Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-06-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Ιουνίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Υπάρχει θέμα παραβίασης των χωρικών μας υδάτων στην Αστυπάλαια από τουρκική πυραυλάκατο;

ΡΕΠΠΑΣ: Όπως ανακοινώνει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δεν έχει συμβεί οτιδήποτε που να δημιουργεί πρόβλημα.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε ορισμένα πράγματα για τις συνομιλίες του Πρωθυπουργού με τον κ. Σρέντερ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει κάνει αναλυτικές δηλώσεις ο Πρωθυπουργός για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε χθές. Επίσης, ανακοίνωσε -και πράγματι έτσι θα γίνει- ότι σήμερα θα συναντηθούν και πάλι και θα συζητήσουν θέματα διμερούς και γενικότερου ενδιαφέροντος.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Συζητήθηκαν θέματα εξοπλισμών; Υπάρχει θέμα νέων αγορών;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι έκανε αναλυτικές δηλώσεις ο Πρωθυπουργός και δέχτηκε ερωτήσεις από συναδέλφους σας, στις οποίες απάντησε. Αρα, λοιπόν, στο πλαίσιο των δηλώσεών του θα αναζητήσετε το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχαν οι δύο πολιτικοί ηγέτες. Τίποτα άλλο δεν υπάρχει έξω από αυτές τις δηλώσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Είστε ικανοποιημένοι, ως κυβέρνηση, από το γεγονός ότι ψηφίστηκε μεν το νομοσχέδιο για το οργανωμένο έγκλημα και την πάταξη της τρομοκρατίας, αλλά με την παρουσία μόνον οκτώ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, χθες, και είπα ότι και στην περίπτωση αυτή ακολουθήθηκε η συνήθης κοινοβουλευτική διαδικασία. Η χώρα πλέον έχει ένα πιο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, για να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα. Και αυτό είναι θετικό.

ΜΙΧΑΗΛ: Ασφαλώς, κ. Εκπρόσωπε, νομιμότατη ήταν η ψηφοφορία. Δεν έγινε καμιά παραβίαση του κανονισμού της Βουλής, ούτε κάποιο διαδικαστικό πρόβλημα. Πολιτικό είναι το πρόβλημα. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, εισηγείται ένα νόμο, τον ψηφίζουν μόνον οκτώ βουλευτές -δεν ξέρω, μπορεί να τον ψήφιζαν και οι υπόλοιποι, αλλά δεν πήγαν- και δεν σας προβληματίζει;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέτετε ένα θέμα λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Αυτό, όμως, δεν είναι θέμα της κυβέρνησης κατά κύριο λόγο. Είναι θέμα των ίδιων των βουλευτών. Και γνωρίζετε πολύ καλά -γι αυτό μιλώ για τη συνήθη κοινοβουλευτική διαδικασία- πώς συζητούνται και πώς ψηφίζονται τα νομοσχέδια στην ελληνική Βουλή. Οι βουλευτές έχουν πάρα πολλά καθήκοντα. Ταυτοχρόνως, θα πρέπει να βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία για να ασκήσουν αυτά τα καθήκοντά τους. Εγώ δεν θα κρίνω την επιλογή των συναδέλφων, αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν πρέπει να δίνετε μια εικόνα για τη συζήτηση και ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, σαν να είναι η εικόνα αυτή πολύ διαφορετική από τη συνηθισμένη εικόνα κατά τη συζήτηση και ψήφιση των νομοσχεδίων στη Βουλή. Και αυτό το γνωρίζετε πολύ καλά.

ΜΙΧΑΗΛ: Μα γιατί ακούσαμε, κ. Εκπρόσωπε, δεν είναι σύνηθες φαινόμενο να εισηγείται η κυβέρνηση ένα νομοσχέδιο αιχμής που υπάρχουν αμφισβητήσεις - δεν τις συζητάω επί της ουσίας- και μόνον οκτώ βουλευτές της να πηγαίνουν να ανταποκρίνονται και οι υπόλοιποι να μην πηγαίνουν. Εντάξει, πέρασε το νομοσχέδιο, δεν είπε κανείς το αντίθετο, αλλά@

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, δεν είναι σύνηθες φαινόμενο η αντιπολίτευση να στηρίζει μια νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Αυτό είναι θετικό, δεν είναι αρνητικό. Από εκεί και πέρα, ο αριθμός των βουλευτών που δεν θα ψήφιζαν το νομοσχέδιο αυτό σε ενδεχόμενο ονομαστικής ψηφοφορίας δεν είναι γνωστός. Αρα, ουδείς μπορεί να αναφέρεται σε αυτό, κάνοντας διάφορες υποθέσεις.

ΤΑΚΗΣ: Γνωστός είναι...

ΡΕΠΠΑΣ: Από πού προκύπτει αυτό;

ΤΑΚΗΣ: Από τους δέκα βουλευτές, που από το βήμα της Βουλής είπαν ότι το καταψηφίζουν.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε, λοιπόν, αν είναι αυτοί οι δέκα; Αρα, όλοι οι υπόλοιποι λέτε ότι το ψηφίζουν;

ΤΑΚΗΣ: Ναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Είδατε, λοιπόν, ότι βιάζεστε. Μη μιλάτε με αυτό τον τρόπο, προσδιορίζοντας τον αριθμό των βουλευτών που ψηφίζουν ή δεν ψηφίζουν ένα νομοσχέδιο. Δεν τον γνωρίζετε ούτε εσείς. Μπορεί να γνωρίζουμε αυτόν τον αριθμό μόνο εάν έχουμε ονομαστική ψηφοφορία.

ΜΙΧΑΗΛ: Η αντιπολίτευση δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο να στηρίζει μια πρόταση της κυβέρνησης και να την υπερψηφίζει...

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι θετικό, δεν είναι αρνητικό.

ΜΙΧΑΗΛ: Αλλά, την ίδια στιγμή, η συγκεκριμένη αντιπολίτευση εκφράζει κάτι διαφορετικό και ψάχνουμε να βρούμε το βιογραφικό της.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει, λοιπόν, να απευθυνθείτε στην αξιωματική αντιπολίτευση, όχι στην κυβέρνηση, αφού η νομοθετική πρωτοβουλία είναι της κυβέρνησης. Δεν είναι της αντιπολίτευσης. Κατηγορείτε, λοιπόν, την κυβέρνηση γιατί δέχθηκε την ψήφιση της δικής της νομοθετικής πρωτοβουλίας από ένα άλλο πολιτικό κόμμα; Αυτή είναι η λειτουργία του Κοινοβουλίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για την επανεκλογή του Τόνυ Μπλερ;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι η επικράτηση του κ. Μπλερ και του κόμματός του, που ήταν αναμενόμενη άλλωστε, δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη μεγάλη και φίλη χώρα, προκειμένου να συνεχίσει την πορεία ανάπτυξης και προόδου της. Ταυτοχρόνως, δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις μας, αφού είναι γνωστές οι σχέσεις και οι δεσμοί που έχουν τα δύο κόμματα, το Εργατικό Κόμμα της Μ. Βρετανίας και το ΠΑΣΟΚ. Και παράλληλα, να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στη συμμετοχή και συμβολή της Μ. Βρετανίας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Είναι μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη, την οποία χαιρετίζουμε. Συμμεριζόμαστε τη χαρά των Εργατικών της Αγγλίας, μετά από αυτή την εκλογική νίκη, αυτό το θρίαμβό τους.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπήρξε παραβίαση των χωρικών μας υδάτων στην Αστυπάλαια;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν και σας είπα για το τι ανακοινώνει το ΓΕΝ. Δεν δημιουργείται οποιοδήποτε θέμα. Στο πλαίσιο της άσκησης «Θαλασσόλυκος», όλες οι κινήσεις γίνονται με τρόπο, ο οποίος είναι σύμφωνος με το σχέδιο που είχε κατατεθεί και εγκριθεί. Αυτές είναι οι πληροφορίες που έχουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τα πράγματα, λοιπόν, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί, μας δίνουν τη βεβαιότητα ότι δεν έχει δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Για το προηγούμενο θέμα: Επειδή δεν είναι πάντα τεχνητό το πρόβλημα, δηλαδή, δεν είναι μόνο τα καθήκοντα των βουλευτών που τους κάνουν να απέχουν από τέτοια κρίσιμα νομοσχέδια και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει μια ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή, μετά τη διαγραφή του κ. Κεδίκογλου και τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Κατσανέβα και άλλων, δεν δημιουργείται για την κυβέρνηση πολιτικό πρόβλημα; Πιστεύετε ότι απολαμβάνει της ουσιαστικής εμπιστοσύνης της Βουλής, πλέον;

ΡΕΠΠΑΣ: Θεωρείται πολιτικό πρόβλημα για μια κυβέρνηση, όταν αναλαμβάνει μια νομοθετική πρωτοβουλία, καταθέτει ένα νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο αυτό ψηφίζεται και γίνεται νόμος του κράτους, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της; Το αντίθετο συμβαίνει. Πρόβλημα θα είχαμε εάν το νομοσχέδιο που καταθέσαμε, δεν ψηφιζόταν.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Γιατί, τουλάχιστον δέκα βουλευτές σε κρίσιμα νομοσχέδια και σε κρίσιμες επιλογές της κυβέρνησης διαφοροποιούνται, είτε εντός Βουλής, είτε εκτός; Δεν δημιουργεί αυτό ένα πρόβλημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, δοθέντος ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που την ανέδειξε συνεχίζει να τη στηρίζει, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα γνωρίζετε, βέβαια, ότι για πρώτη φορά στα κυπριακά χρονικά πράγματα, Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων εξελέγη ο γενικός γραμματέας του Κ.Κ. Κύπρου. Σας το αναφέρω αυτό, γιατί αυτή την εβδομάδα κατά κόρον στην Κύπρο λέχθηκε από την άλλη πλευρά ότι αυτή η εκλογή πιθανόν να έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την πορεία της Κύπρου στην Ε.Ε. Εσείς, ως ελληνική κυβέρνηση, βλέπετε να υπάρξουν τέτοια σημεία, δηλαδή να υπάρξει κίνδυνος, επειδή υπάρχει αριστερός Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ώριμη. Οι πολίτες της Κύπρου αποφάσισαν και το εκλογικό αποτέλεσμα αποτυπώνει τη βούλησή τους. Τα πολιτικά κόμματα της κυπριακής Βουλής ανέδειξαν τον Πρόεδρό της. Ολα τα κυπριακά κόμματα, πιστεύουμε ότι έχουν θέσει ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής τους, το θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου προς την Ε.Ε. Πιστεύω ότι και ο Πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου θα βοηθήσει και θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία ή αμφιβολία για το ότι η Κύπρος -η οποία έχει τις προϋποθέσεις να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την ενταξιακή πορείας της- με τη βοήθεια όλων των κομμάτων θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει, το συντομότερο δυνατό, αυτή την πορεία που μέχρι τώρα είναι επιτυχής. Αυτό το αναγνωρίζει και η Ε.Ε. Αλλωστε, την αφορά άμεσα το θέμα της ένταξης της Κύπρου σε αυτήν.

ΤΑΚΗΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για το θέμα των αμβλώσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει η άποψη της Ιεράς Συνόδου για διάφορα θέματα. Γνωρίζετε ότι το θεσμικό πλαίσιο της χώρας, όσον αφορά τις αμβλώσεις, είναι σύγχρονο και πρέπει να γίνεται σεβαστό. Από εκεί και πέρα, οποιοσδήποτε φορέας και η Ιερά Σύνοδος, βεβαίως δικαιούνται να εκφράσουν τις απόψεις τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο νομοσχέδιο για την τρομοκρατία, υπήρχε και μια τροπολογία που αναφερόταν στους εμπόρους ναρκωτικών. Αυτοί που είχαν καταθέσει την τροπολογία ζητούσαν οι έμποροι ναρκωτικών να μην παίρνουν 5νθήμερες άδειες. Γιατί η κυβέρνηση δεν τη δέχθηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, κάθε βουλευτής έχει δικαίωμα να διατυπώνει την άποψή του ή να καταθέτει τροπολογίες και προσθήκες κατά τη συζήτηση ενός νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί και δεν πρόκειται να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που είναι, πλέον, νόμος. Αυτή είναι η απάντηση. Η κυβέρνηση είχε ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση και αυτή έγινε δεκτή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ρώτησα γιατί η κυβέρνηση δεν δέχθηκε την τροπολογία για τα ναρκωτικά. Είχε κάποιο λόγο η κυβέρνηση να καλύπτει αυτούς τους εμπόρους;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η άποψή σας που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Γνωρίζετε ότι οι βουλευτές μπορούν να διατυπώνουν τις απόψεις τους. Η Κυβέρνηση είχε μια ολοκληρωμένη πρόταση, την οποία συζήτησε η Βουλή με τρόπο συντεταγμένο, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Κανονισμός της. Δεν μπορεί οποιαδήποτε στιγμή ένας βουλευτής και εκπροθέσμως να καταθέτει τροπολογία. Ολα αυτά αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο μιας πολιτικής, η οποία, κατά την άποψη της κυβέρνησης, στον τομέα αυτό είναι επαρκής. Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε τόσο σοβαρά θέματα με κινήσεις, οι οποίες κατατείνουν στο να δημιουργούνται εντυπώσεις και όχι να επιτυγχάνουμε επί της ουσίας αποτελέσματα.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 8 June 2001 - 16:05:10 UTC