Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-05-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Μαΐου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή. Το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης αφορούσε την προετοιμασία της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού ενόψει της αυριανής, προ ημερήσιας διάταξης, συζήτησης στη Βουλή για την οικονομία, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έκανε εκτεταμένη, λεπτομερή αναφορά στα δεδομένα της οικονομίας και τις προοπτικές της. Αναφέρθηκε στα βασικά οικονομικά μεγέθη, αλλά και σε κρίσιμα κοινωνικά μεγέθη. Δίνοντας στοιχεία, απέδειξε πως η πολιτική που έχουμε ακολουθήσει μέχρι τώρα έχει αποδώσει και ότι τα όσα έχουμε εξαγγείλει τα τηρούμε με συνέπεια. Αντιθέτως, σειρά προβλέψεων της Ν.Δ. για αστοχίες στη χάραξη και την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής, έχουν αποδειχθεί απολύτως λανθασμένες. Τόσο ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας δηλαδή, όσο και ο πληθωρισμός, το δημόσιο χρέος, αλλά και κοινωνικά μεγέθη, όπως είναι η ανεργία, έχουν στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής που ασκούμε ευοίωνη εξέλιξη. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από πολλές άλλες χώρες της ΕΥΡΩζώνης και πάντως είναι πάνω από τον λεγόμενο μέσο όρο της Κοινότητας.

Στη συζήτηση για την οικονομία έλαβαν μέρος και τα άλλα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Δεν θα αναφερθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες, δοθέντος ότι αύριο θα γίνει συζήτηση στη Βουλή και εκεί ο Πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να αναδείξει τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής και να αντικρούσει τους όποιους ισχυρισμούς προέλθουν από τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων.

Ο Πρωθυπουργός, επίσης, έκανε αναφορά με τίτλους, σε διάφορα θέματα που θα μας απασχολήσουν την επόμενη περίοδο. Οι τίτλοι αυτοί αφορούν, θα μου επιτρέψετε να πω, την "ατζέντα" της κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο, δηλαδή ποια θέματα θα απασχολήσουν τους επόμενους μήνες τα κυβερνητικά όργανα. Πρόκειται για μια σειρά θεμάτων. Ηδη, φερ` ειπείν, ο Πρωθυπουργός έχει καλέσει τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να προετοιμαστούν για μια συνεδρίαση που θα γίνει τον Ιούνιο, με αντικείμενο την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. του 2003.

Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω επιγραμματικά τους τίτλους των θεμάτων αυτών. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα:

Στη συζήτηση που γίνεται σήμερα στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν την επόμενη περίοδο στο Δημόσιο.

Σε θέματα που αφορούν το Γ@ ΚΠΣ.

Στις διαρθρωτικές αλλαγές και την εξέλιξη, όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Σε θέματα χωροταξίας, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Στο οργανωμένο έγκλημα και το νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή.

Στο σημαντικό θέμα της Προεδρίας της χώρας μας στην Ε.Ε., το 2003.

Στο νομοσχέδιο που ετοιμάζουμε και αφορά την υπαίθρια διαφήμιση.

Στο θέμα των οικονομικών των κομμάτων, το οποίο -όπως γνωρίζετε- συζητείται υπό την καθοδήγηση της υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός έκανε σύντομη αναφορά στα πορίσματα του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι στις αρχές του Ιουνίου, προσκεκλημένος του κ. Σρέντερ, θα επισκεφθεί και πάλι τη Γερμανία για συζητήσεις.

Ακόμη, αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό, που εκ των πραγμάτων απασχολεί την κοινή γνώμη. Με την αναφορά αυτή του Πρωθυπουργού επαναβεβαιώθηκε η θέση που έχουμε διατυπώσει, όσον αφορά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Ζητούμε διάλογο εφ` όλης της ύλης, χωρίς προαπαιτούμενα. Η κυβέρνηση εγγυάται ότι το κράτος θα στηρίξει οικονομικά το ασφαλιστικό σύστημα. Όλα τα θέματα μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο του κοινωνικού διαλόγου με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων. Δεν έγινε καμία συζήτηση επί της ουσίας για το θέμα αυτό.

Τέλος, ο παριστάμενος υφυπουργός Παιδείας Φ. Πετσάλνικος μας ενημέρωσε για το περιεχόμενο του συζητούμενου νομοσχεδίου. Ο υπουργός Π. Ευθυμίου, ο οποίος είναι και μέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής, δεν έλαβε μέρος σε αυτή τη συνεδρίαση, καθώς ήταν στην ολομέλεια της Βουλής για το θέμα αυτό. Οι ρυθμίσεις που προωθούνται με αυτό το νομοσχέδιο αποτελούν δέσμευση της κυβέρνησης. Σε συνέπεια των όσων έχουμε εξαγγείλει, καταθέσαμε αυτές τις διατάξεις. Παραμένουμε στη θέση ότι θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ να δεχθούν ένα σύστημα αξιολόγησής τους, προκειμένου να ενταχθούν στο σύστημα, υπό τη νέα του μορφή, σε μια ορισμένη βαθμίδα. Και επίσης παραμένουμε στη θέση ότι τα ΤΕΙ θα πρέπει να συνεργάζονται με τα ΑΕΙ, προκειμένου να προχωρούν στη δημιουργία τμημάτων μεταπτυχιακών σπουδών και την απονομή των αντίστοιχων τίτλων. Να μην μπορούν, δηλαδή, αυτοτελώς να προβούν σε μια τέτοια διαδικασία.

Κλείνοντας, διευκρινίζω ότι και μετά την ψήφιση και ισχύ του νέου νόμου, τόσο τα πτυχία που θα απονέμονται στους απόφοιτους των ΤΕΙ, όσο και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα παραμένουν αυτά που ήταν και πριν από την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπαντωνίου έκανε τη δήλωση μέσα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι έχει βρει τα χρήματα για το ασφαλιστικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν έγινε συζήτηση επί της ουσίας για το θέμα αυτό. Παραμείναμε σε αυτή τη θέση, η οποία είναι γνωστή, την επανέλαβα και σήμερα. Η συζήτηση έγινε για θέματα οικονομίας. Και θα έλεγα, ότι αυτή η συζήτηση ήταν εκτεταμένη και είχε περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα. Αναφερθήκαμε σε ορισμένες λεπτομέρειες, οι οποίες είναι χρήσιμες, ενόψει της αυριανής συζήτησης στη Βουλή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί αυτό καίει, τα χρήματα. Αντλήσαμε την πληροφορία ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι υπάρχουν τα λεφτά. Το είπε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να αρκεστείτε σε αυτό που έχουν πει ο Πρωθυπουργός, οι αρμόδιοι Υπουργοί. Το έχω τονίσει και εγώ και το επαναλαμβάνω: Η κυβέρνηση εγγυάται πως το κράτος θα στηρίξει οικονομικά το ασφαλιστικό σύστημα. Πρέπει να θεωρείται δεδομένη η κρατική χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης. Στη θέση αυτή παραμένουμε, έχουμε δεσμευθεί και θα ανταποκριθούμε σε αυτή την υποχρέωση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έκανε κάποια παράσταση στην Τουρκία για την απαγόρευση του Αρχηγού του ΓΕΝ. Υπάρχει επίσημα σήμερα.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι με τη διατύπωση της θέσης αυτής από την άλλη πλευρά, η ελληνική πλευρά ανέπτυξε τα επιχειρήματά μας και έδωσε, την ίδια κιόλας στιγμή, μια ευθεία και τεκμηριωμένη απάντηση στους ισχυρισμούς που προέβαλε ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμενων της Τουρκίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την ίδια στιγμή; Πότε εννοείτε, χθες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ακριβώς την ώρα εκείνη. Εδωσε αμέσως απάντηση στους ισχυρισμούς που διατύπωσε η άλλη πλευρά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει διάβημα, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορεί να πει κανείς ότι έγινε μια ενημέρωση από την άλλη πλευρά, αλλά αυτό δεν έχει απαραιτήτως χαρακτήρα διαβήματος. Μπορεί, όμως, να χαρακτηριστεί από την πλευρά της Τουρκίας ως θέση ενός όρου, πράγμα το οποίο εμείς απορρίψαμε ευθύς αμέσως, δίνοντας πλήρεις και πειστικές απαντήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιός έδωσε τις απαντήσεις; Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το υπουργείο Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Ελληνας υπηρεσιακός παράγων, ο οποίος συζήτησε με τον Τούρκο υπηρεσιακό παράγοντα, που του μετέφερε αυτή τη θέση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από εδώ, επίσημα, ο υπουργός Εξωτερικών ή κάποιος ανώτερος έδωσε κάποια απάντηση; Γιατί από εκεί έδωσαν απαγορευτικό και είπαν «απαγορεύω να έρθετε».

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα χθες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απαντήσατε χθες. Είπατε ότι δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση.

ΡΕΠΠΑΣ: Χθες σας είπα ότι σε περίπτωση που η Τουρκία θέσει τέτοιους όρους, η επίσημη θέση μας πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Σας είπα ποια είναι αυτή η θέση και σε αυτή τη θέση παραμένουμε. Είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους εκείνους τους κύκλους και τις δυνάμεις που επιχειρούν να παρεμβάλουν εμπόδια σε μια προσπάθεια αναζήτησης οδών για την εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Τα εμπόδια που παρεμβάλλουν, στη συγκεκριμένη περίπτωση, συνίστανται στη θέση συγκεκριμένων όρων και περιορισμών, για το πώς θα κινούμαστε στην ελληνική επικράτεια. Αυτά δεν μπορεί να γίνουν παραδεκτά. Τα απορρίψαμε από την πρώτη στιγμή και παραμένουμε σε αυτή τη θέση.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Αλλαξαν τα δεδομένα για τη δημοσιονομική πολιτική σε σχέση με την προτελευταία Κυβερνητική Επιτροπή; Σε ποιά κατεύθυνση ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι η πολιτική μας έχει αποδώσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουν αλλάξει τα στοιχεία, είναι τα ίδια. Απλά, υπάρχει μια σύγχυση η οποία -θα μου επιτρέψετε να πω- είναι εκτεταμένη και οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Για όλα αυτά τα θέματα δεν έχω τίποτα να προσθέσω, σήμερα. Θα παραπέμψω στην αυριανή συζήτηση, όπου θα φανεί πως οι αποφάσεις που έχουμε πάρει κατά καιρούς σε συνεδριάσεις κυβερνητικών οργάνων και σε εκείνη τη συνεδρίαση της Κ.Ε. για την αναδιάρθρωση των δαπανών, είναι σε ευθεία γραμμή, σε συνέπεια η μία της άλλης. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα και αυτό νομίζω ότι θα φανεί περίτρανα στο πλαίσιο της αυριανής συζήτησης. Ολα όσα έχουμε πει ισχύουν μέχρι κεραίας. Αυτό θα καταστεί σαφές αύριο και πιστεύω με πανηγυρικό τρόπο. Ολα όσα έχουμε πει ισχύουν, όσον αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Πριν από καιρό, αν θυμάμαι καλά, είχε γίνει γνωστό ότι αμέσως μετά την ψήφιση του Συντάγματος η κυβέρνηση θα κινούσε διαδικασίες για αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Ισχύει αυτό; Αναφέρθηκε σε αυτό ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε καμία αναφορά στο θέμα αυτό. Γνωρίζετε ότι συζητείται αυτή την περίοδο το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων. Από εκεί και πέρα, η αρμόδια υπουργός, όταν κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, σε συνεννόηση βέβαια με τους άλλους πολιτικούς φορείς, θα αναλάβει σχετική πρωτοβουλία. Αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις από κάποιον υπουργό στην Κ.Ε.;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν εκφράστηκε καμία διαφορετική άποψη. Πρέπει να σας πω ότι η εισήγηση ήταν τεκμηριωμένη και σε επίρρωση των όσων ενημερωτικά εισηγήθηκε ο κ. Παπαντωνίου, μίλησαν και οι συνάδελφοι που έλαβαν το λόγο.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Θα ήθελα να μου πείτε, εάν προτίθεται η κυβέρνηση να θέσει το θέμα που δημιουργήθηκε, με ευθύνη της Αγκυρας στο ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι υπάρχει έκθεση του Νομικού Τμήματος του Ανώτατου Στρατηγείου του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, η οποία δικαιώνει την ελληνική πλευρά.

ΡΕΠΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε γι` αυτό μίλησα, χθες.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Για το αν θα πάτε στο ΝΑΤΟ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα, χθες, ότι πράγματι οι νομικές υπηρεσίες του ΝΑΤΟ έχουν τοποθετηθεί για ανάλογο θέμα υπέρ των θέσεών μας.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Για την τελευταία τουρκική πρόκληση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι έχει κάνει δήλωση και ο υπουργός Εξωτερικών και ήταν πολύ συγκεκριμένος. Από εκεί και πέρα, επειδή ακριβώς είμαστε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, όπως και η Τουρκία, και επειδή πρόκειται για μια ΝΑΤΟϊκού χαρακτήρα εκδήλωση, θα αναληφθούν από τη δική μας πλευρά οι πρωτοβουλίες εκείνες, προκειμένου η άλλη πλευρά να χρεωθεί τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς της.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Εχει κάποιο σχόλιο η κυβέρνηση, σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Μπερνς, ο οποίος είπε ότι πρέπει να ξεκινήσει διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για ορισμένα κυριαρχικά δικαιώματα επί ορισμένων από τα νησιά που υπάρχουν στο Αιγαίο;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω από δημοσιεύματα ότι ο κ. Μπερνς, στο πλαίσιο ομιλίας του, αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα. Μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκε και σε θέματα που θέτει η Τουρκία. Γνωρίζετε ποια είναι η θέση μας για τα θέματα αυτά. Θεωρούμε ότι είναι απολύτως αποσαφηνισμένο το καθεστώς που ισχύει στο Αιγαίο. Αρα, δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα από τη δική μας πλευρά. Δεν μπορεί, λοιπόν, να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης το καθεστώς στο Αιγαίο. Αν έτσι έχει διατυπώσει τις θέσεις του ο κ. Μπερνς, βρισκόμαστε σε απόκλιση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 9 May 2001 - 14:05:09 UTC