Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-02-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦYΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός επιστρέφει την Παρασκευή το βράδυ. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας πως ορισμένα πράγματα, σχετικά με το πρόγραμμά του, της επόμενης εβδομάδας:

Την Τρίτη (13/2), στις 12 το μεσημέρι, θα δεχθεί την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής.

Την Τετάρτη (14/2), στις 10 το πρωί, θα συναντηθεί με το Προεδρείο της ΚΕΔΚΕ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 12.30, συνεδριάζει η Διυπουργική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στις 21.30 θα δοθεί δεξίωση του Πρωθυπουργού προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στα θέματα που σχολιάζονται ιδιαιτέρως σήμερα, είναι ένα άρθρο του κ. Γουέιν Μέρι. "Ξαναχτύπησε" με άρθρο του στους "L.A. Times" , με ένα κατάπτυστο -επιτρέψτε μου να πω- άρθρο. Ο κ. Γουέιν Μέρι έχει αναλάβει εργολαβικά την κατασυκοφάντηση της χώρας μας. Ερχεται και επανέρχεται με διάφορα τέτοια άρθρα και συκοφαντεί συλλήβδην τη χώρα, τον Τύπο, την κοινωνία, τους πολιτικούς, πάνω στα θέματα της τρομοκρατίας.

Ποιός είναι, όμως, ο κ. Μέρι; Τι θέλει; Ο κ. Μέρι υπήρξε ένας, μάλλον αποτυχών, υπάλληλος της αμερικάνικης πρεσβείας, εδώ στην Αθήνα, επί μια τριετία. Και από εκεί και πέρα, ενεργεί τελείως προσωπικά και με εμπάθεια απέναντι στην Ελλάδα. Αν ήθελε να μάθει τι συμβαίνει, τότε θα έπρεπε να απευθυνθεί στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία συνεργάζεται αρμονικότατα με την ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Για τη συνεργασία μάλιστα αυτή έχει εκφράσει την ικανοποίησή της και η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η ελληνική.

Κατά τα άλλα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν στην Αθήνα, όπως είναι προγραμματισμένοι -και όχι στο Λος Ατζελες, όπως υποδεικνύει ο κ. Μέρι- και θα έχουν επιτυχία σε όλους τομείς. Και στον τομέα της ασφάλειας. Και μάλιστα πολύ περισσότερη, πολύ μεγαλύτερη επιτυχία από ό,τι είχαν σε άλλα μέρη, όπου υπήρξαν προβλήματα στον τομέα της Ασφάλειας. Και το ξέρει αυτό ο κ. Μέρι.

Θα ήθελα να διακρίνουμε τα άρθρα του κ. Μέρι, ο οποίος φαντάζομαι θα επανέρχεται κατά διαστήματα, από άλλα θέματα τα οποία συμπίπτουν σήμερα, όπως π.χ. το σημείωμα του κ. Ρογκ προς το "ΑΘΗΝΑ 2004". Ο κ. Ρογκ κάνει τη δουλειά του, κάνει το καθήκον του. Αυτό πρέπει να κάνει. Ερχεται στην Ελλάδα, κατά διαστήματα, ως αντιπρόεδρος της ΔΟΕ επικεφαλής κλιμακίου, προκειμένου να παρακολουθεί την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Και προφανώς, η παρακολούθηση αυτή γίνεται λεπτομερώς σε όλους τους τομείς και στον τομέα της ασφάλειας.

Αυτό που θα ήθελα να σας πω, είναι ότι υπάρχει σχεδιασμός από την πλευρά μας για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, σχεδιασμός ο οποίος έχει εγκριθεί. Εχουν συμμετάσχει στο σχεδιασμό αυτό και ξένοι από έξι χώρες, οι οποίοι είναι οι ειδικοί στα θέματα ασφάλειας και έχουν εκφράσει την ικανοποίησή τους. Είναι ένας σχεδιασμός πλήρης, όσον αφορά τόσο τους άνδρες που θα χρησιμοποιηθούν, όσο και τον τεχνολογικό εξοπλισμό, τον πλέον πρόσφατο τεχνολογικό εξοπλισμό. Και προφανώς, ο σχεδιασμός αυτός θα παρουσιαστεί και στον κ. Ρογκ και στο κλιμάκιο της ΔΟΕ.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Υπάρχει μια επιστολή, όμως, του κ. Ρογκ σήμερα στα "ΝΕΑ", όπου εκφράζονται ανησυχίες και για την υπόθεση ...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σε αυτό ακριβώς αναφέρθηκα. Ο κ. Ρογκ, όπως εκφράζει ανησυχία για κάθε τομέα προετοιμασίας, αναφέρεται και στον τομέα της Ασφάλειας. Ο κ. Ρογκ θα επισκεφθεί τη χώρα μας στις 15 Φεβρουαρίου. Ηδη, κλιμάκιο της ΔΟΕ βρίσκεται στη χώρα μας, προκειμένου να παρακολουθήσει την προετοιμασία σε διάφορους τομείς και στον τομέα της ασφάλειας.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Πάντως, φαίνεται κ. Εκπρόσωπε ότι τελικά, ενώ στην αρχή όλοι επικεντρώναμε την αγωνία και την ανησυχία μας, ως προς την Ολυμπιάδα, στα έργα και αν θα είναι έτοιμα, τελικά φαίνεται ότι το θέμα της ασφάλειας αναδεικνύεται -τουλάχιστον από το εξωτερικό- ως πιο σημαντικό ακόμη και από την προώθηση των έργων. Γιατί, βλέπω ότι όλα τα σημεία αιχμής και οι βολές που δεχόμαστε, αφορούν κυρίως αυτό το θέμα πλέον.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν υπάρχει καμία αγωνία και καμία ανησυχία, γιατί η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και στον τομέα αυτό, γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Δύο διευκρινιστικές ερωτήσεις θέλω να θέσω. Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Επιτροπή Βιοηθικής σχετίζεται με τον έλεγχο του DNA, που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι. Η Επιτροπή Βιοηθικής είναι μια καινούργια επιτροπή που δεν έχει πολλά χρόνια που έχει συσταθεί. Παρακολουθεί τη ραγδαία εξέλιξη που υπάρχει στα θέματα αυτά και κυρίως στη γενετική. Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό έχει σκοπό την ενημέρωσή του πάνω σε όλα αυτά τα θέματα και τα προβλήματα που ενδεχομένως θέλει να του θέσει η Επιτροπή.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Και μια δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση. Επειδή χαρακτηρίσατε τον κ. Μέρι ως "αποτυχόντα υπάλληλο", με τι κριτήρια τον χαρακτηρίζει έτσι η ελληνική κυβέρνηση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Διότι πιστεύω ότι δεν κάνει τίποτα άλλο ο κύριος αυτός, παρά να τριγυρνά και να αρθρογραφεί αποκλειστικά και μόνο εναντίον της Ελλάδας.

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ: Θα συνδέατε αυτή την επίθεση με τα επεισόδια που συνέβησαν προ ημερών, μεταξύ της αντιπροσωπείας των Αμερικανών βουλευτών και του Προέδρου της Βουλής και τα σχετικά διαβήματα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση. Ο κ. Μέρι πιστεύω ότι ενεργεί αυτοβούλως. Η συμπεριφορά του δεν έχει καμία σχέση με την πολύ καλή συνεργασία και τις πολύ καλές σχέσεις που έχει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ σε όλους τους τομείς και κυρίως στον τομέα αυτό, της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά επειδή μιλήσατε περί αυτοβούλου ενέργειας του κ. Μέρι, έχω την αίσθηση ότι ο κ. Μέρι συμμετείχε και σε Επιτροπή της Γερουσίας, η οποία εξέτασε το θέμα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα και έχει συντάξει και έκθεση. Πόσο αυτόβουλη ήταν αυτή η ενέργεια και με το δεδομένο ότι έχει μετάσχει αρκετές φορές σε επίσημες αμερικανικές αντιπροσωπείες, οι οποίες έχουν μάλιστα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τις απόψεις αυτές δεν τις λέει κανείς άλλος, εκτός από τον κ. Μέρι.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Χαρακτηρίσατε και δικαίως τον κ. Μέρι εμπαθή και συκοφάντη. Πώς θα χαρακτηρίζατε Ελληνες, ειδικούς και μη, που και πρόσφατα στο @SPIEGEL@, εκτιμούν ότι επίκειται νέο κτύπημα της @17 Νοέμβρη@, ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και κατά τη διάρκειά τους;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Mου ζητάτε να χαρακτηρίσω «προφητείες» και προβλέψεις. Χρειάζεται πολλή προσοχή, όταν αναφέρεται κανείς σε αυτά τα θέματα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θέλω να σας κάνω δύο ερωτήσεις: Η μια ερώτηση αφορά κάποιες αναφορές που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, από τις οποίες φαίνεται ότι ενδεχομένως να στοιχίσει στο κυβερνών κόμμα, εκλογικά, η διαμάχη Εκκλησίας-Πολιτείας. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οπως ξέρετε, ο Αρχιεπίσκοπος μιλά πάρα πολύ συχνά. Δεν χρειάζεται, κάθε φορά, να σχολιάζουμε αυτά που λέει. Εμείς γνωρίζουμε το ρόλο μας. Αν κρίνουμε βέβαια ότι υπάρχει λόγος σχολιασμού, τότε θα το κάνουμε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εχει αρχίσει μια αντιλογία γύρω από το πότε θα λειτουργήσει το Αεροδρόμιο των Σπάτων. Μήπως η κυβέρνηση έχει να μας δηλώσει την ημερομηνία λειτουργίας αυτού του Αεροδρομίου;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο αρμόδιος υπουργός κ. Λαλιώτης έχει πει επανειλημμένως ότι το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα λειτουργήσει εντός του Μαρτίου.

ΒΙΔΑΛΗ: Επ αυτού, γνωρίζετε εάν όντως υπάρχει επιστολή της ΙΑΤΑ προς την κυβέρνηση, η οποία διαπιστώνει προβλήματα ή κακοτεχνίες στους δρόμους που οδηγούν στο Αεροδρόμιο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν μιλάτε για μια επιστολή της GREEN PEACE;

ΒΙΔΑΛΗ: Εάν υπάρχει επιστολή της ΙΑΤΑ, η οποία αναφέρεται στο οδικό δίκτυο που οδηγεί στο Αεροδρόμιο και επισημαίνει κακοτεχνίες και προβλήματα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν νομίζω ότι έχει λόγο γι αυτά τα θέματα η ΙΑΤΑ.

ΚΟΥΤΑΝΤΟΥ: Ο Πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει πριν από μια εβδομάδα ότι στο χώρο του Ελληνικού θα κατασκευαστεί μητροπολιτικό πάρκο. Σήμερα, στην @ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ@, σε ένα δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο «ΑΘΗΝΑ 2004» δεσμεύθηκε στη FIBA για την κατασκευή μόνιμου σταδίου καλαθοσφαίρισης 15.000 θέσεων. Τελικά τι από τα δύο ισχύει;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ισχύει αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός.

ΜΙΧΑΗΛ: Σαφέστατα, ό,τι λέει ο Πρωθυπουργός, υποθέτω ότι ισχύει. Εδώ, όμως, υπάρχει κάτι άλλο. Είναι επίσημο έγγραφο του «ΑΘΗΝΑ 2004» στη FIBA και δεσμεύεται ότι θα κατασκευαστεί στάδιο 15.000 θέσεων εκεί. Και το ερώτημα τίθεται ως εξής: Εάν μεν ο Πρωθυπουργός αυτό που λέει το εννοεί, τούτου δοθέντος, γιατί ο «ΑΘΗΝΑ 2004» διαπραγματεύεται άλλα πράγματα, πέρα από αυτά που λέει ο Πρωθυπουργός;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εγινε συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς για το θέμα του Ελληνικού και έγιναν δηλώσεις. Ισχύουν οι δηλώσεις που έγιναν. Το γήπεδο μπάσκετ θα γίνει στην υπάρχουσα υποδομή, όχι στον ελεύθερο χώρο του Αεροδρομίου.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Μια ευρωπαϊκή έκθεση που υπάρχει για τη συγκριτική κατάσταση της Ελλάδας στα μείζονα κοινωνικοοικονομικά μεγέθη σε σχέση με τις άλλες 14 χώρες, όπου εμφανιζόμαστε τελευταίοι σε λίστα, που αφορά κοινωνικά μεγέθη, όπως υγεία, παιδεία. Θα ήθελα έναν σχολιασμό από την πλευρά σας γι αυτή την έκθεση.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εξαρτάται πώς διαβάζει κανείς την έκθεση αυτή. Αν τη διαβάζει και έχει υπόψη του το κοντινό παρελθόν, θα δει τις βελτιώσεις που υπάρχουν σε πάρα πολλούς τομείς. Και οι βελτιώσεις αυτές πρόκειται να συνεχιστούν. Οπως ξέρετε, η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης και ο προγραμματισμός είναι να υπάρξει πραγματική σύγκλιση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Καταβάλλεται για το σκοπό συνεχής προσπάθεια. Επομένως, είμαστε καλύτερα από χθες και θα είμαστε πολύ καλύτερα αύριο.

ΜΙΧΑΗΛ: Παρατηρούμε ότι ο Πρωθυπουργός στην Ινδία, δύο φορές, προχθές και χθες, έκανε αναφορές οι οποίες προσδιορίζουν μια νέα στάση, αν μου επιτρέπετε, απέναντι στην Αγκυρα. Δηλαδή, οι τόνοι ήταν περισσότερο υψηλοί απ ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν και επέμεινε σε αυτό. Είχε μια επιμονή στη θέση αυτή. Να συμπεράνουμε, λοιπόν, η κυβέρνηση αυτή την περίοδο προκρίνει την ανάγκη να είναι περισσότερο αιχμηρή απέναντι στην Αγκυρα σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία γενικότερα, αλλά και το Κυπριακό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η πολιτική μας είναι σταθερή απέναντι στην Αγκυρα. Δεν νομίζω ότι μπορεί να βγουν άλλου είδους συμπεράσματα από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

ΒΙΔΑΛΗ: Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, επίκειται αλλαγή στο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων. Ισχύει κάτι τέτοιο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι ένα επιμέρους θέμα του υπουργείου Υγείας, από το οποίο μπορείτε να έχετε σχετικές απαντήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ΕΡΤ στην Ινδία εκπροσωπεί όλα τα τηλεοπτικά Μέσα. Γιατί δεν της επετράπη να κάνει κάποια πλάνα, όταν ο Πρωθυπουργός ανέβηκε σε έναν ελέφαντα; Ηταν κακό αυτό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν γνωρίζω καν το γεγονός.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 7 February 2001 - 15:05:23 UTC