Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-06-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Ιουνίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Ο τέως πρόεδρος των Σκοπίων στην αυτοβιογραφία του, την οποία χθες παρουσίασε και στα ελληνικά, υποστηρίζει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας, το 1992, προσέγγισαν τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του, προσφέροντας ένα εκατομμύριο δολάρια για να υποχωρήσει στο θέμα της ονομασίας. Γνωρίζει κάτι η κυβέρνηση για το θέμα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ότι για το θέμα αυτό έχει δώσει απάντηση ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό είναι υπεραρκετό.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχει κάποια δυσπραγία στις σχέσεις της κ. Αγγελοπούλου με υπουργούς; Γιατί διαφαίνεται, από ένα συγκεκριμένο δημοσίευμα, ότι η κ. Αγγελοπούλου μιλάει για "απαράδεκτη χαλαρότητα" σε ό,τι αφορά τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι λειτουργεί, με συστηματικό τρόπο, η Διυπουργική Επιτροπή υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, στην οποία συμμετέχει και ο "2004". Σε καθημερινή βάση ο "2004" σηκώνει το βάρος για την προετοιμασία της χώρας μας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Η συνεργασία της κυβέρνησης με τον "Αθήνα 2004" είναι αρμονική και αποτελεσματική. Αυτό αναγνωρίζεται και από τη ΔΟΕ. Εχουμε επιτελέσει σημαντική πρόοδο. Γνωρίζετε ότι πριν από περίπου ένα χρόνο, πολλοί μιλούσαν για τη λεγόμενη "κίτρινη κάρτα". Σήμερα, όλοι εκφράζουν την αισιοδοξία ότι η χώρα μας ετοιμάζεται και θα οργανώσει τους αρτιότερους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν υπάρχει, λοιπόν, οποιοδήποτε πρόβλημα. Καθένας έχει το δικό του ρόλο. Τα υπουργεία, στο πλαίσιο των μνημονίων συνεργασίας που έχουν υπογραφεί, ακολουθούν αυτό το πρόγραμμα σύμφωνα με τα καθήκοντα κάθε υπουργού. Η ηγεσία του "2004" σηκώνει το δικό της μερίδιο ευθύνης, προκειμένου η χώρα μας να είναι έτοιμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κανένα πρόβλημα, λοιπόν.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, με αυτές τις προτροπές των στελεχών του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, εκφράζει κάποια οργή για τις προτροπές αυτές; Γιατί υπάρχουν κάποιες τέτοιες πληροφορίες.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν οργίζεται. Για το θέμα αυτό έχει δώσει ο ίδιος απάντηση. Γνωρίζετε ότι το θέμα του ανασχηματισμού αφορά αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού. Αρα, λοιπόν, αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι ένα θέμα για το οποίο τον λόγο, από αρχής μέχρι τέλους, έχει ο Πρωθυπουργός και μόνον αυτός, θα πρέπει να θεωρήσουν ότι δεν τους απασχολεί. Τουλάχιστον από την άποψη του να αναλάβουν εκείνοι πρωτοβουλίες. Δεν τίθεται, λοιπόν, οποιοδήποτε θέμα για σχόλια, συζητήσεις, για την εξαγωγή συμπερασμάτων γύρω από όσα λέγονται ή γράφονται για ανασχηματισμό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ είναι κυβερνητικό κόμμα; Γιατί, είδαμε χθες τον κ. Λαλιώτη να μιλά συνέχεια εναντίον της Ν.Δ. και να λέει ότι φταίει η Ν.Δ. για το ότι δεν προχωράει τίποτα. Το ίδιο είπε και ο Πρωθυπουργός, χθες. Οτι δεν προχωράει τίποτα και ότι φταίει η Ν.Δ. Ποιός κυβερνάει;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχετε απορία; Δεν γνωρίζετε; Θέλετε να πληροφορηθείτε; Δεν ζείτε, προφανώς, στην Ελλάδα την τελευταία περίοδο, παρά το ότι νόμιζα το αντίθετο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, εσείς αποδεικνύετε ότι το γνωρίζετε αυτό, γιατί περιγράφετε την κατάσταση της χώρας, κάθε μέρα στα κείμενά σας, με μελανά χρώματα. Και το κάνετε αυτό, επειδή ακριβώς γνωρίζετε ότι κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να πω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει την εντολή του ελληνικού λαού και ανταποκρίνεται σε αυτήν. Η αναφορά σε συγκεκριμένα στοιχεία, κάνει το διάλογο και την πολιτική προγραμματική αντιπαράθεση να είναι πιο ουσιαστική, πιο γνήσια, πιο ειλικρινής. Η χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού είχε συγκεκριμένο και συγκροτημένο περιεχόμενο. Ο Πρωθυπουργός απέφυγε τα συνθήματα στα οποία προσέφυγαν όλοι οι άλλοι αρχηγοί, προκειμένου έτσι να καλύψουν την προγραμματική ένδειά τους. Ο κ. Λαλιώτης ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία, για να τεκμηριώσει τον ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο κυβέρνησε μια άλλη παράταξη για ορισμένη χρονική περίοδο. Τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου. Θέλετε να τα επαναλάβω; Τα έχω και εγώ στη διάθεσή μου. Επειδή πάντοτε στην πολιτική ο πολίτης αξιολογεί, συγκρίνει, κρίνει και επιλέγει πρέπει να έχουμε υπόψη μας αυτά τα στοιχεία. Ο κ. Λαλιώτης δεν κάνει τίποτε άλλο, παρά να τεκμηριώνει ακριβώς τη θέση του, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής αντιπαράθεσης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιά είναι αυτά τα στοιχεία; Μπορείτε να τα επαναλάβετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Λαλιώτης είπε, λοιπόν, ότι την περίοδο 1990-94, μελέτες για την Εγνατία Οδό συνολικού κόστους δύο δισεκατομμυρίων δραχμών, έφθασαν να έχουν τελικό κόστος 13 δισεκατομμύρια δραχμές. Εχουμε, δηλαδή, μία υπέρβαση 540%. Αυτό είναι μια αλήθεια. Μπορεί να την αμφισβητήσει η Ν.Δ.; Ασφαλώς όχι. Επίσης, κατά την περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ., μελέτες που αρχικά είχαν συνολικό κόστος 388 εκατομμύρια δραχμές, κατέληξαν να έχουν τελικό κόστος τρία δισεκατομμύρια 996 εκατομμύρια δραχμές. Εχουμε, δηλαδή, μια υπέρβαση 930%. Και μπορώ να αναφέρω σειρά άλλων στοιχείων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Λαλιώτης τα έχει κάνει.

ΡΕΠΠΑΣ: Όχι, βέβαια. Σας διαφεύγει ότι αναφέρομαι σε μελέτες, ενώ τώρα έχουμε εκτέλεση έργων. Εχουν περάσει κάποια χρόνια. Και η κυβέρνησή μας είναι κυβέρνηση που δημιουργεί, που κάνει έργα. Δεν είναι κυβέρνηση η οποία σχεδιάζει και μάλιστα επί χάρτου. Γι` αυτό, ακριβώς -και είναι ένα σημείο διαφοράς της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης- σας λέω πάντα ότι πρέπει να κρίνετε την κυβέρνηση ως την πολιτική παράταξη η οποία χειρίζεται τις υποθέσεις. Ολοι οι άλλοι μιλούν με βάση τις επιθυμίες τους, οι οποίες είναι ανέξοδες. Θα πρέπει, λοιπόν, να αναφερόμαστε σε συγκεκριμένα στοιχεία, προκειμένου -επαναλαμβάνω- η πολιτική αντιπαράθεση να είναι ουσιαστική και να ενημερώνεται έτσι και ο Ελληνας πολίτης.

ΜΙΧΑΗΛ: Μέχρι χθες, προτού αρχίσει η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που είχε ζητήσει το ΚΚΕ, γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση είχε μια αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. και όπως εξήγησε και ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, δεν είναι απλώς παρελθοντολογία, αλλά πρέπει να αναδειχθούν οι διαφορετικές ταυτότητες των δύο κομμάτων. Τι τον οδήγησε, λοιπόν, να ανοίξει μέτωπο και με την αριστερά; Η αριστερά είναι αυτή η οποία βάζει ουσιαστικά "τρικλοποδιές" στην κυβέρνηση προς όφελος της Ν.Δ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, κατά την ομιλία που έκανε στην πρόσφατη περιοδεία του στη Χίο, καλώντας τις δυνάμεις αυτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, στο πλαίσιο μιας πορείας προοδευτικής κατεύθυνσης για το μέλλον της χώρας, μαζί με την κυβέρνηση, μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Στη συζήτηση στη Βουλή, η οποία προκλήθηκε με πρωτοβουλία της ηγεσίας του ΚΚΕ, ο Πρωθυπουργός έπρεπε να δώσει απαντήσεις σε αιτιάσεις και κριτικές παρατηρήσεις που διατυπώνονται από τα κόμματα της άλλης αριστεράς. Είχε υποχρέωση να το κάνει. Και σε τελευταία ανάλυση, ο Πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα άλλο, παρά αυτό που όλοι γνωρίζουμε: Οτι εμείς που κυβερνούμε, γνωρίζουμε ποια είναι τα όρια αντοχής της ελληνικής οικονομίας, μέσα στα οποία πρέπει να κινηθούμε. Κάποιοι άλλοι παραθέτουν τις υποσχέσεις και τις επιθυμίες τους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους αυτό τον περιορισμό, των δυνατοτήτων της χώρας. Αυτή είναι, άλλωστε, η διαφορά για την οποία μίλησα και πριν. Διαφορά που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση σε σχέση με τη θέση που μπορεί να παίρνουν, για όλα αυτά τα θέματα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Πριν από λίγο ο κ. Παπανδρέου έκανε δηλώσεις, μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου. Είπε ότι εάν δεν οδηγηθούμε, εάν δεν εξευρεθεί μια διπλωματική λύση ενδέχεται να οδηγηθούμε σε στρατιωτική λύση, σε στρατιωτική επέμβαση. Ρωτώ, λοιπόν, από ποιους, σε ποιο πλαίσιο και αν θα συμμετάσχουμε κι εμείς σε δυνάμεις, εφόσον@

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, ρωτήθηκα χθες και έδωσα μια συγκεκριμένη απάντηση στην οποία παραμένουμε. Είπαμε ότι εμείς μονομερώς δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, να αναλάβουμε, δηλαδή, πρωτοβουλία παρουσίας στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας μας στο γειτονικό κράτος. Αυτή είναι η πάγια θέση μας. Στο πλαίσιο μιας πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης, ασφαλώς κι εμείς θα διασφαλίσουμε τη συμμετοχή δυνάμεων της χώρας μας. Αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. Όμως, η παρουσία πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στο γειτονικό κράτος είναι κάτι που αυτή την ώρα υπάρχει μόνο σαν σκέψη. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι πολύ πρόωρο να πει κανείς ότι οι διεθνείς οργανισμοί είναι έτοιμοι να λάβουν μια τέτοια απόφαση, δοθέντος ότι όλες οι πρωτοβουλίες έχει αποφασιστεί να κινηθούν σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να εξευρεθεί λύση. Η κρίση στο γειτονικό κράτος μας προβληματίζει όλους. Δεν υπάρχει, όμως, οτιδήποτε -και στο πλαίσιο των εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων -το οποίο να συνιστά μια ιδιαίτερη κατάσταση. Ακόμη και οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας μας στις συνοριακές μονάδες βρίσκονται στη συνήθη κατάσταση. Αυτό το λέω για να βγάλετε έτσι, εμμέσως, ένα συμπέρασμα για το βαθμό "ανησυχίας", που έχουμε ως χώρα, για την κρίση στο γειτονικό κράτος. Βεβαίως, συμμετέχουμε στις διαβουλεύσεις, τις συζητήσεις που γίνονται στους διεθνείς οργανισμούς για το θέμα αυτό. Η κρίση στα Σκόπια και η γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια είναι ένα θέμα, το οποίο μπορώ να πω ότι θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις, τόσο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Γκέτερμπογκ, λίγες ημέρες μετά. Εκεί, όπως αντιλαμβάνεστε -όπως έγινε και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου- η χώρα μας, μέσω του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, θα σηκώσει ένα μεγάλο βάρος της συζήτησης, με επισήμανση των προβλημάτων, με διατύπωση προτάσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και να λυθεί το πρόβλημα του γειτονικού κράτους. Η ύπαρξη του γειτονικού κράτους είναι μια θέση την οποία, κατ επανάληψη, έχουμε τονίσει. Μας ενδιαφέρει η επιβίωση αυτής της κρατικής οντότητας. Και στο πλαίσιο νόμων, διαδικασιών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, θα συμμετάσχουμε σε όλες τις πρωτοβουλίες, προκειμένου να διασφαλίσουμε την προοπτική του γειτονικού κράτους.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ενημέρωση αύριο θα γίνει στις 12.30.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 12 June 2001 - 13:05:08 UTC