Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-03-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή. Ο Πρωθυπουργός έχει προβεί σε δηλώσεις. Πέραν των όσων δήλωσε ο Πρωθυπουργός, σταχυολογώντας τον πυρήνα της θέσης της κυβέρνησης για τα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο:

Η κυβέρνηση με βάση τις εξαγγελίες της, εφαρμόζοντας το πρόγραμμά της, σχεδιάζει το μέλλον της χώρας. Εχει καταρτίσει ένα Σχέδιο Ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια με τεκμηριωμένο και πειστικό τρόπο, προκειμένου να δημιουργήσει συνθήκες καλύτερης ζωής για όλους τους Ελληνες πολίτες. Να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη διεθνή θέση της χώρας. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησής μας είναι σαφείς.

Ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, γιατί η κοινωνική συνοχή σε μια χώρα είναι στοιχείο της δύναμής της. Πρέπει λοιπόν -και αυτό είναι η μεγάλη προτεραιότητά μας- να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης που αφορά τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη τη βοήθεια της Πολιτείας. Αυτό αποτελεί ταυτόχρονα πρόκληση και στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε σε αυτή την τετραετία.

Η διασφάλιση της σταθερότητας και ταυτόχρονα η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, με τη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, τους οποίους γνωρίζει η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Η άψογη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το κόστος της διοργάνωσης αυτής είναι πάρα πολύ σημαντικό, εγγίζει τα δύο τρισεκατομμύρια δραχμές. Η κυβέρνηση, σε επόμενη φάση, με τη συμβολή όλων των υπουργείων θα εξειδικεύσει και θα διαρθρώσει το πρόγραμμα αυτό, στο γενικό πλαίσιο της απόφασης που έλαβε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή, στις επιμέρους πτυχές του, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους μας, για τη δημοσιονομική σταθερότητα, την ανταγωνιστικότητα της χώρας, την ανάπτυξη, την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός επισήμανε την απόφαση αναβολής για μετά το 2004 της όποιας αγοράς ενός μαχητικού αεροσκάφους τέταρτης γενιάς. Δεν ματαιώνεται η αγορά, μετατίθεται χρονικά. Επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά τα θέματα θα εξειδικευτούν σε επόμενες συνεδριάσεις των κυβερνητικών οργάνων. Κάθε υπουργείο, κάθε υπουργός από την πλευρά του θα συμβάλλει, ώστε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου έκανε μια πολύ σύντομη ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και ιδιαιτέρως για την κρίση στο γειτονικό κράτος της FYROM.

Επίσης, από την πλευρά μου ενημέρωσα για τα θέματα της πολιτικής στον τομέα του Υπουργείου Τύπου & ΜΜΕ, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων.

Αυτό ήταν το περιεχόμενο της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Ποιοι είναι οι έκτακτοι παράγοντες που οδήγησαν ένα χρόνο μετά τις εκλογές στην αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική. Δεν έχουν προκύψει έκτακτοι παράγοντες. Απλώς, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης πρέπει να είναι σχεδιασμός σε βάθος χρόνου. Μιλάμε για τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας μέχρι το 2004. Εχουμε πει ότι στο εξής όλα τα υπουργεία θα πρέπει να καταρτίζουν προϋπολογισμούς σε τριετή βάση και η κυβέρνηση θα πρέπει να ελέγχει τις οικονομικές εξελίξεις σε ένα τέτοιο βάθος χρόνου, για να μη βρεθούμε απέναντι σε απρόοπτα, για να ελέγχουμε το μέλλον, να κυριαρχούμε στις εξελίξεις και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις. Γιατί η Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες της νέας οικονομίας, στην κοινωνία της πληροφορίας. Πρέπει να κάνουμε ποιοτικά άλματα σε πολλούς τομείς. Πρέπει να δαπανήσουμε εκεί που αξίζει, επενδύοντας για το μέλλον αυτής της χώρας και των πολιτών της. Ταυτόχρονα, βεβαίως, όπως πάντοτε μέχρι τώρα, να διατηρήσουμε τη "χρυσή ισορροπία" ανάμεσα στις δαπάνες για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή που είναι κυρίως δαπάνες για την άμυνα και τις δαπάνες για την αναβάθμιση της κοινωνικής συνοχής, η οποία -επαναλαμβάνω- είναι συστατικό στοιχείο εθνικής ισχύος.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Δεν είχε γίνει αυτό μετά τις εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς είχε γίνει. Και σε προηγούμενη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής συζητήσαμε τα θέματα της οικονομικής πολιτικής, υπό ένα άλλο πρίσμα, αυτό των πλεονασμάτων που προκύπτουν και του τρόπου με τον οποίον διανέμεται αυτό το πλεόνασμα. Σήμερα, συζητήσαμε κάτι πολύ συγκεκριμένο: Τις προοπτικές, από δημοσιονομική άποψη, της χώρας για τα έτη 2002, 2003 και 2004. Και αυτό γίνεται πρώτη φορά.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Μπορείτε να μας δώσετε κάποια στοιχεία από την τοποθέτηση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Τσοχατζόπουλου, δεδομένου ότι έφυγε εσπευσμένα χωρίς να κάνει δηλώσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε προγραμματίσει ταξίδι στο εξωτερικό. Δεν το γνωρίζετε αυτό; Επειδή είπατε ότι "έφυγε εσπευσμένα" δίνετε την εντύπωση ότι αποχώρησε από τη συνεδρίαση, ενώ αυτό δεν είναι αλήθεια.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Μπορείτε να μας πείτε κάποια στοιχεία από την τοποθέτησή του;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό που μεταφέρω και είναι αυτό που έχει αξία για σας είναι η θέση της κυβέρνησης. Μετά τη συζήτηση που έγινε, στη διάρκεια της οποίας έλαβαν το λόγο όλα τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής και καθένας μίλησε με τον τρόπο του, αλλά με βάση την επιδίωξη να προσεγγίσουμε αυτό το στόχο, καταλήξαμε σε αυτή τη θέση. Και ο κ. Τσοχατζόπουλος με το δικό του τρόπο έκανε τις δικές του παρατηρήσεις και καταλήξαμε σε αυτή τη θέση.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα εξοικονομηθούν δαπάνες στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα επιμέρους θέματα, όπως ήδη σας έχω πει, θα τα συζητήσουμε σε επόμενες συνεδριάσεις με εισήγηση που θα κάνουν τα αρμόδια υπουργεία.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Τόσο εσείς, όσο και ο Πρωθυπουργός μιλήσατε για την αναβολή της αγοράς των αεροσκαφών τετάρτης γενεάς. Δεν μας είπατε τον τύπο. Εννοείτε τα Eurofighter;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό μπορείτε να το εννοήσετε εσείς. Είναι, όμως, κάτι που δεν μπορούμε να το πούμε τώρα, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε, θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική προσπάθεια.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Αυτό που είπατε για περικοπές δαπανών σε άλλα Υπουργεία αφορά και τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Γεωργίας κ.λπ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μιλούμε για περικοπές δαπανών. Μιλούμε για έναν σχεδιασμό της δημοσιονομικής και μόνο της δημοσιονομικής πολιτικής, ο οποίος αφορά τα επόμενα χρόνια, μέχρι και το 2004. Πώς πρέπει να αξιοποιήσουμε τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας με τον καλύτερο τρόπο. Για τα επιμέρους θέματα της πολιτικής κάθε υπουργείου θα επανέλθουν οι αρμόδιοι Υπουργοί.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω αν ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο κονδύλι που πρέπει να εξοικονομηθεί. Μίλησε για ένα, δύο, τρία τρισεκατομμύρια για τα προσεχή τρία χρόνια;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι του παρόντος και θα αποφύγω να αναφερθώ σε λογιστικά στοιχεία. Το κάνω αυτό επειδή ο αρμόδιος υπουργός υπέβαλε διάφορες προτάσεις, μέσω εναλλακτικών σεναρίων. Πρότεινε σχέδια, τα οποία προσφέρουν σε εμάς τη δυνατότητα να κάνουμε μια ή κάποια άλλη επιλογή. Αρα, λοιπόν, επαναλαμβάνω, όλα αυτά θα οριστικοποιηθούν την επόμενη περίοδο και τότε θα είμαστε πιο συγκεκριμένοι.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Η ανακατανομή που γίνεται με την περικοπή δαπανών αφορά και το 2001 και αν ο Προϋπολογισμός του 2001 θα είναι πλεονασματικός;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Προϋπολογισμός του 2001 μέχρι τώρα, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, εκτελείται απολύτως ικανοποιητικά και πιστεύω ότι θα είναι και αυτός ένας αξιόπιστος, όσον αφορά την εφαρμογή του, Προϋπολογισμός.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Υπάρχει επενδυτικός χαρακτήρας σε όλα αυτά ή μιλάμε μόνο τη φτώχεια, τον αποκλεισμό κ.λπ., δηλαδή, την εξοικονόμηση...

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η μια πλευρά. Μιλήσαμε για την πρώτη προτεραιότητα. Αλλά, υπάρχει επίσης σημαντική προτεραιότητα που αφορά την ανταγωνιστικότητα της χώρας και την περαιτέρω ανάπτυξή της, που προκύπτει μέσα από επενδύσεις. Και αυτό είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο ενισχύεται θεαματικά. Γνωρίζετε ότι έχουμε το Σχέδιο Οικονομικής Ανάπτυξης, λόγω και των πόρων της Ε.Ε., που είναι πάρα πολύ σημαντικοί. Και βεβαίως, αφορά και τις ιδιωτικές επενδύσεις, μέσω των κινήτρων, που παρέχονται σε ιδιώτες επιχειρηματίες.

ΜΙΧΑΗΛ: Με όσα αποφασίσατε σήμερα μπορεί κανείς να εξάγει το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση κάνει στροφή προς τη λεγόμενη «κοινωνική πολιτική»;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να βγάλει αβίαστα, μάλιστα, το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής στις εξαγγελίες της. Γνωρίζετε ότι στις τελευταίες εκλογές απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό, ζητήσαμε και λάβαμε την ψήφο και την εμπιστοσύνη του, εξαγγέλλοντας ένα πρόγραμμα, που μεταξύ των άλλων, τον τομέα της κοινωνικής πολιτικής τον είχε ιεραρχημένο πάρα πολύ υψηλά. Ανταποκρινόμενοι, λοιπόν, σε αυτή την εντολή εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Αφού έγιναν όλα αυτά, τότε γιατί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για το εξοπλιστικό πρόγραμμα έγιναν τόσο πολλά και ο κ. Τσοχατζόπουλος έβγαινε, δήλωνε ότι αγοράζουμε, κάνουμε, ράνουμε...

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι όλοι οι Υπουργοί και ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι σαφείς, σε όλες τις δηλώσεις τους. Ολοι ενδιαφερόμαστε για την κοινωνική συνοχή, όλοι ενδιαφερόμαστε για τις δαπάνες που πρέπει να δοθούν, προκειμένου να ενισχυθεί η κοινωνική πολιτική, γιατί αυτό αποτελεί, βεβαίως, την ύψιστη προτεραιότητα για όλους τους πολιτικούς που ανήκουν σε ένα σοσιαλιστικό κόμμα και λειτουργούν ως μέλη μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Δεν υπάρχει αντίλογος σε αυτό. Δεν υπάρχει δίλημμα. Δεν υπάρχει δίπολο, μεταξύ εκείνων που προτάσσουν μια προτεραιότητα, έναντι άλλων που προτάσσουν ένα άλλο θέμα, ως θέμα προτεραιότητας. Ολοι συμφωνούμε σε αυτό. Και όλοι θα συμβάλλουμε, καθένας από τη δική του πλευρά, προκειμένου να πετύχουμε τον κοινό σκοπό.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Από αυτή την Κυβερνητική Επιτροπή η κυβέρνηση, όπως επισημάνατε νωρίτερα, επανέρχεται στο βασικό της στόχο της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής ως πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής της. Εντύπωση μου κάνει ότι αυτό το μοναδικό συμπέρασμα, όσον αφορά την οικονομική βάση που καταλήξατε, αφορά την εθνική άμυνα. Θέλω να πω ότι εξ αντικειμένου προκύπτει δίλημμα, το οποίο συμπεριλάβατε στην Κυβερνητική σας Επιτροπή. Γιατί, κατά τα λοιπά, λέτε ότι όλα τα υπόλοιπα υπουργεία θα εξειδικεύσουν σε μία επόμενη φάση την πολιτική τους σε συνάρτηση με την πρώτη προτεραιότητα.

ΡΕΠΠΑΣ: Διευκρινίζω, ευθύς αμέσως: Οι δαπάνες για τις οποίες έγινε η συζήτηση, ενόψει των δημοσιονομικών προοπτικών μέχρι και το 2004, έχουν προβλεφθεί έναντι δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί. Δεν αφορούν το μαχητικό αεροσκάφος τέταρτης γενιάς. Δηλαδή, το σύνολο των οικονομικών μεγεθών που σήμερα μας απασχόλησαν, δεν έχει καμία σχέση με τις όποιες δαπάνες μπορεί να γίνουν για το μαχητικό αεροσκάφος τέταρτης γενιάς. Δεν είναι, δηλαδή, μέσα σε αυτές που συζητήσαμε, οι δαπάνες που είχαν προϋπολογιστεί για ένα μαχητικό αεροσκάφος, έστω αυτού του τύπου.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Προκαταβολές, όμως, δόθηκαν.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουν καταβληθεί προκαταβολές. Οσον αφορά τώρα το γενικότερο θέμα, ασφαλώς οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όπως οι δαπάνες όλων των υπουργείων, τέθηκαν επί τάπητος. Αλλά, πρέπει να σας πω ειδικώς πως οτιδήποτε έχει σχέση με μαχητικό αεροσκάφος, ούτε είχε, ούτε έχει συμπεριληφθεί στον προγραμματισμό των δαπανών για τις οποίες συζητήσαμε σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Tότε, γιατί προχωρήσατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Για να μην προχωρήσουμε τώρα στην καταβολή σημαντικών οικονομικών ποσών, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις δόσεις που είναι απαραίτητες, ώστε να γίνει η συγκεκριμένη αγορά. Γι` αυτό το λόγο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ενθυμούμαι καλώς, κ. Υπουργέ, ότι όντως μέχρι το 2003 δεν είχατε προϋπολογίσει εκροές χρημάτων, όσον αφορά το αεροσκάφος τέταρτης γενιάς. Και τίθεται το ερώτημα, προς τι όλη αυτή η συζήτηση τόσο καιρό που αφορά Εurofighter ή ενδεχομένως για αγορά αμερικανικού αεροσκάφους κ.τ.λ. Προς τι όλη αυτή η συζήτηση η οποία ήταν και πρωτοσέλιδη;

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλλον εσάς πρέπει να ρωτήσω, τώρα. Προς τι αυτή η συζήτηση; Η συζήτηση έγινε από τα ΜΜΕ ή άλλους παράγοντες. Πάντως, δεν έγινε από την κυβέρνηση.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Η απόφασή σας για τη μετάθεση χρονικά της αγοράς αυτού του αεροσκάφους, συνδέεται ευθέως με τον κεντρικό άξονα της ενίσχυσης της διεθνούς θέσης της χώρας;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι αυτονόητο. Ασφαλώς, η συμμετοχή της χώρας σε μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, οι πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, ενισχύουν το διεθνές κύρος και τη θέση της, πολύ περισσότερο όταν γνωρίζετε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Ολα αυτά είναι στοιχεία τα οποία συνεκτιμώνται, αξιολογούνται, προκειμένου να πάρεις την τελική απόφαση για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα. Το ένα συμπληρώνει το άλλο. Ολα είναι επιμέρους στοιχεία ή διαφορετικές πλευρές της ίδιας πολιτικής.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι υπήρξε ένας αιφνιδιασμός, ιδίως στα μεγάλα υπουργεία, για όλη αυτή τη στροφή. Και το λέω αυτό, γιατί πολλοί ήταν οι υπουργοί ή τουλάχιστον ορισμένοι μέσα στην Κυβερνητική Επιτροπή που είπαν ότι, εφόσον υπήρχαν αυτές οι ανάγκες, γιατί δεν βγήκαν πιο νωρίς προς τα έξω.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, θα μου επιτρέψετε να μην επιβεβαιώσω το ρεπορτάζ, γιατί οι υπουργοί που έλαβαν τη σχετική απόφαση είναι αυτοί που εσείς ισχυρίζεστε ότι αιφνιδιάστηκαν. Δεν είναι δυνατόν ένας υπουργός να παίρνει μια υπεύθυνη θέση, να αποφασίζει για τόσο σημαντικά θέματα, χωρίς να είναι έτοιμος. Ηταν απολύτως έτοιμοι οι υπουργοί. Η απόφαση που ελήφθη -το τόνισε και ο Πρωθυπουργός- ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν εννοώ τον κ. Παπαντωνίου, εννοώ όλους τους υπόλοιπους, που καλούνται δύο μήνες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού να κάνουν περικοπές.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα. Δεν πρόκειται περί αυτού. Για πρώτη φορά, επαναλαμβάνω, συζητούμε δημοσιονομικές προοπτικές σε βάθος χρόνου, με ορίζοντα τριετίας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα προχωρήσετε σε παραγωγή Eurofighter , γιατί σε αυτή την αίθουσα είχαμε πει ότι η παραγωγή ανοίγει νέους ορίζοντες στην άμυνα της χώρας. Θα προχωρήσει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπαμε για μετά το 2004. Ημουν πολύ σαφής, όταν απάντησα πριν σε συνάδελφό σας. Είπα ότι αυτό μπορείτε να το εννοήσετε, να το αντιλαμβάνεστε έτσι. Επαναλαμβάνω αυτά που είπε στη δήλωσή του ο Πρωθυπουργός.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Είπατε ότι ενημερώσατε κι εσείς για θέματα του υπουργείου. Φαντάζομαι ότι ήταν για θέματα της αδειοδότησης. Υπάρχει κάτι νεότερο ή υπάρχει κάποια αντίθετη άποψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Τίποτα νεότερο. Ισα-ίσα, συμφώνησαν όλοι ότι πρέπει να παραμείνουμε σε αυτή την πολιτική.

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτή η πολιτική που έχετε μέχρι τώρα εφαρμόσει είναι ανελαστική;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι σωστή.

ΜΙΧΑΗΛ: Σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις σας και στους συναδέλφους σας και δημοσίως, είπατε ότι "28 άδειες λειτουργίας, μου λέει το υπουργείο Μεταφορών ότι πρέπει να ζητήσω και ότι 28 άδειες ζήτησα να δοθούν από το ΕΣΡ". Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο αριθμός, εάν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών σας δώσουν παραπάνω συχνότητες το επόμενο διάστημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαι υποχρεωμένος από το νόμο να προκηρύξω άδειες για όσες συχνότητες είναι διαθέσιμες. Γνωρίζω, όμως -και ο αρμόδιος υπουργός είναι κατηγορηματικός σε αυτό- ότι οι διαθέσιμες συχνότητες είναι κατ` ανώτατο αριθμό 28.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχει περίπτωση, εφόσον είδαμε χθες και τη διαφοροποίηση του Προέδρου του ΕΣΡ κ. Λαμπρίδη, όσον αφορά την άποψη ότι δεν θα έπρεπε στο μεταβατικό στάδιο να λειτουργήσει κανένας σταθμός, μόνο οι 20 που πήραν τις άδειες ευθύς εξαρχής, υπάρχει, λοιπόν, περίπτωση τώρα, και εφόσον εσείς νομοτύπως θέσατε το ερώτημα, να θέσετε ξανά ερώτημα, αφού σας δίνει το δικαίωμα ο νόμος, για να κοπάσει η ταραχή -να το πω έτσι- να πείτε ότι και αυτοί οι οκτώ θα πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν και να μείνουμε μόνο με τους 20...

ΡΕΠΠΑΣ: Φαντάζομαι δεν το προτείνετε αυτό, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι το προτείνετε. Γιατί, από τη μια δεν μπορείτε να μας κατηγορείτε ότι θέλουμε να φιμώσουμε Μέσα Ενημέρωσης και από την άλλη να προτείνετε να μειώσουμε τον αριθμό των Μέσων που είναι σε λειτουργία. Εμείς θέλουμε να λειτουργούν όσο γίνεται περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης, στο πλαίσιο όμως των τεχνικών δυνατοτήτων που παρέχονται. Οσον αφορά τον Πρόεδρο του ΕΣΡ, ο οποίος τη Δευτέρα το πρωί μου ενεχείρησε την απόφαση του ΕΣΡ, θέλω να πω ότι είναι βεβαίως Πρόεδρος, επικεφαλής ενός συλλογικού οργάνου, για τη λειτουργία του οποίου εκείνος έχει την αρμοδιότητα, όχι εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος.

ΜΙΧΑΗΛ: Σας ρωτώ για τον εξής λόγο: Το να θέτετε, βάσει του νόμου, ερώτημα στο ΕΣΡ, εάν θα λειτουργούν μεταβατικά κάποιοι σταθμοί, δείχνει από τη μεριά σας μια πολιτική βούληση να λειτουργήσουν παραπάνω. Μήπως, λοιπόν, τώρα έχετε την πολιτική βούληση -για να υπάρχει, ας το πω έτσι, 100% καθαρό παιχνίδι, όχι από δική σας ευθύνη, το επαναλαμβάνω- για τους υπόλοιπους, δηλαδή, όλοι να κριθούν από την αρχή για τις υπόλοιπες οκτώ άδειες, αφού λέτε τόσες μας δίνουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Εφόσον είναι τεχνικώς εφικτό να λειτουργούν αύριο κιόλας ακόμη οκτώ σταθμοί στο Νομό Αττικής, πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα. Γιατί να μην την αξιοποιήσουμε;

ΜΙΧΑΗΛ: Πότε θα υπογράψετε τις άδειες για τους 20 σταθμούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Η υπηρεσία έχει απευθυνθεί με επιστολή της στους 20 φορείς που έχουν επί της ουσίας λάβει τη σχετική άδεια, προκειμένου να απαντήσουν σε ορισμένα θέματα και έτσι να ολοκληρωθεί και τυπικά αυτή η διαγωνιστική διαδικασία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 29 March 2001 - 16:05:10 UTC