Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-02-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦYΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Πότε έρχεται ο Πρωθυπουργός;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει σήμερα, στις 20.30, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ο κ. Στρατής Στρατήγης, σε συνέντευξή του σε αυστραλιανό δίκτυο λέει ότι υπάρχει κίνδυνος για τρομοκρατική ενέργεια κατά της κ. Αγγελοπούλου και άλλων κορυφαίων στελεχών του "2004". Επίσης, θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πρόταση στο κράτος των Σκοπίων για ονόματα, όπως Νέα Μακεδονία ή Βόρεια Μακεδονία και αν συμπεριλαμβάνεται λύση για το πρόβλημα αυτό με την Εκκλησία.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Στο πρώτο θέμα, η συνέχιση αυτής της συζήτησης δεν εξυπηρετεί. Είπαμε ότι η Ελλάδα λαμβάνει όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οσον αφορά το θέμα των Σκοπίων και τις συζητήσεις που γίνονται για την ονομασία, είναι γνωστό ότι συνεχίζεται ο κύκλος των διαπραγματεύσεων. Ευχόμαστε να τελειώσει γρήγορα με την από κοινού αποδοχή, μιας ονομασίας, γιατί αυτό θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή και βεβαίως στην αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Προφανώς, κατατίθενται και από την ελληνική και από την άλλη πλευρά διάφορες προτάσεις.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Στη Βουλή, το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός κατέθεσαν από κοινού μια πρόταση νόμου για θέσπιση της απλής αναλογικής. Ποιά είναι η γνώμη της κυβέρνησης επ` αυτού;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πριν από την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος δεν γίνεται καμία συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. Μετά την ψήφιση του Συντάγματος, για να εφαρμοστεί καινούργιος νόμος στις προσεχείς εκλογές, πρέπει να υπερψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής. Διαφορετικά θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές, γιατί -όπως ξέρετε- στις υπό αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος θα υπάρξει και αυτή η πρόβλεψη. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει πάρει θέση και εμμένει στη θέση αυτή: ότι ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να δίνει ισχυρή κυβέρνηση στη χώρα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Από ό,τι πληροφορήθηκα, βγήκε μια απόφαση δικαστηρίου που αφορούσε την κοπέλα που είχε βάλει τα γκαζάκια στο Αμερικάνικο Προξενείο και αυτή η απόφαση του δικαστηρίου είναι περίπου αθωωτική. Εχει κάποιο σχόλιο η κυβέρνηση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το έχω δει το θέμα. Η απόφαση επιβάλλει ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με αναστολή. Οπως πληροφορήθηκα, όμως, κατά της απόφασης αυτής έχει ασκηθεί ήδη έφεση από τον εισαγγελέα Εφετών.

ΜΠΕΚΑΣ: Ανταποκρίσεις από τα Σκόπια κάνουν λόγο ότι επίκειται συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Σκοπίων που θα περιλαμβάνει δέσμη μέτρων για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και επίλυση του προβλήματος του ονόματος που φαίνεται ότι θα είναι "Βόρεια Μακεδονία". Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες διευκρινίσεις;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν έχω να πω κάτι άλλο, πέρα από αυτά που είπα πριν. Μακάρι να επίκειται συμφωνία, ώστε να τελειώσει και αυτό το θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Για το θέμα της τρομοκρατίας μας είπατε να μην συνεχιστεί η συζήτηση, γιατί δεν εξυπηρετεί. Θέλετε να συνεχίσουμε τη συζήτηση, σχολιάζοντας τα όσα είπε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είδα τη δήλωση αυτή. Κρατά σαφείς αποστάσεις. Το θέμα έχει λήξει για εμάς.

ΜΙΧΑΗΛ: Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών, έχει λάβει μέτρα προστασίας για την κα Αγγελοπούλου;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οι υπηρεσίες κάνουν τη δουλειά τους.

ΜΙΧΑΗΛ: Ρωτώ γιατί αυτό είπε ο κ. Στρατήγης.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Απάντησα πριν.

ΜΙΧΑΗΛ: Πρόκειται ο Πρωθυπουργός να συναντηθεί με τον κ. Γκεοργκιέφκι; Θα πάει στα Σκόπια, αλλά θα συναντηθεί; Ρωτώ, γιατί τα δημοσιεύματα λένε ότι δεν πρόκειται να γίνει συνάντηση.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οταν υπάρξει κάτι τέτοιο, θα ανακοινωθεί.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν θα συνεχίσετε να κάνετε εσείς την πολιτική ενημέρωση.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κ. Ρέππας επιστρέφει απόψε. Τη Δευτέρα θα είναι μαζί σας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Μήπως, πρόκειται να γίνει ανασχηματισμός το Σαββατοκύριακο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό εκλαμβάνεται ως αστείο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος χθες, σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, υπαινίχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εξαντλήσει την 4ετία;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση τετραετίας. Οσον αφορά τις προφητείες του κ. Μητσοτάκη, έχουν αξία όση έχουν οι προφητείες Μητσοτάκη.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 9 February 2001 - 14:05:30 UTC