Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-05-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 30 Μαϊου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε θέματα του Υπουργείου μας.

Σήμερα το πρωί, με επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας και μου έθεσε ένα θέμα, το οποίο κατά την άποψή του αποτελεί πρόβλημα για τη λειτουργία του δημοκρατικού Πολιτεύματος. Αφορά, τη μεροληπτική, κατά την άποψή του, μεταχείριση του κόμματός του από τα ΜΜΕ, επειδή δεν προβάλλονται οι θέσεις, τα προγράμματα και οι δραστηριότητές του ΔΗΚΚΙ.

Τα πολιτικά κόμματα, όπως γνωρίζετε -αυτή είναι η θέση μας- αποτελούν συστατικά στοιχεία της λειτουργίας του δημοκρατικού Πολιτεύματος.

Ιδίως τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης ασκούν μία κατά παραχώρηση δημόσια υπηρεσία, αφού χρησιμοποιούν ένα δημόσιο αγαθό, όπως είναι οι συχνότητες. Πρέπει, όπως ακριβώς προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους με ανάλογες διατάξεις, τα κόμματα να έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν τις απόψεις και τις θέσεις τους με ίσους όρους. Το πρόγραμμα κάθε τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού Μέσου ή το περιεχόμενο κάθε εντύπου, ασφαλώς, αποφασίζεται και επιλέγεται με δημοσιογραφικό κριτήριο από τους λειτουργούς των ΜΜΕ. Ουδείς μπορεί να υποκαταστήσει τους λειτουργούς των ΜΜΕ στο έργο τους και βεβαίως, το δημοσιογραφικό κριτήριο πρέπει να γίνεται σεβαστό.

Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας πρέπει, όμως, να λαμβάνονται υπόψη οι δραστηριότητες των κομμάτων και να προβάλλονται, όπως ακριβώς προβλέπεται στο Σύνταγμα της χώρας. Ανέφερα όλα αυτά ως θέσεις αρχής και ταυτόχρονα, απέστειλα, σήμερα κιόλας, σχετική επιστολή στον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, αφού αυτό είναι το Οργανο της Πολιτείας, με συνταγματική πλέον κατοχύρωση, που έχει την πλήρη και αποκλειστική αρμοδιότητα να ελέγχει θέματα λειτουργίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ στην πατρίδα μας.

Καλώ το ΕΣΡ να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, το οποίο θέτει εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ ο Πρόεδρός του Δημήτρης Τσοβόλας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η Τουρκία φαίνεται ότι έχει εκτροχιαστεί. Εχει κάνει ενορχηστρωμένη επίθεση κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Βλέπουμε αρθρογραφία κατάπτυστη του κ. Τζεμ σε αμερικάνικες εφημερίδες. Ακούμε δηλώσεις Ετζεβίτ, ακόμη και ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας, το "Πίρι Ρέις" το βγάζουν πάλι στο Αιγαίο, δεν ξέρω για ποιο λόγο, και όλα αυτά συγκλίνουν στη θέση που εκφράζεται από την Τουρκία ότι θα αποτελέσει casus belli, εφόσον προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακολουθούμε την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία, ιδίως την εξωτερική πολιτική της. Αυτό το οποίο προέχει είναι να έχουμε εμείς μια σταθερή γραμμή πλεύσης. Με την εξωτερική πολιτική μας υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Είναι μια πολιτική ορθή και γι` αυτό έχει οδηγήσει σε συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα. Γνωρίζετε ότι η θέση της Ελλάδας γίνεται σεβαστή όλο και περισσότερο στη Διεθνή Κοινότητα. Επίσης, μεγάλα θέματα για μας έχουν μια εξέλιξη, την οποία θα μπορούσα να χαρακτηρίσω από ικανοποιητική ως απολύτως θετική. Οσον αφορά το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., έχουμε πει, κατ` επανάληψη, ότι η απόφαση της Ε.Ε. για το θέμα αυτό δεν είναι δυνατό να ανατραπεί. Ολες οι χώρες της Ε.Ε. εγγυόμαστε την εφαρμογή της απόφασης που έλαβε η Ενωση στη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι της Φιλανδίας. Από εκεί και πέρα, εφόσον η Τουρκία παραμένει σε αυτή την εξωτερική πολιτική, οδηγείται από αδιέξοδο σε αδιέξοδο. Η τελευταία πληροφορία για τη διενέργεια ερευνών από ένα επιστημονικό-ερευνητικό σκάφος, συγκεκριμένα το "Πίρι Ρέις" τελικώς δεν επαληθεύεται. Εχουν δοθεί οι ανάλογες διευκρινίσεις. Δεν πρόκειται το σκάφος αυτό να προχωρήσει σε τέτοιες ερευνητικές δραστηριότητες, όπως το έφεραν να κάνει οι αρχικές πληροφορίες.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Υπάρχει ή δεν υπάρχει τουρκική νότα notam που ειδοποιεί ότι στις 4 Ιουνίου θα βγει το "Πίρι Ρέις" για έρευνες, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται και ελληνική υφαλοκρηπίδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία notam από την πλευρά της Τουρκίας προς τη χώρα μας. Σχετικές πληροφορίες ήρθαν σε μας από αρμόδιες υπηρεσίες. Δόθηκε η δυνατότητα στους υπηρεσιακούς παράγοντες της χώρας μας να συζητήσουν το θέμα αυτό. Από την άλλη πλευρά, παρασχέθηκαν οι ανάλογες διευκρινίσεις. Δεν πρόκειται να έχουμε μια τέτοια δραστηριότητα. Αρα, λοιπόν, δεν υπάρχει καμία συνέχεια στο θέμα αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Γενικότερα, γιατί πιστεύετε ότι η Τουρκία, έστω και σε φραστικό επίπεδο, το τελευταίο διάστημα δημιουργεί όλα αυτά και επανέρχεται σε ένα κλίμα το οποίο, κατά την προσδοκία της κυβέρνησης και με την πολιτική που ακολούθησε, θέλησε να ξεπεράσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Προφανώς, γιατί θεωρεί ότι η πολιτική αυτή ανταποκρίνεται στα συμφέροντά της. Πιστεύουμε ότι η πολιτική όξυνσης που ακολουθείται με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, την τελευταία περίοδο, δεν ανταποκρίνεται ούτε στα συμφέροντα της Τουρκίας. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι η προσπάθεια για την εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων πρέπει από κοινού να καταβληθεί, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, γιατί η πολιτική αυτή είναι προς το συμφέρον και των δύο κρατών και των δύο λαών. Εμείς ακολουθούμε αυτή την πολιτική, που είναι πολιτική αρχών. Οτιδήποτε είναι σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο μας βρίσκει και μας σύμφωνους. Οτιδήποτε αντιστρατεύεται και είναι έξω από το πλαίσιο που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο, δεν μπορεί να γίνει δεκτό από μας. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να προωθεί τέτοιες θέσεις, γιατί είναι σε βάρος των συμφερόντων της, τελικώς.

ΜΙΧΑΗΛ: Με δεδομένο ότι η Τουρκία, όπως λέτε, κάνει αυτό που κάνει, γιατί πιστεύει ότι έτσι εξυπηρετεί τα συμφέροντά της, φοβάστε μήπως το κλιμακώσει και φθάσει σε θερμό επεισόδιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε λόγους να φοβόμαστε. Εχουμε, όμως, κάθε λόγο να επαγρυπνούμε. Γιατί, η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας επιβάλλει αυτή τη συνεχή επαγρύπνηση. Η εξωτερική πολιτική της χώρας μας είναι σταθερή, είναι πολιτική αρχών. Υπερασπιζόμαστε με την πολιτική αυτή τα εθνικά συμφέροντα και βεβαίως επαγρυπνούμε, προκειμένου να προασπίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Με τη συζήτηση για τον τρομονόμο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, έχουμε αντιδράσεις από το ΚΚΕ, από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Ηταν ατυχής αυτή η φράση του κ. Σταθόπουλου ή πρόκειται για κάτι άλλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρεστε, προφανώς, σε μια συγκεκριμένη φράση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στην πατρίδα μας -και όχι μόνο- δεν ελέγχεται η άποψη που έχει ένας πολίτης. Ασφαλώς, ελέγχονται οι πράξεις του. Αν θέλετε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, μπορώ κατηγορηματικά να πω ότι μια τρομοκρατική ενέργεια δεν είναι πολιτική ενέργεια, είναι δολοφονική πράξη. Με αυτή την έννοια, ένας τρομοκράτης ο οποίος αφαιρεί τη ζωή ενός άλλου πολίτη, είναι εγκληματίας. Δεν το συζητούμε αυτό.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Μας είπατε ότι δεν υπήρξε notam, αλλά πληροφορίες. Μπορείτε να μας προσδιορίσετε, πότε χρονικά περιήλθαν σε γνώση της κυβέρνησης, αυτές οι πληροφορίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο τέλος της εβδομάδας που πέρασε.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Είπατε, επίσης, γι` αυτό το θέμα, ότι οι πληροφορίες σας ήρθαν από αρμόδιες υπηρεσίες άλλων χωρών...

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, από πληροφορίες των δικών μας αρμοδίων υπηρεσιών.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Επειδή, η notam, στις περισσότερες των περιπτώσεων πηγαίνει σε διεθνείς Οργανισμούς, υπήρξε τουρκική notam οπουδήποτε αλλού;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν περιήλθε σε μας, στις υπηρεσίες μας, τουρκική notam.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Μάλιστα. Στα ύδατα που θα κινηθεί, περιλαμβάνεται περιοχή που μπορεί να ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν υπάρχει καμία συνέχεια σε αυτό το θέμα. Εσείς θεωρείτε δεδομένο ότι θα κινηθεί, ότι θα κάνει έρευνες κ.λ.π. Πρέπει να σας πω ότι αυτά τα θέματα τα έχει αντιμετωπίσει και τα έχει ξεκαθαρίσει το Διεθνές Δίκαιο. Οτιδήποτε, λοιπόν, είναι σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο, μας βρίσκει κι εμάς σύμφωνους. Αλλωστε, μιλώντας μόλις πριν, είπα ότι στα χωρικά του ύδατα ο καθένας μπορεί να κάνει έρευνες. Στα διεθνή ύδατα μπορεί να κάνει έρευνες επιφανείας. Τίθεται θέμα εάν κάποιος επιχειρήσει να κάνει σεισμικές έρευνες, οι οποίες δεν είναι έρευνες επιφανείας. Αλλά, τέτοια θέματα δεν αντιμετωπίζουμε τώρα, μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Επειδή η Τουρκία αμφισβητεί και χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα και τα πάντα, γι αυτό ζητάμε διευκρινίσεις, εάν ξέρετε τελικώς...

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν δεν υπάρχει καμία συνέχεια σε αυτό το θέμα. Από κει και πέρα, η θέση μας είναι μια, είναι κατηγορηματική, είναι μόνιμη θέση γιατί είναι θέση αρχής. Οτιδήποτε είναι σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο μας βρίσκει σύμφωνους. Οτιδήποτε είναι έξω από το Διεθνές Δίκαιο το αντιμετωπίζουμε αναλόγως.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Κι ένα ακόμη θέμα, σε σχέση με τη Βουδαπέστη. Θέλω να σχολιάσετε τη χθεσινή απόφαση. Ουσιαστικά η Τουρκία -διορθώστε με αν κάνω λάθος- μπλόκαρε την απόφαση του ΝΑΤΟ και το θέμα παραπέμπεται σε επόμενη συνεδρίαση. Μπορείτε να μας σχολιάσετε αυτή την απόφαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση μας είναι αυτή, όπως τη διατύπωσα χθες. Για το θέμα αυτό έχει κάνει δηλώσεις και ο υπουργός Εξωτερικών. Αυτό που μπορεί να βγάλει κάποιος σαν συμπέρασμα, μετά την εξέλιξη της Συνόδου στη Βουδαπέστη, είναι ότι η Τουρκία, μόνη αυτή μεταξύ όλων των χωρών, εμμένει σε μια θέση η οποία την έχει οδηγήσει, κατά κάποιο τρόπο, σε απομόνωση. Από κει και πέρα, επιμένοντας σε αυτή τη θέση δυσχεραίνει τη λήψη μιας απόφασης, στο πλαίσιο που έχουν καθορίσει οι χώρες της Ε.Ε., ιδίως στη Σύνοδο Κορυφής στη Νίκαια της Γαλλίας. Η Ε.Ε. θα αξιοποιήσει αυτό το χρόνο, προκειμένου μέσω διαβουλεύσεων να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Αλλά, βεβαίως, η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη δημιουργία αυτής της δύναμης, του λεγόμενου «ευρωπαϊκού στρατού», το αργότερο μέσα στο 2003. Και θα προχωρήσει.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Είπατε ότι δόθηκαν διευκρινίσεις για το θέμα του «Πίρι Ρέις». Ποιοί έδωσαν διευκρινίσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι υπήρξε επικοινωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο. Και για το θέμα αυτό, βεβαίως, είχαν συζήτηση χθες το απόγευμα, στη Βουδαπέστη, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Αρα, υπήρχε ένα τέτοιο ζήτημα.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι συζήτησαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο υπουργείων, των δυο χωρών. Δεν το είπα αυτό και στην πρώτη απάντησή μου; Δεν σας είπα ότι είχαμε αυτές τις πληροφορίες στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και θέσαμε το θέμα; Λάβαμε απαντήσεις διευκρινιστικές.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Τελικώς, επειδή δεν κατάλαβα από τις συνεχείς διευκρινίσεις σας, το «Πίρι Ρέις». επιβεβαιώνετε ότι θα βγει στα διεθνή χωρικά ύδατα για σεισμικές έρευνες ή οτιδήποτε άλλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι στα διεθνή ύδατα μπορεί κάποιος να κάνει έρευνες επιφανείας, όπως καλούνται. Από κει και πέρα, αυτό είναι κάτι το οποίο -θα μου επιτρέψετε να πω- δεν αντιμετωπίζεται τώρα, με βάση τις διευκρινίσεις, μέσω των απαντήσεων που δόθηκαν. Δεν έχουμε, λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Αλλά, βεβαίως, οτιδήποτε είναι σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο -επαναλαμβάνω- μας βρίσκει κι εμάς σύμφωνους. Οτιδήποτε είναι εκτός αυτού του πλαισίου, το αντιμετωπίζουμε αναλόγως. Παραμένουμε σε αυτή τη θέση. Επαγρυπνούμε για να διασφαλίσουμε, να προασπίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μπορούμε να έχουμε πίστη στις διευκρινίσεις της Τουρκίας, όταν έχουμε τόσα και τόσα...

ΡΕΠΠΑΣ: Συνυπάρχουμε σε αυτό τον πλανήτη με πολλές άλλες χώρες, κάποιες από τις οποίες είναι γείτονές μας. Πρέπει να επιδιώκουμε σχέσεις σε ισότιμη βάση με τους γείτονές μας, προκειμένου να έχουμε αμοιβαίο όφελος. Από κει και πέρα, βεβαίως, έχουμε πίστη στις δικές μας πολιτικές επιλογές, στη δική μας ικανή αποτρεπτική δύναμη, προκειμένου να διασφαλίσουμε τα εθνικά συμφέροντα. Αυτό πιστεύουμε: Πιστεύουμε στην πολιτική μας. Δεν περιμένουμε από τους άλλους να βοηθήσουν στην ευόδωση της πολιτικής μας. Πρώτα και κύρια, εμείς οι ίδιοι με την πολιτική που ακολουθούμε, με την προσπάθεια που καταβάλλουμε, υπερασπιζόμαστε στην πράξη τα εθνικά συμφέροντα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 30 May 2001 - 13:05:08 UTC