Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-04-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5 Απριλίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Η συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα σημαντική, γιατί η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση, με συγκεκριμένα και εξειδικευμένα μέτρα, να δημιουργήσει ένα Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να υλοποιήσει την προεκλογική δέσμευσή της, ώστε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού, να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή της χώρας, να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους τους Ελληνες πολίτες να συμμετάσχουν στα αγαθά της ευημερίας και τις εξελίξεις.

Η πολιτική της κυβέρνησης για το κοινωνικό κράτος είναι πολιτική υψηλής προτεραιότητας, όπως το επιβάλλει ο χαρακτήρας μιας σοσιαλιστικής προοδευτικής κυβέρνησης. Η επιλογή αυτή υπήρξε, από την πρώτη στιγμή, κύριο μέλημα της κυβέρνησής μας, ιδιαιτέρως μετά τις τελευταίες εκλογές. Εχουν, μέχρι τώρα, αναληφθεί συγκεκριμένες δράσεις. Σήμερα, ολοκληρώνεται αυτό το πλέγμα, αυτό το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο αναφέρεται ρητά σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού της χώρας. Σε αυτές τις ομάδες αποφασίστηκε σήμερα να δοθούν όλα εκείνα τα μέσα και η βοήθεια που είναι αναγκαία, ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα της καθημερινής ζωής τους. Δεν είναι μια γενική και αφηρημένη πολιτική, αλλά είναι συγκεκριμένη και μετρήσιμη.

Επαναλαμβάνω: Οι στόχοι είναι ευκρινείς. Τα μέσα που προσφέρονται σε αυτές τις ομάδες του πληθυσμού είναι επίσης απόλυτα διακριτά. Αυτό είναι απαραίτητο για να γίνει αντιληπτό ότι η πολιτική απόφασή μας είναι τεκμηριωμένη, αφορά συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Αποτυπώνει την πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνησή μας.

Υπάρχουν νέες δράσεις που αφορούν τρεις κοινωνικές ομάδες:

Πρώτον, αυτή που αφορά οικογένειες που ζουν σε ορεινές, ημιορεινές ή νησιωτικές περιοχές και έχουν χαμηλό εισόδημα.

Δεύτερον, αυτή που αφορά οικογένειες μεταξύ του αστικού πληθυσμού της χώρας με χαμηλά εισοδήματα και ανήλικα παιδιά.

Τρίτον, αυτή που αφορά τους μακροχρόνια άνεργους, άνω των 45 ετών.

Παράλληλα, λαμβάνουμε νέα μέτρα για δράσεις οι οποίες έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή και αφορούν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες και τους άνεργους.

Παρ` ότι είναι πάντα κουραστικά τα αριθμητικά στοιχεία, θα μου επιτρέψετε να κάνω μια αναφορά στα εξής:

-Το 1990, στη χώρα μας, οι δαπάνες για την κοινωνική προστασία ανέρχονταν στο 23,2% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος για τις άλλες χώρες του λεγόμενου ευρωπαϊκού Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία) ανερχόταν στο 19,6%.

-Το 1993, στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο μέσος όρος του ευρωπαϊκού Νότου ανερχόταν στο 23,2%, ενώ στην Ελλάδα κυμαινόταν στο 22,3%. Δηλαδή, είχαμε υποχώρηση από την προηγούμενη επίδοσή μας του 1990, ενώ οι άλλες χώρες είχαν βελτιώσει την επίδοσή τους στον τομέα αυτό.

-Το 1996, ο μέσος όρος στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έφτανε το 22,1%, ενώ στην Ελλάδα ο δείκτης ανέβηκε στο 23,1% του ΑΕΠ.

-Το 1998, για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ο αντίστοιχος δείκτης κυμάνθηκε στο 21,9% του ΑΕΠ των χωρών αυτών, ενώ στην Ελλάδα ο δείκτης δαπανών για την κοινωνική προστασία έφτασε το 24,5%.

-Το 2000, το ποσό που διατέθηκε στη χώρα μας για τον ίδιο σκοπό ανήλθε στο 25,8% του ΑΕΠ. Για το σύνολο της Ε.Ε., και όχι μόνο για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 27,7% του ΑΕΠ.

Με τις δαπάνες που έχουμε αποφασίσει να διαθέσουμε για κοινωνικούς σκοπούς, πιστεύουμε ότι το 2004 θα ξεπεράσουμε το 27% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πετύχει σε σημαντικό βαθμό την πραγματική κοινωνική σύγκλιση, την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των συμπολιτών μας που έχουν πραγματικά την ανάγκη τέτοιων μέτρων κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης.

Η Ελλάδα, όπως προκύπτει από εξέταση και άλλων στοιχείων, είναι η μόνη χώρα, εκτός από τη Γερμανία, που έχει αυξήσει τις δαπάνες της για την κοινωνική προστασία. Είναι η μόνη χώρα, στο πλαίσιο της Ε.Ε., που έχει αυξήσει τις δαπάνες αυτές σε τόσο υψηλό ποσοστό.

Τα μέτρα αυτά, τα οποία αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ συγκεκριμένα. Ο Πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει από το 1999 ότι τα επόμενα χρόνια οι κοινωνικές δαπάνες στη χώρα μας θα ξεπεράσουν τα 45 τρις εκατομμύρια δραχμές. Πράγματι, στη χώρα μας, κάθε χρόνο, δαπανούμε για κοινωνικούς σκοπούς το 25% του ΑΕΠ, δηλαδή το 1/4, που αντιστοιχεί σε περίπου 10 τρις δραχμές.

Τα μέτρα που αφορούν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως σας ανέφερα προηγουμένως, έχουν κόστος εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών και έχουν χρονικό ορίζοντα έως και το 2004.

Δεν υπεισέρχομαι σε περισσότερες λεπτομέρειες, γιατί αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός προβαίνει σε σχετικές δηλώσεις και ακολουθεί συνέντευξη των συναρμόδιων υπουργών στο Ζάππειο.

Πριν σας ενημερώσω για όσα είπε ο Πρωθυπουργός στη σύντομη εισαγωγή του, θα ήθελα να διατυπώσω ένα σχόλιο για άλλο θέμα: Αποδοκιμάζουμε τις καταλήψεις υπουργικών γραφείων και άλλων χώρων που έχουν κάνει συνδικαλιστές που ανήκουν προφανώς στο ΚΚΕ. Είναι εμφανής ο στόχος των ομάδων αυτών. Επιχειρούν να επισκιάσουν την απόφαση που πήρε σήμερα η κυβέρνηση. Λυπούμαστε γιατί επέλεξαν αυτό τον τρόπο της βίας και των κίβδηλων συνθημάτων, που είναι απολύτως αντιδημοκρατικός, για να αντιπαρατεθούν σε μια πολιτική που αφορά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού της χώρας. Αφορά συμπολίτες μας που περιμένουν, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, να ακούσουν αυτά τα μέτρα που αφορούν τους ίδιους και θα επηρεάσουν την καθημερινή ζωή τους. Εμείς απαντούμε με το έργο μας. Κάποιοι άλλοι δεν έχουν τίποτα το συγκεκριμένο να πουν σε αυτά τα νοικοκυριά με τα χαμηλά εισοδήματα, που ζουν στην ελληνική περιφέρεια ή και στα αστικά κέντρα. Δεν έχουν τίποτα να πουν στους άνεργους. Δεν έχουν τίποτα να πουν στις γυναίκες. Εξαντλούν την πολιτική πρωτοβουλία τους σε τέτοιου είδους βίαιες ενέργειες, τις οποίες όλοι -επαναλαμβάνω- αποδοκιμάζουμε.

Εισαγωγικώς, ο Πρωθυπουργός έκανε μια πολύ σύντομη αναφορά, ένα πολιτικό σχόλιο, θα έλεγα, τονίζοντας πως δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζουν οι φήμες για ενδεχόμενο ανασχηματισμό, για δήθεν αλλαγή πολιτικής. Ολα αυτά τα οποία κατά καιρούς διαδίδονται έχουν, κατ` επανάληψη, διαψευστεί στην πράξη. Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια που κάνουμε, αφοσιωμένοι στο έργο μας. Γιατί μας ενδιαφέρει να προωθήσουμε μια συγκεκριμένη πολιτική για να περιφρουρήσουμε το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Πάντοτε, όταν ασχοληθήκαμε με την ουσία της πολιτικής, φτάσαμε στους στόχους μας και βγήκαμε κερδισμένοι. Αυτό θα κάνουμε και τώρα, γιατί αυτή την εντολή έχουμε από τον ελληνικό λαό.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στις οποίες αναφερθήκατε, είναι μέσα και οι συνταξιούχοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς είναι και οι συνταξιούχοι και γνωρίζετε ότι γι` αυτούς έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα, είτε είναι το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που έχουμε θεσπίσει από το 1996, το οποίο γνωρίζετε ότι αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, είτε είναι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που και αυτοί βλέπουν τη σύνταξή τους κάθε χρόνο να αυξάνεται. Θυμίζω ότι το 1993, όταν και πάλι το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, η σύνταξη του αγρότη κυμαινόταν στις 13.000 δρχ. Η σύνταξη σήμερα ανέρχεται στις 48.000 δρχ. και έχουμε πει ότι κάθε χρόνο -είναι δεδομένη, ειλημμένη αυτή η απόφαση και εφαρμόζεται- θα αυξάνεται κατά 5.000 δρχ. για τα επόμενα χρόνια. Αρα, όταν η Ν.Δ. μας καλεί να αυξήσουμε την αγροτική σύνταξη είναι ξεπερασμένη από τα πράγματα. Γιατί, με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει, στο τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης, η απλή σύνταξη για τον αγρότη θα είναι σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που μας καλεί η Ν.Δ. να πάμε.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Μια διευκρινιστική ερώτηση: Από πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2002.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Και μια άλλη ερώτηση, επειδή το ονομάσατε «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης», δεδομένου ότι στα φορολογικά βάρη πάνω στα οποία ασκείται η δημοσιονομική πολιτική, συμμετέχουν κυρίως οι μισθωτοί, ενδέχεται να μπει κάποιος φόρος στα μεγάλα εισοδήματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τίθεται θέμα νέας φορολογίας. Ισα-ίσα, έχουμε πει και έχουμε δεσμευθεί ότι θα έχουμε φορο-ελαφρύνσεις τα επόμενα χρόνια. Υπολογίζουμε ότι κάθε χρόνο οι φορο-ελαφρύνσεις θα φθάνουν το 0,65% του ΑΕΠ. Εχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε τέτοια μέτρα φορο-ελάφρυνσης και αυτό θα κάνουμε. Από κει και πέρα, γνωρίζετε ότι την προηγούμενη περίοδο λάβαμε συγκεκριμένες αποφάσεις για την επιβολή φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα, στους έχοντες και κατέχοντες, όπως είχαμε πει τότε χαρακτηριστικά.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός στην εισήγησή του, στο Υπουργικό Συμβούλιο, είπε ότι δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζουν οι φήμες για ανασχηματισμό, για αλλαγή πολιτικής. Αυτές οι φήμες -και δεν μιλάω για πληροφορίες που μπορεί να έχουμε ως δημοσιογράφοι, κατά την άσκηση των καθηκόντων μας- έχουν κατατεθεί δημοσίως από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Πάγκαλος, ο κ. Τσοχατζόπουλος που σε μια πρόσφατη συνέντευξή του μίλησε για αλλαγή πολιτικής, όταν αναφερόταν στη μείωση των αμυντικών δαπανών. Με αυτό το πολιτικό σχόλιο ο Πρωθυπουργός σε ποιούς απαντά, μέσα στο ΠΑΣΟΚ, μέσα στο κυβερνών κόμμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει, κατ` επανάληψη, σε σχετικές ερωτήσεις και έχω πει ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού. Θα έπρεπε να λάβετε τοις μετρητοίς αυτή την απάντηση και σας καλώ να το κάνετε, τουλάχιστον από εδώ και πέρα. Αυτοί οι σχολιασμοί, οι οποίοι βεβαίως είναι φυσιολογικό να γίνονται από διάφορους αναλυτές, πολιτικούς σχολιαστές, έγκυρους δημοσιογράφους, πάντοτε γίνονταν και πάντοτε θα γίνονται. Σημασία έχει, όμως, ότι τις αποφάσεις τις παίρνει ο Πρωθυπουργός. Αυτός που, κατά το Σύνταγμα, έχει τη σχετική αρμοδιότητα να καθοδηγεί τη λειτουργία της κυβέρνησης και να καθορίζει, κατ επέκταση, την πορεία της χώρας. Η θέση μας για τα θέματα αυτά έχει διατυπωθεί και είναι αποσαφηνισμένη. Μένουμε σε αυτή τη θέση.

ΠΕΦΑΝΗ: Ποιό ήταν το κλίμα στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου; Διότι τις τελευταίες ημέρες η εικόνα δεν ήταν και τόσο καλή.

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, αλλά σήμερα έχουμε μια καλοκαιρία! Αρχίζει και αλλάζει ο καιρός προς το καλύτερο!

ΠΕΦΑΝΗ: Μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έλεγα, κατ` αντιστοιχία, ότι το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δεν εκφράστηκαν διαφωνίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία διαφωνία. Ισα-ίσα όλοι οι συνάδελφοι επαίνεσαν τη συστηματική δουλειά που έκαναν τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, όλα τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να παρουσιάσουν αυτό το τόσο σωστά διαρθρωμένο πρόγραμμα για το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Με δεδομένο ότι υπάρχει μια αναταραχή στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο, θα μπορούσε να πει κανείς και αφού αποκλείσατε την πολιτική κίνηση του ανασχηματισμού, προκειμένου να διευθετηθεί αυτή η αναταραχή, μήπως ο Πρωθυπουργός σκέφτεται να πάρει κάποιες άλλου τύπου πολιτικές πρωτοβουλίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός παίρνει πάντα πρωτοβουλίες και συνεχίζει να παίρνει, όπως και όλοι οι Υπουργοί, ο καθένας στο δικό του τομέα. Και όλοι από κοινού συμβάλλουν, ώστε να επιτευχθεί ο κοινός σκοπός. Ολοι έχουμε αίσθηση της πραγματικότητας και όλοι έχουμε αίσθηση της ευθύνης και του χρέους μας απέναντι στην παράταξή μας και κυρίως και ιδιαιτέρως απέναντι στη χώρα και τον ελληνικό λαό. Και αυτό πιστεύω ότι είναι το στοιχείο που πρέπει να κυριαρχεί στις πολιτικές επιλογές μας και στην καθημερινή πολιτική πρακτική μας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Πρόκειται να συναντηθεί ο Πρωθυπουργός με τον κ. Τσοχατζόπουλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού να προβλέπεται μια τέτοια συνάντηση. Σας λέω, όμως, ότι ο Πρωθυπουργός επικοινωνεί συνεχώς με τους Υπουργούς του, που είναι οι άμεσοι συνεργάτες του, και με τον κ. Τσοχατζόπουλο.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Είπατε εκατοντάδες δισεκατομμύρια. Εχουμε το ακριβές ποσό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω, αλλά δεν θα ήθελα να επεκταθούμε, αυτή την ώρα, αφού οι δυο συναρμόδιοι Υπουργοί δίνουν συνέντευξη Τύπου, στο Ζάππειο. Μπορώ να σας αναφέρω ενδεικτικά κάποια στοιχεία, αλλά οι συνάδελφοί σας θα ενημερωθούν και θα σας ενημερώσουν.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Συνολικά πέστε μας.

ΡΕΠΠΑΣ: Αφού επιμένετε, σας λέω ότι το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τα επόμενα τρία χρόνια, 2002-2003-2004, θα απορροφήσει γι` αυτές τις δράσεις, περίπου 540 δισεκατομμύρια δραχμές. Υπολογίστε ότι είναι για τις τρεις νέες δράσεις και μένω μόνο σε αυτό. Για τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα που ζουν σε ορεινές, ημιορεινές και νησιωτικές περιοχές, προβλέπεται μια δαπάνη 180 έως 200 δισεκατομμυρίων δραχμών για αυτά τα τρία χρόνια. Για τις άλλες δράσεις θα πρέπει να καταβάλουμε ένα ποσό 360 δισεκατομμυρίων δραχμών. Αν αθροίσετε αυτά τα δύο ποσά θα δείτε ότι έχουμε ένα σύνολο 540 δισεκατομμυρίων δραχμών. Θα πρέπει, όμως, να υπολογίσετε και τη χρηματοδότηση από το Γ` Κ.Π.Σ., λαμβάνοντας υπόψη ότι η δική μας συμμετοχή ξεπερνά το 25%. Σας είπα, όμως, ότι οι κοινωνικές δαπάνες είναι κάτι πολύ ευρύτερο. Δεν είναι μόνο το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο οποίο περιλαμβάνονται οι δράσεις, που αποφασίστηκαν σήμερα, αλλά και η επέκταση δράσεων που έχουν θεσπιστεί από τα προηγούμενα χρόνια και βεβαίως επεκτείνεται η εμβέλειά τους.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 5 April 2001 - 15:05:15 UTC