Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-02-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε, σήμερα, σε πλήρη σύνθεση, με τη συμμετοχή δηλαδή και των υφυπουργών και ασχολήθηκε με δύο θέματα, όπως προέβλεπε η ημερήσια διάταξη: Το πρώτο αφορά την προετοιμασία της χώρας μας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και το δεύτερο την τουριστική πολιτική.

Πριν από τη συζήτηση των δύο αυτών θεμάτων, ο Πρωθυπουργός τόνισε για άλλη μια φορά ότι το 2001 είναι μια σημαντική χρονιά για την κυβέρνηση, όσον αφορά το έργο που πρέπει να παραχθεί. Είπε ότι πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί και ότι θα κριθούμε από αυτήν ακριβώς την αποτελεσματικότητα του έργου μας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, λέγοντας ότι η πρόταση στρέφεται γενικότερα κατά της οικονομικής πορείας που είχε η χώρα όλα αυτά τα χρόνια και για το λόγο αυτό η αποψινή ψήφος είναι ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι μετέρχεται αυτές τις μεθόδους, προκειμένου να πλήξει την πορεία της οικονομίας, παίρνοντας αφορμή από ένα πρόβλημα, μια δυσκολία που υπάρχει σε κάποιους πολίτες. Εκμεταλλευόμενη, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία αυτό ακριβώς προσπαθεί να γενικεύσει, αλλά αποτυχαίνει στο στόχο της αυτό, όπως δείχνει η συζήτηση που διεξάγεται τις δύο τελευταίες ημέρες στη Βουλή και όπως θα αποδειχθεί και το βράδυ.

Τόνισε, ακόμη, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ούτε την υποστήριξη των πολιτών σε αυτές τις μεθόδους που μετέρχεται, διότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος είναι ο στόχος της και αν συμβάλει αυτό που κάνει στην ανάπτυξη και την ανοδική πορεία της οικονομίας στη χώρα μας.

Μετά την εισαγωγική ομιλία του Πρωθυπουργού, άρχισε η συζήτηση επί των δύο θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Οσον αφορά το θέμα της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 εισηγητής ήταν ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις, μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου. Θα αρκεστώ, λοιπόν, να σας πω μόνον αυτό που τονίστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο για το πόσο σημαντικοί για τη χώρα μας είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η ενημέρωση ήταν λεπτομερής και στη συζήτηση πήραν μέρος και όλοι οι άλλοι υπουργοί που μετέχουν στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή. Θέλω να σας πω ότι υπάρχει σιγουριά και αισιοδοξία για την πορεία της προετοιμασίας και για τη διεξαγωγή μιας άρτιας Ολυμπιάδας.

Οσον αφορά το θέμα της τουριστικής πολιτικής εισηγητής ήταν ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης. Ισως εδώ δημιουργηθεί το ερώτημα, γιατί σήμερα @στην καρδιά του χειμώνα- το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα του Τουρισμού. Και η απάντηση, βεβαίως, είναι ότι για τον τομέα αυτόν, τον τόσο σημαντικό για τη χώρα μας, η συζήτηση έπρεπε να γίνει τώρα, έτσι ώστε να υπάρχει η χρονική ευχέρεια για τη λήψη των αποφάσεων και των μέτρων πριν εισέλθουμε στην καθαρά τουριστική περίοδο. Πρέπει, δηλαδή, να είμαστε έτοιμοι και να μην περιμένουμε την τελευταία στιγμή. Σε γενικές γραμμές, μπορώ να σας πω ότι ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στους στόχους της τουριστικής πολιτικής και στα μέτρα που θα πάρει το Υπουργείο Ανάπτυξης για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα αυτό θα δώσει ο υπουργός Ανάπτυξης στους συναδέλφους σας που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Τουρισμού.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΠΠΟΣ: Η διατύπωση του Πρωθυπουργού ότι «η κυβέρνηση θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά της», έχει χαρακτήρα επίπληξης προς κάποια μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ή παραπέμπει σε κάτι άλλο; Αναφέρομαι σε ενδεχόμενο ανασχηματισμού ή ...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Καθόλου. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε μια αλήθεια: Η κυβέρνηση θα κριθεί από το έργο της. Δεν είναι η πρώτη φορά που το λέει. Απλώς, αυτή τη φορά, το τόνισε πολύ περισσότερο.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Χθες το βράδυ, ο κ. Μητσοτάκης, έκανε δηλώσεις σχετικά με την τρομοκρατία και μεταξύ άλλων είπε ότι επί πρωθυπουργίας του είχαν συλληφθεί ορισμένα άτομα, τα οποία φυλακίστηκαν και στη συνέχεια βγήκαν, γιατί έπεσε, εν τω μεταξύ, η κυβέρνησή του και ήρθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τον κ. Μητσοτάκη τον ακούμε με μεγάλη προσοχή, γιατί είναι ένας παλαιός πολιτικός, πρώην Πρωθυπουργός, επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ. Φοβάμαι, όμως, ότι σε αυτό το σημείο, ξεπέρασε τα όρια. Εγώ θυμάμαι τους διευθυντές των εφημερίδων να είναι στη φυλακή, επί πρωθυπουργίας του κ. Μητσοτάκη. Από κει και πέρα, δεν νομίζω ότι είναι υπεύθυνη θέση, ένας πρώην Πρωθυπουργός να μιλά γι αυτά τα θέματα, από τηλεοράσεως και να αφήνει υπονοούμενα. Εάν έχει κάτι συγκεκριμένο -κάθε πολίτης το καταλαβαίνει αυτό- το καταθέτει αλλού και όχι στην τηλεόραση.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Σκέφτεται η κυβέρνηση να τον καλέσει για να δώσει πληροφορίες για όσα γνωρίζει;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Απάντησα με το σχόλιό μου. Μπορεί να κάνει αυτό το οποίο νομίζει.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Να το θέσουμε λίγο διαφορετικά: Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να ενημερώσει την κυβέρνηση γι αυτά τα θέματα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι.

ΚΑΠΠΟΣ: Ως προς την περίπτωση ενός Αμερικανού αξιωματούχου, η κυβέρνηση τον είχε καλέσει να καταθέσει, στις ελληνικές Αρχές, στον εισαγγελέα. Υπάρχει αντίστοιχη...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κανένα σχόλιο. Εκανα, ήδη, ένα σχόλιο και είπα ότι ένας πρώην Πρωθυπουργός δεν τα λέει αυτά στην τηλεόραση. Μπορεί να τα πει αλλού.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Συζητήσατε θέματα τρομοκρατίας στο Υπουργικό Συμβούλιο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Είπατε προηγουμένως ότι ο Πρωθυπουργός είπε ότι η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή, θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει κάτι; Να αναλάβει πρωτοβουλία μετατροπής της συζήτησης σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ή, εκ των πραγμάτων, θεωρεί ότι αποτελεί η ψηφοφορία ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το δεύτερο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Το κενό που υπάρχει με τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον «ΑΘΗΝΑ 2004», συζητήθηκε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι δεν συζητήθηκε. Οταν υπάρξει σχετική απόφαση θα ενημερωθείτε.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Κατά πόσο είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τις προσφορές που έχει πάρει για την Ολυμπιακή Αεροπορία;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εξετάζουμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος που υπήρξε. Θα μιλήσει γι αυτό ο αρμόδιος υπουργός.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Υπάρχει, σήμερα, στο "Ποντίκι" ένα δημοσίευμα που λέει ότι ο κ. Ρέππας θα κάνει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα της μοριοδότησης και του 21ου σταθμού. Επιβεβαιώνετε αυτό το δημοσίευμα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Ρέππας έχει μιλήσει εκτενέστατα για τα θέματα αυτά στους αρμόδιους συντάκτες και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Περισσότερες πληροφορίες θα σας δώσει ο ίδιος στην επόμενη συνάντησή σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες, έγιναν επεισόδια με τους Ελληνες φαντάρους στην περιοχή της Μιτροβίτσα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι γνωστό το επεισόδιο και έχουν γίνει δηλώσεις. Υπήρξε μια ένταση που κλιμακώθηκε. Το θέμα αυτό διευθετήθηκε, έχουν γίνει οι απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες. Δεν έχω να συμπληρώσω κάτι περισσότερο.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την τουριστική πολιτική που συζητήσατε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες από πλευράς των ξενοδόχων ότι, αν ανοίξει τώρα το αεροδρόμιο των Σπάτων, ουσιαστικά πλήττεται η τουριστική καλοκαιρινή περίοδος. Εγινε κάποια συζήτηση γι` αυτό, υπάρχει κάποιος προβληματισμός στην κυβέρνηση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της, η οποία έχει εκφραστεί δια του αρμοδίου υπουργού.

ΜΙΧΑΗΛ: Αφού συζητήσατε το θέμα του 2004 και έγινε αναλυτική ενημέρωση, μήπως ο κ. Χρυσοχοϊδης σας ανακοίνωσε και τα μέτρα ασφάλειας που πρέπει να ληφθούν, με αφορμή και τις συζητήσεις περί τρομοκρατίας και τους ισχυρισμούς ότι υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Χρυσοχοϊδης δεν μίλησε για τα θέματα αυτά, σήμερα. Εχουν, όμως, συζητηθεί στη Διυπουργική και έχουμε δηλώσει ότι υπάρχει σχετικός σχεδιασμός, ο οποίος είναι πλήρης και έχει εγκριθεί. Γνωρίζετε, επίσης, ότι υπάρχουν και ξένοι σύμβουλοι από πολλές χώρες, που έχουν εκφράσει την ικανοποίησή τους για το σχεδιασμό αυτό.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Είπατε ότι έγιναν ενέργειες για το θέμα του επεισοδίου. Ξέρετε αν έγινε διάβημα στην αλβανική πλευρά;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εγιναν σχετικές δηλώσεις από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σχετικά με τον "Αθήνα 2004", υπάρχουν δύο πληροφορίες και θα ήθελα να μου πείτε αν είναι έτσι. Πρώτον, ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας ουσιαστικά δεν συμφωνεί οι στρατιώτες, που θα χρησιμοποιηθούν μαζί με τους αστυνομικούς για το θέμα της ασφάλειας, να υπακούουν στις εντολές της αστυνομίας και δεύτερον, ότι τελικά ο χώρος που παραχωρείται στο Γουδί, για να γίνουν οι εγκαταστάσεις του "Αθήνα 2004", είχε δοθεί για άλλο σκοπό και άρα αποσύρεται αυτή η πρόταση.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν συζητήθηκε τίποτα σχετικά στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύουν αυτές οι πληροφορίες;

ΧΥΤΗΡΣ: Οχι, δεν ισχύουν. Χωροταξικά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ως απόφαση, έχουν κλείσει. Εχουν ληφθεί αποφάσεις, για το τι θα γίνει και που θα γίνει.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και για το κτίριο του "Αθήνα 2004" έχει κλείσει ότι θα γίνει στο Γουδί;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν τέθηκε τέτοιο θέμα, όπως το θέτετε εσείς τώρα.

ΚΑΠΠΟΣ: Σας ρώτησα και χθες. Υπάρχει μια αποκάλυψη για χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου σε χερσαία πεδία βολής στα νησιά.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για τις αφίσες για το Χρηματιστήριο που είχε κυκλοφορήσει το ΠΑΣΟΚ πριν από τις ευρωεκλογές, με τις οποίες τώρα η Ν.Δ. έχει γεμίσει την Αθήνα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η Ν.Δ. έχει εξελιχθεί σε αφισοκολλητή του ΠΑΣΟΚ! Να συνεχίσει έτσι και πηγαίνοντας προς τις εκλογές να κολλάει και άλλες αφίσες του ΠΑΣΟΚ.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Πού τις βρήκε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν ξέρω πού τις βρήκε, αλλά αν συνεχίσει να κολλάει, εμείς μπορούμε να της δώσουμε πολλές δικές μας αφίσες!

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 1 February 2001 - 16:05:54 UTC