Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-01-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Σε λίγη ώρα, μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας κ. Κοστούνιτσα που επισκέπτεται την Ελλάδα, θα αρχίσουν οι συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα προβούν σε δηλώσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι θα συζητηθεί όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν τις δύο χώρες. Αλλά, πέρα από τα διμερή, θα συζητηθούν και θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος για την περιοχή των Βαλκανίων. Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, έχει δείξει με τη θέση της ότι η Γιουγκοσλαβία θα πρέπει να επανέλθει, να επανενταχθεί στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα πρέπει να σταματήσουν οι περιορισμοί, αυτοί που υπάρχουν σήμερα σε κάποιο βαθμό, προκειμένου να μπορέσει η Γιουγκοσλαβία, ξεπερνώντας την κρίση να συμβάλει στην οικοδόμηση της νέας Ευρώπης, αφού και η ίδια γίνει αποδεκτή σε αυτή την οικογένεια. Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γιουγκοσλαβίας είναι πάρα πολύ καλές. Ασφαλώς, η σημερινή επίσκεψη και οι συζητήσεις θα συμβάλουν στο να διατηρηθούν οι σχέσεις σε αυτό το πολύ καλό επίπεδο και βεβαίως οι ηγέτες των δύο χωρών κατά τη συνάντησή τους θα διαγράψουν την πορεία των δύο κρατών προς το μέλλον.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Με αφορμή τις προηγούμενες επισημάνσεις για τη Γιουγκοσλαβία, θα ήθελα να σας ρωτήσω δύο πράγματα: Εάν η ελληνική πλευρά σκέφτεται να προτείνει κάποιο δικό της εκπρόσωπο για τον ΟΑΣΕ και δεύτερον, εάν επισήμως η γιουγκοσλαβική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι είναι δύσκολο να αποδεχθεί κάποια ελληνική πρόταση που φαινόταν να έχει διαμορφωθεί για το θέμα του ΟΑΣΕ...

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι πριν επισκεφθούν την Ελλάδα ο κ. Κοστούνιτσα και ο κ. Σβιλάνοβιτς, ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, την περασμένη Παρασκευή, ενόψει της επίσκεψης στην Ελλάδα των ηγετών της Γιουγκοσλαβίας. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης έχει διαμορφωθεί και είναι η τελική, όσον αφορά το ζήτημα αυτό, να μην προτείνει Ελληνα, προκειμένου να αναλάβει τη θέση του εκπροσώπου του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι. Στο πλαίσιο του εσωτερικού κοινοτικού συντονισμού υπήρξε επικοινωνία του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, με τους συναδέλφους του της Πορτογαλίας και της Ιταλίας. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προταθεί Πορτογάλος παράγοντας, προκειμένου να αναλάβει αυτή τη θέση. Η Ελλάδα, μετά τις συνεννοήσεις που έγιναν στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, θα διεκδικήσει άλλη θέση στην Ε.Ε. Κρίναμε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας μας να προχωρήσει σε αυτή τη θέση, να κάνει αυτή την επιλογή. Αλλωστε, οι σχέσεις Ελλάδας-Γιουγκοσλαβίας, όπως είπα και προηγουμένως, είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αρα, ο δίαυλος επικοινωνίας ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές ήταν ανοικτός, πολύ περισσότερο τώρα η επικοινωνία αυτή είναι γόνιμη. Τελικώς, ενώ δεν έχει τεθεί οποιοδήποτε θέμα -επαναλαμβάνω- από την πλευρά της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας, η ελληνική κυβέρνηση έκανε αυτή την επιλογή με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και με δεδομένο ότι οι διμερείς σχέσεις είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Αρα, όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, μικρή θα ήταν η συμβολή εάν προχωρούσαμε στην επιλογή ενός παράγοντα από την Ελλάδα για μια τέτοια θέση. Ενώ, η επιλογή ενός Ελληνα παράγοντα σε μια άλλη θέση στην Ε.Ε., με την υποστήριξη και άλλων χωρών της Ε.Ε., υποστήριξη η οποία εξασφαλίστηκε στο πλαίσιο αυτού του εσωτερικού κοινοτικού συντονισμού, όπως είπα πριν, πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιο ωφέλιμη και χρήσιμη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, διαψεύδετε ότι είχατε υποδείξει για να πάει εκεί ο κ. Ρόντος και ότι αρνήθηκε ο κ. Κοστούνιτσα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαι σαφής σε αυτό τα οποίο είπα και το επαναλαμβάνω για να μην υπάρχει παρανόηση: Η ελληνική κυβέρνηση πράγματι έκανε σκέψεις για την τοποθέτηση ενός παράγοντα από τη χώρα μας σε αυτή τη θέση. Η ελληνική κυβέρνηση, την τελευταία περίοδο, εδώ και αρκετές ημέρες, έχει διατυπώσει την τελική θέση της, έκανε την τελική επιλογή της, μετά από συνεννόηση και με άλλες κοινοτικές χώρες, επικοινώνησε με συναδέλφους του ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου, να μη διεκδικήσει η χώρα μας αυτή τη θέση. Μιλάω για διεκδίκηση (ας μου επιτραπεί η λέξη αυτή). Θα αναλάβει παράγοντας από τη χώρα μας μια άλλη θέση στην Ε.Ε., με την υποστήριξη και των άλλων χωρών. Για τη θέση αυτή η Ελλάδα θα υποστηρίξει τον παράγοντα που θα υποδείξει η Πορτογαλία. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια λύση που ανταποκρίνεται, τόσο στα συμφέροντα της χώρας μας, ενώ δεν βλάπτει και τις διμερείς σχέσεις, όσο και στην ανάγκη η Ελλάδα να διεκδικήσει μια άλλη θέση στο πλαίσιο της Ε.Ε. σε εύθετο χρόνο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ο κ. Ρόντος βλάπτει, όπως φαίνεται, τα συμφέροντα της χώρας μας, θα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Ρόντος έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προώθηση της πολιτικής της χώρας μας, τόσο στο πλαίσιο της γιουγκοσλαβικής κρίσης, όσο και στην ευρύτερη προσπάθεια, στο πλαίσιο δηλαδή της ευρύτερης πολιτικής για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Εχει αναγνωριστεί ο ρόλος του. Πιστεύουμε ότι η μέχρι τώρα παρουσία του στο πλευρό του υπουργού Εξωτερικών είναι απολύτως ωφέλιμη και για το υπουργείο και για την κυβέρνηση και για τη χώρα, και βεβαίως θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Μήπως μεσολάβησε κάτι και αλλάξαμε τη στάση μας; Ηρθη η ελληνική υποψηφιότητα ξαφνικά, ενώ αρχικά δεν...

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, ουδέποτε τέθηκε θέμα ελληνικής υποψηφιότητας. Αυτό το οποίο στην πραγματικότητα συνέβη, είναι ότι αρχικώς υπήρξαν σκέψεις, σχεδιασμοί και εκδήλωση πρόθεσης για μια τέτοια επιλογή. Αλλά, βεβαίως, δεν ήταν οι τελικές αποφάσεις. Μετά από νέες συζητήσεις, στο πλαίσιο του ΥΠΕΞ, αποφασίστηκε πως η καλύτερη επιλογή είναι αυτή στην οποία κατέληξε τελικά η ελληνική κυβέρνηση, να υποστηρίξει τον υποψήφιο από την Πορτογαλία.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Αυτό ακριβώς ερωτώ, κ. Υπουργέ, τι μεσολάβησε, ώστε να μεταβάλουμε...

ΡΕΠΠΑΣ: Νεότερες σκέψεις.

ΜΠΕΚΑΣ: Ποια άλλη θέση θα διεκδικήσει η Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο της Ε.Ε. παραμένουν πολλές θέσεις προς κάλυψη. Τόσο η Πορτογαλία, όσο και η Ιταλία, έχουν δεχθεί πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να υποδείξει -και θα υποστηρίξουν οι χώρες αυτές- το δικό της παράγοντα για να αναλάβει μια τέτοια σημαντική θέση στην Ε.Ε.

ΜΠΕΚΑΣ: Ποιά είναι...;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε συζήτηση για συγκεκριμένη θέση. Το θέμα αυτό είναι ανοικτό προς συζήτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μας είπαν, δηλαδή, θα σας δώσουμε άλλη;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, δεν έχουν κάποια θέση οι χώρες αυτές, ώστε να μπορούν να μιλούν με αυτό τον τρόπο. Δεν έχουν κάτι να δώσουν. Σας είπα ότι, στο πλαίσιο του κοινοτικού συντονισμού, γίνονται αυτές οι συνεννοήσεις. Πάντα γίνονταν και πάντοτε γίνονται.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Δεν τοποθετήθηκε τελικά ο κ. Αγγελούδης. Αυτό σημαίνει ότι "πέρασε" του κ. Φλωρίδη;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός, σε συνεννόηση με τον υπουργό Πολιτισμού, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι κατάλληλος για να αναλάβει αυτή τη θέση ο κ. Εξαρχος. Ο υπουργός έκανε διάφορες προτάσεις. Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός συμφώνησαν και αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος Γ.Γ. Αθλητισμού.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Προτίθεται η κυβέρνηση να φέρει μια διάταξη, η οποία να καθορίζει ποιός είναι ο βασικός μέτοχος σε ένα ΜΜΕ και με τι ποσοστό και αν θα επιτρέπεται, κάτω από αυτό το ποσοστό, να αναλαμβάνει έργα από το Δημόσιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το θέμα έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε ένα πεδίο πολύ μεγάλης σημασίας για τη Δημοκρατία μας, όπως είναι αυτό της λειτουργίας των ΜΜΕ και της σχέσης των ιδιοκτητών και των μετόχων τους με εταιρίες που αναλαμβάνουν έργα, προμήθειες για λογαριασμό του Δημοσίου ή παρέχουν άλλες υπηρεσίες στο Δημόσιο.

Με το ισχύον καθεστώς, ακόμη και μία μετοχή να έχει κάποιος σε ένα ΜΜΕ, δεν είναι δυνατό να έχει έστω και μία μετοχή σε μια εταιρία η οποία αναλαμβάνει, φερ` ειπείν, δημόσια έργα. Ζούμε σε μια ανεπτυγμένη οικονομία με την κεφαλαιαγορά της να έχει μια εκπληκτική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Πάρα πολλές εταιρίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Δεν είναι δυνατό να υπάρχει έλεγχος για το αν ένας πολίτης, οποιοσδήποτε πολίτης, και μάλιστα εν αγνοία του -γιατί γνωρίζετε πάρα πολλοί επενδυτές απευθύνονται στους χρηματιστές που εμπιστεύονται να επενδύσουν χρήματά τους- διαθέτει έστω και μία μετοχή ενός ΜΜΕ που είναι στο Χρηματιστήριο και ταυτοχρόνως, να έχει έστω και μια μετοχή του σε μια εταιρία που αναλαμβάνει δημόσια έργα, η οποία επίσης είναι στο Χρηματιστήριο. Αυτή η σύμπτωση των δύο ιδιοτήτων στο ίδιο πρόσωπο, δηλαδή, του μετόχου ενός ΜΜΕ και του μετόχου μιας εργοληπτικής εταιρίας, μπορεί να οδηγήσει σε εμπλοκή όλο το σύστημα, εν αγνοία και των ίδιων των εταιριών, αλλά, συχνά, και αυτού ακόμη του λεγόμενου μετόχου, γιατί μέτοχος είσαι, ακόμη και αν έχεις μια μετοχή. Αρα, λοιπόν, είναι ένα θέμα το οποίο η Εθνική Αντιπροσωπεία πρέπει να το εξετάσει, στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος και βεβαίως εκεί θα διατυπωθούν οι απόψεις. Και πιστεύω ότι η προσέγγιση και απόφαση της Βουλής, θα είναι τέτοια, ώστε να διασφαλίσει τα αγαθά της Δημοκρατίας, να μην νοθεύεται το Πολίτευμα. Από την άλλη, όμως, να μη δημιουργεί υπέρμετρους περιορισμούς, οι οποίοι δεν συναντώνται πουθενά στην Ευρώπη, στον προηγμένο κόσμο στη λειτουργία των επιχειρήσεων, οι οποίες πρέπει να αναπτύσσονται βεβαίως στο πλαίσιο τους υγιούς ανταγωνισμού, χωρίς τέτοιου είδους προβλήματα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Μήπως έτσι ανοίγουμε μια πόρτα, γιατί είχαμε το πρόβλημα με τα απαράδεκτα πρόστιμα, μήπως τώρα...

ΡΕΠΠΑΣ: Σε καμία χώρα της Ευρώπης, αφού θέτετε αυτό το θέμα, δεν ισχύουν αυτοί οι περιορισμοί. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί η Ελλάδα να είναι μία χώρα δεύτερης κατηγορίας, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μια χώρα η οποία εμμέσως να ομολογεί ότι δεν μπορεί να διενεργήσει αντικειμενικούς διαγωνισμούς, ανοικτούς διεθνείς διαγωνισμούς, όπου με βάση συγκεκριμένους και διαφανείς όρους προσέρχονται και παίρνουν μέρος σε αυτούς τους διαγωνισμούς διάφορες εταιρίες -και αναδεικνύεται ο πλειοδότης ή ο μειοδότης, αναλόγως του χαρακτήρα του διαγωνισμού- και πρέπει να πάμε σε τέτοιου είδους περιορισμούς, οι οποίοι πέρα από ένα ορισμένο σημείο, πιστεύουμε ότι όχι μόνο δεν βοηθούν την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά αντιστρατεύονται και αυτό το νόημα και το περιεχόμενο της Δημοκρατίας, αφού στερούν από διάφορους πολίτες τη δυνατότητα να αναπτύξουν μια δραστηριότητα την οποία δικαιούνται να έχουν. Η Ελλάδα δεν μπορεί να εξασφαλίσει αυτή τη διαφάνεια; Πώς το επιτυγχάνουν οι άλλες χώρες της Ευρώπης; Και σκεφτείτε ότι υπάρχει ένα πρακτικό πρόβλημα. Για να αναφέρω ένα παράδειγμα, κάποιος δικός μου συμπατριώτης, ο οποίος ζει σε ένα χωριό στην Αρκαδία, έχει ένα μικρό ποσό από τις οικονομίες του, αναθέτει σε ένα συμπατριώτη του, τον έμπιστό του χρηματιστή, να επενδύσει αυτό το ποσό στο Χρηματιστήριο. Και ο χρηματιστής, εν αγνοία βεβαίως του χωρικού εξ Αρκαδίας που δεν γνωρίζει τα του Χρηματιστηρίου, δεν γνωρίζει καν ποιες εταιρίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, του τοποθετεί τα χρήματα αυτά, αγοράζοντας διάφορες μετοχές. Και μπορεί στη δέσμη των μετοχών που αγόρασε ο χρηματιστής, για λογαριασμό του συμπατριώτη και φίλου του που του εμπιστεύθηκε αυτό το χρηματικό ποσό, να περιλαμβάνονται μετοχές που ανήκουν σε ένα ΜΜΕ και σε μια εργοληπτική εταιρία. Αυτός ο χωρικός εξ Αρκαδίας, είναι μέτοχος ενός ΜΜΕ και μέτοχος μιας εργοληπτικής εταιρίας. Αυτό οδηγεί σε εμπλοκή το σύστημα. Η εργοληπτική εταιρία, λοιπόν, δεν μπορεί να αναλάβει δημόσιο έργο, αφού έχει έναν τέτοιο μέτοχο. Πολύ περισσότερο...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορεί να είναι αγρότης και να έχει μετοχές στα εργοληπτικά έργα.

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί; Είναι σύνηθες φαινόμενο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για να αναλάβεις δημόσια έργα, πρέπει να διαθέτεις τεράστια εταιρεία.

ΡΕΠΠΑΣ: Αστειεύεστε, προφανώς και λυπούμαι που το αντιμετωπίζετε έτσι. Σας λέω ότι αυτό το φαινόμενο, στην εποχή που οι εταιρίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, είναι διαδεδομένο. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να έχει μετοχές μιας εργοληπτικής εταιρείας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτό συζητάμε, τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, το θέτει ο κ. Αργυρός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλο συζητάμε, τώρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο προβληματισμός που τέθηκε, λοιπόν, για να δούμε ποιες είναι οι λογικές προσεγγίσεις είναι τούτος: Αν θα πρέπει να προσδιοριστεί η έννοια του βασικού μετόχου ο οποίος οδηγεί σε αυτού του είδους τους αποκλεισμούς. Αυτό το θέμα, όμως, θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος και εφόσον επικρατήσει η θέση περί βασικού μετόχου, θα ακολουθήσει βεβαίως νομοθετικό πλαίσιο, στο οποίο θα προσδιοριστεί το συγκεκριμένο ποσοστό. Αυτό, όμως, είναι ένα θέμα -επαναλαμβάνω- ανοικτό, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις. Σας εξέθεσα, όμως, την κατάσταση πώς ακριβώς έχει, γιατί πρέπει να μιλούμε τη γλώσσα της λογικής. Εχουμε φθάσει να παραλογιζόμαστε, όταν αναφερόμαστε σε αυτά τα θέματα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Η δική σας πρόταση για ποιο ποσοστό θα είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τίθεται θέμα, αυτή την ώρα, για ποσοστό. Πρώτα από όλα, θα πρέπει η ίδια η Βουλή, στο πλαίσιο της αναθεώρησης, να καταλήξει στην τελική θέση της. Δεν τίθεται τώρα θέμα ποσοστού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτό θα μιλάμε τώρα; Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Ξέρετε γιατί σας ρωτώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλάμε, λοιπόν, όπως σωστά λέτε κι εσείς εμμέσως, γιατί αυτό λέτε, για τους βασικούς μετόχους, αυτούς που επηρεάζουν τη λειτουργία των Μέσων. Δεν μιλούμε για εκείνον από το Αίγιο, το συμπατριώτη σας, που έχει πάρει λίγες μετοχές...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι, γι` αυτό συζητούμε...

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, αλλά το Σύνταγμα και ο νόμος, με τη σημερινή διατύπωσή τους, προβλέπουν αποκλεισμούς και γι` αυτό το συμπατριώτη σας από το Αίγιο που έχει ένα πολύ μικρό αριθμό μετοχών σε ένα ΜΜΕ και ταυτοχρόνως ένα πολύ μικρό αριθμό μετοχών σε μια εργοληπτική εταιρία. Αυτός είναι μέτοχος σε ένα ΜΜΕ και σε μια εργοληπτική εταιρία. Ο νόμος ή το Σύνταγμα, κατά τη σημερινή διατύπωση, μετά την επεξεργασία του δηλαδή στην αρμόδια επιτροπή, δεν προβλέπει συγκεκριμένο ποσοστό. Δεν διαχωρίζει το μεγαλομέτοχο από το μικρομέτοχο. Από τη στιγμή που είσαι μέτοχος, είσαι μέτοχος, είτε έχεις μία μετοχή, είτε έχεις λίγες, είτε πολλές μετοχές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βάλτε ένα ποσοστό.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό έθεσε ο κ. Αργυρός, αυτό λέμε και εμείς. Συμφωνείτε και χαίρομαι πραγματικά που το λέτε.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν σχετίζεται αυτή η εξέλιξη που αφορά τον κ. Ρόντο με την αναβολή της επίσκεψης του κ. Πούτιν στην Ελλάδα.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα και ποια είναι η αντίδραση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, η οποία δεν έχει θέσει κανένα θέμα, όπως δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα και οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση. Αρα, δεν μπορεί να συσχετίζεται το ένα θέμα με το άλλο.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Είπατε ότι δεν υπήρξε επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας. Από το Υπουργείο Εξωτερικών, όμως, όχι μόνον είχε ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του κ. Ρόντου, αλλά είχε δηλωθεί ότι υποστήριξη σε αυτή παρέχει και η Ρωσία. Τελικά, τι από τα δύο ισχύει;

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνεστε πως δεν μπορούμε να συζητήσουμε δημοσίως όλα όσα συζητούν οι υπουργοί Εξωτερικών ή οι επικεφαλής των διαφόρων κρατών στις μεταξύ τους επικοινωνίες. Κατά τα άλλα, επαναλαμβάνω, ότι υπήρξε στην αρχή η σκέψη, να υποδειχθεί ένας Ελληνας παράγοντας, ο κ. Ρόντος, γι αυτή τη θέση. Νεότερες, όμως, σκέψεις που έκανε η ελληνική κυβέρνηση την οδήγησαν σε αυτή τη νέα επιλογή.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Δηλαδή, το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει σκέψεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Την πρόθεση του Υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσαν. Δήλωσαν ότι πρόκειται να προωθήσουν ένα συγκεκριμένο στέλεχος του υπουργείου γι αυτή τη θέση. Επικράτησαν άλλες νεότερες σκέψεις.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Τελευταίως, συνελήφθη στη Γαλλία ένας Ουκρανός ποδοσφαιριστής με ελληνικό διαβατήριο και επίσης χθες το βράδυ άρχισε να γίνεται έρευνα για έναν Κολομβιανό που και αυτός έχει ελληνική υπηκοότητα. Για τον Ουκρανό η γαλλική αστυνομία είπε ότι το διαβατήριο είναι πλαστό. Για τον Κολομβιανό ερευνάται το θέμα. Εμείς, το διερευνούμε και από αλλού, αλλά ρωτάμε κι εσάς μήπως είστε ενημερωμένος για το θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορώ να ξέρω τι διαβατήριο φέρει ο τερματοφύλακας της γαλλικής ομάδας.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Ποιες είναι οι έρευνες που κάνουν οι ελληνικές αρχές γι αυτές τις ελληνοποιήσεις και πού βρίσκεται αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Αν κάποιος έχει ένα πλαστό διαβατήριο σε μια ξένη χώρα και το διαβατήριο αυτό το πλαστό συμβαίνει να είναι «ελληνικό» τις έρευνες πρέπει να τις κάνει η ξένη χώρα που συνέλαβε το συγκεκριμένο πλαστογράφο ή τον φέροντα πλαστό διαβατήριο. Φαντάζομαι οι γαλλικές αρχές να διευκρινίσουν, πώς ακριβώς έχει αυτή η υπόθεση με τις έρευνες που θα διεξάγουν.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θα ήθελα να μας πείτε αν δέχτηκαν κάποιες αιτήσεις συνεργασίας οι ελληνικές αρχές από τις γαλλικές αρχές για το θέμα αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες. Αυτό αφορά τις αρμόδιες υπηρεσίες των δύο κρατών. Νομίζω ότι είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι οι γαλλικές αρχές θα απευθυνθούν στις ελληνικές υπηρεσίες, προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Είπατε ότι ο Πρωθυπουργός συζητά τώρα με τον κ. Κοστούνιτσα. Θα ήθελα να μας πείτε τι συζήτησε ο Πρωθυπουργός, το πρωί, με τον κ. Δαφέρμο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Δαφέρμος έκανε δήλωση, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό. Η συζήτηση διήρκεσε περίπου μισή ώρα. Τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία της αυτή η ανεξάρτητη Αρχή, προκειμένου ο Πρωθυπουργός να συμβάλει για να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά. Ολες οι ανεξάρτητες αρχές επειδή είναι νεοπαγείς θεσμοί στην πατρίδα μας αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, που αφορούν την υποδομή, τη στελέχωση και τον προϋπολογισμό τους. Τέτοια θέματα συζήτησαν.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Συζήτησαν για το θέμα των ταυτοτήτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας διαβεβαιώ ότι αυτό δεν ήταν αντικείμενο συζήτησης, γιατί αυτά είναι θέματα πολιτικής τα οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 16 January 2001 - 15:05:08 UTC