Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-06-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Ιουνίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Στις δηλώσεις που έκανε χθες ο κ. Πρωθυπουργός, φάνηκε ότι συναινεί στην παράταση διεύρυνσης της Ε.Ε.. Υπάρχει και ένα μείζον θέμα για την Ελλάδα, που είναι η ένταξη της Κύπρου. Ειδικά γι` αυτό το θέμα, ποιοί είναι οι λόγοι που συνέβαλαν, ώστε ο Πρωθυπουργός να συναινέσει στο, έστω, προσωρινό πάγωμα της ένταξης της Κύπρου; Πάμε κατευθείαν προς το 2004.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Λέτε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που υποστήριξε ο Πρωθυπουργός.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δηλαδή;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η διεύρυνση πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό. Να επιταχυνθούν οι ρυθμοί, να προχωρήσουν γρηγορότερα οι διαδικασίες για να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, με τρόπο ώστε το πρώτο γκρουπ των νέων κρατών-μελών να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές του 2004. Και προφανώς και η Κύπρος.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ο αρχικός σχεδιασμός δεν ήταν η Κύπρος να μπορέσει να ενταχθεί στη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας, να λήξει και τυπικά δηλαδή η ένταξη της Κύπρου την περίοδο που θα είχε την Προεδρία η Ελλάδα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο αρχικός και τελικός σχεδιασμός είναι να συμπεριληφθεί η Κύπρος στο πρώτο γκρουπ της διεύρυνσης και η διεύρυνση να γίνει το γρηγορότερο δυνατό. Από εκεί και πέρα, υπάρχει η διπλωματική τακτική, μέσω της οποίας η Ελλάδα πολύ σοβαρά και με ευελιξία αντιμετωπίζει το θέμα αυτό.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε, εάν τελικά ο κ. Μοσχοπαίδης αποπέμφθηκε ή παραιτήθηκε από την ΕΑΒ; Υπάρχουν πληροφορίες σήμερα και ένα έγγραφο από το ΥΠΕΘΟ που λέει ότι ο κ. Μοσχοπαίδης είχε αποπεμφθεί προτού υποβάλει ο ίδιος την παραίτησή του.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν έχει σημασία αν αποπέμφθηκε ή παραιτήθηκε από την ΕΑΒ. Νομίζω ότι αναφέρεστε στους ισχυρισμούς του κ. Μοσχοπαίδη, που εκ των υστέρων, κατατίθενται στην Επιτροπή της Βουλής. Φαντάζομαι ότι η Επιτροπή της Βουλής θα καλέσει και τον νυν Πρόεδρο και διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Γούλιο, προκειμένου να εκθέσει και ο ίδιος τις απόψεις του στα σχετικά θέματα και σε αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Μοσχοπαίδης.

Σας οφείλω μια απάντηση από χθες, σχετικά με την υπογραφή από τους κυρίους Παπανδρέου και Πάουελ συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, για την ετεροδικία και ειδικότερα στο ερώτημα ποιους αφορά η συμφωνία αυτή.

Αφορά τους Αμερικανούς στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Σούδα που είναι η βάση και στον Τύρναβο που είναι το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο της Λάρισας. Αφορά, λοιπόν, το στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκεται στην Ελλάδα και αντίστοιχα, το στρατιωτικό προσωπικό της Ελλάδας που βρίσκεται στην Αμερική. Θα αναρωτηθείτε ποιο είναι αυτό. Πρόκειται για 60-70 αξιωματικούς που βρίσκονται στην Αμερική σε σχολές, εκπαίδευση κ.τ.λ. Σημασία έχει ότι αυτό γίνεται για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ' 50. Δεν είχε ξαναγίνει. Και είναι θετικό, γιατί εξασφαλίζει διαφάνεια και αμοιβαιότητα. Είναι μια συμφωνία ισότιμη.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Μία διευκρίνιση: Για πρώτη φορά υπάρχει αμοιβαιότητα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Για πρώτη φορά υπογράφεται, κατά αυτό τον τρόπο, μία συμφωνία με την αμοιβαιότητα αυτή.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Και εγώ να σας ζητήσω μία διευκρίνιση: Είπατε ότι αφορά το στρατιωτικό προσωπικό των Αμερικανών που βρίσκονται στη Σούδα και στον Τύρναβο. Δηλαδή, δεν ισχύει αυτό για όποιο αμερικανό στρατιωτικό διέρχεται από ελληνικό έδαφος. Η ετεροδικία δεν ισχύει γι` αυτόν. Σας ρωτώ, γιατί αυτό ήταν το σημείο τριβής, όσο διάστημα διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις. Και οι δηλώσεις, προχθές, του κ. Παπανδρέου...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οταν λέμε στρατιωτικό προσωπικό, εννοούμε στρατιωτικό προσωπικό.

Μία άλλη διευκρίνιση ήθελα να κάνω, γιατί υπήρξε μια "τραβηγμένη" εκδοχή από τον κ. Σταματόπουλο, σχετικά με μία απάντηση που έδωσα χθες, ύστερα από ερώτησή του. Απάντησα γενικά και πίστευα ότι έγινα αντιληπτός. Ο κ. Σταματόπουλος, όμως, έδωσε την εκδοχή ότι άφησα ανοικτό το θέμα. Η ερώτηση ήταν, αν γίνεται έρανος για UCK από Αλβανούς στην Ελλάδα: Θέλω να πω κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

ΝΙΚΟΛΤΣΙΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν υπήρξε χειραψία, συνάντηση ή συνομιλία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Μπους. Γνωρίζετε τι διημήφθη μεταξύ τους;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ολοι οι Πρωθυπουργοί και ο κ. Μπους παραβρέθηκαν χθες σε κοινό γεύμα, όπου δόθηκε και η ευκαιρία για μια γενικότερη συζήτηση. Εκεί ήταν, όντως, στην αρχή οι τηλεοπτικές κάμερες. Αντηλλάγησαν και οι σχετικές χειραψίες. Αλλά, αυτό το ειδικό που ρωτάτε, δεν το ξέρω.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Αν και γυναίκα, θέλω να σας πάω σε ένα, μάλλον αντρικό, θέμα. Τον τελευταίο καιρό ακούγονται στο ποδόσφαιρο πολλές καταγγελίες για Κυκλώματα, για χρήματα. Τα έχετε ακούσει κι εσείς, τα έχετε διαβάσει στις εφημερίδες.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα σας παραπέμψω στον κ. Φλωρίδη.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Θα γίνω πιο συγκεκριμένη. Σήμερα, βλέπουμε μια μεγάλη εφημερίδα να μιλά για σκοτεινά συμφέροντα, για χρήματα τα οποία "ξεπλένονται" στην ουσία και όλα αυτά βεβαίως αφορούν, πέραν του κ. Φλωρίδη που είναι αρμόδιος, και την Πολιτεία. Αναρωτιέμαι, η Πολιτεία αισθάνεται ότι κάτι συμβαίνει στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού και συγκεκριμένα στο ποδόσφαιρο ή θεωρεί ότι η κατάσταση είναι καλή ή θα ελεγχθεί; Γιατί όλες αυτές οι συζητήσεις περί βρώμικου χρήματος, περί ξεπλύματος χρήματος, ουσιαστικά μας δίνουν την εικόνα ότι οι ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες μεταβάλλονται σε επιχειρήσεις ξεπλύματος χρήματος.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω για το ξέπλυμα χρήματος, γενικότερα και όχι ειδικά, γιατί θα δείτε ότι υπάρχουν και τέτοια δημοσιεύματα. Δημοσιεύματα που αφορούν γενικά το ξέπλυμα χρήματος και αναφέρουν ότι και στην Ελλάδα γίνεται κάτι τέτοιο. Πρέπει να σας πω ότι είναι εκτιμήσεις, μόνο. Δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις. Από τη μεριά μας, υπάρχει επίσημη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και τον ΟΑΣΑ και ακολουθούμε ακριβώς τις κατευθύνσεις του οργανισμού αυτού για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος. Γενικά θα σας έλεγα ότι με την παγκοσμιοποίηση και το ηλεκτρονικό χρήμα, υπάρχει μια δυσκολία στον έλεγχο αυτό. Στη χώρα μας υπάρχει μια θεσμική, μια ειδική προανακριτική επιτροπή στην οποία συμμετέχει το υπουργείο Οικονομικών και η οποία εξετάζει όλες αυτές τις καταγγελίες ή επεμβαίνει πρωτογενώς η ίδια σε τέτοιες περιπτώσεις Στην υπηρεσία αυτή προϊσταται ο δικαστικός κ. Νικολούδης. Είχε, μάλιστα, η επιτροπή αυτή, επιτυχία σε 27 τέτοιες περιπτώσεις από τις πολλές που έχει εξετάσει. Δεν μπορώ να σας δώσω ειδικά στοιχεία, αν γίνεται ξέπλυμα χρήματος στην τάδε ή στη δείνα περίπτωση.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Αν μου επιτρέπετε, δεν ήθελα ειδικά στοιχεία. Απλώς, επειδή μια μεγάλη πολιτική εφημερίδα, πιάνει αυτό το θέμα από μια άλλη σκοπιά, αναρωτιόμουν αν η Πολιτεία προβληματίζεται με την κατάσταση που αρχίζει να δημιουργείται στο ποδόσφαιρο. Δηλαδή, πλέον, ξεφεύγει από τα θέματα των αθλητικών εφημερίδων και περνά πια και στο πολιτικό προσκήνιο με σημείο αιχμής το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Υπάρχει κάποιος προβληματισμός;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν το συζητώ: Προφανώς, το θέμα ξεπλύματος χρημάτων δεν είναι αθλητικό και αφορά την Πολιτεία.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Η προηγούμενή σας απάντηση νομίζω ότι οδηγεί σε κάποια ερωτήματα. Κατ` αρχήν, πρόκειται για την έκθεση του εισαγγελέα κ. Νικολούδη και όχι για κάποιες εκτιμήσεις. Και σε ό,τι αφορά αυτό που είπατε ότι υπάρχουν 27 περιπτώσεις, στις οποίες αυτή η Επιτροπή κινήθηκε με επιτυχία, έχω να ρωτήσω και θέλω το σχόλιό σας: Μέσα από αυτό το πόρισμα υπάρχει κατάσχεση κάποιων δισεκατομμυρίων σε σύνολο ποσού ξεπλύματος χρήματος τριών δισ.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μάλλον δεν το καταλάβατε.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αναφέρεται, όμως, στο πόρισμα του κ. Νικολούδη.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν είναι πόρισμα του κ. Νικολούδη. Είναι πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν είναι τεκμηριωμένο το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής είναι τεκμηριωμένο. Ο αριθμός αυτός που λέτε, βασίζεται σε εκτιμήσεις και μόνο, ότι στην Ελλάδα μπορεί να γίνεται σε αυτό το βαθμό ξέπλυμα χρήματος. Και την εκτίμηση αυτή την κάνουν ξένοι, δεν την κάνει η Επιτροπή της Βουλής. Υπάρχουν και μέσα στις τράπεζες ειδικά τμήματα που ασχολούνται με τον έλεγχο αυτό. Παρουσιάστηκαν, λοιπόν, στην Επιτροπή της Βουλής, στοιχεία από την ειδική αυτή επιτροπή που λειτουργεί υπό τον εισαγγελέα κ. Νικολούδη. Εγινε, λοιπόν, μια συζήτηση και βγήκε ένα πόρισμα το οποίο είναι στη διάθεσή σας και το οποίο δημοσιεύεται. Σε αυτό αναφέρθηκα πριν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει στοιχεία για το ξέπλυμα; Λέτε "επιτροπές", "στοιχεία ξένα", η κυβέρνηση η ίδια έχει στοιχεία;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα -το επαναλαμβάνω- ότι 27 τέτοιες περιπτώσεις...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, τις έχει το πόρισμα αυτές. Από τις 703! Είστε ευχαριστημένοι με τις 27;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μπορεί να εξεταστούν 703, 500 ή όσες θέλετε. Σημασία έχει στην εξέταση να μπορείς να βρεις αυτές οι οποίες όντως συνιστούν αδίκημα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στις άλλες δεν βρήκατε τίποτα; Και είστε και ευχαριστημένοι;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αλλο θέμα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, μετά από αυτή την επικοινωνία που είχε ο κ. Μπους με την Ε.Ε., ποιά είναι η θέση της Ελλάδας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η θέση της Ελλάδας είναι η θέση της Ε.Ε. Οπως ξέρετε, υπήρχε μια διαφωνία σε δύο σημεία, μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ. Το ένα σημείο είναι για το Κιότο, όπως ξέρετε, για το περιβάλλον, όπου βάζει την υπογραφή της η Ε.Ε. και την απέσυραν από τη μεριά τους οι ΗΠΑ. Και το άλλο, είναι το θέμα της διπυραυλικής άμυνας που έχει η Αμερική, το δικό της σχέδιο. Κατά τα άλλα, οι σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, προφανώς θα είναι στενές και εποικοδομητικές σε όλα τα θέματα.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή και ζητούν από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοϊδη να τους απαντήσει τι ακριβώς έχει γίνει στην υπόθεση με το κότερο στη Μύκονο. Γνωρίζετε εάν ο κ. Χρυσοχοϊδης προτίθεται να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οταν γίνονται ερωτήσεις στους υπουργούς, οι υπουργοί απαντούν. Ασφαλώς. Αυτό τηρείται πάντα και θα τηρηθεί και από τον κ. Χρυσοχοϊδη, αν το θέμα αυτό είναι στην αρμοδιότητά του.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 15 June 2001 - 13:05:12 UTC