτικών και του αλκοολισμού. Η κυβέρνηση έχει λάβει σειρά πρωτοβουλιών. Θα πρέπει να εκτιμήσουμε την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, και να προχωρήσουμε στη βελτίωση της πολιτικής, όπου αυτό χρειάζεται να γίνει, για να παρουσιάσουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Ένα άλλο θέμα το οποίο, επίσης, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε επόμενη συνεδρίαση κυβερνητικών οργάνων είναι αυτό που αφορά το περιβάλλον, τις αλλαγές που παρατηρούνται στις κλιματικές συνθήκες και τα γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα που χρησιμοποιούμε.

Περί τα μέσα του μηνός Ιουλίου θα απασχολήσει την κυβέρνηση το θέμα που αφορά το Γ@ ΚΠΣ. Θα έχουν συγκροτηθεί επιτροπές παρακολούθησης και διαχείρισης των διαφόρων έργων. Κάποια έργα που είναι ώριμα προς ένταξη θα ενταχθούν στο Γ@ ΚΠΣ, ώστε να αξιοποιήσουμε το σύνολο των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας από την Ε.Ε..

Ο Πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη αναφορά στα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δημοσίου και της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Ειπώθηκε, χαρακτηριστικά, ότι με τις διαδικασίες ελέγχου που ακολουθούνται, αναδεικνύονται βεβαίως τα προβλήματα και επιβάλλονται ποινές. Τονίστηκε χαρακτηριστικά ότι τα δύο τελευταία χρόνια 102 στελέχη έχουν οδηγηθεί σε απόλυση. Ολοκληρώνεται η διαδικασία ελέγχου και για διευθυντικά στελέχη που θα υποστούν και αυτά κυρώσεις, εφόσον διαπιστωθεί ότι έχουν ευθύνες σε θέματα που αφορούν κακοδιοίκηση και διαφθορά στο Δημόσιο και τους οργανισμούς αυτοδιοίκησης.

Οσον αφορά το θέμα των προσλήψεων, τα αρμόδια υπουργεία έχουν καταλήξει. Θα μας απασχολήσει και αυτό το θέμα πολύ συγκεκριμένα την επόμενη περίοδο.

Εγινε αναφορά και σε θέματα επικαιρότητας, όπως η απεργία των ιατρών του ΙΚΑ. Ειπώθηκε, χαρακτηριστικά, ότι υπάρχει συγκεκριμένη συνταγματική διάταξη που δεν επιτρέπει την ικανοποίηση ενός αιτήματος που σχετίζεται με τη μονιμοποίηση των ιατρών που εργάζονται στο ΙΚΑ.

Το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ήταν αυτό που αφορά τη λειτουργία των αρμοδίων υπηρεσιών τη θερινή περίοδο για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων, είτε αυτά έχουν σχέση με την εκδήλωση πυρκαγιών, είτε με τη διακίνηση πολιτών σε διάφορες περιοχές της χώρας, ιδιαιτέρως τις νησιωτικές και τη λειτουργία των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης μίλησε με σειρά στοιχείων για τις δράσεις που έχουν αναληφθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και κυρίως από την ΕΛ.ΑΣ. και την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Χαρακτηριστικά είπε ότι έχει ληφθεί πρόνοια, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο. Όπως τόνισε, προβλέπεται ότι κατά το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου οι καιρικές συνθήκες θα είναι "δύσκολες", αφού αναμένεται ένα ψυχρό ρεύμα και είναι πιθανό να έχουμε ανέμους μεγάλης έντασης, ενώ θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να συμβάλουν, κυρίως οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και οι ιδιώτες που θα πρέπει να καθαρίζουν τουλάχιστον τους χώρους που τους ανήκουν, για να μη δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάφλεξης, ώστε να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης, ανέφερε επίσης ότι οι καιρικές συνθήκες μέχρι τώρα έχουν συμβάλει και αυτές -όπως βεβαίως και η δραστηριότητα των αρμοδίων υπηρεσιών- στη μείωση των πυρκαγιών, κατά μέσο όρο, που εκδηλώθηκαν σε ημερήσια βάση. Σε σύγκριση με το παρελθόν ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί αισθητά. Πέρυσι είχαν εκδηλωθεί κατά μέσο όρο 23 πυρκαγιές την ημέρα, ενώ φέτος 17 πυρκαγιές την ημέρα μέχρι τώρα.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής των πολιτών, όπως αυτό της ηχορύπανσης που εντείνεται ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο. Είπε ότι οι υπηρεσίες της Αστυνομίας προχωρούν σε ελέγχους που μέχρι τώρα έκαναν μόνον οι υπηρεσίες του Υγειονομικού, γιατί μόνον αυτές διέθεταν τον απαραίτητο εξοπλισμό, τον οποίο διαθέτει πλέον και η Αστυνομία. Αυτό έχει επιτραπεί, με βάση ένα νέο νομικό πλαίσιο που έχουμε ψηφίσει και δίνει τη δυνατότητα, βάσει αυτών των ελέγχων, να "σφραγίζονται", όπως λέμε χαρακτηριστικά, μαγαζιά. Αυτό, ήδη, έχει γίνει σε ένα μεγάλο βαθμό.

Μίλησε, επίσης, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τροχαία, ιδιαιτέρως κατά τους θερινούς μήνες. Είπε χαρακτηριστικά ότι εφαρμόζονται πολλά πιλοτικά προγράμματα στους κεντρικούς οδικούς άξονες, ιδίως σε σημεία που υπάρχουν προβλήματα κατά τη μετακίνηση των παραθεριστών, ιδιαιτέρως προβλήματα στάθμευσης, όπου υπάρχει συστηματικός έλεγχος με σημαντικά αποτελέσματα.

Ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε στα θέματα της ακτοπλοϊας και στους ελέγχους που γίνονται στα λιμάνια, αλλά και μέσα στα πλοία, για την ασφάλειά τους. Πραγματικά, φέτος, ο στόλος είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο, όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός, σε σχέση με το παρελθόν. Θα εξυπηρετηθούν πολύ πιο ικανοποιητικά οι νησιωτικές κυρίως περιοχές της χώρας και οι ταξιδιώτες που θα ταξιδέψουν σε αυτές. Βεβαίως, ο έλεγχος αυτός αφορά και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών μέσα στα πλοία, από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, που δεν είναι εκ των προτέρων γνωστοί. Επιβιβάζονται στα πλοία και κατά τη διάρκεια των πλόων ελέγχουν τόσο την ασφάλεια των πλοίων, όσο και τον τρόπο με τον οποίο προσφέρονται διάφορες υπηρεσίες στους πολίτες.

Αναφέρθηκε στην ένταση των προσπαθειών για τον έλεγχο και τον περιορισμό του λαθρο-μεταναστευτικού κύματος που εντείνεται το καλοκαίρι και στο θέμα της αντιμετώπισης των κινδύνων στις διάφορες ακτές για τους λουόμενους από ταχύπλοα σκάφη και άλλες δραστηριότητες. Ολα αυτά, έχουν σχέση με τη λειτουργία του Λιμενικού Σώματος, που αποφασίστηκε να ενισχυθεί και να εμπλουτιστεί ακόμη.

Αυτή ήταν σε γενικές γραμμές η συζήτηση. Αλλοι υπουργοί που πήραν το λόγο, αναφέρθηκαν σε πολύ γενικές γραμμές στα θέματα αυτά. Δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες. Απλώς, προσθέτω ότι πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την ερχόμενη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε σύσκεψη αρμοδίων των διαφόρων υπουργείων που εμπλέκονται στα θέματα των ναρκωτικών και του αλκοολισμού, που, όπως σας είπα, θα απασχολήσουν το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΠΠΟΣ: Στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα συζητήσετε για τα ναρκωτικά και τον αλκοολισμό, υπάρχει περίπτωση αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τη χρήση των μαλακών ναρκωτικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική που έχουμε στον τομέα αυτό, όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιό της, είναι δεδομένη και γνωστή. Αυτό το οποίο θα συζητήσουμε, αφορά τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει μέχρι τώρα, μέσω διαφόρων υπηρεσιών και υπουργείων. Θα εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών και θα δούμε τι πρέπει να γίνει ακόμη, προκειμένου να βελτιώσουμε αυτά τα αποτελέσματα. Δεν αντιμετωπίζουμε άλλο θέμα οποιασδήποτε νομοθετικής πρωτοβουλίας στην κατεύθυνση αυτή.

ΚΑΠΠΟΣ: Χθες, μετά το Εκτελεστικό Γραφείο, ο Πρωθυπουργός σε μια από τις δραματικότερες αποστροφές που τουλάχιστον έχω ακούσει εγώ, ουσιαστικά μίλησε για κρίση πολιτικής νομιμοποίησης του ΠΑΣΟΚ. Αναρωτιέμαι, κατόπιν αυτού, με μια νομιμοποίηση το ΠΑΣΟΚ και για την ακρίβεια η κυβέρνηση -γιατί για κρίση πολιτικής νομιμοποίησης στην κυβέρνηση αναφέρθηκε- θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και σε διάφορες πολιτικές επιλογές και μάλιστα σε κρίσιμους τομείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, ο Πρωθυπουργός δεν είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση. Είπε ότι αμφισβητείται από κάποιους η πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης. Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω σε αυτό, που είναι πολύ ορθό, ότι η κυβέρνηση έχει συνταγματική και δημοκρατική νομιμοποίηση. Γι` αυτό συνεχίζει να κυβερνά, έχει εντολή 4ετίας. Και ο Πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2004. Κατά τα άλλα, η επιλογή αυτή, σύμφωνα με την απόφαση του Ε. Γ., αφορά βέβαια το κόμμα, αλλά -επαναλαμβάνω- δεν είναι μια στενά κομματική διαδικασία. Είναι μία κοινωνική λειτουργία, μια κοινωνική διεργασία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η κυβέρνηση και το κόμμα μας είναι κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας. Και βεβαίως, η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνησή μας θα αναδείξει, ακόμη περισσότερο, την αξία του Συνεδρίου. Οπως και το Συνέδριο, με τις αποφάσεις που θα λάβει, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το έργο της, μέχρι το τέλος της θητείας της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο Πρωθυπουργός στο Ε.Γ. υπέβαλε την παραίτησή του στα μέλη του Ε.Γ. Μήπως θα την υποβάλει και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχετε πολύ μεγάλη φαντασία. Θα σας καλούσα από το πολιτικό ρεπορτάζ να μεταπηδήσετε στη μυθιστοριογραφία!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπέβαλε ή δεν υπέβαλε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν σας απάντησα; Αλλη ερώτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά τα οποία -γιατί ακούστηκαν με σκληρές λέξεις, μίλησαν σε σκληρή γλώσσα- ...

ΡΕΠΠΑΣ: Συμμετέχετε στο Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ; Μιλάτε με τέτοιο κατηγορηματικό και βέβαιο τρόπο...!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν διαβάσατε σήμερα τις εφημερίδες ή τα βγάλανε οι δημοσιογράφοι από το μυαλό τους πάλι;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ, κάντε μια ερώτηση, χωρίς να κάνετε αυτή την εισαγωγή, η οποία δείχνει ότι συμμερίζεστε μια ορισμένη εκδοχή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ λέω τι γράφεται στις εφημερίδες και θέλω επιβεβαίωση. Ναι ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω, λοιπόν, ότι η συνεδρίαση του Ε.Γ., η οποία δεν πρέπει να μας απασχολεί στο πλαίσιο της πολιτικής ενημέρωσης, ήταν συνεδρίαση ενός κομματικού Οργάνου. Γνωρίζετε ποια είναι η δήλωση που έκανε ο Πρωθυπουργός και ποια η απόφαση. Η απόφαση του Ε.Γ. ήταν ομόφωνη για την οργάνωση του Συνεδρίου, το πρώτο 15νθήμερο του ερχόμενου Οκτωβρίου. Και μόνο ότι η απόφαση του Ε.Γ. είναι ομόφωνη, δίνει απάντηση σε τέτοιου είδους ερωτήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήταν ομόφωνη η απόφαση του Ε.Γ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ξέρετε κάτι παραπάνω από τα μέλη του Ε.Γ.;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρω ότι δεν ήταν ομόφωνη.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω, λοιπόν, ότι αυτό που γνωρίζετε δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ο Πρωθυπουργός δεν πάει στην Κίνα; Μήπως και αυτό είναι στη φαντασία μου;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Αυτό είναι στην πραγματικότητα. Στη φαντασία σας είναι ο λόγος για τον οποίο νομίζετε ότι δεν πάει στην Κίνα. Είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Οπως και το περιεχόμενο της συνεδρίασης του Ε.Γ. είναι διαφορετικό από αυτό το οποίο εσείς φαντάζεστε. Από εκεί και πέρα, πράγματι ελήφθη αυτή η απόφαση. Εγινε συνεννόηση με τις διπλωματικές αρχές της μεγάλης και φίλης χώρας. Πρέπει να σας πω -και αυτό νομίζω είναι ενδεικτικό του κλίματος των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών- ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας απάντησαν ότι σέβονται και κατανοούν τους λόγους για την αναβολή αυτής της επίσκεψης και πάντως, ο Πρωθυπουργός είναι καλοδεχούμενος να πραγματοποιήσει αυτή την επίσκεψη στο εγγύς μέλλον. Αναφέρθηκαν, επίσης, στο καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και εκδήλωσαν και πάλι το ενδιαφέρον τους να διατηρηθεί αυτό το υψηλό επίπεδο καλών σχέσεων και να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, με κοινή προσπάθεια των δύο χωρών. Η απόφαση του Πρωθυπουργού, λοιπόν, δεν οδηγεί σε οποιαδήποτε διατάραξη και επιβάρυνση των σχέσεων. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσω και να το τονίσω εκ μέρους της κυβέρνησης, γιατί είναι πολύ σημαντικό. Επιθυμούμε τις άριστες δυνατές σχέσεις με τη μεγάλη αυτή χώρα. Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Η απόφαση αυτή ελήφθη και πρόκειται να συνεδριάσει το Ε.Γ. την επόμενη Τετάρτη. Ο Πρωθυπουργός θέλει να παραμείνει εδώ, αφενός για να αποφύγει τα όποια σχόλια που από κάποιους κακόπιστους -και πρέπει να το παραδεχθείτε αυτό- θα διατυπώνονταν, ότι δηλαδή ενώ το Ε.Γ. παίρνει μια σημαντική απόφαση, ο Πρωθυπουργός ταξιδεύει στην Κίνα και αφετέρου, επειδή ο Πρωθυπουργός θεώρησε ότι έπρεπε να είναι εδώ αυτή την περίοδο, μιας και ο χρόνος μέχρι το Συνέδριο δεν είναι αρκετός, ώστε ο ίδιος επικεφαλής αυτής της προσπάθειας να καθοδηγήσει τις διαδικασίες για το Συνέδριο και βεβαίως, να ηγηθεί της εντατικής προσπάθειας της κυβέρνησης, ώστε να αποδώσει ακόμη περισσότερο και καλύτερο έργο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, δεν θα φύγει από τη χώρα μέχρι το Συνέδριο, δεν θα βγει έξω καθόλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό θα το κρίνει ο Πρωθυπουργός. Γνωρίζετε ότι αυτό είναι ίσως δυσάρεστο για σας. Το λέτε με αυτό τον τρόπο, αλλά ο Πρωθυπουργός θα είναι εδώ. Και πρέπει να σας πω ότι, όπως όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν και είμαστε εδώ, έτσι και πολλά χρόνια ακόμα, θα βλέπετε ως Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, αν και αυτό δεν σας αρέσει! Ομως, γι` αυτά τα θέματα αποφασίζει ο ελληνικός λαός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμένα καθόλου.

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρομαι που το ακούω, αφού σας πείσαμε!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, μήπως πρόκειται να δώσει κάποια συνέντευξη στους δημοσιογράφους τώρα, πριν την Εκθεση της Θεσσαλονίκης;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν προβλέπεται στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, μέχρι τώρα, κάτι τέτοιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μεμονωμένες θα δώσει, σε τηλεοπτικά Μέσα...;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι, μέχρι τώρα, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού δεν περιλαμβάνει κάτι τέτοιο. Αλλά, μέχρι την Εκθεση Θεσσαλονίκης έχουμε αρκετό καιρό ακόμα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο επίσημος λόγος προς την κυβέρνηση της Κίνας ήταν ότι συνεδριάζει το Ε.Γ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό καταλάβατε εσείς;

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή υπάρχει και προηγούμενη αναβολή, όμως, τότε υπήρχε σοβαρός λόγος, ήταν οι σεισμοί. Τώρα είναι το Ε.Γ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι ο Πρωθυπουργός παραμένει εδώ για να είναι επικεφαλής της πιο εντατικής προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση και της διαδικασίας, η οποία ήδη ξεκινά, για την οργάνωση του Συνεδρίου. Αλλά, η κυβέρνηση, επαναλαμβάνω, εντείνει την προσπάθειά της. Το είπα και στην εισαγωγή μου, ενημερώνοντάς σας, για το περιεχόμενο της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να παραμείνει εδώ στην Ελλάδα και να ασκήσει τα καθήκοντά του, επιβλέποντας και καθοδηγώντας το έργο όλων των υπουργών.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οι επίσημες επισκέψεις του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό θα καθορίζονται από τις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχετε λόγους να το ισχυρίζεστε αυτό.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ακούμε σήμερα.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει στο παρελθόν κάτι το οποίο να σας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάθε φορά που θα πρέπει να συνεδριάσει ένα όργανο δεν θα γίνονται οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού σε ξένες χώρες. Κάθε άλλο. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε -και είναι πολιτική επιλογή αυτή- να παραμείνει εδώ και να είναι παρών σε αυτή τη διαδικασία. Είπα στην αρχή -και θέλω να είστε κι εσείς ειλικρινείς, με τον εαυτό σας πάνω απ όλα- ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει κάποιος τα κακόπιστα σχόλια, γιατί είναι βέβαιο ότι αυτά θα υπήρχαν. Πρέπει αυτό να το παραδεχθείτε.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Μήπως ο Πρωθυπουργός, μετά και την απόφαση που πήρε για την επίσπευση του Συνεδρίου, άλλαξε γνώμη και θα κάνει τελικά ανασχηματισμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Τέτοιο θέμα δεν αντιμετωπίζεται. Παρακαλώ βγάλτε το από τη δημοσιογραφική ατζέντα σας. Αυτό το θέμα έχει κλείσει προ πολλού. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο Πρωθυπουργός χθες μίλησε για αμφισβήτηση της κυβερνητικής πορείας από όσους αντιτίθενται στον εκσυγχρονισμό της χώρας. Θέλω να ρωτήσω εάν αυτοί οι αμφισβητίες και υπονομευτές της κυβερνητικής πορείας είναι ως βασικό υπομόχλιο μέσα στο ΠΑΣΟΚ ή εκτός ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι η απόφαση του Ε.Γ. είναι ομόφωνη. Στο Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν στελέχη, που εκφράζουν όλες τις απόψεις, οι οποίες -μπορεί να πει κανείς- φιλοξενούνται και εκπροσωπούνται σε αυτό το μεγάλο Κίνημα. Γι αυτό ακριβώς το ΠΑΣΟΚ, επειδή είναι πολυσυλλεκτικό, είναι και πλειοψηφικό. Από κει και πέρα υπάρχουν αμφισβητήσεις των χειρισμών, των επιλογών της κυβέρνησης -που διατυπώνονται και εσείς το γνωρίζετε- από πολλές πλευρές. Η καλύτερη απάντηση, λοιπόν, για την ενίσχυση της κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει αυτές τις αμφισβητήσεις, είναι -αυτό έκρινε το Ε.Γ.- η επίσπευση του Συνεδρίου για λίγους μήνες και η οργάνωσή του τον επόμενο Οκτώβριο.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δεν απαντήσατε επί της ουσίας. Εγώ ρωτώ, ο κ. Σημίτης πού εντοπίζει τους αμφισβητίες της κυβερνητικής πολιτικής, μέσα ή έξω από το ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ; Σας είπα ότι απευθύνεται σε όλους εκείνους που αμφισβητούν χειρισμούς και επιλογές. Το είπα και πριν. Σας είπα δε ότι αυτή η απόφαση του Ε.Γ. είναι ομόφωνη. Πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα μέλη θεωρούν αναγκαία αυτή την επιλογή, της επίσπευσης της οργάνωσης του Συνεδρίου, τον ερχόμενο Οκτώβριο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και αυτό το θέμα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Εκφράζεται η άποψη ότι η χθεσινή κίνηση του κ. Σημίτη ήταν ένα στρατήγημα, ένα επιθετικό τέχνασμα για να ξεπεράσει το σκόπελο των εσωτερικών διενέξεων, γι αυτό και προσέδωσε μια δραματική διάσταση στα όσα είπε χθες. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Τίποτα από όλα αυτά. Είναι μια απολύτως δημοκρατική επιλογή. Το Συνέδριο θα είναι Συνέδριο σύνθεσης, ομοψυχίας και ενότητας, προκειμένου η κυβέρνηση, μέσα από τη συζήτηση, την ανάλυση των διαφόρων θεμάτων και των πολιτικών αποφάσεων που θα λάβει το Συνέδριο, να βγει ακόμη πιο ενισχυμένη, για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που της ανέθεσε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του τον Απρίλιο του 2000. Κατά τα άλλα, όλα αυτά τα κομματικά θέματα, θα επιτρέψετε και σε εμένα, αλλά θέλω κι εσείς να το σεβαστείτε αυτό, να μην τα συζητούμε περισσότερο σε αυτή την αίθουσα.

ΤΑΚΗΣ: Είπατε ότι δεν θα γίνει ανασχηματισμός. Υπάρχει ενδεχόμενο κάποιων διορθωτικών κινήσεων, με περιορισμένες μετακινήσεις μέσα στη κυβέρνηση, ως τον Οκτώβριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ούτε κατά διάνοια. Σας παρακαλώ αυτό να μην σας απασχολεί, ούτε σαν σκέψη. Δεν απασχολεί τον μόνο αρμόδιο που είναι ο Πρωθυπουργός. Γιατί απασχολεί εσάς;

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Είπατε προηγουμένως ότι το Συνέδριο, εκτός από μια στενά κομματική διαδικασία, είναι και μια διαδικασία με κοινωνικές διαστάσεις. Θέλω να ρωτήσω -δικαιούμαι, παρά το γεγονός ότι είπατε προηγουμένως να σεβαστούμε το θέμα του Συνεδρίου- το εξής: Πού βάζει τον πήχη ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να τεθεί τέλος στην αμφισβήτηση, μέσα από το Συνέδριο; Θυμίζω, ότι στο προηγούμενο Συνέδριο του 1999, ο κ. Σημίτης πήρε το 65% των ψήφων. Τώρα που μπαίνει ο πήχης για να σταματήσει η αμφισβήτηση, όπως εκείνος την περιέγραψε στη δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του Ε.Γ. ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο πήχης μας αφορά όλους και μπαίνει σε εκείνο το επίπεδο, που πρέπει όλοι να αρθούμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών, να λύσουμε τα προβλήματα που ακόμη απασχολούν τη χώρα και τον ελληνικό λαό και να ανταποκριθούμε στην εντολή των πολιτών.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Θέλω να ρωτήσω αν γνωρίζετε -επειδή αναφέρεται στο ρεπορτάζ, σε όλες τις εφημερίδες- εάν ο Πρωθυπουργός χθες, εισηγούμενος στο Ε.Γ. την επίσπευση του Συνεδρίου, είπε ότι σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η πρότασή του αυτή, είναι αναγκασμένος να παραιτηθεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε αυτό σε προηγούμενη ερώτηση του κ. Σταματόπουλου.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Δεν είναι ίδια ερώτηση. Ο κ. Σταματόπουλος ρώτησε εάν υπέβαλε παραίτηση. Αλλο η υποβολή παραίτηση, άλλο το ενδεχόμενο υποβολής παραίτησης, εάν δεν γίνει δεκτή η πρότασή του.

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα. Η ίδια απάντηση ισχύει και για σας.

ΚΑΠΠΟΣ: Ενόψει της Συνόδου της G-8 στη Γένοβα, οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες και κατασταλτικές αρχές, κάνουν λόγο για έναν απειλητικό μεσογειακό άξονα, στον οποίο εντάσσουν και Ελληνες διαδηλωτές. Θέλω να ρωτήσω εάν έχει ζητηθεί από την Ιταλία συνδρομή από τις ελληνικές αρχές, σε σχέση με Ελληνες πολίτες. Και δεύτερον, εάν -είτε έχει ζητηθεί, είτε όχι- οι ελληνικές αρχές θα δώσουν πληροφορίες για Ελληνες πολίτες στις ιταλικές αρχές.

ΡΕΠΠΑΣ: Τίποτα από όλα αυτά δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα. Οι Ελληνες πολίτες μπορούν να κινηθούν στις χώρες της Ε.Ε. Η Ιταλία είναι μια δημοκρατική χώρα, στην οποία λειτουργούν οι θεσμοί. Οι πολίτες μπορούν να διατυπώνουν ελεύθερα τις απόψεις τους, με τρόπο δημοκρατικό και ειρηνικό.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Μια ερώτηση για το θέμα των πυρηνικών που ανιχνεύθηκαν στη Δραπετσώνα. Υπάρχει πληροφορία ότι ο εντοπισμός έγινε την 1η Ιουνίου. Μόλις, σήμερα, όμως, μετά την αποκάλυψη του θέματος, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έστειλε εκεί κάποιο συνεργείο. Είχαν γίνει, βέβαια, κάποιες μετρήσεις από ιδιώτη. Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Περισσότερες λεπτομέρειες για τα θέματα αυτά, θα πρέπει να ζητήσετε από το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ και την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Πράγματι ανιχνεύθηκε σε ορισμένα υλικά, που χρησιμοποιήθηκαν στο εργοστάσιο Φωσφορικών Λιπασμάτων της Δραπετσώνας, φυσική ραδιενέργεια. Φροντίζουν οι υπηρεσίες για την απόσυρση αυτού του υλικού, χωρίς να δημιουργούνται άλλοι κίνδυνοι. Κατηγορηματικά, όμως, σας λέγω, μεταφέροντας τη θέση των αρμοδίων αρχών, με τον πιο έγκυρο τρόπο, ότι δεν προκαλείται οποιοσδήποτε κίνδυνος για την υγεία όσων εργάστηκαν στη μονάδα αυτή ή όσων ζουν σε αυτή την περιοχή. Αυτό πρέπει να είναι σαφές, για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις περί κινδύνου για τη ζωή και την υγεία των πολιτών. Από την άλλη, υπάρχει ενδιαφέρον της αρμόδιας υπηρεσίας για την αντιμετώπιση του θέματος.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 22 June 2001 - 15:05:08 UTC