Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-06-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Ιουνίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο συζήτησης την πολιτική στον τομέα της χωροταξίας.

Το Περιβάλλον αποτελεί κρίσιμη και βασική παράμετρο της πολιτικής χωροταξίας. Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια, έχουμε αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών, προκειμένου να αποκτήσει η χώρα μας μια ολοκληρωμένη χωροταξική πολιτική.

Τους επόμενους μήνες, μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαλόγου, ο Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός θα ψηφιστεί στη Βουλή και θα καταστεί νόμος του κράτους. Είναι η πρώτη φορά που αποκτά η χώρα μας ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Υπενθυμίζω ότι η ψήφιση το 1999 του ν.2742, που υπήρξε μια τομή, έθεσε τις βάσεις γι` αυτό το χωροταξικό σχεδιασμό. Για όλα αυτά τα θέματα παραχωρεί συνέντευξη, αυτή την ώρα, ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Η πολιτική μας στον τομέα αυτό, για την αειφόρο ανάπτυξη, έχει λειτουργικό και όχι στενά ή τυπικά κανονιστικό χαρακτήρα. Λαμβάνουμε υπόψη μας τις εξελίξεις, τα νέα δεδομένα και είμαστε προνοητικοί στις αλλαγές που συντελούνται, ώστε όλα αυτά να τα ενσωματώνουμε στα πολιτικά μέτρα για το χωροταξικό σχεδιασμό που ακολουθούμε.

Υπενθυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για το Βερολίνο, προσκεκλημένος του κ. Σρέντερ με τον οποίο θα έχει συνομιλίες ιδίως για θέματα που αφορούν το μέλλον, την προοπτική της Ε.Ε.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε κάποια από τα θέματα της επικαιρότητας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σε κανένα απολύτως άλλο θέμα, πέρα από το θέμα που συζητήσαμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξής του ο Πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Το ζήτημα είναι αν η κυβέρνηση, έχοντας ανοιχτά μια σειρά από μέτωπα, μπορεί να ανταπεξέλθει σε βάθος χρόνου μέχρι τις εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Πρώτα από όλα, γνωρίζετε ότι η Ελλάδα του 2001 είναι πολύ διαφορετική από την Ελλάδα του 1996. Με την πολιτική που ακολουθούμε, η κυβέρνησή μας και όλος ο ελληνικός λαός που συμπαραστέκεται και συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια, θα δημιουργήσουμε το 2004 μια Ελλάδα πολύ καλύτερη από τη σημερινή. Τα προβλήματα υπάρχουν. Οι ανάγκες των πολιτών είναι δεδομένες και γνωστές. Παρά ταύτα, έχουμε σχέδιο, έχουμε τη βούληση και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα αυτά. Γιατί ξέρουμε και μπορούμε να φθάνουμε στους στόχους μας. Αυτό, άλλωστε, το έχουμε αποδείξει. Ο πρωθυπουργός είναι πολιτικός ηγέτης μακράς πνοής. Είναι επικεφαλής μιας παράταξης και μιας κυβέρνησης που έχει τιμηθεί κατ` επανάληψη από τον ελληνικό λαό και θα τιμήσει την εντολή του λαού. Δεσμεύεται από τις εξαγγελίες της προεκλογικής περιόδου, δεσμεύεται έναντι του ελληνικού λαού, δεσμεύεται από την επιλογή του ελληνικού λαού να είναι αυτός ο Πρωθυπουργός που οδηγεί την Ελλάδα στην αρχή της νέας χιλιετίας. Η πορεία όλων μας, επειδή ο στόχος είναι κοινός, είναι συντεταγμένη, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο αυτό. Από εκεί και πέρα, οι όποιοι χειρισμοί πρέπει να γίνουν, στο πλαίσιο της θητείας αυτής της κυβέρνησης, αποφασίζονται από την ίδια την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Το θέμα του ανασχηματισμού, στο οποίο ειδικώς αναφερθήκατε, εμπίπτει στις αποκλειστικές αρμοδιότητες του Πρωθυπουργού. Για το θέμα αυτό ο Πρωθυπουργός, απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση, ήταν σαφής και κατηγορηματικός. Εδωσε συγκεκριμένη απάντηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Και εσείς σήμερα και ο κ. Σημίτης χθες, παραδεχθήκατε ότι υπάρχουν προβλήματα. Δεν υπάρχουν ευθύνες γι` αυτά τα προβλήματα; Οκτώ χρόνια κυβερνά το ΠΑΣΟΚ, εκ των οποίων τα πέντε κυβερνά ο κ. Σημίτης.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχετε την εντύπωση ότι η διάρκεια της θητείας μιας κυβέρνησης είναι αυτή που καθορίζει το αν υπάρχουν ή όχι προβλήματα; Σε μία κοινωνία ανθρώπων, πάντοτε θα υπάρχουν προβλήματα. Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι θα αντιμετωπίσει και θα λύσει όλα τα προβλήματα, ώστε οι άνθρωποι να ζουν, κάποια στιγμή, χωρίς προβλήματα. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Ποιός πιστεύει κάτι τέτοιο; Εμείς πιστεύουμε -και το είπα νομίζω πολύ παραστατικά στην αρχή- ότι η πρόοδος που έχουμε κάνει είναι σημαντική. Εχουμε επιτεύγματα που καθιστούν την Ελλάδα και την κοινωνία μας σύγχρονη και ισχυρή. Η πρόοδος αυτή θα συνεχιστεί και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα του 2004 θα είναι πολύ πιο αναπτυγμένη και ότι οι άνθρωποί της θα ζουν σε ένα πολύ καλύτερο επίπεδο.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη νέα εθνική στρατηγική. Μπορείτε να μας δώσετε κάποια στοιχεία που συνιστούν αυτή τη στρατηγική;

ΡΕΠΠΑΣ: Αφορά τη θέση της Ελλάδας στο νέο ευρωπαϊκό και γενικότερα στο διεθνές περιβάλλον. Μετά τις κοσμογονικές εξελίξεις και ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή, η Ελλάδα έχει αποκτήσει έναν ιδιαίτερο ρόλο. Είναι ο πρωταγωνιστής στις εξελίξεις της περιοχής. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία, επιτέλους μπορεί -και μας κολακεύει αυτό- να συγκρίνεται επί ίσοις όροις με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Είναι μια χώρα που έχει διεθνή ρόλο. Στο εσωτερικό της χώρας, σε όλους τους τομείς, η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι φανερή, τη βιώνουμε. Το θέμα είναι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, με συνεννόηση, συναίνεση και συνεργασία, για να φθάσουμε στο στόχο. Επαναλαμβάνω, ότι η Ελλάδα του 2004 -αυτός είναι ο στόχος μας- θα είναι πολύ καλύτερη από τη σημερινή.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ο Πρωθυπουργός είχε πει τον περασμένο Σεπτέμβρη, ότι θα βαρεθούμε να τον βλέπουμε. Χθες, είπε ότι θα μιλήσει για διαδοχή το 2004. Εχει προκύψει κάτι και το είπε αυτό χθες;

ΡΕΠΠΑΣ: Χθες, προηγήθηκε μία ερώτηση στην οποία έπρεπε να δώσει απάντηση. Ο Πρωθυπουργός, κατ` επανάληψη, έχει πει ότι αυτός θα ηγηθεί της παράταξης στις επόμενες εκλογές και αυτό επανέλαβε και χθες. Από εκεί και πέρα, δήλωσε ότι δεν είναι εξουσιομανής. Για κάθε πολιτικό υπάρχει η στιγμή της αποχώρησής του από τη μαχόμενη πολιτική. Ο Πρωθυπουργός εντοπίζει αυτή τη χρονική στιγμή εκείνη την περίοδο. Ολα αυτά, όμως, είναι σχετικά μακρινά. Επειδή, λοιπόν, βρισκόμαστε στο 2001 και έχουμε μπροστά μας μια σημαντική πολιτική περίοδο, μέχρι τις εκλογές του 2004, που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε, καλό είναι να σκύψουμε στα προβλήματα και τις ανάγκες που έχουν οι Ελληνες αυτή την περίοδο και να αφήσουμε τα άλλα για την κατάλληλη στιγμή, που πάντως δεν είναι η παρούσα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Και στο θέμα του Χρηματιστηρίου, ο Πρωθυπουργός είπε ότι κάποιοι πήγαν φυλακή, κάποιοι μπορεί να πάνε. Ενώ το Χρηματιστήριο πάει από το κακό στο χειρότερο, βοηθούν αυτές οι δηλώσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, ο Πρωθυπουργός είπε ότι σε πολλούς τομείς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που έχουν εγκαθιδρυθεί, υπήρξαν πολιτική επιλογή της κυβέρνησής μας. Αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, στο παράδειγμα του Συνήγορου του Πολίτη, με αφορμή την ερώτηση για τα φαινόμενα διαφθοράς ή κακοδιοίκησης στο δημόσιο τομέα και επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το Χρηματιστήριο, είπε ότι λειτουργούν πλέον ελεγκτικοί μηχανικοί και κάποιοι που είχαν ευθύνες τους έχουν αποδοθεί και πληρώνουν. Οι διακυμάνσεις που παρατηρούνται στο Χρηματιστήριο είναι κάτι που δεν ξενίζει. Γνωρίζετε ότι το Χρηματιστήριο είναι ένας θεσμός που έχει αυτόνομη λειτουργία. Δεν πρόκειται να προβούμε σε οποιοδήποτε σχόλιο. Αλλωστε, πάντοτε ακολουθούμε αυτή την πολιτική στάση. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε -και αυτό επαναλαμβάνω μόνο- ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει πλέον μεταταγεί στις ώριμες αγορές, εδώ και κάποιες ημέρες και λογικό είναι μεγάλοι ξένοι επενδυτές να κάνουν επιλογές με άλλα κριτήρια, όπως για παράδειγμα, με κριτήριο την επένδυση σε αναδυόμενες ή μη ώριμες ακόμη αγορές. Ετσι ήταν και η δική μας χρηματιστηριακή αγορά, μέχρι πριν από λίγες ημέρες. Τώρα το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει μεταταγεί στις λεγόμενες ώριμες αγορές. Αρα, προσεγγίζεται πλέον από τους μεγάλους επενδυτές με ένα άλλο κριτήριο. Ολα αυτά, βεβαίως, έχουν τις επιρροές τους. Η οικονομία, πάντως, της χώρας μας εξελίσσεται καλά, ο προϋπολογισμός εκτελείται με πλήρη αξιοπιστία. Πιστεύω ότι αυτό είναι το βασικό στοιχείο, το οποίο θα επηρεάσει θετικά και τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Αλλά, το Χρηματιστήριο δεν παύει να έχει μια αυτόνομη λειτουργία και οι επενδυτές του θα πρέπει πάντα να το έχουν αυτό υπόψη τους.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι έρχεται κάποια στιγμή που ο κάθε ηγέτης εντοπίζει την ώρα που θα αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική και ο κ. Σημίτης την εντοπίζει εκείνη την περίοδο, δηλαδή, το 2004 και μετά. Ακόμη κι αν κερδίσει τις εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι ηγέτης, ο οποίος εμπνέει τον ελληνικό λαό, στηρίζεται από τον ελληνικό λαό και πιστεύει ότι θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Ο Πρωθυπουργός με το ΠΑΣΟΚ θα δώσουμε αυτό τον αγώνα, που πιστεύουμε ότι θα είναι και πάλι νικηφόρος.

Ι.ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ακόμη κι αν κερδίσει τις εκλογές θα «ανοίξει» το θέμα της διαδοχής του;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν πιστεύουμε ότι δεν θα είναι νικηφόρες για εμάς οι επόμενες εκλογές. Αρα, δεν έχει σημασία το ερώτημά σας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Για το θέμα της διαδοχής θα ήθελα να ρωτήσω: Αντιλαμβάνομαι ότι όταν ο Πρωθυπουργός ηγηθεί των εκλογών που έρχονται, εάν θέλει να μεταπηδήσει στην προεδρία, θα ανοίξει το θέμα της διαδοχής. Δηλαδή, θα ορίσει το διάδοχό του;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι τέτοια θέματα δεν τα αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Είναι θέματα του μέλλοντος. Είναι, λοιπόν, ανεύθυνο να τα συζητούμε με ένα τέτοιο τρόπο, που δείχνει ότι αυτά αποτελούν τώρα την προτεραιότητά μας. Δεν είναι θέματα, που μας απασχολούν. Το ΠΑΣΟΚ, από κει και πέρα -αυτό είναι κάτι που πιστεύω ότι ο καθένας το αναγνωρίζει, ασχέτως εάν ανήκει ή όχι σε αυτή την πολιτική παράταξη- έχει εγκαθιδρύσει δημοκρατικές διαδικασίες λειτουργίας, μέσω των οποίων λαμβάνει τις αποφάσεις του. Την κατάλληλη, λοιπόν, στιγμή θα λάβει και για τα ζητήματα αυτά τις αποφάσεις που τα όργανά του θεωρήσουν ότι είναι ορθές. Τώρα δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω συζήτηση γύρω από αυτά τα ζητήματα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο Πρωθυπουργός τοποθέτησε χρονικά το θέμα της διαδοχής, μετά το 2004 και σε ένα διάστημα μέχρι τις προεδρικές εκλογές. Το έθεσε ευκρινώς.

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς δεν με ρωτήσατε αυτό. Με ρωτήσατε εάν θα ορίσει διάδοχο. Σας είπα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δημοκρατικές διαδικασίες, βάσει των οποίων λαμβάνει τις αποφάσεις για τέτοια θέματα. Απάντησα, λοιπόν, στην ερώτησή σας.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Ετσι όπως το θέτετε, είναι σαν να λέτε ότι θα πάμε σε εκλογές καλούμενοι να ψηφίσουμε τον κ. Σημίτη, χωρίς να ξέρουμε ποιος θα μας προκύψει στη συνέχεια, δηλαδή, ψηφίζοντας Σημίτη δεν θα ξέρουμε ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Τη χώρα θα την κυβερνήσει ο κ. Σημίτης. Από κει και πέρα, επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ νωρίς και άρα πολύ πρόωρο να κάνουμε μια συζήτηση τόσο αναλυτική για ένα θέμα, το οποίο δεν είναι του παρόντος ή δεν είναι του κοντινού πολιτικού μέλλοντος. Αυτό, θα μου επιτρέψετε να σας ζητήσω να το αποφύγουμε, γιατί δεν αποτελεί κάτι το οποίο πρέπει να χαρακτηρίζει μια τέτοια συζήτηση. Ισα-ίσα θα έλεγα ότι γίνεται μια συζήτηση στον αέρα, για τη δημιουργία εντυπώσεων.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Πάντως, όταν ο Πρωθυπουργός λέει ότι θα ανοίξει τις διαδικασίες διαδοχής δεν θα ορίσει και διάδοχο του; Δηλαδή αυτό το διευκρινίζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι περισσότερο από σαφές. Το συμπέρασμα θα έπρεπε να το βγάλετε, πριν καν θέσετε την ερώτησή σας, από τη μέχρι τώρα πολιτεία του Πρωθυπουργού. Και γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός και όσον αφορά τη «διαχείριση» των στελεχών, των ανθρώπων, ακολουθεί μια πολιτική αρχών και όχι μια πολιτική φιλίας...

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δεν θα πριμοδοτήσει κανέναν...

ΡΕΠΠΑΣ: ...με αυτή την έννοια -και αυτό πρέπει να είναι σαφές- το θέμα αυτό δεν είναι του παρόντος. Ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής όταν είπε ότι δεν είναι εξουσιομανής, ως άνθρωπος και ως πολιτικός. Βεβαίως, όμως, την κατάλληλη στιγμή, όταν προκύψει αυτό το θέμα, θα το θέσει. Χθες, το θέμα το έθεσε ο δημοσιογράφος, προκειμένου να γίνει αυτή η θεωρητική συζήτηση. Δεν το έθεσε ο Πρωθυπουργός με δική του πρωτοβουλία. Ο Πρωθυπουργός έπρεπε να απαντήσει. Δεν ήταν δυνατό να αφήσει αναπάντητη μια τέτοια ερώτηση, για ένα ζήτημα που φαίνεται ότι σας απασχολεί τόσο πολύ, ώστε αυτό να συζητούμε τόση ώρα εδώ. Και απάντησε με τρόπο πολύ σαφή.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 6 June 2001 - 14:05:07 UTC