Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-05-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4 Μαΐου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός θα παραστεί το απόγευμα στον Αρειο Πάγο, όπου πρόκειται να προσευχηθεί ο Ποντίφηκας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για το γεγονός ότι η πρόταση του Πρωθυπουργού για την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ που θα αναλάμβανε το ασφαλιστικό θέμα δεν πέρασε από το Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος.

ΡΕΠΠΑΣ: Η πρόταση του Πρωθυπουργού κατέτεινε στο να αναλάβουν ενεργό ρόλο τα μέλη του Ε.Γ. και άλλα κεντρικά κομματικά στελέχη, στην κατεύθυνση αφενός της ανάδειξης και κατανόησης του προβλήματος που αφορά το ασφαλιστικό ζήτημα και αφετέρου στην κατεύθυνση συνεννόησης και συναίνεσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Αυτό έγινε. Αυτή ήταν και η τελική θέση του Εκτελεστικού Γραφείου.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Χθες, μας είπατε ότι ο Πρωθυπουργός θα εισηγηθεί τη σύσταση μιας ομάδας διαχείρισης των κρίσεων. Εγινε η πρόταση του Πρωθυπουργού; Συστάθηκε αυτή η ομάδα ή την απέσυρε ο Πρωθυπουργός, γιατί απορρίφθηκε από τα υπόλοιπα μέλη του Ε.Γ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, γνωρίζετε ότι χθες διατύπωσα τη θέση ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε σύσταση "τρόικας" ή οποιουδήποτε άλλου οργάνου με αυτή τη σημασία. Δεύτερον, είπα ότι η ομάδα αυτή θα διαχειριστεί το ασφαλιστικό ζήτημα και μόνον αυτό. Τρίτον, το Ε.Γ. αποφάσισε να αναθέσει στο Γραμματέα της Κ.Ε. να συντονίσει τη συμμετοχή των μελών του Ε.Γ. και των άλλων κεντρικών κομματικών στελεχών στις εσωτερικές διαδικασίες διαλόγου για το ασφαλιστικό. Το Ε.Γ. δέχθηκε ότι πράγματι χρειάζεται η παρέμβαση των μελών του. Το συντονισμό όλων αυτών των δραστηριοτήτων, των παρεμβάσεων, ανέλαβε ο Γραμματέας της Κ.Ε., όπως κατέληξε το Ε.Γ. μετά από τη σχετική συζήτηση. Μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχει μια τροποποίηση της αρχικής πρότασης, προκειμένου το Ε.Γ. στο σύνολό του, με τη συμμετοχή και άλλων κομματικών στελεχών, να εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία. Βεβαίως, όλα αυτά τα θέματα τα συζητούμε εδώ και με χαρά σας απαντώ, παρ` όλον ότι -όπως γνωρίζετε- αφορούν κομματική διαδικασία.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Προβληματίζει την κυβέρνηση το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου πως στην πλειοψηφία τους είναι και υπουργοί, αντέδρασαν χθες στις επιλογές της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, όπως φαίνεται και από το ρεπορτάζ;

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνεστε πως μιλάμε για μια θέση, την οποία διατύπωσε η κυβέρνηση, χωρίς να θεωρούμε ότι η θέση αυτή είναι θέσφατο. Αυτό το διευκρινίσαμε από την πρώτη στιγμή. Επίσης, τονίσαμε ότι δεν παραμένουμε με δογματικό τρόπο σε αυτή τη θέση, αφού δηλώσαμε εξ` αρχής πως είμαστε ανοικτοί στο διάλογο και έτοιμοι να υιοθετήσουμε κάθε άλλη εποικοδομητική πρόταση. Γνωρίζετε ότι αυτή η θέση ήταν αποτέλεσμα της κοινής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κυβερνητικής Επιτροπής. Εσείς αναφέρεστε τώρα στη χθεσινή συνεδρίαση του Ε.Γ. Το Ε.Γ. με τα μέλη του, συμμετείχε σε αυτή τη συνεδρίαση στην οποία διατυπώθηκε, για πρώτη φορά, αυτή η θέση.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Δηλαδή, θεωρείτε ότι...

ΡΕΠΠΑΣ: Δίνεται απάντηση εκ των πραγμάτων στο ερώτημα που διατυπώσατε.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Η κυβέρνηση ή το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια συνομοσπονδία συμφερόντων ή τιμαριούχων. Εδώ έχουμε μία πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργού, την οποία πήρε πίσω. Δηλαδή, την απέσυρε ή τα υπόλοιπα μέλη του Ε.Γ. έβαλαν βέτο ή δεν τη δέχθηκαν. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει ανάλογο ιστορικό προηγούμενο. Δηλαδή, ο Ανδρέας Παπανδρέου θα μπορούσε να προτείνει κάτι και τα υπόλοιπα μέλη του Ε.Γ., η ηγετική ομάδα, να το απορρίψουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ερμηνεία που κάνετε δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα. Η συζήτηση του Ε.Γ. οδήγησε σε αυτή τη θέση. Το ΠΑΣΟΚ, με τα όργανά του σε όλα τα επίπεδα, έχει ευαισθησία και ενδιαφέρον να αντιμετωπίσει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, όπως αυτό που αφορά το ασφαλιστικό πρόβλημα. Πιστεύω ότι η συζήτηση, στο πλαίσιο της συλλογικής λειτουργίας του Κινήματος, ήταν χρήσιμη, οδήγησε στην εξαγωγή συγκεκριμένων συμπερασμάτων. Αυτό δείχνει, με τον καλύτερο τρόπο, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ευαισθησία. Είναι η πολιτική παράταξη που μπορεί να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά τέτοιου είδους προβλήματα, μεγάλης σημασίας για τη χώρα και το λαό.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι η πρόταση του Πρωθυπουργού κατέτεινε στο να λάβουν τα στελέχη του Ε.Γ. ή ορισμένα στελέχη του, ηγετικό ρόλο στην ανάδειξη και στην κατεύθυνση προς την επίλυση του προβλήματος. Μετά την απόρριψη αυτής της πρότασης, ο Πρωθυπουργός δεν νιώθει πολιτική μοναξιά, αφού κανένα από τα κεντρικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν θέλησε να αναλάβει ένα τέτοιο ρόλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αφού επαναλάβω την παρατήρηση ότι συζητούμε πλέον για μια συνεδρίαση του Ε.Γ. και αυτό γνωρίζετε ότι δεν είναι σωστό στο πλαίσιο της πολιτικής ενημέρωσης που κάνουμε εδώ, επανέρχομαι να πω ότι η πρόταση του Πρωθυπουργού πράγματι κατέτεινε στο να αναλάβουν ενεργό ρόλο τα μέλη του Ε.Γ. στην κατεύθυνση ανάδειξης και κατανόησης του προβλήματος, συνεννόησης και συναίνεσης για την αντιμετώπισή του. Ο Πρωθυπουργός είναι επικεφαλής και του Ε.Γ. ως Πρόεδρος του Κινήματος και της κυβέρνησης. Εχει την υποστήριξη όλων και την αποδοχή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Αυτό έχει καταγραφεί κατ` επανάληψη και δεν μπορεί να αμφισβητείται. Αν κάποιοι επιθυμούν να θέσουν τέτοιο θέμα, μπορούν να το θέσουν μέσω των θεσμικών διαδικασιών που προβλέπονται. Αλλά, ουδείς θέτει τέτοιο θέμα. Απλά, εσείς ή κάποιοι οδηγούνται στην εξαγωγή τέτοιων συμπερασμάτων για λόγους που όλοι αντιλαμβανόμαστε. Οι λόγοι αυτοί, όμως, δεν μας αφορούν. Δεν αφορούν τη δημοκρατική συλλογική λειτουργία της κυβέρνησης ή του ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν συμφωνείτε με την εκτίμηση του Τύπου για πολιτική ήττα του Πρωθυπουργού, η οποία θα επηρεάσει και την ικανότητά του να κυβερνήσει τη χώρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι πολιτικοί δοκιμάζονται στο πεδίο των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων. Η επικράτησή τους πιστοποιείται και καταγράφεται μέσω των εκλογικών διαδικασιών. Ο Πρωθυπουργός μέχρι τώρα έχει γνωρίσει πολιτικές νίκες και έχει θριαμβεύσει. Ως πολιτικός είναι από τους τελευταίους -αν όχι ο τελευταίος- πολίτης ή πολιτικός που μπορεί να έχει παράπονο από τον ελληνικό λαό.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Από τα στελέχη του έχει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κυρίαρχος ελληνικός λαός είναι υπεράνω όλων. Αυτό τα λέει όλα. Τα στελέχη πάντως, όπως γνωρίζετε, είναι απολύτως ευθυγραμμισμένα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ποιος ο λόγος να αναλάβει συντονιστικό ρόλο ο κ. Σκανδαλίδης, αφού αυτός είναι ο ρόλος του στο Εκτελεστικό Γραφείο και την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

ΡΕΠΠΑΣ: Αρα, λοιπόν, βρίσκετε απόλυτα φυσιολογικό αυτό στο οποίο κατέληξε το Ε.Γ..

ΑΡΓΥΡΟΣ: Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Πρωθυπουργός σκέφτεται να κάνει ανασχηματισμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Για θέματα που αφορούν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, παρακαλώ μη με ρωτάτε, πριν περάσει πολύς καιρός. Οι απαντήσεις που έχουμε δώσει είναι απαντήσεις διαρκείας, ενώ οι ερωτήσεις που κάνετε εσείς φαίνεται ότι δεν είναι ερωτήσεις διαρκείας και πρέπει να τις επαναλαμβάνετε κάθε μέρα. Είναι ερωτήσεις μιας χρήσεως. Εγώ δεν δίνω απαντήσεις μιας χρήσεως!

ΑΡΓΥΡΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε κάποιο από τα μηνύματα που θα στείλει ο Πρωθυπουργός στον Πάπα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή την ώρα γίνεται η συνάντησή τους. Θα συζητήσουν για τις εξελίξεις στην περιοχή, υπό το πρίσμα των αγαθών που πρέπει όλοι να προασπίσουμε, όπως είναι η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία των λαών.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Οταν λέτε "μη με ρωτάτε", μέχρι πότε εννοείτε, μέχρι τέλος Μαΐου;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έλεγα για πολύ-πολύ καιρό, επαναλαμβάνοντας τη φράση που χρησιμοποίησε σε αντίστοιχη ερώτηση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Η κυβέρνηση πώς βλέπει την έλευση του Πάπα και εάν νομίζει ότι θα βγει ωφελημένη η χώρα ή αν μπορεί να προκύψει κάτι.

ΡΕΠΠΑΣ: Εκανα σχόλιο απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χθες. Εμείς υποδεχόμαστε τον Ποντίφικα, ως ηγέτη εκατοντάδων εκατομμυρίων πιστών σε όλο τον κόσμο. Πιστεύουμε ότι η παρουσία του στην Ελλάδα αποτελεί πλεονέκτημα για τη χώρα μας. Η εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας θα μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο. Θα του αποδώσουμε τις πρέπουσες τιμές, αυτές που αρμόζουν στο ρόλο του και το αξίωμά του.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 4 May 2001 - 13:05:08 UTC